EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Jeffrey Sachs: Η κυβέρνηση δεν πρέπει να συμφωνεί με ανοησίες της τρόικα

Με θετικά λόγια για την Ελλάδα και τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει η χώρα αναφέρεται ο γνωστός οικονομολόγος Jefrrey Sachs, καθηγητής του πανεπιστημίου της Κολούμπια και παλαιότερα του Χάρβαρντ, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα και παραθέτει τον τρόπο που κατά την άποψη του πρέπει να γίνουν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Ο Sachs, εμφανίζεται γοητευμένος από την ελληνική κουζίνα και τον τρόπο ζωής, ενώ περιγράφει την χώρα σαν μια «κορυφαία παγκόσμια αγορά», ενώ σε δηλώσεις που παραχώρησε στην εφημερία «Καθημερινή» μιλά με ρεαλισμό για τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών λόγω της λιτότητας, ωστόσο παραμένει ρεαλιστικός για τις προοπτικές της χώρας για το «όχι και τόσο μακρινό μέλλον με την προϋπόθεση ότι οι πολιτικοί θα κάνουν τα σωστά πράγματα». Το κλειδί είναι η ανάπτυξη μέσω εξαγωγών. Ανάπτυξη η οποία δεν θα βασίζεται σε θεατρινισμούς βραχυπρόθεσμης σπατάλης, αλλά μια ανάπτυξη η οποία θα βασίζεται σε πραγματική διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγαθών και υπηρεσιών.

Στις συμβουλές του Sachs, προστίθεται και η εκμετάλλευση δύο ενεργειακών πηγών:

«Του ήλιου και του αέρα. Προκειμένου να δαμαστούν αυτές οι πηγές, χρειάζονται επενδύσεις και ένας σύνδεσμος της Ελλάδας με την διαχείριση ηλεκτρισμού της Βόρειας Ευρώπης. Επομένως η βασική πρόκληση είναι η ανάπτυξη μέσω εξαγωγών. Προκειμένου να γίνει αυτό χρειάζεται αναγνώριση των αγορών και καλή διπλωματία. Προτείνω να στείλει ο πρωθυπουργός ηγετικούς επιχειρηματίας σε ταξίδια στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία». Το θετικό της κίνησης αυτής σύμφωνα με τον Sachs είναι ότι έτσι θα γίνει γνωστή στις ξένες αγορές και τους ξένους πολιτικούς ηγέτες, η δυναμική της ελληνικής αγοράς και των υπηρεσιών.

Άλλη μια συμβουλή του γνωστού οικονομολόγου, είναι μια νέα φορολογική πολιτική, η οποία «θα προωθήσει νέες βιομηχανίες, μαζί με ειδική χρηματοδότηση για την εργασία στους νέους και την δημιουργία επιχειρήσεων. Ενα τέτοιο πακέτο μέτρων έχει δοθεί και σε άλλες χώρες. Είναι καιρός για την Ελλάδα να το κάνει εν μέσω ανάγκης».

Πυρά κατά της Τρόικας

Ο Sachs παράλληλα, καταφέρεται και εναντίον της Τρόικα για την οποία αναφέρει πως «βλέπουν τους εαυτούς τους περισσότερο σαν αστυνομικούς παρά σαν διαμορφωτές της πολιτικής και κάνουν συχνά λάθη επειδή νομίζουν πως ότι πουν είναι ολόκληρη η ιστορία. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η Τρόικα είναι μόνο μέσω πολύ θετικής, απευθείας και διαρκούς διαπραγμάτευσης από την ίδια την Ελλάδα. Με λίγα λόγια δεν χρειάζεται να περιμένεις βοήθεια από το εξωτερικό για να κάνεις κάτι σωστά. Πρέπει να προβάλλεις το δικό σου πλαίσιο και να πεις: »Αυτά είναι όσα θέλουμε να κάνουμε. Ταιριάζουν στα κριτήρια σας αλλά δεν μπορείτε να επιβάλλετε την μικροδιαχείριση. Πρέπει να μας δώσετε χώρο. Θα είμαστε καλοί συνεταίροι, αλλά δεν μπορείτε να καθορίζετε το πρόγραμμα μας».

Κριτική και στην κυβέρνηση

Ο γνωστός οικονομολόγος ωστόσο, αναφέρεται και στις πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση. Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά ότι «την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση δεν ακολουθεί τις οδηγίες της Τρόικα, οπότε δεν μπορώ να την κατηγορήσω 100%. Αλλά οι οδηγίες δεν είναι πάντα σωστές. Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να συμφωνεί σε ανόητα πράγματα που δεν πρόκειται να ακολουθήσει. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη σύγχυση και παρεξηγήσεις, αλλά και έλλειψη εμπιστοσύνης και κακή θέληση(…). Μια καλή κυβέρνηση πρέπει να εκπονήσει ένα σκληρό, ρεαλιστικό πρόγραμμα και να πιέσει σκληρά γι αυτό και αν και δεν είναι εγγυημένο, είναι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί ένα αδιέξοδο. Γι αυτό είναι τόσο σημαντικό για την Ελλάδα να καθορίσει τους όρους. Οχι να φωνάζει, αλλά να είναι ξεκάθαρη για το τι χρειάζεται για την ανάκαμψη».

πηγη
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID