EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εξασφαλίστηκαν τα 400εκ.ευρώ για την επέκταση προς Καλαμαριά
 

Επιπλέον χρηματοδότηση ύψους τετρακοσίων εκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Werner Hoyer ανακοίνωσε, σήμερα, πως η χορήγηση του νέου δανείου αποφασίστηκε με στόχο την «βελτίωση της συγκοινωνίας σε μία περιοχή με 115.000 κατοίκους, όπου οι επιχειρήσεις προσφέρουν περίπου 20.000 θέσεις εργασίας». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΤΕπ, η ετήσια ζήτηση θα είναι της τάξης των 23 εκατομμυρίων επιβατών.

Στην ανακοίνωσή του, ο Werner Hoyer σημειώνει πως «αυτή τη στιγμή, υπάρχουν σε εξέλιξη πολλά σημαντικά έργα επέκτασης του Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα έργα αυτά είναι σημαντικά, σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, καθώς προσφέρουν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και εξασφαλίζουν αξιόπιστη μεταφορά σε λογικές τιμές.

Επίσης, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο υγιεινού περιβάλλοντος σε δύο μεγάλες πόλεις, ενώ παράλληλα βοηθούν στη διατήρηση και βελτίωση της πρόσβασης σε χώρους πολιτισμού». Και προσθέτει πως «η Τράπεζα επιτρέπει σε σημαντικά έργα υποδομής να προχωρήσουν, προς όφελος των εκατομμυρίων των πολιτών και των τοπικών επιχειρήσεων. Η Ελκυστική τιμολόγηση της ΕΤΕπ είναι προς όφελος τόσο του ελληνικού κράτους και των χρηστών του μετρό».

Airbus: Deal-μαμούθ 18,4 δισ. ευρώ με τη Lion Air

Η ευρωπαϊκή αεροναυπηγική βιομηχανία Airbus εξασφάλισε σήμερα το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχει υπογράψει ποτέ για παραγωγή πολιτικών αεροσκαφών, με την παραγγελία 234 αεροπλάνων τύπου Α320 από την ινδονησιακή αεροπορική εταιρεία Lion Air.
Η συμφωνία, ύψους 18,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπογράφηκε το πρωί στην αίθουσα τελετών του προεδρικού μεγάρου της Γαλλίας από τους γενικούς διευθυντές της Lion Air Ρούσντι Κιράνα και της Airbus Φαμπρίς Μπρεζιέ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαιρέτισε την συμφωνία την οποία χαρακτήρισε "ιστορική", τόσο για τη συνεργασία μεταξύ δύο μεγάλων εταιρειών της Ευρώπης και της Ασίας όσο και επειδή "διευρύνει τις προοπτικές για την αεροναυπηγική και για τη βιομηχανία". Σημείωσε ότι το συμβόλαιο αυτό εξασφαλίζει 5.000 θέσεις εργασίας στη Γαλλία για την επόμενη δεκαετία.
Η Airbus αναμένεται να αρχίσει να παραδίδει τα αεροσκάφη, 109 Α320 Neo, 65 Α321 Neo και 60 A320 από το 2014. Οι δύο πρώτοι τύποι αεροσκαφών, που θα είναι πιο "οικολογικοί" από το σημερινό Α320, θα παραδοθούν μετά το 2016.
Η Lion Air ιδρύθηκε το 1999 και ήταν μια εταιρεία χαμηλού κόστους που τότε είχε μόλις 1 αεροπλάνο, όμως στην πορεία εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη ιδιωτική αεροπορική εταιρεία της Ινδονησίας. Πραγματοποιεί κυρίως πτήσεις εσωτερικού, όμως εκτελεί δρομολόγια και προς τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, το Βιετνάμ και τη Σαουδική Αραβία. Με τα αεροπλάνα που θα εξασφαλίσει από την Airbus θα ενταχθεί στο "κλαμπ" των δέκα μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών, σε αριθμό αεροσκαφών.
Ωστόσο η Lion Air απαγορεύεται να εκτελεί δρομολόγια από και προς ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς προορισμούς καθώς θεωρείται ότι δεν πληροί τους κανονισμούς ασφαλείας. Παράλληλα, δεν δημοσιεύει ισολογισμούς. Ο κύκλος εργασιών της και τα κέρδη της παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό από τους αδελφούς Κούσναν και Ρούσντι Κιράνα, τους Ινδονήσιους επιχειρηματίες που αποφεύγουν τις δηλώσεις στον Τύπο.

Με πληροφορίες ΑΠΕ

Κλειστές οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα έως την Τετάρτη

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες θα είναι κλειστές την Τρίτη και Τετάρτη, 19 και 20 Μαρτίου 2013 αντίστοιχα, «λόγω τραπεζικής αργίας».
 
"Τα καταστήματα στην Ελλάδα των τραπεζικών ιδρυμάτων Τράπεζα Κύπρου, CPB (Λαϊκή Τράπεζα) και Ελληνική Τράπεζα θα παραμείνουν κλειστά στις 19 και 20 Μαρτίου 2013 σύμφωνα με απόφαση των κυπριακών αρχών", αναφέρει ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών στην Ελλάδα.
 
"Σημειώνεται ότι στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου 2013 συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη μεταβίβαση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα, με τρόπο που διαφυλάσσει στο ακέραιο τους καταθέτες των υποκαταστημάτων αυτών και διασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ελληνικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των υποκαταστημάτων. Η Τράπεζα της Ελλάδας, στο πλαίσιο των εποπτικών αρμοδιοτήτων της, θα δώσει την τελική έγκριση για τη συναλλαγή".
 
Η Τράπεζα της Ελλάδας, στο πλαίσιο των εποπτικών αρμοδιοτήτων της, θα δώσει την τελική έγκριση για τη συναλλαγή.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι οποίες εξελίξεις στο θέμα το κυπριακών τραπεζών μετατίθεται για μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής
 
Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα του ότι δεν έχει ψηφιστεί ακόμη το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup.
 
Το έκτακτο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης τη Καθαρή Δευτέρα στις 20:30 ώρα Ελλάδος  συζητά το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης.
 
Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο συναντά αντιδράσεις ακόμη και εντός της ευρωζώνης, ενώ στη Λευκωσία αναβλήθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής με αντικείμενο την έγκριση του επίμαχου νομοσχεδίου.
 
Την Τρίτη στις 6 μ.μ. τελικά θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής με αντικείμενο την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων από το πρώτο ευρώ ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανείου ύψους 10 δισ. ευρώ.
 
Μάλιστα εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ δήλωσε  σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο αλλαγής της συμφωνίας ώστε να μην επηρεαστούν οι μικροκαταθέτες και επανέλαβε ότι η Γερμανία επιθυμούσε μια άλλη λύση από αυτή που συμφωνήθηκε αλλά η απόφαση δεν ήταν δική της.
 
Η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση θα αποφασίσει σχετικώς με πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αναγνώρισε την δυσκολία της πολιτικής κατάστασης στη χώρα.
 
«Η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Κύπρο είναι πολύ δύσκολη. Πρέπει κανείς να το καταλάβει και να το σεβαστεί. Ας περιμένουμε τώρα για τις αποφάσεις της Κύπρου», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε και, ερωτηθείς εάν θα δεχόταν αλλαγές στο πρόγραμμα, ανέφερε ότι «η απόφαση σχετικώς με τις λεπτομέρειες είναι θέμα της κυπριακής κυβέρνησης».

Νιγηρία: Τουλάχιστον 25 νεκροί από πέντε εκρήξεις σε σταθμό λεωφορείων

Από τις εκρήξεις καταστράφηκαν πολλά λεωφορεία στη συνοικία Σάμπον Γκάρι του Κάνο, όπου κατοικούν κυρίως μετανάστες από τον χριστιανικό νότο της χώρας. Αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αποκλείσει την περιοχή.
Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, όμως πιστεύεται ότι πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις κρύβεται η Μπόκο Χαράμ, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν έχει εξαπολύσει κατ' επανάληψη επιθέσεις στην πόλη.
"Έτρεξα να σωθώ και κατάφερα να βγω έξω μετά τη δεύτερη έκρηξη. Πολλοί μέσα σωριάστηκαν νεκροί. Δείτε, τα ρούχα μου είναι ποτισμένα με αίμα", είπε ένας άνδρας που βρισκόταν στο σημείο, δείχνοντας ένα αιματοβαμμένο μπλουζάκι. "Είδα τρία λεωφορεία να φλέγονται. Το ένα ήταν γεμάτο με επιβάτες και ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από το σταθμό", δήλωσε από την πλευρά του ένας τοπικός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Λίγη ώρα νωρίτερα, οι ισλαμιστές που κρατούν ομήρους επτά Γάλλους τουρίστες, μέλη της ίδιας οικογένειας, έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο ο πατέρας της οικογένειας διαβάζει ένα κείμενο με το οποίο απειλούν ότι θα συνεχίσουν τις απαγωγές και τις βομβιστικές επιθέσεις αν οι αρχές του Καμερούν συνεχίσουν τις συλλήψεις των υποστηρικτών τους.
Στη βιντεοκασέτα, που παραδόθηκε σε δημοσιογράφους στη Νιγηρία, εμφανίζεται ο Γάλλος Τανγκί Μουλέν-Φουρνιέ να κάνει έκκληση στην κυβέρνηση του Καμερούν να απελευθερώσει τους υποστηρικτές της Μπόκο Χαράμ προκειμένου οι απαγωγείς να αφήσουν ελεύθερο τον ίδιο και την οικογένειά του. "Δεν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση με το Καμερούν. Όμως, αν συλλάβετε ξανά τους άνδρες τους στο Καμερούν, θα πολλαπλασιάσουν τις απαγωγές και τις επιθέσεις" ακούγεται να λέει ο Γάλλος όμηρος.
Η αυθεντικότητα του βίντεο εξετάζεται από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

EKTAKTO - ME AΓΡΙΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΤΡΑΤΟ ΑΠΟ ΓΟΡΙΛΕΣ ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΡΩΣΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ!

Mε άγριες διαθέσεις καταφθάνουν στην Κύπρο με ιδιωτικά τζετ Ρώσοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτή τη στιγμή επικρατεί έντονη κινητικότητα στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής μπροστά στον τρόμο των εξελίξεων οι Κύπριοι αναβάλουν την προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφρία στη Βουλή!
Οι Ρώσοι απειλούν να βυθίσουν το νησί!Διάχυτος είναι ο φόβος στο νησί καθώς οι Ρώσοι καταφθάνουν κουβαλώντας μαζί τους ένα στρατό από μπράβους-σωματοφύλακες-μαφιόζους. Ποιος διευθυντής τράπεζας θα τολμήσει να κουρέψει τα λεφτά του Ρώσου όταν θα τον σημαδεύουν ένα σκασμό Καλάσνικωφ. Κόλαση.
Γι αυτό το λόγο θα εκδοθεί διάταγμα από το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να παραμείνουν κλειστές αύριο οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες από το Προεδρικό.
Η απόφαση αυτή δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις, αναφέρουν οι πληροφορίες, αφού έχει παρατηρηθεί έντονη κινητικότητα στο αεροδρόμιο Λάρνακας ιδιωτικών τζετ Ρώσων καταθετών.
Εικάζεται ότι οι αφίξεις αυτές έχουν να κάνουν με τις καταθέσεις.
Έξαλλος είναι πάντως και ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης.
Όπως όλα δείχνουν η Κύπρος θα έχει κακά ξεμπερδέματα...

Σχεδιάζουν να διώξουν πάνω από 5.000 δημόσιους υπαλλήλους το 2014

Το σχέδιο της κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στην τρόικα, πριν τη διακοπή των συζητήσεων, προβλέπει ότι περισσότεροι από 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν την «πόρτα της εξόδου» μέχρι το τέλος του 2014, από τους 25.000 εργαζόμενους που θα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σύμφωνα με τις επιταγές του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε προς την τρόικα εάν μεταξύ των 5.000 και πλέον υπαλλήλων του Δημοσίου συμπεριλαμβάνονται οι επίορκοι ή πρόκειται μόνο για υποχρεωτικές αποχωρήσεις.

Αν και αυτή η πρόταση θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για το πώς θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα διαθεσιμότητας και αποχωρήσεων από το Δημόσιο, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η τρόικα θεωρεί πως δεν πρόκειται για την «καλύτερη λύση» που μπορεί να δοθεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα.

Πάντως η τρόικα ζητά αναλυτικό σχέδιο τόσο για εκείνους που θα αποχωρήσουν τελικά από το Δημόσιο, όσο και για εκείνους που θα παραμείνουν και θα πρέπει να επανεκπαιδευτούν, ώστε να απασχοληθούν σε άλλη θέση.

Μέχρι την επάνοδο των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας (αμέσως μετά το Πάσχα των Καθολικών που φέτος είναι στις 31 Μαρτίου), η ελληνική πλευρά θα ανταλλάσσει στοιχεία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για να κλείσει το θέμα το ταχύτερο δυνατόν.

Στόχος είναι να δοθεί λύση στις επόμενες δέκα μέρες, για να εκταμιευθεί η δόση του Μαρτίου (ύψους 2,8 δισ. ευρώ) ακόμα και στις 4 Απριλίου, οπότε θα συνεδριάσει το Euro Working Group.

Αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν χθες ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται σε μία δράση, αλλά σε περισσότερες.

Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες πέραν του θέματος της διαθεσιμότητας, η ελληνική πλευρά θα ενημερώνει τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για:


  1. Ρυθμίσεις χρεών. Στο σκέλος αυτό υπάρχουν τρεις ρυθμίσεις υπό εξέταση. Μία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες, μία για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και μία ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Για τις δύο πρώτες, φαίνεται ότι τρόικα και οικονομικό επιτελείο είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν. Για την τρίτη, όμως, οι όροι είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση, καθώς η τρόικα διατυπώνει επιφυλάξεις για το κόστος της ρύθμισης στις τράπεζες και κατ' επέκταση στις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους.
  2. Τον συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση. Η κυβέρνηση συνεχίζει να «παλεύει» μια μείωση του ΦΠΑ από το 23% που είναι σήμερα. Θέμα το οποίο ετέθη σύμφωνα με πληροφορίες και στην σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας. Πάντως, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, δεν δείχνουν να έχουν πειστεί – ακόμα - για την αναγκαιότητα μίας τέτοιας αλλαγής.
  3. Κατάργηση ΕΕΤΗΔΕ και αντικατάστασή του με το νέο ενιαίο φόρο. Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ακόμα αποδείξει ότι με το σύστημα του νέου ενιαίου φόρου θα εξασφαλίζεται η είσπραξη των 3 δισ. ευρώ και πλέον, όπως διασφαλίζεται από την πληρωμή του τέλους επί των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
  4. Δημοσιονομικές προβλέψεις. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την πορεία του προϋπολογισμού, η τρόικα προχώρησε σε δικές της προβολές για το πώς θα εξελιχθούν έσοδα και δαπάνες φέτος. Στο πλαίσιο αυτό, στα μοντέλα της τρόικας προέκυψε μία «τρύπα» 500 εκατ. ευρώ στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Την ίδια ώρα, σημερινό δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι μεν από τη «σημαντική» πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας στο συμμάζεμα των οικονομικών της, όμως πριν λάβει τη νέα οικονομική βοήθεια των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα.

«Στα μάτια των δανειστών της η Ελλάδα συχνά υστερεί στις δεσμεύσεις για τη μείωση των κρατικών δαπανών όμως πρόσφατα επέδειξε πρόοδο. Τον Ιανουάριο το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 1.64 δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση είχε περισσότερα έσοδα παρά έξοδα, πρώτη φορά από το 2002» σημειώνουν οι New York Times.

Στο θέμα της διακοπής των συζητήσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα επανήλθαν σε άρθρο τους οι Financial Times. Η εφημερίδα αποδίδει την παύση των συνομιλιών σε μια «διένεξη σχετικά με την αποπομπή των δημοσίων υπαλλήλων». Παράλληλα επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη έχει πλέον χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, το ένα στον Βορρά και το άλλο στον Νότο, με το μεν να επιμένει στα μέτρα λιτότητας και το δε να προκρίνει την ανάπτυξη ως προτεραιότητα.

«Μια διένεξη σχετικά με την αποπομπή των δημοσίων υπαλλήλων σταμάτησε τις συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα, καθυστερώντας την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ αυτό το μήνα εν μέσω φόβων ότι το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έχει ήδη τεθεί εκτός τροχιάς», ξεκινά το άρθρο επισημαίνοντας ότι «είναι μόλις η δεύτερη φορά μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια από τότε που η Ελλάδα εντάχθηκε στο πρόγραμμα διάσωσης που η τρόικα αναχωρεί από την Αθήνα χωρίς να έχει συμφωνήσει για συγκεκριμένα μέτρα με την κυβέρνηση».

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της για το θέμα της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στο Δημόσιο προκειμένου να διασφαλίσει τη ροή της χρηματοδότησης από τον μηχανισμό διάσωσης.

Όπως τονίζεται, ο προσδιορισμός των θέσεων και η δημιουργία ενός συστήματος που θα οδηγήσει σε υποχρεωτική έξοδο περίπου 150.000 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το 2015 είναι το λεγόμενο ορόσημο που θα καθορίσει εάν η χώρα θα λάβει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως αν και έχει παρέλθει περισσότερο από μία εβδομάδα συνομιλιών δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα.

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως περίπου το ήμισυ των γενικών κρατικών δαπανών στην Ελλάδα πηγαίνει για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις. Όπως τονίζεται, η χώρα είχε την 1η Οκτωβρίου 667.733 εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, ένας αριθμός που δεν περιλαμβάνει το προσωπικό των ΔΕΚΟ.

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΑΣΗ...

Τη νομιμοποίηση οικιστικών περιοχών μέσα σε δάση, επικυρώνει με νόμο το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την προϋπόθεση να είναι εντός σχεδίου ή προϋφιστάμενοι του 1923, να έχουν εγκεκριμένες πολεοδομικές μελέτες και να μην υπάρχουν εκκρεμότητες ή άλλες αμφισβητήσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση του κτηματολογίου το ΥΠΕΚΑ, φέρνει ειδική ρύθμιση με την οποία όλες οι οικιστικές εκτάσεις που τα προηγούμενα χρόνια αμφισβητήθηκαν από την διοίκηση ως δασικές με τους όρους που προαναφέραμε, στο εξής νομιμοποιούνται και επιτρέπονται σε αυτές δικαιοπραξίες (επισκευές, τροποποιήσεις, μεταβιβάσεις, πωλήσεις) που είχαν παγώσει λόγω αμφισβήτησης του χαρακτήρα τους. Ο νόμος διευκρινίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο κάτοχος της έκτασης να έχει την νομή της για δέκα έτη με νόμιμο τίτλο ή για 30 χρόνια χωρίς τίτλο. Οι περιοχές αυτές θα εξαιρούνται της υποχρέωσης για κύρωση δασικών χαρτών.  
«Ορίζεται ότι δεν υπάγονται στη διαδικασία κύρωσης δασικών χαρτών οι περιοχές για τις οποίες υφίστανται εγκεκριμένα σχέδια πόλης ή καταλαμβάνονται από εγκεκριμένους οικισμούς. Τα σχέδια πόλεων και οι συναφείς διοικητικές πράξεις αποτελούν νόμιμο λόγο απώλειας του δασικού χαρακτήρα ενός ακινήτου» αναφέρει ο νόμος.
Σύμφωνα με το υπουργείο μέχρι σήμερα, για κατόχους ακινήτου, χωρίς κτίσμα ή με πολύ μικρό κτίσμα, εντός σχεδίου (άνω των 2000τ.μ) μπορούσε το δημόσιο να αξιώσει την κυριότητα του ακινήτου και να χαρακτηρισθεί ως δασικό. Δεν συνέβαινε όμως το ίδιο με ιδιοκτήτες που το ακίνητό τους είτε ήταν μικρότερο των 2000 τ.μ. είτε καλυπτόταν περισσότερο από 30% του συντελεστή δόμησης της περιοχής όπου βρισκόταν. Η συγκεκριμένη αντιμετώπιση του ιδίου νομικού προβλήματος αποτελούσε νομικό παράδοξο, υποστηρίζει το ΥΠΕΚΑ δημιουργώντας αδικίες σε βάρος των πολιτών. Ο νόμος καταργεί το όριο των 2.000 τ.μ και όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα που είναι εντός σχεδίου, δεν θα μπορούν να χαρακτηριστούν δασικά.
Το πρόβλημα με τις οικιστικές περιοχές σε δάση είχε προσπαθήσει να επιλύσει το 2010, η τέως υπουργός ΠΕΚΑ , Τίνα Μπιρμπίλη με την ψήφιση του νόμου 3889/2010 περί δασικών χαρτών. Ο νόμος προέβλεπε ότι για τις αμφισβητούμενες περιοχές απαιτούνταν η σύμφωνη γνώμη του δασαρχείου ότι το οικόπεδο δεν είναι δασικό, όμως η ρύθμιση ατόνησε.
Με άλλες διατάξεις στο ίδιο νομοσχέδιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος φωτίζει άλλη μία γκρίζα πολεοδομικά ρύθμιση. Ανοίγει το δρόμο για την δόμηση στα τυφλά οικόπεδα (οικόπεδα που μπορούν να δομηθούν με την υποχρέωση παραχώρησης λωρίδας γης στον οικείο δήμο ώστε να αποκτούν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο), που βρίσκονται σε μικρούς οικισμούς, η οποία είχε ανασταλεί τα τελευταία τρία χρόνια λόγω ασαφειών του υπουργείου. Για τα τυφλά οικόπεδα προβλέπεται ότι θα μπορούν να οικοδομηθούν εφόσον εκκρεμούν σχετικά αιτήματα ιδιωτών σε ΟΤΑ άνω των τριών μηνών.

Απλοποιούνται οι διαδικασίες στο Κτηματολόγιο

 
Με στόχο την επιτάχυνση του κτηματολογίου που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η κυβέρνηση, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο έργο, για το οποίο διατυπώνεται μεγάλος προβληματισμός και από τους δανειστές μας.
Σε πρώτη φάση μειώνονται οι χρόνοι ολοκλήρωσης των διαγωνισμών άνω του 70%. Μέχρι σήμερα, από τα 38 εκατομμύρια σχεδόν συνολικά δικαιώματα, έχουν πλήρως κτηματογραφηθεί τα 7 εκατομμύρια, τα 15 περίπου εκατομμύρια βρίσκονται υπό επεξεργασία, ενώ για τα 16 εκατομμύρια θα ακολουθήσουν διαγωνισμοί. Το έργο από το 2008 χρηματοδοτείται μόνο από τους πολίτες, μέσω των σχετικών τελών.
Οι διαγωνισμοί μέχρι σήμερα αποτελούνταν από 3 στάδια (τυπικό έλεγχο, τεχνική αξιολόγηση, οικονομική αξιολόγηση). Αναμορφώνονται τα δύο πρώτα στάδια, σε δύο, με σκοπό να αποφευχθούν οι περισσότερες ενστάσεις επί της διαδικασίας. Επιπλέον, μειώνεται το κόστος, λόγω μεγαλύτερης βαρύτητας της οικονομικής προσφοράς.
Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να προκηρυχθούν μέχρι τον Ιούνιο οι διαγωνισμοί για τα 16 εκατομμύρια εκκρεμών  δικαιωμάτων. Σκοπός της επιτάχυνσης είναι μέσα σε 8 μήνες να αναδειχθούν οι πρώτοι ανάδοχοι και σε 12 μήνες να έχουν ανατεθεί.
Ενδυναμώνεται η λειτουργία του θεσμού του Κτηματολογίου με τη διάθεση τεχνογνωσίας και προσωπικού από την εταιρεία «Κτηματολόγιο Α.Ε.» προς τα Κτηματολογικά Γραφεία που θα συσταθούν. Ανατίθενται σε αυτήν αρμοδιότητες οργάνωσης, διάρθρωσης, υλικοτεχνικής υποστήριξης και εποπτείας της λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών. Οι ρυθμίσεις γίνονται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Τα πρώτα κτηματολογικά γραφεία θα λειτουργήσουν σε Πάτρα, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη. Κατά την διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών τον κεντρικό έλεγχο έχει η Κτηματολόγιο ενώ οι αρμόδιες διευθύνσεις δασών θα μπορούν να παρεμβαίνουν με ενστάσεις όπου κρίνουν σκόπιμο.
Τέλος καθιερώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο υποχρεούται στο εξής να υποβάλλει δηλώσεις ιδιοκτησίας σε κάθε περιοχή που θα εντάσσεται στο μέλλον στο Κτηματολόγιο. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται για πρώτη φορά η πλήρης καταγραφή της δημόσιας περιουσίας, ώστε να είναι δυνατή η ανάδειξη και αξιοποίησή της. Το δημόσιο αναλαμβάνει την ίδια υποχρέωση που έχουν οι πολίτες για την καταγραφή των δικαιωμάτων του.
Περιορίζεται επίσης οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς εισάγεται η ατελώς υποβολή αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος στα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία,  τροποποιείται η σύνθεση των επιτροπών ενστάσεων και καθιερώνεται η δυνατότητα γνωστοποίησης της ένστασης στους θιγόμενους με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Σύμβουλος στη ΔΕΗ ο Αλεξάκης της χρηματιστηριακής φούσκας! ...

Να τον χαίρονται τον Ζερβό στο Μαξίμου...
Ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση του Δ.Σ. της ΔΕΗ στο οποίο συμμετέχουν δύο σοβαρά κομματικά στελέχη της ΝΔ , ο Κώστας Ζωντανός και ο Κώστας Δόλογλου (είναι και στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής).   Στο συμβούλιο όμως  συμμετέχει και ένα ακόμη πρόσωπο , ο καθηγητής Παναγιώτης Αλεξάκης. Αν δεν θυμάστε, να σας πούμε ότι ο Αλεξάκης ήταν εκ των πρωταγωνιστών του χρηματιστηριακού σκανδάλου το 1999 και μάλιστα μερικά χρόνια αργότερα (Άνοιξη του 2005) οι Πλιώτας και Μουζακίτης είχαν ασκήσει εναντίον του και μερικών ακόμη δίωξη για παράβαση καθήκοντος. Η συγκεκριμένη κατηγορία τότε είχε χαρακτήρα πλημμελήματος. Να τον χαίρονται στο Μαξίμου και τον Ζερβό και τις επιλογές του τύπου Αλεξάκη. Ένα τρισεκατομμύριο δραχμές άλλαξαν χέρια τότε, αλλά πλην της Μπουρμπούλια και μερικών ξέμπαρκων χρηματιστών που μπήκαν και βγήκαν από τη φυλακή , ουδείς άλλος εντοπίστηκε με τη ... γίδα στην πλάτη. Το κυριότερο είναι ότι κανείς από όλους αυτούς δεν επέστρεψαν μία δραχμή....

ΔΓ
parapolitika.gr

ΑΔΥΝΑΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ 2014

Το ΑΕΠ της Ελλάδος θα συρρικνωθεί πάνω από 5% ενώ η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη και το 2014 σημειώνει η έκθεση Eurozone Forecast (EEF) Spring 2013 της Ernst & Young ενώ εκτιμά
ότι  θα απαιτηθεί σημαντική περαιτέρω ελάφρυνση
του χρέους προς τους επίσημους πιστωτές για μεγάλο χρονικό διάστημα ούτως ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο μεσοπρόθεσμα.
«Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αυστηρή περιοριστική δημοσιονομική πολιτική για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, πράγμα που συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους εφαρμογής, δεδομένου του κοινωνικού κόστους», τονίζει η έκθεση και επισημαίνει ότι
η εκλογή ενός κόμματος που αντιτίθεται στους όρους της συμφωνίας διάσωσης παραμένει ως ενδεχόμενο.
Όπως εκτιμάται στην έκθεση η αποδέσμευση των κεφαλαίων και η χαλάρωση των στόχων επαρκούν για να αποσοβήσουν τον κίνδυνο πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στη διάρκεια του 2013.
«Η νέα συμφωνία διάσωσης υποδηλώνει τη δέσμευση των πιστωτών της Ελλάδας  να διατηρήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη - μια δέσμευση που δεν ήταν σαφής για μεγάλο μέρος του 2012.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ 22/3/2013

ΠΡΟΣ    ΚΑΘΕ    ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ
ΚΑΛΕΣΜΑ  ΓΙΑ  ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

   
  ΣΤΙΣ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 
                (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ)
 
Σας ενημερώνουμε ότι με πρωτοβουλία της Εναλλακτικής Δράσης και συμμετοχή του Δημοτικού Συμβούλου Μαραθώνα Φώτη Δεληβοριά, συλλογικοτήτων και πολιτών από το Μαραθώνα, τη Νέα Μάκρη και το Ζούμπερι, εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και του Save Geek Water πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Μαρτίου σύσκεψη στο Δημαρχείο της Νέας Μάκρης για τη διοργάνωση κινητοποίησης και άλλων εκδηλώσεων στο φράγμα του Μαραθώνα, την Παρασκευή 22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα του Νερού.
Επειδή, όπως είναι γνωστό οι πιέσεις από λόμπι εταιρειών και κυβερνήσεις  για ιδιωτικοποίηση του νερού σε όλη την Ευρώπη είναι μεγάλες, είναι επιτακτική ανάγκη να οργανωθούν παντού εξίσου μεγάλες αντιστάσεις. Και επειδή το φράγμα του Μαραθώνα είναι άμεσα δεμένο με την παροχή νερού στο λεκανοπέδιο σας καλούμε να συμμετέχετε στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την  Παρασκευής 22 Μαρτίου   11 το πρωί στο φράγμα του Μαραθώνα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠ O ΙΗΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ  ΣΧΕΔΙ A ΖΟΜΕΝΗ  ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ

ΠΡΩΪ .
11πμ. Μαζική κινητοποίηση στο φράγμα του Μαραθώνα.
Η κινητοποίηση οργανώνεται απόσυλλογικότητες (τοπικές και άλλων περιοχών,όπως αναφέρονται στη σχετική αφίσα που επισυνάπτεται.
 
Η μετακίνηση προς το φράγμα θα γίνει με πούλμαν που θα ξεκινήσουν
στις 9 το πρωί με κόστος 5 Ευρώ
  
  Η διαδρομή θα είναι η εξής:
9πμ Αναχώρηση από Βούλα ( στο πάρκινγκ της κεντρικής πλατείας μπροστά στη εκκλησία του Αγ Ιωάννη )
Λεωφόρος Βουλιαγμένης με στάσεις στη διασταύρωση Βουλιαγμένης και Αλίμου(9.10 πμ)και στο Πολυκλαδικό Λύκειο(9.20πμ)
Πλατεία Συντάγματος 9.30 πμ (Στάση πριν από τα φανάρια του Άγνωστου Στρατιώτη.)
Λεωφόρος Μεσογείων Στάση στο σταθμό Μετρό Εθνικής Άμυνας (9.45 πμ)
             Δηλώσεις συμμετοχής και στάσης επιβίβασης:
Μαρία Κορομηλά 2108991145 – 6940308757
 ΑΠ O ΓΕΥΜΑ .
6μμ Ποδηλατοπορεία Η συνάντηση και εκκίνηση θα γίνει από την Πλατεία Συντάγματος με συμβολικό προορισμό τα γραφεία της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι. Η ποδηλατοπορεία στην επιστροφή θα καταλήξει στον αυτοδιαζειριζόμενο χώρο "Πάρκο της οδού Ναυαρίνου"
  ΒΡΑΔΥ .
8.30 μμ Πάρκο της οδού Ναυαρίνου. Ανοιχτή εκδήλωση συζήτηση με προβολή εικόνωνγια την ιδιωτικοποίηση του νερού Η βραδιά θα κλείσει με «Πάρτι Νερού» με τραγούδια εμπνευσμένα και αφιερωμένα στο νερό .
               
Η οργανωτική επιτροπή
                             Πληροφορίες
           Για την κινητοποίηση στο Μαραθώνα :
     Βασίλης  Δελαγραμμάτικας       6976754182
   Κατερίνα    Γαβαλά                           6942715604
          Για τις υπόλοιπες δράσεις :
   Μάκης    Σταύρου                          6977990887

ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ

Γονατίζουν τα νοικοκυριά στη Βόρεια Ελλάδα από φόρους και χαράτσια. Αναλυτικά η έρευνα του ΙΝΚΑ Μακεδονίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή
Απογοήτευση, ανησυχία και αβεβαιότητα για το μέλλον των καταναλωτών στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω της οικονομική κρίσης, καταγράφουν τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε το ΙΝΚΑ Μακεδονίας από τις 4 έως και τις 8 Μαρτίου 2013.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, απογοητευμένοι δηλώνουν σε ποσοστό 80% οι καταναλωτές, σε ηλικία 35-55 ετών. Μάλιστα, πάνω από 8 στους 10 δηλώνουν οτι έχουν γονατίσει από τους φόρους και το χαράτσι της ΔΕΗ, ενώ το 97% των καταναλωτών έχει περικόψει τις περιττές δαπάνες. Εν τω μεταξύ, απόγνωση και ανασφάλεια κυριεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σε ποσοστό 97%.

Το 72% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ο μισθός ή η σύνταξη φτάνει μόνο για το πρώτο 15νθήμερο. Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 92% των καταναλωτών δαπανά το διαθέσιμο εισόδημά του σε τρόφιμα και σε τρέχουσες υποχρεώσεις. Στροφή σε νέες  μορφές θέρμανσης, έκανε το 40% των ερωτηθέντων λόγω της αύξησης του φόρου καυσίμων.
Μόλις το 7% των ερωτηθέντων πιστεύει σε καλυτέρευση των πραγμάτων, ενώ το 72% σκέφτεται να στραφεί σε νέες αγορές εργασίες. Αναφορικά με τον αριθμό των μέσων μεταφορών που εξυπηρετούν τους Βορειοελλαδίτες ανικανοποίητοι δηλώνουν το 98% των καταναλωτών. Κάνουν λόγο μάλιστα για την παντελή έλλειψη πολλών και συνδυαστικών μορφών μεταφοράς, όπως τα αντίστοιχα στην Αττική. Επίσης, οι καταναλωτές δηλώνουν ανικανοποίητοι από τις υπηρεσίες του δημοσίου, των νοσοκομείων και του ΕΟΠΠΥ σε ποσοστό 60%.
Επίσης το 88% αναζητά νέες μορφές διασκέδασης – ψυχαγωγίας όπως φιλικές συναντήσεις σε σπίτια – παιχνίδια στο Internet- περίπατος – βόλτα με ποδήλατο – κινηματογράφος – βιντεοταινίες.
Η έρευνα καταγράφει, έντονο ενδιαφέρον για μετανάστευση, δραστική περικοπή σε «περιττές» δαπάνες, ταξίδια και διακοπές, αναγκαστική στροφή σε νέες μορφές θέρμανσης λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου και δυσαρέσκεια εξυπηρέτησης από το δημόσιο λόγω των γενικότερων συγχωνεύσεων.
Αξιοσημείωτο είναι πως οι Βορειοελλαδίτες καταναλωτές – πολίτες εξακολουθούν με συντριπτικά ποσοστά –που αγγίζουν ακόμα και το 100% να πιστεύουν στην οικογένεια, την εκκλησία και τις ένοπλες δυνάμεις.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από δείγμα 1750 ερωτώμενων, τόσο μεταξύ των μελών του ΙΝΚΑ όσο και τυχαίου δείγματος καταναλωτών – πολιτών. Οι ερωτώμενοι χωρίστηκαν σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: 18-35, 36-55, 56 και άνω. Η έρευνα δίνεται στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013.
«Η 15η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, δεν γιορτάζεται. Είναι η Παγκόσμια & Ελληνική Ημέρα Διαμαρτυρίας για την απουσία σεβασμού στο προϊόν του έντιμου μόχθου κάθε εργαζόμενου. Στο προϊόν της εργασίας του. Στην Αμοιβή. Στην «ιερότητα» της στιγμής που το προϊόν αυτό, η αμοιβή του εργαζόμενου, ανταλλάσσεται με προϊόντα/ υπηρεσίες που χρειάζεται η οικογένειά του, τα παιδιά του, ο ίδιος» τονίζει σε μήνυμά του ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Δρούτσας.

Πηγή: voria.gr

Μπόφινγκερ: H απόφαση για την Κύπρο θα έχει ολέθριες επιπτώσεις

Την εκτίμησή του ότι η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο θα έχει ολέθριες επιπτώσεις εξέφρασε ο Γερμανός οικονομολόγος και μέλος του «Συμβουλίου των σοφών της γερμανικής οικονομίας» Πέτερ Μπόφινγκερ, μιλώντας στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, όπως μεταδίδει Deutsche Welle.   Παράλληλα, ο κ. Μπόφινγκερ κάλεσε τους «27» να ανακαλέσουν την απόφαση για τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας ότι αυτή η ντε φάκτο απαλλοτρίωση θέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, αλλά συνιστά απειλή και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά της Eυρωζώνης».   H εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε νέα όξυνση της «ευρωκρίσης» και το κόστος της θα είναι κατά πολύ υψηλότερο από τα κεφάλαια που εξοικονομούνται δια του κουρέματος των καταθέσεων, υπογραμμισε ο κ. Μπόφινγκερ, εξηγώντας ότι «με τη συμμετοχή των καταθετών θα υποστεί ρήγμα ο δεύτερος πυλώνας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος».   Όπως διευκρινίζει ο Γερμανός καθηγητής, τον Οκτώβριο του 2010 αμφισβητήθηκε ο πρώτος πυλώνας, που είναι η απεριόριστη ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων. Και έκτοτε τα κρατικά ομόλογα δεν θεωρούνται ασφαλή.   «Τώρα έσπασε και το δεύτερο ταμπού , οι καταθέσεις των αποταμιευτών», λέει χαρακτηριστικά ο Πέτερ Μπόφινγκερ, χωρίς να κρύβει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο κι άλλοι αποταμιευτές σε άλλες χώρες της Ευρώπης να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.

Πηγή: voria.gr

600.000.000 ευρώ άρπαξε η η μεγαλοεταιρεία της Μέρκελ "Χόχτιφ" από ΦΠΑ!

Κυνηγάνε για φυλακή τους Ελληνες που χρωστάνε 5.000 ευρώ και για τα 600 εκατ. που μας χρωστάει η μεγαλοεταιρεία της Μέρκελ και η "τρόικα" τσιμουδιά ...  
Λεφτά υπάρχουν και μάλιστα πολλά εκατομμύρια για τις μέρες που ζούμε, όπου ο κόσμος ζητιανεύει. Όμως τα λεφτά, όπως και ό,τι αναπνέει στη χώρα μας, ανήκουν μόνο στους Γερμανούς.

Πάνω από 600.000.000 ευρώ χρωστάει στο Ελληνικό Δημόσιο η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» που ανήκει στον γερμανικό κολοσσό Χόχτιφ από ΦΠΑ που έχει εισπράξει από το 2001 και συνεχίζει να εισπράττει μέχρι σήμερα αλλά αρνείται να τα καταβάλλει παρότι...
το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τρεις φορές έχει απορρίψει τις προσφυγές της, κρίνοντας ότι υποχρεούται να τα πληρώσει.
Το καλό το παλικάρι όμως ξέρει και άλλα... μονοπάτια, που είχαν φροντίσει οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Σημίτη -και οι δυο πρωθυπουργοί είναι γνωστοί για τη γερμανική συμπάθεια τους...- να ανοίξουν, με την αποδοχή ότι οι όποιες διάφορες προκύψουν μεταξύ των δυο πλευρών αρμοδιότητα θα έχουν τα αγγλικά δικαστήρια και όχι τα ελληνικά, αμφισβητώντας έτσι την ελληνική Δικαιοσύνη, όρος που καταγράφεται στη σκανδαλώδη σύμβαση.
Αξιοποιώντας το δώρο αυτό, η Χόφτιχ προσέφυγε στις 11 Νοεμβρίου 2010 στο αγγλικό Διαιτητικό Δικαστήριο Lomdon Court of International Arbitration και στις 27 Φεβρουαρίου 2013 έκρινε ότι ισχύει το ειδικό καθεστώς που είχαν παραχωρήσει οι κυβερνήσεις μας και έτσι η γερμανική εταιρεία δεν υποχρεούται να καταβάλει τα εκατομμύρια ΦΠΑ που έχει εισπράξει από το 2001 και συνεχίζει να εισπράττει.
Στην απόφαση του το αγγλικό Δικαστήριο καρφώνει τους πρωθυπουργούς μας και τους υπουργούς που υπέγραψαν την άθλια σύμβαση, επισημαίνοντας ότι:
«...η γνώμη της πλειοψηφίας εκτιμά ότι οι διατάξεις, στις οποίες στήριξε τις παραδοχές περί τέτοιου ειδικού καθεστώτος για την εταιρεία είναι ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ με την οδηγία ΦΠΑ. Προέβη (η πλειοψηφία) μεταξύ των άλλων σε παραδοχές  περί "έλλειψης άμεσης ισχύος της οδηγίας ΦΠΑ"  και περί "σύμβασης ανάληψης"  υποχρέωσης "επιστροφής" από το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία όποιου ποσού ΦΠΑ καταβάλει αυτή».
Τι σημαίνει σε απλά ελληνικά; Ότι το ειδικό καθεστώς που παραχώρησαν στη Χόχτιφ οι κύριοι Μητσοτάκης και Σημίτης είναι αντίθετο, δεν προβλέπεται από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως αυτό που προκύπτει είναι οι τεράστιες πολιτικές -οι ποινικές έχουν παραγραφεί- ευθύνες όλων εκείνων που υπέγραψαν τη σκανδαλώδη σύμβαση με τη Χόχτιφ.
Η γνώμη της μειοψηφίας είναι, όπως καταγράφεται στην απόφαση, ότι «η κατά πλειοψηφία υιοθετηθείσα απόφαση είναι ΑΝΤΙΘΕΤΗ προς το Δίκαιο της ΕΕ και προς το κοινό σύστημα ΦΠΑ, το οποίο θεσπίστηκε με την οδηγία ΦΠΑ και το οποίο εφαρμόζεται κατά αυστηρό και ομοιόμορφο τρόπο σε επίπεδο ΕΕ χωρίς να επιτρέπονται παρεκκλίσεις, παρά μόνο με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου»!
Όμως οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Σημίτη έγραψαν στα παλιά τους υποδήματα το δίκαιο της ΕΕ που κατοχύρωνε το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και έκαναν τα χατίρια των Γερμανών, που όπως αποδεικνύεται κοστίζουν στον ελληνικό λαό εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Έχουμε όπλα;
Το θέμα που τίθεται πλέον είναι αν έχουμε όπλα και ποια γiα να αντιδράσουμε σε αυτή τη χαριστική προς τη γερμανική εταιρεία απόφαση του  αγγλικού Δικαστηρίου, η οποία είναι κόντρα στα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφύγει με όποιον τρόπο κατά της απόφασης, που αν παραμείνει δεν είναι μόνο τα 600.000.000 ευρώ που κινδυνεύουν να χαθούν, αλλά και τα εκατομμύρια που θα χάσει το Δημόσιο από τη μη είσπραξη ΦΠΑ για όσα χρόνια θα ισχύει η σκανδαλώδης σύμβαση με τη Χόχτιφ.
θα τολμήσει η κυβέρνηση να πάει κόντρα με τον κολοσσό της κυρίας Μέρκελ;
Οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης που συγκυβερνούν τι  λένε; θα συναινέσουν να χαθούν τόσα εκατομμύρια για να μη στενοχωρηθεί η γερμανίδα καγκελάριος; Βενιζέλος και Κουβέλης θα βάλουν στην άκρη την νομική αυθεντία τους, ζημιώνοντας το κράτος και τον ελληνικό λαό;
Πηγή: "Το Παρόν"

Ποιος είναι ο κύριος Θεοχάρης που θέλει να κλείσει τους φορολογούμενους φυλακή;

Αυτό που συμβαίνει σε αυτή τη χώρα, της κυβέρνησης των γερμανοτσολιάδων δεν έχει προηγούμενο.

Ο άνθρωπος, τον οποίο πριν από λίγες ημέρες δημοσίευμα του Reuters χαρακτήρισε «μαϊμού της τεχνολογίας» (για την ακρίβεια, ο ίδιος έχει αυτοχαρακτηριστεί ως "μαϊμού της τεχνολογίας"), ο άνθρωπος οποίος επιδίδεται καθημερινά στη χρήση του twitter μετά μανίας (αλήθεια έχει χρόνο για τέτοιες ασχολίες;), ο άνθρωπος ο οποίος τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας εσόδων του υπουργείου Οικονομικών,ο Χάρης Θεοχάρης, αυτός ο άνθρωπος, μπροστά στις συνέπειες της αποτυχημένης πολιτικής του πολιτικού του προϊσταμένου Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και της δικής του (η φορολογική πολιτική δεν είναι twitter βλέπετε) έστειλε εγκύκλιο στις ΔΟΥ, η οποία αναφέρει τα εξής εξοργιστικά: Απαιτεί από τους εφόρους να βάλουν φυλακή όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ και έχουν να έρθουν σε επαφή με την εφορία για περισσότερο από 4 μήνες.

Και το κάνει αυτό – ελάχιστη σημασία έχει αν τον πιέζει ο κύριος Στουρνάρας ή αν του δίνει εντολές – επειδή η κυβέρνηση εξαιτίας της εκτός λογικής φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζει αδυνατεί να συγκεντρώσει έσοδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ... οι οικονομικοί προφέσορες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αποτυγχάνουν. Τώρα αυτός ο άνθρωπος έρχεται να βάλει το μαχαίρι στο λαιμό του φορολογούμενου και του φτωχοποιημένου Έλληνα ακολουθώντας τη λογική: Ότι πιάσουμε.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι οφειλέτες που χρωστούν στο κράτος πάνω από 5.000 ευρώ ξεπερνούν σε αριθμό τους 80.000, ενώ όσοι έχουν χρέη κάτω από 3.000 ευρώ ανέρχονται σε περίπου 2.300.000.

Για να καταλάβει ο κάθε ένας τι εστί Χάρης Θεοχάρης πρέπει να γνωρίζει το εξής: Ο ίδιος υπήρξε στέλεχος της Lehman Brothers πριν φορτωθεί και αυτός στους Έλληνες όταν η επενδυτική τράπεζα κατέρρευσε. Θεωρούμε ότι όλοι γνωρίζουν λίγο έως πολύ τι ακριβώς είναι η Lehman Brothers.

Ορίστε ένα απόσπασμα από το πλούσιο βιογραφικό του κυρίου Θεοχάρη:

«Διετέλεσε αντιπρόεδρος στην Lehman Brothers, ηγούμενος της Ευρωπαϊκής ομάδας πληροφορικής μετοχικών παραγώγων της εταιρίας. Ως Διευθυντής Μηχανογράφησης της Ασπίς Πρόνοια ασχολήθηκε με διαχείριση συμβολαίων και προμηθειών, βελτιστοποίηση διαδικασιών και επιλεγμένη εισαγωγή εξωτερικών αναθέσεων (outsourcing). Με ικανότητες στην διαχείριση έργων και συστημάτων, στην σύνταξη και παρακολούθηση προϋπολογισμών καθώς και στον έλεγχο κόστους, υπήρξε σύμβουλος του τότε Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλλη από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι πρόσφατα. Στην θητεία του εκεί, ασχολήθηκε με σειρά έργων όπως την Ενιαία Αρχή Πληρωμής, την Απογραφή Αμειβομένων Δημοσίου κ.α. Για σύντομο χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της θητείας του ως ΓΓΠΣ, διετέλεσε σύμβουλος του Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, ασχολούμενος με την παρακολούθηση δράσεων για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής».

Μετά την εγκύκλιο μπορεί να καταλάβει κανείς πως ο κ. Θεοχάρης, ο οποίος κατατάσσεται στην κατηγορία Μέργου, καλλιέργησε το έδαφος για την απαράδεκτη εγκύκλιο που στέλνει στις εφορίες, πρέπει να διαβάσει μια πρόσφατη συνέντευξή του. Μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα» πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι με τον πενιχρό μισθό των … 2.650 ευρώ το μήνα που λαμβάνει ... για να εισηγείται τη φυλάκιση των φτωχοποιημένων Ελλήνων, πρέπει να πληρώνει στεγαστικό δάνειο 1.400 ευρώ, ενώ, την ίδια ώρα, η σύζυγός του έχει απολυθεί από τη δουλειά της. Ναι καλά διαβάσατε. Ο κύριος Θεοχάρης δεν μπορεί να ζει με 2.650 ευρώ, την ώρα που ένας άλλος γενικός γραμματέας του Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Γιώργος Μέργος υποστηρίζει ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Κύριε Θεοχάρη, αυτά τα τρικάκια, τα κολπάκια και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν περνάνε πια σε μια κοινωνία την οποία το οικονομικό επιτελείο εξαθλιώνει. Θα δείξει ο καιρός και η δημοσιογραφική έρευνα, αν πράγματι περνάτε δύσκολα με τον μισθό που παίρνετε, όπως επίσης και ποια θα είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής σας. Υπομονή. Εμείς μία ερώτηση μόνο θα κάνουμε ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Όταν ήσασταν στη Lehman Brothers δεν κάνατε τα κουμάντα σας;

ΠΗΓΗ