EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

H δική μας …«μαφία»

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει οργανωμένο έγκλημα. Κάτι πιστολέρο τραπεζών, κάποια εγκληματικά στοιχεία που εξαρθρώνονται τσακ μπαμ και κάτι μεμονωμένες περιπτώσεις… Οι συμμορίες δεν έχουν ούτε οργανωτική δομή, ούτε ιεραρχία, ούτε καν ιδεολογία πχ οπως της ιταλικής μαφίας,της ομερτά (της ιερής σιωπής μεταξύ μελών).  Όμως κι αλλού, από τους δρόμους του Λος Άντζελες μέχρι τους πειρατές στη Σομαλία,τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος προϋποθέτουν πάντα ιδεολογικό  υπόβαθρο και δομή λειτουργίας.

Εδώ,το οργανωμένο έγκλημα (λευκού κολάρου) υπάρχει σε …δημοσίους υπαλλήλους  που εκβιάζουν επιχειρηματίες .

Πάρτε για παράδειγμα στο υπουργείο Ανάπτυξης τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων. Το σύνολο των υπαλλήλων είναι 57 άτομα, από τους οποίους οι τέσσερις, είναι ήδη προφυλακισμένοι, γιατί συνελήφθησαν επ΄ αυτοφώρω με 120.000 ευρώ προσημειωμένα.
Η υπηρεσία ξηλώθηκε και επαναστελεχώθηκε, αφού ζητήθηκε από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή να κάνει αναδρομικό έλεγχο από το 2005 όλων των υπαλλήλων και των υποθέσεων που χειρίστηκαν .

Τα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά.

Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 27 υπάλληλοι και οι 11 παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα γιατί οι καταθέσεις και τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν ήταν αντίστοιχα με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και δεν μπορούσαν να τα δικαιολογήσουν.
Δηλαδή αν προσθέσουμε στους 4 με τα προσημειωμένα τους 11 που πιάστηκαν με παράνομες καταθέσεις, έχουμε 15 διεφθαρμένους υπαλλήλους σε 27 ελεγχόμενους, ποσοστό άνω του 50%.  Και υπολείπονται σε έλεγχο άλλοι 30 που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όσον αφορά τις υποθέσεις που χειρίστηκαν, οι ελεγκτές βρήκαν …7000 φακέλους
που αντιστοιχούν σε ισάριθμες υποθέσεις , πεταμένους στο πάτωμα!  Μάλλον για να υπάρχει και πρόχειρη η δικαιολογία «με τέτοιες συνθήκες, πού να βρεθούν δικαιολογητικά;»
(Με κάτι τέτοια γίνεται κατανοητό γιατί η δημόσια διοίκηση αρνείται να χρησιμοποιήσει υπολογιστές,τους οποίους οι φορολογούμενοι και η ΕΕ πλήρωσαν 6 δις ευρώ και ουδέποτε τέθηκαν σε λειτουργία!)
Στα μέχρι τώρα ευρήματα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης υπάρχει το εξής εύρημα για τη λειτουργία αυτής της υπηρεσίας:

α) ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν ανατεθεί στους αξιολογητές και ελεγκτές της Διεύθυνσης ήταν δυσανάλογος. Άλλοι ήταν χρεωμένοι με 5 υποθέσεις και άλλοι με 150.

β) υπήρχαν απίστευτες διαφορές στο χρόνο εκτέλεσης μεταξύ των σταδίων διαδικασίας.  Άλλες διαρκούσαν 10 ημέρες και άλλες δύο ή περισσότερα χρόνια.

Η έρευνα συνεχίζεται για τους υπόλοιπους 30 υπαλλήλους όμως εγώ έχω βγάλει τα δικά μου συμπεράσματα:

1)Εκεί στη διεύθυνση ιδιωτικών επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, είχαν στήσει φάμπρικα εκβιασμού επιχειρηματιών.

2)οι μισοί που στάλθηκαν στον εισαγγελέα θα αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες τους. Οι
υπόλοιποι όμως τόσο…τυφλοί ήταν,που δεν πήραν είδηση, ότι ο ένας στους δύο συναδέλφους εκβιάζει τους συναλλασσόμενους;

3) Οι χειρόγραφες διεκπεραιώσεις «συμφέρουν»τέτοιου είδους δημοσίους υπαλλήλους, για να πετυχαίνουν το σκοπό τους.  (Αν μπουν ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχων θα αποκαλυφθεί το υπεράριθμο προσωπικό και δεν θα έχουν αντικείμενο εργασίας).  Μερίδα της δημόσια διοίκησης δεν θέλει τα λογισμικά που διασταυρώνουν στοιχεία για να μπορεί να δωροδοκείται ανενόχλητα από πολίτες και να έχει τα τυχερά της.  Γι αυτό και τα σαμποτάρει. Εργάζονται πρωτίστως για τα « τυχερά» και δευτερευόντως  για το μισθό τους.

4) Ο τρόπος που αυτές οι υπηρεσίες εκβιάζουν τους επιχειρηματίες, είναι απλός. Παίζουν με το χρόνο. Θέλεις να πάρεις άδεια για να ξεκινήσεις την επένδυσή σου; ΄Η θα μου δώσεις τόσα και θα ξεκινήσεις σε δέκα ημέρες ή θα περιμένεις 2 χρόνια.

5)  Υπάρχει το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, το οποίο κατά το«εθιμικό δίκαιο» της δημόσιας διοίκησης αρνούνται να θέσουν σε λειτουργία. Αυτό το εργαλείο σε συνδυασμό με ένα λογισμικό πρόγραμμα θα «διάβαζε» και θα…επεσήμανε ποιος υπάλληλος άλλες υποθέσεις τις διεκπεραίωσε σε 5 μέρες και άλλες σε 2 χρόνια.

6) Αυτοί οι εκβιαστές, δεν έβλαψαν μόνο τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες, αλλά και τη χώρα και την εθνική οικονομία – περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον- και θα έπρεπε να δικάζονται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης σε βαθμό εσχάτης προδοσίας.
Χιλιάδες επιχειρηματίες αποτρέπονται να φέρουν τις επενδύσεις τους και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας…

7)  Όταν λέμε γραφειοκρατία, να μην εννοούμε μόνο τεμπελιά, περίπλοκες διαδικασίες, και ανικανότητα. Να εννοούμε και σκόπιμες καθυστερήσεις με σκοπό να γεμίζουν οι τσέπες των εκβιαστών που στην περίπτωση της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου ανάπτυξης από τους μέχρι τώρα ελεγμένους ήταν ο ένας στους δύο.

Όσον αφορά το οργανωμένο έγκλημα με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψα παραπάνω είναι αυταπόδεικτο ότι υπάρχει μαφία δημοσίων υπαλλήλων!  Όχι όλων φυσικά. Υπάρχουν και στο δημόσιο τομέα φιλότιμοι,τίμιοι, εργατικοί και ικανοί άνθρωποι που κινούν τη ρόδα της εργασίας και τιμούν το ψωμί τους.

(Δεν υπεισέρχομαι σε ποσοστά. Μακάρι να μην συμβαίνει το στατιστικά ανάλογο με την προαναφερόμενη υπηρεσία).

Όμως η μαφία δημοσίων υπαλλήλων είναι αληθινή μαφία!  Γιατί έχει ιεραρχία με διευθυντές, υποδιευθυντές και προϊσταμένους.  Χρησιμοποιεί την υπάρχουσα της υπηρεσίας τους.  Διαθέτει δομή με τα συστήματα του δημοσίου που τα εκμεταλλεύεται προς όφελός της και διαθέτει ομερτά με εξασφαλισμένη σιωπή των μελών της.
Εκείνο που δεν γνωρίζω– αν  και τόσα χρόνια ασχολούμαι με το θέμα – είναι αν υπάρχει και ιδεολογία, αν και δεν θα με εξέπληττε κάτι τέτοιο…

Μ. Καραπαναγιωτίδου
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID