EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013

"Είναι παράλογο να πληρώνει κανείς φόρους στην Ελλάδα - Η κατάσταση είναι εξωφρενική" Ποιός το λέει ; Το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ εξηγεί σε ειδική μελέτη του το πώς οι Έλληνες προτρέπονται από το φορολογικό σύστημα να φοροδιαφύγουν για να επιβιώσουν. Η έκθεση καταγράφει όλες τις διαδικασίες που κυριαρχούν στο φορολογικό σύστημα και δίνει ελαφρυντικά στους Έλληνες για την επιλογή τους να αποκρύπτουν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους, στερώντας από το ελληνικό δημόσιο ταμείο σημαντικούς πόρους. Η έκθεση του Ταμείου, που έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό αλλά δημοσιοποιήθηκε διακριτικά πρόσφατα, αφορά τη φορολογική διοίκηση, τη φορολογία και τη φοροδιαφυγή και ουσιαστικά εξηγείται με λεπτομέρειες γιατί το να πληρώνει κάποιος φόρους στην Ελλάδα είναι παράλογο!

Με βάση όσα αναλύονται στην έκθεση, η οποία έχει συνταχθεί από τετραμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, οι λόγοι που εντοπίζονται και για τους οποίους είναι παράλογο να πληρώσει κάποιος φόρους στην Ελλάδα είναι οι εξής:

1. Η μη πληρωμή φόρων είναι ένα μέσο για να παραμείνει μια επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας στην αγορά, δηλαδή να μη βάλει λουκέτο. Όπως περιγράφεται στην έκθεση, ο φορολογούμενος που είναι καθ΄ όλα τυπικός στις φορολογικές του υποχρεώσεις χρεώνει 23% ΦΠΑ στα προϊόντα και στις υπηρεσίες του, ασφαλίζει τους εργαζομένους του και καταβάλλει συνολικές εισφορές και φόρους ύψους 43% των ακαθάριστων αποδοχών τους και καταβάλλει φόρους κερδών και εισοδήματος δηλώνοντας όλα τα εισοδήματά του. Στο τέλος, επειδή αντιμετωπίζει αθέμιτο ανταγωνισμό από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν πληρώνουν όλα τα παραπάνω και φοροδιαφεύγουν, θα αναγκαστεί να βάλει «λουκέτο»! Στην άλλη πλευρά βρίσκεται ο φοροφυγάς, ο οποίος δεν χρεώνει ή «τσεπώνει» τον ΦΠΑ 23%, απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό και, παρά το γεγονός ότι δεν είναι τόσο παραγωγικός, καταφέρνει να μένει στην αγορά εκμεταλλευόμενος πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους λόγω της μη πληρωμής φόρων και εισφορών.

2. Η πληρωμή των προστίμων για την απασχόληση ανασφάλιστων εργαζόμενων είναι πιο συμφέρουσα σε σχέση με την πληρωμή των εισφορών για τους εργαζομένους! Η επιχείρηση που είναι τυπική επιβαρύνεται με ένα συνολικό εργατικό κόστος για φόρους και εισφορές ύψους 43% των ακαθάριστων αποδοχών των εργαζόμενων. Αντίθετα, η επιχείρηση που απασχολεί ανασφάλιστους κατά μέσο όρο ελέγχεται από την Επιθεώρηση Εργασίας μία φορά κάθε 10 χρόνια και, εφόσον εντοπιστεί ανασφάλιστη εργασία, τότε της επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο. Δηλαδή το πρόστιμο είναι ο μισθός, οι εισφορές και οι φόροι για έναν μόνο μήνα ενός εργαζόμενου. Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι ο νόμος προβλέπει και την ποινή της διακοπής λειτουργίας, η οποία όμως επιβάλλεται σπανίως.

3. Η μη δήλωση του εισοδήματος επιφέρει μικρότερες κυρώσεις από τη δήλωσή του και τη μη πληρωμή των σχετικών φόρων στη συνέχεια. Ο φορολογούμενος ο οποίος δηλώνει όλο το εισόδημά του βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βεβαίωση του φόρου. Για να πληρώσει, μπορεί να δανειστεί από μια τράπεζα με τραπεζικό επιτόκιο. Αν δεν πληρώσει, θα χρεωθεί με μηνιαίο επιτόκιο 1% και θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να διωχθεί και ποινικά. Ο φορολογούμενος που δεν θα δηλώσει το εισόδημά του είναι σχετικά απίθανο να εντοπιστεί από τις φορολογικές Αρχές. Ακόμα και αν εντοπιστεί, θα μπορέσει να συμβιβαστεί με την Εφορία για να πληρώσει πολύ λιγότερα από τα πρόστιμα που του επιβάλλονται, ενώ παύει και η ποινική του δίωξη. Μάλιστα, εφόσον πληρώσει και εφάπαξ τα πρόστιμα που θα του επιβληθούν, γλυτώνει και επιπλέον 5%.

4. Η αναμονή για την επόμενη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών. Ο φορολογούμενος που είναι συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις πληρώνει στην ώρα τους όλους τους φόρους που του βεβαιώνονται. Ο φορολογούμενος που δεν είναι συνεπής περιμένει την επόμενη ευεργετική ρύθμιση. Εφόσον και πάλι δεν μπορεί να πληρώσει, τότε σταματά να πληρώνει και περιμένει την επόμενη ευεργετική ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης που θα προσφέρει έκπτωση στις προσαυξήσεις.

5. Είναι πιο συμφέρον να προσφύγεις στα δικαστήρια, παρά να πληρώσεις τους φόρους που σου βεβαιώνονται μετά τη διενέργεια ενός φορολογικού ελέγχου. Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ, ο φορολογούμενος που εντοπίζεται να φοροδιαφεύγει βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βεβαίωση πρόσθετων φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων. Αυτούς τους πρόσθετους φόρους μπορεί να τους πληρώσει σε έως και 36 μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, λίγοι πληρώνουν. Συμφέρει να ακολουθήσουν μια διαφορετική οδό διαφυγής. Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, όπου η συζήτηση της υπόθεσής τους καθυστερεί έως και 10 χρόνια για να πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι αποφάσεις των δικαστηρίων δικαιώνουν τους φοροφυγάδες.

6. Χορηγούνται συνεχείς παρατάσεις στις προθεσμίες εκπλήρωσης των φορολογικών υποθέσεων. Οι φορολογούμενοι που είναι συνεπείς εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις εγκαίρως και πληρώνουν και τους φόρους τους εγκαίρως. Αντίθετα, πολλοί περιμένουν τη χορήγηση παράτασης, η οποία συνήθως δίνεται, και καθυστερούν με αυτόν τον τρόπο και την πληρωμή των φόρων.

7. Οι φορολογούμενοι νιώθουν ότι οι φόροι τους δεν έχουν κάποια ανταποδοτικότητα. Καλούνται να πληρώσουν φόρους και την ίδια στιγμή ξοδεύουν αδρά για βασικές κρατικές υπηρεσίες, όπως είναι η παιδεία, η υγεία και οι μεταφορές. Στην παιδεία τα νοικοκυριά αιμορραγούν οικονομικά, λόγω της παραπαιδείας (φροντιστήρια κ.λπ.), ενώ στην υγεία αναγκάζονται να πληρώνουν ποσά κάτω από το τραπέζι, όπως είναι το γνωστό «φακελάκι». Στις μεταφορές αναγκάζονται να πληρώνουν πολύ ακριβά διόδια για τη χρήση αυτοκινητοδρόμων. Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες που παρέχει το κράτος είναι στην καλύτερη περίπτωση χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

[Πηγή capital.gr]

 defencenet.gr

Οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι «υποψήφιοι» για διαθεσιμότητα

Η κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δόση του Ιουλίου - Ποιες υπηρεσίες μπαίνουν στο «στόχαστρο»

Ασφυκτικά είναι τα περιθώρια για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και
όπως φαίνεται ο νέος υπουργός θα προσπαθήσει να πάρει "παράταση" έστω μέχρι ο τέλος καλοκαιριού από την τρόικα για τις μετακινήσεις και τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ" ΠΡΟΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
Όπως φαίνεται οι Δήμοι και ο χώρος της Παιδείας θα αποτελέσουν τις υπηρεσίες από όπου θα επιλεγούν οι υπάλληλοι για τη διαθεσιμότητα.
Όσον αφορά το χώρο της Παιδείας η διαθεσιμότητα δεν αφορά διδακτικό προσωπικό αλλά όσους βρίσκονται εκτός τάξεων.

Ταυτόχρονα ανοιχτό μένει και το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο καθώς οι απολύσεις των εργαζόμενων στην ΕΡΤ έδωσαν μια μεγάλη αριθμητική ανάσα στην κυβέρνηση έναντι της τρόικας αλλά ως το τέλος του χρόνου θα πρεπει να υπάρξουν συνολικά 4.000 απολύσεις.

Αυτή τη φορά ωστόσο, όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση αντί του άμεσου λουκέτου, του ξαφνικού θανάτου δηλαδή μιας μεγάλης δημόσιας επιχείρησης θα επιλεγεί η μέθοδος της συγχώνευσης.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ...

ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΤΗ ΒΡΩΜΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ...

Τα ήθελαν τα υπουργεία - λαιμητόμους κατά συνέπεια δεν πρόκειται να τους λυπηθεί κανένας. Ούτε τον Κυριάκο, ούτε τον Άδωνι. Γνώριζαν όταν ανέλαβαν ότι θα πρέπει να πάρουν τα κεφάλια χιλιάδων δημοσίων   υπαλλήλων με λουκέτα σε οργανισμούς και νοσοκομεία.

Επιβεβαιώθηκαν όλα αυτά στην απογευματινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Με μόνη διαφορά την παράταση στην κινητικότητα που θα ζητήσει η κυβέρνηση, όπως άφησε να εννοηθεί ο Στουρνάρας εξερχόμενος του Μαξίμου.

Το τι θα γίνει μετά τα μπάνια του λαού δεν χρειάζεται να το περιγράψουμε. Το έχετε καταλάβει από μέτρα και τις απολύσεις που θα έρθουν...

ΠΗΓΗ

Να μην φτάσουν μέχρι τον Οκτώβρη

Οι βιαστές της Δημοκρατίας έχουν ξεχυθεί μέσα από τα σκοτάδια και απαιτούν συμμετοχή στη νομή της πίτας. Αυτό είναι κάτι που θα ωθήσει πολύ πιο σύντομα από όσο περιμένουν κάποιοι την κατάσταση εκτός ορίων και ελέγχου 

Του Κώστα Καπνίση

Οι ώρες και οι στιγμές από εδώ και πέρα είναι κρίσιμες και δεν αντέχουν πολλών και βαρύγδουπων αναλύσεων. Μπροστά στα μάτια των περισσότερων μια ανείπωτη καταστροφή περιμένει τούτη τη χώρα. Όχι, δεν πρόκειται για σενάρια καταστροφολογίας ή συνομωσίας. Πλέον τα μηνύματα που έρχονται και από τους «εταίρους» είναι πολλά. Τα χαρτιά είναι ανοικτά πάνω στο τραπέζι. Τα σημάδια είναι πια ολοφάνερα. Κι όμως κάποια απομεινάρια των κομματικών - νεοφεουδαρχικών σχηματισμών που κατακρεούργησαν τη χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια φτύνουν κατάμουτρα μια ολόκληρη κοινωνία για μια τελευταία πιθανότατα φορά.

Γνωρίζουν πολύ καλά τι θα συμβεί στη χώρα το φθινόπωρο του 2013. Κι όμως συνεχίζουν αυτοί οι ολετήρες. Αυτά τα ξεδιάντροπα πλάσματα που κοιτούν μόνο το προσωπικό τους συμφέρον. Η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή τους πέρασε από το μυαλό η μια και μόνη χρήσιμη υπηρεσία που θα μπορούσαν να προσφέρουν. Να φύγουν. Δυστυχώς για τον λαό είναι δέσμιοι τρομακτικής και ασύλληπτης δέσμης ισχυρών συμφερόντων. Οποιαδήποτε σκέψη για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, το ύψιστο δηλαδή μέσο έκφρασης των πολιτών σε μια Δημοκρατία, το ευτέλισαν και έπαιξαν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιγνίδι σπέκουλας μαζί με τα ντόπια και ξένα αφεντικά τους. Κυρίως τα ξένα γιατί τα ντόπια είναι απλοί παπαγάλοι – διεκπεραιωτές – υπάλληλοί τους.

Η Ελλάδα είναι πια και με τη βούλα μια μη ελεύθερη χώρα – προτεκτοράτο των «δανειστών» της. Η Ελλάδα μπορεί να είναι βέβαια μια μικρή χώρα και αν όρθωνε πραγματικά το ανάστημά της έναντι του εχθρού να είχε τη μοίρα που είχε δεκάδες φορές στη μέχρι τώρα μακραίωνη ιστορία της. Όλες όμως τις φορές που αυτό έγινε και η χώρα υπέκυψε στους ισχυρούς της αντιπάλους το έκανε με μάχη. Δεν παρέδιδε ποτέ τα όπλα χωρίς να ματώσει. Πάντα πήγαινε τον εχθρό σε μια μάχη μέχρι εσχάτων. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που οι εχθροί της τη σέβονταν και αργά ή γρήγορα η χώρα αναγεννιόταν ξανά μέσα από τις στάχτες της και ατένιζε περήφανη και με το κεφάλι ψηλά το όποιο παρόν και μέλλον της.

Οι Έλληνες πάντοτε ήταν ένας λαός διαιρεμένος και τα παραδείγματα για του λόγου το αληθές είναι αναρίθμητα. Πάντοτε όμως έβλεπαν αυτό που ονομάζεται κοινός κίνδυνος. Ίσως δεν ήθελαν ποτέ να δώσουν την ευκαιρία στον εχθρό να τους διχάσει εκείνος. Προτιμούσαν να το κάνουν μόνοι τους. Ο ελληνικός λαός άλλωστε ποτέ δεν υπήρξε ηττοπαθής και αυτό που ονομάζεται ελληνική ψυχή έχει μείνει μέχρι και τούτες τις μέρες να θυμίζει σε όλους το παλιό μεγαλείο της ομοψυχίας. Καταγεγραμμένη είναι επίσης άλλη μια μεγάλη ιστορική αλήθεια. Οι ξένες Μεγάλες Δυνάμεις στο πέρασμα των αιώνων ποτέ δε θέλησαν τους Έλληνες ενωμένους και έκαναν το παν για αυτό.

Στην παρούσα ιστορική συγκυρία καλό είναι να θυμούνται οι Έλληνες από όπου κι αν προέρχονται και ανεξάρτητα από τις όποιες απόψεις και πολιτικές πεποιθήσεις τους ότι μέχρι την απόλυτη καταστροφή η ορχήστρα έπαιζε. Σίγουρα θα υπάρξουν και τώρα επιζώντες. Κανείς όμως δε γνωρίζει το ποιοι θα είναι αυτοί αν και οι υποψίες υπάρχουν. Οι δύο συνέταιροι έμειναν πια και επίσημα μόνοι τους μετά την αποχώρηση της «υπεύθυνης» ΔΗΜΑΡ, η οποία για άλλη μια φορά στη βραχύβια πολιτική της ιστορία επέλεξε τα μισόλογα. Ναι μεν αλλά.

Ότι χειρότερο για μια πολιτική δύναμη που θέλει να έχει λόγο στα πράγματα. Θα στηρίζει μέσω ανοχής – συνενοχής. Για όλα αυτά που έγιναν μέσα σε αυτόν τον ένα χρόνο «συμμετοχής» της στην πρώην τρικομματική και νυν δικομματική δε θα γίνει προφανώς καμιά αυτοκριτική. Τι καλό έχει αλήθεια προσφέρει εδώ και ένα χρόνο αυτή η «κυβέρνηση» κανείς δε το γνωρίζει. Η ΔΗΜΑΡ όμως θα είναι ανεκτική στα καλά που δεν έγιναν αλλά στο μέλλον ελπίζει ότι θα γίνουν.

Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα «ξέρασε» την ΔΗΜΑΡ και πλήρως απελευθερωμένο από οποιοδήποτε «αριστερό» άλλοθι προσέφερε το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου είναι έτοιμο να στρέψει τα βέλη του προς όσους ακόμα εξακολουθούν να τα βγάζουν πέρα έστω και με δυσκολία. Το 40% άλλωστε των πολιτών έχει εξαφανιστεί από τον κοινωνικό χάρτη, έχει τοποθετηθεί στο περιθώριο, την εξαθλίωση, τη μιζέρια και την ηττοπάθεια. Απομένει ένα 30% ακόμα και ο αρχικός στόχος με τη σύνθεση της «νέας» κυβέρνησης θα έχει επιτευχθεί.

Οι Αμερικανοί συνηθίζουν να έχουν ένα μότο στη ζωή τους που δεν είναι άλλο από το περίφημο «Do the job». Εννοούν χωρίς να υπολογίζει κάποιος το κόστος ή τις θυσίες που θα απαιτηθούν. Αυτή η εκδοχή εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην ευρωπαϊκή ήπειρο στη πιο διαστρεβλωμένη και εκχυδαϊσμένη της μορφή. Τα πιόνια – «πολιτικά» ανδρείκελα έχουν βρεθεί άρα και το όποιο «έργο» είναι σχετικά εύκολο. Στην Ελλάδα βέβαια η ωμότητα και η χυδαιότητα έχουν ξεπεράσει κάθε σενάριο επιστημονικής φαντασίας και το πείραμα συνεχίζεται απρόσκοπτα και χωρίς να συναντά αντίσταση.

Οι βιαστές της Δημοκρατίας έχουν ξεχυθεί μέσα από τα σκοτάδια και απαιτούν συμμετοχή στη νομή της πίτας. Αυτό είναι κάτι που θα ωθήσει πολύ πιο σύντομα από όσο περιμένουν κάποιοι την κατάσταση εκτός ορίων και ελέγχου. Τα θλιβερά απομεινάρια του «ΠΑΣΟΚ» και της ακροδεξιάς ΝΔ λίγο ενδιαφέρονται για το τι γίνεται στην κοινωνία και αυτό μάλιστα το πράττουν χωρίς ίχνος ντροπής. Κέρδισαν χρόνο μέχρι τον Οκτώβρη με τον τραγικό και αποτελειωτικό για τον λαό «ανασχηματισμό». Αυτό και τίποτε άλλο. Οι αστάθμητοι παράγοντες βέβαια είναι κάτι που δεν έχουν υπολογίσει ή αποφάσισαν να μη του δώσουν έστω και τώρα σημασία. Θα συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο και θα εκτελέσουν πιστά τις εντολές τους μέχρι το τέλος.

Το μαύρο είναι κάτι που δεν τους ενοχλεί. Σε κάθε ευκαιρία το δείχνουν και το προπαγανδίζουν. Ο ελληνικός λαός δεν έχει άλλη επιλογή από το να τους γκρεμίσει προτού φτάσει ο Οκτώβρης. Τότε ίσως θα είναι αργά και μόνο το χάος όσο αφηρημένη έννοια κι αν είναι θα μπορεί να αποτυπώσει αυτά που θα ακολουθήσουν. Μάταια θα ψάχνουν κάποιοι να βρουν τους ενόχους.

Θα έχουν εξαφανιστεί. Θα έχουν δραπετεύσει. Κάτι που επιχείρησαν άλλωστε να κάνουν και τώρα αλλά δεν το κατάφεραν. Όχι γιατί δεν το ήθελαν αλλά γιατί δεν τους επετράπη. Οι μαριονέτες άλλωστε είναι γνωστό ότι δεν κινούν μόνες τους τα σχοινιά τους. Η σχετικά «ήπια» κατατρομοκράτηση με την οποία κέρδισαν πριν από έναν χρόνο τις εκλογές φάνηκε και τώρα σε πιο άγρια μορφή και από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό. Η αντίδραση των συμφερόντων υπήρξε ακαριαία και καταλυτική χωρίς να αφήσει οποιοδήποτε περιθώριο «ελιγμών». Όλα αυτά πλέον ο ελληνικός λαός τα γνωρίζει γιατί τα βλέπει να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του.

Τίποτε πλέον δε μένει κρυφό. Τούτες τις στιγμές δε χωρούν πολιτικές αντιπαραθέσεις στις υγιείς, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις. Αυτό δε θα το συγχωρήσουν οι επόμενες γενιές, οι οποίες θα βλέπουν από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά τι συμβαίνει στην πατρίδα τους και θα ανατριχιάζουν. Η ώρα που οφείλει ο ελληνικός λαός να αποφασίσει το με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει είναι τώρα.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Το ποιον θα στηρίξει αργότερα στις κάλπες όταν η Ελλάδα λευτερωθεί από τους ξένους και εγχώριους δυνάστες της είναι ένα άλλο θέμα. Μια άλλη συζήτηση. Τούτες τις στιγμές σημασία έχει ο αγώνας και καλό είναι να υπενθυμίζεται πως τούτη η χώρα δε γέννησε μονάχα διαίρεση, ανδράποδα και Εφιάλτες μα και λεύτερους ανθρώπους. Σε αυτούς θα πρέπει να αποδίδεται τιμή και μνήμη και συνάμα να ακολουθείται το παράδειγμά τους…