EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 19 Μαΐου 2013

ΚΑΤΣΕ ΚΑΤΩ ΡΕ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ !!!‏

Κάτσε κάτω ρε θλιβερέ που ζήλεψες την δόξα και τα τερτίπια του Ηλίθιου και ξεκίνησες τα ταξίδια ανά τον κόσμο!
Τάχα μου θα βρείς επενδυτές.
Για ποιό κράτος ρε ντεμέκ δικτατορίσκε;
Που το κατάντησες εσύ και οι προηγούμενοι σαν τρακαρισμένο περίπτερο, ανίκανε;
Κάτσε εδώ και προσπάθησε να το κάνεις να μοιάζει με κράτος!
Που δεν λειτουργεί τίποτα!
Οι νόμοι εφαρμόζονται επιλεκτικά!
Το ίδιο και το Σύνταγμα.
Το ίδιο και οι κοινοτικές οδηγίες: όποιες σας συμφέρουν!
Η αναξιοκρατία πάει σύννεφο. Κοίτα την κυβέρνησή σου: ένα συνονθύλευμα τελευταίων.
Μίζες, διορισμοί συγγενών βουλευτών, αναθέσεις σε ημετέρους, απαλλαγή από χαράτσια και φόρους γι αυτούς που δεν έχουν ανάγκη.
Παράνομα και ημιπαράνομα ενεχειροδανειστήρια, παράνομες και ημιπαράνομες εισπρακτικές εταιρείες, οι περισσότερες ιδιοκτησίας νομικών, γόνων βουλευτών της κυβέρνησης.
Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Πολιτικές επιστρατεύσεις παντού. (μήπως ονειρεύεσαι και στρατιωτικές;)
Τα ΜΑΤ να παίζουν τον ρόλο στρατού κατοχής για τους πολίτες, και ιδιωτικής σεκιούριτι για τις επιχειρήσεις των εθνικών εργολάβων.
Βία, τρομοκρατία και εκφασισμός της κυβέρνησης.
Ο λαός στα κάγκελα!
Και Προπαγάνδα!
Αέναη κι ατελείωτη προπαγάνδα!
Στημένα δελτία ειδήσεων, στημένες εκπομπές, στημένες δημοσκοπήσεις, στημένοι αγώνες στο ποδόσφαιρο..
Όλα στημένα!
Και εσύ στη μέση μαζί με τους συνεταίρους σου, να σου τραβούν οι επικυρίαρχοι δαιμονικά τα σχοινιά, και να χορεύεις τον χορό της υποτέλειας και της καταστολής του λαού σου. Μαριονέτα!
Αυτού του λαού που ορκίστηκες να υπηρετείς και να προστατεύεις. Επίορκε!
Κάτσε κάτω και προσπάθησε να κάνεις όλο αυτό να ξαναμοιάσει με κράτος. Μ' αυτές, τις λίγες δυνατότητες που έχεις.
Και τότε οι επενδύσεις θα έρθουν από μόνες τους!
Δεν θα χρειαστεί να κοροϊδεύεις ούτε τον λαό ούτε τον εαυτό σου, και να χρεώνεις τους πολίτες για τα ταξιδάκια σου παρέα με τους πλούσιους χορηγούς σου.
Η διακυβέρνησή σου ήδη καταγράφεται στο συλλογικό υποσυνείδητο σαν η χειρότερη μεταπολεμικά!
Και...μάντεψε:
Ναι..Χειρότερη κι απ' του μεγάλου Ηλίθιου!..


ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΟΙΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΙΚΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ...!!!

Μία ακόμα απίστευτη περίπτωση έρχεται να προστεθεί σε τόσες άλλες ανάλογες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με θύμα αυτή τη φορά έναν υπέργηρο πατρινό, ο οποίος παρά το γεγονός ότι λόγω της απόλυτης αναπηρίας του είναι αδύνατο να σηκωθεί από το κρεβάτι του, οι αρμόδιες αρχές
του ασφαλιστικού Ιδρύματος επιμένουν να του ζητούν να... μεταβεί ο ίδιος προς εξέταση!

Μάλιστα, η υπόθεση σοβεί από τον Οκτώβριο του 2011 και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οι ανάλογες βεβαιώσεις πως είναι αδύνατη η μετακίνησή του από το σπίτι, το υδροκέφαλο ΙΚΑ επικαλούμενο σχετική αδυναμία των υπηρεσιών του, ζητάει από τον γέροντα να μεταβεί ο ίδιος στις μονάδες του Ιδρύματος.

Η περιπέτεια του ασφαλισμένου

Συγκεκριμένα, σε αίτησή του ασφαλισμένου (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση του «Κόσμος») από τις 31 Οκτωβρίου 2011 προς ΚΕΠΑ Πατρών και στην αρμόδια επιτροπή, ζητείται για την παράταση σύνταξης αναπηρίας (αρ. πρωτοκόλλου 131-2011-511) η κατ΄ οίκον επανεξέτασή του ασφαλισμένου, ο οποίος πάσχει από απόλυτη αναπηρία και από ανοική συνδρομή τελικού σταδίου και ως εκ τούτου είναι αδύνατη η μετακίνησή του για επανεξέταση από τις αρμόδιες αρχές του ΙΚΑ.

Όπως προβλέπει ο νόμος, η κόρη του κατέθεσε εμπρόθεσμα στα αρμόδια όργανα του ΚΕΠΑ Πατρών, επισυνάπτοντας ιατρικές βεβαιώσεις δημοσίων νοσοκομείων και λοιπών δημοσίων υπηρεσιών, αίτημα για την παράταση σύνταξης αναπηρίας, λόγω τυφλότητας.

Μετά από επίμονες και αλλεπάλληλες οχλήσεις στο συγκεκριμένο ΚΕΠΑ, το ραντεβού για την εξέταση ορίστηκε κατ' οίκον, στις 17/1/13.

Όμως εκείνη την ημέρα υπάλληλος τηλεφώνησε από τα γραφεία, για να ρωτήσει τους οικείους του ασφαλισμένου, εάν μπορεί να μετακινηθεί ο ασθενής για εξέταση! Και αυτό, παρά το γεγονός ότι είχαν στη διάθεσή τους τα επίσημα έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία αποδεικνυόταν ότι είναι αδύνατη η μετακίνησή του ασθενούς!

Όπως επισημαίνει στον «Κ» η κόρη του ασφαλισμένου «θεωρούμε ως οικογένεια, ότι είναι απροκάλυπτος εμπαιγμός ως προς το πρόσωπο του πατέρα μας, αλλά και όλων εμάς, διότι έχουμε εξαντλήσει όλες τις σύννομες διαδικασίες και πλέον έχουμε υπερβεί τα ανθρώπινα όριά μας. Ως Έλληνες πολίτες δεν μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας και για το λόγο αυτό καταφύγαμε και στο γραφείο του υπουργού Υγείας και στον Διοικητή του ΚΕΠΑ. Αλλά ακόμα λύση δεν έχει δοθεί...».

makeleio.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αντίσταση τώρα !!!

Να θυμάστε...

Το δίκτυο της μυστικής τους κοινωνίας στο υψηλότερο επίπεδό της διδάσκει στους μυημένους της, από την μια γενιά στην άλλη το πώς οι άνθρωποι παράγουν πραγματικότητες και πώς αυτοί διαδρούν με αυτές τις πραγματικότητες και πώς αυτές οι πραγματικότητες επιδρούν σ’ αυτούς.

π.χ., οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι δημιουργούν πραγματικότητα, δηλαδή υλικά γεγονότα. Όταν εστιάζουν δυναμικά την σκέψη τους σε κάτι, αυτό το κάτι έρχεται και υλοποιείται στο υλικό πεδίο!

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι εξουσιαστές είναι να δώσουν το κατάλληλο ερέθισμα, μέσω τεχνητών γεγονότων όπως η οικονομική κρίση ή τηλετρομοκρατία, ώστε όλοι να εστιάσουν την σκέψη τους σε ένα συγκεκριμένο θέμα! Αυτό θα έρθει στην υλική πραγματικότητα. Αυτοί το ξέρουν! Ο κόσμος όχι. Είναι όπως όταν ρίχνουμε στο στρείδι τον κόκκο της άμμου κι αυτό φτιάχνει το μαργαριτάρι μετά μόνο του! Κι εμείς μετά συλλέγουμε τη σοδειά. Το ίδιο κάνουν κι αυτοί! Μόνο που η σοδειά τους είμαστε εμείς! )

Και φυσικά όλο αυτό έχει συστηματικά αποκρυφθεί από τους ανθρώπους. Γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος για αυτούς τους ελάχιστους να κρατήσουν τον έλεγχο των 7 δισεκατομμυρίων. Κι αυτό το πράγμα έχει βαθειές ρίζες στο παρελθόν της γήινης ιστορίας, δηλαδή δεν γίνεται τώρα μόνο, ξεκινά από πολύ παλιά!

Όταν εστιάζεις την προσοχή σου σε κάτι, αποσυνδέεται η συνειδητότητά σου από τις εξωτερικές επιδράσεις και διευρύνεται, έτσι έχεις ευρύτερη αντίληψη. Για αυτό μας βομβαρδίζουν με έναν συνεχή ορυμαγδό εξωτερικών γεγονότων κι ερεθισμάτων που πάντα βασίζονται στις πέντε αισθήσεις.
Για να μην έχουμε τον χρόνο να κρατήσουμε ανοιχτή την συνειδητή επαφή κι επικοινωνία ανάμεσα στο μέρος που λαμβάνει την εμπειρία –εμείς στη γήινη υπόστασή μας- και στην δίχως όρια συνειδητότητα που είναι ο πραγματικός μας εαυτός.

Κι αυτό το δίκτυο των χειραγωγών που έχουν πλήρη γνώση της πραγματικότητος έχει δημιουργήσει μια συγκεκριμένη δομή συστήματος που μοναδικό της στόχο έχει να κρατά την ανθρωπότητα διαχωρισμένη και αποκομμένη από τον πραγματική δίχως όρια εαυτό της. Δεν θέλουν με κανέναν τρόπο να αφυπνιστούμε και να δούμε τις άπειρες δυνατότητες και ικανότητές μας.

Κι είναι τόσο λίγοι αυτοί, που για να μας ελέγξουν πρέπει να στρατολογήσουν άλλους, μέλη από τον ίδιο τον πληθυσμό-στόχο στους οποίους αναθέτουν να επιβάλουν δια της βίας τις εντολές και τη βούλησή τους στους υπολοίπους! (πχ οι πολιτικοί, οι κυβερνήτες είναι στρατολογημένοι είτε συνειδητά είτε όχι, για να επιβάλλουν τις εντολές. Το ζούμε στην Ελλάδα)
Ο κόσμος που το κάνει αυτό, δεν το κάνει πάντα συνειδητά (επειδή υπάρχουν διάφορα επίπεδα), το κάνει για να κερδίσει τα προς το ζειν για την οικογένεια χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι συνεισφέρει σ’ αυτήν την πυραμιδοειδή κατανομή της εξουσίας!

Αυτό το καταφέρνουν δια του διαχωρισμού και της τμηματοποίησης (compartmentalisation) που εμποδίζει τους ανθρώπους να αποκτήσουν αντίληψη του πώς συνεισφέρουν ο καθένας στην γενικότερη εικόνα χτίζοντας μόνοι τους τα τείχη της σκλαβιάς τους.
Μ’ αυτόν τον τρόπο οι λίγοι ελέγχουν τους πολλούς.
Σιγά –σιγά όμως οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αφυπνίζονται και να βλέπουν.

Κι η ατζέντα των επικυριαρχών λέει το εξής: Όταν είναι λίγοι και θέλουν να ελέγξουν τους πολλούς, πρέπει να δημιουργήσουν μια ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ. Πρέπει να υπάρχει ΕΝΑ κέντρο λήψεως αποφάσεων.
Γιατί αν τα κέντρα των αποφάσεων είναι πολλά (τότε ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτόν του μόνος του, αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του και τότε) πάει ο πολυπόθητος έλεγχος των ολίγων επί των πολλών.
Ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι στήνεται μια φυλακή, αλλά ακόμα κοιτάζει. Είναι σαν να στεκόμαστε στην απέναντι πλευρά του δρόμου και να κοιτάζουμε όλο αυτό που ξετυλίγεται και να λέμε «δεν στο είπα ότι αυτό θα κάνουν; Νατό το κάνουν!»

Το επόμενο στάδιο είναι να πάψουμε να στεκόμαστε και να κοιτάμε.
Αντί να ασχολούμαστε πλέον με το ποια θα είναι η δική τους επόμενη κίνηση θα πρέπει να ασχοληθούμε με το ποια θα είναι η δική μας επόμενη κίνηση. Έχουμε ένα 3% το πολύ 4% που ελέγχει 7 δισεκατομμύρια ανθρώπων.
Αυτό το κάνουν μυστικά, όχι πια βέβαια αλλά το έκαναν ως τώρα.
Ο κόσμος δεν επαναστατεί αν δεν καταλάβει ότι είναι υποδουλωμένος.
Οι περισσότεροι περνάνε από την ζωή και μαζεύουν εικόνες κι όχι την ουσία της δεν βλέπουν τις λεπτομέρειες. Και νομίζουμε ότι ζούμε σε μια δημοκρατία και μετά εξισώνουμε την δημοκρατία με την ελευθερία.

Οι «δημοκρατίες» που βιώνουμε στην παρούσα φάση δεν είναι τίποτε άλλο παρά εκλεγμένες δικτατορίες!

Πρέπει να πάψουμε να δίνουμε την δύναμή μας. Η κορυφή της πυραμίδας στέκεται στη θέση της μόνο επειδή όλοι εμείς κρατάμε την βάση! Τρέφονται από τους αγώνες μας, από την δουλειά μας, από τους φόβους μας, τρέφονται από την ασθένειά μας (γιατί το φαρμακευτικό καρτέλ θέλει να είμαστε άρρωστοι για να το ταϊζουμε) κι εμείς καθόμαστε και κρατάμε την βάση. Μην φύγουμε και διαλυθεί η πυραμίδα τους! Αυτό μόνο τους τρομοκρατεί.

Η αφύπνιση φέρνει επαναδιάταξη της δυναμικής του πλανήτη. Επί αιώνες η ελίτ έπαιζε παιχνίδια νοητικού ελέγχου πάνω στους ανθρώπους για να τους πείσει ότι αυτοί οι λίγοι είναι οι δυνατοί.
Τα καθεστώτα είναι προσωπεία της ίδιας δυνάμεως. Δείτε δυο «άκρα» τον κομμουνισμό και τον φασισμό. Νομίζουμε ότι ο ένας είναι στο ένα άκρο αριστερά κι ό άλλος στο άλλο άκρο δεξιά. ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ! ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΜΕ ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ! Είναι και τα δύο τους μια συγκεντρωτική εξουσία στα χέρια των ολίγων που την επιβάλουν στους πολλούς μέσω στρατιωτικής και νομοθετικής επιβολής.
Όταν το σύστημα κινδυνεύει δεν το ενδιαφέρει σε ποιο μέρος του θα στραφεί ο κόσμος, αρκεί να πάει και να πέσει πάλι πάνω σε έναν δικόν τους άνθρωπο. Αυτό που τους τρομάζει είναι μήπως «δούμε» όλους τους παίκτες τους !από: How to Control Your Nerves Energyπηγη

ΚΟΡΟΙΔΑ ΙΣΛΑΝΔΟΙ - ΔΕΝ ΕΙΧΑΤΕ ''ΣΩΤΗΡΕΣ΄΄ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ....

«Επένδυσαν σε προγράμματα που βοήθησαν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στη δουλειά τους… να σώσουν τους ανθρώπους από το να μείνουν άστεγοι. Η Ισλανδία πλέον ανθεί. Η ανεργία μειώθηκε κάτω του 5% και η αύξηση του ΑΕΠ είναι πάνω από 4% – ξεπερνώντας

κατά πολύ οποιαδήποτε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που υπέστησαν μεγάλες υφέσεις».

Μπα, δεν κάνει να λέγονται τέτοιες ειδήσεις...
Εδώ έχουμε ξέφωτα δεσμεύσεις και ΜΜΕ να μας κουνούν από τα παράθυρα το δάχτυλο νουθετώντας πόσο πρέπει να σκύβουμε ακόμα.
Να ασχοληθούμε με τις 4,000+ αυτοκτονίες;
Με το 1,500,000+ ανέργους;
Με την εξαθλίωση των αστέγων;
Με τη σίτιση από τους κάδους;
Με την αύξηση της χρήσης ναρκωτικών;
Για να μιλήσουμε μόνο για ανθρώπους και όχι ΑΕΠ, ύφεση και άλλα νούμερα…
Αλλά δεν ανησυχώ, αφού το 2014 θα βγω στις αγορές…
Κάτι δις μόνο σε νέα μέτρα χρειάζονται για το επόμενο κενό και έρχεται η ανάπαυση.
Μόνο που πολλούς θα τους προλάβει η αιώνια ανάπαυση…

ΥΓ:
Κάτω από το 5% η ανεργία;
Πάνω από το 5% η αύξηση του ΑΕΠ;
Στη φυλακή οι τραπεζίτες-λαμόγια;
Στη φυλακή οι υπεύθυνοι πολιτικοί;
Μάλλον δεν θα είχαν τόσους σωτήρες οι άτυχοι Ισλανδοί όπως οι τυχεροί Ελληνες…


ΠΗΓΗ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟ 97 ΕΤΩΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ...... ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ.....‏

Ἦταν καλοὶ ἄνθρωποι… Νοικοκυραῖοι…
Σὰν σήμερα, πρὸ 97 ἐτῶν περίπου, ξεκίνησε…
Πολὺς πόνος… Πολύ αἷμα… Πολὺ μεγάλο τὸ τίμημα….

Σὰν σήμερα, 353.000 Τραντέλληνες χάθηκαν ἀπὸ χέρι μογγόλου… Ἔτσι... Γιὰ νὰ σβήσουν τὴν
μνήμη τοῦ πλανήτου οἱ ἀπάτριδες… Γιὰ νὰ ἀποδείξουν τὴν καταγωγή τους… Γιὰ νὰ παρακαλοῦν σήμερα, πληρώνοντας μὲ ἑκατομμύρια ἐπὶ ἑκατομμυρίων, τὴν μὴ ἀναγνώρισι τῶν γενοκτονιῶν ποὺ διέπραξαν…
Ἀκόμη ἀνακαλύπτουν ὁμαδικοὺς τάφους… Πῶς πετοῦσαν κάποτε τὰ ῥοδάκινα; Ἔτσι πετοῦσαν κι αὐτοὶ τοὺς ἀνθρώπους.. Σὰν σάπια ῥοδάκινα… Ἄχρηστα… Ἀπλήρωτα… Λὲς καὶ εἶχαν δικαιώματα ἐπὶ τῆς ζωῆς… Τὰ κτήνη…
Σὰν σήμερα σχεδὸν ξεκίνησε…
Ὁ παπποῦς μου, παιδάκι 4-5 ἐτῶν, ἔφυγε διωγμένος μὲ τὴν οἰκογένειά του ἀπὸ τὴν Τραπεζούντα γιὰ Ῥωσία. Αὐτοὶ σώθηκαν… Τυχαίως…
Ἡ γιαγιὰ μου ὅμως ἐπεβίωσε βρέφος ἀπὸ μεγάλες σφαγές καὶ πορεῖες θανάτου… Κι αὐτὴ ἀπὸ 11 ἀδέλφια, ἴσα ποὺ σώθηκε… Θήλαζε.. Γιὰ ἐτοῦτο…
Δύο ἄνθρωποι ποὺ δὲν γνώρισα. Ὁ παπποῦς μου σκοτώθηκε στὸν ἐμφύλιο καὶ ἡ γιαγιά, πληρώνοντας τὶς τόσες κακουχίες, πέθανε λίγες ἑβδομᾶδες μετὰ τὸν παπποῦ…. Ἀπὸ καϋμὸ λένε… Ἴσως….
Ζήσαμε… Κάποιοι ἀπὸ ἐμᾶς ζήσαμε….
Ἕνας γέρος, παιδικὸς φίλος τοῦ παπποῦ μου, 102 ἐτων, πρὸ μερικῶν ἐτῶν μοῦ ἔλεγε γιὰ τοὺς δεκαεπτὰ πολέμους ποὺ ἔζησε… Δεκαεπτά… Λὲς καὶ οἱ πόλεμοι ἦταν πανηγύρια… Δεκαεπτά!!!
Γενιὲς ξεκληρισμένες… Τσακισμένες… Ἀλλὰ πέρασαν μέσα ἀπὸ τὸ μαχαίρι καὶ τὸ ἀτσάλι… Κι ἔζησαν… Ἔζησαν… Καὶ ζοῦμε κι ἐμεῖς…
Οἱ ἄνθρωποι ζοῦν… Καὶ κάπου κάπου θυμοῦνται… Οἱ Πόντιοι θυμοῦνται λίγο περισσότερο…
Ἕνας θεῖος μου ἔχει ἀφήσει ἔως καὶ χάρτη στὰ παιδιὰ του γιὰ τὸ ποῦ θὰ βροῦν τὸ κάθε τί… Τὸ κάθε τί… Ἡ μάνα του, ἔφτιαξε τοὺς χᾶρτες καὶ τοὺς μοίρασε… Ἑπτὰ ἢ ὀκτώ ἐτῶν ἦταν ὅταν ἔφυγε… Ἀδελφὴ τοῦ παπποῦ μου… Πέθανε τυφλή μὲ τὸν καϋμὸ πὼς δὲν εἶδε Πατρίδα…
Ῥιζώσαμε ἐδῶ… Ἀλλὰ λίγο… Οἱ μισές μας ῥίζες ἔμειναν πίσω… Δὲν ξέρω ἐὰν εἶναι καλὸ ἢ κακὸ αὐτό… Συχνὰ ἀναρωτιέμαι… Μοῦ τὰ ἔλεγε ἡ γριὰ θεία, ἀδελφὴ τοῦ παπποῦ. Ἡ γιαγιὰ Πολυξένη.
Μίλαγε γιὰ τὶς κραυγὲς καὶ τὰ μάτια της ἔτρεχαν ποτάμι… Ὅλα τὰ κορίτσια τοῦ χωριοῦ ξέφυγαν, ἔλεγε… Ὄχι ὅμως τὰ ἀγόρια… Καὶ σὲ ὅλα τὰ ἄλλα χωριὰ, ἀπὸ ὅπου περνοῦσαν τὶς νύκτες γιὰ νὰ ξεφύγουν, τὰ οὐρλιακτὰ δὲν ἔπαυαν… Ἀσταμάτητα…
Ἢμουν παιδάκι, κι ἐκείνη τυφλή… Μᾶς ἔβαζε ἐμπρός της κι ἔλεγε… Καὶ τὰ μάτια τὰ ἄδεια ἔτρεχαν… Βρύσες…. «… Χάσαμε καὶ τὸν θεῖο Ἀνέστη… Καὶ τὸν ἐξάδελφο τὸν Κόλλια… Καὶ τὸν Χαρίτωνα τοῦ παπᾶ… Πᾶνε τὰ παλληκάρια μας… Στὸν δρόμο σάπισαν τὰ κόκκαλά τους… Χάσαμε καὶ τὸ Λενάκι, τῆς θειᾶς τῆς Κερεκῆς… Καὶ τὴν Μαριούλα… Καὶ παιδιά… Οὒουουου… Πολλὰ παιδιά δικά μας… Ἐμεῖς φύγαμε… Ἀλλὰ οἱ ἄλλοι τί νὰ ἀπέγιναν; Πᾶνε… Χάθηκαν… Πόλεμος ἦταν.. Κακὸ πρᾶγμα ὁ πόλεμος… Μὰ ἐμεῖς πάντα πόλεμο εἴχαμε… Ἀπὸ μωρά..
Μᾶς ξερίζωσαν…. Μᾶς πέταξαν ἀπὸ τὰ σπίτια μας… Καὶ ὅλα μας τὰ παλληκάρια, ἀπὸ μωρά, μὲ τὰ ὄπλα στὰ χέρια… Κι ἔτσι σωθήκαμε… Μὲ τὰ ὅπλα… Ἀλλὰ οἱ ἄλλοι χάθηκαν… Σχεδὸν ὅλοι… Πᾶνε… Ὢι, ὤι, ὤι μανούλα μου… ὅλοι… Χάθηκαν ὅλοι… Τόσοι ἄνθρωποι… Καλοὶ ἄνθρωποι ὅλοι… Καὶ χάθηκαν…» Κι ἔτρεχαν τὰ μάτια τὰ σκοτεινά… Τὰ ἄδεια ἀπὸ χαρὲς μάτια… Συνέχεια… Ἡμέρα καὶ νύκτα… Ἕνα «χάσαμε» ἡ ζωή τῆς γιαγιᾶς Πολυξένης… Ἕνα «χάσαμε»…
Κι ἐγὼ παιδάκι μικρό τὴν ἄκουγα… Λίγα καταλάβαινα… Τὰ πιὸ πολλὰ ἦταν μοιρολόι… Δὲν τὰ ἤξερα… Ἄλλη γενεά… Ἄλλα χρόνια… Καὶ οἱ εἰκόνες μακρινές, ἄγνωστες, δίχως χρώματα.. Κάτι ἀσπρόμαυρες φωτογραφίες κάπου κάπου γιὰ νὰ μάθουμε ποιὸς ἦταν ὁ ἕνας ἤ ὁ ἄλλος χαμένος.. Ποῦ νὰ τὰ θυμόμαστε ὅμως; Ἀσπρόμαυρα ἦταν… Ξεθωριασμένα…
Μεγαλώσαμε.. Πέθανε καὶ ἡ γιαγιά… Ξεχαστήκαμε… Καὶ μετὰ ἔπιασα τὴν ἰστορία.. Ἔρωτας μεγάλος ἡ ἱστορία.. Ἀπέραντος… Καὶ τότε κατάλαβα ὅσα ἡ γιαγιὰ μᾶς ἔλεγε… Οἱ εἰκόνες πῆραν χρῶμα… Οἱ ζωγραφιὲς δὲν ἔδειχναν πλέον ἄγνωστα πρόσωπα… Καὶ ἡ ζωή τους ποὺ ἔσβησε κάπου, δὲν ἦταν κάτι ποὺ δὲν μὲ ἀφοροῦσε… Ἦταν ἡ ἱστορία τῶν δικῶν μου ἀνθρώπων. Αὐτῶν ποὺ ἡ γιαγιὰ Πολυξένη, ἡ ἀδελφὴ τοῦ παπποῦ μου, μὲ τόση ἐπιμονὴ ἔλεγε καὶ ξανάλεγε… Ἦταν οἱ δικοί μου ἄνθρωποι πλέον! Αὐτοὶ ποὺ τοὺς ἔλεγαν θεῖο Ἀνέστη, ἐξάδελφο Κόλλια, θεία Κερεκή, Λενάκι… Δικοί μου ἄνθρωποι… Ποὺ σηκώθηκαν ἀπὸ τὸ τραπέζι γιὰ νὰ πιοῦν ἕνα ποτήρι νερό καὶ χάθηκαν.. Ποὺ μπῆκε ὁ φονιὰς στὸ σπίτι τους καὶ τοὺς ἔκοψε…
Καλοὶ ἄνθρωποι… Ἥσυχοι… Νοικοκυραῖοι.. Καὶ κάποιος ἄγνωστος, ἦλθε κάποιαν στιγμὴ, κάποτε, ἔκατσε στὴν αὐλή τους πεινασμένος καὶ ζήτησε ψωμί. Καὶ οἱ καλοὶ ἄνθρωποι τοῦ ἔδοσαν… Καὶ ψωμί, καὶ στρῶμα καὶ δουλειά… Καὶ πέρασαν χρόνους πολλοὺς ἔτσι… Μὰ ὅταν ὁ ξένος ἔνοιωσε δυνατός, πῆρε μαχαίρι κι ἔκοψε τὸν νοικοκύρη. Τοῦ ἅρπαξε τὸ σπίτι, τὴν κόρη, τὴν γυναίκα, τὸ κρεββάτι, τὸν κῆπο, τὸ πηγάδι… Τὰ πάντα.. Κι ἔγινε αὐτὸς νοικοκύρης.. Ψεύτικος νοικοκύρης… Κίβδηλος… Γιὰ ἐτοῦτο καὶ τριγυρνᾶ ὡς ἐπαίτης σὲ κάθε αὐλὴ καὶ παρακαλᾶ γιὰ ἀναγνώρισι… Γιὰ ἀμνημοσύνη… Γιὰ ἀκύρωσι τῆς ἀναγνωρίσεως τῆς γενοκτονίας.. Ὁ κίβδηλος…
Αὐτὸς ποὺ τώρα πάει νὰ ξανακάνῃ τὰ ἴδια… Σὲ ἄλλες γειτονιές μας… Γειτονιὲς ποὺ λέγονται Θράκη, Ἤπειρος, Μακεδονία, Κρήτη, Δωδεκάνησα.. Παντοῦ… Ξέρει τὸν τρόπο.. Τὸ ἔχει ξανακάνει τόσες καὶ τόσες φορὲς τὸ ἔγκλημα… Καὶ κάποιες ἀνίκανες κυβερνήσεις σήμερα, ὅπως καὶ τότε, ἀδυνατοῦν νὰ σταθοῦν ὄρθιες καὶ νὰ τὸν ἀντιμετωπισουν….
Εἶναι καλοὶ ἄνθρωποι οἱ ἄνθρωποι ποὺ ζοῦν σὲ αὐτὲς τὶς γειτονιές μας… Καλοὶ ἄνθρωποι… Νοικοκυραῖοι… Δίδουν καὶ ψωμὶ καὶ νερὸ στὸν κάθε διαβάτη. Καὶ στρῶμα ἐὰν ἔχῃ ἀνάγκη.. Καλοὶ ἄνθρωποι… Φιλόξενοι… Καὶ εἶναι χιλιάδες οἱ διαβᾶτες ποὺ περνοῦν ἀπὸ τὴν πόρτα τους.. Καὶ δίδουν συνέχεια.. Ἀλλὰ δὲν ἔχουν μάθει ἀπὸ τὴν ἱστορία.. Δὲν θυμοῦνται… Δὲν ἔχουν ἴσως δικούς τους ἀνθρώπους μέσα στοὺς ὁμαδικοὺς τάφους… Κάτι λίγοι «γραφικοὶ» ποὺ φωνάζουν, χαρακτηρίζονται μὲ τίτλους ὅπως «φασίστας, ἐθνικιστής, ἀκροδεξιός». Ὅμως οἱ «γραφικοὶ» ξέρουν… Ἔχουν δικούς τους νεκροὺς ἀπέναντι… Καὶ ξέρουν… Ἐκεῖνοι οἱ τᾶφοι δὲν γέμισαν μὲ ἀέρα καὶ νερό.. Μὲ ἀνθρώπινα κορμιὰ γέμισαν…..
Δὲν θέλω νὰ σκέπτομαι ἄλλο… Κουράστηκα… Δὲν ἔχει κάποιο νόημα νὰ κλαίω τοὺς νεκρούς μας ἀκόμη… Δὲν τοὺς κλαίω ἄλλως τε… Τοὺς θυμήθηκα σήμερα, ὅπως κάνω συχνά... Ἀλλὰ δὲν τοὺς κλαίω. Μόνον τοὺς τιμῶ! Διότι κάποιος πρέπει νὰ τὸ κάνῃ κι αὐτό…
Ὅμως αὐτὸ θέλω νὰ σταματήσῃ… Δὲν ἔχει κάποιο νόημα νὰ περιμένουμε μία ἀκόμη ἐπανάληψι ἀπὸ μογγολικοὺς περιπάτους στὶς γειτονιὲς ποὺ ἀπέμειναν ἐλεύθερες… Κανένα… Κάποτε πρέπει αὐτὸ τὸ ἄλλο τέρας ποὺ λέγεται ἑλληνικὴ κυβέρνησις νὰ ξυπνήσῃ καὶ νὰ προστατεύσῃ τοὺς πολίτες του...
Διότι αὐτὴν τὴν φορὰ εἶναι πολλοὶ αὐτοὶ ποὺ γνωρίζουν.. Δὲν πρέπει νὰ τοὺς ἀφήσουμε… Δὲν μᾶς χρειάζονται κι ἄλλοι ὁμαδικοὶ τᾶφοι… Καὶ εἶναι στὸ χέρι μας… Ὄχι στὸ δικό τους… Πρέπει νὰ τὸ καταλάβουμε.. Στὸ δικό μας χέρι Ἕλληνες…
Κι ἂς μὴν τὸ γνωρίζετε κάποιοι ἀπὸ ἐσᾶς ἀκόμη…

ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ BLACKROCK! Αισιοδοξία & ψευδαισθήσεις: Ένα εφιαλτικό σενάριο για την ελληνική οικονομία

Πολύ σύντομα, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα αναγκαστούν να χρηματοδοτήσουν τις τράπεζες με 50 δισ. ευρώ ώστε οι τελευταίες να μην πτωχεύσουν. Αργότερα, ίσως χρειαστούν άλλα 25 δισ. ευρώ. Οι διοικήσεις των τραπεζών καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να πείσουν το επενδυτικό κοινό να
συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με 10%, ώστε να παραμείνουν -δήθεν- ελληνικές. Στην πραγματικότητα επιδιώκουν να συνεχίσουν να τις διοικούν οι ίδιοι που τις έφθασαν έως εδώ! Με άλλα λόγια, εμείς βάζουμε το 90% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά το 10% θα ασκεί τη διοίκηση. Φανταστικό! Γιατί η έκθεση της BlackRock δεν δίνεται στη δημοσιότητα ώστε να μάθουμε κι εμείς, οι force ιδιοκτήτες, τον τρόπο με τον οποίον οι διοικήσεις των τραπεζών χορηγούσαν τα δάνεια;

H Τράπεζα της Ελλάδος που υποτίθεται ότι ασκεί ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο στις τράπεζες, δεν έχει καμία ευθύνη; Αν πραγματικά ασκούσε σωστά τα καθήκοντά της, θα είχαμε τραπεζικά φαινόμενα τύπου Λαυρεντιάδη;

Αυτό που πραγματικά αδυνατώ να αντιληφθώ δεν είναι ο παραλογισμός κάποιων «επενδυτών» που μέσα σε ελάχιστες ημέρες ανέβασε την τιμή της συστημικής Eurobank πάνω από 150% αλλά πότε και κάτω από ποιες συνθήκες επεμβαίνει η επιτροπή της κεφαλαιαγοράς προκειμένου να προστατεύσει το επενδυτικό κοινό. Μήπως η διοίκηση της τράπεζας γνωρίζει κάτι το οποίο οφείλει να γνωστοποιήσει στο επενδυτικό κοινό; Γιατί εγώ το μόνο που γνωρίζω είναι ότι η αξία των μετοχών θα εξανεμιστεί, αφού το 100% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει από το ΤΧΣ.

Επίσης, πολλές φορές δεν αντιλαμβάνομαι τις δηλώσεις του κυρίου Στουρνάρα και τι επιδιώκει με αυτές. Από πού έβγαλε το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2014; Άλλο αισιοδοξία και άλλο ψευδαίσθηση. Η Fitch μπορεί να αναβάθμισε τα σκουπίδια μας αλλά για πολύ καιρό θα παραμείνουν μέσα στον σκουπιδοτενεκέ και για έκτη συνεχή χρονιά η οικονομία μας οδεύει προς μεγάλη ύφεση!

Η αισιοδοξία είναι δημιουργική δύναμη. Η ψευδαίσθηση, καταστροφική και πολύ λυπάμαι γιατί κάποιοι καλλιεργούν μονίμως ψευδαισθήσεις. Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα οι ίδιοι να ζουν με ψευδαισθήσεις. Αυτό βέβαια είναι το σενάριο εφιάλτης.

Σημείωση

Ο μέσος όρος διδασκαλίας των καθηγητών στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 658 ώρες τον χρόνο, στις ΗΠΑ 1068 και στην Ελλάδα μόλις 415! Η κυβέρνηση ζήτησε από τους καθηγητές να διδάσκουν επιπλέον μόλις δύο ώρες την εβδομάδα. Οι εν λόγω λοιπόν πνευματικοί ταγοί θέλησαν να παραδώσουν στους μαθητές το τελευταίο μάθημα σχετικά με την έννοια του λειτουργήματός τους μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Θαυμάστε τους!

[Το παραπάνω άρθρο υπογράφει ο Παύλος Παπαδάτος, επικοινιωνολόγος-οικονομολόγος και το αναδημοσιεύουμε από το real. gr, ακριβώς επειδή συνάδει με την ακλόνητη στάση αμφισβήτησης απέναντι στους "σωτήρες" δανειστές και τους εγχώριους πολιτικούς που τους εξυπηρετούν, την οποία κρατά από την πρώτη στιγμή της κρίσης το defencenet.gr - Ειδικά τώρα, που άρχισαν πλέον να μας κάνουν... ενέσεις αισιοδοξίας με το παραμυθάκι του "success story" της μνημονιακής Ελλάδας]

defencenet.gr

10 λόγοι για να πίνεις άφοβα την μπίρα σου!

10 λόγοι για να πίνεις άφοβα την μπίρα σου!
Για πολλά χρόνια οι λάτρεις του κρασιού το απολαμβάνουν χωρίς ενοχές, αφού έχει αποδειχτεί  ότι προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Όπως δείχνουν, όμως, πρόσφατες μελέτες μάλλον ήρθε η ώρα να απενοχοποιηθεί και η μπίρα χάρη στα πολλαπλά οφέλη της: Από τη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης μέχρι την πρόληψη από το διαβήτη και την άνοια, οι δέκα λόγοι που ακολουθούν θα σε κάνουν να πίνεις πια χωρίς ενδοιασμούς!
1. Αποκτάς πιο ανθεκτικά οστά
Η μπίρα περιέχει μεγάλες ποσότητες σιλικόνης που συνδέεται με την υγεία των οστών. Σε έρευνα μάλιστα που έγινε το 2009 από το Tufts University βρέθηκε ότι οι ηλικιωμένοι άντρες και γυναίκες που έπιναν ένα ή δύο ποτήρια μπίρα την ημέρα είχαν μεγαλύτερη πυκνότητα οστών.
2. Πιο δυνατή καρδιά
Μια ανάλυση που έγινε το 2011 σε 16 προηγούμενες έρευνες που περιελάμβαναν περισσότερους από 200.000 ανθρώπους, υπό τη διεύθυνση του ιταλικού ινστιτούτου έρευνας Fondazion di Ricerca e Cura, βρήκε ότι ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων μειώθηκε κατά 31% σε όσους έπιναν ένα ή δύο ποτήρια μπίρα την ημέρα, αφού αυξάνουν την HDL, τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη.
3. Πιο υγιή νεφρά
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία βρήκε ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά η μπίρα μείωνε τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά σε ποσοστό 40%. Μια πιθανή εξήγηση είναι επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού και έτσι βοηθά τα νεφρά να λειτουργούν καλύτερα.
4. Καλύτερη διανοητική υγεία
«Μια μπίρα την ημέρα μπορεί να κρατάει μακριά τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας», λένε οι επιστήμονες. Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 11.000 ηλικιωμένες γυναίκες κατέληξε ότι όσες έπιναν ένα ποτήρι μπίρα την ημέρα είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν παρόμοιες παθήσεις σε σχέση με αυτές που δεν έπιναν, και μάλιστα σε ποσοστό 20%.

5. Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου
Πορτογαλέζικη έρευνα βρήκε ότι η μπριζόλα που είναι μαριναρισμένη σε μπίρα μειώνει κατά 70% τις καρκινογόνες ουσίες (HCAs) που παράγονται όταν τηγανίζεται το κρέας. Οι ερευνητές, επίσης, ανακάλυψαν ότι η μπίρα περιέχει τα ίδια περίπου επίπεδα αντιοξειδωτικών με το κρασί.
6. Αυξάνει τα επίπεδα των βιταμινών
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Δανία από το TNO Nutrition and Food Research Institute βρήκε ότι όσοι έπιναν μπίρα είχαν 30% υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β6 στο αίμα τους, διπλάσια δηλαδή από όσους προτιμούν το κρασί. Η μπίρα, επίσης, περιέχει Β12 και φολικό οξύ.
7. Προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια
Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard ανακάλυψαν ότι οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της μπίρας, εμποδίζουν τη δημιουργία θρομβώσεων που μπλοκάρουν τη ροή του αίματος στην καρδιά, το λαιμό και τον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσουν ισχαιμικό επεισόδιο.
8. Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη
Έρευνα του Harvard που έγινε σε 38.000 μεσήλικες άντρες βρήκε ότι όσοι έπιναν ένα με δύο ποτήρια μπίρα την ημέρα μείωναν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά 25%. Σε ποσότητα, όμως, πάνω από δύο ποτήρια δεν βρέθηκαν ευεργετικά αποτελέσματα.

9. Μειώνει την πίεση του αίματος
Το κρασί κάνει καλό στην καρδιά σου, αλλά, σύμφωνα με έρευνα του Harvard η μπίρα κάνει ακόμη μεγαλύτερο καλό. Η έρευνα έγινε σε 70.000 γυναίκες από 25 έως 40 ετών και κατέληξε ότι όσοι πίνουν μπίρα με μέτρο έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν αυξημένη πίεση.
10. Προσθέτει χρόνια ζωής
«Όσοι πίνουν με μέτρο ζουν περισσότερο»: Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν 50 μελέτες του U.S. Department of Agriculture (USDA). Το USDA εκτιμά ότι οι… μέτριοι πότες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για παθήσεις που βρίσκονται στις πρώτες λίστες αιτιών θανάτου, όπως οι καρδιαγγειακές και διάφορα είδη καρκίνου. Το ίδιο ισχύει και για την μπίρα, η κατανάλωση της οποίας απαιτεί μέτρο.
 Δηλαδή, μέχρι 340 γραμμάρια (περίπου 1 κουτάκι μπίρα) για τις γυναίκες και όχι περισσότερο από 680 γραμμάρια για τους άντρες. Η κατάχρηση του αλκοόλ είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο συκώτι, ορισμένα είδη καρκίνου, καρδιακές παθήσεις αλλά και παχυσαρκία, αφού ένα κουτάκι μπίρας περιέχει περίπου 150 θερμίδες.
Πηγη:http://ksipnistere.blogspot.gr/

Το πανηγύρι των απατεώνων.

Τρελό πανηγύρι έχουν στήσει πάνω από το κουφάρι της Ελλάδας οι κάθε λογής απατεώνες, με πρώτους τους πολιτικούς της κυβέρνησης. 

Ταΐζουν τον κοσμάκη με παραμύθια. Αφού …«μαζί φάγαμε» τα καμιά πενηνταριά δισεκατομμύρια ευρώ των φετινών δανείων που όχι οι εργαζόμενοι, αλλά ούτε καν η αγορά δεν είδε το χρώμα τους, την εβδομάδα αυτή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η κυβερνητική προπαγάνδα άρχισαν να μας τρέφουν με «κινεζικές επενδύσεις» – δηλαδή …κατσαρίδες, ακρίδες, σκορπιούς, φίδια, μέδουσες και άλλες «λιχουδιές» κινεζικού τύπου!Υποκρίνονται ότι πιστεύουν κιόλας τις ανοησίες που μας λένε. «Έρχεται η ανάπτυξη!» διαλαλεί ο πρωθυπουργός, την ώρα ακριβώς που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε τα προσωρινά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο που έδειχναν μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3%! Φανταστείτε τι θα γινόταν, αν δεν ερχόταν και η …«ανάπτυξη» του Σαμαρά! Η Ελλάδα διανύει την έκτη (!) συνεχή χρονιά ύφεσης, κατάσταση που δεν γνώρισε καμιά χώρα της Ευρώπης ούτε κατά τη διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων:
  • Μείωση κατά 0,2% του ΑΕΠ το 2008 και κατά 3,2% το 2009 επί Καραμανλή.
  • Νέες βουτιές κατά 5,1% και 7,2% του ΑΕΠ επί Γιωργάκη Παπανδρέου που έσπασε όλα τα ρεκόρ το 2010 και το 2011 αντίστοιχα.
  • Άξιος συνεχιστής ο Σαμαράς, ο οποίος με «τσόντες» τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη μας βούλιαξε 6,4% ακόμη το 2012 και σίγουρα θα μας καταβαραθρώσει ακόμη πιο βαθιά το 2013, γύρω στο 5% σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις.
Έκτακτα πάμε! «Οι μισθοί βυθίζονται και η Ελλάδα γίνεται πιο ανταγωνιστική» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε στο υπουργείο του και απευθυνόμενος σε Γερμανούς μαθητές.
 
Υπερήφανος για το απεχθές έργο του εμφανίζεται και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε: «Παρά την καταβύθιση του εργασιακού κόστους, η ανεργία έφτασε στο 27% και η ανεργία των νέων το 56%. Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας δεν βοήθησε την αγορά εργασίας» δηλώνει σαρκαστικά.

Ο Στουρνάρας όμως είναι ήσυχος ότι έχει απέναντί του έναν υποταγμένο λαό, στον οποίο μπορεί να κάνει τα πάντα χωρίς να κινδυνεύσει το κεφάλι του. «Αποκαταστάθηκε αρκετή ησυχία… Ο κόσμος δείχνει πολλή υπομονή και εκτιμά αυτό που κάνουμε. Κατά κανένα τρόπο δεν βρισκόμαστε κοντά σε (κοινωνική) έκρηξη… Οι Έλληνες σώπασαν γιατί βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ… Μόνο στο δημόσιο τομέα υπάρχουν ακόμη διαμαρτυρίες», δηλώνει περιχαρής.
Στη βάση αυτών των διαπιστώσεων, αναλύει στο γερμανικό έντυπο τα σχέδιά του για …τετραετή(!) παραμονή στην εξουσία:
«Ο κυβερνητικός συνασπισμός πρέπει να εργαστεί γι’ αυτούς τους στόχους τα επόμενα τρία χρόνια» διακηρύσσει με αυτοπεποίθηση. «Εσείς προσωπικά έχετε προβλήματα με τη Γερμανία;» τον ρωτάει ωμά ο δημοσιογράφος της Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε. «Εγώ πραγματικά δεν βλέπω κανένα πρόβλημα!» κάνει αμέσως δήλωση νομιμοφροσύνης και υποταγής ο Στουρνάρας, έχοντας πλήρη επίγνωση του ότι το Ράιχ δεν συγχωρεί ποτέ τους απείθαρχους υπηκόους του. Τώρα βέβαια οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς του Λονδίνου, τους οποίους «φιλολαϊκή εφημερίδα» δεν μπορεί να τους πει κανείς με τίποτα, έχουν ως κι αυτοί τρομάξει από την απερίγραπτη βαρβαρότητα της πολιτικής που ασκούν ο Στουρνάρας, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Κουβέλης και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης των σύγχρονων «γερμανοτσολιάδων».

Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από κύριο άρθρο τους με τίτλο «Στερείται χάπι εντ το ελληνικό δράμα»:
«Το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο βελτιώθηκε κατά 10% του ΑΕΠ, το οποίο πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων προσαρμογών της ιστορίας σε καιρό ειρήνης», γράφει η βρετανική οικονομική εφημερίδα και συνεχίζει:
«Το κόστος όμως υπήρξε καταστροφικό… Το κοινωνικό κόστος είναι ανυπολόγιστο και οι συνέπειές του θα ξετυλίγονται τα χρόνια που θα έρθουν».

Η γαλλική Λε Μοντ προσπαθεί να είναι πιο παρηγορητική:
«Η Ελλάδα έχει χάσει το αίμα της αλλά βρίσκεται σε δρόμο ανάρρωσης» τιτλοφορούσε ανάλυσή της. Το δημόσιο χρέος της χώρας έπεσε προσωρινά πέρυσι με το «κούρεμα» και την «επαναγορά» των ελληνικών κρατικών ομολόγων –δηλαδή με τη διάλυση των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος συν τη ληστεία των μικροομολογιούχων– γύρω στο 156%, αλλά ήδη από φέτος, το 2013, θα εκτιναχθεί πάλι στο …175% του ΑΕΠ! Ποσοστό που ακόμη και το ΔΝΤ, εκτιμά ότι είναι απολύτως αδύνατον να εξυπηρετηθεί. Αυτό δεν εμποδίζει βεβαίως καθόλου την ΕΚΤ να εισπράξει αύριο, μαζί με κάποιους άλλους, από τη χρεωκοπημένη Ελλάδα που δήθεν «έσωσε» το αστρονομικό ποσό των 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω της λήξης ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα οποία είχε αγοράσει σε πολύ χαμηλότερη τιμή από γερμανικές και γαλλικές κυρίως τράπεζες στη δευτερογενή αγορά για να τις βοηθήσει, τις γαλλογερμανικές τράπεζες, βγάζοντας και κέρδος ίσα με …30% από πάνω!!! Όλοι πλουτίζουν και κάνουν πάρτι «στην υγειά των κορόιδων», των Ελλήνων!
Μέχρι και στον Έλληνα πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που διόρισαν ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας, θα του δίνουν …75.000 ευρώ το χρόνο περισσότερα από όσα έδιναν στον προηγούμενο πρόεδρο του ΤΧΣ, τον Ολλανδό Πολ Κόστερ. Εκατό χιλιάρικα ο Ολλανδός, εκατόν εβδομήντα πέντε ο δικός τους άνθρωπος!

Εις υγείαν των κορόιδων και πάλι!

πηγη

5 εκατομμύρια αγρότες μηνύουν την Μονσάντο ζητώντας 7,7 δις δολάρια αποζημίωση (6,2 δις €).

Εξ’ ατίας της αυτοκτονεί ένας αγρότης κάθε μισή ώρα. Ολόκληρες αγροτικές περιοχές του πλανήτη χαρακτηρίζονται πλέον ως “ζώνες αυτοκτονίας” εξ’ αιτίας της… Η Μονσαντο συλλέγει χρήματα απο φτωχούς αγρότες ως δικαιώματα (royalties) όταν αυτοί επιχειρούν να κρατούν σπόρο προηγούμενων καλλιεργειών για να σπείρουν στην επόμενη…..

ΚΑΙ μ’ αυτή την ευκαιρία ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που ακούει στο όνομα ΕΛΛΑΣ:

Κανένα ΜΕΓΑΛΟ κανάλι του τόπου δεν ΣΚΑει μύτη να ρεπορτάρει τέτοια γεγονότα που ταλανίζουν τόσους συνανθρώπους της αγροτιάς και κρατούν στον ύπνο εκατομύρια ανυποψίαστους καταναλωτές… Κανάλια και Κόμματα κλαψουρίζουν για το περιβάλλον και για την υγεία μας αλλά δεν τα βάζουν με τους υπαίτιους, ούτε το όνομά τους τολμούν να αναφέρουν για ευνόητους λόγους (η διαφθορά, η διαφήμιση και οι χορηγίες φιμώνουν και δηλητηριάζουν την αλήθεια).

Πολλάκις γεωπόνοι και άλλοι επιστήμονες πέφτουν στην παγίδα να συνεργάζονται μ’ αυτούς και να κουβαλούν νερό στον μύλο της “περιβαλλοντικής” επικοινωνίας χωρίς προηγούμενη ώριμη σκέψη….. Η λερναία ύδρα έχει πλοκάμια παντού. Τα τελευταία χρόνια στοχεύει στο να ελέγξει την παραγωγή, τα τρόφιμα και τα φάρμακα….

Τα ανθρώπινα ένστικτα και τα κινήματα αυτοσυντήρησης, αστικής γεωργίας και λαχανοκομίας, υδροπονίας σε μικρούς χώρους βεράντες και κήπους, περιαστικής γεωργικής παραγωγής, επιστροφής σε ντόπιες ποικιλίες και παραδοσιακές πρακτικές φουντώνουν όλο και περισσότερο και καλά κάνουν…

Η λύση έρχεται πάντοτε απο τους ασυμβίβαστους που ενδημούν παντού και δεν συμμαχούν με τη “νέα τάξη πραγμάτων”… Δυστυχώς, στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται και ο απόλυτος έλεγχος της τροφής.

Η Τρομοκρατία του απόλυτου τίποτα θα νικηθεί!!!! Η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη να νικήσει…!! Αυτό μόνο να κρατήσετε!!! ‘Ολα πάνε κάθε μέρα και καλύτερα..!!

πηγη

Μονιμοποίηση των έκτακτων μέτρων ζητεί η έκθεση της τρόικας

Kατάργηση φορολογικών απαλλαγών και χρονική επέκταση μέτρων τα οποία δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα (όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος) για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2015-2016 ζητούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ

Αυτό προκύπτει από το αναθεωρημένο μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε χθες μαζί με την έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά και για σχέδιο της κυβέρνησης που θα ενεργοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να αντλεί από τραπεζικούς λογαριασμούς χρήματα για ΦΠΑ και άλλους φόρους που καθυστερούν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι.
Η έκθεση της Κομισιόν προβλέπει δημοσιονομικό κενό 4,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 και ζητεί τον τριπλασιασμό του τέλους ΑΠΕ που επιβάλλεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Ιούνιο, μέτρο που εάν υιοθετηθεί θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος.
Για το Δημόσιο θεσπίζεται ανώτερο ετήσιο όριο απασχολουμένων με στόχο στο διάστημα 2011-2016 να φθάσουν οι αποχωρήσεις στους 183.381 υπαλλήλους. Από αυτούς οι 79.923 εργαζόμενοι είχαν ήδη αποχωρήσει έως το τέλος του 2012 και οι υπόλοιποι 103.458 θα πρέπει να αποχωρήσουν στο διάστημα 2013-2016.

Από αυτούς οι 79.923 εργαζόμενοι είχαν ήδη αποχωρήσει έως το τέλος του 2012 και οι υπόλοιποι 103.458 θα πρέπει να αποχωρήσουν στο διάστημα 2013-2016.

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι θα πρέπει να προχωρήσουν δεκάδες παρεμβάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, περαιτέρω απελευθέρωση του επαγγέλματος των δικηγόρων, άνοιγμα καταστημάτων περισσότερες Κυριακές. Αν το φθινόπωρο διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνονται κάποιοι στόχοι τότε η Ελλάδα θα λάβει νέα μέτρα για το 2014.

«Οι Αρχές θα προσδιορίσουν συγκεκριμένα σχέδια για το 2015 το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου 2013», αναφέρεται στην έκθεση. Υπογραμμίζεται δε ότι θα απαιτηθεί η κάλυψη ενός δημοσιονομικού κενού 1,7% του ΑΕΠ το 2015, που θα ανέλθει σε 2,1% του ΑΕΠ το 2016 (γύρω στα 4 δισ. ευρώ τη διετία).

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι το δημοσιονομικό αυτό κενό θα μπορούσε να καλυφθεί με στρατηγικές για τη βελτίωση των εσόδων, με διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της περαιτέρω μείωσης των φοροαπαλλαγών, με επέκταση μέτρων που θα έχουν λήξει το 2015 (ειδική εισφορά αλληλεγγύης) και με στοχευμένες περικοπές στις δαπάνες.

Παρουσιάζοντας τη δεύτερη έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, οι εν λόγω πηγές αναφέρθηκαν στη δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας, η οποία πηγαίνει καλύτερα του αναμενομένου, αλλά και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

Στο σημείο αυτό επισήμαναν ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ανταποκριθεί θετικά στις εξελίξεις στην Ελλάδα, γεγονός που αποτυπώνονται και στα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο αποσαφήνισαν ότι η πλήρης πρόσβαση στις αγορές θα παραμείνει «δύσκολη» για κάποιο διάστημα, χωρίς να αποκλείουν ωστόσο «μερική πρόσβαση» το 2014 (το χρέος θα μειωθεί κάτω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2021).

Ζήτησαν επίσης περαιτέρω επιτάχυνση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς υστερεί σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό (αναμένονται έσοδα 22 δισ. ευρώ έως το 2020).
 

ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΜΕΤΡΑ 4,2 ΔΙΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ!

Κεντρικός στόχος των μέτρων, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, θα είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ.
Υστέρηση εσόδων, καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις και στην απελευθέρωση αγορών
καταγράφει η Επιτροπή!!!
Μακρά λίστα μέτρων και διαρθρωτικών παρεμβάσεων, δημοσιονομικό κενό 4,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016, αλλά και χρηματοδοτικό κενό ύψους 2,8 δισ. ευρώ, όπως και αβεβαιότητες που απειλούν την ελληνική οικονομία, περιέχει η έκθεση της Κομισιόν, που συνοδεύει το αναθεωρημένο μνημόνιο. Παράλληλα, στέλεχος της Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στο ελληνικό δημόσιο χρέος το 2014, ενώ θεωρεί πως ο χρόνος εξόδου της Ελλάδας στις αγορές «θα αργήσει», αλλά το 2014 ίσως επιχειρηθεί μια «αναγνωριστική» έξοδος.
Aποφάσεις το Σεπτέμβριο

Η Κομισιόν επικρίνει την υστέρηση των φορολογικών εσόδων, των εισπράξεων από τις αποκρατικοποιήσεις και ψέγει την κυβέρνηση για την απουσία μέτρων ανάσχεσης της ανεργίας, όπως και για τη διατήρηση υψηλών τιμών στην αγορά, αλλά θεωρεί πως σε «γενικές γραμμές» το πρόγραμμα εφαρμόζεται ικανοποιητικά, κάτι που επιτρέπει την εκταμίευση των δόσεων από το μηχανισμό στήριξης.
Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της έκθεσης της Κομισιόν, όπως και η περίληψή της που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, περιέχει σαφή αναφορά για νέα μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, στη διετία 2015 - 2016, τα οποία θα συναποφασιστούν τον προσεχή Σεπτέμβριο σε συνεργασία με την τρόικα.
Ωστόσο, η Κομισιόν σκιαγραφεί και μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση, όπως είναι η μείωση των δημοσίων επενδύσεων, η νέα μείωση ή κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και νέες στοχευμένες μειώσεις ορισμένων δαπανών του προϋπολογισμού.
Επίσης, το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι από τον Ιούνιο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών των ακινήτων. Πρόκειται για το μηχανισμό που θα στηρίζεται στις τιμές των ακινήτων που συγκεντρώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ+8,04% όπως αυτές προκύπτουν από τις αγοραπωλησίες μέσω των τραπεζών. Οι τιμές αγοράς θα αποτελούν τη βάση σύγκρισης προς τις οποίες θα προσαρμόζονται οι αντικειμενικές τιμές.
Ακόμη ορίζεται πως μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει θεσπιστεί και ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, που θα αποδίδει έσοδα ύψους 2,7 δισ. ευρώ, από το 2014 (αντικαθιστά το ΕΕΤΑ και ΦΑΠ), να έχει τεθεί σε εφαρμογή η εξόφληση φόρων σε δόσεις και να έχει θεσπιστεί νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης στοιχείων (ΚΦΑΣ).
Κεντρικός στόχος των μέτρων και των παρεμβάσεων θα είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ το 2015. Η Κομισιόν σημειώνει ότι οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα πρόκειται να εκπληρωθούν τόσο το 2013 όσο και το 2014.
Για να αποφευχθεί η δημιουργία δημοσιονομικού κενού, οι Αρχές δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν αντισταθμιστικά μέτρα το 2013 (ειδικότερα, σύσφιγξη των κριτηρίων για συνταξιοδότηση) και για πλήρη εφαρμογή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους αυτοαπασχολούμενους το 2014.
Η υστέρηση των εσόδων που καταγράφεται μέχρι τώρα αποδίδεται στην αναμονή της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, στις αυξημένες επιστροφές φόρων, στις αστοχίες στην έμμεση φορολογία (πετρέλαιο, ΦΠΑ), στη μειωμένη απόδοση της εισφοράς στους πλοιοκτήτες. Η έκθεση εκτιμά πως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για το 2014 (φορολογικά) θα αποδώσουν έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση υπενθυμίζει τις ρήτρες αυτόματης λήψης μέτρων, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Εάν κατά τη διάρκεια του επόμενου ελέγχου της τρόικας, το φθινόπωρο, διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνονται κάποιοι στόχοι, τότε η Ελλάδα δεσμεύεται για νέα μέτρα το 2014, επιπλέον του κενού, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, της διετίας 2015-2016. Πρόκειται για τη ρήτρα που αφορά στη μη επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και η διαφορά θα καλύπτεται με περικοπές δαπανών, όπως επίσης και οι εισπράξεις από τις αποκρατικοποιήσεις, που επίσης θα αναπληρώνονται από μέτρα περικοπής των δαπανών και μέχρι 1 δισ. ευρώ, ετησίως.
Εκταμιεύθηκε η πρώτη από τις δύο δόσεις
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) εκταμίευσε, χθες, 4,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, σε συνέχεια της απόφασης που είχε λάβει το διοικητικό του συμβούλιο, στις 15 Μαΐου. Τα κονδύλια μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα σε μετρητά και η περίοδος ωρίμασης λήγει 17 Μαΐου 2043.
Η χθεσινή εκταμίευση αποτελεί την πρώτη υποδόση της δόσης του ΕΤΧΣ, η οποία ανέρχεται συνολικά στα 7,5 δισ. ευρώ. Η δεύτερη υποδόση, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, θα δοθεί τον Ιούνιο, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας, αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΤΧΣ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι τώρα 120 δισ. ευρώ από τα συνολικά 144,6 δισ. που έχουν δεσμευθεί.
«Η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα είναι εφικτή, γιατί οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΤΧΣ, Κλαους Ρέκλινγκ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.
Αβεβαιότητες στο πρόγραμμα
Στην έκθεση, εντοπίζονται αβεβαιότητες για το ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα:
Η δυνατότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα κεκτημένα συμφέροντα και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τρία κόμματα και μικρή πλειοψηφία.
Η προσδοκώμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που είναι ακόμα υπό την πίεση της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ύφεσης στην Ευρωζώνη, η οποία εμποδίζει την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών.
Η ενδεχόμενη αντίσταση στην αλλαγή της φορολογικής διοίκησης και της δημόσιας διοίκησης.
Η μη έγκαιρη προώθηση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στη μη επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη που έχουν τεθεί για το 2014. Με την ανάκαμψη επενδύσεων και εξαγωγών το 2014, η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη 0,6%.
Λίστα με 50+5 μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν
Καθυστερήσεις, ανάγκες προσαρμογών και επιτάχυνση εντοπίζει η έκθεση της Κομισιόν σε 55 βασικά μέτρα για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου, που αφορούν σχεδόν όλα τα βασικά τμήματα του μνημονίου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η έκθεση της Ε.Ε. για την Ελλάδα
Σε μια ατέλειωτη σειρά από πίνακες που παρατίθενται και όπου εξετάζεται η πορεία όλων των επιμέρους θεμάτων του προγράμματος, υπάρχουν επισημάνεις για 55 ξεχωριστά θέματα που αφορούν την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τη δημοσιονομική διαχείριση, τις αποκρατικοποιήσεις, την υγεία, την παιδεία, τα κλειστά επαγγέλματα και την επιχειρηματικότητα.
Τα «κόκκινα» σημεία ανά τομέα, μεταξύ των άλλων, είναι:
Α. Στη φορολογία, η καθυστέρηση κυρίως αφορά τη μηχανοργάνωση και τη δικτύωση των υπηρεσιών, την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών, τη δημιουργία ενός θεσμικού οργάνου για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη δημιουργία μηχανισμού για άμεσο ή έμμεσο έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων, αφού θα αποτελούν εφεξής στοιχείο της φορολογικής πολιτικής, τον έλεγχος και τη διαγραφή των οφειλών που δεν μπορούν να εισπραχθούν, την αντικατάσταση των πληρωμών σε ρευστό και επιταγές με τραπεζικά εμβάσματα, προκειμένου να αποθαρρυνθεί η διαφθορά, την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των ΔΟΥ.
Β. Στη δημοσιονομική διαχείριση σημειώνονται καθυστερήσεις στη δημιουργία μηχανισμών ελέγχου των δαπανών των ΟΤΑ, στην ενίσχυση του κεντρικού ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στην αναζήτηση νέων πεδίων λειτουργικών δαπανών, οι οποίες θα μπορούσαν να μειωθούν στην ενίσχυση της νομολογίας περί αποκρατικοποιήσεων.
Γ. Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, επισημαίνονται οι καθυστερήσεις του πρώτου τριμήνου και πολλά επιμέρους θεσμικά θέματα, που αφορούν στη διευκόλυνση της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποια από τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΣ πρόκειται να αποκρατικοποιήσει, να επιταχύνει την παραχώρηση διαχείρισης της Εγνατίας Οδού που είχε προγραμματιστεί το α' τρίμηνο του χρόνου, να δημοπρατήσει το ψηφιακό μέρισμα, να δημοσιοποιήσει συγκεκριμένη στρατηγική για την αποκρατικοποίηση μικρών και μεγάλων λιμανιών, να δημιουργήσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις των λιμενεργατών, να προωθήσει του διαγωνισμούς για την ΕΛΒΟ, τη ΛΑΡΚΟ, την ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ-0,66% την ΕΥΑΘ, ΕΥΑΠΣ+1,34% την αξιοποίηση του ποσοστού του Δημοσίου στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλο».
Δ. Στον τομέα της Υγείας, επισημαίνονται καθυστερήσεις στον υπολογισμό και την εξόφλησης των χρεών του ΕΟΠΥΥ προ τα νοσοκομεία.
Ε. Στον τομέα της Παιδείας ως καθυστερήσεις επισημαίνονται η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» για την εκπαίδευση.
ΣΤ. Στο υπουργείο Εργασίας, επισημαίνεται η καθυστέρηση της δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για την καταγραφή και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στη χώρα, η καθυστέρηση της αναμόρφωσης του εργατικού κώδικα.
Ζ. Στον τομέα των κλειστών επαγγελμάτων, ζητείται η δημιουργία νέου οριζόντιου νόμου για τα κλειστά επαγγέλματα, βασιζόμενου σε νέα μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην ενίσχυση της διαφάνειας για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων μέσω της δημιουργίας ιστοσελίδας όπου θα αναγράφεται η πρόοδος για κάθε ένα από αυτά, στην έκδοση προεδρικού διατάγματος με το οποίο οι υποχρεωτικές κατώτερες αμοιβές των δικηγόρων θα είναι απλώς «ενδεικτικές».
«Παράθυρο» μείωσης φόρων μόνο στον τομέα της εστίασης
Θετική στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι η Κομισιόν, υπό την προϋπόθεση ότι στην επόμενη αξιολόγηση, τον Ιούνιο, θα επιβεβαιωθούν οι θετικές προβλέψεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Ικανοποίηση επικρατεί στις Βρυξέλλες για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος, με εξαίρεση τις ιδιωτικοποιήσεις, όπου, εάν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, θα αναθεωρηθεί το υπάρχον πλαίσιο.
Στέλεχος της Επιτροπής, απαντώντας στην ερώτηση για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ανέφερε ότι το θέμα έχει τεθεί από την κυβέρνηση και συμφωνήθηκε να επανεξεταστεί τον Ιούνιο. «Θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν τον Ιούνιο. Προς το παρόν, καλύπτονται όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι και, αν αυτή η θετική εξέλιξη επιβεβαιωθεί και τον επόμενο μήνα, τότε η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση», ανέφερε.
Πάντως, γενικότερα, η Επιτροπή είναι επιφυλακτική στην επέκταση της μείωσης των φόρων σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στις επιχειρήσεις. Ερωτηθέν σχετικά με την προτεραιότητα του πρωθυπουργού για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις στο 15%, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια.
Αποχωρήσεις υπαλλήλων
Σε ό,τι αφορά τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, δηλώνουν οι Βρυξέλλες, καθώς έχουν αποχωρήσει 80.000 από τις 150.000 που προβλέπονται για την περίοδο 2010-2015. Ωστόσο τόνισαν ότι θα πρέπει από τον εντοπισμό των θέσεων, πρέπει να περάσουμε στα ονόματα, ώστε να υπάρξουν 4.000 αποχωρήσεις το 2013. Οσον αφορά στην κινητικότητα, δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση, περιμένουμε τους καταλόγους των 12.500 που έχουν συμφωνηθεί, ανέφεραν.
Συγχωνεύσεις συστημικών τραπεζών
Μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου για τον τραπεζικό τομέα, αλλά και η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της νέας Proton Bank, όπως προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο.
Επίσης, μέχρι τέλος Ιουνίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηφίσει το Νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Ειδικότερα, οι μη συστημικές τράπεζες, που σήμερα ελέγχονται πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Τ.Τ. και η νέα Proton θα πρέπει να έχουν πωληθεί μέχρι την 15η Ιουλίου.
Οι υπόλοιπες μη συστημικές τράπεζες, οι οποίες δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες έως τα μέσα Ιουλίου, θα πρέπει να οδηγηθούν σε εκκαθάριση ή να απορροφηθούν από τις υπόλοιπες τέσσερις συστημικές (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank), με τη συνεργασία ΤΧΣ και Τραπέζης της Ελλάδος.
Ακόμη το ΤΧΣ, η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την τρόικα, μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει η εκπόνηση ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου για τον τραπεζικό τομέα, το οποίο θα εξετάζει τις προοπτικές συγχωνεύσεων μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Θα περιλαμβάνει δε τον «οδικό χάρτη» για τη διάθεση, από το ΤΧΣ, των μετοχών σε ιδιώτες εκείνων των τραπεζών, οι οποίες δεν θα κατορθώσουν να καλύψουν με ιδιωτικά κεφάλαια τουλάχιστον το 10% της αύξησης κεφαλαίου.
Ολες οι τράπεζες θα υποβληθούν σε νέα stress tests, στα τέλη του τρέχοντος έτους. Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίζει να διαθέτει επαρκή ρευστότητα στο σύστημα, με ενισχυμένες εποπτικές αρμοδιότητες, ενώ οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να γνωστοποιούν στην ΤτΕ ανά τρίμηνο τις προβλέψεις τους για το πώς θα εξελιχθούν στο επόμενο διάστημα οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες.

Συστάσεις για την αγορά ενέργειας

EUROKINISSI
Η Κομισιόν επισημαίνει την ανάγκη ενθάρρυνσης εισόδου νέων παικτών στην αγορά ενέργειας. Στη φωτογραφία, μονάδα της ΔΕΗ. ΔΕΗ-0,24%
Στη ρευστότητα της αγοράς ηλεκτρισμού, τα ελλείμματα του λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την αποδέσμευση του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) από τη μητρική ΔΕΠΑ, αναφέρεται η έκθεση της Ε.Ε. για την ελληνική οικονομία, σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της ενέργειας. Το έλλειμμα του λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα καλυφθεί, μεταξύ άλλων, με σταδιακή αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ), το οποίο περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, αν και καταγράφεται πως υπάρχει «πολιτική αντίσταση».
Το νέο μνημόνιο προβλέπει, εξάλλου, μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων, στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού του 2012. Σε αυτά περιλαμβάνονται η επέκταση της εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών όγκου καυσίμων στις εταιρείες εμπορίας και τα διυλιστήρια, όπως, επίσης, μέτρα διευκόλυνσης της εισόδου στην αγορά χονδρικής, στα, δε, πρατήρια προβλέπεται υποχρεωτική αναγραφή των τιμών και ποσοτήτων στις αποδείξεις λιανικής. Ειδικότερα, ως προς τα καύσιμα, το μνημόνιο προβλέπει, με ορίζοντα υλοποίησης τον Ιούνιο του 2013, τα εξής:
Μείωση των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων για ίδρυση εταιρειών εμπορίας.
Γραπτές συμβάσεις μεταξύ εταιρειών και πρατηριούχων, με υποχρέωση αναγραφής του ύψους και της διάρκειας των εκπτώσεων στα τιμολόγια.
Εγκατάσταση των συστημάτων εισροών - εκροών σε εταιρείες και διυλιστήρια.
Κατάργηση της υποχρέωσης που ισχύει για τις αποθήκες των εταιρειών, να είναι προσβάσιμες διά θαλάσσης, σιδηροδρόμου ή να είναι συνδεδεμένες με διυλιστήριο.
Κατάργηση της υποχρέωσης που ισχύει για τις εταιρείες εμπορίας, να διακινούν τουλάχιστον δύο είδη καυσίμων.
Για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού επαναλαμβάνεται η υποχρέωση απελευθέρωσης από την 1η Ιουλίου (με εξαίρεση τα τιμολόγια για τους ευάλωτους καταναλωτές). Συνιστάται να ενθαρρυνθεί η είσοδος και άλλων παικτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει η δεσπόζουσα επιχείρηση (ΔΕΗ) τα προβλήματα ρευστότητας, ενώ θα μειωθεί και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία.
Για τα ελλείμματα του λογαριασμού ΑΠΕ, η έκθεση παραθέτει τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ή έχουν δρομολογηθεί μέχρι στιγμής, όπως μείωση στις ταρίφες, παράταση της ειδικής εισφοράς επί των πωλήσεων των ΑΠΕ, τροποποίηση του μηχανισμού υπολογισμού της ΟΤΣ (χονδρικής τιμής κ.λπ.). Ωστόσο η έκθεση επισημαίνει ότι το κυριότερο μέσο για την εξάλειψη του ελλείμματος μέχρι το τέλος του 2014, θα είναι η σταδιακή αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ, που επιβάλλεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού, από 9,32 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες που είναι σήμερα, σε 27 ευρώ και μάλιστα από τον επόμενο μήνα.
Κέρδος φαρμακοποιών
Σε «ψαλίδι» στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% και μάλιστα από τον επόμενο μήνα, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Αυτό προβλέπει η έκθεση για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου στην Ελλάδα. Στο κείμενο της Κομισιόν επισημαίνεται ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το 15% έως τον Ιούνιο του 2013.
Αναφέρεται, επίσης, ότι η χώρα μας εμφανίζει καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ευρείας χρήσης γενοσήμων φαρμάκων, τα οποία πρέπει να καταλαμβάνουν το 60% της συνολικής συνταγογράφησης, έως το Δεκέμβριο. Για τα «ακριβά» φάρμακα, προτείνει περαιτέρω μειώσεις τιμών, μέσω διαπραγματεύσεων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Καθυστερήσεις επισημαίνονται και στις μετακινήσεις προσωπικού (και γιατρών) των δημόσιων νοσοκομείων.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (naftemporiki)
ΠΗΓΗ

Ζουν ανάμεσα μας

Τους βλέπεις καθημερινά γύρω σου. Περιμένεις στην ουρά μαζί τους να πληρώσεις το λογαριασμό της ΔΕΗ. Ψωνίζετε από το ίδιο σούπερ μάρκετ και συχνάζετε στα ίδια μέρη. Τα πρεζάκια του μνημονίου, ζουν ανάμεσα μας.


Από μικροί απείχαν από οτιδήποτε μπορούσε να ταράξει την ηρεμία τους. Οι πλάκες ήταν για τους ασόβαρους, οι κοπάνες για τους αλήτες και ο έρωτας για τους ονειροπαρμένους.

Αποκαλούν όλους τους πολιτικούς ψεύτες, αλλά ψηφίζουν πάντα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Λένε ότι γνωρίζουν το βρώμικο ρόλο της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, ωστόσο σε κάθε βραδινό δελτίο του mega, είναι εκεί.

Κάθε φορά που επινοείται μια ιστορία που περιγράφει τις καταστροφικές συνέπειες που θα επέφερε η εκλογή ενός κόμματος που δε θα ακολουθούσε τις πολιτικές της τρικομματικής, κολλάνε το πρόσωπο τους στο γυαλί, χαμογελούν από ευτυχία και η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο.

Αποστηθίζουν, τρώνε και κοιμούνται.

Την άλλη μέρα τους βλέπεις και πάλι. Σου λένε το ποίημα που έμαθαν χθες. Πως "κάποια στιγμή έπρεπε να μπει μια τάξη στην Ελλάδα". Πως "έγιναν μερικά βήματα προς τα μπροστά", σου λένε για τις "διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα", πως "κάποιοι επιτέλους μπήκαν στη φυλακή". Δείχνεις υπομονή και συζητάς μαζί τους. Σου λένε πως "έχεις δίκιο, αλλά τι να κάνουμε τώρα" και αναρωτιέσαι: "είναι όντως τόσο ηλίθιοι";

Τα πρεζάκια του μνημονίου, αφιέρωσαν πολύ χρόνο και χρήμα διαμορφώνοντας την πολιτική τους ιδεολογία. Παρακολουθώντας και διαβάζοντας την άποψη "έγκριτων" δημοσιογράφων, παρευρισκόμενοι σε πολιτικά γραφεία γαλαζοπράσινων πολιτικών προσώπων, τρέχοντας καθημερινά για τις ανάγκες της ενδυνάμωσης της μεγάλης φοιτητικής παράταξης που τους έκανε να νιώσουν σημαντικοί ως φοιτητές. Αφενός περιμένουν μια ανταπόδοση. Αφετέρου έχουν δύο επιλογές: Η πρώτη, είναι να αυτοαναιρεθούν, να αλλάξουν το κοινωνικό τους προφίλ και να γκρεμίσουν "γέφυρες" που με τόσο κόπο χτίσανε. Η δεύτερη είναι να μείνουν αδρανείς.

Τα πρεζάκια του μνημονίου δεν ενδιαφέρονται για τις χιλιάδες αυτοκτονίες, την πείνα, τις απολύσεις, τη φτώχεια και τη δυστυχία. Για εκείνους, όλα αυτά είναι απλά νούμερα. Για εκείνους σημασία έχει να αποφύγουν την εσωτερική σύγκρουση. Να πείσουν τους εαυτούς τους πως το λάθος δεν είναι δικό τους, αλλά δικό μας, συνεχίζοντας το έργο των πολιτικών του "μαζί τα φάγαμε" και των δημοσιοκάφρων, των "μαϊμού συντάξεων" και των υπέρογκων μισθών στο δημόσιο.

Δεν ανήκουν σε κάποιο μεγάλο οικονομικό λόμπι. Δεν παρακολουθούν καν "δεξαμενές σκέψης". Είναι οι απλοί, καθημερινοί ψηφοφόροι των κομμάτων του μνημονίου. Εκεί ξεκινάει και τελειώνει ο ρόλος τους.

Η πρέζα τους, είναι "το εγώ" τους και θα το υπερασπισθούν πάση θυσία. Τα δελτία των 20:00, οι κατασκευασμένες δημοσκοπήσεις, οι ασαφείς προβλέψεις, η επικείμενη χρεωκοπία που αποφεύγεται με μαεστρία και αυτή που προβάλλεται ως "κοινή γνώμη", τους παρέχει τη δόση τους. Έτσι θα συνεχίσουν μέχρι να πεθάνουν.

Μην τους αφήνετε να σας επηρεάσουν. Μην τους δίνετε σημασία. Θα πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς αυτούς. Με ΚΑΘΕ τρόπο, ΧΩΡΙΣ αυτούς.

Tyler Durden

Καταθέσεις: Επιδρομή για όσους καθυστερούν να πληρώσουν φόρους

Σφίγγει η μέγκενη γύρω από τους Ελληνες φορολογουμένους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο της χρεοκοπίας. Χέρι στις τραπεζικές καταθέσεις των φορολογουμένων θα βάζει η Εφορία από το ερχόμενο φθινόπωρο, όταν αυτοί καθυστερούν να πληρώνουν τους φόρους τους έστω και για
λίγες ημέρες, και μάλιστα προτού τα χρέη καταστούν ληξιπρόθεσμα!

Η «λεπτομέρεια» αυτή περιέχεται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, που δημοσιοποιήθηκε χτες μαζί με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εμμένει στην εκτίμησή της ότι το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016 θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα 7,5 δισ. ευρώ, αντί των 4 δισ. που έλεγε μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών.

Η Κομισιόν ζητά επιπρόσθετα να μονιμοποιηθούν τα έκτακτα χαράτσια, τα οποία λήγουν μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και ο φόρος ακινήτων (χαράτσι Βενιζέλου) που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης η Κομισιόν ανακοινώνει ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας θα σταματήσει το 2015, ενώ εκτιμά ότι είναι δύσκολη η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2014.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών θα έχει άμεση πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων, ώστε να εισπράττει παλαιούς και νέους φόρους που καθυστερούν να πληρώσουν οι πολίτες. Δηλαδή όποιος καθυστερήσει να πληρώσει έστω και μια δόση από τα χαράτσια των ακινήτων, τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος κλ.π. θα βλέπει το ποσό αυτό να αντλείται από τον τραπεζικό του λογαριασμό... υπέρ του Δημοσίου!

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016 υπολογίζεται στο 1,7% του ΑΕΠ (3,2 δισ. ευρώ) και 2,1% του ΑΕΠ (4,2 δισ. ευρώ) αντίστοιχα. Η διαπραγμάτευση για τον προσδιορισμό των μέτρων που θα καλύψουν το κενό αυτό ορίζεται ότι θα γίνει το φθινόπωρο του 2013. Η Ε.Ε. τονίζει όμως ότι «οι ελληνικές Αρχές μπορούν να επιστρατεύσουν διάφορες στρατηγικές όπως: διεύρυνση της φορολογικής βάσης διά της περαιτέρω περικοπής εξαιρέσεων και φοροαπαλλαγών, παράταση μέτρων που λήγουν (τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί) και στοχευμένες περικοπές στις τρέχουσες δαπάνες (συντάξεις, επιδόματα)».

Η Κομισιόν ετοιμάζει νέο «ηλεκτροσόκ» στα νοικοκυριά, καθώς προτείνει να τριπλασιαστεί ως τον Ιούνιο το πρώην τέλος ΑΠΕ (νυν ΕΤΜΕΑΡ) που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Η τρόικα υιοθετεί πλήρως σχετική εισήγηση του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και ζητά προοδευτική αύξηση του τέλους από τα 9,32 ευρώ/μεγαβατώρα στα 27,3 ευρώ/μεγαβατώρα.

Για το Δημόσιο αναφέρεται ότι στο διάστημα 2011-2016 θα πρέπει να φτάσουν οι αποχωρήσεις στους 183.381 υπαλλήλους.

Από αυτούς, οι 79.923 εργαζόμενοι αναφέρεται ότι έχουν ήδη αποχωρήσει έως το τέλος του 2012 και οι υπόλοιποι 103.458 θα πρέπει να αποχωρήσουν στο διάστημα 2013-2016.

Ο επιχειρηματίας και η βίλα της αγωνίας για τους 3 νεοδημοκράτες

Παρασκευή βράδι 17 Μαίου 2013.

Στην βίλα του επιχειρηματία στα βόρεια προάστεια 3 κορυφαία στελέχη της ΝΔ μοιάζουν προβληματισμένα παρότι απολαμβάνουν την απουσία του πρωθυπουργού στη Κίνα και δεν χάνουν τη
ευκαιρία να κάνουν ακόμη πιο αδελφικούς τους δεσμούς τους-μ΄αυτή την ελπίδα περνούσαν τον κατώφλι του όταν ακόμη δεν μπορούσαν να φαντασθούν την μαρτυρική συνέχεια της βραδιάς- με έναν από τους ισχυρούς παράγοντες του τόπου.

Από εκείνους τους ολιγάρχες που δεν κατάφερε να εξουδετερώσει ούτε καν αυτή η Τρόικα παρότι ο τύπος είναι χωμένος ως το λαιμό σε πολλές σκοτεινές μπίζνες, όπως οι μίζες με τα εξοπλιστικά.

Το θέμα των ανησυχούντων στελεχών της ΝΔ δεν ήταν παρά η εκρηκτική άνοδος της «Χρυσής Αυγής» η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις στην Β΄Αθήνας είναι δεύτερο κόμμα μετά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι 3 τους ζήτησαν το ραντεβού, έχοντας πάρει μια πολύ συγκεκριμένη οδηγία από έτερο προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ:

-Πρέπει να επιστρέψει στο κόμμα ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Πρέπει να τον πείσετε να βοηθήσει σ΄ αυτή την προαπάθειά μας. Πρέπει να καμφθούν οι αντιρρήσεις τού Σαμαρά, έστω κι αν ο Καρατζαφέρης τον αποκαλούσε ειρωνικά «σπουδαρχήδη» και πολλά άλλα. Είναι ο μόνος που μπορεί να «επιστρέψει» πίσω στο κόμμα τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους μας...

Ο επιχειρηματίας άκουσε με προσοχή τον λόγο της επισκέψής τους. Δεν βιάστηκε να απαντήσει. Σιώπησε σαν σκακιστής που μελετά την επόμενη κίνησή του.

Οι 3 αισθάνθηκαν το αίμα τους να παγώνει. Συνηθισμένοι από τις κραυγές στα τηλεπαράθυρα που δεν επιτρέπουν στην σκέψη να ξεμυτίσει δεν περίμεναν με τίποτε αυτό το ξαφνικό μαρτύριο της σιωπής. Άρχισαν να τρέμουν αυτό που θα ακολουθήσει όπως οι νεαροί εκτελεστές της Μαφίας που βρίσκονται στο σπίτι του Αφεντικού για να μυηθούν στην φαμίλια. Είχαν αρχίσει να ανησυχούν για τα καλά όταν εκείνος απάντησε αργά αργά με μια ερώτηση.

-Για πείτε μου ρε μάγκες, για ποιο λόγο όταν έχω στην ίδια τιμή το οριτζινάλε με το ιμιτασιόν, να προτιμήσω το δεύτερο;

Τον κοίταζαν απορημένοι αλλά τουλάχιστο ήταν ζωντανοί κι αυτό τους έδινε ελπίδες ότι θα επέστρεφαν κάποια στιγμή σπίτια τους. Εκείνος συνέχισε φωναχτά τον συλλογισμό του

-Σας λέω λοιπόν ότι ο ακροδεξιός ψηφοφόρος έχει το οριτζινάλε που τον εκφράζει με χίλια. Γιατί να αφήσει την Χρυσή Αυγή και να ψηφίσει ΝΔ, επειδή θα επιστρέψει ο Καρατζαφέρης που χτυπιόταν για τον Παπαδήμο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Δεν μπορώ να σας πως ότι θα μπορούσα να πειστώ για την σημασία αυτής της επιστροφής. Εκτός κι αν αυτοί που σας ζήτησαν να φθάσετε ως εδώ και να μου ζητήσετε την βοήθειά μου έχουν πολύ πίσω σκέψεις για την επιστροφή του Καρατζαφέρη. Όπως για παράδειγμα το να βγάλουν από την μέση τον Βορίδη σαν δελφίνο του Σαμαρά. Να τους διαμηνύσετε ότι δεν είμαι μαζί τους. Για την ακρίβεια θα με βρουν απέναντί τους. Ο Καρατζαφέρης στη ΝΔ είναι ο πιο σύντομος δρόμος για την διάσπαση της ΝΔ. Κι όχι ότι δίνω δεκάρα για το κόμμα σας, αλλά αυτή η λύση είναι κόντρα στα δικά μου συμφέροντα...

Οι 3 νεοδημοκράτες το μόνο που δεν ήθελαν να συμβεί στη διάρκεια της βραδιάς ήταν αυτό ακριβώς που ζούσαν: O επιχειρηματίας είχε πάρει ανάποδες και σαν να μην έφτανε αυτό φώναξε μια από τις οικιακές βοηθούς να του φέρει από την βιβλιοθήκη ένα συγκεκριμένο βιβλίο. Επρόκειτο για το «Κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη» του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά-από την ομάδα του Ιού της Ελευθεροτυπίας.

-Και τώρα-είπε απευθυνόμενος σε έναν από τους 3 νεοδημοκράτες με φωνή που δεν άφηνε αμφιβολία για την προσταγή που έκρυβε στον τόνο της-θα μας διαβάσεις κάποια αποσπάσματα του βιβλίου που θα επιλέξω. Στην συνέχεια θα γυρίσετε σπίτια σας και θα διαμηνύσετε σ΄ αυτόν που σας έστειλε να διαβάσει το βιβλίο.

Λοιπόν αγαπητέ μου ξεκίνα να διαβάζεις από δω. Αυτό το απόσπασμα μιλάει για την «Σαλώμη». Θα συνεχίσεις με τα υπόλοιπα>

Το στέλεχος της ΝΔ σαν βρεγμένη γάτα υπάκουσε και άρχισε να διαβάζει στην ομήγυρη τα σχετικά αποσπάσματα

H IΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΩΜΗΣ

“Μετά την οριακή επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2000, ο Καρατζαφέρης θα επιχειρήσει για λίγες μέρες να πείσει τον αρχηγό του να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, αλλά πολύ γρήγορα θα αντιληφθεί ότι η ηγετική ομάδα του κόμματός του δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τη στρατηγική του «μεσαίου χώρου», με την οποία εξάλλου έφτασε στα πρόθυρα της εξουσίας.

Έχει κατορθώσει να εκλεγεί και πάλι στην όγδοη θέση του ψηφοδελτίου της Β' Αθηνών και αισθάνεται αρκετά ισχυρός να πετάξει το γάντι. Θεωρώντας αδύναμο κρίκο της ομάδας Καραμανλή τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Αρη Σπηλιωτόπουλο, στρέφει τα πυρά του προς εκείνον.

Σημείο καμπής στις σχέσεις του με το κόμμα η συνέντευξη που θα παραχωρήσει στον Τύπο της Κυριακής.

Στη συνέντευξη αυτή ο Καρατζαφέρης θα αναλύσει όλη την πολιτική του πλατφόρμα, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη στρατηγική του μεσαίου χώρου που ακολουθεί εκείνη την περίοδο η Νέα Δημοκρατία: «Ποιος μας αναγκάζει να φύγουμε από τις αρχές και τις αξίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή και να πάω να στριμωχτώ στον μεσαίο χώρο; Δεν με ενδιαφέρει η ετικέτα, ας τον πουν και αναρχικό αν το θέλουν ο Καραμανλής με τον Αρη. Θα έλεγα να απευθυνθεί το ερώτημα στους 125 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αν υπάρχουν δύο ταυτόσημες απαντήσεις στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τι εστί μεσαίος χώρος, εγώ θα βγω να βροντοφωνάξω “δώστε το Νόμπελ ευφυΐας σε αυτόν που συνέλαβε τον όρο μεσαίος χώρος”. Ου­ δείς ξέρει τι είναι».

Η προσωπική επίθεση στον Σπηλιωτόπουλο, τον οποίο χαρακτηρίζει «Σαλώμη», υποδεικνύοντάς τον ως υπεύθυνο για τις απομακρύνσεις σημαντικών στελεχών, όπως ο Λιάπης και ο Δήμας, είναι μόνο το γαργαλιστικό στοιχείο της πολεμικής του Καρατζαφέρη. Στην πραγματικότητα επιτίθεται ευθέως στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, αποδίδοντάς του ανικανότητα και υποταγή στη διαπλοκή. Απειλεί, μάλιστα, να πάρει τη ρεβάνς στο επικείμενο έκτακτο Συνέδριο του κόμματος. Σε ερώτηση αν πρόκειται να ιδρύσει δικό του κόμμα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απαντά σιβυλλικά: «Δεν θα τους παρακολουθήσω στον κατήφορο. Θα προσπαθήσω να τους συγκρατήσω από τον κατήφορο που έχουν οδηγηθεί. Δεν πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει τη δυσμενή εξέλιξη να ακολουθήσει τους πειραματισμούς, τους δογματισμούς Λούλη και Αρη. Αν ο Καραμανλής, για λόγους που γνωρίζει, έχει εγκλωβιστεί σ’ αυτή τη λογική, δεν θα τον παρακολουθήσω. Δεν παραχωρώ σε κανέναν τη Νέα Δημοκρατία, αλλά επιτρέπω σε οποιονδήποτε να πάρει το δρόμο του έξω από τη Νέα Δημοκρατία. Αν θέλει ο Καραμανλής να πάρει δρόμο έξω από τη Νέα Δημοκρατία και εννοώ το ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό, εγώ δεν θα τον παρακολουθήσω. Είναι δικαίωμά μου. Δρόμοι, οι οποίοι οδηγούν σε Ζάλογγο, δεν υιοθετούνται από μένα με τίποτα».

Τα ίδια είχε υποστηρίξει ο Καρατζαφέρης και δυο βδομάδες νωρίτερα, σε άλλη εφημερίδα. Μιλώντας στην Ακρόπολι και την παλιά του συνεργάτρια στο Telecity Γιώτα Αντωνοπούλου, είχε επιτεθεί και πάλι στην πολιτική του «μεσαίου χώρου» και είχε μιλήσει για «Ζάλογγο», ενώ για το χαρακτηρισμό «ακροδεξιός» είχε αντιδράσει και πάλι έντονα: «Όχι μόνο δεν αισθάνομαι “ακραίος”, αλλά καταγγέλλω αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Αποκηρύσσω δε, μετά βδελυγμίας, κάθε πράξη που κινείται στα όρια της ακρότητας. Θεωρώ ύβρη το χαρακτηρισμό “ακροδεξιός” και καθιστώ σαφές το εξής: από εδώ και πέρα όποιος προσπαθήσει να μου κολλήσει “ακροδεξιά” ταμπέλα θα έχει συνέπειες με τη δικαιοσύνη».

Από την άλλη, η πλευρά Καραμανλή θα αποδώσει ευθύνες για την ήττα στις εκρήξεις Καρατζαφέρη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, λίγες μέρες μετά τις εκλογές, ο Καραμανλής εξομολογήθηκε στον Στέφανο Μάνο: «Μας κατέστρεψαν τα βίντεο τύπου Καρατζαφέρη που υπόσχονταν ότι θα διορίσουμε 500.000 δικά μας παιδιά».

Ο Αγγελος Μπρατάκος θα προβάλει την ίδια ερμηνεία για την εκλογική ήττα: «Αρνητικές υπήρξαν και οι δηλώσεις του Γ. Καρατζαφέρη για 500.000 κομματικούς διορισμούς, που αξιοποιήθηκαν από την κυβερνητική προπαγάνδα για να εμφανιστεί η Νέα Δημοκρατία ως ρεβανσιστικό κόμμα».

Όπως ταιριάζει σ’ έναν τηλεοπτικό πολιτικό αστέρα, ο Καρατζαφέρης θα πληροφορηθεί τη διαγραφή του από την οθόνη της τηλεόρασης.

Μιλώντας στο Mega το βράδυ της Δευτέρας 8.5.2000, την επομένη δηλαδή της συνέντευξης Καρατζαφέρη, ο Κώστας Καραμανλής ανακοινώνει ότι ο βουλευτής με όσα υποστήριξε «έθεσε εαυτόν εκτός παρατάξεως».

Στην απόφαση της διαγραφής κατέληξε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας όταν διαπίστωσε ότι ο Καρατζαφέρης δεν περιορίστηκε στη συνέντευξη, αλλά και το μεσημέρι της Δευτέρας από την εκπομπή του στο Telecity επανέλαβε τις ίδιες επιθέσεις.

Ακόμα και τότε, όμως, τα ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν συναίνεσαν με προθυμία στη διαγραφή.

«Όταν, την επομένη ημέρα, 9 Μαΐου 2000, [ο Καραμανλής] συναντήθηκε με τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αντιμετώπισε την απροθυμία τους».

Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού I. Κεφαλογιάννης «εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τις συνέπειες που θα είχε τυχόν οριστική διαγραφή του Γ. Καρατζαφέρη και τάχθηκε υπέρ της επίλυσης του προβλήματος με διάλογο και συνεννόηση». Ο Αχ. Καραμανλής έκρινε ότι «δεν είναι κατάλληλη στιγμή για τέτοιες αποφάσεις», ενώ οι I. Βαρβιτσιώτης και Γ. Παναγιωτόπουλος «απέφυγαν να εμπλακούν στην υπόθεση», επικαλούμενοι προσωπικούς λόγους. Η μόνη λύση που απέμενε στον αρχηγό ήταν να προχωρήσει σε διαγραφή με προσωπική απόφαση.

Η κριτική του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη διαγραφή προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στο κόμμα και έλαβε ευρεία δημοσιότητα. Στις 10 Μαΐου ο Μητσοτάκης σχολίασε: «Θα πω κάτι πολύ απλό. Αν η Νέα Δημοκρατία πάψει να είναι ένα δημοκρατικά οργανωμένο, πολυσυλλεκτικό κόμμα, δεν έχει καμία ελπίδα να ξαναδεί εξουσία». Ακόμα οξύτερο ήταν το πρωτοσέλιδο της προσωπικής εφημερίδας του στα Χανιά: «Μαζί με τον Καρατζαφέρη διέγραψε και το καταστατικό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας».

Είναι σαφές ότι μόνο ο στενός ηγετικός πυρήνας του κόμματος γύρω από τον Καραμανλή ήταν πεισμένος για την αναγκαιότητα της διαγραφής. Ο σύμ­ βουλος επικοινωνίας του προέδρου θα γράψει αργότερα ότι οι συγκυρίες ευνόησαν τον Καραμανλή «να προχωρήσει στη διαγραφή ενός ακραίου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας», θεωρώντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο ο αρχηγός του κόμματος έγινε πιο πειστικός για το μέτωπό του προς την Ακροδεξιά και την επικράτηση στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο». Αλλά τη θετική αυτή ερμηνεία της διαγραφής διέψευδε η εικόνα των στελεχών που διαφωνούσαν, ενώ και οι διαρροές προς τον Τύπο απλά αναθέρμαιναν την παλιά αντίθεση Καραμανλικών και Μητσοτακικών.

Ο χαρακτήρας της προσωπικής επίθεσης κατά του Σπηλιωτόπουλου και η εκμετάλλευση που ακολούθησε από μερίδα των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης διεύρυναν το χάσμα μεταξύ Καρατζαφέρη και Καραμανλή. Είναι αλήθεια ότι τις επιθέσεις κατά του Αρη Σπηλιωτόπουλου δεν τις ξεκίνησε ο Καρατζαφέρης.

Ήδη κατά την προεκλογική περίοδο υπήρξαν πολλές παρόμοιες προσωπικές επιθέσεις εναντίον Σπηλιωτόπουλου και Καραμανλή. Αλλά ο χαρακτηρισμός «Σαλώμη» τροφοδότησε μια νέα σειρά κίτρινων και ροζ σχολιασμών, κυρίως από το ραδιόφωνο, σε σημείο που υποχρεώθηκε ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του ραδιοσταθμού Flash (συμφερόντων τότε Σωκράτη Κόκκαλη) και τριών δημοσιογράφων που πρωταγωνίστησαν στη σχετική εκστρατεία, του Νίκου Κακαουνάκη, του Θέμου Αναστασιάδη και του Βαγγέλη Περρή. «Οι εκπομπές των τριών εναγομένων δημοσιογράφων που είναι πολιτικού και σατιρικού περιεχομένου», καταλήγει η δικαστική απόφαση που εκδόθηκε δύο χρόνια αργότερα, «έγιναν με αφορμή τα λεχθέντα, εκείνη την εποχή, από τον Γεώργιο Καρατζαφέρη, τέως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος του ενάγοντος που είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος αυτού, εκπρόσωπος Τύπου (τότε) και νυν βουλευτής Επικρατείας. Το σύνολο των ανωτέρω κειμένων δεν περιέχει ισχυρισμούς περί γεγονότων, ώστε να απαιτηθεί έρευνα περαιτέρω της αναλήθειας ή μη αυτών.

Ωστόσο διακριβώνεται εύκολα από το σύνολο των εκφράσεων των τριών δημοσιογράφων, ως και του τρόπου με τον οποίο εκφράστηκαν, ότι υπάρχει σκοπός εξυβρίσεως». Το δικαστήριο έκρινε ότι «οι φράσεις που αναφέρονται στο πρόσωπο του ενάγοντος έχουν άμεσο στόχο την προσβολή της προσωπικότητάς του, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για απλή αναπαραγωγή των λεχθέντων από τον Γεώργιο Καρατζαφέρη, αλλά από τα συνολικά κείμενα των εκπομπών αποδεικνύεται ότι αυτοί έχουν αποδεχθεί τις απόψεις τούτου, τις οποίες ακολούθως σχολίασαν και σατίρισαν με τρόπο αήθη υπερβαίνοντα τα όρια της κοσμιότητας και τέλος, διατύπωσαν υβριστικούς και επιλήψιμους χαρακτηρισμούς και ιδιότητες σε βάρος τόσο του ενάγοντος όσο και του πολιτικού αρχηγού του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή». Πάντως η απόφαση καταλήγει -εκτός από την επιβολή σοβαρού ποσού αποζημίωσης- και στην απαγόρευση της χρήσης της λέξης «Σαλώμη» από τους τρεις δημοσιογράφους: «Οι εναγόμενοι πρέπει να υποχρεωθούν να παραλείπουν στο μέλλον την αναφορά παρομοίων εκφράσεων σχετικών με τον χαρακτηρισμό Σαλώμη».

Θα έκανε εντούτοις λάθος όποιος θα απέδιδε σε τυχαία παρόρμηση ή λάθος επιλογή την έκρηξη Καρατζαφέρη κατά Σπηλιωτόπουλου που οδήγησε στη δια­ γραφή του. Αρκετούς μήνες πριν από τις εκλογές ο Καρατζαφέρης προετοίμαζε το έδαφος για τη νέα αυτόνομη πολιτική πορεία του.

Η προσωπική του εφημερίδα Άλφα Ένα αρχίζει να εκδίδεται από τις 15 Ιανουαρίου 2000, τρεις μήνες σχεδόν πριν από τις εκλογές. Οι προσεκτικοί τηλεοπαδοί του Καρατζαφέρη διέκριναν ότι αρκετούς μήνες νωρίτερα η εκπομπή του έχει μετονομαστεί σιωπηλά από «Νέα Ελπίδα» σε «Χέρι-Χέρι».

Ο συμβολισμός σαφής. Ο καναλάρχης δεν μιλά πλέον για το ακροδεξιό «συμπλήρωμα» της Νέας Δημοκρατίας, αλλά για την προσωπική του πολιτική οργάνωση. Ήρθε η ώρα να δοκιμάσει στην πράξη όσα επί χρόνια μεθοδικά προετοίμαζε από την εκπομπή του.

Ακόμα και τότε, από την πλειοψηφία των αναλυτών ο Καρατζαφέρης έχει εξασφαλισμένη πολιτική ασυλία, ενώ και οι κατά τεκμήριο σοβαροί πολιτικοί συντάκτες αδυνατούν να διακρίνουν τα ακροδεξιά χαρακτηριστικά της παρέμ­ βασής του. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ο Αγγελος Στάγκος στο Βήμα θα θυμίσει ότι «ο Καρατζαφέρης συμμετείχε ενεργά στην ομάδα του στενού συνεργάτη του κ. Κ. Μητσοτάκη, του Κ. Σπυρόπουλου», και συμπεραίνει ότι «αν ο άνθρωπος ανήκε ιδεολογικά στην Ακροδεξιά, θα είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για την κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - Συνασπισμού, αλλά βεβαίως δεν το έκανε»". Την ίδια εκτίμηση έχει και ο τότε ιθύνων νους του Ελεύθερον Τύπου, Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος δημοσίευσε και την επίμαχη συνέντευξη. Στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα, ο Κύρτσος θα διαφωνήσει με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ο Καρατζαφέρης: «Κατά την άποψή μου, στελέχη σαν τον Καρατζαφέρη πρέπει να ενσωματώνονται στην προσπάθεια ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος εξουσίας, όχι να οδηγούνται στο περιθώριο για λόγους εντυπωσιασμού. Αρκεί να θυμίσω ότι ο Καρατζαφέρης στήριξε, με τις δυνάμεις του, τα ανοίγματα Μητσοτάκη προς την Αριστερά. Επομένως, αντί να επιδίδεται η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας σε κυνήγι ακροδεξιών μαγισσών, θα μπορούσε να εντάξει τον Καρατζαφέρη -και όσους σκέφτονται σαν αυτόν- στην κοινή προσπάθεια με την κατάλληλη καθοδήγηση».

Στο ίδιο βιβλίο ο Κύρτσος αποκαλύπτει ότι δέχτηκε να φιλοξενήσει τη συνέντευξη «στο όνομα του διαλόγου και της παλιάς φιλίας» του με τον Καρατζαφέρη, αλλά και «για να δώσω βήμα σε ένα στέλεχος που πρωταγωνιστούσε στην αμφισβήτηση του Αρη Σπηλιωτόπουλου». Γι αυτόν η ουσία ήταν να πετύχει την απομάκρυνση του Σπηλιωτόπουλου, τον οποίο θεωρούσε εμπόδιο στα δικά του επιχειρηματικά και πολιτικά σχέδια. Και βέβαια δικαιώθηκε: «Με την επιθετική κίνηση του Καρατζαφέρη άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον Σπηλιωτόπουλο. Όσοι γνωρίζαμε τον τρόπο που σκέπτεται και δρα ο Καραμανλής ήμασταν βέβαιοι ότι θα τον απομάκρυνε για να προστατευτεί ο ίδιος».

Η ΧΡΥΣΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΕΤΑΣ

«Η Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές του 1981 έχει κάνει τέτοια στροφή προς τα δεξιά», γράφει το 1983 ο Παύλος Μπακογιάννης, «που σήμερα βρίσκεται δεξιότερα της παλιάς EPE, που ασφαλώς έχει λιγότερη σχέση με αυτό που ήταν στην περίοδο ’74-’80. Δυστυχώς έχει κανείς την εντύπωση ότι το κόμμα αυτό προσπαθεί να στηριχτεί σε λείψανα του παρελθόντος».

Το πολιτικό αυτό κλίμα είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για τον Καρατζαφέρη με το «βρόμικο μυαλό» και τη θητεία στο χώρο της φιλοβασιλικής Ακροδεξιάς. Για την περίοδο αυτή, από το επίσημο βιογραφικό που έχει συντάξει ο ίδιος, μαθαίνουμε ότι «το 1983 παρακολουθεί ως υπότροφος μαθήματα ενημέρωσης στο Ίδρυμα Αντενάουερ στη Βόννη της Γερμανίας», ενώ «το 1986 προσκεκλημένος από το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Ουάσινγκτον παρακολουθεί μαθήματα επικοινωνίας στις Βερσαλλίες».

Πρόκειται για δύο υπερσυντηρητικές δεξαμενές σκέψης: το Ίδρυμα Αντενάουερ της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας, και το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του αμερικανικού νεοσυντηρητισμού που γιγαντώθηκε επί Ρέιγκαν. Για να προσκληθεί και από τα δύο αυτά ιδρύματα ο Καρατζαφέρης φαίνεται ότι είχε καταστεί εκείνη την περίοδο βασικό στέλεχος του προπαγανδιστικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Αναπολώντας είκοσι πέντε χρόνια αργότερα την περίοδο εκείνη της «κασέτας», ο Καρατζαφέρης θα περιγράψει το πολιτικό πλαίσιο της εποχής: «Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τη φασιστική νοοτροπία του ΠΑΣΟΚ, όπως έλεγε ο Αβέρωφ και ο Μητσοτάκης. Η Νέα Δημοκρατία έπρεπε να κινηθεί σε δύο άξονες, από τη μια ο Ελεύθερος Τύπος κι από την άλλη η TV-Press. Θυμάμαι ότι όλα αυτά τα χρόνια εμείς παίρναμε θέματα που αναδείκνυε ο Ελεύθερος Τύπος για την TV-Press και θέματα που ξεψάχνιζε η TV-Press τα έπαιρνε ο Ελεύθερος Τύπος. Ήταν μια όμορφη περίοδος, σκληρή. Θυμάμαι με τον Δημήτρη τον Ρίζο μπαινοβγαίναμε στις φυλακές».

Το πολιτικό βάρος του Καρατζαφέρη στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας διαρκώς αυξάνει: «Από το ’83 που έκανα την TV-Press ήμουν ο άνθρωπος της Νέας Δημοκρατίας. Δεν κινείται τίποτα επικοινωνιακά χωρίς εμένα, εκ των πραγμάτων και με όλους τους αρχηγούς. Έπαιξα όλους τους ρόλους. Ήμουν με τον Αβέρωφ [και στη συνέχεια] με τον Μητσοτάκη».

Η κασέτα τού δίνει τη δυνατότητα να μονοπωλεί έναν τομέα που δεν μπορούσε να προσεγγίσει κανείς άλλος από το επικοινωνιακό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας: «Έφτασε ο Μητσοτάκης να πει το ’89 ότι αν δεν ήταν η TV-Press κι ο Καρατζαφέρης δεν θα είχαμε καταφέρει να τουμπάρουμε το ΠΑΣΟΚ. Εάν παίξουμε τώρα τις κασέτες αυτές θα καταλάβετε τι θα πει παραταξιακός αγώνας. Το τι κάναμε. Πόσο είχαμε κάνει δύσκολη τη ζωή τους. Βλέπανε κάμερα και τρέχανε»".

Όσο για τη δημοσιογραφική μέθοδο που χρησιμοποιούσε ο Καρατζαφέρης, δεν ήταν άλλη από τη χρήση μιας πρωτόγονης κρυφής κάμερας: «Αυτά κάναμε. Κάθε μέρα στην Ασφάλεια. Και την Candid Camera. Αυτό που κάνει τώρα με πολύ καλό τρόπο ο Μάκης ο Τριανταφυλλόπουλος το κάναμε εμείς είκοσι χρόνια πριν. Κρύβαμε την κάμερα μέσα σε σακούλες κ.λπ.»

Ο Γιώργος Λιάνης μνημονεύει μια χαρακτηριστική περίπτωση χρήσης της κρυφής κάμερας του TV-Press από τον Καρατζαφέρη στο Λονδίνο, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου τον Αύγουστο του 1988, με σκοπό να παγιδεύσει τους γιατρούς του πρωθυπουργού: «Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, σημερινός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, εμφανίστηκε κάποιο πρωί στην πρες κόνφερανς, έχοντας κρυμμένη μια κάμερα σε μια πράσινη νάιλον σακούλα. Η κάμερα σημάδευε κατάστηθα τον Κρεμαστινό!

Όταν ο Καρατζαφέρης τον ρώτησε πολύ σοβαρά μαγνητοσκοπώντας ταυτοχρόνως “υπάρχει ενδεχόμενο να πάσχει ο πρωθυπουργός από το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας;” του Κρεμαστινού του φύγανε τα πτυχία διαμιάς. Έχασε το χρώμα του. Δεν πίστευε ούτε κατάλαβε τι μπορούσε να συμβαίνει». Την ίδια ιστορία διηγείται και ο Καρατζαφέρης στο βιβλίο του για την περίοδο εκείνη: «Τη δεύτερη ημέρα που θα πρωτοσυναντούσαμε το ιατρικό δίδυμο Κρεμαστινό-Πλέσσα, εγώ δεν ήθελα να χάσω με τίποτα το διαγραφόμενο “σόου”. Έβαλα την κάμερα στην τσάντα ενός γνωστού καταστήματος του Λονδίνου και έκανα στη θέση τη φακού μια τρύπα. Τρεις της πρεσβείας και τρεις της Ασφάλειας -σε πόσο καλά χέρια ακουμπούσε ο Ανδρέας- δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί είχα βάλει την τσάντα πάνω στο τραπέζι και γιατί ήμουν τόσο νευρικός και τη μετακινούσα κάθε φορά που άλλαζε ο ομιλητής στην αίθουσα Τύπου».

Στη συνέχεια ο Καρατζαφέρης περιγράφει πώς τον κατάλαβε ο Λιάνης και τι έκανε εκείνος για να αντιδράσει, αλλά αποφεύγει βέβαια να αναφερθεί στο ερώτημά του προς τον καθηγητή Κρεμαστινό.

Όπου δεν χωρούσε η κρυφή του κάμερα, ο Καρατζαφέρης επιστράτευε τους κοριούς για να παγιδεύσει τα θύματά του: «Μια φορά, για να πιάσουμε κάποιον τότε με τον Κοσκωτά, έχουμε βάλει κοριούς στο δωμάτιο. Έπρεπε να βγάλουμε τα στοιχεία, να βοηθήσουμε τη Νέα Δημοκρατία να αποδείξει τα παιχνίδια με τον Κουτσόγιωργα. Λέω λοιπόν σ’ έναν μεγάλο δικηγόρο “δώσε μου το γραφείο σου, έχω χτυπήσει μία επώνυμη και δεν κάνει να την πάω από κει, δώσε μου να πάω να κάνω δουλειά μου”. Μου δίνει το κλειδί και πάμε μέσα με τον Πανόπουλο και γεμίζουμε το δωμάτιο με κοριούς. Βάζουμε στο υπόγειο ένα μαγνητόφωνο με τον άλλο μας συνεργάτη, τον αείμνηστο Βασίλη Ρίζο, και το βάζουμε δίπλα στον καυστήρα. [...] Τα δώσαμε αυτά τότε και αποκαλύφτηκαν τα 2 εκατομμύρια δολάρια που είχε πάρει ο Κουτσόγιωργας. Ήταν η αρχή του τέλους του ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη δουλειά κάναμε τότε. Κρυβόμαστε όπως επί χούντας. Ζούσαμε μια περίοδο χούντας. Όλα αυτά με την TV-Press».

Για την κυκλοφορία αυτής της κασέτας δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, εφόσον η διανομή της γινόταν από τον ίδιο τον παραγωγό. Ο Καρατζαφέρης αναφέρει ένα πολύ μεγάλο νούμερο: «Ξεκίνησα με 50 κασέτες και έφτασα να δίνω 50.000 κασέτες το 1989». Ο ίδιος μετρά 150 διαφορετικές εκδόσεις της κασέτας από την 1.2.1984 μέχρι το 1987, ενώ ανεβάζει τον αριθμό των «τηλεθεατών» του σε 6.000.000.

Όσο κι αν είναι υπερβολικά και αυθαίρετα τα νούμερα αυτά, παραμένει το γεγονός ότι η δεκαπενθήμερη βιντεοκασέτα της TV-Press λειτούργησε ως πρόπλασμα του καναλιού του Καρατζαφέρη. Με μια χούφτα συνεργάτες και τη σύζυγό του στον τομέα της διαφήμισης κατάφερε να δώσει τον δικό του τόνο στην πολύχρονη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ξανακατακτήσει την εξουσία.

Όπως συνηθίζει σε όλες του τις δουλειές σε μέσα ενημέρωσης, ο Καρατζαφέρης συνόδευε την κασέτα με ένα εισαγωγικό αυτοθαυμαστικό τραγουδάκι: «Θέματα που αλήθεια θες / του σήμερα, του αύριο, του χτες / κάθε πρώτη και δεκάξι / στην TV-Press. / Στη βιντεοκασέτα δες / αλήθεια άκουσε και πες / μπράβο τόλμη, μπράβο τόλμη / η TV-Press».

Η κασέτα ξεκινούσε με σχόλιο του εκδότη της, όπου αναγνωρίζουμε τα στοιχεία που έγιναν πολύ γνωστά στη συνέχεια: την προσέγγιση της σκληρής Δεξιάς, το άνοιγμα στους νοσταλγούς της δικτατορίας, τη συνωμοτική αντίληψη της ιστορίας, το συνδυασμό της ροζ και της κίτρινης δημοσιογραφίας με έναν αυστηρό κομματικό προσανατολισμό.

«Τι έγινε φέτος με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου;» αναρωτιόταν ο Καρατζαφέρης στο σχόλιό του από τη βιντεοκασέτα τον Νοέμβριο του 1985, όταν δολοφονήθηκε από τον αστυνομικό Μελίστα ο δεκαπεντάχρονος Μιχάλης Καλτεζάς.

«Τα γεγονότα ήταν τυχαία ή στημένα; Το κάψιμο της Αθήνας, όλη αυτή η φασαρία, η λεηλασία, το σπάσιμο των καταστημάτων ήταν ο σκοπός ή μήπως ήταν το μέσον για κάποιες άλλες επιδιώξεις; Απ’ ό,τι φαίνεται, το μόνο τυχαίο γεγονός σ’ αυτές τις τραγικές ημέρες ήταν ο άδικος θάνατος αυτού του παιδιού. Η σφαίρα δεν είχε υπολογιστεί στο σενάριο και παρολίγο να χαλάσει τη συνταγή. Τα άλλα όλα ήταν μέσα στο παιχνίδι. Όλα».

Δύο χρόνια αργότερα, πάλι με την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο Καρατζαφέρης θα υιοθετήσει όλα τα στερεότυπα της Ακροδεξιάς για την εξέγερση και θα παίξει μια μακάβρια κολοκυθιά με τον αριθμό των νεκρών: «Αυτός είναι ένας μύθος. Εγώ δεν δέχομαι τον μύθο των 57, των 59,63, 73,85. Ποτέ δεν έχει συμφωνηθεί ένας αριθμός των νεκρών του Πολυτεχνείου. Ο πραγματικός αριθμός, κυρίες και κύριοι, των νεκρών είναι δώδεκα και βγαίνει από μία απόρρητη έκθεση του υπαρχηγού της Αστυνομίας Σαμπάνη. Εκτός από τον ατυχή Διομήδη Κομνηνό, έξω κι αυτός από το Πολυτεχνείο, οι υπόλοιποι 12 νεκροί εκείνων των ημερών ήταν σε απόσταση 1 μέχρι και 12 χιλιόμετρα από το Πολυτεχνείο. Δύο ή τρεις απ’ αυτούς χτυπήθηκαν στην ταράτσα τους, που ’χανε βγει για να δουν τα γεγονότα, από ελεύθερους σκοπευτές. Εμείς κατά κανένα τρόπο δεν δεχόμαστε την καπηλεία, η οποία γίνεται από τις αριστερές μάζες. Είναι, πιστεύ­ ουμε, μία ακόμα κομμουνιστική παραπληροφόρηση, μία ακόμα κομμουνιστική αποπληροφόρηση».

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΜΙΜΗΣ

Στην ίδια κασέτα ο Καρατζαφέρης δεν παραλείπει το αγαπημένο του θέμα της εποχής. Προβάλλει μια γυμνή φωτογραφία της Δήμητρας Λιάνη από το γερμανικό περιοδικό Quick, συνοδεύοντάς την με τα δικά του σχόλια: «Το περιοδικό, το οποίο είναι από τα εγκυρότερα, ισχυρίζεται ότι η Μάργκαρετ αργά ή γρήγορα θα προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος. Κι όλα αυτά εξαιτίας του κόμματου που έχετε στις οθόνες σας».

Βέβαια το περιοδικό Quick -πού έκλεισε το 1992- δεν ήταν «από τα εγκυρότερα», αλλά ένα ροζ σκανδαλοθηρικό έντυπο, το οποίο στηριζόταν στην ηδονοβλεπτική διάθεση του συντηρητικού και πουριτανικού αναγνωστικού κοινού. Αλλά ο Καρατζαφέρης εμπνεόταν από το ζήτημα. Και συνέθετε αυθόρμητα έμμετρα σλόγκαν: «Το ΠΑΣΟΚ πλέον δεν πείθει. Χρειάζεται πολλή λήθη, νέα ήθη και μεγάλα στήθη». Και λίγο αργότερα: «Ο πρωθυπουργός της χώρας αγοράζει λιανικά και μας πουλάει χοντρικά. Βέβαια, από την ποιότητα που είδα, μάλλον κι αυτός χοντρικά αγοράζει».

Πηγή του Καρατζαφέρη δεν είναι άλλη από το ακραίο αντικοινοβουλευτικό και φιλοχουντικό έντυπο Στόχος, μια συνήθεια που θα τον συνοδεύσει και στην ανάπτυξη της ειδησεογραφίας από το κανάλι του την επόμενη δεκαετία. Από τον Στόχο αντιγράφει τα περί μύθου του Πολυτεχνείου, όπως και την «πληροφορία» ότι η Λιάνη διοχέτευσε τις προσωπικές φωτογραφίες της στο εξωτερικό: «Η επίσημη αγαπημένη ήταν αυτή που διοχέτευσε τις φωτογραφίες της στο εξωτερικό, γιατί βλέπει ότι κλονίζεται η θέση της στην καρδιά του μεγάλου». Και πώς διασταύρωσε αυτή την πληροφορία ο έμπειρος δημοσιογράφος: Πολύ απλά: «Μέχρι τη στιγμή που βγαίνει η TV-Press κανείς δεν διέψευσε αυτό τον ισχυρισμό της εφημερίδας Στόχος και ουδείς υπέβαλε μήνυση».

Βέβαια ο Καρατζαφέρης γνώριζε καλά ότι αυτό δεν ήταν αλήθεια. Για τον απλούστατο λόγο ότι εκείνος που διοχέτευσε τις επίμαχες φωτογραφίες στο εξωτερικό ήταν ο ίδιος!

Το αποκαλύπτει στο βιβλίο που έβγαλε λίγους μήνες αργότερα. Εκεί περιγράφει με περηφάνια τον τρόπο που απέκτησε τις φωτογραφίες από κάποιους σκοτεινούς τύπους που του τις πούλησαν. Στη συνέχεια επιχείρησε να τις διοχετεύσει στον Ελεύθερο Τύπο και την Ελευθεροτυπία, αλλά του αρνήθηκαν. Έτσι τις έβγαλε στην TV-Press και παράλληλα τις πούλησε στο διεθνές φωτογραφικό πρακτορείο Action Press. Το ποσό που εισέπραξε απ’ αυτή την αγοραπωλησία δεν το αναφέρει ο Καρατζαφέρης, παρά μόνο τον όρο που έθεσε: «Δε μ’ ενδιαφέρει το ποσόν. Με ενδιαφέρει να βγει παντού και γρήγορα».

Αυτή είναι η εποχή που η βιντεοκασέτα του Καρατζαφέρη φτάνει στο απόγειο της κυκλοφορίας της, δηλαδή η διετία 1988-1989, με την ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου και την ανάμειξη του σκανδάλου Κοσκωτά με τις ροζ αποκαλύψεις για την ιδιωτική ζωή του πρωθυπουργού.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Καρατζαφέρης όχι μόνο εκμεταλλεύεται το νοσηρό πολιτικό κλίμα για να δώσει τον δικό του τόνο στην προπαγανδιστική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αισθάνεται τόση ισχύ ώστε διεκδικεί από τότε το δικαίωμα να δίνει από την τηλεόραση συμβουλές στον πρόεδρό της Κώστα Μητσοτάκη, υποδεικνύοντας ακόμα και τον τρόπο συγκρότησης του καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος. Μάλιστα από τότε αρχίζει να προβάλλει την ιδέα σύγκλισης όλων των δυνάμεων της Δεξιάς (μαζί και της Ακροδεξιάς) για να επιτευχθεί η κρίσιμη συσπείρωση και η νίκη. Πρόκειται για το σχήμα που θα επαναφέρει μετά το 1993, όταν και πάλι θα βρεθεί η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση:

«Καλό αποτέλεσμα [αν γίνουν εκλογές] για τον Ανδρέα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση η σημερινή να μην πάρει τότε απόλυτη πλειοψηφία. Κι όπως είναι ανάδελφη η Νέα Δημοκρατία μέσα στο κοινοβούλιο, να μπορέσει αυτός να πάρει την εξουσία με τους κομμουνιστές, έστω και μισό-μισό. Τότε, όπως πιστεύει το ΠΑΣΟΚ και πολλοί άλλοι έξω από το ΠΑΣΟΚ, θα υπάρξουν αυτόματες συγκρούσεις μέσα στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Και τι προτείνουμε εμείς: Πέρα από την παραβολή εκείνη με το μόσχο τον σιτευτό που πρέπει να σφάξουμε το ταχύτερο δυνατό με την επάνοδο και του τελευταίου προβάτου, στάνη γαρ κατά τον συμπαθέστατο και φίλο επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να δραστηριοποιήσουμε τα μυαλά, τους οδηγούς αυτού του χώρου. Το ταχύτερο δυνατόν να γίνει ένα πολιτικό συμβούλιο, σαν κι αυτό που υπήρχε κάποτε. Πέρα από τους παραδοσιακούς εκτός που τους θέλαμε εντός, Ράλλη, Μπούτο, Στεφανόπουλο, να περιλαμβάνει τους τρεις δημάρχους, τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και κείνους που το αλάθητο κριτήριο της κοινής γνώμης έχει ξεχωρίσει απ ’ το σωρό».

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι ο Καρατζαφέρης αυτοπροτείνεται για την ηγεσία του κόμματος. Αλλωστε αυτός ήταν που είχε τιμηθεί με 200 πλακέτες από τις κομματικές οργανώσεις26. «Οι καταξιωμένοι αυτοί», συνεχίζει, «με την πείρα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και του επιτίμου προέδρου, θα επιβάλουν τα επιτίμια στους αλαζόνες της εξουσίας.

Με μόνο του τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να κοπιάζει και με μία εκτελεστική επιτροπή ικανή μόνο για φωτογραφικό ντεκόρ εμείς πιστεύουμε ότι δεν είναι η καλύτερη δυνατή αποδοτική ομάδα». Πέντε χρόνια, δηλαδή, πριν ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος, ο Καρατζαφέρης ασκεί ήδη τη δική του εσωκομματική αντιπολίτευση, στρεφόμενος ακόμα και απέναντι στον αδιαφιλονίκητο αρχηγό. Καθώς φαίνεται, η ισχύς που αντλεί από τη βιντεοκασέτα είναι ήδη τεράστια. Ίσως έτσι να εξηγείται και το γεγονός ότι μια από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1990 ήταν να αποκαταστήσει τον δραστήριο εκδότη της βιντεοκασέτας, παραχωρώντας του άδεια για τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό. Επιτέλους η «κασέτα» γίνεται κανάλι και ο Καρατζαφέρης μέσα σε μια νύχτα από «κινητό συνεργείο» μεταβάλλεται σε καναλάρχη.

Τα χρήματα που απαιτήθηκαν γι’ αυτή την επένδυση ήταν βέβαια πολλά. Ο Καρατζαφέρης μετά από πολλά χρόνια θα πει ότι το κεφάλαιο το απέκτησε με τις πωλήσεις του βιβλίου του για τη Δήμητρα Λιάνη, “Η Λιάνη στηρίζει την αλλαγή”, το οποίο έγινε ανάρπαστο επειδή περιείχε και αφίσα με τις περιβόητες φωτογραφίες της Λιάνη σε ιδιωτικές στιγμές. «Η τηλεόραση», θα πει το 2008 σε συνέντευξή του ο Καρατζαφέρης, «ανήκει εξ ημισείας στην κυρία Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου. Να ’ναι καλά. Όταν έβγαλα εκείνο το βιβλίο, με το υλικό εκείνης της εποχής, για το οποίο πρέπει να ομολογήσω, δεν είμαι υπερήφανος σήμερα 20 χρόνια μετά, έδωσα τότε 100.000 βιβλία από 1χιλιάρικο. Ήταν μια ολόκληρη περιουσία. Αυτό μου έδωσε τη βάση να ξεκινήσω το κανάλι».

Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΔΥΜΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ

Όπως συνέβη με τους ομοϊδεάτες του σ’ όλο τον κόσμο, ο Καρατζαφέρης άδραξε ως μεγάλη ευκαιρία για να αναπτύξει τις συνωμοτικές θεωρίες του την παγκόσμια έκπληξη, τον τρόμο και την αμηχανία που προκάλεσε η επίθεση στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Μάλιστα θεώρησε κατάλληλη τη στιγμή αυτή για να καλέσει πάλι τον Κώστα Πλεύρη στο κανάλι του και να μιλήσουν περί Εβραίων. Και δεν δίστασε ακόμα και να φέρει στη Βουλή, με ερώτησή του προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Παπανδρέου, την εξωφρενική θεωρία ότι οι 4.000 Εβραίοι που εργάζονταν στους πύργους είχαν ειδοποιηθεί για την επίθεση και έτσι σώθηκαν. Φυσικά δεν είναι ούτε ο μόνος που ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο ούτε καν ο εμπνευστής της «θεωρίας».

Αυτό που ξεχωρίζει στην αντίδραση του Καρατζαφέρη είναι ο τρόπος που απάντησε από την εκπομπή του σε ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία διέψευδε τον τερατώδη ισχυρισμό. 0 Καρατζαφέρης δεν διστάζει να επιτεθεί στους Έλληνες Εβραίους, κατηγορώντας τους για εγκλήματα: «Δεν έχουν δικαίωμα να προκαλούν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι τον τόπο αυτόν τον έχουν γεμίσει με εγκλήματα. Δεν νομιμοποιούνται να μιλάνε στην Ελλάδα οι Εβραίοι και να προκαλούν τον πολιτικό κόσμο. Είναι μεγάλη η αναίδειά τους». Για τον Καρατζαφέρη είναι «γνωστό τοις πάσι ότι είναι θρασύδειλοι οι Εβραίοι. Τα λέω αυτά για τα Εβραιάκια». Και δεν έχει κανένα πρόβλημα να καταγγείλει ως θύτες τα θύματα του πιο φριχτού μαζικού εγκλήματος της σύγχρονης ιστορίας, μιλώντας για «τα εγκλήματά τους στη Θεσσαλονίκη».

Στη συνέχεια ο Καρατζαφέρης αραδιάζει όλα όσα είχε μάθει επί χρόνια δίπλα στον Πλεύρη: «Ελάτε εδώ, κύριε πρεσβευτά, να μιλήσουμε για το Ολοκαύτωμα, να μιλήσουμε για τους μύθους του Άουσβιτς και του Νταχάου και να μιλήσουμε για τους φούρνους αυτούς, να μιλήσουμε για τους θαλάμους αερίων, να δούμε, λοιπόν, αν οι θάλαμοι αερίων ήταν μονωμένοι για να κρατούν τα αέρια μέσα ή ήταν απλώς ένα τούβλο».

Ακολουθεί το γνωστό επιχείρημα περί προαιώνιας έχθρας Ελλήνων-Εβραίων: «Εμείς έχουμε μανία εναντίον σας ή όπου πάμε κι όπου σταθούμε σας βρίσκουμε μπροστά; Επειδή έχετε βρει επάνω τους κουφιοκεφαλάκηδες που σας φοβούνται και σας τρέμουνε, επειδή ελέγχετε το σύστημα με τις στοές σας και τα παρακλάδια από κάτω, νομίζετε ότι κι εμείς είμαστε το ίδιο προσκυνημένοι; Όχι, υπάρχουν ακόμα άτομα στην Ελλάδα που δεν φοβούνται. Και είμαστε η πλειοψηφία. Ελάτε να βρούμε στη σύγχρονη πολιτική ιστορία τι ρόλο έχετε παίξει. Ελάτε να δούμε επιτέλους και για τους Έλληνες Εβραίους. Είσαστε περισσότερο από εκεί [σ.σ. εννοεί το Ισραήλ] παρά από εδώ, όσο κι αν εδώ γεννηθήκατε, όσο κι αν εδώ οικονομήσατε, όσο κι αν εδώ φτιαχτήκατε, είσαστε περισσότερο από εκεί. Και μπράβο σας και λεβεντιά σας που αγαπάτε την πατρίδα σας. Αλλά δεν θα μας αφαιρέσετε το δικαίωμα να αγαπάμε εμείς την πατρίδα μας, να υπερασπιζόμαστε εμείς την πατρίδα μας από τον οποιοδήποτε κίνδυνο, και μέσα στους κινδύνους βλέπουμε εσάς, πώς να το κάνουμε; Γιατί θέλετε λουλουδάκια και φιλάκια; Δεν σας έχουμε μπροστά μας; Δεν σας έχουμε από το 1453;Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ, Ο ΠΛΕΥΡΗΣ, Ο ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΤΟ ΑΙDS KAI H MAΡΙΚΑ

O Καρατζαφέρης είχε αξιοποιήσει τον Πλεύρη στο κανάλι του από τα πρώτα του βήματα. Αλλά μέχρι την έκρηξη του Μακεδονικού δεν είχε αντιληφθεί τις πολιτικές προοπτικές που του άνοιγε αυτή η συνεργασία. Στα μέσα του 1991, λ.χ., συζητούσε με τον Πλεύρη στην εκπομπή του για τον Μέγα Αλέξανδρο, επιμένοντας στο ερώτημα αν πέθανε από AIDS. Μάταια επιχειρούσε ο Πλεύρης να τον επαναφέρει στην τάξη, υποστηρίζοντας τις γνωστές του απόψεις για τη φυλετική ιστορία της ανθρωπότητας, λέγοντας π.χ. ότι «εμείς τους Σλάβους και τους Σέρβους τους είχαμε για οικόσιτα ζώα». Ο Καρατζαφέρης επέμενε στην πιο πιπεράτη «ροζ» εκδοχή. Στο τέλος, εκεί που συμφώνησαν οι δυο συνεργάτες ήταν ο αντισημιτισμός. «Ο Αλέξανδρος ειδικώς για τους Εβραίους είχε απαγορεύσει τις επιμειξίες», θα τονίσει ο Πλεύρης. «Όταν πάντρεψε 10.000 Μακεδόνες και τους αξιωματικούς του με Περσίδες είχε εξαιρέσει τους Σημίτας», διότι βέβαια οι στρατιώτες του ανήκαν σε «μια φυλή ανωτέρου επιπέδου». Επιτέλους μπήκε στο νόημα ο Καρατζαφέρης: «Δεν ακούγεται λίγο περίεργα αυτό το πράγμα; Δεν δικαιολογεί και κάποιους του αιώνα μας αυτή η θέση, κύριε Πλεύρη; Αν αυτή η θεωρία γίνει αποδεκτή, δεν δικαιολογεί τις πράξεις κάποιων του αιώνα μας;» Τα ρητορικά ερωτήματα του Καρατζαφέρη είναι χαρακτηριστικά. Μέσω Μεγάλου Αλεξάνδρου το κανάλι του επανέφερε στον πολιτικό διάλογο ούτε λίγο ούτε πολύ τη δικαίωση του Χίτλερ.

Σε ρεπορτάζ της εποχής περιγράφεται η στενή σχέση του Καρατζαφέρη με τον Μητσοτάκη και το οικογενειακό του περιβάλλον. «Ως αιχμή του δόρατος της πρωθυπουργικής οικογένειας αυτοσυστήνεται ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος “παίρνει γραμμή” απευθείας από την κυρία Μαρίκα Μητσοτάκη για όλα, από την πολιτική συμπεριφορά του τηλεοπτικού σταθμού του μέχρι ποιους θα ευνοήσει και ποιους θα κατηγορήσει. Εν τούτοις η εικόνα αυτή του πρωθυπουργικού νούντσιου είναι ολίγον “πλαστή”. Η εύνοια προς τον κ. Καρατζαφέρη είναι μάλλον απλή φιλοφρόνηση, κρίκος σε μια αλυσίδα πολιτικών “αντιπαροχών”».

Με κυνική ειλικρίνεια ο ίδιος ο Καρατζαφέρης θα αποδώσει σε μεταγενέστερη συνέντευξή του την αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας στη Μαρίκα Μητσοτάκη: «Το 1989 ο Μητσοτάκης για να με αποφύγει και να μη με βάλει στο ψηφοδέλτιο με καλεί και μου λέει “Γιωργάκη, δε θα είσαι υποψήφιος”. Του λέω “γιατί; εγώ έχω δουλέψει”. Και μου λέει “δε βάζω στρατηγούς να φυλάνε σκοπιά”. Αλλά επειδή εγώ ήξερα άλλα μονοπάτια, λέω “θα γίνω ο απαραίτητος και ο κολλητός της Μαρίκας”. Οπότε κολλητός στη Μαρίκα εγώ, και το ’93 η Μαρίκα παίρνει τηλέφωνο τον Τζαννετάκη και του λέει “το παιδί το έχεις βάλει μέσα; Βάλε το”. Κι έτσι μπήκα στο ψηφοδέλτιο».

Η στενή σχέση του με τον Μητσοτάκη βρίσκεται βέβαια στη βάση της επιτυχίας του Καρατζαφέρη. Ο τότε πρωθυπουργός τον επέλεξε μεταξύ λίγων στελεχών που τον συνόδευσαν σε μια από τις πιο προσωπικές στιγμές της προεκλογικής εκστρατείας του, όταν επισκέφτηκε το Καρπενήσι με τη Μαρίκα Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη. Αλλά ο Καρατζαφέρης δεν αρκείται στην προσκόλλησή του στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει με κάθε δυνατό τρόπο το πανίσχυρο μέσο που του έχει διατεθεί, προκειμένου να εξασφαλίσει την εκλογή του. Δεν διστάζει μάλιστα να διεκδικήσει το προσωπικό εκλογικό ακροατήριο των συνυποψήφιων του στη Β' Αθηνών, κάτω από το πρόσχημα ότι τους προβάλλει. Το έκανε σε προεκλογική συγκέντρωση του Βύρωνα Πολύδωρα, όταν εισέβαλε τη στιγμή που μιλούσε εκείνος, μαζί με το τηλεοπτικό συνεργείο του καναλιού του, κερδίζοντας το χειροκρό­ τημα -και ενδεχομένως και το σταυρό- των συγκεντρωμένων.

Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Καρατζαφέρης επιστρατεύει πρώτα απ’ όλα την εμπειρία του από την εμπορική διαφήμιση. Για να γίνει γνωστό το όνομά του επινοεί διάφορα ολόγκαν με λέξεις που έχουν την ίδια κατάληξη: «Ψήφισε Καρατζαφέρη, διαφέρει!» Τότε είναι που αρχίζει να γίνεται συνώνυμος με το «χέρι-χέρι». Το εύρημα αυτό προϋπήρχε στο τραγουδάκι που συνόδευε την εισαγωγή της μεσημεριανής εκπομπής του, αλλά τροποποιήθηκε για να ταιριάζει με το κλίμα των εκλογών της 10ης Οκτωβρίου 1993: «Στις 10 με το καλό / με το δέκα το καλό / σε φωνάζω σε καλώ / ξανά μπροστά με τον Ψηλό. / Ο λαός κάνει μιαν ευχή / η κάλπη έτσι να τα φέρει, / χέρι-χέρι, χέρι-χέρι με τον Καρα­ τζαφέρη. / Εμπρός στην πρωθυπουργία / γεμάτος δύναμη κι υγεία / μπροστά με τον λαό / και τον Γιώργο στο πλευρό. / Ο λαός κάνει μιαν ευχή κ.λπ.».

Με το φαινομενικά ανώδυνο τραγουδάκι δεν επιτυγχάνεται μόνο η προβολή του ιδιοκτήτη του καναλιού και η στενή του σχέση με τον Μητσοτάκη. Περνάει υπόγεια και το βασικό επιχείρημα της γκρίζας προπαγάνδας τής τότε κυβέρνησης, που θεωρούσε κύριο όπλο της για να παραμείνει στην εξουσία την κλονισμένη υγεία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η ΔΑΠΑΝΗΡΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Σε άλλες εκπομπές του καναλιού τα πράγματα λέγονταν με πιο ευθύ τρόπο: «Σε οικτρή κατάσταση βρίσκεται ο κ. Παπανδρέου φυσικώς, βιολογικώς απόλυτα ανίκανος να λειτουργήσει αλλά και να σταθεί στην πρωθυπουργία».

Για την εικόνα του ανερχόμενου τηλεοπτικού πολιτευτή Γιώργου Καρατζαφέρη είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του Μάνου Χατζιδάκι: «Αφήνω κατά μέρος το κωμικό και τραγικό μαζί στην περίπτωση Λεβέντη, ή και μόνο το κωμικό, στην περίπτωση Καρατζαφέρη». Στην ίδια δήλωση ο Χατζιδάκις θα αναφερθεί και στην προεκλογική αξιοποίηση της ασθένειας του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Οφείλω να εκφράσω την αγανάκτησή μου για την ανίερη εκμετάλλευση της υγείας του κ. Παπανδρέου και λίγων συνεργατών του που έχουν προβλήματα υγείας, από μερικούς “αντιπάλους” - που δυστυχώς μερικοί απ’αυτούς εκπροσωπούν την παράταξή μου».

Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 ο Γιώργος Καρατζαφέρης εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής στη Β' Αθηνών. Καταφέρνει, μάλιστα, να επικρατήσει πολύ γνωστότερων και εμπειρότερων συναδέλφων του. Συγκεντρώνει 109.971 σταυρούς. Τον ξεπερνά μόνο ο παραδοσιακός «αττικάρχης» του κόμματος Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. Πολλοί εκπλήσσονται με την επιτυχία αυτή, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο απρόσμενο ή τυχαίο. Η αναγνωρισιμότητα του Καρατζαφέρη δεν ήταν βέβαια ακόμα μεγάλη. Η κομματική βάση τον γνωρίζει, όχι ως κομματικό στέλεχος, αλλά ως «δημοσιογράφο, αγωνιστή της παρατάξεως». Ήταν, λοιπόν, υποχρεωμένος να μην αρκεστεί στη θεαματικότητα του Telecity ούτε στην εύνοια του μηχανισμού Μητσοτάκη. Κατέφυγε στη λύση της προσωπικής αφίσας, ακόμα και με την ακριβή μέθοδο «σαλάμι», δηλαδή τις μεγάλες έγχρωμες χαρτονένιες αφίσες που διπλώνουν στις κολόνες. Μια πυκνή αφισοκόλληση «σαλάμι» σε εκτεταμένη εκλογική περιφέρεια όπως η Β' Αθηνών υπολογιζόταν ότι ξεπερνά τα 50 εκατ. δρχ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, ο Καρατζαφέρης συναγωνίστηκε τότε σε έξοδα τον γνωστό γόνο εύπορου επιχειρηματία Πάνο Καμμένο: «Ο κ. Καμμένος, όπως και ο κ. Καρατζαφέρης, έκανε την πιο εντυπωσιακή προεκλογική καμπάνια στη Β' εκλογική περιφέρεια Αθηνών.

Οι συνυποψήφιοι τους στο ίδιο κόμμα θεωρούν ότι με τους μι κρότερους υπολογισμούς πρέπει να ξόδεψαν πάνω από 200-300 εκατ. δρχ. ο καθένας. Αλήθεια ή ψέματα, το θέμα είναι ότι μάλλον κανείς δεν πρόκειται να βρει την άκρη. ‘Το πρόβλημα είναι”, θα δηλώσει ο βουλευτής της Β' Αθηνών κ. Κ. Κουλούρης, “ότι αυτά τα χρήματα κάποιος τα έδωσε. Και δεν αναφέρομαι στους δύο συγκεκριμένους βουλευτές, ομιλώ για όλους τους υποψηφίους οι οποίοι σκορπούν αφειδώς εκατομμύρια. Διερωτάται κανείς πού τα βρήκαν. Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο κανείς δεν τολμά να αγγίξει. Ήρθαν και σ’ εμένα κάποιοι φίλοι να με βοηθήσουν οικονομικά, αλλά αρνήθηκα. Αν δεχόμουν, θα γινόμουν υπάλληλος αυτών των κυρίων”».

Μέχρι την τελευταία στιγμή ο Καρατζαφέρης αξιοποιεί το ιδιόκτητο κανάλι του, τη διαφημιστική εμπειρία του και την ιδιαίτερη σχέση του με τον Μητσοτάκη. Στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση, την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου μπαίνει σ’ ένα καλάθι, κρεμασμένο από γερανό, έτσι ώστε να τον τραβά η κάμερά του με φόντο τον Μητσοτάκη και τα πλήθη των οπαδών. Αυτή η εικόνα του Καρατζαφέρη, αιωρούμενου πάνω από τα πλήθη των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας με τον Μητσοτάκη στο βάθος, θα σημαδέψει την κατοπινή πολιτική και επιχειρηματική καριέρα του φιλόδοξου διαφημιστή-καναλάρχη.Η ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΧΟΥΝΤΙΚΩΝ
Είχε μόλις αναδειχθεί στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής, και ο Καρατζαφέρης επιχειρούσε πάλι με κάποιες πρωτοβουλίες να ξεχωρίσει. Είναι αλήθεια ότι η εκλογή Καραμανλή δεν ταίριαζε με τους σχεδιασμούς του. Είχε κάνει μάλιστα τη βιαστική κίνηση να εκτεθεί υπέρ του Έβερτ στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι το Συνέδριο του κόμματος και την τελική

εκλογή. Όταν στις 21.3.1997 εκλέγεται πανηγυρικά ο Κώστας Καραμανλής, ο Καρατζαφέρης θα είναι από τους πρώτους που θα τον ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο (όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Γιώργο Σουφλιά) και θα τον υποδεχτεί λέγοντας «καλωσορίζω τον Κώστα Καραμανλή σαν τον Καραμανλή της χρυσής οκταετίας 1955-1963».

Θα έχει προλάβει τις προηγούμενες μέρες να προβάλει πάλι, και μάλιστα ως εκβιαστικό δίλημμα προς τους υποψήφιους αρχηγούς, το βασικό του πολιτικό αίτημα: την υποστήριξη του Γκλίξμπουργκ και την αποφυλάκιση των πρωτεργατών του πραξικοπήματος.

Σε επιστολή του προς τους τέσσερις (Έβερτ, Σουφλιά, Καραμανλή, Πολύδωρα), ο Καρατζαφέρης τους καλεί να τοποθετηθούν στο «κρίσιμο» ερώτημα: «Ξεκαθαρίστε μας τι θα κάνετε με τους πρώην βασιλείς και τους Έλληνες αξιωματικούς που είναι ακόμη στη φυλακή. Οι πρώτοι έχουν δικαίωμα να είναι στην πατρίδα τους όπο- τε θέλουν και οι δεύτεροι σπίτι τους. Φτάνει πια!». Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα καταλήξει, όμως, με μια προσωπική ήττα του Καρατζαφέρη. Με 123 ψήφους δεν καταφέρνει να εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, αντίθετα με άλλους της ομάδας των «σκληρών» (ο Ανδρεουλάκος εκλέχτηκε με 428, ο Ευμοιρίδης με 288, ο Γιακουμάτος με 265, ο Παπαδόγγονας με 255).

Η ανάδειξη του Κώστα Καραμανλή στην αρχηγία διαταράσσει τις εσωκομματικές ισορροπίες. Η ομάδα των βουλευτών που συγκλίνουν στις απόψεις Καρατζαφέρη (Ανδρεουλάκος, Καμμένος, Γιακουμάτος, Βεζδρεβάνης, Ευμοιρίδης, Ρεγκούζας) έχει συρρικνωθεί, αλλά δεν καταθέτει τα όπλα. Οι βουλευτές αυτοί καλύπτονταν από την πολιτική της «λαϊκής πατριωτικής Δεξιάς» του Έβερτ και μετά την εκλογή του Καραμανλή επιδίωκαν να επιβάλουν τις θέσεις τους στην ατζέντα του νέου αρχηγού. Κοινά τους στοιχεία είναι η προσπάθεια αποφυλάκισης των χουντικών, η υποστήριξη των απόψεων του Γκλίξμπουργκ, η πρόταξη του ζητήματος της ασφάλειας και το αίτημα για μεγαλύτερη αστυνόμευση, η κριτική στο δόγμα «ανήκομεν εις την Δύσιν», η αδιάλλακτη στάση στα «εθνικά θέματα» και η πάταξη της «λαθρομετανάστευσης». «Εγώ σε μια κεντρώα Νέα Δημοκρατία δεν έχω καμία θέση», θα δηλώσει προφητικά ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Δεν θα περάσουν ούτε δυο βδομάδες και η ομάδα των φιλοβασιλικών της Νέας Δημοκρατίας θα βρει νέα ευκαιρία να εκδηλωθεί. Με τη δημοσίευση των αρχείων Καραμανλή γίνεται γνωστό ότι ο Γκλίξμπουργκ οργάνωνε πραξικόπημα στα τέλη του 1975.

Ο Καρατζαφέρης αμφισβητεί την αποκάλυψη, λέγοντας ότι «του κάνει εντύπωση πώς ένα πραξικόπημα δεν το απεκάλυψε» ο Καραμανλής. «Εγώ, ως πολύ νεότερος αυτού βεβαίως κοινοβουλευτικός, αν έπεφτε στην αντίληψή μου ένα πραξικόπημα εναντίον της Δημοκρατίας, θα το απεκάλυπτα ασμένως.

Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η φιλολογία, αυτές οι αποκαλύψεις ή οι δήθεν αποκαλύψεις θα κάνουν πολύ κακό στην ενότητα της Νέας Δημοκρατίας».

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ

Στη συνέχεια ο βουλευτής-καναλάρχης προφητεύει ότι «θα υπάρξουν αρκετοί από την πλευρά που διάκεινται ευμενώς προς το θεσμό και αρκετοί από εκείνους που πρόσκεινται προς τους αξιωματικούς, που θα ενοχληθούν», και απειλεί: «Να δούμε πώς θα μπορέσουμε τώρα να αποτρέψουμε αυτές τις φυγόκεντρες δυνάμεις, οι οποίες έχουν ήδη αναπτυχθεί».

Οι φιλοβασιλικές οργανώσεις καλούν στις 14.5.1997 τους οπαδούς τους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μουσικής, όπου επρόκειτο να παρουσιαστούν τα αρχεία Καραμανλή.

Ο Καρατζαφέρης θα περάσει δίπλα από τις λίγες δεκάδες των συγκεντρωμένων οπαδών του Γκλίξμπουργκ και θα απαντήσει βιαστικά στους δημοσιογράφους, που τον ρωτούν αν θα φύγουν οι φιλοβασιλικοί από το κόμμα: «Οι φιλοβασιλικοί θα παραμείνουν στη Νέα Δημοκρατία. Είναι ο κορμός της».

Ο νέος αρχηγός του κόμματος δεν αντιδρά στις προκλητικές δηλώσεις. Μάλιστα ο Καρατζαφέρης ορίζεται τον Οκτώβριο του 1997 πρόεδρος της ομάδας κοινοβουλευτικού έργου της Νέας Δημοκρατίας για θέματα Τύπου και μέσων ενημέρωσης. Αλλά οι μετοχές του παραμένουν σε πτώση στον εσωκομματικό συσχετισμό. Προκειμένου να ανακάμψει, ο Καρατζαφέρης αρχίζει να χρησιμοποιεί το κανάλι του για να εντάξει στην προσωπική του εσωκομματική τάση κάθε λογής και προέλευσης ακροδεξιά στελέχη, έτσι ώστε να αποκτήσει προβάδισμα απέναντι σε όλους τους άλλους νέους πολιτικούς που αμφισβητούν την κομματική ηγεσία, αλλά χωρίς να παίρνουν ανοιχτές πρωτο­ βουλίες.

Ο ιδιοκτήτης του Telecity οργανώνει μεγάλα τηλεοπτικά πολιτικά ανοίγματα προς τους βασιλικούς, τους νοσταλγούς του μετεμφυλιακού κράτους και της χούντας, τους ναζιστές, τους Χρυσαυγίτες κ.λπ.

Μετονομάζει την καθημερινή μεσημεριανή του εκπομπή «Νέα Ελπίδα» και προβάλλει ανοιχτά την ιδέα ότι, για να επανέλθει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία, πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο Δεξιάς-Ακροδεξιάς, όπου για τον εαυτό του έχει επιφυλάξει το ρόλο του ηγέτη της σκληρής πτέρυγας. Η «Ελπίδα» είναι ακροστιχίδα των λέξεων Έθνος, Λαός, Πίστη, Ιστορία, Δικαιοσύνη, Αξιοκρατία, όμως πίσω από αυτούς τους φαινομενικά ανώδυνους και γενικά παραδεκτούς στόχους προβάλλει το παλιό πο­ λιτικό σχέδιο του Καρατζαφέρη.

Εξηγώντας το εγχείρημά του, καλεί σε συνεργασία την Ακροδεξιά: «Πρέπει να δημιουργηθεί ένα μπλοκ αντιαριστερών δυνάμεων.

Οι Νεοδημοκράτες, η Πολιτική Ανοιξη, οι Χρυσαυγίτες, οι ΕΠΕΝίτες, όλοι. Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνει η Νέα Ελπίδα. Να στεγάσει όλο αυτό τον κόσμο σ’ ένα ενιαίο μέτωπο, με σημαιοφόρο βεβαίως τη Νέα Δημοκρατία»

Το άνοιγμα του Καρατζαφέρη στην πιο σκληρή Ακροδεξιά, ακόμα και τους νεοναζιστές, συνοδεύεται από τη σκλήρυνση του πολιτικού του λόγου.

Κατά τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Σημίτης «είναι κατάπτυστος ψεύτης, ελεεινός βιαστής της νοημοσύνης των Ελλήνων», ενώ ο υπουργός Ρέππας είναι «πρόεδρος του ομίλου των κρετίνων ή είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία». Το μόνο που τον απασχολεί είναι «να ξέρουμε ότι η πολιτική μας είναι αντιαριστερή» και φροντίζει να δηλώσει τη συμπαράστασή του στο στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Γιάννη Καλαμπάκα, υπόδικο για τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα. Δεν αποδέχεται καμιά σχέση με αριστερούς. «Αν πάει ο Ζαφειρόπουλος στην παρουσίαση του βιβλίου του Φαράκου, θα του σπάσω το κεφάλι». Εκείνη την περίοδο η εκπομπή του Καρατζαφέρη συνοδεύεται από καθημερινό αντικομμουνιστικό σχόλιο του Νίκου Νικολαρέα, γνωστού με το ψευδώνυμο «Συνεργάτης χωρίς όνομα» από ραδιοφωνικές εκπομπές επί δικτατορ ί α ς.

«Η Νέα Ελπίδα κάνει μια προσπάθεια να στεγαστεί το σύνολον της παράταξης», επαναλαμβάνει ο Καρατζαφέρης. Αρχίζει πλέον και να υπόσχεται. «Και βεβαίως ο καθένας μέσα σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια θα πάρει ό,τι δικαιούται. Είναι δουλειά του συνόλου των αντιαριστερών».

Το άνοιγμά του αφορά καταρχήν τα στελέχη της Πολιτικής Ανοιξης και των φιλοδικτατορικών κινήσεων: «Εγώ στον Νικήτα Κακλαμάνη δεν μπορώ να του πω ότι δεν αισθάνομαι συγγενής μαζί σου. Και βεβαίως αισθάνομαι συγγενής με τον Νικήτα Κακλαμάνη. Και βεβαίως αισθάνομαι συγγενής με τον άλλο, ο οποίος είχε διωχθεί από το μεταπολιτευτικό καθεστώς. Είναι πάρα πολλοί αυτοί. Είναι το 7% της Εθνικής Παράταξης που έφυγε και μετακόμισε στο ΠΑΣΟΚ».

Την οργάνωση αυτή που οραματίζεται την περιγράφει ως «ομπρέλα» με σύνθημα «Πάμε Δεξιά». Στο μυαλό του έχει ένα συνδυασμό της πρώτης οκταετίας του Καραμανλή με τη δικτατορία: «Θέλουμε την ίδια συνταγή του 1952 μέχρι το 1972, όπου ήταν μια δεξιά έκφραση παρά τις ενδιάμεσες αμφιταλαντεύσεις».

Καλεί στην τελετή μίσους στο στρατόπεδο Μακρυγιάννη, που έχει καθιερωθεί ως ετήσια σύναξη των νοσταλγών της δικτατορίας και της βασιλείας, ενώ προβάλλει βίντεο από το μνημόσυνο των Χιτών στο Θησείο, στο οποίο μετείχαν ο Μάκης Βορίδης ως πρόεδρος του Ελληνικού Μετώπου και ο Αλέξανδρος Κουντουράς εκ μέρους της Βασιλικής Ενώσεως Ελλάδος. «Έπρεπε να απολογηθώ γιατί δεν ήταν εκεί η ΟΝΝΕΔ», παρατηρεί ο Καρατζαφέρης. Και εξηγεί: «Αυτοί που ήταν εκεί ένιωθαν άστεγοι. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Όσοι είναι αντιμαρξιστές να βρουν στέγη στη Νέα Ελπίδα»

Τότε ακόμα δεν ενοχλείται καθόλου, όταν του μιλούν για Ακροδεξιά. «Είσαι γενναίος Έλληνας και σε φιλώ», του λέει από το τηλέφωνο ένας ακροατής. «Είμαι ο Ηλίας Ευθυμίου από τη Δαύλεια, πρόεδρος της Τ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας και άκρα δεξιός, διότι η Δεξιά χτίζει και η Αριστερά γκρεμίζει».

Αλλά και η ηγεσία του κόμματος δεν φαίνεται να προβληματίζεται από τις πρωτοβουλίες Καρατζαφέρη. Όσο για τους συναδέλφους του βουλευτές, αυτοί περιμένουν στη σειρά για να εμφανιστούν στο κανάλι του.

Όταν μια ακροάτρια του παραπονιέται ότι δεν υπερασπίζεται τον νέο αρχηγό του, ο Καρατζαφέρης εξεγείρεται και της δείχνει στον τοίχο του γραφείου του μια φωτογραφία του με τον Καραμανλή θείο: «Συμφωνώ και ταυτίζομαι απόλυτα με την περίοδο της EPE, ’55-’63. Με την περίοδο ’74-’80 έχω κάποιες ενστάσεις που έχουν να κάνουν πρώτα πρώτα με τον τρόπο αντιμετώπισης και του ΚΚΕ, την εύκολη αναγνώριση, και βεβαίως με την δυστροπίαν που αντιμετωπίσθησαν οι Απριλιανοί. Διαφωνώ επίσης με την κρατικοποίηση των τραπεζών του Ανδρεάδη (Εμπορικής, Ιωνικής) που έγινε κάτω από το πλέγμα μιας προσωπικής διένεξης που είχε ένας πρωτοκλασάτος υπουργός που δεν θα ήθελα να πω σήμερα το όνομά του. Ή με την κρατικοποίηση των λεωφορείων. Ή της Ολυμπιακής. Με όλα αυτά που σήμερα προσπαθούμε να αποκρατικοποιήσουμε.

Διατηρώ μεγάλη επιφύλαξη για τον τρόπο με τον οποίο φέρθηκε στον Κωνσταντίνο. Διαφωνώ με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα λεγόμενα σταγονίδια».

Για να τονίσει το ρόλο που έπαιξε ο ίδιος στην εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 1990, ο Καρατζαφέρης εξιστορεί στην ακροάτριά του ότι αυτός έβγαλε στη δημοσιότητα τις γυμνές φωτογραφίες της Δήμητρας Λιάνη, «και έτσι η Νέα Δημοκρατία ανέβηκε πάνω από το 40% και έγινε κυβέρνηση».

Με τον απλοϊκό τρόπο που εκφράζεται, ο εμπνευστής της Νέας Ελπίδας θα επιμείνει: «Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει κυβέρνηση η Δεξιά και οι παραφυάδες της. Η Νέα Δημοκρατία μόνη της -όπως είχε δρομολογηθεί- πολύ δύσκολο».

Για να πείσει τους τηλεθεατές, θυμίζει το σχέδιο που είχε εμπνευστεί με την επιστολή στον Ανδρέα Παπανδρέου: «Η μία απόπειρα που κάναμε να φέρουμε τη Νέα Δημοκρατία στα πράγματα το 1994 προδόθηκε εκ των ένδον. Λέω για το μεγάλο κόλπο που είχαμε σκεφτεί τότε να στείλουμε τον Ανδρέα στην Προεδρία και να του πάρουμε την κυβέρνηση χωρίς να το καταλάβει. Όπως και να ’χε γίνει θα ’μαστέ δυο χρόνια κυβέρνηση.

Και καρφώθηκε από μέσα, να το αποκαλύψει ο Λαμπράκης στο Βήμα με τον Ψυχάρη και εν συνεχεία να προσπαθούν να βρουν εξιλαστήριο θύμα, τιμωρώντας με μερικές εβδομάδες τον Καρατζαφέρη, ενώ έπρεπε σήμερα αυτοί να είναι στο σκοπευτικό της συνείδησης της δικής σας γιατί σας στέρησαν δυο χρόνια κυβέρνηση. Γιατί από την ημέρα που ήταν στο Ωνάσειο ο Ανδρέας, αν είχε γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως είχα πει εγώ, και είχαμε οικουμενική κυβέρνηση, και υπουργός Εξωτερικών ήταν, ξέρω ’γω, ο Κούβελας, ή ο Μητσοτάκης ή η Ντόρα, με το που θα έμπαινε στο Ωνάσειο ο Ανδρέας, όχι σαν πρωθυπουργός, αλλά σαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα γινόντουσαν εκλογές σε 10 μέρες και θα γινόμαστε κυβέρνηση».

Για να πείσει τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας ότι απαιτείται άνοιγμα σε κάθε είδους ακροδεξιά ομάδα, ακόμα και στους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, ο Καρατζαφέρης επικαλείται έναν απλοϊκό αριθμητικό υπολογισμό. Το ποσοστό που λείπει από τη Νέα Δημοκρατία θα συμπληρωθεί από όλους αυτούς: «Επειδή λοιπόν μερικοί έχουν έναν κρετινισμό ή μια δειλία, ερχόμαστε σήμερα και λέμε ότι η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ένα συμπλήρωμα. Ποιο μπορεί να είναι το συμπλήρωμα αυτό; Μπορεί να είναι ο Κωνσταντόπουλος; Φυσικά όχι. Μπορεί να είναι η Παπαρήγα; Φυσικά όχι. Ο Τσοβόλας; Φυσικά όχι. Ποιοι είναι; Είναι αυτοί που πήγαν στο ΠΑΣΟΚ πιστεύοντας το “Η Ελλάς ανήκει στους Έλληνες” και που σήμερα πολιτικά εκφράζονται από τον Μπαντουβά, τον Παπαθεμελή και μερικούς άλλους που φωνάζουν για τα πατριωτικά θέμα­ τα. Τον Κηπουρό... Είναι η Πολιτική Ανοιξη στο μεγαλύτερο κομμάτι της, αν όχι όλο. Είναι οι ευρισκόμενοι δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Η Χρυσή Αυγή, η οποία έχει πρωταγωνιστές του αγώνα και μπορεί, η Χρυσή Αυγή, με όσους έχει, πολλούς ή λίγους, να κάνει τόσο θόρυβο και να συμμετέχει, όσο δεν μπορεί σήμερα δυστυχώς να κάνει η ΟΝΝΕΔ, η οποία δεν έχει καμιά σύγκριση βεβαίως με την ΟΝΝΕΔ της δεκαετίας του ’80, την ΟΝΝΕΔ του Μιχαλολιάκου. Η ΕΠΕΝ, οι βασιλικοί, οι αμετανόητοι, αυτοί δεν χρειάζονται;»

Ο «αγώνας», βέβαια, που δίνει η Χρυσή Αυγή εκείνη την περίοδο, έχει τα γνωστά χαρακτηριστικά: επιθέσεις σε μετανάστες και μέλη αριστερών οργανώ­ σεων, ρατσιστική προπαγάνδα, έκδοση φιλοχιτλερικών εντύπων κ.ο.κ. Αλλωστε τον ίδιο χρόνο σημειώθηκε η δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής εναντίον τριών αριστερών φοιτητών έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Για την υπόθεση αυτή καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό ο υπαρχηγός της οργάνωσης και φαλαγγάρχης των δυνάμεων κρούσης Αντώνιος Ανδρουτσόπουλος ή Περίανδρος.

Αλλά ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν στέκεται σ’ αυτές τις λεπτομέρειες. Δεν διστάζει να καλέσει τους Χρυσαυγίτες, τους χουντικούς και τους «αμετανόητους» να συνεργαστούν με τη Νέα Ελπίδα, ώστε μετά τη νίκη Δεξιάς- Ακροδεξιάς να μοιραστούν την εξουσία μαζί του: «Και λέω. Αυτοί, για λόγους που εκείνοι έχουν επιλέξει, δεν έρχονται με τη Νέα Δημοκρατία. Σου λέει, δεν έρχομαι εγώ να κάνω υπουργό τον Βαρβιτσιώτη, τον Καρατζαφέρη, τον Μάνο. Γιατί να σας κουβαλήσω στην πλάτη; Τι κερδίζω εγώ αν έλθετε στα πράγματα εσείς; Ούτως ή άλλως δεν με θεωρείτε εταίρο, αδελφό, συγγενή. Και προσπαθώ να το περάσω. Εντάξει, ρε παιδιά. Ελάτε εδώ σ’ αυτή τη Νέα Ελπίδα, που είμα­ στε όλοι εμείς, που είμαστε σαφώς η Νέα Δημοκρατία, ο κορμός, αλλά και σας δεν σας πετάμε. Σας θεωρούμε ότι είσαστε ένα κομμάτι. Ελάτε εις την διανομή της εξουσίας. Ελάτε να πάρετε κι εσείς. Για να σου δώσει ο άλλος πρέπει να του δώσεις. Ρε έλα να μου δώσεις εμένα, να με κάνεις εξουσία, να πάρω όλα τα υπουργεία, να πάρω, να πάρω. Πάρε κι εσύ ένα υφυπουργείο. Θα πάρουμε εμείς [εν. η Νέα Δημοκρατία] τα υπουργεία, πάρτε κι εσείς τη διοίκηση ενός οργανισμού, πάρτε ένα υφυπουργείο».

Το σχέδιο Καρατζαφέρη είναι ακόμα απλά αριθμητικό. Δεν πολυασχολείται με τις ιδεολογικές προϋποθέσεις ενός τέτοιου ανοίγματος. Γι’ αυτό επιμένει να συγκρίνει τη Νέα Ελπίδα με την περιβόητη πρότασή του να πάει στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο ασθενής Ανδρέας Παπανδρέου: «Η Νέα Ελπίδα είναι η νέα πρόταση την οποία κάνουμε εμείς από δω για να γίνουμε κυβέρνηση. Αυτό που δε συνειδητοποίησαν και δεν κατάλαβαν. Μου έλεγαν δε οι κρετίνοι τότε, ότι γιατί δεν έγραφα μέσα στο γράμμα μου ότι σκεφτόμαστε μήπως και πεθάνεις. Θα έλεγα, δηλαδή, στον Ανδρέα στο γράμμα μου, “ρε συ, επειδή σκεφτόμαστε να πεθάνεις, πήγαινε πρόεδρος να σου πάρουμε την εξουσία”.

Αυτό μου είπαν οι τενεκέδες οι ξεγάνωτοι. Και θα ’ταν πρωθυπουργός ο Έβερτ, αν είχε ακούσει το σχέδιο Καρατζαφέρη. Και τώρα είναι στα αζήτητα και περιπλανάται για να δώσει καμιά συνέντευξη».

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε με τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησής του προς τη Χρυσή Αυγή, ο Καρατζαφέρης επιχειρεί μικρή αναδίπλωση, χωρίς να εγκαταλείψει το σχέδιό του: «Όταν αυτοί, η Χρυσή Αυγή, η ΕΠΕΝ, οι άλλοι, έχουν αποδεχτεί τους κανόνες της δημοκρατίας, και η δημοκρατία τούς επιτρέπει να λειτουργούν και να υπάρχουν με γραφεία που τα γνωρίζει, δεν θέλετε να μπουν στο παιχνίδι; Προφανώς, γιατί αυτοί θα πάνε σε ψήφους της Δεξιάς και όχι της Αριστερός. Το ΕΚΚΕ, όμως, που αρνήθηκε να υπογράψει τη δήλωση στον Αρειο Πάγο, όχι μόνον του επιτρέπεται να ενταχθεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά να πάρει στα χέρια του και την εξουσία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

Μάλιστα δεν διστάζει ο Καρατζαφέρης να υπενθυμίζει την πολιτική του προέλευση από τη φιλοβασιλική Ακροδεξιά, εννοώντας ότι όλοι γνώριζαν τις απόψεις του όταν τον δέχτηκαν στη Νέα Δημοκρατία: «Εγώ έκρυψα από κανέναν ότι ήμουν ο εκδότης της εφημερίδας Στέμμα της Δημοκρατίας.; Στο βιογραφικό μου δεν υπάρχει; Δεν έδειξα ποιος είμαι;» Το συμπέρασμά του είναι ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ο όρος Ακροδεξιά: «Ποιος μίλησε για άκρα; Ποιος ορίζει τα άκρα;»

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να προβάλλει με κάθε ευκαιρία τις εκδηλώσεις των ναζιστών, αντιπαραβάλλοντάς τις μάλιστα με την αδράνεια της ΟΝΝΕΔ. Στην εκπομπή του παρεμβαίνει εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής και καλεί σε συλλαλητήριο «κατά των λαθρομεταναστών που εγκληματούν στην πατρίδα μας». Ο Καρατζαφέρης ευχαριστεί και παραπονιέται: «Να λοιπόν. Πρωτοβουλίες παίρνονται από κόμματα τα οποία βρίσκονται εις την άκρη. Εμείς του μεσαίου χώρου δεν θ ’ αντιδράσουμε προς αυτή την κατεύθυνση; Γιατί; Γιατί αυτή η πρωτοβουλία δεν ήταν δική μας;».

Ταυτόχρονα κάνει και τις πρώτες θετικές αναφορές στους ομοϊδεάτες του στην Ευρώπη, επαινώντας την επιτυχία του Λεπέν: «Τελικά, αν μόνο ο λεπενισμός εξασφαλίζει την ασφάλεια στον πολίτη, γιατί ο πολίτης να μην τρέξει προς τα κει. Γιατί να μη ζητήσει τη συνδρομή των λεπενιστών;»

Ένας ακροατής, φίλος του Καρατζαφέρη, δηλώνει «ρατσιστής» και βεβαιώνει ότι «αν μπει κανείς [μετανάστης] θα του αλλάξω τα φώτα κι ας με πάνε φυλακή». Ο Καρατζαφέρης ξεκαρδισμένος θα του δώσει δίκιο: «Πόσο άδικο έχει ο Σπύρος ο Θωμόπουλος από την Ελευσίνα;»

Τα επιχειρήματα που επιστρατεύει αυτή την περίοδο είναι ταυτόσημα με τις προπαγανδιστικές κορόνες του Πλεύρη. «Ως γνωστόν, ουδέποτε οι Τούρκοι πρόσφεραν κάτι στον ανθρώπινο πολιτισμό», θα γράψει σε δήλωσή του εναντίον του Στέφανου Μάνου. Αλλά οι ακραίες απόψεις του θα απασχολήσουν και τη Βουλή.

Οι εκκλήσεις του στη Χρυσή Αυγή να ενταχθεί στη Νέα Ελπίδα με το αζημίωτο συζητήθηκαν στην ολομέλεια με ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού Πέτρου Κουναλάκη. Ο Καρατζαφέρης αντεπιτέθηκε στον βουλευτή του Συνασπισμού, λέγοντας ότι, «αν θεσμοθετηθεί ποτέ υφυπουργείο Ναζισμού, το δικαιούται ο κ. Κουναλάκης» και υπερασπίστηκε τις ενέργειές του με το επιχείρημα ότι οι υποψήφιοι σύμμαχοί του είναι νόμιμες οργανώσεις: «Αν βασιλόφρονες και Χρυσή Αυγή λειτουργούν μέσα στο σύστημα παράνομα, να εφαρμοστούν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Αλλά προφανώς λειτουργούν με δικαστική άδεια».


Απαντώντας στον Καρατζαφέρη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος έθεσε το ζήτημα αν είναι «ιδεολογία» ο βασιλικός θεσμός: «Κατ’ άλλους ναι, κατ’ άλλους όχι. Η Χρυσή Αυγή είναι ιδεολογία; Η Χρυσή Αυγή δεν είναι ιδεολογία, καθ’ α γνωρίζω. Έχω αναθέσει και σε επιτελείο του υπουργείου μου να συλλέξει τα στοιχεία. Είναι καθαρός φασισμός. Και ως φασισμός είναι δολοφονική πράξη, δολοφονική ιδεολογία εναντίον του πολιτεύ­ ματος». Για τους βουλευτές που συναλλάσσονται με τη Χρυσή Αυγή αποφάνθηκε ότι διαπράττουν επιορκία. «Γιατί οι βουλευτές και οι δημόσιοι λειτουργοί έχουν ορκιστεί να είναι πιστοί στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα. Ως βουλευτές ορκιστήκαμε στο πολίτευμα της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Αν ως βουλευτές, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στηρίζουμε κάποια τέτοια ιδεολογία, τότε διαπράττουμε επιορκία ενώπιον Θεού και ανθρώ­ πω ν » .

Ο Κώστας Καραμανλής δεν αντιδρά σ’ αυτές τις δηλώσεις του βουλευτή του. Με την πρώτη μάλιστα ευκαιρία σπεύδει να του παράσχει απόλυτη κάλυψη. Μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές για το ζήτημα Ροζάκη, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι «ήταν αντικείμενο παρερμηνείας», ενώ για την πρόσκληση του Καρατζαφέρη προς τη Χρυσή Αυγή αναφέρει ότι «μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με το παρελθόν».

Με τις δηλώσεις του, ο Καραμανλής όχι μόνο καλύπτει τον βουλευτή του, αλλά ουσιαστικά δίνει την ευλογία του στο εγχείρημα της Νέας Ελπίδας: «Βεβαίως όλες και όλοι μας έχουμε κάποιο παρελθόν και κάποιες καταβολές. Από την άλλη πλευρά όμως εκτιμώ ότι σήμερα είναι υπερβολική πολυτέλεια και δαπάνη ενέργειας και δυνάμεων να ασχολούμαστε με το χτες ή με διαφορετικές ερμηνείες όποιων ιστορικών γεγονότων ή εξελίξεων πριν από 20, 30, 50 ή 60 χρόνια. Με αυτή την έννοια, η Νέα Δημοκρατία συμπεριλαμβάνει στις τάξεις της πάρα πολλούς ανθρώπους με διαφορετικό σημείο πολιτικής εκκίνησης, αλλά τελικά είναι ο εκφραστής του ευρύτερου μεσαίου πολιτικού χώρου και του μέσου Έλληνα». Τι περισσότερο έλεγε ο Καρατζαφέρης; Ακόμα και όταν ο συντάκτης της Ελευθεροτυπίας Γιάννης Παντελάκης έθεσε με μεγαλύτερη σαφήνεια το συγκεκριμένο ζήτημα στον αρχηγό, ότι βουλευτής του κόμματός του καλούσε δημόσια τη Χρυσή Αυγή για συνεργασία με αντάλλαγμα ένα υφυπουργείο, ο Καραμανλής επανέλαβε τα ίδια: «Τα όσα είπα μόλις τώρα καλύπτουν απόλυτα και τη δική σας ερώτηση. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με το παρελθόν».

Ο Καρατζαφέρης θα ευχαριστήσει δημόσια τον αρχηγό του για την κάλυψη, θα ειρωνευτεί τον δημοσιογράφο που ρώτησε («έφαγε την απάντηση κατακούτελα») και θα συνεχίσει την αντισημιτική ρητορεία, αυτή τη φορά δικαιωμένος: «Τότε εγώ είχα ρωτήσει, γιατί κρύβει το πραγματικό του όνομα, και τι μπορεί να κρύβεται πίσω από όλα αυτά τα πράγματα. Είχε να κάνει ακριβώς με τις πληροφορίες που είχα τότε -πληροφορίες που δεν είχατε σεις, αλλά τις αποκτήσατε από τη στάση του κ. Ροζάκη- ότι είναι ενεργούμενο των Αμερικανών. Είναι ο άνθρωπος που συνόδευσε τον κ. Σημίτη πριν καν υπουργοποιηθεί, επτά μήνες πριν γίνουν εκλογές, στον Λευκό Οίκο. Επειδή ο κ. Ροζάκης είχε λερωμένη τη φωλιά του οικογενειακώς, προκειμένου να κάνει καριέρα ήταν υποχρεωμένος να πετάξει από πάνω του το επίθετό του. Αυτό σημαίνει δειλία ή σκοπιμότητα. Είναι τυχαίο που το ΚΙΣ και το κτίριο της Μασονίας είναι ένα κτίριο που επικοινωνεί εσωτερικά με μία πόρτα; Ή δεν ξέρουμε ποιοι είναι Μασόνοι εκ των συναδέλφων;»

Στην ίδια εκπομπή ο Καρατζαφέρης θα εκθέσει τον Δημήτρη Σιούφα, τότε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύπτοντας ότι μεσολάβησε για τη δημόσια κάλυψή του από τον αρχηγό.

Σε άλλη συνέντευξή του, ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, όταν του τίθεται πάλι το ερώτημα για τη σχέση Καρατζαφέρη και Χρυσής Αυγής, θα επιμείνει στο ίδιο επιχείρημα, ότι «δεν μπορούμε να ασχολούμαστε και κατά μείζονα λόγο δεν μπορώ να ασχολούμαι εγώ με τις, κυρίως έχουσες σχέσεις με παρελθόν, ιστορικές καταβολές ή σημεία προέλευσης ενός εκάστου».

Βέβαια η τοποθέτηση αυτή δεν έδινε απάντηση στο ερώτημα, εφόσον δεν τον ρωτούσαν για το παρελθόν κάποιου, αλλά για τη σχέση του κόμματός του με μια φιλοχιτ- λερική οργάνωση. Οι ομάδες αυτές που προσέγγιζε ο Καρατζαφέρης δεν είχαν μόνο παρελθόν (σχέσεις με τη χούντα και το βασιλικό παρακράτος), αλλά και παρόν. Το παρόν τους ήταν εξάλλου που τον έθελξε. Η «ζωντάνια» τους σε σχέση με την αδράνεια της ΟΝΝΕΔ.

Ενθαρρυμένος από την κάλυψη του αρχηγού, ο Καρατζαφέρης δεν διστάζει να προχωρήσει και στην εκμετάλλευση του νεκρού πλέον θείου του αρχηγού του. Στην πρώτη του εκπομπή μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο βουλευτής καταφέρνει να υμνήσει τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας χωρίς να δυσαρεστήσει το φιλοβασιλικό του ακροατήριο, αποδίδοντας στον τότε βασιλιά Παύλο την οξυδέρκεια να τον διορίσει πρωθυπουργό. «Και μόνο γι’ αυτή την κίνηση θα έπρεπε κάποιοι να αναγνωρίσουν κάποιες πράξεις». Στη συνέχεια, αφού αναφέρει ότι ο Καραμανλής τον εκτιμούσε πολύ και η σχέση τους «σφυρηλατήθηκε μετά από πολλούς αγώνες», προχωράει και στο επόμενο βήμα. Τον εμφανίζει φανατικό τηλεθεατή των εκπομπών του από την εποχή της κασέτας: «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο άνθρωπος που έβλεπε συχνά και στενά την TV-Press, μάλιστα ο αδελφός του, ο Γραμμένος Καραμανλής ο νεότερος, έπαιρνε την κασέτα μόλις κυκλοφορούσε στο Ψυχικό και ύστερα από 2-3 ημέρες με καλούσε στο σπίτι του και μου ’λεγε τα σχόλια του προέδρου.

Ο πρόεδρος ήταν τότε στο Προεδρικό Μέγαρο, καταλαβαίνετε ότι η κυκλοφορία και η ανταλλαγή απόψεων ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Ήταν η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Κάθε φορά είχε κι ένα λόγο. Οποτεδήποτε συναντηθήκα με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ιδιαίτερα στις δεξιώσεις του Προεδρικού Μεγάρου, είχε πάντα κάτι να πει για το Telecity. Πάντα φιλικός και πάντα συμβουλές. Λάτρης της εκπομπής Ιστορικές Μνήμες του Κώστα Πλεύρη και όλων των θεμάτων που διαπραγματεύεται το Telecity».

Επειδή ο Γραμμένος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχουν πεθάνει, δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν οι ισχυρισμοί αυτοί.ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΤΟΝ ΑΝΙΨΙΟ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΠΟΤΕ, ΤΟΝ ΨΥΧΑΡΗ, ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ, TON IO KAI AΛΛΟΥΣ!
Ειδικά για τον πρόεδρο του κόμματος είναι απόλυτος: «Εξελέγη μόνο με το όνομά του. Δεν είδα στοιχεία επαγγελματικής καταξίωσης». Και βέβαια ο Καρατζαφέρης δεν λησμονεί και την ιδιότητα του επιχειρηματία καναλάρχη. Με δική του πρωτοβουλία 13 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν τροπολογία στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με την οποία επιδιωκόταν η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον Τύπο και χαρίζονταν στους εργοδότες των μέσων ενημέρωσης χρέη προς το ΙΚΑ δεκάδων εκατομμυρίων της τελευταίας δεκαετίας, ενώ τα βάρη αυτά μεταφέρονταν στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Η τροπολογία προκάλεσε την άμεση αντίδραση όλων των ενώσεων εργαζομένων (ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΑ).

Ο επόμενος στόχος των επιθέσεων Καρατζαφέρη είναι ο εκδοτικός χώρος. Ξεκινά την πολεμική του από τη στήλη του Ιού, την οποία κατηγορεί ως υπεύ­θυνη για την εμπρηστική επίθεση που δέχτηκε ένα αυτοκίνητο του καναλιού του: «Ηθικός αυτουργός για μένα, για όσα έγιναν σήμερα το πρωί στον Πειραιά, είναι ο Ιός της Ελευθεροτυπίας. Έχει μια φωτογραφία του Καρατζαφέρη, λέγοντας ότι εγώ ζητάω συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. Το δικό μου προσκλητήριο είναι ανοιχτό για οποιονδήποτε δεξιό και βεβαίως ουδέποτε θα προσκαλούσα κομμουνιστές. Τους κομμουνιστές οι άλλοι τους υιοθετούν. Κι από την άλλη δεν υπηρετώ μια δημοκρατία που επιτρέπει καλώς ή κακώς -καλώς αν θέ­ λετε- να είναι οι κομμουνιστές μέσα στα πράγματα, αλλά κάποιοι άλλοι να είναι έξω απ’ τα πράγματα. Γιατί να γέρνει μονόπλευρα το πράγμα; Πήγαν, λοιπόν, τα συγκοινωνούντα δοχεία της Ελευθεροτυπίας και έκαψαν τη Χρυσή Αυ­ γή. Το έχω πει. Μόλις δείτε κάτι στην Ελευθεροτυπία, περιμένετε. Ύστερα από λίγες μέρες ή 45άρι θα χτυπήσει ή γκαζάκι θα σκάσει».

Αυτή η εξίσωση κομμουνιστών και Χρυσαυγιτών είναι ενδεικτική για τον πολιτικό λόγο του καναλάρχη βουλευτή. Βρίσκει, μάλιστα, ευκαιρία να συκοφαντήσει την αντιδικτατορική αντίσταση, ταυτίζοντάς την με τρομοκρατική δράση. Στόχος του παραμένει ο Κώστας Σημίτης: «Ο πρωθυπουργός της χώρας δίδαξε αυτό τον τρόπο δράσης με τις βόμβες». Την επομένη η μπάλα παίρνει όλες τις μεγάλες μη δεξιές εφημερίδες: «Η εφημερίδα του ναρκομανή, η εφη­ μερίδα του ομοφυλόφιλου και η εφημερίδα.του πράκτορα, όχι μόνο δεν ανέφεραν το γεγονός, αλλά μερικές εξ αυτών ιΐηγαν να μας λιθοβολήσουν για μια ακόμα φορά»7*. Όπως εξηγεί στη συνέχεια, εννοεί την Ελευθεροτυπία του Τεγόπουλου, τα Νέα του Λαμπράκη και το Έθνος του Μπόμπολα. Βέβαια, κατά τη γνώμη του, «η πλέον επικίνδυνη εφημερίδα είναι η Ελευθεροτυπία: Κάψαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, κάψαν τα γραφεία της Νέας Θέσεως, κάψαν το αυτοκίνητο του Telecity, καμιά αναφορά».

Μετά τη δημοσιοποίηση από το Βήμα σφυγμομέτρησης, όπου φέρεται ο ίδιος να έρχεται όγδοος στη σταυροδότηση της Β' Αθηνών, ο Καρατζαφέρης ξεσπαθώνει κατά του συντάκτη του δημοσιεύματος: «Ο κ. Λαμπράκης νομίζει ότι βρήκε τον πανέξυπνο τρόπο, χρησιμοποιώντας έναν πραιτοριανό δημοσιογράφο, ο οποίος αμείβεται καλά από τις διάφορες ενασχολήσεις του κ. Λαμπράκη, τις διάφορες έξω από το επάγγελμα, έχοντας και διατηρώντας στενότατες σχέσεις μαζί του, μέχρι παρεξηγήσεως, από τον επαγγελματικό χώρο στον οποίο ζούμε, γιατί ο καθένας μπορεί να γλείφει τον προϊστάμενό του, αλλά τουλάχιστον να περιορίζεται σε μερικές έννοιες που ο κόσμος τις λέει μεταφορικώς. Ο κ. Χασαπόπουλος φαίνεται ότι δεν περιορίζεται σ’ αυτές τις μεταφορικές έννοιες. Θέλει πάση θυσία να αποδεικνύει το πόσο κοντά είναι στον ΔΟΛ. Έτσι, λοιπόν, προχτές στο Βήμα έγραψε ότι από σφυγμομέτρηση που έχει η Νέα Δημοκρατία στη διάθεσή της, ο Καρατζαφέρης εκλέγεται δεν εκλέγεται βουλευτής. Αυτή την προβοκάτσια βρήκε να βγάλει ο κ. Λαμπράκης με τον κ. Χασαπόπουλο, τον οποίο χρησιμοποιεί για όλες τις δουλειές».Ο ΨΥΧΑΡΗΣ ΥΠΟΘΕΤΟ
Μετά τον Χασαπόπουλο, σειρά είχε η Όλγα Τρέμη: «Η κυρία Όλγα Τρέμη του ΕΚΚΕ παίρνει τις μεγαλύτερες συνεντεύξεις του Ελεύθερου Τύπου. Χάθηκαν οι δημοσιογράφοι; Έχει άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση, στενότατες σχέσεις με κάποιους από τους πρωταγωνιστές της κυβέρνησης, στενότατες μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο και κατά τα άλλα γράφει στον Ελεύθερο Τύπο. Τρεχάτε να δώσετε εσείς αγώνα, όταν ο αγώνας εκ των ένδον προδίδεται». Μετά από μήνες στο στόχαστρό του μπαίνει ο Σταύρος Ψυχάρης: «Ο κ. Ψυχάρης αυτονόμησε [sic]. Ο κ. Ψυχάρης έπαψε να ενεργεί ως υπόθετον του κ. Λαμπράκη, ουσιαστικώς και μεταφορικώς, και άρχισε να λειτουργεί αυτόνομα. Ο κ. Ψυχάρης γνωρίζει τα εσωτερικά του κ. Λαμπράκη, τόσο εσωτερικά που δεν φτάνει ούτε η ορθοσκόπηση».ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ

Κάποιος ακροατής τον ρωτάει για τη μεταστροφή της Αννας Παναγιωταρέα υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Ο Καρατζαφέρης, πρόθυμος, αναλύει: «Η Αννούλα, η οποία έκανε καριέρα δίπλα σ’ ένα μεγάλο άνθρωπο, ακαδημαϊκό, φυσιογνωμία, τον Βλάχο, που ’ταν και πρόεδρος της ΕΡΤ στη μεταπολίτευση, η οποία βεβαίως παντρεύτηκε τον ναύαρχο, ο ναύαρχος, ο οποίος τοποθετήθηκε ελέω Αννούλας στα ναυπηγεία, με τα δέοντα. Η Αννούλα στήριξε πολύ, ήταν η κολλητή της κυρά Μαρίκας, δεν ξέρω αν στα διαλείμματα πήγαινε και σφουγγάριζε τη σκάλα της κυρά Μαρίκας, μια και η κυρά Μαρίκα έχει το ποδάρι και δεν μπορεί να σφουγγαρίσει, ήταν αυτή η οποία πήγε και ανακάλυψε το εξώγαμο -το μούλικο, όπως έγραφε- του Ανδρέα στη Σουηδία και το ’βαλε στον Ελεύθερο Τύπο. Αυτή είναι η Αννα Παναγιωταρέα. Αλλά η Αννα Παναγιωταρέα έχει ένα ιδίωμα. Αλλάζει. Αλλάζει πολύ συχνά συντρόφους. Ο νέος σύ­ντροφος είναι βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Αυτομάτως λοιπόν έφυγε από τη Νέα Δημοκρατία κι από το νεοδημοκράτη σύζυγο και πέρασε στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ. Ξεχάσανε και τα μούλικα, ξεχάσανε και την Παναγιωταρέα μ’όλα αυτά που τους έσερνε, της στρώσανε κόκκινα χαλιά, της δώσανε εκπομπές, της δώσανε πολλά εκατομμύρια. Κυκλοφορεί τώρα με Μερσεντές, κα­θίστε εσείς κορόιδα στο τρόλεϊ, κι έτσι κυλάει η ζωή. Τώρα είναι θέμα χρόνου αν πάρει μετά κανέναν απ’ τον Συνασπισμό ή τον Τσοβόλα. Αβυσσος η ψυχή της γυναίκας».

Και βέβαια μετά απ’ αυτό το λογύδριο, ο Καρατζαφέρης δεν έχει κανένα πρόβλημα να διαφημίσει την εκδήλωση που επρόκειτο να γίνει σε λίγες μέρες για να παρουσιαστεί το νέο του βιβλίο με τον τίτλο «Η γυναίκα σήμερα». Έχει εξασφαλίσει, άλλωστε, τον πρόλογο τριών γυναικών, συναδέλφων του στην πολιτική, της Μαριέττας Γιαννάκου-Κουτσίκου, της Φρόσως Σπεντζάρη και της Ελένης Μπεσμπέα.

Στις προσωπικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων με τα χυδαία υπονοούμενα και τις ακραίες εκφράσεις, ας αναζητήσει κανείς και την πρώτη αμυντική τακτική απέναντι στα μέσα ενημέρωσης που έχτισε εκείνη την περίοδο συστηματικά ο Καρατζαφέρης. Μέχρι να φτάσει, δέκα χρόνια μετά, να αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους συνομιλητές των τηλεοπτικών αστέρων, φρόντισε πρώτα να τους εξουδετερώσει, απειλώντας τους ότι, αν τον πιάσουν στο στόμα τους, θα τους περιποιηθεί κι εκείνος από την εκπομπή του.

Για να έχει κανείς μια ιδέα για την αποτελεσματικότητα της τακτικής του αυτής, καταγράφουμε εδώ ένα απόσπασμα από εκπομπή της Αννας Παναγιωταρέα με καλεσμένο τον Καρατζαφέρη εννιά χρόνια αργότερα:

«ΠANAΓΙΩΤΑΡΕA: Φίλες και φίλοι, εμείς έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα να βάζουμε διάφορα ταμπελάκια, απόψε δεν πιστεύω να υπάρξει ένας Έλληνας να πει ότι ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ δεν ήταν υπερκομματικός και δεν ήταν στο επίπεδο που επιθυμούμε να είναι οι Έλληνες πολιτικοί. Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με τιμήσατε απόψε με την παρουσία σας.

ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Δίκιά μου η τιμή για το επίπεδο της εκπομπής σου, Αννα Παναγιωταρέα, και δεν κάνω αυτή τη στιγμή ένα κομπλιμέντο στην καλή μου φίλη, αλλά ακούω και εγώ τα σχόλια, αυτό το οποίο είσαι, αυτή η ακαδημαϊκή σου πορεία αντανακλάται στην ποιότητα της εκπομπής και φαίνεται από τη σύνθεση των τηλεθεατών σου. Είναι πράγματι πολύ υψηλή και ακούω σχόλια και αισθάνθηκα πάρα πολύ καλά, όταν η γραμματέας σου μου είπε ότι η Αννα Παναγιωταρέα θέλει να τα πείτε. Λέω, επιτέλους, θα μιλήσω χωρίς να διακόπ τ ο μ α ι ».

Ξημέρωνε όταν ο επιχειρηματίας ζήτησε από το στέλεχος της ΝΔ να σταματήσει την ανάγνωση.

Τους καληνύχτισε αφού πρώτα τους συνέστησε να είναι προσεχτικοί στα αιτήματά τους όταν φθάνουν ως το σπίτι του.
Αρκετά μ΄αυτές τις ενοχλητικές μύγες..., σκεφτόταν καθώς τους έβλεπε να απομακρύνονται προς την έξοδο του σπιτιού του...