EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΔΗΜΑΡ: «Οχι» σε απολύσεις και αύξηση ορίων ηλικίας

Οχι» στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65 έτη στα 67  και στις απολύσεις στο Δημόσιο λέει με επίσημη ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά και προτείνει ισοδύναμα μέτρα.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει ότι μέτρα που πρέπει να εξαιρεθούν είναι: 1. Οι περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα (272 εκατ. ευρώ)
2. Η οριζόντια περικοπή όλων των δώρων των συνταξιούχων(2,2 δισ. ευρώ)
3. Η αύξηση των ενσήμων για χορήγηση πλήρους σύνταξης από τα 4.500 στα 6.000 (30 εκατ. ευρώ). Εδώ, σημειώνεται, μπορεί να προβλέπεται ότι από τα 55έτη και πάνω θα ισχύει το παλιό καθεστώς, από τα 50 - 55έτη να απαιτούνται 5000 ένσημα και το μέτρο να λειτουργεί ως διαρθρωτικό για τις νεώτερες ηλικίες
4. Η Κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών (114 εκατ. ευρώ)
5. Η Αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών (40 εκατ. ευρώ)
6. Η Κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων (339 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του κλιμακίου της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο τις δύο τελευταίες ημέρες, αναδείχθηκαν και ζητήματα που αφορούν την επιμήκυνση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη στα 67 καθώς και στις απολύσεις στο δημόσιο - μέτρα τα οποία, όπως υπογραμμίζεται, επίσης πρέπει να αποκρουστούν.
Στο πλαίσιο αυτό και μετά και τη συζήτηση των ισοδυνάμων προτάσεων του κόμματος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και τις τοποθετήσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, η ΔΗΜΑΡ καταθέτει ισοδύναμα μέτρα που αφορούν μειώσεις δαπανών, λειτουργικές και διαρθρωτικές.
Όπως διευκρινίζεται, τα ποσά αφορούν σε μεγέθη επιπλέον των μεγεθών που προτείνονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Ισοδύναμα μέτρα
Στην ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ:
- Αναδιοργάνωση δομών λειτουργίας των ενόπλων δυνάμενων με διατήρηση του αξιόμαχου αυτών(μείωση λειτουργικών δαπανών , Κλείσιμο/αξιοποίηση στρατοπέδων – νοσοκομείων & αξιοποίηση εξοπλισμού): ΣΥΝΟΛΟ 450 εκατ. €.
- Μετάθεση πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων ΣΥΝΟΛΟ 163 εκατ. €.
ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
- Πλήρης ενεργοποίηση του συστήματος ελέγχου των προμηθειών Υγείας, καθιέρωση πρωτοκόλλου εξετάσεων για εξετάσεις άνω των 200€, εσωτερίκευση των μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών των νοσοκομείων: ΣΥΝΟΛΟ: 370 ΕΚΑΤ. €
ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
- Μείωση της επιδότησης ΑΔΙ (Αποδεικτικά Δικαιώματα Ισχύος) και ΜΑΜΚ (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους) στις επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου: ΣΥΝΟΛΟ 250 εκατ. €
ΣΥΝΟΛΟ: 1.233 εκατ. €
Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, είναι αναγκαίος ο επανέλεγχος από μηδενική βάση του συνόλου των εκτεταμένων φοροαπαλλαγών, με στόχο τη συνολική εξοικονόμηση 330 εκατ. €. Επίσης, πρέπει να αντικατασταθεί η μείωση των φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα (229 εκατ. €), που προβλέπεται στο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Εξάλλου η Δημοκρατική Αριστερά επαναλαμβάνει την πρότασή της για ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου στα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ. Όπως διευκρινίζει, αυτό σημαίνει:
«Τα μέτρα των 11,5 δις €, όπως τελικώς καταλήξουν, ψηφίζονται. Για ένα τμήμα όμως από το συνολικό πακέτο μέτρων θα υπάρχει η δυνατότητα μη εφαρμογής, εφόσον πετύχουμε ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και εξυγίανση των δαπανών λειτουργίας /προμηθειών. Αν, δηλαδή, για το 2013, 2014 κλπ , απολογιστικά προκύπτει πλεονάζον έσοδο από τα προβλεπόμενα, αυτομάτως θα γίνεται ισοδύναμη αφαίρεση για το επόμενο έτος από το συνολικό πακέτο .
Στη ρήτρα ισοδύναμων(πακέτο μέτρων) πρέπει να ενταχθούν αυτά τα μέτρα, που θεωρούμε ότι είναι ιδιαιτέρως κοινωνικά δυσβάστακτα».
Επίσης, κατά την άποψη της ΔΗΜΑΡ, η πρόβλεψη που ήδη υπάρχει να επιμεριστούν τα μέτρα στους 2 επόμενους προϋπολογισμούς και όχι μόνο σε αυτόν του 2013 , καθώς και το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσης , κάνει δυνατή την κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου με την ενίσχυση του σκέλους των εσόδων.
Σε κάθε περίπτωση το κόμμα του Φώτη Κουβέλη υπογραμμίζει πως η ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου πρέπει να νομοθετηθεί, επισημαίνοντας πως το αίτημα να προβλεφτεί στο νόμο η ρήτρα ισοδύναμου συνιστά (αντιστρόφως) ανάλογη ενέργεια με την πρόβλεψη του Μνημονίου ότι ενδεχόμενη απόκλιση από τους στόχους πρέπει να «ισοφαριστεί» με επιπλέον μέτρα.
Τέλος, η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι απαιτείται η συμπερίληψη στον εφαρμοστικό νόμο του ενδεχόμενου επέκτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID