EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

"OXI" TOY ΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ!

Έχασε την πρώτη νομική «μάχη» η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), καθώς ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε το αίτημα της Ομοσπονδίας για έκδοση προσωρινής διαταγής, που θα «πάγωνε» την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξή τους, εν όψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η ΟΛΜΕ έχει καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση αναστολής των αποφάσεων για επίταξη, αλλά και αίτηση ακύρωσης. Η τελευταία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις στις 7 Ιουνίου 2013 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηρακλή Τσακόπουλο.

Στην προσφυγή της, η ΟΛΜΕ υπογραμμίζει ότι η πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και η επίταξη των προσωπικών τους υπηρεσιών όπως και η επίταξη της χρήσης ακινήτων και κινητών μέσων που είναι απαραίτητα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, κ.ά.

Ακόμη, η ΟΛΜΕ στην αίτησή της υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμιά «έκτακτη ανάγκη» όπως προβλέπει η νομοθεσία για την επιστράτευσή των εκπαιδευτικών και επισημαίνει ότι η όλη κατάσταση θα είχε αποφευχθεί εάν υπήρχε διάλογος από την πλευρά της κυβέρνησης και το θέμα είχε οδηγηθεί στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Την ίδια ώρα, την ανάγκη να επικοινωνήσουν με τους μαθητές φαίνεται ότι αισθάνθηκαν τα μέλη της ΟΛΜΕ, που έδωσαν στη δημοσιότητα σχετική επιστολή. 

Σε αυτήν αναφέρουν, μεταξύ άλλων:

«Φίλε μαθητή/ φίλη μαθήτρια,

Θα ήθελα να σου εξηγήσω για ποιους λόγους αναγκαστήκαμε εμείς, οι καθηγητές σου, να ξεκινήσουμε αυτό τον δύσκολο απεργιακό αγώνα. Αυτό βέβαια δεν είναι αρκετό. Θα ήθελα να μάθω κι εγώ τη γνώμη σου, ιδίως αν είναι διαφορετική από τη δική μου. Σου ζητώ όμως πρώτα να ξοδέψεις δυο λεπτά για να με ακούσεις.

Σε συναντώ καθημερινά στην τάξη, ανταμώνουμε στους διαδρόμους και στις σκάλες, στη αυλή του σχολείου μας. Με ενώνουν μαζί σου κοινές έγνοιες για το μάθημα της ημέρας, οι χαρές και οι λύπες της σχολικής καθημερινότητας. Ακόμα κι αυτά που κάποιες στιγμές φαίνεται να μας χωρίζουν συχνά γίνονται αφορμή για να συνδεθούμε στενότερα.

Κάποιες φορές στο σχολείο κυριαρχεί η ένταση, οι κραυγές δυναμώνουν, οι παλάμες σφίγγουν, το βλέμμα αγριεύει. Θα έχει περάσει, ασφαλώς, από το νου σου ότι τις περισσότερες φορές αυτές οι συγκρούσεις έχουν τη ρίζα τους έξω από το σχολείο, στο σπίτι, στη γειτονιά, στην καθημερινή ζωή. Και υπάρχουν λόγοι γιʼ αυτό. Ιδίως στις μέρες μας, η επιβίωση συχνά γίνεται ένας καθημερινός εφιάλτης.

Οι γονείς συζητούν ολοένα στο σπίτι για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, για μεγαλύτερη φτώχεια, για το φόβο της απόλυσης. Οι μεγαλύτεροι φίλοι σου ομολογούν πόσο δύσκολο είναι να βρεις μια όποια δουλειά, κι ας έχεις ένα σωρό πτυχία. Μόνη διέξοδο βλέπουν στη μετανάστευση. Αλλά και συ ο ίδιος παρατηρείς το χαρτζιλίκι σου να λιγοστεύει, το σπίτι σου μέρα τη μέρα να αδειάζει. Και την ίδια ώρα οι υπουργοί μας κάνουν λόγο για νέες περικοπές και νέα μέτρα, που σχεδιάζει να επιβάλει η τρόικα, ή για δημόσια περιουσία που πρέπει να ξεπουληθεί».

Στους δρόμους οι καθηγητές

Το απόγευμα στις 7, οι καθηγητές πραγματοποιούν συγκέντρωση στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου). Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματίσει την ίδια ώρα στην Ομόνοια και το ΠΑΜΕ. Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν ακόμη στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στο πλευρό των καθηγητών, κατά της απόφασης επιστράτευσής τους, έχουν ταχθεί με ανακοινώσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί, σωματεία εργαζομένων στους ΟΤΑ, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, μαθητικοί σύλλογοι, το συνδικαλιστικό κίνημα των μαθητών που πρόσκειται στο ΚΚΕ (ΜΑΣ), η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και οι Αγανακτισμένοι Μοτοσικλετιστές.

Από την Τετάρτη η επίταξη

Εν τω μεταξύ, διευκρινίσεις για την επίταξη των καθηγητών δίνει το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα:

Με την παρ. 1 της υπ’ αριθμ. 6212/11.5.2013 (ΦΕΚ 1140Β’) απόφασης του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, επιτάσσονται, από τη 12η μεσημβρινή της 15ης Μαΐου 2013, έως την έκδοση νεώτερης απόφασης, οι προσωπικές υπηρεσίες του συνόλου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις θέσεις όπου υπηρετούν, ανακοινώθηκε σήμερα απ το υπουργείο Παιδείας.

Σχετικά με την ανωτέρω διάταξη, το υπουργείο με την ίδια ανακοίνωση διευκρινίζει τα εξής:

A. Οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου υπηρετούν.

Ειδικά, οι αποσπασμένοι ή όσοι έχουν διατεθεί εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου αυτοί έχουν αποσπαστεί ή διατεθεί, αντίστοιχα.

B. Όλες οι θεσμοθετημένες άδειες που έχουν νομίμως χορηγηθεί πριν από τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ 281/11.5.2013 (Β’ 1139) απόφασης Πρωθυπουργού και της υπ’ αριθμ. 6212/11.5.2013 (ΦΕΚ 1140Β’) απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ήτοι την 11η Μαΐου 2013), δεν θίγονται εξ αφορμής της πολιτικής κινητοποίησης, για το χρονικό διάστημα που αυτές έχουν χορηγηθεί.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID