EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αύξηση στα τιμολόγια της χαμηλής τάσης βάζει στο τραπέζι η ΔΕΗ


Κάθε άλλο παρά λυμένο είναι, σύμφωνα με αρμόδια υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ, το θέμα των αυξήσεων στα τιμολόγια του οικιακού ρεύματος για το υπόλοιπο του 2013. Αντίθετα, υπενθυμίζουν, μένει το «υπόλοιπο» των αυξήσεων που προκύπτουν από το μέγιστο επιτρεπόμενο έσοδο που έχει εγκρίνει η ΡΑΕ για το 2013.
Από την 1η Ιουλίου τα τιμολόγια στη χαμηλή τάση είναι απελευθερωμένα. Συνεπώς, θεωρητικά, η ΔΕΗ θα μπορούσε να τα καθορίσει κατά βούληση και να κάνει τις αυξήσεις που θεωρεί ότι είναι απαραίτητες. Ο έλεγχος θα γίνεται πλέον από τη ΡΑΕ μόνον εκ των υστέρων. Είτε για πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (αν δηλαδή η ΔΕΗ ανεβάζει πολύ υψηλά τα τιμολόγια καταχρώμενη το γεγονός ότι αποτελεί σχεδόν μονοπώλιο), είτε αντίθετα για την περίπτωση να κρατάει τεχνηέντως κάποια τιμολόγια χαμηλά, κάτω του κόστους, για να μην αφήσει περιθώριο στον ανταγωνισμό.
Ωστόσο η ΔΕΗ ελέγχεται μετοχικά από το δημόσιο. Έτσι, παρότι επισήμως την απόφαση για τα τιμολόγια δεν την παίρνει πλέον το ΥΠΕΚΑ, στην πραγματικότητα η διοίκηση της ΔΕΗ για να κάνει οποιαδήποτε κίνηση που αφορά τον καθορισμό των τιμολογίων θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Δηλαδή οι κύριοι Μανιάτης και Παπαγεωργίου (ως εκπρόσωποι του βασικού μετόχου, του ελληνικού δημοσίου) θα λάβουν και πάλι τις αποφάσεις για τα τιμολόγια.
Θα ζητήσει έγκριση
Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της ΔΕΗ, μετά και την ανακοίνωση των αποφάσεων της ΡΑΕ για την αναδιάρθρωση της αγοράς του ηλεκτρισμού που πιθανόν θα υπάρξουν αυτή την εβδομάδα, θα παρουσιάσει στο υπουργείο τα κοστολογικά στοιχεία και θα ζητήσει έγκριση για νέα τιμολόγια.
Ποια θα είναι όμως τα τιμολόγια που θα ζητήσει η ΔΕΗ; Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ουσία του αιτήματος της ΔΕΗ συμπυκνώνεται στο να εφαρμοστεί η γνωμοδότηση της ΡΑΕ του Ιανουαρίου. Να υπάρξουν πιθανές διορθώσεις στις κοστολογικές παραδοχές και να μπούν οι αυξήσεις που υπολείπονται. Με βάση τους υπολογισμούς των στελεχών της ΔΕΗ, υπολείπεται ένα ποσοστό 4 με 5%.
Τα κοστολογικά δεδομένα
Πώς προκύπτει αυτό; Το συνολικό ύψος των μεσοσταθμικών αυξήσεων για το 2013 με βάση τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ τον Ιανουάριο έφτανε το 16,5%. Αυτό προέκυπτε με βάση το μέγιστο επιτρεπόμενο έσοδο των 4 δις ευρώ (4,8 δις ευρώ είχε ζητήσει αρχικά η ΔΕΗ, 4,2 δις εισηγήθηκε η ΡΑΕ, 200 εκατ. «έκοψε» ο υφ. ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου).
Στις 13 Ιανουαρίου το ΥΠΕΚΑ «έδωσε» μεσοσταθμική αύξηση 8,8% και άφησε για τον Μάϊο και τον Ιούλιο, την επιβολή του «υπολοίπου» 7 – 7,5%. Οι αυξήσεις αυτές δεν δόθηκαν ποτέ. Τώρα η ΔΕΗ σκοπεύει να τις διεκδικήσει, προσαρμοσμένες στα κοστολογικά δεδομένα που εν τω μεταξύ προέκυψαν. Τα βασικά από αυτά είναι τα εξής:

·         Το κόστος των δικαιωμάτων  CO2 που πληρώνει η ΔΕΗ έχουν υπολογιστεί με τιμές 4,5 ευρώ τον τόνο. Στο πρώτο εξάμηνο κινήθηκαν γύρω στα 3 ευρώ, ωστόσο μετά την πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. για το backloading, οι τιμές αναμένεται να ανέβουν.
·         Η αλλαγή που αναμένεται στο μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους (έχει ήδη διατυπωθεί η πρόταση από τη ΡΑΕ) θα ωφελήσει τα κόστη της ΔΕΗ
·         Από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ποσού που καλύπτει το τέλος ΕΤΜΕΑΡ στην αγορά του ρεύματος των ΑΠΕ (δεν λαμβάνεται υπόψη η Οριακή Τιμή, αλλά το μεσοσταθμικό κόστος των θερμικών μονάδων) η ΔΕΗ έχει μια επιβάρυνση γύρω στα 120 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του energypress, τα στελέχη της ΔΕΗ υπολογίζουν ότι σε κάθε περίπτωση οι minimum αυξήσεις που πρέπει οπωσδήποτε να μπούν για να μην καταρρεύσουν τα έσοδα και τα αποτελέσματα της επιχείρησης είναι της τάξης του 4 – 5%. Αυτό θα παρουσιάσουν στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και θα περιμένουν την έγκρισή της.

πηγη
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID