EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η μάχη των 2 δισ. για τα απορρίμματα

Κονταροχτυπιούνται οι εργολάβοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων με πρώτη τη ΔΕΗ, ενώ θα αρχίσουν από τις μονάδες στην Κοζάνη και το Γραμματικό λόγω της ωριμότητας των έργων.

Η διαχείριση των εργοστασίων θα ξεπερνά τα 25 χρόνια, ενώ προβλέπεται ότι θα μοιραστούν 2 δισ. ευρώ στους εργολάβους τα επόμενα χρόνια.

Μέσα στον επόμενο μήνα θα κατατεθούν οι προσφορές για την μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Δυτική Μακεδονία, στην οποία θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι όμιλοι Ελλάκτωρ-Ηλέκτωρ, J&P Άβαξ- Μεσόγειος - Polyeco και η Τέρνα.

Ενστάσεις και προδικαστικές προσφυγές στον Σύνδεσμο Απορριμμάτων Αττικής (ΕΔΣΝΑ) επισκιάζουν τον διαγωνισμό και βάζουν στο στόχαστρο τη σύμπραξη της Τέρνα με τη ΔΕΗ για τα έργα της Αττικής.

Κατά της συμμαχίας που διαθέτει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον τομέα της επεξεργασίας των απορριμμάτων (π.χ ενεργειακή αξιοποίηση, καύση στις λιγνιτικές μονάδες του RDF) και προκαλεί αλυσωτές αντιδράσεις στην αγορά έχουν στραφεί με ξεχωριστές προσφυγές τους η J&P Άβαξ συμφερόντων Ιωάννου - Παρασκευαίδη, η Άκτωρ - Ηλέκτωρ του ομίλου Μπόμπολα, η ελληνο - ολλανδικών συμφερόντων Αρχιρόδον, η Ερέτβο του κ. Γιώργου Ρωμοσιού και η Μέτκα του ομίλου Μυτιληναίου.

Νομικό πάτημα βρίσκουν λέγοντας πως η ΔΕΗ ΔΕΗ αποτελεί αναθέτουσα αρχή, η οποία οφείλει να τηρήσει τους κανόνες και τις αρχές που διέπουν την ανάθεση των δημόσιων συμβάσεων και όχι να συμβάλλεται με ιδιωτικό φορέα χωρίς να διενεργεί διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ η κάθοδός της στο διαγωνισμό με την Τέρνα υπονομεύει την ίση μεταχείριση, τη διαφάνεια και τον ελεύθερο ανταγωνισμό, καθώς η ΔΕΗ λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή.

Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι η συμμετοχή της Επιχείρησης παραβαίνει ευθέως την αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού, κάνοντας κατάχρηση της προνομιακής της θέσης.

Με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού απειλούν οι εταιρείες υπενθυμίζοντας ότι η Τέρνα είναι ο βασικός προμηθευτής της Επιχείρησης για την κατασκευή της νέα μονάδας λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα συνολικής αξίας 1,4 δισ. δολαρίων.
Κατά της έγκρισης του φακέλου της Τέρνα Ενεργειακή στην επόμενη φάση του διαγωνισμού τάχθηκε ο δήμαρχος Γρεβενών κ Δημοσθένης Κουπτσίδης, συντασσόμενος με τα σημεία των προσφυγών των εταιρειών Άκτωρ και J&P Άβαξ που αναφέρονται στα τεχνικά προβλήματα και τις ελλείψεις της εταιρείας.

Την Τέρνα Ενεργειακή είχε κόψει η Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού. Την πέρασε όμως το διοικητικό συμβούλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ, επισημαίνοντας την ανάγκη ισχυρού ανταγωνισμού από έμπειρες και φερέγγυες εταιρείες και τη διασφάλιση των συμφερόντων της διαδημοτικής επιχείρησης και των πολιτών.

Από τα ωριμότερα ΣΔΙΤ είναι το έργο της Δυτικής Μακεδονίας, με την συνολική επένδυση για την κατασκευή του εργοστασίου -που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων- να υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα για την 25ετή περίοδο εκμετάλλευσης προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ.

κατασκευαστεί μονάδα δυναμικότητας 120.000 τόνων αστικών απορριμμάτων ετησίως και θα εξυπηρετεί περίπου 300.000 κατοίκους των νομών Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών και Καστοριάς.

Στην Αττική, σε πιο προχωρημένο στάδιο είναι ο διαγωνισμός για το Γραμματικό, ο οποίος ολοκληρώθηκε η διαδικασία της προεπιλογής ώστε να προχωρήσει στην επόμενη φάση που είναι το στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Σημειώνεται ότι στους διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν στις αρχές του χρόνου για τα εργοστάσια απορριμμάτων στην Αττική ( Γραμματικό, Κερατέα, Φυλή, Άνω Λιόσια) συμμετέχουν τα παρακάτω σχήματα: Άκτωρ Παραχωρήσεις – Ηλέκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή – ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης, Archirodon Group N. – Intrakat – Envitec AE, J & P ΑΒΑΞ –Μεσόγειος,ι Novaera Hellas και Ερέτβο –Δομοσπόρτ – Έγνων ΑΤΕ.

ΠΗΓΗ
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID