EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ…

Μιχάλης Τζανάκης
Τίποτα σ’ αυτή τη ζωή δεν είναι τυχαίο. Ειδικά όταν η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ. Συνεχώς όλοι αναρωτιούνται: «μα καλά τι παίρνουν οι Έλληνες;», «πόσο ναρκωμένοι είναι;», «τους ψεκάζουν
με κάτι;». ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου για να ανακαλύψουμε το μυστικό της κοινωνικής και
πολιτικής αφασίας που έχουμε περιέλθει. Το ανακάλυψε μια κοπέλα στη Θεσσαλονίκη που ξύπνησε γυμνή και βιασθείσα, χωρίς να θυμάται τίποτα. Κάπου εκεί ανακάλυψαν ότι νεαροί κατείχαν τις νέες ναρκωτικές ουσίες, γνωστές ως «σιρόπι του βιασμού»

Τι είναι το σιρόπι του βιασμού

Το «σιρόπι του βιασμού» ανήκει στα ναρκωτικά νέας γενιάς που είναι πολύ επικίνδυνα, όπως το sisha το οποίο περιέχει κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και ειναι γνωστό ως «η κόκα των φτωχών».

Πρόκειται για μια νέα εξελιγμένη ουσία σε υγρή μορφή, η οποία προκαλεί απώλεια μνήμης, μείωση των αντιστάσεων και όχι μόνο διευκολύνουν το «έργο» των βιαστών, αλλά τους βοηθούν να γλιτώσουν και τη σύλληψη, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν μέσω εργαστηριακών εξετάσεων, επειδή αποβάλλονται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό.

Δεν μπορεί να είναι τυχαία η δράση του. Επαναλαμβάνουμε τις επιδράσεις του ναρκωτικού: « προκαλεί απώλεια μνήμης» και «μειώνει τις αντιστάσεις». Αυτό μας δίνουν, αυτό μας ταϊζουν σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες. Το «σιρόπι του βιασμού» έχει πολλές μορφές. Άλλοτε γράφει «success story», άλλοτε «εξορθολογισμός», άλλοτε «ανάπτυξη» και άλλες τέτοιου είδους παπαρδέλες. Λαμβάνει λοιπόν ο νεοραγιάς νεοέλλην το «σιροπάκι» του και ξυπνά τσίτσιδος και ατιμασμένος απ’ τους «βιαστές» του. Και μη φανταστείτε στο ρόλο του βιαστή κανέναν «νταβραντισμένο» τύπο. Κάτι στουρναροειδή και βενιζελόμορφα ζόμπι με Αδώνεια συνδρομή.

Το «σιρόπι του βιασμού» εισάγεται από την Ευρώπη, λαμβάνεται ανά εξάωρο μαζί με τα δελτία ειδήσεων των «Τουρκοκάναλων» και χορηγείται με συνταγή της «τρόικας». Χορηγείται σε εκατομμύρια Ελλήνων που εμφανίζουν συμπτώματα εκνευρισμού και νευρικότητας. Η επίδραση του σιροπιού κρατά περίπου τρεις μήνες, όσο χρονικό διάστημα μεσολαβεί για τους τακτικούς ελέγχους των νταβατζήδων της χώρας που οι αξιότιμοι βενιζελοσαμαράδες αποκαλούν «δανειστές» και «τεχνικούς ελεγκτές».

ΥΓ. παρακολουθώ αυτή την ώρα που πληκτρολογώ αυτές τις αράδες τον Φ. Κουβέλη σε συνέντευξη στον Α. Παπαχελά να λέει επισήμως εν ολίγοις ότι η κυβέρνηση που στήριζε μέχρι πριν λίγες μέρες έχει καταστρατηγήσει κάθε έννοια δημοκρατίας και ευνομίας.

Αυτός κι αν είχε πιει το «σιρόπι του βιασμού»…

Μαζί με το σιρόπι του βιασμού, μετράτε και το πόσες χιλιάδες απολύονται, πόσα χαράτσια θα πληρώνετε, πόσα σχολεία θα κλείνουν, πόσα νοσοκομεία θα υπολειτουργούν, μπείτε σε κανένα κάδο σκουπιδιών και περιμένετε την «ανάπτυξη».

ΠΗΓΗ

Προωθείται αλλαγή του Ποινικού Κώδικα για να γλυτώσουν οι κλέφτες του Δημοσίου Χρήματος !!!

«Πρωτοφανές για τα Παγκόσμια δεδομένα» χαρακτήρισε ο Γ.Γ. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νίκος Νικολόπουλος το Νέο Σχέδιο Νόμου που ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το οποίο θα κατατεθεί εντός των επομένων ημερών στη Βουλή προς ψήφιση.

Ο κ. Νικολόπουλος με αφορμή τη νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Ενώ όλα τα ΜΜΕ της ‘’βαρονίας’’ και των Επιχειρηματιών της Διαπλοκής παρουσιάζουν τα τελευταία 24ωρα ως επίτευγμα των Κυβερνητικών Κομμάτων της Επιτροπής για τη Λίστα Λαγκάρντ την παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου σε Ειδικό Δικαστήριο, την ίδια στιγμή ετοιμάζουν από το «παράθυρο» την γρήγορη αποφυλάκισή του (σε περίπτωση που καταδικαστεί σε κάθειρξη).

Κι ενώ ο Έλληνας πολίτης μπαίνει στη φυλακή για οφειλή ακόμα και μερικών δεκάδων Ευρώ, η Δικομματική Κυβέρνηση της προδοσίας της πατρίδας μας, φροντίζει να «πέσουν» στα ελαφρά, όλοι όσοι από τη Μεταπολίτευση και μετά «έτρωγαν με χρυσά κουτάλια» από το καζάνι του Ελληνικού Δημοσίου Χρήματος και εντόπισε αυτούσιο το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα το άρθρο 298, που σχετίζεται με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Ιδιαίτερη έμφαση, πρέπει να δοθεί στη παράγραφο 3.

Άρθρο 298

Υπεξαίρεση

1. Όποιος ιδιοποιείται παράνομα ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα που περιήλθε στην κατοχή του με οποιονδήποτε τρόπο τιμωρείται με φυλάκιση ως δύο έτη ή χρηματική ποινή και αν το αντικείμενο είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, με φυλάκιση από ένα ως πέντε έτη και χρηματική ποινή.

2. Αν πρόκειται για αντικείμενο που το έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω ανάγκης ή λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου, επιτρόπου ή κηδεμόνα του παθόντος ή ως μεσεγγυούχου ή διαχειριστή ξένης περιουσίας, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση από ένα ως πέντε έτη και χρηματική ποινή και αν το αντικείμενο είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, με κάθειρξη ως δέκα έτη και χρηματική ποινή.

3. Αν η υπεξαίρεση στρέφεται άμεσα κατά του ελληνικού Δημοσίου, των νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και το αντικείμενό της είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας επιβάλλεται κάθειρξη ως δεκαπέντε έτη και χρηματική ποινή.

4. Με το ξένο πράγμα εξομοιώνεται και: α) το τίμημα που έλαβε ο υπαίτιος για κινητό πράγμα που του το είχαν εμπιστευθεί για να το πουλήσει, καθώς και β) το κινητό πράγμα που απέκτησε ο υπαίτιος με χρήματα ή με άλλο πράγμα που του το είχαν εμπιστευθεί για να αγοράσει ή να ανταλλάξει αντίστοιχα το πράγμα που απέκτησε.

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος Ποινικού Κώδικα καταργούνται οι ακόλουθοι ειδικοί νόμοι:

1)Ν. ΤΟΔ΄/1871«περί της καταδιώξεως της ληστείας»

2)Ν. ΥΙΕ/1871«περί τροποποιήσεως άρθρων τινών του περί καταδιώξεως της ληστείας νόμου»

3) Ν. ΩΞΗ/1880 «περί καταδιώξεως της ληστείας»

4) Ν. 4277/1929 «περί τηλεγραφικής ανταποκρίσεως»

5) Ν. 1608/1950 «περί αυξήσεως των ποινών των προβλεπομένων για τους καταχραστάς του Δημοσίου»

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι, αντικαθίστανται τα ισόβια του Ν.1608/1950 με ποινή κάθειρξης 15 ετών. Έτσι πολιτικοί πρωταγωνιστές σκανδάλων όπως ο κ. Τσοχατζόπουλος, και άλλοι πολλοί που θα ακολουθήσουν και έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι….θα είναι και πάλι ελεύθεροι πολύ σύντομα.

Πόσο σύντομα; Συγκεκριμένα, τα 15 έτη κάθειρξης με καλή διαγωγή και με συμμετοχή σε μερικές δραστηριότητες των φυλακών, μπορούν να μειωθούν σε 4 έτη!!!

Ενώ λοιπόν οι «κλέφτες» του Δημοσίου Χρήματος θα «ξεκουραστούν» για μία 4ετία στη φυλακή, μετά θα είναι και πάλι ελεύθεροι να απολαύσουν τα όσα κέρδισαν όλα αυτά τα χρόνια. Την ίδια στιγμή, η ελληνική οικονομία και ο Ελληνικός Λαός θα απαιτηθεί τουλάχιστον 2 δεκαετίες για επανέλθει το βιοτικό επίπεδο σ’ εκείνο του 2004!

Ο γ.γ. του ΧΡΙ.Κ.Ε Νίκος Νικολόπουλος τόνισε κατ’ επανάληψη για τη Λίστα Λαγκάρντ, ότι έχει βάσιμη πληροφόρηση συγκάλυψης της υπόθεσης που τον κάνει να ανησυχεί ότι τελικά θα πέσουν στα μαλακά οι πρωταγωνιστές της. Σήμερα, με την παρουσίαση του νέου Σχεδίου του Ποινικού Κώδικα δυστυχώς αλλά δικαιώνεται για μία ακόμα φορά.

Το ΧΡΙ.Κ.Ε έχει προτείνει όχι μόνο την ισόβια καταδίκη των πολιτικών και μη προσώπων που διασπάθισαν το Δημόσιο Χρήμα, αλλά ταυτόχρονα και τη Δήμευση της περιουσίας τους.

Είναι μια πρόταση που έχει καταθέσει και θα τη στηρίξει στη Βουλή, απ’ οποιαδήποτε

πτέρυγα του Κοινοβουλίου ή πλευρά του πολιτικού φάσματος κι αν προέρχεται».

Έχουμε απίστευτη δύναμη

Έχω ακούσει και διαβάσει σε εκατοντάδες σάιτ για τη κρίση στην Ελλάδα, την Ευρώπη και γενικά για την αναταραχή σε όλο τον κόσμο, τις εκατοντάδες απόψεις, αναλύσεις, ομολογίες δημοσιογράφων, πολιτικών, τραπεζιτών, ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης, ελλήνων και ξένων.

Βλέπω τον κόσμο στους δρόμους, διαβάζω τι γράφουν ανέργοι στα σάιτ, βλέπω τόση απογοήτευση, θύμο, ενοχή. Καθόμαστε στα καφενεία, στις καφετέριες, στους καναπέδες, τα συζητάμε, τα αναλύουμε και κλαίμε τη μαύρη μας τη μοίρα και μοιρολογάμε, τη μαύρη μοίρα μας που άλλοι καθορίζουν κι εμείς τους το επιτρέπουμε.

Το χειρότερο είναι ότι καθορίζουν και τη μοίρα των παιδιών μας και της Ελλάδας, εμείς είδαμε και μια άσπρη μέρα (που λέει ο λόγος) ζήσαμε τη δημοκρατία, την ελευθερία. Τα παιδιά μας θα ζούνε σε δημοκρατική και ελεύθερη Ελλάδα ή σε μια υποδουλωμένη Ελλάδα;

Κατάφεραν να μας κάνουν αδύναμους και ανήμπορους να αντιδράσουμε. Υπάρχει σχέδιο φυσικά, εκτός και εντός Ελλάδας, μας έμαθαν τόσα χρόνια να κοιτάμε τον εαυτούλη μας κι άσε τους άλλους να πνιγούν, να βλέπουμε τους συνανθρώπους μας άλλοι με λύπηση, άλλοι με ζήλια κι άλλοι με μίσος ή δέος. Αυτό που ήθελαν σχεδόν το πέτυχαν, να διχάσουν και να χωρίσουν τους ανθρώπους και την κοινωνία σε αντίπαλες ομάδες για να προωθήσουν πιο εύκολα τα σχέδια τους π.χ. βοράς- νότος, ολυμπιακοί-παναθηναϊκοί, πλούσιοι-φτωχοί, δημόσιοι υπάλληλοι κόντρα με τους ιδιωτικούς, αριστεροί-δεξιοί-κεντρώοι-σοσιαλιστές.

Ακόμα και στις απεργίες, τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, να νιώθουν ενοχές οι Έλληνες ότι φταίνε για τη κατάντια της Ελλάδας, και τώρα για να μην πτωχεύσουμε πρέπει να κάνουμε ό,τι μας πουν. Σπέρνουν το φόβο (δεν θα έχουμε φάρμακα, πετρέλαιο, γάλα κ.τ.λ.), και μας τα λένε αυτοί που σχεδίασαν και κατάντησαν την Ελλάδα και τους Έλληνες έτσι, και τώρα να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε και θα μας σώσουν, αυτοί οι ίδιοι .

Τώρα η καινούρια καραμέλα των Ευρωπαίων, με τη σύμφωνη γνώμη και των δικών μας, για τη διαφθορά και τη μείωση του δημοσίου τομέα.

Σύμφωνα με στατιστικές από διάφορες ευρωπαϊκές επιτροπές και έρευνες, η Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων, συν δυο με τρία εκατομμύρια μετανάστες νόμιμους και μη, (σύνολο δεκατρία εκατομμύρια) απασχολεί περίπου επτακόσιες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. ποσοστό περίπου 6% περιλαμβανόμενων του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας, των ιερέων, των ΟΤΑ.

Τα πρότυπα και τα αδιάφθορα ευρωπαϊκά κράτη έσχουν: Σουηδία 30% δημοσίους υπαλλήλους, Δανία 29%, Γαλλία πάνω από 20%, Αγγλία 17%, Γερμανία περίπου 15%, χωρίς να περιλαμβάνει ένοπλες δυνάμεις και ΟΤΑ - κι αυτές οι χώρες δεν συνορεύουν με Τουρκία και Αλβανία! Γιατί λοιπόν η Ελλάδα θα πρέπει να έχει 3% με 4% δημοσίους υπαλλήλους, με τόσες γεωγραφικές ιδιομορφίες και τόσα συνοριακά προβλήματα;. Μήπως είμαστε πειραματόζωα; Μήπως θέλουν να διαλύσουν την Ελλάδα και να την ξεπουλήσουν, όπως ισχυρίζονται πολλοί;

Στα σχέδια τους είναι να δημιουργήσουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων, τους ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ, που ζουν αριστοκρατικά και μαζεύουν όλο το χρήμα χωρίς να κάνουν τίποτα, χωρίς να πληρώνουν τίποτα (φόρους, χαράτσια, εισφορές κτλ). Τη ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ, δηλαδή αυτούς που έχουν ένα κεραμίδι στο κεφάλι τους, κάνουν όλη τη δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ, πληρώνουν τους δεκάδες φόρους, τα χαράτσια, τις εισφορές, τον ΦΠΑ κτλ, να έχουν ένα πιάτο φαί να φάνε, άντε... κι έναν καφέ να πιούνε, και μερικοί ίσως κάποιο σαββατοκύριακο να έχουν χρήματα για ένα θέατρο, σινεμά ή για μια εκδρομή. Υπάρχει και η τρίτη κατηγορία, οι ΦΤΩΧΟΙ, που μένουν στα παγκάκια ή σε παράγκες, τρώνε από τα σκουπίδια, πεθαίνουν στους δρόμους χωρίς περίθαλψη ή αυτοκτονούν. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων έγινε για να τη βλέπει η μεσαία τάξη και να ΦΟΒΑΤΑΙ, να λέει δόξα τω θεώ, και ευχαριστημένοι να 'μαστε! Μη μιλάς καθόλου, κάτσε στ' αυγά σου και κάνε ό,τι σου λένε, δέξου τη μείωση μισθού, μισά ένσημα, βασικό μισθό 300€ κ.τ.λ.
Είναι γνωστό ότι για να κατακτήσεις μια χώρα θα πρέπει να κάνεις πόλεμο μαζί της ή να την καταστρέψεις οικονομικά, δανείζοντας συνέχεια χρήματα, με διάφορες προφάσεις, εξοπλισμοί (κακοί γείτονες), ανάπτυξη, Ολυμπιακοί Αγώνες και χίλια άλλα δυο.

Πιστεύω ότι αυτό βιώνουμε τώρα, ένα οικονομικό πόλεμο για να μας κατακτήσουνε. Καταπάτουν δημοκρατικά μας δικαιώματα, το σύνταγμα και τη δικαιοσύνη με πρωτότυπες, όμορφες και ακατανόητες λέξεις. Το θέμα είναι θα τους αφήσουμε. Θα αντιδράσουμε;

Αν περιμένουμε από τους πατριώτες εθνοπατέρες μας σωθήκαμε, αν είχαν λίγο φιλότιμο και... κότσια, για να μην πω τίποτ' άλλο, και η χώρα είχε χρεωθεί με φυσικό και όχι τεχνικό τρόπο, θα έκοβαν πρώτα τον δικό τους μισθό για να τη σώσουν, και όχι από τα 8-10 χιλιάρικα το μήνα που παίρνουν να το κατεβάσουν στα 6-7. Όχι, να πάρουν κι αυτοί τον βασικό μισθό των 586€ που κανόνισαν και υπέγραψαν για τους πολίτες, ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ; Στο φινάλε, όλα τσάμπα τα έχουν, εμείς τους τα πληρώνουμε, τηλεφώνα, αυτοκίνητα, βενζίνες και τόσα άλλα. Αν έχουν κότσια, ας το τολμήσουν! Και φανταστείτε ότι το 90% από όλους αυτούς είναι από πλούσιες οικογένειες και τζάκια. Αν ο μισθός του βουλευτή ήταν ο βασικός, ή έστω κάτι παραπάνω, και δεν υπήρχαν τα προνόμια και οι απαλλαγές που έχουν, να δούμε πόσοι πατριώτες απ' αυτούς θα νοιάζονταν για την Ελλάδα και για τους πολίτες.

Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η αδιαφορία που δείχνουμε οι περισσότεροι μ' αυτά που συμβαίνουν γύρω μας Αν και όταν ξυπνήσουμε, θα είναι πολύ αργά, πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα!

Δεν θέλω να απογοητεύσω κανέναν, αλλά μην περιμένετε με τέτοια ύφεση να υπάρχουν δουλειές την επομένη δεκαετία, κλείνουν κάθε μέρα τόσα μαγαζιά και επιχειρήσεις, άλλες φεύγουν στο εξωτερικό, μία στις δυο επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι ζημιογόνα. Θέλουν να μας εξαθλιώσουν, μεταναστεύει η πιο μορφωμένη γενιά, τα παιδιά μας, που τα σπουδάσαμε με τόσο κόπο και στερήσεις.

Είμαστε περίπου δυο εκατομμύρια άνεργοι (απίστευτο)! Κόμμα -που λέει ο λόγος- να κάναμε, μαζί με τις ψήφους των φιλών και συγγενών θα ήμαστε πρώτο κόμμα με αυτοδυναμία! Έχουμε απίστευτη δύναμη, μπορούμε να ανατρέψουμε τα πάντα αρκεί να το πιστέψουμε, και δεν εννοώ να δημιουργήσουμε χάος, φασαρίες, να ανατρέψουμε τη κυβέρνηση, εννοώ να μας πάρουν στα σοβαρά, να τους πιέσουμε ν' αλλάξουν την πολιτική και τα μνημόνια, σίγουρα υπάρχει τρόπος όσα τραγικά λάθη και να 'χουν κάνει, συνειδητά η ασυνείδητα, ή -αν θέλετε- ακόμα και να μας φοβηθούν! Δεν μπορούμε να συγκεντρώσουμε το 10% με15% απ' αυτό τον κόσμο; Φανταστείτε 100, 200, 300, 500 χιλιάδες κόσμος τι δύναμη έχει για δυο τρεις ώρες, ή αν χρειαστεί και μέρες - χωρίς αγώνα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Προτείνω να κάνουμε μια αρχή την Κυριακή 15/9/2013 στις 5.00 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί, να το διαδώσουμε σε όλους, από στόμα σε στόμα, από πόρτα σε πόρτα, στους φίλους, μέσω διαδικτύου με ό,τι μπορεί ο καθένας. Ίσως να μπορεί να μας βοηθήσει κι αυτό το σάιτ. Ας μας πουν οι υπεύθυνοι τι αναγνωσιμότητα έχει το σάιτ, τι μπορούμε να κάνουμε, σε ποιους να απευθυνθούμε.

ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ, ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ.

Πρέπει και θέλουμε να δουλεύουμε και να ζούμε αξιοπρεπώς - το αξίζουμε. Κάποιοι ίσως να συμφωνούν η να διαφωνούν μαζί μου, δεν έχω τη πρόθεση ούτε τη δυνατότητα να κάνω τον ξύπνιο, ή να δημιουργήσω εντυπώσεις, απλώς ο χρόνος που έχω ως άνεργος και το συγκεκριμένο σάιτ μου δίνει τη δυνατότητα να εκφράσω τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τις διαπιστώσεις μου, έτσι να τα πω κάπου και να ξεσπάσω - το ευχαριστώ πολύ.

Κάποτε η Ελλάδα και οι πρόγονοί μας έδωσαν τα φώτα σε όλη την ανθρωπότητα, δίδαξαν τη δημοκρατία, το δικαίωμα στην ελευθερία των ανθρώπων και λαών, την ισότητα, τη δικαιοσύνη. Εύχομαι να μην είναι τώρα η Ελλάδα που θα διδάξει στην ανθρωπότητα πώς καταργείται η δημοκρατία, πώς απαξιώνεται η δικαιοσύνη, πώς ξεφτιλίζονται οι άνθρωποι, πώς υποδουλώνεται ένας λαός, ένα έθνος...
 
ΑΓΕΡΩΧΟΣ , 48 χρ. , Αττική

ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ - Στη γκιλοτίνα όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι - Με απόφαση υπουργού "κόβονται κεφάλια"

Με μία απλή υπουργική απόφαση χιλιάδες εργαζόμενοι του Δημοσίου θα μπορούν να στέλνονται στην ανεργία, αφού θα καταργούνται θέσεις, ειδικότητες ακόμη και ολόκληροι κλάδοι. Πρόκειται επί της ουσίας για κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, αφού ο
υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τον υπουργό του οικείου υπουργείου θα μπορούν τη μία μέρα να απολύουν και την άλλη να προσλαμβάνουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Η διάταξη αυτή, που εμπεριέχεται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, χαρακτηρίζεται πραξικοπηματική και επιστρέφει την Ελλάδα χρόνια πίσω, όπως υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού η επιλογή τόσο αυτών που θα απολυθούν όσο και των νεοπροσληφθέντων θα γίνεται με υποκειμενικά και όχι αντικειμενικά κριτήρια.

«Τσουβαλιάζουν» τους πάντες και κρίνουν με δημοσιονομικά κριτήρια ολόκληρους κλάδους εργαζομένους. Η αξιολόγηση των υπαλλήλων και τα δήθεν κριτήρια είναι μία «μπαρούφα», αφού επί της ουσίας έχουν καταργήσει και τον ΑΣΕΠ. Θέλουν να κάνουν 25.000 απολύσεις και δεν τους νοιάζει απολύτως τίποτε.

Έχουν βάλει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους στη γκιλοτίνα και ανάλογα με τις εντολές και τις απαιτήσεις της τρόικας θα «κόβουν» κεφάλια.

Το ίδιο θα πράξουν όχι μόνο με τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και με όλους τους Έλληνες φορολογούμενους, αφού το νομοσχέδιο που αποτελείται από έναν εφαρμοστικό νόμο 109 άρθρων και πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 19 Ιουλίου για να μπορέσει να εκταμιευθεί η πρώτη υποδόση της δόσης προβλέπει σειρά φορολογικών μέτρων.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο «καταργούνται στους Δήμους οι θέσεις της ειδικότητας Σχολικών Φυλάκων ανεξαρτήτως κατηγορίας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου».

Όσον αφορά στη Δημοτική Αστυνομία «από τις 23/9/2013 καταργούνται στους Δήμους οι θέσεις του κλάδου ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας, ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας, ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας και ΥΕ Δημοτικής Αστυνομίας. Οι υπάλληλοι των οποίων οι θέσεις καταργούνται, τίθενται σε διαθεσιμότητα». Την αναπλήρωση την υπηρεσίας των δημοτικών αστυνομικών αναλαμβάνει πλέον η Ελληνική Αστυνομία.

Προβλέπεται η κατάργηση θέσεων ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του οικείου Υπουργού. Επιτρέπεται να συνιστώνται θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα στους παραπάνω φορείς σύμφωνα με υπουργική απόφαση.

Επίσης ανοίγει ο δρόμος των μετατάξεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών και του αριθμού των υπαλλήλων. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

α) η μετάταξη μόνιμων πολιτικών υπαλλήλων και η μεταφορά υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.).

β) η μεταφορά υπαλλήλων που διατηρούν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο δημόσιο τομέα σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ανεξάρτητων αρχών, Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού και των λοιπών Ν.Π.Δ.Δ. όταν επιβάλλεται από το συμφέρον της υπηρεσίας υποδοχής, ιδίως για την κάλυψη άμεσων υπηρεσιακών αναγκών και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Το νομοσχέδιο δηλαδή συνιστά ένα νέο μνημόνιο που ανατρέπει τα πάντα στο Δημόσιο Τομέα. Το βέβαιο είναι πώς θα απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι. Επίσης βέβαιο είναι, όπως κινείται η κυβέρνηση, πώς δεν θα απολυθούν οι «λουφαδόροι» και οι κοπανατζήδες. Πρόκειται για ισοπεδωτική πολιτική.

 

Κόμματα και ΜΜΕ οι πλέον διεφθαρμένοι στην Ελλάδα

Τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας οι ποιο «διεφθαρμένοι» θεσμοί.
Ένας στους δύο παραδέχεται ότι έχει δωροδοκήσει δημόσιους λειτουργούς. Τα αποτελέσματα της
έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ελλάδα αποτυπώνουν μια χώρα που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ και όχι μόνο.

Αυτή τη θέση η Ελλάδα τη διατηρεί και ανάμεσα στα 28 κράτη που ανήκουν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναφορικά με την ερώτηση κατά πόσο η κυβέρνηση υποκινείται από «μεγάλα συμφέροντα».

Αυτό το πιστεύει μόλις το 5% των Νορβηγών για την κυβέρνηση τους, το 55% των Γερμανών, το 70% των Ιταλών, αλλά το 83% των ερωτηθέντων Ελλήνων.

Αρνητική «πρωτιά» της χώρας διαπιστώνεται και αλλού. Στην ερώτηση ποιος θεσμός είναι ο πιο διεφθαρμένος η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων κατονόμασε, όπως και σε πολλές άλλες χώρες τα πολιτικά κόμματα.

Σε καμία όμως από τις υπόλοιπες 106 χώρες η βαθμολογία δεν ήταν τόσο υψηλή όπως στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τη διαφθορά στα ΜΜΕ. Μόνο στη Νιγηρία οι ερωτηθέντες δίνουν στα ΜΜΕ χειρότερους βαθμούς.

Παρόλα αυτά, ενώ το 2010 το 75% πίστευε ότι το φαινόμενο της διαφθοράς στην Ελλάδα έχει αυξηθεί, σήμερα αυτό το υποστηρίζει μόλις το 54%. Όπως εκτιμά η Διεθνής Διαφάνεια, αυτοί οι αριθμοί εκφράζουν την απαξίωση και την έλλειψη εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινής γνώμης έναντι των δημοκρατικών θεσμών.

Τι γίνεται όμως με τη συμπεριφορά των ίδιων των Ελλήνων πολιτών; Αν και ένας στους δυο παραδέχεται ότι έχει δωροδοκήσει για την παροχή κάποιας δημόσιας υπηρεσίας, σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (84%) δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να αντιδράσουν στην διαφθορά, καταγγέλλοντας συγκεκριμένα περιστατικά.


Γενική απεργία διαρκείας από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ; Μπα ...24ωρη στις 16 Ιουλίου ίσα για καφεδάκι και καμιά βουτιά !

Την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας από κοινού με την ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 16 Ιουλίου, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στο νέο πολυνομοσχέδιο που  κατατέθηκε στη Βουλή.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, «η κυβέρνηση συνεχίζει να σπρώχνει στον Καιάδα τους εργαζόμενους με διαδικασίες εξπρές και με νέα μνημόνια που τα βαπτίζει πολυνομοσχέδια».

Το συλλατήριο διαμαρτυρίας θα γίνει στις 11:30 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Την Πέμπτη 11 Ιουλίου η ΓΣΕΕ θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνει η ΠΟΕΜ μαζί με τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ και Σκαραμαγκά στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει διάβημα στους συναρμόδιους υπουργούς.

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι «οι νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις στα εργασιακά, οι διαθεσιμότητες, η κινητικότητα και εν τέλει οι απολύσεις, η ανεργία που έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις, οι συνεχείς επιστρατεύσεις, τα νέα χαράτσια που προωθούνται με το νέο φορολογικό, τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ο νέος μηχανισμός υπονόμευσης της συλλογικής διαπραγμάτευσης κι όλα όσα έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και έχουν στερήσει βασικά δημοκρατικά δικαιώματά τους, δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα».

«Ας καταλάβουν επιτέλους Κυβέρνηση και Τρόικα ότι οι εργαζόμενοι: "Είμαστε άνθρωποι και δε θα γίνουμε αριθμοί"», υπογραμμίζει.
 
in.gr

Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Κοιτάμε εμβρόντητοι το θέατρο των πολιτικών, των δημοσιογράφων, των πληρωμένων δωσίλογων, εις βάρος της πατρίδας και περιμένουμε να δώσει την λύση το ένα ή το άλλο κόμμα που ψηφίζουμε.

Η λύση δεν θα δοθεί από τα κόμματα και τους πολιτικούς γιατί απλά, δεν έχουμε Δημοκρατία. Η ύπαρξή τους είναι άχρηστη σε εμάς. Είναι χρήσιμη μόνο σ’ αυτούς που έχουν συμφέρον να μας κρατούν διηρημένους και εχθρούς αναμεταξύ μας.
Ζούμε μέσα στο το παράλογο, στο ψεύδος και την πλάνη. Ζούμε τον μεγαλύτερο διωγμό της Ιστορίας μας.
Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, σε λίγο θα υποστούμε την μεγαλύτερη Εθνική Τραγωδία. Θα θρηνήσουμε πάνω στα ερείπια της πατρίδας μας και της ζωής μας.
Παραθέτω ορισμένα σημεία από τον όρκο της Φιλικής Εταιρείας, που αισθάνομαι ότι ήρθε η ώρα να συλλογιστούμε και να ξαναθυμηθούμε.

Ορκίζομαι ότι θέλω τρέφει εις την καρδίαν μου αδιάλλακτον μίσος εναντίον των τυράννων της πατρίδος μου, των οπαδών και των ομοφρόνων με τούτους, θέλω ενεργεί κατά πάντα τρόπον προς βλάβην και αυτόν τον παντελή όλεθρόν των, όταν η περίστασις το συγχωρήσει. 

Ορκίζομαι να συντρέχω, όπου εύρω τινά συνάδελφον, με όλην την δύναμιν και την κατάστασίν μου. Να προσφέρω εις αυτόν σέβας και υπακοήν, αν είναι μεγαλύτερος εις τον βαθμόν και αν έτυχε πρότερον εχθρός μου, τόσον περισσότερον να τον αγαπώ και να τον συντρέχω, καθ΄όσον η έχθρα μου ήθελεν είναι μεγαλυτέρα

Ορκίζομαι να προσέχω πάντοτε εις την διαγωγήν μου, να είμαι ενάρετος. Να ευλαβώμαι την θρησκείαν μου, χωρίς να καταφρονώ τας ξένας. Να δίδω πάντοτε το καλόν παράδειγμα. Να συμβουλεύω και να συντρέχω τον ασθενή, τον δυστυχή και τον αδύνατον. Να σέβομαι την διοίκησιν, τα έθιμα, τα κριτήρια και τους διοικητάς του τόπου, εις τον οποίον διατριβώ. 

 
Τέλος πάντων ορκίζομαι εις Σε, ω ιερά πλην τρισάθλια Πατρίς ! Ορκίζομαι εις τας πολυχρονίους βασάνους Σου. Ορκίζομαι εις τα πικρά δάκρυα τα οποία τόσους αιώνας έχυσαν και χύνουν τα ταλαίπωρα τέκνα Σου, εις τα ίδια μου δάκρυα, χυνόμενα κατά ταύτην την στιγμήν, και εις την μέλλουσαν ελευθερίαν των ομογενών μου ότι αφιερώνομαι όλως εις Σε. Εις το εξής συ θέλεις είσαι η αιτία και ο σκοπός των διαλογισμών μου. Το όνομά σου ο οδηγός των πράξεών μου, και η ευτυχία Σου η ανταμοιβή των κόπων μου. Η θεία δικαιοσύνη ας εξαντλήσει επάνω εις την κεφαλήν μου όλους τους κεραυνούς της, το όνομά μου να είναι εις αποστροφήν, και το υποκείμενόν μου το αντικείμενον της κατάρας και του αναθέματος των Ομογενών μου, αν ίσως λησμονήσω εις μίαν στιγμήν τας δυστυχίας των και δεν εκπληρώσω το χρέος μου. Τέλος ο θάνατός μου ας είναι η άφευκτος τιμωρία του αμαρτήματός μου, δια να μη λησμονώ την αγνότητα της Εταιρείας με την συμμετοχήν μου».

Επιτακτική ανάγκη να δώσουμε ξανά τον ίδιο όρκο. Όρκος αγώνα, πίστης ,ομόνοιας, αγάπης στον συμπατριώτη, αφιέρωσης στο εθνικό καθήκον.
Αν θέλουμε να λεγόμαστε Έλληνες.
Αν είμαστε άξιοι να πατούμε το Ελληνικό χώμα.
Αν δεν έχουμε κόψει εντελώς τους δεσμούς με τις ρίζες μας.
Αν έχουμε την αξίωση να μεγαλώσουμε ελεύθερους γιους και κόρες στον τόπο μας.
Αλλιώς…
Ραγιάδες εμείς, ραγάδες τα παιδιά μας, ραγιάδες και τα παιδιά των παιδιών μας.
Ας φύγουμε καλύτερα, να πάρουμε το καράβι της φυγής, ας γίνουμε «πολίτες του κόσμου», όπως μας θέλει η Νέα Εποχή. Να αναζητήσουμε αλλού δουλειά και φαί, αναπολώντας συχνά ότι κάποτε είχαμε… μια πατρίδα.

Ένα καράβι της φυγής,
ένα γλυκό καράβι,
στα όνειρά μου έρχεται
και μπαίνει κάθε βράδυ...

Στην πλώρη γράφει λεύτερος
στην πρύμνη δεν αντέχω
κι έχει στα άλμπουρα ψηλά,
ό,τι εγώ δεν έχω...

Κι ο καπετάνιος με ρωτά
κι ο καπετάνιος λέει,
"μήπως πεινάς,
μήπως πεινάς, μήπως διψάς,
κι είσαι σκοτεινιασμένος" ;

"Μήτε πεινώ,
μήτε πεινώ, μήτε διψώ,
μα ψάχνω μια πατρίδα
γιατί δεν έχω μια μεριά,
να γύρω το κορμί μου,
αν με προδώσει η θάλασσα,
ο σκύλος κι η καλή μου"...

Ένα καράβι της φυγής
ένα γλυκό καράβι,
στα όνειρά μου έρχεται
και φεύγει κάθε βράδυ....


Θωμαή Στεφανοπούλου  


ΠΗΓΗ

Το μποστάνι του μπάρμπα-Νίκου, βρε χαμένοι?

Πόρισμα - φωτιά για τις ποινικές ευθύνες του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, "κ." Προβόπουλου, σχετικά με την έγκριση μεταβίβασης του 31,31% των μετοχών της Proton Bank, σημειώνεται στη μπλογκόσφαιρα.

Αγοραστής ήταν ο προσωρινά κρατούμενος σήμερα, επιχειρηματίας "κ." Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Πωλητής ήταν η τράπεζα Πειραιώς, η τράπεζα  που ελέγχει ο εθνικός μας τραπεζίτης "κ." Σάλλας. Εθνικός τραπεζίτης αφού του χαρίσαμε τέτοιες μέρες, το περασμένο καλοκαίρι, την Αγροτική Τράπεζα και τον μπουκώνουμε με μπόλικα κι από όλα αυτά τα δισεκατομμύρια που φορτώνουν, χωρίς να μας ρωτάνε, στο δημόσιο χρέος και στις πλάτες μας.

Το πόρισμα “τηγανίζει” τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα.

Ειδικότερα, οι ανακριτικές αρχές καλούνται να διερευνήσουν εάν ο διοικητής Προβόπουλος και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδας, διέπραξαν, σε βαθμό κακουργήματος, το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και να αποφανθούν οι ανακριτικές αρχές, αν παραβιάστηκε η τραπεζική νομοθεσία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το επαρκώς τεκμηριωμένο εισαγγελικό πόρισμα, παρότι οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδας διαπίστωσαν ότι τα κεφάλαια για την εξαγορά της Proton Bank προέρχονταν από αδιαφανείς πηγές, τα αρμόδια όργανα έκαναν τα στραβά μάτια για την παράτυπη μεταβίβαση σημαντικού ποσοστού της Proton Bank.

Οι πρωτοφανείς στα παγκόσμια τραπεζικά χρονικά ενέργειες, όπως περιγράφει ο εισαγγελέας, οδήγησαν την Proton Bank τον Οκτώβριο του 2011, να τεθεί σε ειδική εκκαθάριση, να διαχωριστεί σε “καλή” και “κακή” και να χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με άλλα λόγια, μας στείλανε τον λογαριασμό, να πληρώσουμε τα “σπασμένα” του πάρτι τους, εμείς οι φορολογούμενοι άνεργοι πολίτες!

Έχει αρχίσει να μην ακούγεται πλέον σας αστείο ότι πληρώνουμε τον αέρα που αναπνέουμε...

Θα συγκαλύψουν το σκάνδαλο?  Αναρωτιέται ο συντάκτης του εν λόγω δημοσιεύματος.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η τύχη του φακέλου, αλλά σε δικαιικά συστήματα όπως το δικό μας, που επιτρέπουν να απελευθερώνονται σε έξι μήνες αξιωματικοί της αστυνομίας, που διακινούσαν ηρωίνη και αφήνουν στην τύχη τους απεργούς πείνας, παράνομα κρατούμενους παραπάνω από έναν ολόκληρο χρόνο,  σε κάνουν να αμφιβάλλεις... Σφόδρα! 

Πάντως στο δημοσίευμα αυτό έχω να κάνω δύο παρατηρήσεις:

Πρώτη παρατήρηση: Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη Πολιτεία, ο κεντρικός τραπεζίτης θα έκανε παρέα στον "κ." Λαυρεντιάδη εδώ και πολύ καιρό, από την εποχή εκείνη που ο πρώτος "έβαλε πλάτη" στην υποτιμητική κερδοσκοπία κατά των ελληνικών ομολόγων.

Η δεύτερη παρατήρηση σχετίζεται με την υπόθεση της Proton Bank και είναι μια υπενθύμιση περισσότερο, γιατί πρέπει να θυμούμαστε ότι ο ίδιος υφυπουργός που σήμερα σχεδιάζει κι οσονούπω ψηφίζει τη φορολόγηση στο μποστάνι του μπάρμπα-Νίκου και στο γιαπί του μπάρμπα-Θωμά, ο ίδιος και ο αυτός, από προηγούμενη θέση, ενέκρινε ως όφειλε... Ήταν πάντα, σε όλα του, τύπος και υπογραμμός...
 

ΣΤΟ ΦΕΚ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ


πηγη

Όλοι! Έξω από το Άντρο των Ολετήρων.

Κούρεμα αλλά με στυλ ήταν το περσινό, αν θέλομε να θυμηθούμε τις προσωπικές (sic) επιτυχίες του κουρέα του P.S.I. και σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Ολετήρων: Αυτή η περιβόητη επιλεκτική χρεοκοπία, ή με άλλα σωστότερα λόγια, αυτή η καταλήστευση των δημόσιων πόρων,
εξασφάλισε τα συμφέροντα κάποιων ιδιωτών επενδυτών εις βάρος του ελληνικού δημοσίου συμφέροντος.

Έτσι αποδείχθηκε από τα πράγματα –δεν κρύβονται αυτά για πολύ- και από την εξέλιξη των χρηματοοικονομικών μεγεθών, ότι αυτή η επιλεκτική χρεοκοπία, και το περιβόητο P.S.I. που τη συνόδευσε, ήταν ένα οργανωμένο έγκλημα, ένα σχέδιο κάλυψης των εκτεθειμένων θεσμικών δανειστών στο ελληνικό δημόσιο χρέος, εις βάρος του ελληνικού δημόσιου συμφέροντος και το άχθος περνάει τούτες τις ώρες, όλο και πιο βαρύ, στις πλάτες μας και τώρα άναυδοι και οριζοντιωμένοι στους καναπέδες μας, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι είναι τελικά αυτό που μας συμβαίνει κι από που μας ήρθε!

Από την άλλη, ο εξωκοινοβουλευτικός Οικονομικός Διευθυντής της κυβέρνησης των Ολετήρων, αρνήθηκε τις προάλλες, ενώπιον της Βουλής-οπερέτας, να παραδεχθεί ότι πληρώνει ακούρευτα και «εις ολόκληρον», ομόλογα που το περασμένο καλοκαίρι, οι φίλοι του, τα κοράκια, αγόραζαν στα 17 ή στα 20 λεπτά του ευρώ! Δεν κάνει κάτι παράνομο o "υπουργός", αυτά είχε υπογράψει ο προκάτοχός του, ο προαναφερόμενος παρασυνταγματολόγος κι επίδοξος σωτήρας μας.

Αλλά ακόμα κι αν αρνείται να το εκστομίσει ο Οικονομικός Διευθυντής, το ομολογούν όλοι οι άλλοι καθαρά πια. Το επανέλαβε και παλιός στενός συνεργάτης του πρωθυπουργεύοντα ολετήρα: "Τα χρήματα της δόσης ούτως ή άλλως δεν πήγαν σε ανάπτυξη, πήγαν για να πληρωθούν τα ακούρευτα ομόλογα δανειστών και πιστωτών μας". Έχει τη σημασία του να ακούς αυτή την αλήθεια από τα χείλη πολιτικού φίλου αυτής της άθλιας κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, μια ανηλεής όσο και ανώφελη φοροεπιδρομή επί δικαίων και αδίκων, παγώνει τις καρδιές όλων εκείνων που μέχρι χθες ζούσαν μιαν έντιμη ζωή, πληρώνοντας και την τελευταία δεκάρα του φόρου που τους αναλογούσε.

Οι υπόλοιποι, κηρύσσουμε ο ένας πίσω από τον άλλο στάση πληρωμών στην εφορία. Ελάχιστοι είναι αυτοί που υπέβαλαν φορολογική δήλωση, διαβάζεις, με αποτέλεσμα να δοθεί παράταση στην υποβολή των δηλώσεων. Οψόμεθα!

Την ίδια ώρα, τρέμεις μην σου τύχει κακό κι αρρωστήσεις, γιατί τρομάζεις στη σκέψη αυτού που ενδέχεται να σε περιμένει στα δημόσια νοσοκομεία –για ιδιωτικά, ούτε κουβέντα, δεν περισσεύουν- και ιδρώνεις, λουφάζεις από τρόμο και σταυροκοπιέσαι ή φτύνεις στον κόρφο σου, κατά περίπτωση. Σε λίγο λήγει κι εκείνο το αντίδωρο, εκείνη η αστεία κάλυψη που είχες από το ταμείο ανεργίας.

Την ίδια ώρα, αυτοί μιλάνε για success stories και άλλα παραμύθια κι απορείς, ξεφυλλίζοντας νευρικά την εφημερίδα, ψάχνοντας τις αγγελίες προσφοράς εργασίας και δεν μπορείς να μην μονολογείς, διαβάζοντας τους τίτλους και τις λεζάντες από τις φωτογραφίες: "ετούτοι εδώ, αδερφέ μου, είναι παρανοϊκοί εκτός κι αν μας θεωρούν, έναν ολόκληρο λαό, ηλίθιους..."

Διαβάζεις: "ζητείται επαγγελματίας ψήστης", δεν είσαι εσύ, αυτός. Παρακάτω... Και τι δε θα έδινες να διαβάσεις, σκέφτεσαι -ξεχνώντας για λίγο τις υπόλοιπες μικρές αγγελίες που ζητάνε ψήστες και σερβιτόρους- κάποιαν από τις μυστικές αναφορές, από αυτές που συντάσσουν και προωθούν τα χρυσοκάνθαρα ζωύφια των πολιτικών γραφείων...

Χάνεις το μυαλό σου όταν σκέφτεσαι όλο τα ίδια και τα ίδια.

Χάνεις τον χρόνο σου όταν γράφεις όλο τα ίδια και τα ίδια.

Αλλά δεν μπορείς να αναρωτηθείς για χιλιοστή φορά: κάτω από αυτές τις συνθήκες ξεπουλήματος, διαφθοράς, ανικανότητας και λανθασμένων πολιτικών, μέσα σε αυτό το κλίμα καταστροφής, τι περιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση -αν πιστεύει στην πρόοδο, όπως διατείνεται- για να καλέσει τους έντιμους βουλευτές, όλους, ανεξάρτητα παράταξης, να βγουν έξω από αυτό το άντρο των ολετήρων?

Κι αν παρέμεναν πάνω από 150 από αυτούς στα βουλευτικά έδρανα, με μια σιωπηρή διαμαρτυρία έξω στην Πλατεία, μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με τα κεριά να ανάβουν στη μνήμη των 4.000 νεκρών που κάθε μέρα γίνονται όλο και περισσότεροι, πόσον καιρό να άντεχε άραγε τον κοινοβουλευτικό διάλογο με τον εαυτό της, αυτή η κυβέρνηση των Ολετήρων?

Το πολιτικό συμπέρασμα παραμένει αναλλοίωτο αυτόν τον τελευταίο έναν χρόνο της περιπετειώδους και καταστροφικής διακυβέρνησης της χώρας: Η χρεοκοπημένη ελληνική πολιτική τάξη, με τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευσή της, βολεύεται μιαν χαρά στον κρατικοδίαιτο παρασιτισμό της και παράγει μόνο γραφειοκρατία, ανεργία, αποεπένδυση κι υποδούλωση. Αυτά είναι –και είναι πλέον πεντακάθαρα και ορατά στον καθένα- τα αποτελέσματα της σημερινής διακυβέρνησης της χώρας.

Χωρίς σθένος, η "αντιμνημονιακή" και δη η αριστερή αντιπολίτευση, είναι εκεί, μέσα στο φθαρμένο ανάκτορο και στηρίζει τον εθνικό χαμό με τον τρόπο της: καταψηφίζοντάς τον. Μέχρι πότε?!

 

Αυτοκτόνησε γνωστός θεατρικός σκηνοθέτης

Ενας 55χρονος άνθρωπος του θεάτρου που τα τελευταία χρόνια φέρεται να ήταν άνεργος έδωσε τέλος στη ζωή του. Τον βρήκε το πρωί της Δευτέρας η γυναίκα που βοηθούσε στα οικιακά την μητέρα του
Ο άτυχος άνδρας, που είχε σκηνοθετήσει στο παρελθόν πολλές θεατρικές παραστάσεις σύμφωνα με
τα τοπικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, είχε μετακομίσει στην Αμάρυνθο της Εύβοιας όπου ζούσε μόνιμα, καθώς είχε εγκαταλείψει την πρωτεύουσα όπου δεν έβρισκε πλέον δουλειά.

Παράλληλα, φέρεται να αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία επιδεινώθηκαν μετά τον θάνατο του πατέρα του πριν από ένα περίπου χρόνο.

Το πρωί της Δευτέρας η γυναίκα που βοηθούσε την οικογένεια στις εργασίες του σπιτιού βρήκε τον 55χρονο απαγχονισμένο και σοκαρισμένη κάλεσε τις Αρχές.
 
ethnos

«Συνεχόμενη άσκηση» (ή ασκήσεις υποτέλειας)!

Θα υπάρξουν κι άλλες «ΕΡΤ», δηλαδή θα υπάρξουν κι άλλες επιχειρήσεις που η κυβέρνηση με μια μονοκονδυλιά θα τους βάλει «λουκέτο», πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο;
Η ερώτηση τέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Και ιδού η απάντηση:


«Το αν εξεταστούν, ας πούμε, άλλες περιπτώσεις νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, εάν η παρουσία τους είναι απαραίτητη ή δεν είναι, αυτή ενδεχομένως να είναι μια συνεχόμενη άσκηση η οποία γίνεται και η οποία μπορεί να εξακολουθεί να γίνεται και στο μέλλον και στο 2013 ενδεχομένως και στο 2014».

Καταλάβατε;

Δεν υπάρχει μια «ΕΡΤ», αλλά πολλές! Και τούτο διότι τα «λουκέτα», η διάλυση, οι μαζικές απολύσεις δεν είναι για την κυβέρνηση παρά μια... «συνεχόμενη άσκηση»!


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Πόσο άθλιοι είστε (ή το ψεύδος της υποτέλειας);

Ρωτήθηκε χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν έχει γίνει αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και απάντησε (στον «Real FM»):

«Εχει γίνει για 360 χιλιάδες υπαλλήλους από τους 600 χιλιάδες».

Δε θα ασχοληθούμε εδώ
με το τι εννοούν όταν μιλούν για «αξιολόγηση». Θα σταθούμε όμως σε έναν αριθμό: «600.000».

Ετσι είπε ο αρμόδιος υπουργός. Οτι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 600.000.

Αλλά τότε, αν είναι 600.000, όπως λέει ο αρμόδιος υπουργός, τότε πόσο άθλιοι, πόσο ψεύτες, πόσο ελεεινοί, πόσο φαιοί προπαγανδιστές είναι όλοι αυτοί, κυβερνώντες και παπαγαλάκια, που τόσα χρόνια, για να καλλιεργήσουν το κλίμα του κανιβαλισμού και του «κοινωνικού αυτοματισμού» ενάντια στους «υπεράριθμους» και στους «κοπρίτες», μιλούν για 1 εκατομμύριο, ή για 1,5 εκατομμύρια, ή και για 2 εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους;

 

Μετρό Αθήνας: Στο τέλος Ιουλίου η λειτουργία της επέκτασης Άγ.Δημήτριος-Ελληνικό

Τέλος Ιουλίου όπως όλα δείχνουν θα λειτουργήσει τελικά η νέα επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας από τον Άγιο Δημήτριο στο Ελληνικό. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα από την Αττικό Μετρό η «χρυσή» ημερομηνία είναι στις 26 Ιουλίου 2013 ημέρα Παρασκευή, χωρίς όμως να έχει «κλειδώσει» ακόμα.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες δοκιμών όλων των συστημάτων προκειμένου η μεγάλη αυτή επέκταση να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Σημειώνουμε πως η επέκταση αυτή έχει μήκος 5,5 χιλιόμετρα και θα ανοίξουν 4 νέο σταθμοί:  ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

Είναι η μεγαλύτερη επέκταση του Μέτρο από το 2004 (η προηγούμενη ήταν η επέκταση της γραμμής 3 από την Εθνική Άμυνα στην Δουκίσσης Πλακεντίας με 6χλμ) και θα καλύψει μεγάλο μέρος των Νοτίων Προαστίων της πόλης που σήμερα εξυπηρετούνται μόνο με λεωφορεία.

Όλοι οι σταθμοί εδράζονται επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και θα διαθέτουν είσοδο-έξοδο και από τις δύο πλευρές της Λεωφόρου. Εντυπωσιακά στέγαστρα υποδηλώνουν την παρουσία τους  στους 4 σταθμούς. Κοινό στοιχείο για τους σταθμούς είναι πως έχουν κατασκευαστεί με πλαϊνές αποβάθρες όπως άλλωστε συμβαίνει με την συντριπτική πλειοψηφία των σταθμών του Αθηναϊκού Μετρό.

Με την λειτουργία της μεγάλης αυτής επέκτασης που κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο 550εκ.ευρώ, η γραμμή 2 θα διαθέτει πλέον 20 σταθμούς και θα εκτείνεται από το Ελληνικό μέχρι την Ανθούπολη, στην περιοχή του Περιστεριού. Η απόσταση Ελληνικό-Σύνταγμα θα διανύεται σε περίπου 20 λεπτά όταν η αντίστοιχη διαδρομή με ι.χ ή λεωφορείο απαιτεί τουλάχιστον 45 λεπτά οδυνηρής οδήγησης.

Η πρόσθεση των 4 νέων σταθμών της γραμμής 2 θα ανεβάσει το συνολικό αριθμό των σταθμών Μετρό της Αθήνας σε  64 (αν υπολογιστούν και οι 4 σταθμοί στην διαδρομή Δ.Πλακεντίας-Αεροδρόμιο).  Το δε συνολικό μήκος των 3 γραμμών Μετρό θα γίνει 25,6 (γραμμή 1) + 37,7 (γραμμές 2-3)= 63,3χλμ και αν υπολογίσουμε και το κοινό τμήμα με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο (20,7χλμ) τότε συνολικό το μήκος των 3 γραμμών θα γίνει 84χλμ.

ΘΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΑ ΜΕΣΑ
Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το θερινό πρόγραμμα δρομολόγησης στις γραμμές του μετρό και του ηλεκτρικού, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ. Το θερινό πρόγραμμα έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλλεϋ, από τις 29 Ιουνίου, και στο τραμ από την 1η Ιουλίου.

Το επιβατικό κοινό για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επικοινωνεί με το Τηλεφωνικό Κέντρο 185 του ΟΑΣΑ και μέσω internet στη διεύθυνση oasa.gr.


Ypodomes.com

Έξι εταιρείες στο διαγωνισμό για έργο απορριμμάτων

Ολοκληρώθηκε η προεπιλογή των εταιριών που θα συνεχίσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την ανάληψη και ολοκλήρωση του έργου Διαχείρισης και Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών.

Οι έξι (6) εταιρείες που προεπιλέχθηκαν για να συμμετέχουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, είναι οι:

1. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΗΛΕΚΤΩΡ

2. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

3. ΜΕΤΚΑ – ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

4. ARCHIRODON GROUP NV – INTRAKAT – ENVITEC

5. ΤΟΞΟΤΗΣ

6. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – J&P ΑΒΑΞ

Το έργο επεξεργασίας απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση για την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την προστασία της δημόσιας υγείας που βαίνει προς υλοποίηση.

Ταυτόχρονα αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη συμμόρφωση της χώρας μας προς τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και την Εθνική Νομοθεσία που καθυστερούσε για πολλά χρόνια.

Ο σχετικός διαγωνισμός διενεργείται από την Περιφέρεια Ηπείρου με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε στη σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ.

Το έργο εγκρίθηκε τον Μάρτιο 2013, η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ ξεκίνησε την δημοπράτηση τον Απρίλιο 2013, τέλος Μαΐου 2013 έγινε η εκδήλωση ενδιαφέροντος και αρχές Ιουλίου 2013 η ολοκλήρωση της Α΄ φάσης του διαγωνισμού.

Αν δεν υπάρξουν προσφυγές, άμεσα θα ξεκινήσει και η τελική φάση του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και είναι ανοικτός σε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες που καλύπτουν τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών στόχων του έργου και της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, ενισχύοντας τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των διαγωνιζομένων και επιτρέποντας την επιλογή της βέλτιστης λύσης.

Ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας στερεών αστικών αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου, για διάστημα 27 ετών.

Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων, ενώ θα αξιοποιηθούν και κοινοτικοί πόροι από το ΕΣΠΑ για τη συγχρηματοδότηση του κόστους κατασκευής του.

Προσφυγή στο ΣτΕ για το νέο «χαράτσι»

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό το νέο «χαράτσι», που θα εισπραχθεί και αυτό μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ζητεί σε προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας επισημαίνει στην προσφυγή πως το νέο χαράτσι είναι συνέχεια του προηγουμένου και πως σκοπίμως αλλάζει το όνομά του, έτσι ώστε να αποκτήσει «επίφαση νομιμότητας», ενώ την ίδια στιγμή ουσιαστικά επέρχεται διπλή φορολογία στα ακίνητα.

Όπως αναφέρεται στην προσφυγή, συγχρόνως όμως «προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών ήδη για το 2013 ο έκτακτος φόρος ακινήτων στον οποίο υποτίθεται ότι θα ενσωματωθούν όλοι οι φόροι χωρίς την ύπαρξη αφορολόγητου ορίου, καθιστώντας έτσι σαφές ότι για το 2013 θα ισχύσει διπλή φορολόγηση και επιβάρυνση επί των ακινήτων».

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υποστηρίζει πως τα έσοδα από την είσπραξη του νέου τέλους ακινήτων θα πηγαίνουν στον κρατικό προϋπολογισμό προς κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος, «προς εξυπηρέτηση γενικότερου κρατικού σκοπού», όπως χαρακτηριστικά διευκρινίζει, κάτι που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν συνιστά ανταποδοτικό τέλος, αλλά φόρο.

«Ελλείπουν πλέον οι δεδομένες συνθήκες που να αιτιολογούν για δεύτερο συναπτό έτος την θέσπιση άμεσα χρονικά του επίδικου ΕΕΤΑ, αφού δεν μπορεί το ίδιο ή παρεμφερές τέλος να δικαιολογηθεί ως έκτακτο μέτρο για δύο συναπτά έτη. Ο νομοθέτης έπρεπε και μπορούσε να στραφεί σε άλλες πηγές εσόδων για το Δημόσιο όπως είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ. Κατά συνέπεια αναιρείται πλήρως η έννοια του όρου «έκτακτο» και καθίσταται πλέον μη συνταγματικά ανεκ τό το επίδικο τέλος», επισημαίνεται στην προσφυγή.

Σε άλλο σημείο της προσφυγής, αναφέρεται ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της καθολικότητας του φόρου και της φορολογικής ικανότητας των πολιτών, που προβλέπουν ότι τα φορολογικά βάρη επιβάλλονται ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη.

«Η επιβολή του νέου φόρου που γίνεται σύμφωνα με το εμβαδόν, την παλαιότητα και την τιμή ζώνης εκάστου ακινήτου, δεν συνδέεται με αντικειμενικά κριτήρια (εισόδημα, περιουσία, οικογενειακή κατάσταση, κ.λπ.)» υπογραμμίζεται στην προσφυγή.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υποστηρίζει πως η επιβολή του νέου τέλους ακινήτου περιορίζεται μόνο στις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση δομημένες επιφάνειες, ενώ αποβλέπει μόνο την άμεση είσπραξη του σχετικού ποσού που εξασφαλίζεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Με το νέο χαράτσι, όπως αναφέρεται, παραβιάζεται το πρώτο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ περί προστασίας της περιουσίας, επισημαίνοντας τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολίτες.

Στην προσφυγή ακόμη, επισημαίνεται πως η είσπραξη του νέου φόρου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματική, καθώς αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Κράτους ή των ΝΠΔΔ.

Tο golden boy καταζητείται

Aχιλλέας Mακρής: Aμοιβόταν με 14,5 εκ. δολάρια το χρόνο, «φέσωσε» την JP Morgan με έξι δισ.!

Άφαντος εξακολουθεί να είναι ο κ. Aχιλλέας Mακρής, το πρώην «χρυσό αγόρι» του χρηματοπιστωτικού κολοσσού της JP Morgan, που έχασε έξι δισεκατομμύρια δολάρια ποντάροντας με «τοξικά» ομόλογα σε ένα οικονομικό θρίλερ που ταρακούνησε για τα καλά πέρυσι το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

H επιτροπή της Aμερικάνικης Γερουσίας, που ερευνά την υπόθεση, τον κάλεσε να καταθέσει πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά ο Έλληνας χρηματιστής αρνήθηκε, ενώ δεν ήταν δυνατόν να του επιδοθεί κλήση, αφού μένει εκτός HΠA. Σύμφωνα με πηγές από το Bloomberg, αναζητείται από το FBI προκειμένου να δώσει την δική του εκδοχή για την υπόθεση, ενώ άγνωστο παραμένει αν εργάζεται κάπου αλλού, αν και με τις αμοιβές που ελάμβανε, αυτό δεν έχει καμία σημασία. Όπως αποκαλύφθηκε από τα πρακτικά της συνεδρίασης, οι ετήσιες απολαβές του κ. Mακρή τα τρία τελευταία χρόνια της παρουσίας του στην J.P. Morgan ήταν εξωπραγματικές, αφού το 2010 έλαβε 17.400.000 δολάρια, το 2011 14.500.000 δολάρια και περίπου 8.000.000 δολάρια μέχρι τον περσινό Iούλιο, όταν και απολύθηκε!

Eίναι χαρακτηριστικό ότι η Ίνα Nτριού, πρώην προϊσταμένη του στα γραφεία της τράπεζας στο Λονδίνο, πληρωνόταν λιγότερο από τον Έλληνα υφιστάμενό της, αφού οι δικές της απολαβές για τα έτη 2010-11 κυμάνθηκαν στα 29.000.000 δολάρια. O κ. Aχιλλέας Mακρής όμως, ήταν το golden boy της JP Morgan, ο άνθρωπος που διαχειριζόταν τριακόσια πενήντα δισεκατομμύρια δολάρια, μέχρι τον περασμένο Mάιο, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο. Δυστυχώς για τον ίδιο στην κατάθεση που έδωσε η Nτριου στην επιτροπή, του καταλογίζει τεράστιες ευθύνες για το σκάνδαλο με τα τοξικά ομόλογα, λέγοντας ότι της παρουσίαζε αισιόδοξα σενάρια και στοιχεία που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Aπό την Nέα Σμύρνη

Για πολύ κόσμο στους διεθνείς τραπεζικούς κύκλους, ο Mακρής παραμένει ένα μυστηριώδες αίνιγμα, ο μέχρι πέρυσι «αόρατος» Chief Investment Officer της JP Morgan στο Λονδίνο, που ρίσκαρε σε εκκεντρικές επενδυτικές ιδέες, κάνοντας ασυνήθιστες κινήσεις. Γεννημένος πριν από πενήντα χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 60, μεγάλωσε στην Eλλάδα των συνταγματαρχών και ήταν από μικρός πολύ καλός μαθητής. H Λεόντειος Σχολή στη Nέα Σμύρνη ήταν ένας μόνο από τους εκπαιδευτικούς σταθμούς του ιδιοφυούς από τότε νεαρού, που κατάλαβε νωρίς ότι η Eλλάδα ήταν πολύ μικρή για τα όνειρά του.

Γι' αυτό μόλις τελείωσε τις σπουδές του στα οικονομικά, έστειλε τα βιογραφικά του σε ξένες τράπεζες και ήρθε σε επαφή με στελέχη τους περιμένοντας απαντήσεις. H Chase Manhattan τον προσέλαβε και ο εικοσιτετράχρονος τότε κ. Mακρής πέρασε τον Aτλαντικό και εγκαταστάθηκε στην Aμερική. Mετά από πέντε χρόνια και έχοντας ήδη κάνει ένα μικρό όνομα, η Bunkers Trust τον προσέλαβε, την περίοδο που άρχισε να σνομπάρει τα παραδοσιακά δάνεια ρίχνοντας το βάρος της στις συναλλαγές και την διαχείριση ρίσκου.

Παράλληλα με την δουλειά ο κ. Mακρής ξεκινάει να απολαμβάνει όσο μπορεί την καλή ζωή. Eίναι η εποχή των γιάπηδων της Wall Street που μεταφράζουν τα κέρδη τους σε ακριβά αυτοκίνητα, δείπνα στα πιο in στέκια και μίνι αποδράσεις στις Mπαχάμες για Σαββατοκύριακο! Στα χρόνια του ως εργένης έζησε έντονα με ταξίδια στην Bραζιλία, την Ίμπιζα αλλά και την Mύκονο, την οποία επισκεπτόταν ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι έχοντας ως αγαπημένα του στέκια τότε τον Πάνορμο, το Super Paradise και το θρυλικό Caprice.

Tο Λονδίνο και ο γάμος

Όταν το 1998 αναλαμβάνει καθήκοντα γενικού διευθυντή της Dresdner Bank στην βρετανική πρωτεύουσα, είναι μόλις τριάντα έξι χρονών. H δουλειά του έχει να κάνει με την επίβλεψη της έκθεσης των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας στις διεθνείς αγορές. Λατρεύει το Λονδίνο και δουλεύει πολύ -πάνω από δώδεκα ώρες την ημέρα πολλές φορές- περιμένοντας καθώς τα χρόνια περνάνε, να γνωρίσει την γυναίκα της ζωής του και να κάνει την μεταγραφή της ζωής του.

Θα γίνουν και τα δύο το 2006, όταν αρχικά ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος της JP Morgan, Tζέϊμι Nτίμον τον προσλαμβάνει ως Chief Investment Officer στα γραφεία του Λονδίνου. Tην ίδια περίοδο έχει μπει στην ζωή του η κυρία Aλεξία Πετρίδη, αρχιτέκτων που ζει και εργάζεται μόνιμα στην βρετανική πρωτεύουσα, η οποία τον κερδίζει ολοκληρωτικά. O γάμος τους θα γίνει σε πολύ κλειστό οικογενειακό κύκλο στο Δημαρχείο της Bούλας τον Iούλιο του 2007, ενώ το ίδιο βράδυ υποδέχονται στο Island εκατοντάδες καλεσμένους από την Aθήνα και το Λονδίνο, σε ένα πάρτυ που τα είχε όλα και κράτησε μέχρι το πρωί. Tο bonus των εκατομμυρίων

Tο όνομά του είναι πλέον πολύ γνωστό στους τραπεζικούς κύκλους του City. Φρόντισε ο ίδιος γι' αυτό αναλαμβάνοντας κατόπιν εντολής του Nτίμον μεγαλύτερα ρίσκα στα υπό διαχείρηση κεφάλαια. H χρονιά του ήταν αναμφίβολα το 2009, όταν το χαρτοφυλάκιο του Chief Investment Office της JP Morgan στο Λονδίνο σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση, αφού με τις μαζικές αγορές σε ομόλογα δανείων εγγυημένων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σε ομόλογα με υποθηκευμένα περιουσιακά στοιχεία και σε εταιρικά ομόλογα το ποσό των 193.000.000.000.000 δολαρίων εκτοξεύτηκε στα 340.000.000.000 δολάρια.

«Tο ετήσιο bonus του κ. Mακρή εκείνη την χρονιάς θα πρέπει να ήταν μυθικό» έλεγε σε τραπεζικό πηγαδάκι στέλεχος της Marfin που τον είχε γνωρίσει, όταν συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της MIG, στην μόνη επαγγελματική δραστηριότητα του μέχρι πρότινος «χρυσού αγοριού» της JP Morgan, στην Eλλάδα. Eκμεταλλεύτηκε αριστοτεχνικά την χρηματοπιστωτική κρίση και την κάθετη πτώση των τιμών σε κατηγορίες πιστωτικών παραγώγων με υψηλή βαθμολογία, έχοντας αρωγούς σε αυτό δύο τουλάχιστον Έλληνες που δούλευαν γι' αυτόν. Tον κ. Γιώργο Πολυχρονόπουλο και τον Έβανς Kαλιμτζή, οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.

O κ. Mακρής και η ομάδα του άρχισαν να ρισκάρουν σε τοξικά παράγωγα και να χάνουν τουλάχιστον για ένα χρόνο. Προσπαθώντας να ρεφάρουν συνέχισαν βάζοντας και βγάζοντας χρήματα, μέχρι την στιγμή που το ποσό ήταν πολύ μεγάλο για να καλυφθεί. To Aμερικάνικο Yπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI ξεκίνησαν από πέρυσι έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα στελέχη της JP Morgan βαρύνονται με ποινικές ευθύνες και ο ίδιος ο Nτίμον μίλησε για «στυγερή αποτυχία».

«Έγιναν πολλά λάθη και πάρθηκαν αποφάσεις με προχειρότητα και κακή κρίση» τόνιζε πέρυσι ο ισχυρός άντρας του τραπεζικού κολοσσού. Στα παραπάνω πρόσθεσε εκτελεστική ανεπάρκεια, πλημμελή έλεγχο και εσφαλμένη στρατηγική με φτωχή αξιολόγηση και ακόμα πιο φτωχή παρακολούθηση, όλα αυτά που μεταμόρφωσαν τον κ. Aχιλλέα Mακρή μέσα σε μια εβδομάδα από golden boy σε μαύρο πρόβατο, πληγωμένο για τα καλά στην αχίλλεια φτέρνα της ματαιοδοξίας του.

ΠΗΓΗ

Πριν από τη διαθεσιμότητα και την απόλυση, συκοφάντηση και απομόνωση !!!

Πριν από κάθε επίθεση προηγείται η προπαγάνδα, η οποία χρησιμοποιείται για να λιπάνει το έδαφος. Στόχος, η συκοφάντηση του αντιπάλου, η απομόνωσή του από σύμμαχες δυνάμεις, σε τέτοιο βαθμό που το θύμα να…αποδεχθεί τη θυσία σαν να είναι θέλημα Θεού

Του Χρήστου Κάτσικα 

Οποιος είχε στοιχειώδη εμπειρία από τους μάγιστρους της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης, είχε διακρίνει με γυμνό οφθαλμό τις αθέατες σκοπιμότητες: η όλη διαδικασία, με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών μας γκουβερνάντων, με τα ατελείωτα άρθρα της δημοσιογραφίας της αυλής και με το βάρος των πρόθυμων διανοουμένων της οθόνης, ερχόταν να πριμοδοτήσει, να στερεώσει και να νομιμοποιήσει έναν από τους βολικότερους αστικούς μύθους για το «διογκωμένο συγκεντρωτικό κράτος με τους άπειρους, προνομιούχους και βαριεστημένους δημοσίους υπαλλήλους», ο αριθμός των οποίων «σχετίζεται αφενός με τα δημοσιονομικά ελλείμματα, αφετέρου με τις αναχρονιστικές αγκυλώσεις της κρατικής μηχανής».

Στη συνείδηση της κοινής γνώμης οι δημόσιοι υπάλληλοι παρουσιάστηκαν, τα τελευταία χρόνια, με αριστοτεχνικό τρόπο σαν «το βαρίδι στα πόδια μιας κοινωνίας και μιας οικονομίας που θέλουν να προχωρήσουν και δεν μπορούν».

Πριν από κάθε επίθεση προηγείται η προπαγάνδα, η οποία χρησιμοποιείται για να λιπάνει το έδαφος. Στόχος η συκοφάντηση του αντιπάλου, η απομόνωσή του από σύμμαχες δυνάμεις, σε τέτοιο βαθμό που το θύμα να αποδεχθεί τη θυσία σαν να είναι θέλημα Θεού. Να γίνει ξεκάθαρο: η συζήτηση για το μέγεθος του δημοσίου τομέα και για την έκταση της απασχόλησης σ’ αυτόν με τους όρους που έγινε και γίνεται είναι προφανές ότι λειτουργεί στην κατεύθυνση της νομιμοποίησης χιλιάδων απολύσεων και της απόσυρσης του κράτους από δραστηριότητες υπέρ των ιδιωτών.

Οι ίδιοι οι διαπρύσιοι κήρυκες του λιγότερου κράτους όταν πρόκειται για δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, υπερθεμάτιζαν για παρεμβατικές πολιτικές του κράτους προκειμένου να ενισχυθούν οι τράπεζες και το κεφάλαιο.

Οι επικοινωνιολόγοι της κυβέρνησης έχουν γίνει οι καλύτεροι νονοί της πιο διεστραμμένης διαστρέβλωσης των λέξεων, των εννοιών, της γλώσσας. Σπουδαίες, φωτεινές, ελπιδοφόρες λέξεις χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται σαν παραπλανητικός επίδεσμος μιας πολιτικής που ισοπεδώνει κατακτήσεις και δικαιώματα.

Kαι συγγνώμη κιόλας που λέμε τις απολύσεις απολύσεις και όχι κινητικότητα. Tι εφεύρεση και αυτή. «Kινητικότητα». Kινητικότητα προς τα πού; Προς το Tαμείο Aνεργίας, προς τις ακίνητες ουρές του OAEΔ ή προς την αναζήτηση δουλειάς σε συνθήκες γαλέρας. Στην αρχαιότητα η χρήση ευχάριστου όρου στην ομιλία κάποιου, προκειμένου αυτός να αναφερθεί σε έναν στην πραγματικότητα δυσάρεστο όρο, ονομαζόταν ευφημισμός.

H χρήση του ευφημισμού (ευ+φημί = λέγω) γινόταν δεισιδαιμονικά, για να μην προκληθεί η θεϊκή οργή. Aπό τα πιο γνωστά παράδειγμα είναι ο Eύξεινος Πόντος, στη θέση του Αξε(ι)νου Πόντου, της θάλασσας (Mαύρη Θάλασσα) που έπνιγε τους ναυτικούς που έπλεαν σε αυτήν και ήταν άρα άξενη, δηλαδή αφιλόξενη, με τη χρήση τής ακριβώς αντίθετης έννοιας, δηλαδή του όρου «Eύ-ξεινος», δηλαδή φιλόξενος.

Kαι αυτός ο ευφημισμός έφτασε και μέχρι τους παππούδες μας, που αποκαλούσαν τον Διάβολο «οξαποδώ». Tον ευφημισμό χρησιμοποιούν και οι κυβερνώντες μας, όχι για να μη θυμώσουν οι θεοί, αλλά για να θολώσουν τα νερά και να μην αποδώσουν στις πράξεις τους την πραγματική τους διάσταση και να ξεγελάσουν τον λαό.

Μερικά παραδείγματα:

* «Kινητικότητα» ευφημισμός της λέξης Aπόλυση.

* «Eισφορά Aλληλεγγύης προς τους άνεργους». Ευφημισμός φόρου (της τάξης των 680 εκατ. ευρώ που αποδόθηκε στους δανειστές μας χωρίς να φτάσει ποτέ στον OAEΔ).

* «Ειδικό Τέλος Hλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών». Ευφημισμός φόρου πάνω στα ακίνητα που θα επιβαλλόταν μόνο για ένα χρόνο, και που επιβάλλεται ξανά για δεύτερο χρόνο με το ευφημιστικό επίθετο «Εκτακτο Ειδικό Τέλος».

* «Φόρος». Eυφημισμός της ληστείας των λαϊκών εισοδημάτων, ώστε οι λαϊκοί να νομίζουν ότι παίρνουν μεγαλύτερο μισθό, από ψίχουλα.

* Εξυγίανση ή εξορθολογισμός του συστήματος υγείας. Eυφημισμός της διάλυσης της δημόσιας υγείας

* Απελευθέρωση των αγορών. Eυφημισμός της ιδιωτικοποίησης τμημάτων του δημόσιου τομέα

* Και τέλος. «Yπουργός Kυριάκος» ευφημισμός της λέξης Mητσοτάκης.

Η λεγόμενη απελευθέρωση των αγορών, δηλαδή το ξεπούλημα των δημόσιων οργανισμών στους ιδιώτες, πρώτα πρώτα είναι ψευδεπίγραφη (απλά αντί για ένα κρατικό μονοπώλιο έχουμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο), δεύτερον αφορά τις πιο αποδοτικές και κερδοφόρες (ποιος άλλωστε ιδιώτης θα αγόραζε ζηµιογόνες;) και τρίτον μετά την ιδιωτικοποίησή τους τα πράγματα χειροτερεύουν όσον αφορά την προσφορά υπηρεσιών. Μετά την ιδιωτικοποίηση των βρετανικών σιδηροδρόµων Ρέιλτρακ συνέβησαν τα περισσότερα δυστυχήματα, καθώς οι ιδιώτες που ανέλαβαν δεν είχαν καμιά διάθεση να επιβαρυνθούν µε το κόστος του εκσυγχρονισµού του δικτύου τους. Πριν από την ιδιωτικοποίηση των ισπανικών ταχυδροµείων, ο ταχυδρόµος έφτανε µέχρι και το πιο µακρινό χωριό. Σήµερα δεν παραδίδει γράµµατα σε σπίτια που δεν βρίσκονται κοντά σε κεντρικό δρόµο.

Οταν κάποτε δηµοσιογράφοι ρώτησαν τον πρόεδρο της γαλλικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας ΕDF Φρανσουά Ρουσελί αν µπορούσε να εγγυηθεί πως µετά την ιδιωτικοποίησή της οι τιµές του ηλεκτρικού θα παρέµεναν φτηνές, εκείνος είχε απαντήσει αρνητικά. Η περίπτωση της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων. Οι διακοπές που κάθε τόσο βυθίζουν στο σκοτάδι το Λονδίνο, την Ιταλία ή την Καλιφόρνια εξηγούνται από την απροθυµία των ιδιωτών να επενδύσουν στην ανανέωση των δικτύων, προκειµένου να διατηρήσουν την κερδοφορία τους.

Κάτι για το τέλος. Αλλη μια πράξη της θεατρικής παράστασης, με πρωταγωνιστές την τρόικα και την κυβέρνηση, τελειώνει και είναι σαφές για μια ακόμη φορά ότι οι δήθεν μεγάλες διαφωνίες και διαπραγματεύσεις καταλήγουν και πάλι σε νέες συμφωνίες και μέτρα για απολύσεις, κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, σε νέους φόρους και μειώσεις μισθών.

Οσο οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, οι νέοι και οι συνταξιούχοι θα είναι θεατές αυτού του έργου, η τραγωδία θα βαθαίνει.

πηγη

Εκλιπαρούν τους εφοπλιστές

kozaro.com

Μια απίστευτη πατέντα επινόησε η κυβέρνηση για να εισπράξει την «εθελοντική συνεισφορά» των Ελλήνων εφοπλιστών στα δημοσιονομικά έσοδα του κράτους για τα επόμενα τρία χρόνια.Το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε παράταση στους Ελληνες εφοπλιστές για να πληρώσουν την «εθελοντική συνεισφορά», αυτοί όμως δεν ανταποκρίνονται.Οι εφοπλιστές από τη μεριά τους ζητούν να σεβαστεί η κυβέρνηση τη φορολογική νομοθεσία που ισχύει, σύμφωνα με την οποία ο φόρος επιβάλλεται σε κάθε πλοίο επί της χωρητικότητάς του και όχι με βάση τα κέρδη της εταιρείας

Μια απίστευτη πατέντα επινόησε η κυβέρνηση για να εισπράξει την «εθελοντική συνεισφορά» των Ελλήνων εφοπλιστών στα δημοσιονομικά έσοδα του κράτους για τα επόμενα τρία -σκληρά- χρόνια, που -όπως η ίδια έχει δηλώσει από τον περασμένο Νοέμβριο- θα είναι 140 εκατ. ευρώ.
Για τον σκοπό αυτό, στο κτίριο του υπουργείου Ναυτιλίας στην Ακτή Βασιλειάδη δημιουργήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα ειδικό γραφείο με την ονομασία Γραφείο Υποδοχής Εκπροσώπων Ναυτιλιακών Ποντοπόρων Εταιρειών, στο οποίο οι εκπρόσωποι των εταιρειών θα συνυπογράφουν με την κυβέρνηση ένα ιδιωτικό συμφωνητικό για την εθελοντική συνεισφορά τους.

Η προθεσμία υποβολής των σχετικών «δηλώσεων οικειοθελούς προσφοράς» έληξε στις 28 Ιουνίου 2013, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε η αναμενόμενη προσέλευση. Ετσι μετά από διαβουλεύσεις του νέου υπουργού Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτη με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών(ΕΕΕ) Θ. Βενιάμη, δόθηκε παράταση μέχρι και τις 12 Ιουλίου 2013.

Η πλευρά των εφοπλιστών αποδίδει τη μη προσέλευση των συναδέλφων τους σε διάφορα πρακτικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, τα οποία δεν τους επέτρεψαν να ολοκληρώσουν εγκαίρως τη διαδικασία της υπογραφής. Ο πρόεδρος μάλιστα της ΕΕΕ χαρακτηρίζει όλη αυτή τη διαδικασία «εγχείρημα εθνικής σημασίας» και καλεί τα μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας να συμμετάσχουν σ’ αυτήν.

Το ιδιωτικό συμφωνητικό περιλαμβάνει δέκα άρθρα, στα οποία ανάμεσα στ’ άλλα διευκρινίζεται ο σκοπός του, η έναρξη και η λήξη αυτού, ο υπολογισμός, ο χρόνος και ο τρόπος της οικειοθελούς παροχής. Οπως αναφέρεται, η συμβαλλόμενη εταιρεία δεσμεύεται να προβεί εθελοντικά σε οικειοθελή παροχή προς το Ελληνικό Δημόσιο. Ο υπολογισμός τής εν λόγω παροχής θα γίνει με βάση τα πλοία που εκμεταλλεύεται κατά κυριότητα ή μη ή διαχειρίζεται.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως ότι σ’ αυτό περιλαμβάνονται πέντε προϋποθέσεις. Μία από αυτές (Δ) είναι «ο σεβασμός στο ιδιαίτερο θεσμικό κανονιστικό καθεστώς του Ν.27/1975 ως ισχύει, το ειδικό νομοθετικό καθεστώς του άρθρου 13 του Ν.Δ. 2687/1953 και τις εκδιδόμενες βάσει αυτού εγκριτικές πράξεις, καθώς και την κοινή σχετική νομοθεσία κατά τα λοιπά, υπό το φως των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 107 του Συντάγματος».

«Μην πειράξετε τη φορολογία»

Δηλαδή με απλά λόγια ζητούν από την κυβέρνηση να σεβαστεί τη φορολογική νομοθεσία που ισχύει για τους εφοπλιστές (tonnage tax), σύμφωνα με την οποία ο φόρος επιβάλλεται σε κάθε πλοίο επί της χωρητικότητάς του αλλά και της ηλικίας του και όχι με βάση τα κέρδη της εταιρείας. Η εφαρμογή του συστήματος αυτού ξεκίνησε το 1951 και από τότε καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε στην αλλαγή του. Η φορολόγηση των πλοίων των Ελλήνων εφοπλιστών ερευνάται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των υπογραφών του ιδιωτικού συμφωνητικού, ο πρόεδρος της ΕΕΕ, βάσει της εξουσιοδότησης που του παρέχουν οι συμβαλλόμενες εταιρείες, θα υπογράψει συνυποσχετικό οικειοθελούς προσφοράς με τον πρωθυπουργό. Γεγονός που ναυτιλιακοί κύκλοι χαρακτήριζαν «παγκόσμια πρωτοτυπία», καθώς μια ομάδα επιχειρηματιών υποδεικνύει στην κυβέρνηση με ποιους όρους θα αποδεχτεί την εθελοντική τους συνεισφορά -όχι βάσει της υποχρεωτικής φορολογίας, όπως γίνεται με σχεδόν όλους τους πολίτες του κράτους.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο και ύστερα από διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με τους εφοπλιστές, ανακοινώθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ότι η «οικειοθελής συνεισφορά» της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας για το 2013-2016 θα είναι 140 εκατ. ευρώ. Λίγους μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2013 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωνε στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την ΕΕΕ ένα μνημόνιο κατανόησης, προκειμένου οι πλοιοκτήτες να καταβάλλουν περισσότερους φόρους. Είχε μάλιστα τονίσει σ’ αυτή τη συνέντευξή του ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού και της ΕΕΕ προκειμένου να υπογραφεί μια οικειοθελής συμφωνία στο μέτωπο των φόρων.

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα έσοδα από τον φόρο των πλοίων για το 2011 ήταν 14,1 εκατ. ευρώ και το 2012 14,6 εκατ. ευρώ, ενώ η επιπλέον φορολογία για τους ναυτικούς μετά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, τόσο στους αξιωματικούς όσο και στα κατώτερα πληρώματα, ανέρχεται στα 57 εκατ. ευρώ τον χρόνο

πηγη

Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;

Παλιά και κλασσική η ατάκα που προσδίδουν στον “εθνάρχη” την εποχή που το ακροδεξιό παρακράτος τού ξέφυγε και φτάσαμε στη δολοφονία Λαμπράκη. Μπορεί εκείνος να το ‘σκασε με ψευδώνυμο για την Γαλλία, όμως οι σημερινοί απόγονοί του έχουν άλλη άποψη για το ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο “κυρίαρχος λαός” εκλέγει “κυρίαρχες κυβερνήσεις” οι οποίες αντιγράφουν “κυρίαρχα νομοσχέδια” για να κυβερνήσουν. «Κυρίαρχα».

Κείμενα από το εξωτερικό, ή παλιοί νόμοι που χάθηκαν σε κάποιο συρτάρι, ανασύρονται κάθε φορά που η ανάγκη επιβάλλει “δραστικές τομές” και «διαρθρωτικές αλλάγές».

Τελευταίο παράδειγμα, το νομοσχέδιο της νέας ΕΡΤ ή αλλιώς ΝΕΡΙΤ, που κατέθεσε η κυβέρνηση την ώρα που για τη δουλειά αυτή διόρισε και “υφυπουργό” (!!!) για να μην πάει τίποτα στραβά.
Όταν η κυβέρνηση έκλεινε την ΕΡΤ πριν από ένα μήνα, διεμήνυε ότι έχει σχέδιο για την αναδιοργάνωσή της. Ποιο ήταν αυτό; Η απευθείας αντιγραφή του λεγόμενου “νόμου Μόσιαλου” που είχε γραφτεί το 2011. (http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=05/07/2013&id=373011)


Όχι μόνο αντέγραψαν τον παλιό νόμο, αλλά δεν άλλαξαν ούτε την παράγραφο που έλεγε ότι μεταξύ των αρμοδίων υπουργών για τη νέα γενική συνέλευση των μετόχων είναι και ο “υπουργός πολιτισμού – τουρισμού”. Το 2011 είχαμε “υπουργείο πολιτισμού – τουρισμού”. Σήμερα έχουμε σκέτα “τουρισμού” και “πολιτισμού”. Λεπτομέρεια…


Η πιστή αντιγραφή της “αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ” είναι το τελευταίο κραυγαλέο παράδειγμα. Προηγήθηκαν κι άλλα, πολλά και πολύ πιο σημαντικά.

Ένα από αυτά ήταν το περίφημο μνημόνιο του Φλεβάρη του 2012. Οι όροι και οι προϋποθέσεις καταστροφής των εργασιακών σχέσεων, κατάργησης στοιχειωδών δικαιωμάτων και παραβίασης -για μία ακόμη φορά- της νομοθετικής διαδικασίας, με απευθείας εντολές από τους “εταίρους”.

Το κείμενο του λεγόμενου “Μνημονίου Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών” που δημοσιεύτηκε στις 10 Φλεβάρη του 2012 ήρθε στα αγγλικά και μπήκε για μετάφραση.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα συνονθύλευμα από συντακτικά, ορθογραφικά και νοηματικά λάθη. Οι μισοί όροι του μνημονίου ήταν στα αγγλικά, οι περισσότερες προτάσεις είχαν περάσει από Google translate και στις θέσεις των ποσών για τα μέτρα είχαν, αντί για αριθμούς, τα σύμβολα [ΧΧΧ] και [ΖΖΖ]. (http://www.thepressproject.gr/theme.php?id=12354)

Η μετάφραση μπέρδευε επίσης τα δισεκατομμύρια με τα εκατομμύρια -μικρή η διαφορά μιας και κανείς από όσους το ψήφισαν δεν μπήκαν στον κόπο να το διαβάσουν- και οι οικονομικοί θεσμοί που περιλαμβάνονταν σε πολλές από τις επιμέρους λεπτομερείς περιγραφές των νέων αρμοδιοτήτων αφορούσαν υπηρεσίες του εξωτερικού και όχι της Ελλάδας.

Μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση έτοιμων κειμένων προς τυπική έγκριση της “κυρίαρχης πολιτικής ηγεσίας” είναι και το καινούριο φορολογικό σχέδιο που η κυβέρνηση και ο υπουργός οικονομικών προσωπικά, μελετούσαν από την επόμενη μέρα των εκλογών του Ιουνίου του 2012.

Επί ένα χρόνο τα οικονομικά επιτελεία έφτιαχναν ένα φορολογικό σύστημα που θα «απλοποιούσε” τις διαδικασίες, θα “διευκόλυνε” τον πολίτη και θα “εξαφάνιζε τις αδικίες”. Αντ’ αυτού ήρθε ένα κείμενο το οποίο δεν έχει μόνο λάθη στους συντελεστές, ετεροχρονισμένες διατάξεις και απίθανες απαιτήσεις, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις φορολογεί διπλά και τρίδιπλα και απαιτεί πληρωμή φόρου ακόμη κι από μηδενικά εισοδήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση ενός ανέργου ο οποίος καλείται να πληρώσει πάνω από δύο χιλιάδες ευρώ φόρο επειδή έχει ένα αυτοκίνητο 1200 κυβικών και νοικιάζει σπίτι. Πιο συγκεκριμένα, όποιος βρίσκεται σε αυτήν την “ευνοϊκή” κατηγορία ανθρώπων που έμεινε άνεργος και αποφάσισε να μην μείνει στο δρόμο, θα του φορτώνεται καπέλο 4.000€ για το σπίτι κι άλλα 4.000€ για το αυτοκίνητο. Σύνολο 8.000€ που μαζί με το “αναγκαστικό εισόδημα διαβίωσης” ύψους 3.000€, θα θεωρείται ότι -δούλεψε δεν δούλεψε- βγάζει 11.000€. Και θα φορολογηθεί.

Το κείμενο αυτό ήρθε απ’ έξω, όπως κι όλα τα προηγούμενα. Για αυτό και μεταξύ άλλων προβλέπεται ακόμη και φορολόγηση του επιδόματος ανεργίας με 22%…

Με το που δημοσιεύτηκε το σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση το πήρε πίσω. Το βάφτισε “δημόσια διαβούλευση” και έβαλε ξανά το υπουργείο οικονομικών να το ετοιμάσει μέσα σε μια βδομάδα για να προφτάσει τις συνεδριάσεις των Βρυξελλών λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές -ναι, πάνε κι αυτοί διακοπές-.

Δύο ακόμη ξεχωριστές περιπτώσεις αντιγραφής είναι μία ομιλία του Νίκου Δένδια σε πανεπιστήμιο εγκληματολογίας στη Νέα Υόρκη και το περίφημο “σχέδιο Αθηνά” που τόσο πολύ διαφήμισε η πρώην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Ο Κερκυραίος υπουργός ΠΡΟ-ΠΟ χρησιμοποίησε σε ολόκληρη την ομιλία του κομμάτια βγαλμένα από την Wikipedia (!!!) δίχως να αλλάξει λέξη, ενώ ο σχεδιασμός για το νέο εκπαιδευτικό και πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας ανατέθηκε εξ ολοκλήρου σε ιδιωτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και ιδιωτικό ΙΕΚ που χρωστά δεκάδες εκατομμύρια σε ΙΚΑ και δημόσιο.

Το ερώτημα “ποιος κυβερνά τη χώρα”, είναι -προφανώς- ρητορικό. Κυβερνά αυτός που αντιγράφει καλύτερα. Αυτός που όσο γρηγορότερα εγκρίνει ένα κείμενο με απαιτήσεις τρίτων, κερδίζει έξτρα πόντους ζωής στο υπουργείο του.

Τα παραπάνω παραδείγματα είναι ένα μικρό δείγμα της σημερινής κατάστασης. Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης εδώ και 40 χρόνια. Ή μάλλον εδώ και περίπου 200 χρόνια.

Κάθε νόμος που έχει να κάνει με εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, ερχόταν έτοιμος, γραμμένος από αλλού. Σήμερα είναι οι δανειστές, χθες ήταν οι εθνικοί εργολάβοι και οι εφοπλιστές. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ο μόνος ρόλος των κυβερνόντων είναι να παριστάνουν τους διεκπεραιωτές.

Καμία πρόθεση για συμμετοχή στις αποφάσεις, κανένας ενδοιασμός να υπογράψουν ότι τους βάλουν μπροστά. Ακόμη κι αν αυτό φορολογεί αστέγους, καταργεί νοσοκομεία, σκοτώνει “παρείσακτους”.

Έτσι “κυβερνάται o τόπος” σήμερα. Με αδιάβαστους υπουργούς, Google translate και αντιγραφές. Εκτός κι αν είσαι ο γιος του Σαμαρά. Σε αυτήν την περίπτωση, όποιος σε πιάνει να αντιγράφεις, απολύεται…

πηγη

Τον δικηγόρο της Ευγενίας πήρε ο Άδωνις στο υπουργείο

Τον δικηγόρο της συζύγου του, πήρε για σύμβουλό του στο υπουργείο Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο νέος σύμβουλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει την ευθύνη για τις συμβάσεις του υπουργείου, δεν είναι άλλος από τον καλό του φίλο και δικηγόρο της συζύγου του Ευγενίας Μανωλίδου, Θάνο Πλεύρη.

Ο πρώην βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. επιχείρησε το Μάιο του 2012 και αφού είχε κατέβει υποψήφιος με το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, το οποίο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 3% και να μπει στη Βουλή, να μεταπηδήσει στη Νέα Δημοκρατία.H έντονη αντίδραση της Εβραϊκής Κοινότητας, η οποία βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον πατέρα Πλεύρη, δεν επέτρεψε στον Θάνο Πλεύρη να θέσει υποψηφιότητα.

Ο Πλεύρης θα έμενε στην αφάνεια, αν δεν φρόντιζε γι” αυτόν ο καλός του φίλος, ο οποίος παίρνοντάς τον στο υπουργείο -ως άμισθο σύμβουλο, σύμφωνα με δημοσιεύματα- τον επαναφέρει στην επικαιρότητα και ουσιαστικά του ανοίγει εκ νέου την πόρτα της Νέας Δημοκρατίας.

πηγη

Οι μεγα-τράπεζες πίσω από το «κούρεμα» των καταθέσεων

Γράφει ο Γιώργος Ι. Μαύρος

Η επίσημη απόφαση έχει μετατεθεί για τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου αλλά επί της ουσίας είναι ειλημμένη σε ύψιστο ευρωπαϊκό επίπεδο: όταν μια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα, στη διάσωσή της θα συμμετέχουν και οι καταθέτες, όπως ακριβώς έγινε στην Κύπρο.

Με άλλα λόγια, οι καταθέσεις δεν λογίζονται πλέον ως αποταμιεύσεις αλλά ως επενδύσεις αντίστοιχες με τα ομόλογα ή τα αμοιβαία κεφάλαια, για τα οποία -ως γνωστόν- οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές. Αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα για τους καταθέτες της Ευρωζώνης, οι οποίοι βρίσκονται πιο εκτεθειμένοι από ποτέ και μάλιστα σε μια περίοδο υψηλότατης ανασφάλειας ως προς τη δική τους εισοδηματική κατάσταση αλλά και τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων, στα οποία καλούνται να εμπιστευθούν τους κόπους μιας ζωής.
Την ίδια ώρα, η υιοθέτηση του «κουρέματος» των καταθέσεων ως μοντέλο για τη διαχείριση τραπεζικών κρίσεων αποτελεί μια έμμεση ομολογία αδυναμίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αντεπεξέλθουν σε κάτι που ήταν ήδη γνωστό πριν από το 2008 και έκτοτε έμεινε εκτός επικαιρότητας χάρη στις περιπέτειες της Ελλάδας και των λοιπών «μαύρων προβάτων» της Ευρωζώνης: οι περισσότερες τράπεζες είναι πολύ μεγάλες για να μπορέσουν να διασωθούν αλλά και για να αποταμιεύσεις σε αυτές χρήματα (ο αγγλικός όρος το εκφράζει ιδανικά: too big to save, όπου save σημαίνει διασώζω αλλά και αποταμιεύω).
Προφανώς, για να γίνει εδώ και τώρα η «ομολογία» αυτή από πλευράς Ευρωπαίων η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος είναι κάθε άλλο παρά ρόδινη. Αυτό φάνηκε και στην Κύπρο: η Ευρώπη αρνήθηκε να διασώσει τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες με το έωλο επιχείρημα ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι για τη λανθασμένη επιλογή των καταθετών να εμπιστευτούν τα χρήματά τους σε προβληματικά πιστωτικά ιδρύματα. Το επιχείρημα αυτό καταρρίπτεται και τυπικά λίγους μήνες μετά, καθώς οι κανόνες που προωθούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πιθανότατα θα επικυρωθούν κατά την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο ανάγουν σε πρότυπο το «κούρεμα» των καταθέσεων. Με άλλα λόγια, οι φορολογούμενοι (αυτοί είναι οι καταθέτες στις ευρωπαϊκές τράπεζες) της Γηραιάς Ηπείρου θα είναι και με τη βούλα εκείνοι που θα πληρώνουν τη νύφη.

Η νέα αυτή κατεύθυνση στην οποία κινείται η Ευρώπη και η οποία δυναμιτίζει de facto την αξιοπιστία των τραπεζών δεν αποφασίστηκε από τις κυβερνήσεις -με πρώτο και καλύτερο το Βερολίνο- ελαφρά τη καρδία αλλά ως συνέπεια μιας δυσάρεστης πραγματικότητας: οι περισσότερες τράπεζες της Ευρωζώνης (αλλά και των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ελβετίας, της Ιαπωνίας κ.τ.λ.) είναι επί της ουσίας πτωχευμένες και διατηρούνται εν ζωή χάρη στους πακτωλούς χρήματος που τους χορηγούν οι κεντρικές τους τράπεζες και που οι ίδιες αξιοποιούν δημιουργώντας «φούσκες» στα χρηματιστήρια ώστε να εμφανίζουν τεχνηέντως κέρδη.
Ανήμπορες να διασώσουν τα τραπεζικά τερατουργήματα χρέους που οι ίδιες εξέθρεψαν πριν από την κρίση, οι κυβερνήσεις αφήνουν εν λευκώ τις κεντρικές τράπεζες να τυπώνουν (άμεσα ή έμμεσα) χρήμα ελπίζοντας ότι η «φούσκα» του χρηματιστηρίου θα δημιουργήσει πλούτο που θα περάσει στην πραγματική οικονομία και θα πυροδοτήσει έναν νέο, ενάρετο κύκλο ανάπτυξης. Αν μέχρι τότε, όμως, κάτι πάει στραβά και κάποια τράπεζα καταρρεύσει, έχουν ήδη βρει ποιος θα την πληρώσει: οι φορολογούμενοι/καταθέτες.
 

Wall Street Journal: Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρος μπορεί να χρειαστούν και νέα δάνεια!

Μεγαλύτερη βοήθεια από τη μηχανισμό στήριξης μπορεί να χρειαστούν τελικά τρεις χώρες που είναι ήδη σε μνημόνιο, εκτιμά σε σημερινό της δημοσίευμα της η Wall Street Journal.
Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρος, έχουν λάβει προγράμματα στήριξης συνολικού ύψους 335,5 δις ευρώ (247,5 δις η Ελλάδα, 78 δις η Πορτογαλία και 10 δις η Κύπρος).


 
EI-CC017_EUROBA_G_20130707161204Με αφορμή τη συνεδρία του Eurogroup που λαμβάνει χώρα το βράδυ της Δευτέρας, γίνεται αναφορά στα προβλήματα που παρουσιάζονται στα προγράμματα χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος.
Οι υπουργοί Οικονομικών φαίνεται να προσανατολίζονται σε αποφασιστική διαχείριση των προβλημάτων μετά τις γερμανικές εκλογές Σεπτεμβρίου.
Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, γίνεται αναφορά στα προβλήματα της πορτογαλικής κυβέρνησης, που οδήγησαν στην παραίτηση του υπουργού Οικονομικών. Η χώρα θα πρέπει να αντλήσει €14 δισ. από τις αγορές το 2014, κάτι που θεωρείται δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα, καθώς το πρόγραμμα παρουσιάζει σημαντικά κενά.
To άρθρο στα αγγλικά εδώ.
olympia.gr