EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΣΕ ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΑ ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ «ΘΑΥΜΑ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ»

ΤΟ ΨΕΜΑ ΚΑΙ Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Σε μια επικοινωνιακή φιέστα προχώρησε πριν από λίγα μόλις 24ώρα η Περιφέρεια ΑΜΘ, στην παραλιακή περιοχή Πόρτο Λάγος, όταν παρουσία "φιλικών ΜΜΕ" της περιοχής προχώρησε σε... δοκιμαστικούς ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Ψεκασμοί που παρουσιάστηκαν μάλιστα από τη συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου ως "θαύμα εξ ουρανού", οι οποίοι θα επιλύσουν άμεσα το πρόβλημα, χωρίς μάλιστα να επιβαρύνουν το περιβάλλον, παρά το γεγονός πως οι ψεκασμοί φέτος, όπως και πέρσι, έχουν καθυστερήσει δραματικά πλέον των δύο μηνών.

Δραστικές ουσίες... έκτακτης ανάγκης!

Ωστόσο από την έρευνα του ThrakiToday.com προκύπτει πως η Περιφέρεια ΑΜΘ αιτήθηκε και έλαβε με ευθύνη της την κατ΄ εξαίρεση χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων για ULV εφαρμογή από εδάφους και αέρος για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών, από το Τμήμα Επιδημιολογίας Νοσημάτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγιεινής της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του υπουργείο Υγείας. Μάλιστα όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση (ΑΔΑ: ΒΕΝΦΘ-Η4Θ), «αποφασίστηκε η κατ' εξαίρεση συμπληρωματική εφαρμογή της μεθόδου ULV από εδάφους και αέρος, μετά τη σύμφωνη γνώμη των φορέων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα φέρουν την ευθύνη έγκαιρης ενημέρωσης του κοινού με όλα τα διαθέσιμα μέσα (τοπικό ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες, ανακοινώσεις).

Για τους ψεκασμούς αυτούς θα τηρούνται αυστηρά οι όροι και οι προϋποθέσεις που καθορίζονται στη σχετική Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Μιλώντας στην κάμερα του ThrakiToday.com τόσο οι κάτοικοι του Πόρτο Λάγος όσο και οι κάτοικοι της Ν. Κεσσάνης, επισημαίνουν πως ουδέποτε ενημερώθηκαν σχετικά με τους ψεκασμούς, αλλά και τα σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών ρήψεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν πως η κατάσταση με τα κουνούπια και στις σκνίπες στην περιοχή είναι ανυπόφορη, γεγονός που οφείλεται στο ότι δεν ξεκίνησαν νωρίτερα οι ψεκασμοί πριν η κατάσταση πάρει τις σημερινές της διαστάσεις. Χαρακτηριστικά σημειώνουν, πως το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που απλώς επιθυμούν να βρεθεί μια λύση άμεσα.

Ήδη όπως αναφέρουν οι κάτοικοι μετά και τους πρώτους δοκιμαστικούς ψεκασμούς τα κουνούπια και οι σκνίπες έχουν υποχωρήσει σημαντικά, τονίζοντας ωστόσο πως ελπίζουν αυτή η αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται να μην έχει επιπτώσεις στην υγεία τους και στους ζωντανούς οργανισμούς της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες δραστικές ουσίες και η αντίστοιχη μέθοδος που ακολουθεί η Περιφέρεια ΑΜΘ έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και όταν υπήρξε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, από την εξάπλωση των κουνουπιών. Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, όπως ορίζεται σχετικώς, θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο για την αποτελεσματική καταπολέμηση των προνυμφοκτονιών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που έλαβε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, και στην οποία ορίζονται οι προϋποθέσεις για την χρήση των συγκεκριμένων σκευασμάτων αναφέρεται ρητά πως πρέπει να τηρούνται όρια απόστασης τόσο από τις κατοικημένες περιοχές όσο και από τη θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ενημερώνονται εγκαίρως ο πληθυσμός της περιοχής για την απομάκρυνση ειδών οικιακής χρήσης καθώς και ζώων (όπως οι μέλισσες) προς αποφυγή επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων αλλά και των ζώων της περιοχής που πραγματοποιούνται κάθε φορά οι ψεκασμοί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το εάν τηρήθηκαν οι αποστάσεις, ενώ από το ρεπορτάζ του ThrakiToday.com προκύπτει ότι οι κάτοικοι ήταν ανενημέρωτοι και ως εκ τούτου δεν προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες. Σε επικοινωνία του ThrakiToday.com με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, κ. Άρη Γιαννακίδη, ο ίδιος επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και ως εκ τούτου δεν κατέστη εφικτό το να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Οι προϋποθέσεις χρήσης των συγκεκριμένων σκευασμάτων!

Για την εφαρμογή των ανωτέρω σκευασμάτων σε ψεκασμούς υπέρμικρου όγκου (ULV) από αέρος θα πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω όροι και προϋποθέσεις χρήσης:

1. Οι ψεκασμοί θα γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, οι οποίοι και θα φέρουν την ευθύνη έγκαιρης ενημέρωσης του κοινού με όλα τα διαθέσιμα μέσα (τοπικά ραδιόφωνα, εφημερίδες, τηλεοράσεις, ανακοινώσεις).

2. Η διενέργεια των ψεκασμών θα ανατίθενται μόνο σε φορείς που διαθέτουν τον κατάλληλο επιστημονικό και μηχανολογικό εξοπλισμό ο οποίος θα επιτρέπει τη δημιουργία σταγονιδίων διαμέτρου μέχρι 50μ.

3. Οι περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστούν οι ψεκασμοί θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα από κατοικημένες περιοχές και τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο από τη θάλασσα.

4. Οι εφαρμογές θα γίνονται με αποκλειστική ευθύνη των ανάδοχων φορέων και υπό την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων των Περιφερειών ή Επιστημονικών Φορέων της Περιοχής (π.χ Πανεπιστημιακό Ίδρυμα). (φωτοδιασπάται) το σκεύασμα και δεν είναι σε δραστηριότητα οι μέλισσες και άλλα ωφέλιμα αρθρόποδα.

6. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να διενεργούνται με οχήματα όπου ο οδηγός θα είναι σε κλειστή καμπίνα.

7. Η ψεκαζόμενη περιοχή θα πρέπει να επιτηρείται με ευθύνη του ανάδοχου φορέα προκειμένου να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα κατά την διάρκεια των ψεκασμών.

8. Να γίνεται ενημέρωση του κοινού ούτως ώστε να μην υπάρχουν εκτεθειμένα είδη οικιακής χρήσης (π.χ. ρούχα, παιχνίδια κ.λ.π) και τα κλιματιστικά να είναι κλειστά.

9. Να δίδεται ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των ατόμων με προβλήματα υγείας.

10. Να απομακρύνονται τα μελισσοσμήνη από τις ψεκαζόμενες περιοχές.

11. Οι εφαρμογές θα γίνονται με αποκλειστική ευθύνη των ανάδοχων φορέων και υπό την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων των Περιφερειών ή Επιστημονικών Φορέων της Περιοχής (π.χ Πανεπιστημιακό Ίδρυμα).

12. ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαγορεύονται οι παραπάνω ψεκασμοί σε πυκνοδομημένες περιοχές των οικισμών.

IV. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις περιοχές που κατά την περυσινή περίοδο εμφανίστηκαν ανθρώπινα κρούσματα προσβολής από τον ιό του Δυτικού Νείλου και να ληφθούν υπόψη όλα τα υπάρχοντα στοιχεία κατά τη φετινή περίοδο που αφορούν την κυκλοφορία του ιού.

V. Μετά από το τέλος των εφαρμογών να συνταχθούν λεπτομερείς εκθέσεις για όλα τα στάδια εφαρμογής και να υποβληθούν στην υπηρεσία μας, με ευθύνη των αναδόχων του κάθε έργου.

thrakitoday.com
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID