EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

7.720.000 ευρώ για τα κόμματα!


 

Στα 7,72 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η τρίτη δόση της τακτικής χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα από το ελληνικό Δημόσιο για το έτος 2012, σύμφωνα με κοινή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η τακτική χρηματοδότηση των κομμάτων αποσκοπεί στην οικονομική τους ενίσχυση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ θα λάβει περίπου 3,1 εκατομμύρια ευρώ, η Νέα Δημοκρατία, 2,43 εκατομμύρια, το ΚΚΕ 746.737 ευρώ, ο ΛΑΟΣ 622.748 ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 556.005 ευρώ και οι Οικολόγοι - Πράσινοι 257.333 ευρώ.

Σημειώνεται πως τα εν λόγω ποσά δίνονται με βάση το νόμο και το ποσοστό των ψήφων που συγκέντρωσαν τα κόμματα στις βουλευτικές εκλογές του 2009*, όταν εξελέγη κυβερνών κόμμα το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου.

* Ο καθορισμός της εκλογικής χρηματοδότησης των κομμάτων γίνεται άπαξ κάθε τέσσερα έτη για το σύνολο των γενικών βουλευτικών εκλογών που διενεργούνται κατά τη διάρκεια της τετραετίας.

Αμαξοστοιχία παρέσυρε δικυκλιστή στην Πάτρα


 

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε γύρω στις 18.30 το απόγευμα της Τετάρτης στη συμβολή των γραμμών του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στην Ακτή Δυμαίων, λίγο μετά την οδό Παπαφλέσσα, στην Πάτρα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αμαξοστοιχία παρέσυρε και έχει τραυματίσει πολύ σοβαρά τον οδηγό δικύκλου, χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστή η κατάσταση της υγείας του τραυματία.
 
Πηγή: patrastimes

Παραιτήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η Ελένη Παπακωνσταντίνου

Την παραίτησή της από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ υπέβαλε μετά την δημοσιοποίηση της νέας λίστας Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνεται το όνομά της, η Ελένη Παπακωνσταντίνου, ξαδέρφη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Στην επιστολή παραίτησης της, η κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει πως η δημόσια μνεία του ονόματός της είναι αστήριχτη και πως είναι γνωστή η επαγγελματική της πορεία.

Αναφορικά με την κατάθεση στην τράπεζα HSBC σημειώνει ότι είναι προϊόν νόμιμων εισοδημάτων. «Ωστόσο» καταλήγει «υποβάλω την παραίτησή μου από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να μην δημιουργήσω προσκόμματα στη λειτουργία του Ταμείου».

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση από την πλευρά των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου που βρίσκονται στην λίστα, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Η Ελένη Παπακωνσταντίνου είναι κόρη του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και έχει ένα ιδιαίτερα «γεμάτο» βιογραφικό.

Ιδού η νέα δεσμίδα με τα 11 -κατά 9% φθηνότερα- εισιτήρια

Ιδού η νέα δεσμίδα με τα 11 -κατά 9% φθηνότερα- εισιτήρια Με ζελατίνα και... εξώφυλλο βρίσκεται στα εκδοτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας η δεσμίδα των 11 εισιτηρίων που πωλείται 14 ευρώ, δηλαδή 9% φθηνότερα σε σχέση με την παλιά δεσμίδα των 10 εισιτηρίων.
Οπως έγραψε το Εθνος, αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης πρωτοβουλίες για ειδικές εκπτώσεις στους κατόχους των μηνιαίων και ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών για τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επιπλέον από τον Ιανουάριο τα βεβαιωμένα πρόστιμα για εισιτήρια θα μπορούν να πληρωθούν από τους παραβάτες με έκπτωση 50% εάν η πληρωμή γίνει άμεσα ή σε διάστημα δέκα ημερών από την ημέρα που σημειώθηκε η παράβαση. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αυτό θα συντελέσει ώστε οι έλεγχοι να λειτουργούν προληπτικά ωθώντας τους επιβάτες να ακυρώνουν εισιτήριο για τις διαδρομές τους.
Την ίδια στιγμή θα ενταθούν και οι έλεγχοι κατά της λαθρεπιβίβασης τόσο στα οδικά όσο και στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Και τον Βενιζέλο προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική


 

Και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, εκτός του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, συμπεριλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην δική του πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής από τη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες για τη λίστα Λαγκάρντ.

Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται απλή αναφορά στις ευθύνες των πολιτικών προϊσταμένων των υπουργών Οικονομικών από το 2010 έως σήμερα και καμία άλλη ειδική αναφορά σε ονόματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιφυλάσσεται και για συμπληρωματική πρόταση εφόσον προκύψουν ευθύνες και για άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποδεικνύει περίτρανα ότι τα πρόσωπα και τα κόμματα που επέβαλαν στην κοινωνία και στη χώρα την μνημονιακή εξουθένωση, επεφύλαξαν για τους εαυτούς και τους εκλεκτούς τους ασυλία και υπόθαλψη.

Έχοντας μετατρέψει την διαφθορά σε καθεστωτική δομή του κράτους, της οικονομίας και της πολιτικής, και συναλλασσόμενοι ιδιοτελώς και εκ του ασφαλούς, προστάτευαν συστηματικά τους κατόχους του πλούτου από τη νόμιμη φορολογία.

Η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, αποτελεί διαχρονικό σκάνδαλο της εγχώριας κλεπτοκρατίας, που αναδεικνύει τη μεροληπτική, υπέρ του μεγάλου πλούτου, λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την ασύδοτη και χωρίς έλεγχο κίνηση των κεφαλαίων. Φωτίζει δε, τις αιτίες της πορείας της χώρας προς τη χρεοκοπία.

Εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα που άσκησαν και ασκούν εξουσία από ανώτατη κυβερνητική ή πολιτική θέση, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπουργών Οικονομικών και των πολιτικών τους προϊσταμένων από το 2010 μέχρι σήμερα.

Η ευτράπελη προσπάθεια να εμφανισθούν ως αρχάγγελοι της κάθαρσης οι αρχιτέκτονες της διαπλοκής και της υπόθαλψής της, προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Το ίδιο και η προσπάθεια περιορισμού της διερεύνησης στον μέχρι πρότινος συνεργό τους.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α- Ε.Κ.Μ. δε θα συμπράξει στην συγκάλυψη καμιάς πτυχής της υπόθεσης, ούτε στην υπόθαλψη κανενός ενεχομένου. Αντιθέτως θα ζητήσει τη διερεύνηση των ευθυνών όλων των εμπλεκομένων προσώπων, ανεξαρτήτως θέσης στην κυβερνητική ιεραρχία.

Ειδικότερα, θα ζητήσουμε τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των κκ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου για όλα τα εκ μέρους τους αδικήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ήδη στοιχειοθετούμενων στο στάδιο αυτό ποινικών αδικημάτων, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαγωγής εγγράφου και όλων των συναφών οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων.

Τέλος, επιφυλασσόμαστε να καταθέσουμε κάθε απαραίτητη συμπληρωματική πρόταση για την επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης ή της δίωξης εναντίον προσώπων και επί αδικημάτων που ενδέχεται να στοιχειοθετηθούν ή να προκύψουν στην πορεία της έρευνας.

Η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ δεν χωράει πια στα συρτάρια καμιάς μνημονιακής κυβέρνησης. Και δεν θα μείνει ανέλεγκτη ούτε η σημερινή προσπάθεια συσκότισής της.

Τους απέλυσαν επειδή συμμετείχαν σε απεργία

Λίγες ώρες πριν από την έλευση του νέου χρόνου και οκτώ εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ στην Κατερίνη είδαν την πόρτα της εξόδου επειδή συμμετείχαν στην πανελλαδική απεργία των ιδιωτικών υπαλλήλων που είχε κηρύξει η ΟΙΥΕ στις 30 Δεκέμβρη.
«Παραμονή πρωτοχρονιάς αντί για ευχές και δώρα η Διοίκηση της Επιχείρησης ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ μοιράζει απολύσεις, σε μια πρωτοφανή επίδειξη εργοδοτικής τρομοκρατίας», σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης.
«Είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση εκδικητικών, παράνομων και καταχρηστικών απολύσεων σαν απάντηση της εργοδοσίας στη μεγαλειώδη αγωνιστική κινητοποίηση των συναδέλφων και αποσκοπεί στην τρομοκράτησή τους, μετά από την καθολική συμμετοχή στην απεργία που υπήρξε στο συγκεκριμένο κατάστημα
Θορυβήθηκε η επιχείρηση από τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και περισσότερο ανησύχησε για τις αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφάσισε για τις επόμενες ημέρες η Γενική Συνέλευση του Σωματείου εργαζομένων στην Επιχείρηση για μη πληρωμή δεδουλευμένων μισθών.
Η Διοίκηση της Επιχείρησης ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ, που δεν έχει πληρώσει ακόμη τον μισθό του μήνα Νοέμβρη 2012 στο προσωπικό, ενοχοποιεί το δικαίωμα της απεργίας και της διεκδίκησης στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων
Οι απολύσεις αυτές είναι παράνομες και καταχρηστικές και αποτελούν επίθεση στους εργαζόμενους για να μη διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και αυτά που τους οφείλουν. Είναι χτύπημα στο εργατικό κίνημα που δεν πρόκειται να το αφήσουμε αναπάντητο.
Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους απολυμένους συνάδελφους της Επιχείρησης ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ και απαιτούμε:
Την άμεση επαναπρόσληψή τους
Την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της Επιχείρησης ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης.
 

Προσφεύγουν κατά του μνημονίου ΙΙΙ

Προσφεύγουν κατά του μνημονίου ΙΙΙ
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (με έδρα την Πάτρα) και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (με έδρα τη Σύρο), ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το Μνημόνιο ΙΙΙ, κατά το σκέλος εκείνο που καταργούνται οι θέσεις κατηγορίας ΔΕ των ειδικοτήτων διοικητικού, διοικητικού -λογιστικού, διοικητικού- οικονομικού και διοικητικού γραμματέων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, και έχουν διαγραφεί οι υπάλληλοι αυτοί από το μητρώο ανθρώπινου δυναμικού και από το μητρώο μισθοδοτούμενων υπαλλήλων.
Οι περιφέρειες στρέφονται κατά Ελληνικού Δημοσίου, του Ν. 4093/2012, της σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της από 4.12.2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Υποστηρίζουν ότι και οι τέσσερις προσβαλλόμενες πράξεις είναι αντίθετες στα άρθρα 2, 4, 26, 72, 74, 76 101,102 και 103 του Συντάγματος.
Ειδικότερα, υπογραμμίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο καταργούνται συλλήβδην οι επίμαχες θέσεις στις δημόσιες υπηρεσίες είναι «πασίδηλα αντισυνταγματικός». Η κατάργηση οργανικών θέσεων στο Δημόσιο εκτιμάται ότι είναι μεν επιτρεπτή, αλλά επιβάλλεται να δικαιολογείται αντικειμενικά όπως ακριβώς έγινε κατά τη θέσπιση των θέσεων αυτών. Δηλαδή να προκύπτει σαφώς ότι η διατήρηση των θέσεων αυτών δεν εξυπηρετεί τον κοινωνικό και υπηρεσιακό σκοπό για τον οποίο προβλέφθηκαν.
Όμως, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνεται στις δύο προσφυγές, ότι στην προκειμένη περίπτωση η κατάργηση των οργανικών θέσεων γίνεται: 1) με μαζικό και γενικευμένο τρόπο και όχι κατά περίπτωση, 2) με μη αντικειμενικά κριτήρια, αλλά με αυθαίρετα κριτήρια, όπως είναι το 55ο έτος της ηλικίας ή η συμπλήρωση της 35ετίας, 3) απολύονται εξαιρετικά έμπειροι και χρήσιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται ευθέως η κοινωνική αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών.
Η θέση συγκεκριμένης ομάδας προσώπων σε διαθεσιμότητα χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση των αναγκών των υπηρεσιών εκείνων των φορέων που αυτοί υπηρετούν και της υπηρεσιακής τους επάρκειας, αλλά μόνο με γνώση το είδος της εργασιακής τους σχέσης με το φορέα που υπηρετούν αντιστρατεύεται ευθέως τις θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της αναλογικότητας, υπογραμμίζεται στις προσφυγές.
Η πρακτική αυτή της κατάργησης των θέσεων παραβιάζει την αρχή της ισότητας, καθώς καταργεί θέσεις υπαλλήλων χωρίς αξιολόγηση τόσο της ποιότητας της εργασίας τους όσο και της αναγκαιότητας τους για την λειτουργία των υπηρεσιών, ανεξαρτήτως των προσόντων τους, της ικανότητας και αποδοτικότητάς τους στην εργασία, με αποτέλεσμα να καταργούνται θέσεις υπαλλήλων που εκτελούν, ενδεχομένως και πιο αποδοτικά, την ίδια εργασία, υπό τις ίδιες συνθήκες και προϋποθέσεις, στον ίδιο χώρο με άλλους υπαλλήλους οι οποίοι δεν θίγονται και παραμένουν εν υπηρεσία.
Η εγκύκλιος του υπουργού Διοικητικής μεταρρύθμισης χαρακτηρίζεται ως «ψευδοερμηνευτική», καθώς παρόμοια θέματα ρυθμίζονται, σύμφωνα με το άρθρο 43 του Συντάγματος, από Προεδρικό Διάταγμα και όχι με εγκύκλιο όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.
Ακόμη, τονίζεται ότι το Μνημόνιο ΙΙΙ είναι κατάφωρα αντίθετο στο άρθρο 60 του Συντάγματος, καθώς δεν μπορεί παρόμοια νομοθετήματα να ψηφίζονται από τη Βουλή με ένα μόνο άρθρο, ενώ επιπρόσθετα παραβιάζει και τα άρθρα 72 και 76 του Συντάγματος που καθορίζουν τον τρόπο ψήφισης των νομοσχεδίων.
Παράλληλα, παραβιάζεται και το άρθρο 74 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι νομοσχέδιο που περιέχει διατάξεις άσχετες με το κύριο αντικείμενό τους δεν εισάγεται για συζήτηση.
Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι η θέσπιση κανόνων δικαίου με Π.Ν.Π. οι οποίες μεταγενέστερα υποβάλλονται προς επικύρωση στη Βουλή προσομοιάζει μόνο με έκτακτες ή ανώμαλες καταστάσεις του πολιτεύματος, κάτι που δεν συνάδει στη σημερινή δημοκρατική κοινωνία.
Με τις επίμαχες διατάξεις του Μνημονίου ΙΙΙ δημιουργείται δυσλειτουργία των υπηρεσιών των περιφερειών, καθώς καταργούνται υπαλληλικές θέσεις που είναι απολύτως απαραίτητες για τη λειτουργία της.


ΠΗΓΗ

«Ποδαρικό» με απολύσεις στο «Πόρτο Καρράς»


«Ποδαρικό» με απολύσεις στο «Πόρτο Καρράς» 

Πρωτοχρονιάτικες απολύσεις -58 υπαλλήλων- κοινοποίησε την παραμονή της, η ιδιοκτησία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς». Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Άγγελος Πράτσας, ανάμεσα τους είναι τέσσερα από τα επτά μέλη της διοίκησης του τοπικού σωματείου, ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, ο ταμίας κι ένα μέλος.
Η κοινοποίηση των απολύσεων άρχισε στις 28 Δεκεμβρίου, συνεχίστηκε μέχρι τις 31 του μήνα και υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός τους.
«Οι απολύσεις είναι παράνομες, καταχρηστικές και εκδικητικές», τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και τις συσχετίζει με τις αγωγές που έχουν καταθέσει εργαζόμενοι για μη καταβολή δεδουλευμένων του περασμένου καλοκαιριού.
Επισήμανε ότι έγιναν λίγες μέρες πριν οι εργαζόμενοι αποκτήσουν το δικαιώματα να καταθέσουν αίτηση επαναπρόσληψης για τη νέα σεζόν και προανήγγειλε νέες προσφυγές των εργαζομένων στη δικαιοσύνη για την ανάκληση των απολύσεων.
Υπογράμμισε ότι από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα απολύθηκαν συνολικά 120 εργαζόμενοι στο συγκρότημα του «Πόρτο Καρράς».
Τις απολύσεις κατήγγειλε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α - ΕΚΜ και η βουλευτής του κόμματος στη Χαλκιδική Κατερίνα Ιγγλέζη έφερε το θέμα στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε.