EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013

Μια και μιλάμε για Συγγρού, τα δάνεια του κυρίου Βωβού που μπήκε στο “99″ ποιός θα τα πληρώσει; Ο συνήθης ραγιάς;

Η εταιρεία του κυρίου Βωβού, που μεταξύ άλλων νοικιάζει το κτίριο στο κόμμα της ΝΔ, με σχεδόν εικοσαπλάσιο μίσθωμα από ότι ο κυρ Ηλίας λίγα τετράγωνα πιο πέρα (αλλά δεν ιδρώνει κανενός το αυτί), μπήκε σύμφωνα με δημοσιεύματα στο λεγόμενο “άρθρο 99″.

Η εταιρεία φέρεται να χρωστά σε τράπεζες και πιστωτές το ιλιγγιώδες ποσό των 700 εκ. Ευρώ, που παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες του “ενοικιαστή”, δεν μπορεί να καλυφθεί.

Εδώ λοιπόν, έχει μεγάλο ενδιαφέρον η διαδικασία της συνδιαλλαγής που θα ακολουθήσει με τις πιστώτριες τράπεζες. Τις ανακεφαλαιοποιημένες από δημόσιο χρήμα τράπεζες, λόγω των θαλασσοδανείων που έδιναν σε εκδότες, Τσοχατζόπουλους, Καρούζους και κάθε καρυδιάς καρύδι.

Θα “κουρέψουν” τα δάνεια του κυρίου Βωβού; Με πιο δικαίωμα; Θα υποχρεώσουν τον Ελληνικό λαό να πληρώσει τα δάνεια που αδυνατεί να πληρώσει ο επιχειρηματίας;

Γιατί απλούστατα, κάθε Ευρώ δανείου που θα χαριστεί στον κύριο Βωβό, δεν θα το καλύψει κανένας Λάτσης. Εδώ η τέως τράπεζα του, ανακεφαλαιοποιήθηκε από κοτζαμ κιμπάρη λαό…

Ή μήπως θα αντιπραγματευθούν τα ακίνητα που πλέον οι αξίες τους έχουν πέσει στα τάρταρα, οπότε θα βρισκόμαστε προ των πυλών ενός νέου “Καρούζου”;

Αναμένουμε λοιπόν τις απαντήσεις και θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά το θέμα. Έτσι για να δούμε που παει το δημόσιο χρήμα.

πηγη

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η “ΑΝΑΠΤΥΞΗ” ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ. Κολοσσός λειτουργεί ως …ετερόρυθμος εταιρεία!

(Τις αποδείξεις μας τις έστειλε αναγνώστης από την περιοχή)
Ζήλεψαν όλοι την δόξα των γερμανών…
Λίγο πριν αποκαλύψαμε το πλιάτσικο των πολυεθνικών που φεύγουν ατιμώρητες, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τις φορολογικές διατάξεις (Άρθρο εδώ:ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ: ΝΑΙ, ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟΝ ΦΠΑ ΚΑΙ ΕΦΥΓΑΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ!)
Παλαιότερα είχαμε αποκαλύψει την σκανδαλώδη μεθόδευση λειτουργίας των LIDL, που λειτουργούν με εταιρική μορφή μπακάλικου, την ίδια στιγμή που αποκομίζουν κέρδη τα οποία το κράτος αδυνατεί να “ανιχνεύσει” λόγω της δαιδαλώδους εταιρικής λειτουργίας τους.

Σήμερα φέρνουμε στο φως τα κατορθώματα άλλης μίας πολυεθνικής, της Delhaize, στην οποία περιήλθε η (κάποτε Ελληνική) ΑΒ Βασιλόπουλος. Δείτε τις αποδείξεις από δύο καταστήματα της αλυσίδας στην περιοχή του Βόλου. Όπως βλέπετε, παρά το ότι είναι η ίδια αλυσίδα, τα ΑΦΜ και οι επωνυμίες είναι διαφορετικές!

Η εξήγηση; Απλή με μία έρευνα του ΑΦΜ της εταιρείας με την βαρύγδουπη επωνυμία “ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΠΕ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ”, που όμως είναι απλώς μία “και ΣΙΑ ΕΕ”. ‘Όχι ΑΕ όπως παραδοσιακά ήταν η ΑΒ όταν βρισκόταν σε Ελληνικά χέρια.

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ οι διευθύνσεις στον Βόλο
ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ οι διευθύνσεις στον Βόλο

Η εταιρεία αυτή λοιπόν ιδρύθηκε το 2004, όταν η Delhaize είχε ήδη εξαγοράσει την αλυσίδα. Φέρεται λοιπόν η νέα ιδιοκτησία να ακολουθεί τον ίδιο “έξυπνο” δρόμο των Lidl, στην υγεία όλων των Ελλήνων που πλέον φορολογούνται και για τα μποστάνια τους.

Το ερώτημα στο κράτος που αφήνει τις Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες στο έλεος των πολυεθνικών είναι απλό: Εάν ένας τέτοιος κολοσσός χάσει ένα αστικό δικαστήριο από Έλληνα πολίτη, ποιός θα αποζημιώσει; Μία …ΟΕ ή ΕΕ; Γιατί πίσω από τα φορολογικά παιχνιδάκια, υπάρχει ξεκάθαρα και η διασφάλιση -επιτέλους- της κοινωνίας! Θα ασχοληθεί λοιπόν σοβαρά το Ελληνικό κράτος με την “πονηριά” των κερδοσκόπων ή απλώς θα παραμείνει κατοχικός τροχονόμος;

Τα στοιχεία αναλυτικά:
Διακριτικός Τίτλος:
ΑΦΜ:
999304087
Δραστηριότητα:
ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ SUPER MARKET, ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Κωδικός Δραστηριότητας:
47111001
Τηλέφωνο:
2106608000
Fax:
Διεύθυνση:
Λ.ΣΠΑΤΩΝ 81, 15344 ΓΕΡΑΚΑΣ
ΔΟΥ:
ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Κωδικός ΔΟΥ:
1118
Ημ.Έναρξης:
12/02/2004 

Κόκκινο χαλί..για επενδυτές που δεν έρχονται..

«Κόκκινο χαλί για τους ξένους» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται πως η Αθήνα ενισχύει τους επενδυτές, αλλά αυτό φοβίζει τους Έλληνες.

Αναλυτικότερα η εφημερίδα γράφει: «Οι Έλληνες είναι σχεδόν κατά 40% φτωχότεροι από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά 29,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008,σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία). Εάν το ίδιο διάστημα ληφθεί υπόψη και ο τρέχον πληθωρισμός, το μείον φθάνει στο 40%. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια οι κοινωνικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 26%. Αυτό επιβαρύνει την κατανάλωση, η οποία αντιστοιχεί στα τρία τέταρτα του ΑΕΠ της χώρας».

Οι Έλληνες είναι σχεδόν κατά 40% φτωχότεροι από ό,τι πέντε χρόνια πριν
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Εν τω μεταξύ οι τιμές των ακινήτων έχουν καταβαραθρωθεί. Οι επενδυτές το έχουν ανακαλύψει. Όποιος φέρει αρκετά χρήματα μπορεί να υπολογίζει σε μια άδεια παραμονής, λέει ο Στέφανος Ησαΐας από τον κρατικό οργανισμό «Invest in Greece». Πολλούς Έλληνες οι υποσχέσεις αυτές, όμως, μάλλον τους φοβίζουν παρά τους δημιουργούν ελπίδες. Φοβούνται για τις περιουσίες τους, σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να πληρώσουν τους νέους φόρους των ακινήτων».

H Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει μια σύντομη είδηση με τίτλο «Μικρός έπαινος για την Ελλάδα». Η εφημερίδα σημειώνει: «Συγκρατημένη αισιοδοξία είναι ο χαρακτηρισμός της Κομισιόν για την αξιολόγηση της κατάστασης στην Ελλάδα. Κατά την παρουσίαση της πέμπτης έκθεσης της ομάδας εργασίας για την Ελλάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν επαίνεσε ορισμένες προόδους, αλλά παράλληλα προειδοποίησε πως είναι απαραίτητες και άλλες αλλαγές. Η έκθεση για τις μεταρρυθμίσεις από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο επαινεί την Ελλάδα κυρίως για το γεγονός ότι τώρα η διοίκηση είναι σε θέση να αξιοποιήσει καλύτερα τα χρήματα που παίρνει από τις Βρυξέλλες».

πηγη

ΜΕ ΚΑΤΑΛΥΤΗ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΜΟΡΑ - ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ

Όλο και πιο πολύ η κυβέρνηση των συμμάχων αποκαλύπτεται ως κυβέρνηση των συνενόχων...

του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ

Και όχι μόνο σε πράγματα άκρως σοβαρά, όπως η προθυμία αποδοχής και επιβολής μνημονίων, ή σε
πράγματα απλώς σοβαρά, όπως οι πολιτικές απάτες, -το γεφύρι του success story ας πούμε, με τους σαράντα πέντε μάστορες κι εξήντα μαθητάδες, και η προγραμματική συμφωνία με τα σαράντα τρία σημεία και τις δώδεκα σελίδες. Αλλά και σε πράγματα πιο υπαρξιακά - όπως to be or not to be στο Μαξίμου, στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, στην εξουσία γενικώς.

Στο υπαρξιακό αυτό πεδίο τα ζητήματα λύνονται με μέσα κάπως λιγότερο πολιτικά και περισσότερο ποινικά. Ο Σαμαράς και η ΝΔ για παράδειγμα, που ζητούσαν την κεφαλή του Βενιζέλου επί πίνακι για...
Το σκάνδαλο του Σκαραμαγκά, τώρα δηλώνουν δημοσίως ότι ο χτεσινός κατηγορούμενος είναι καθαρός ουρανός. Γιατί; Μα γιατί ο χτεσινός κατηγορούμενος τους έχει πιάσει από το λαιμό ότι αν δεν τον ανακηρύξουν καθαρό ουρανό θα αστράψει και θα βροντήξει και την κυβέρνηση θα ρίξει. Αυτό φέρνει κάπως σε εκβιασμό βεβαίως, αλλά προέχει ο αρραγές μέτωπο.

Το πράγμα όμως δεν τελειώνει εδώ. Διότι, εντάξει, ο Σίμος έδωσε στη δημοσιότητα τη δήλωση ξεπλύματος του Βενιζέλου, που του έδωσε το Μαξίμου, που την πήρε από τον Βενιζέλο. Και, ακόμα πιο εντάξει, ο Βενιζέλος έδωσε στο Μαξίμου με βούλα και υπογραφή υπόσχεση στήριξης μέχρι το τέλος της τετραετίας. Αλλά τι θα γίνει όταν έρθει η ώρα της εξεταστικής με τους θυμωμένους βουλευτές της ΝΔ που δεν θέλουν να βλέπουν ούτε ζωγραφιστό τον αντιπρόεδρο; Και τι θα γίνει με όσους επιφανείς της παρατάξεως τον περνούσαν πριν λίγο καιρό γενεές δεκατέσσερις;

Εδώ προφανώς χρειάζεται άλλος εκβιασμός -αποκεντρωμένος, αφού αφορά σε πολύ κόσμο. Ο Βενιζέλος δηλαδή εκβιάζει τον Σαμαρά να εκβιάσει τα δύστροπα στελέχη του, διότι ΑΝ ΔΕΝ, τότε έρχεται η έξωση από το Μαξίμου. Αλλά και ο Σαμαράς εκβιάζει τον Βενιζέλο να είναι πειθαρχικός, διότι ΑΝ ΔΕΝ, τότε έρχεται όχι μόνο η έξοδος από την αντιπροεδρία, αλλά και η είσοδος σε περιπέτειες με άδηλο τέλος. Τουτέστιν, αν δεν το καταλάβατε, έχουμε μια κυβέρνηση noir με πολύ σασπένς και σκοτεινό παρασκήνιο. Κι ως γνωστό, όπου λαλεί Κορυδαλλός, αργεί να ξημερώσει...

 
 

Ο έλεγχος των κυβερνώντων

Οι Πολίτες είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την μη τήρηση των νόμων εκ μέρους των κυβερνήσεων – αφού μπορούν να επιβάλλουν το Δίκαιο, με τη βοήθεια της πολιτικής ανυπακοής και άλλων ειρηνικών μεθόδων.

Είναι ίσως σκόπιμο να αναφέρουμε ξανά πως, παρά το ότι η κύρια ευθύνη της κάθε πολιτικής ηγεσίας δεν είναι άλλη από τη σωστή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, οι κυβερνήσεις φαίνεται να λειτουργούν διαχρονικά, με έναν εντελώς παράδοξο τρόπο:

Αφού έχουν στη διάθεση τους ένα ορισμένο «budget», έτσι όπως εμφανίζεται στον εκάστοτε ετήσιο προϋπολογισμό (προερχόμενο από φόρους, από τα κέρδη των κοινωφελών επιχειρήσεων, από τα «ενοίκια» της δημόσιας περιουσίας κλπ.), δεν ξοδεύουν, όπως ο κάθε συνετός «εισοδηματίας» (και ο κάθε απλός διαχειριστής πολυκατοικίας), το ποσόν που ευρίσκεται στη διάθεση τους, αλλά δανείζονται πολύ περισσότερα – χωρίς καθόλου να ρωτήσουν τους Πολίτες που εκπροσωπούν.

Υπενθυμίζουμε εδώ την απίστευτα μεγάλη αυθαιρεσία κάποιων κυβερνήσεων, όπως αυτήν της Ισλανδίας, να δανειστούν για να «διασώσουν» τις ιδιωτικές, χρεοκοπημένες τράπεζες της χώρας τους, με τα χρήματα των Πολιτών τους – αφενός μεν πτωχεύοντας το κράτος τους, αφετέρου δε, χωρίς τη συμφωνία των κυβερνωμένων!

«Μετονομάζοντας» λοιπόν τις ζημίες σε ελλείμματα, συσσωρεύουν κακοδιαχείριση ετών, δημιουργώντας εκ του μηδενός τεράστια δημόσια χρέη – τα οποία σήμερα, τοκιζόμενα, απειλούν να πτωχεύσουν πολλά κράτη. Ακόμη περισσότερο οι κυβερνήσεις, αντί να μειώνουν τα έξοδα τους (ενδεχομένως απολύοντας πλεονάζων προσωπικό, εξοικονομώντας από περιττές δαπάνες, περιορίζοντας αμοιβές, λειτουργώντας με κέρδος τις δημόσιες εταιρείες κλπ), ρίχνουν το βάρος των χρεών και των «ελλειμμάτων», των ζημιών δηλαδή, στους Πολίτες τους, κατηγορώντας τους επί πλέον για ελλιπή φορολογική συνείδηση, για μειωμένη παραγωγικότητα, για οκνηρία, για σπατάλη και για τόσα πολλά άλλα.

Από τη μία πλευρά δηλαδή σπαταλούν ατιμώρητοι τη δημόσια περιουσία (πουλούν ακόμη και τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους Πολίτες τους), ενώ από την άλλη οργανώνουν «αστυνομικές ομάδες ελέγχου» εναντίον εκείνων των δύστυχων Πολιτών, οι οποίοι ουσιαστικά συντηρούν τόσο τους ίδιους, όσο και το υπόλοιπο Κράτος. Την ίδια στιγμή, προσπαθούν έμμεσα να πείσουν τους Πολίτες τους ότι, η δημόσια περιουσία ανήκει στους κυβερνώντες – ότι δεν είναι δηλαδή ιδιοκτησία των κυβερνωμένων!

Τέλος, «οικοδομούν» επάνω στα συναισθήματα «ενοχής» των «υπηκόων» τους (επιβάλλοντας τους ουσιαστικά έναν κυριολεκτικά καταστροφικό αυτοσαρκασμό, στη θέση της δημιουργικής αυτοκριτικής), καθώς επίσης στην «ζηλόφθονη», εχθρική, ανταγωνιστική συμπεριφορά του ενός για τον άλλο – στο «διαίρει και βασίλευε». Επομένως, η πρώτη μεγάλη ασθένεια, η οποία οφείλει να θεραπευθεί θεσμικά, είναι

(α) Η δια νόμου απαγόρευση της πώλησης δημόσιας περιουσίας, καθώς επίσης η απαγόρευση του δανεισμού των κρατών. Εάν η εκάστοτε κυβέρνηση αδυνατεί να ανταπεξέλθει με τα έξοδα του κράτους, είναι απόλυτα υποχρεωμένη να τα περιορίσει, καθώς επίσης να αυξήσει τα έσοδα – σεβόμενη τουλάχιστον την αλληλεγγύη των γενεών.

Ο δανεισμός επιβαρύνει ουσιαστικά τις μελλοντικές γενιές, με τις παρούσες τότε να ζουν εις βάρος τους – μία τεράστια κοινωνική αδικία, η οποία οφείλει άμεσα να καταπολεμηθεί. Άλλωστε είμαστε σίγουροι ότι, εάν οι σημερινοί Έλληνες γνώριζαν ότι ζουν εις βάρος των παιδιών τους (μία τεράστια ευθύνη όλων αυτών που δεν μας έχουν ενημερώσει σωστά), θα έπαυαν αμέσως να το κάνουν – επιτυγχάνοντας πραγματικά θαύματα.

(β) Η επόμενη είναι η αδιαφάνεια στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, όπως επίσης στη στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών. Η μακροπρόθεσμη καταπολέμηση της, αυτή δηλαδή που δεν στηρίζεται στις «διαθέσεις» των εκάστοτε κυβερνώντων, είναι η δια νόμου υποχρέωση όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων οργανισμών (υπουργεία, επιτροπές, κόμματα, δήμοι, κοινότητες, επιχειρήσεις κλπ) να τηρούν το υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα διπλογραφικό λογιστικό σύστημα – καθώς επίσης να συντάσσουν ετησίους Ισολογισμούς, με περιουσιακά στοιχεία (ενεργητικό), με υποχρεώσεις (παθητικό), με αριθμό προσωπικού, με μισθούς, με παραγωγικότητα και με αποτελέσματα χρήσεως (τζίρος, κέρδη, ζημίες κλπ).

Όλοι αυτοί οι Ισολογισμοί, καθώς επίσης ο κεντρικός του κράτους (Holding), ο οποίος οφείλει να συμπεριλαμβάνει όλα τα επί μέρους «μεγέθη» του, πρέπει να δημοσιεύονται με διαφάνεια στο διαδίκτυο έτσι ώστε, αφενός μεν να έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται οι Πολίτες, αφετέρου δε να μην έχουν καμία «δικαιολογία» οι νέες κυβερνήσεις – να μην ισχυρίζονται κάθε φορά δηλαδή «κοινότυπα» ότι, δεν γνωρίζουν τι ακριβώς παραλαμβάνουν από τις προηγούμενες.

Ειδικά όσον αφορά τα πολιτικά κόμματα, τόσο το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, όσο και οι ετήσιοι Ισολογισμοί στο διαδίκτυο, θα πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα - εάν θεωρούμε ότι οφείλουν να εφαρμόζονται οι ελάχιστα απαιτούμενες δημοκρατικές διαδικασίες, τουλάχιστον από αυτούς που θέλουν να μας διοικούν.

(γ) Μία τρίτη «ασθένεια» είναι η μη εφαρμογή των προεκλογικών προγραμμάτων διακυβέρνησης, από τα κόμματα που αναλαμβάνουν την ηγεσία. Η πιστή εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών θα πρέπει να είναι υποχρεωτική από το Νόμο - ο οποίος οφείλει να προβλέπει ποινικές συνέπειες, σε σχέση με την ενδεχόμενη μη τήρηση του.

(δ) Το «γραφειοκρατικό» πλαίσιο (απρόσκοπτο άνοιγμα ή κλείσιμο εταιρειών, θεσμική «προστασία» από τη διαφθορά των Δ.Υ. κλπ), καθώς επίσης η βασική φορολογική αντιμετώπιση των ιδιωτικών επιχειρήσεων (ελεύθερων επαγγελματιών κλπ), στην οποία στηρίζεται κυρίως η ανάπτυξη μίας Οικονομίας, πρέπει επίσης να θεσμοθετείται μακροπρόθεσμα – έτσι ώστε να μην υπόκειται σε βραχυπρόθεσμες διαφοροποιήσεις οι οποίες, αφού είναι μη προβλεπόμενες, δεν προγραμματίζονται, καθιστώντας ασύμφορες τις πάσης φύσεως επενδύσεις.

Κατά την άποψη μας δε, η ανάπτυξη μίας Οικονομίας θα ήταν κατά πολύ πιο δυναμική, εάν οι φόροι στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων μηδενιζόταν – με τη φορολόγηση των διανεμομένων (μερισμάτων) να «ακολουθεί» μία προοδευτική κλίμακα.

(ε) Απαραίτητα θεσμοθετημένη οφείλει να είναι επίσης η λειτουργία της εκάστοτε κεντρικής τράπεζας, η ανεξαρτησία της οποίας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της «δυτικής οικονομικής σκέψης». Η κεντρική τράπεζα είναι κατά κάποιον τρόπο η δικαστική εξουσία της Οικονομίας, αφού μόνο αυτή έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς επίσης να επιβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών τραπεζών.

Επειδή λοιπόν είναι ουσιαστικά η «καρδιά» του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο με τη σειρά του εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του κράτους, οφείλει να δίνεται μεγάλη σημασία στη «δημοκρατική» στελέχωση της (εκλογή του προέδρου της από το Κοινοβούλιο, με απόλυτη πλειοψηφία άνω του 60%, έτσι ώστε να μην είναι «υποχείριο» του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος κλπ).

Ίσως οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ ότι, εάν η πρώτη προτεραιότητα του ΔΝΤ, σε σχέση με την κατάκτηση μίας χώρας, είναι η (ενδοτική) σύμπραξη της κυβέρνησης της (η «συνενοχή» της ηγεσίας εξασφαλίζεται εκ των προτέρων), η επόμενη αφορά τη λεηλασία των τραπεζών της – αφού διαφορετικά είναι πολύ δύσκολο να την «υποδουλώσει» μακροπρόθεσμα.

Στην υποθετική αυτή περίπτωση όμως, είναι μάλλον απαραίτητη η συνεργασία της εκάστοτε κεντρικής τράπεζας, η οποία διαθέτει όχι μόνο όλες τις πληροφορίες, σε σχέση με το χρηματοπιστωτικό και λοιπό οικονομικό σύστημα του κράτους, αλλά και τα διάφορα μέσα, για να τις χρησιμοποιήσει με τον κατάλληλο τρόπο (η «ιστορία» της ΤτΕ, σε σχέση με τις «ανοιχτές» αγοραπωλησίες των ελληνικών ομολόγων, είναι χαρακτηριστική).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Προφανώς υπάρχουν πολλοί άλλοι Θεσμοί και Νόμοι, με τη βοήθεια των οποίων θα μπορούσαν να ελέγχονται καλύτερα οι εκάστοτε κυβερνώντες. Για παράδειγμα, η πραγματικά ανεξάρτητη λειτουργία των δικαστηρίων, χωρίς «βουλευτικές ασυλίες» ή άλλου είδους «διαστρεβλώσεις», η δημιουργία ενός εθελοντικού οργάνου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο να ελέγχει τις κυβερνητικές αποφάσεις, στελεχωμένο από «εκπαιδευμένους» Πολίτες μετά από κλήρωση, τα δημοψηφίσματα για σημαντικά εθνικά θέματα – ιδιαίτερα για αυτά που δεν έχει δοθεί η ρητή έγκριση των κυβερνωμένων (όπως για παράδειγμα η συμμετοχή του ΔΝΤ στα εσωτερικά της χώρας) και διάφορα άλλα.

Εν τούτοις, δεν είναι ποτέ αρκετή η θέσπιση νόμων, εάν δεν συνοδεύεται ταυτόχρονα από ρεαλιστικές μεθόδους τήρησης τους. Δεν φτάνει δηλαδή να υπάρχουν θεσμικές διαδικασίες, εάν δεν εφαρμόζονται απαρέγκλιτα από όλους τους συμμετέχοντες στο κοινωνικό «γίγνεσθαι» – με τους συνειδητούς Πολίτες να «επαγρυπνούν» και όχι απλά να «αποποιούνται» των ευθυνών τους.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, αυτό που απαιτείται είναι ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός της ευχέρειας των κυβερνώντων να λαμβάνουν αυθαίρετα αποφάσεις – γεγονός που επιτυγχάνεται από την ύπαρξη λεπτομερών θεσμών, για κάθε σημαντικό κοινωνικό ή πολιτικό θέμα.

Οι απαιτήσεις της Δημοκρατίας είναι πολύ μεγαλύτερες από την απλή ψήφιση νόμων, ενώ οι υπεύθυνοι Πολίτες οφείλουν να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της ορθολογικής λειτουργίας της – διαμαρτυρόμενοι και διαδηλώνοντας όχι μόνο όταν θίγεται το ατομικό τους συμφέρον (ασφαλιστικό κλπ), αλλά, κυρίως, όταν απειλείται η ίδια η Δημοκρατία και το, σημερινό ή μελλοντικό, συλλογικό καλό – ιδιαίτερα δε, εάν δεν γίνεται σεβαστή η αλληλεγγύη των γενεών. Όταν δηλαδή

(α) δαπανώνται πόροι από μία γενιά που δεν εργάσθηκε για να τους αποκτήσει (συντάξεις μεγαλύτερες από τις διαχρονικές κρατήσεις, δάνεια του δημοσίου για «καταναλωτικούς» σκοπούς, όπως είναι η πρόσληψη υπεράριθμων ΔΥ κλπ), ή

(β) σπαταλιέται δημόσια περιουσία (περιβαλλοντικοί πόροι, ενέργεια κ.α.), χωρίς την απαιτούμενη υπευθυνότητα.

Κλείνοντας, κατά την άποψη μας οι Πολίτες είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την μη τήρηση των νόμων εκ μέρους των εκάστοτε κυβερνήσεων – αφού μπορούν σχετικά εύκολα να επιβάλλουν το Δίκαιο, με τη βοήθεια των απεργιών, των διαδηλώσεων, της πολιτικής ανυπακοής και τόσων άλλων ειρηνικών μεθόδων, τις οποίες έχουν στη διάθεση τους.

Για παράδειγμα, όταν τυχόν διαπιστώνεται η ατιμωρησία κάποιων ανεπαρκών ή διεφθαρμένων πολιτικών προσώπων (χρηματισμός κ.α.), θα πρέπει οι Πολίτες να απεργούν μαζικά και να διαδηλώνουν, απαιτώντας την τιμωρία τους – δηλαδή, την ακριβή τήρηση των νόμων και των θεσμών. Είναι μάλλον εμφανές το ότι, πολύ δύσκολα θα κατάφερνε να επικρατήσει το άδικο σε μία δημοκρατική κοινωνία, η οποία αποτελείται από συνειδητούς, υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες.

V.V.

Ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος είναι ένας σύγχρονος οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου – όπου και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά για αρκετά χρόνια, με ιδιόκτητες επιχειρήσεις.

Έχει γράψει το βιβλίο “Υπέρβαση Εξουσίας”, το οποίο αναφέρεται στο φορολογικό μηχανισμό της Γερμανίας, ενώ έχει εκδώσει τρία βιβλία αναφορικά με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, με τον τίτλο “Η κρίση των κρίσεων”.

Έχει ασχοληθεί με σημαντικές έρευνες και αναλύσεις επί του αντικειμένου του (μακροοικονομία), επί διεθνούς επιπέδου, οι οποίες φιλοξενούνται τακτικά σε ημερήσιες εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικές ιστοσελίδες.

Ποιες καταθέσεις δεν μπορεί να σας κατασχέσει η εφορία

«Δηλωσέ τον, να τον σώσεις», τον μισθό από τις κατασχέσεις για χρέη προς την εφορία, τις τράπεζες ή τους ιδιώτες.

Γράφει: Ρόη Χάικου

Τα κουμάντα τους πρέπει να κάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, δηλώνοντας στις τράπεζες τους καταθετικούς λογαριασμούς με υπόλοιπα έως 2.000 ευρώ όπου πιστώνεται η σύνταξη, η μισθοδοσία ή διάφορα άλλα κοινωνικά βοηθήματα και επιδόματα.

Ο «Συνήγορος του Καταναλωτή» έχει γίνει αποδέκτης αναφορών καταθετών εναντίον τραπεζών σχετικά με κατασχέσεις ή συμψηφισμούς καταθέσεών τους για εξόφληση χρεών τους και προς τράπεζες, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες είναι πολλά τα κρούσματα κατασχέσεων χρημάτων από λογαριασμούς για χρέη προς την εφορία ή ακόμη και επιδομάτων ανεργίας, πολυτεκνικών ή και φοιτητικών επιδομάτων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνήγορος του Καταναλωτή, από τις 14 Ιουνίου 2013 ισχύουν οι διατάξεις του Ν.4161/2013 σύμφωνα με τις οποίες προβλέφθηκε ότι απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό και των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό (άρθρο 20). Ωστόσο, το εν λόγω ακατάσχετο συνοδεύεται από τη νομοθετική πρόβλεψη ότι «με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο».

Για το λόγο αυτό, οι καταναλωτικές ενώσεις συνεχίζουν, παρά την έναρξη εφαρμογής του σχετικού νόμου, να δέχονται καταγγελίες καταθετών στους λογαριασμούς των οποίων οι τράπεζες προβαίνουν σε συμψηφισμούς για χρέη τους προς αυτές χωρίς να τηρούν τα παραπάνω όρια των 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ αντίστοιχα.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ. Ευάγγελος Ζερβέας, καλεί τους καταθέτες να προβούν άμεσα σε δήλωσή τους προς εκείνη την τράπεζα που τηρούν λογαριασμό για τον οποίο επιθυμούν να ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ για ατομικό τους λογαριασμό ή των 2.000 ευρώ για κοινό τους λογαριασμό, προκειμένου να προστατευθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4161/2013.

Διευκρινίζεται ότι τα ακατάσχετα όρια αφορούν και τους κοινούς λογαριασμούς. Αν π.χ. ζευγάρι συνταξιούχων έχει ένα βιβλιάριο καταθέσεων με υπόλοιπο 2.200 ευρώ και ο ένας οφείλει στην εφορία 250 ευρώ, τότε η διαδικασία είναι η εξής: Σε κάθε έναν αναλογεί ποσό κατάθεσης 1.100 ευρώ. Η τράπεζα θα αποδώσει στην εφορία 100 ευρώ, αφού αυτό είναι το επιπλέον ποσό κατάθεσης -πάνω από το όριο των 1.000 ευρώ- για τον οφειλέτη.

Εκτός του νόμου 4161 ισχύει παράλληλα και το άρθρο 31 του ΚΕΔΕ (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), το οποίο αναφέρει ότι «δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ενός τετάρτου (1/4) αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Χρήστος Γκόρτσος, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στην Κοινή Επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκών της Βουλής, διευκρίνισε πως ο νόμος προβλέπει ρητά ότι ο καταθέτης θα πρέπει να δηλώσει σε ποιόν λογαριασμό πιστώνεται η σύνταξη ή ο μισθός του.

«Οι τράπεζες, δεν μπορούν να γνωρίζουν, ποιος λογαριασμός αφορά τη σύνταξη ή την μισθοδοσία του κάθε καταθέτη» σημείωσε ο κ. Γκόρτσος διευκρινίζοντας πως όταν το πιστωτικό ίδρυμα λαμβάνει σχετικό αίτημα από τις εφορίες, είναι υποχρεωμένο εκ του νόμου να προχωρήσει στην κατάσχεση και να αποδώσει το ποσό στην ΔΟΥ που το ζήτησε, όπως ακριβώς ορίζει ο ΚΕΔΕ που προβλέπει την κατάσχεση εις χείρας τραπεζών.

haikouroi@gmail.com


ΟΛΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΟΥΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ 28 ΑΚΙΝΗΤΩΝ – ΑΡΠΑΓΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ σε περιγραφή Πόρτα – Πόρτα

Σας παραθέτω ένα ιστορικό από την πρόσφατη πώληση 28 ακινήτων του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και τα φαινόμενα διαπλοκής της ΕΘΝΙΚΗΣ και της EUROBANK για την απόκτηση των παραπάνω ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές και με όρους δυσμενείς για το Ελληνικό Δημόσιο, εν γνώση της τρόικας, το χρονικό των συνεχών παραιτήσεων διευθυντικών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και τις ενέργειες μελών της Κυβέρνησής σας, το τελευταίο χρόνο με την παροχή εγγυήσεων (σχεδόν άτοκα) προς τις συστημικές τράπεζες συνολικού ποσού 27.859.500.000€, από τα οποία η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έλαβε 5.287.000.000€ και η Eurobank Ergasias 11.614.000.000€.

Με τις ενέργειες των παραπάνω εμπλεκόμενων σε βάθος χρόνου το δημόσιο χρέος αντί να μειωθεί θα αυξηθεί. Στην πραγματικότητα αντί για ξένες επενδύσεις, γίνεται αρπαγή της δημόσιας περιουσίας.
Σας υπενθυμίζω πως δεν πρέπει να θεωρείτε την τρόικα «αθώα περιστερά» αρκεί να σας θυμίσω πως για την μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση, αυτή των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ έχει γίνει ανάθεση του έργου του νομικού συμβούλου, με απόφαση (27) έξι Υπουργών στις 25-1-2012, στην δικηγορική εταιρία «BAKER & McKENZIE» της οποίας εταιρείας, υπήρξε επικεφαλής για πολλά χρόνια η διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ (26) .
Δεν θέλω καν να σκεφτώ πως όλα αυτά έγιναν εν γνώσει ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ!!.

Σας παραθέτω λοιπόν τα στοιχεία.
A. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ 28 ΑΚΙΝΗΤΩΝ.
Στις 11 Μαρτίου 2013,(1) το ΤΑΙΠΕΔ δημοσιοποίησε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών για 28 ακίνητα (σε δύο ξεχωριστές ομάδες Α και Β) του Ελληνικού Δημοσίου. Στα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται τα Αρχηγεία της Αστυνομία στην Αθήνα , Θεσσαλονίκη και Σέρρες, τα κτίρια των Υπουργείων Παιδείας, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, Δικαιοσύνης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πολλά άλλα κτίρια σε όλη την Ελλάδα.
Με ανακοίνωση (2) του το ΤΑΙΠΕΔ στις 19 Απριλίου 2013, αναφέρει μεταξύ άλλων πως υπάρχει ισχυρό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με την κατάθεση 9 προσφορών για την αξιοποίηση των 28 ακινήτων.
Τα παραπάνω ακίνητα είχαν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 με απόφαση (ΦΕΚ 2061/Β/16-9-2011)(3) της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, την οποία αποτελούσαν οι τότε υπουργοί Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Γιάννης Ραγκούσης και ο υπόδικος σήμερα Γεώργιος Παπακωνσταντίνου.
Στις 11 Οκτωβρίου,(4) το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ανακοίνωσε πως τρεις εταιρείες, η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η κυπριακών συμφερόντων DOLPHIN CAPITAL REIT LTD, κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές και περνούν στις δεύτερη φάση του διαγωνισμού.
Προφανώς η τρίτη εταιρεία χρησιμοποιήθηκε για να μην είναι εμφανή το προκαθορισμένο αποτέλεσμα της «διαγωνιστικής» διαδικασίας, δηλαδή της «μοιρασιάς».
Στις 18 Οκτωβρίου το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ (5) ανακήρυξε τους δύο μειοδότες για τα δύο χαρτοφυλάκια. Για το χαρτοφυλάκιο Α, πλειοδότης με τίμημα 115,5 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, ενώ για το χαρτοφυλάκιο B, πλειοδότης με τίμημα 145,81 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ.
B. ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ EUROBANK ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ 28 ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΑΛΛΕΣ ΘΥΓΑΡΙΚΕΣ ΤΟΥΣ!!!
Η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ (6) όμως, είναι θυγατρική του ομίλου Eurobank, και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ , είναι θυγατρική του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (7). Η εταιρεία αυτή διαχειρίζεται 240 εμπορικά ακίνητα αξίας περίπου 900.000.000€ τα περισσότερα των οποίων είναι υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας.
Πριν λίγους μήνες στα πλαίσια της συγχώνευσης ΕΘΝΙΚΗΣ και EUROBANK οι Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ παρολίγο να αποτελούσαν μία εταιρεία (8).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου στις 11 Μαρτίου 2013,(1) για τους όρους της αγοροπωλησίας των 28 ακίνητων, ισχύουν τα παρακάτω:
«7.1 Το Ταμείο έχει διορίσει την ALPHA BANK A.Ε., την EUROBANK EQUITIES INVESTMENT FIRM Α.Ε., την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., (από κοινού οι «Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι»), για να ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί του σύμβουλοι σχετικά με την Διαδικασία Απόκτησης. Οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι δεν θα έχουν καμία ευθύνη έναντι ουδενός άλλου πέραν του Ταμείου σχετικά με τις συμβουλές τους αναφορικά με την παρούσα Πρόσκληση, την Διαδικασία Απόκτησης και την Συναλλαγή. Η EUROBANK EQUITIES INVESTMENT FIRM Α.Ε. μεταξύ των Χρηματοοικονομικών Συμβούλων θα είναι ο «Εκπρόσωπος των Χρηματοοικονομικών Συμβούλων» για τις ανάγκες της Διαδικασίας Απόκτησης.
7.2 Οι κάτωθι σύμβουλοι παρέχουν ομοίως τις υπηρεσίες τους στο Ταμείο:
- H Δικηγορική Εταιρεία WATSON, FARLEY & WILLIAMS (ο «Νομικός Σύμβουλος»), ο οποίος ενεργεί ως νομικός σύμβουλος σε σχέση με την Διαδικασία Απόκτησης. …»
Υπεύθυνος για την παραπάνω δικηγορική εταιρεία στην Ελλάδα, είναι ο Γεώργιος Παλαιοκρασσάς (9) .
Προφανώς οι παραπάνω εταιρίες έχουν πληρωθεί ήδη για τις υπηρεσίες τους με άγνωστο ποσό.
Δηλαδή ενώ η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και η EUROBANK EQUITIES INVESTMENT FIRM Α.Ε. είναι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της αξιοποίησης των 28 ακινήτων, δύο θυγατρικές των ομίλων της ΕΘΝΙΚΗΣ και της EUROBANK ταυτόχρονα είναι αυτές που απέκτησαν τα ακίνητα!!!
C. Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ IBC ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΤΣΗ!!!
Μέχρι πριν από λίγες μέρες η μεγαλύτερη πώληση ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ ήταν αυτή του IBC. Στις 28-9-2012 (15) το ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (ΙBC) για 90 έτη.
Πλειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία Lamda ΔΟΜΗ Α.Ε. η οποία είναι 100% θυγατρική της Lamda Development. H Lamda Development AE, είναι εταιρεία συμμετοχών, η οποία ανήκει στον Όμιλο Λάτση, ο οποίος ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό και ο βασικός μέτοχος της Eurobank Ergasias.Το άμεσο οικονομικό αντάλλαγμα ανέρχεται σε 81 εκατομμύρια Ευρώ.
Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία (15) ήταν ως εκ θαύματος η Εθνική Τράπεζα!!!
Επίσης μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πώς, ο Γιώργος Ζανιάς υπήρξε πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου και σήμερα είναι ο διοικητής της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.
D. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ 28 ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ!!!
Από την πώληση των 28 ακινήτων το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει 261.310.000€ (5) , ποσό όπως το οποίο 10 ημέρες από την είσπραξή του σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για το ΤΑΙΠΕΔ, θα πρέπει να δοθεί άμεσα στους δανειστές, σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (παράγραφος 14, άρθρο 2 του Ν.3986/2011) (10).
Το Ελληνικό Δημόσιο όμως θα καταβάλει για 20 χρόνια, περίπου 30.000.000€ το χρόνο για την μίσθωση των ακινήτων, δηλαδή συνολικά θα καταβάλει 600.000.000€ χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η τιμαριθμική αύξηση του ενοικίου που περιλαμβάνει το κείμενο της συμφωνίας!!!
Δηλαδή σε βάθος χρόνου το δημόσιο χρέος αντί να μειωθεί θα αυξηθεί!!!
Επιπλέον το Δημόσιο θα αναλάβει την ελαφρά συντήρηση των 28 κτιρίων και τα ασφάλιστρά τους. Επίσης από την μεταβίβαση των ακινήτων το Δημόσιο δεν θα έχει κανένα έσοδο από φόρους δασμούς κλπ λόγω της σχετικής νομοθεσίας για το ΤΑΙΠΕΔ (παράγραφοι 11 και 13 άρθρου 2 Ν.3986/2011) (10) καθώς και διότι οι εταιρείες ΑΕΕΑΠ, δεν πληρώνουν ΦΑΠ, χαράτσια και φόρο εισοδήματος που πληρώνουν οι άλλες εταιρείες ακινήτων σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν.2778/1999(ΦΕΚ 295/Α/1999) (11) .
Επίσης με τον το άρθρο 19 του Ν. 4141/2013 (ΦΕΚ 81/Α/5-4-2013) (12) νομοθετήθηκαν «φωτογραφικές διατάξεις» που αφορούν την λειτουργία των ΑΕΕΠΕΔ (Εταιρείες Επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία) λίγες μέρες μετά την δημοσιοποίηση της πρόσκλησης για την υποβολή των προσφορών για τα 28 ακίνητα στις 11 Μαρτίου του 2013 (1) .
Κερδισμένες είναι λοιπόν μόνο οι δύο θυγατρικές της ΕΘΝΙΚΗΣ και της EUROBANK γιατί η αγοροπωλησία γίνεται με χρήματα που δόθηκαν στις μητρικές τράπεζες από το Ελληνικό Δημόσιο και επιπλέον σε μια περίοδο που η κτηματαγορά έχει γονατίσει, οι δύο θυγατρικές θα έχουν 28 ακίνητα με σίγουρο εκμισθωτή το Ελληνικό Δημόσιο για 20 χρόνια!!!
Η συνολική επιφάνεια των 28 κτιρίων είναι 270.460 τ.μ. δηλαδή τα ακίνητα αγοράστηκαν, παρόλο που τα περισσότερα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία, με 966€ το τετραγωνικό μέτρο!!!
Εφόσον το συνολικό τίμημα είναι 30.000.000€ τον χρόνο, το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει 924€/το μήνα για κάθε 100 τ.μ. κτίσματος.
Δηλαδή ανακεφαλαιοποιούμε τις χρεοκοπημένες τράπεζες, χρεώνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη χρεοκοπημένο κράτος, και πουλάμε μετά τα ασημικά όσο-όσο στις τράπεζες, που υπάρχουν χάρη στα (δανεικά είναι η αλήθεια) χρήματα του κράτους, τα οποία φυσικά έχουν χρεωθεί και καλούνται να πληρώσουν όλοι οι Έλληνες, υποθηκεύοντας το μέλλον τους.
Επίσης εξασφαλίζουμε τον αγοραστή συνάπτοντας και μια μακροχρόνια μίσθωση, γιατί σε καιρούς κρίσης πού αλλού θα τα νοίκιαζαν;
Πότε θα λογοδοτήσουν αυτοί που υπογράφουν τέτοιες συμφωνίες;
E. Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΠΩΣ ΑΓΟΡΑΣΕ 49.256 Τ.Μ. ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΦΩΝΗΘΕΝΤΑ!!! ΑΛΛΑΓΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ EUROBANK PROPERTIES.
Η Eurobank Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. ανακοινώσε στις 21 Οκτωβρίου (28) ότι αποτελεί τον επιλεγέντα επενδυτή για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 14 ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ τα οποία θα εκμισθωθούν στο Ελληνικό Δημόσιο για 20 έτη. Η συνολική δομημένη επιφάνεια των ακινήτων ανέρχεται σε 189.000 τ.μ. περίπου, εκ των οποίων τα 136.000 τμ περίπου αντιστοιχούν στην ανωδομή και τα 53.000 τμ περίπου σε υπόγειους χώρους.
Δηλαδή τα 49.256 τ.μ. των υπογείων αποτελούν ένα δώρο από το ΤΑΙΠΕΔ προς την εταιρεία, μιας και δεν συμπεριλαμβάνονται στο επίσημο κείμενο (1) της πρόσκληση για την υποβολή προσφορών από το ΤΑΙΠΕΔ.
Σε δημοσίευση (29) της Eurobank Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. αναφέρονται ότι «Με βάση τη σχετική ενημέρωση που έλαβε η Εταιρεία από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις 25/06/2013, το συνολικό έμμεσο ποσοστό συμμετοχής του επί του μετοχικού κεφαλαίου και του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, ανήλθε σε 56,32% συνεπεία της απόκτησης του 98,56% των μετοχών της Τράπεζας Eurobank Ergasias A.E. κατόπιν της πρόσφατης ολοκλήρωσης ανακεφαλαιοποίησης της.»
Μία μέρα πριν την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για τα ακίνητα του Δημοσίου, αλλάζει η μετοχική σύνθεση της εταιρείας και η εταιρεία ανακοινώνει (30) πως: η Fairfax Financial Holdings Limited και Τράπεζα Eurobank Ergasias A.E. ελέγχουν από κοινού άμεσα και έμμεσα 45.806.477 μετοχές και δικαιώματα ψήφου, ήτοι το 75,09% της εταιρείας.
Επίσης η Eurobank Properties συγκαλεί (31) Έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις 18-11-2013 για την λήψη απόφασης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών κοινών μετόχων της, μέχρι του ποσού των 193.248.000€
F. Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΑΓΟΡΟΠΩΛΗΣΙΑ.
Όλα αυτά γίνονται εν γνώση της τρόικας γιατί σύμφωνα με το Άρθρο 3 του Ν.3986/2011(10) :
Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου παρίστανται ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, δύο (2) εκπρόσωποι που προτείνονται από τα κράτη − μέλη της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εκπρόσωποι ενημερώνονται πλήρως επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και μπορούν να ζητούν εγγράφως, από το Διοικητικό Συμβούλιο, κάθε πληροφορία επί θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία του Ταμείου, το οποίο υποχρεούται να τις παρέχει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση. Οι εκπρόσωποι υπέχουν υποχρεώσεις εχεμύθειας, σύμφωνα με τους κανόνες περί εμπιστευτικότητας, απορρήτου και σύγκρουσης συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι υποχρεώσεις που προβλέπονται στο προηγούμενο εδάφιο δεν ισχύουν ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με το Άρθρο 4 του Ν.3986/2011 στο Ταμείο συνιστάται επταμελές Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων στο οποίο τρία από τα επτά μέλη υποδεικνύονται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για τοποθέτηση, από τους εκπροσώπους που προβλέπονται στην παράγραφο 11 του άρθρου 3 του νομοσχεδίου δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων γνωμοδοτεί υποχρεωτικά για σχεδόν όλες τις αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ , για την έκδοση της οποίας προβλέπεται η προηγούμενη υποχρεωτική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων είναι απολύτως άκυρη, αν εκδοθεί χωρίς τη γνωμοδότηση αυτή.
Συνεπώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για όλες τις αποφάσεις του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ενώ καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς την γνωμοδότησή της.
Άλλωστε στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ στις 19 Οκτωβρίου υπάρχει αναφορά για την θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων (5) για τα 28 ακίνητα.
G. ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ.
Σε έκθεση του ΔΝΤ τον Ιανουάριο του 2013 (13) , εκτός από τις κλασικές αναφορές για τους φοροφυγάδες έλληνες, υπεισέρχεται και στο ψητό που είναι οι αποκρατικοποιήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ. Το ΔΝΤ αναφέρει πως υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους και ζητά έως το τέλος του 2013, να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ 3.150 ακίνητα, να εντοπιστούν ακόμη 10.000 ακίνητα, συνολικής αξίας 8 δις. ευρώ, για μελλοντική αξιοποίηση. Ζητά επίσης δραστικές διοικητικές αλλαγές στο ΤΑΙΠΕΔ με τη αντικατάσταση της διοίκηση του Ταμείου από ξένους ειδικούς. Φυσικά αναλαμβάνει και νομοθετικές πρωτοβουλίες ζητώντας να καταργηθεί η νομοθετική αλλαγή που προβλέπει ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα έχει λόγο για σημαντικές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΚΟ του τομέα των υποδομών) πριν από την υλοποίησή τους.
Τον Ιανουάριο του 2013 και η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την εξέλιξη των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, για την οποία έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση έναντι των πιστωτών της χώρας. «Από την οπτική γωνία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τα αποτελέσματα των μέτρων για τις ιδιωτικοποιήσεις εμφανίζονται μέχρι τώρα απογοητευτικά», αναφέρεται σε έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προς το γερμανικό κοινοβούλιο (14) .
H. ΤΑΙΠΕΔ. ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΕΙΥΘΥΝΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ.
• Στις 19-6-2012 (16) ο πρώτος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κουκιάδης υπέβαλε την παραίτηση του. Υπήρξε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ για περίπου ένα χρόνο από τις 29-7-2011.
• Στις 19-7-2012 (17) είχε υποβάλλει την παραίτηση του ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κώστας Μητρόπουλος. Ο Κώστας Μητρόπουλος πριν γίνει επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ διετέλεσε Εκτελεστικός Πρόεδρος της Eurobank EFG Equities ΑΕΠΕΥ και Επικεφαλής Επενδυτικής Τραπεζικής και Private Equity του ομίλου Eurobank EFG.
• Ο επόμενος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Αθανασόπουλος, παραιτήθηκε στις 9-3-2013 (18) μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην δ.σ. της ΔΕΗ, του οποίου προήδρευσε, για την κατασκευή μονάδας της επιχείρησης στο Αλιβέρι της Εύβοιας.
• Ο τρίτος σε σειρά πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Σταυρίδης, παραιτήθηκε στις 18-8-2013(19) μετά από απαίτηση του Υπουργού Οικονομικών κ Στουρνάρα, λόγω του γνωστού ταξιδιού του στην Κεφαλονιά με το αεροσκάφος Μελισσανίδη μετά την πώληση του ΟΠΑΠ και την έκταση που πήρε το θέμα στα ΜΜΕ.
• Στις 10-8-2012 (20) το ΤΑΙΠΕΔ σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως η Σλοβάκα κ. Μπουμπενίκοβα η οποία είχε τοποθετηθεί το 2011 από την Κομισιόν ως τοποτηρητής στο Ταμείο (μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων), παραιτήθηκε. Η κ. Μπουμπενίκοβα «αναγκάστηκε» να παραιτηθεί υπό την «πίεση» και των ΜΜΕ, καθώς το όνομά της εμπλέκεται από το ξεκίνημα της χρονιάς σε υποθέσεις διαφθοράς σε ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν στη χώρα της τη διετία 2005-2006
• Στις 11-10-2013,(21) δημοσιοποιήθηκε πως δικογραφία κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, διαβιβάστηκε στη Βουλή, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του πρώην μέλους του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άννας Ζωηρού. Η κ. Ζωηρού είχε καταγγείλει, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό(22) , πως με πρωτοβουλία του Γιάννη Στουρνάρα απομακρύνθηκε από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας διαφωνήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και έχοντας αντιδράσει σε παραβιάσεις του κανονισμού λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου, στην αλλαγή των όρων του διαγωνισμού για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ ΑΕ), σε αντικανονικές ανανεώσεις συμβάσεων συμβούλων κ.ά.
Την εποπτεία του ΤΑΙΠΕΔ έχει ο Υπουργός Οικονομικών.
I. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
Πέραν της επιβάρυνσης του Ελληνικού Δημοσίου με τα 50 δις ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, τον τελευταίο χρόνο οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες έλαβαν ως εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου το ποσό των 27.859.500.000€ από τα οποία η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έλαβε 5.287.000.000€ και η Eurobank Ergasias 11.614.000.000€. Όλες τις αποφάσεις για την χορήγηση των εγγυήσεων, τις υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα:

 Εθνική Τράπεζα στις 6-8-2013 787.000.000 €
http://et.diavgeia.gov.gr/f/minfin/ada/ΒΛ9ΕΗ-Π87
 Eurobank Ergasias στις 19-6-2013 3.820.000.000 €
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ4ΚΗ-ΓΨΨ
 ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στις 19-6-2013 2.206.500.000 €
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ4ΚΗ-2ΜΟ
 ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ στις 19-6-2013 2.310.000.000 €
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ4ΚΗ-8Δ0
 Εθνική Τράπεζα στις 30-4-2013 4.500.000.000 €
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ46Η-5ΚΕ
 ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ στις 17-5-2013 2.557.000.000 €
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ46Η-ΖΔΝ
 Eurobank Ergasias στις 30-4-2013 1.650.000.000 €
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ46Η-ΣΝΔ
 Eurobank Ergasias στις 30-4-2013 2.300.000.000 €
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ46Η-ΣΕΤ
 ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στις 9-56-2013 2.370.000.000 €
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΕΖΕΗ-Δ9Δ
 ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ στις 29-4-2013 491.000.000 €
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΕΝ5Η-7ΤΩ
 ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στις 29-4-2013 1.024.000.000 €
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΕΝ5Η-ΝΙΝ
 Eurobank Ergasias στις 9-8-2012 1.500.000.000 €
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β43ΩΗ-ΡΩ4
 Eurobank Ergasias στις 9-8-2012 2.344.000.000
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β43ΩΗ-ΦΟΗ

Τα παραπάνω ποσά δόθηκαν ως παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για κάλυψη ομολογιακών δανείων σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 3723/2008 (23) και 2322/1995.
Το άρθρο 1 του Ν.2322/1995 (ΦΕΚ 143/Α/1995) προβλέπει όμως, προκειμένου να δοθούν οι εγγυήσεις την εγγραφή υπέρ του Δημοσίου, πρώτης υποθήκης επί ακινήτων των τραπεζών. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«4.Για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα για τη δανειοδότηση θυγατρικών τους επιχειρήσεων απαιτείται η εγγραφή υπέρ του Δημοσίου πρώτης υποθήκης επί ακινήτων τους.
5.Για οποιαδήποτε υποθήκη που εγγράφεται προς εξασφάλιση του Δημοσίου από εγγυήσεις που χορηγούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν.δ/τος 4242/1962 (ΦΕΚ 187 Α). Στη ρύθμιση αυτή υπάγονται και υποθήκες που δεν έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα, για εγγυήσεις που παρασχέθηκαν προ της ισχύος του νόμου αυτού, με τον όρο εγγραφής πρώτης υποθήκης υπέρ του Δημοσίου.»
Η ΤΡΑΠΕΖΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ οφείλει να ελέγχει αν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις.
Σε περίπτωση κατάπτωσης των εγγυήσεων το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει στους κατόχους των ομολόγων των τραπεζών τουλάχιστον τα 27.859.500.000€. Το επιτόκιο των ομολόγων είναι το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, κυμαινόμενο euribor 12 μηνών συν περιθώριο 12% ετησίως.
Οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ALPHA και EUROBANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ δεν έχουν στην κατοχή τους, ακίνητα αξίας 27,8 δις ευρώ έτσι ώστε να τα αποθηκεύσουν (πρώτη υποθήκη) για τις εγγυήσεις που παίρνουν….
J. Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
Με τροπολογία του κ. Στουρνάρα στις 19-6-2013 (24) , τροποποιείται η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του Ν.4031(ΦΕΚ256/Α/9-11-2011.Ο παραπάνω νόμος κυρώνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 14-9-2011 (ΑΔΑ: 4Α8Ξ6ΔΛ-38Β).
Ενώ στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για τα ομόλογα των τραπεζών είναι 30.000.000.000€, στην κύρωση της Πράξης στη Βουλή τον Νοέμβριο του 2011 προστίθεται, αντισυνταγματικά, συμπληρωματικό άρθρο 2 και οι εγγυήσεις προς τις τράπεζες αυξάνουν στα 60.000.000.000€ μέσα σε δύο μήνες!!!
Με την τροπολογία Στουρνάρα δίνονται εγγυήσεις άλλα 30.000.000.000€ για τις τράπεζες και το συνολικό ποσό των εγγυήσεων φτάνει τα 90.000.000.000€ πλέον τόκων.
Στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ξεκάθαρα πως σε περίπτωση κατάπτωσης των εγγυήσεων το Δημόσιο Χρέος θα επιβαρυνθεί με άλλα 90.000.000.000€.
Επίσης ο κ. Στουρνάρας στις 8-7-2013 (ΦΕΚ 1675/Β/8-7-2013) (25) ενέκρινε την κατανομή των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την εφαρμογή του άρθρου 2 του Ν. 3723/2008, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 368/1.7.2013 εισήγηση του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο κ. Στουρνάρας ξέρει πόσα δις δόθηκαν στις τράπεζες με την μορφή εγγυήσεων. Δεν γνωρίζει όμως και ο Ελληνικός λαός την εισήγηση της ΤτΕ.

πηγη

Συγχαρητήρια στον Νίκο Δένδια που εξάρθρωσε τα δύο κοινωνικά ιατρεία

Με υπουργό Δημοσίας Τάξεως τον Δένδια και υπουργό Υγείας τον Γεωργιάδη ήταν θέμα χρόνου να γίνει έφοδος στους Γιατρούς του Κόσμου και στο Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού ταυτοχρόνως. Εισαγγελείς, ΕΟΦ. Αστυνομία, Δίωξη, εισέβαλαν όλοι μαζί για να βρουν ναρκωτικά και  ψυχοφάρμακα που δήθεν διακινούνταν παρανόμως, κατόπιν καταγγελίας κάποιου που ουδέποτε μάθαμε το όνομά του. Τα λαγωνικά του Δένδια δεν βρήκαν απολύτως τίποτα, η ρετσινιά όμως έμεινε.

Στην εποχή της διάχυτης καχυποψίας, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πιστέψουν ότι οι κοινωνικές δομές είναι προκάλυμμα για τη διακίνηση ναρκωτικών και παντός παρανόμου σκευάσματος. Εδώ γιατροπορεύουν τα μαύρα παιδιά των μαύρων γονιών οι ανθέλληνες, στα ναρκωτικά θα κωλώσουνε.

Ο Δένδιας γνώριζε ότι δεν πρόκειται να βρει τίποτα, παρόλα αυτά διέταξε την έφοδο, για να πλανάται στον αέρα η υποψία της ανομίας. Τις μισούν τις κοινωνικές ιατρικές δομές, τις φοβούνται τις δομές, οι δομές είναι ο καθρέφτης του εγκλήματος που συντελείται στη δημόσια υγεία και την πρόνοια. Όσο τα κοινωνικά ιατρεία εξυπηρετούσαν μόνο τους μετανάστες, κάνανε την πάπια και άφηναν να καθαρίζει η Χρυσή Αυγή, προπηλακίζοντας γιατρούς και ασθενείς. Τώρα που, εκτός από τους ξένους, σπεύδουν μαζικά στα ιατρεία και οι Έλληνες, άνθρωποι φτωχοί, κατεστραμμένοι, ανασφάλιστοι, που δεν έχουν χρήματα ούτε για τα εμβόλια των παιδιών τους, οι κυβερνώντες θορυβήθηκαν, διότι ξέρουν ότι αυτή η εικόνα μπορεί να αποδειχθεί άκρως βλαπτική για το προφίλ τους.

Δεν θέλουν να τα βλέπουν τα κοινωνικά ιατρεία, γιατί πάνω τους αντανακλώνται οι εικόνες των τεράτων, οι δικές τους εικόνες. Δεν θέλουν να βλέπουν καμιά από τις δομές αλληλεγγύης που έχουν ανθίσει στην εποχή τις κρίσης. Ιατρεία, φαρμακεία, παντοπωλεία, κουζίνες, συσσίτια, μαθήματα, βοήθεια στο σπίτι, ένας ολόκληρος κόσμος άκρως επικίνδυνος για το καθεστώς. Η αλληλεγγύη είναι επικίνδυνο πράγμα, διότι ακόμη κι αν δεν έχει πολιτικά κίνητρα, έχει πάντοτε πολιτικά αποτελέσματα. Οι άνθρωποι που σηκώνονται από τον καναπέ, που γιατρεύουν, που ταΐζουν, που διδάσκουν, που φροντίζουν τους ανήμπορους είναι αυτόχρημα πολίτες ενεργοί, πολίτες σε εγρήγορση, που δεν μπορούν να πέσουν θύματα της καθεστωτικής προπαγάνδας, κι όποιος δεν πέφτει θύμα της προπαγάνδας είναι ικανός για όλα. Η αλληλεγγύη των αδυνάτων απέναντι στην αλληλεγγύη των δυνατών, οι γιατροί των φτωχών απέναντι στον Βενιζέλο, τον διαχρονικό συνήγορο των πλουσίων.

Τι τα θέλετε τα ιατρεία, τα φαρμακεία, τα παντοπωλεία; Εδώ έχουμε ολάκαιρο ΣΚΑΙ, που μοιράζει στους φτωχούς φάρμακα τα οποία έχουν πάνω τη φάτσα του Μπάμπη, παρόλο που το απαγορεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Έχουμε ολάκαιρο ΜΕΓΚΑ, που μοιράζει γάλατα με τη φάτσα του Πρετεντέρη, παρόλο που το απαγορεύει η Συμφωνία της Γενεύης για τα Όπλα Μαζικής Καταστροφής. Τα δίνουν το πρωί τα φάρμακα και τα τρόφιμα με το ένα χέρι στους φτωχούς και τους τα παίρνουν το βράδυ με πέντε χέρια από τα δελτία τους.

ΠΗΓΗ


ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ 2020 - Η Ελλάδα του μέλλοντός μας όπως την σχεδιάζει η τρόικα: Γκαρσόνια & ψαράδες!

Σε ποια επαγγέλματα προγραμματίσονται από την τρόϊκα οι περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για το 2010-2020 στην Ελλάδα; Περίπου 270.000 προβλέπεται ότι θα είναι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους εργάτες στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας, όπου ναι μεν η δημιουργία νέων θέσεων ("επέκταση ζήτησης"), θα κινείται σε αρνητικό πεδίο (-93.000), αλλά η ανάγκη αντικατάστασης 363.000 ατόμων (λόγω, κυρίως, συνταξιοδότησης) διαμορφώνει θετικό ισοζύγιο.

Ακολουθούν κατά σειρά οι υπάλληλοι του κλάδου των υπηρεσιών (γκαρσόνια, καθαριστές αυτοκινήτων κλπ) και οι πωλητές (162.000 ευκαιρίες απασχόλησης), ο τομέας της μεταφοράς και διανομής προϊόντων εμφανίζει τις περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για τη δεκαετία (448.000, εκ των οποίων 46.000 προβλέπεται ότι θα είναι νέες θέσεις).

Ο πρωτογενής τομέας ακολουθεί με 290.000 ευκαιρίες απασχόλησης και έπονται οι επιχειρηματικές και άλλες υπηρεσίες (207.000).

Στις κατασκευές, τα κενά πόστα προβλέπεται ότι θα είναι μόλις 32.000 και αυτό λόγω της ανάγκης αντικατάστασης εργαζομένων, πχ, λόγω συνταξιοδότησης, καθώς η τάση δημιουργίας νέων θέσεων ("επέκταση ζήτησης") προβλέπεται ότι θα είναι έντονα αρνητική (-45.000).

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στη μεταποίηση (66.000 ευκαιρίες απασχόλησης, που προκύπτουν αν η μείωση στις νέες θέσεις -56.000- αφαιρεθεί από εκείνες που δημιουργούνται χάριν αντικατάστασης εργαζομένων, ήτοι 122.000).

Τις προβλέψεις του για τα επαγγέλματα με τις περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για τη δεκαετία 2010-2020 στην Ελλάδα, παρουσίασε το Cedefop (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης).

Σύμφωνα με το Κέντρο, οι συνολικές ευκαιρίες απασχόλησης στην Ελλάδα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας («expansion demand») θα εξακολουθήσει να χωλαίνει me -227.000 θέσεις εργασίας.

 
 

«Μαγειρεύεται» κάτι για το ενοχλητικό διαδίκτυο;..

Η Ευτέρπη, στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος…

...μαζί με 5 εισαγγελείς!...

Πήγε και έμεινε για ώρες, σήμερα, στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η εισαγγελέας του Αρείου
Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Την συνόδευαν 5 εισαγγελείς.

Τι..............γύρευε στο Ηλεκτρονικό Έγκλημα η Ευτέρπη;

Πριν από λίγες μέρες, στην ίδια υπηρεσία, πήγε στα κρυφά - η είδηση δεν κυκλοφόρησε – και ο Παντελής Καψής.

«Μαγειρεύεται» κάτι για το ενοχλητικό διαδίκτυο;..
 
http://nonews-news.blogspot.gr/

 

Τροποποιήσεις γραμμών τρόλεϊ για την παρέλαση.

Τα παρακάτω συνήθως ισχύουν όταν υπάρχει πρόβλημα στο κέντρο και δεν επιτρέπεται η διέλευση των ΜΜΜ.

Γραμμές τρόλεϊ:
(1)
Kατεύθυνση από Πλ. Αττικής προς κέντρο Αθήνας:
Δηληγιάννη, κυκλικά Πλ. Καραϊσκάκη, Δηληγιάννη – συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή προς Πλ. Αττικής.
Kατεύθυνση από Μοσχάτο προς κέντρο Αθήνας:
Πετμεζά, Καλλιρρόης, Βούρβαχη, Χατζηχρήστου - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή προς Μοσχάτο.

(2)
Kατεύθυνση από Πλ. Κυψέλης προς κέντρο Αθήνας:
Πατησίων, Λεωφ. Αλεξάνδρας, Μαυρομματαίων, Κοδριγκτώνος - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή προς Κυψέλη.
Kατεύθυνση από Καισαριανή προς Στ. ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ:
Ευτυχίδου, πλατ. Πλαστήρα, Ευφράνορος, πλατ. Προφ. Ηλία, Υμηττού, Ηλία Ηλιού,. Φραντζή,. Κασομούλη, σταθ. Μετρό Αγ. Ιωάννης, Καφαντάρη,. Ηλιουπόλεως, Φιλολάου,. Αλκέτου, Ευφράνορος, πλατ. Πλαστήρα, Ευτυχίδου - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή προς Καισαριανή.

(3) γίνεται κυκλική από Νέα Φιλαδέλφεια ως προς κέντρο Αθήνας:
Πατησίων, Κοδριγκτώνος, 3ης Σεπτεμβρίου, Αγ. Μελετίου, Πατησίων - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή προς Νέα Φιλαδέλφεια.

(4)
Kατεύθυνση από Άνω Κυψέλη προς κέντρο Αθήνας:
Πατησίων, Λεωφ. Αλεξάνδρας, Μαυρομματαίων, Κοδριγκτώνος - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή προς Κυψέλη.
Kατεύθυνση από Σταθ. ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ προς Τέρμα γραμμής 2:
σταθ. Μετρό Αγ. Ιωάννη, Καφαντάρη,. Ηλιουπόλεως, Φιλολάου,. Αλκέτου, Ευφράνορος, πλατ. Πλαστήρα, Ευτυχίδου, Υμηττού,. Φρύνης, Φιλολάου, Μισούντος, την Λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως, Βασ. Αλεξάνδρου, δεξιά Χίου, Ανδρέα Δημητρίου.

(5)
Kατεύθυνση από Λαμπρινή προς κέντρο Αθήνας:
Πατησίων, Κοδριγκτώνος, 3ης Σεπτεμβρίου, Αγ. Μελετίου, Πατησίων - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή προς Λαμπρινή.
Kατεύθυνση από Τζιτζιφιές προς κέντρο Αθήνας:
Πετμεζά, Καλλιρρόης, Βούρβαχη, Χατζηχρήστου - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή προς Τζιτζιφιές.

(6) γίνεται κυκλική από Νέα Φιλαδέλφεια ως προς κέντρο Αθήνας.
Ηπείρου, Αριστοτέλους, Στουρνάρη, Αχαρνών - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή προς Νέα Φιλαδέλφεια.

(11)
Kατεύθυνση από Άνω Πατήσια προς κέντρο Αθήνας:
Πατησίων, Κοδριγκτώνος, 3ης Σεπτεμβρίου, Αγ. Μελετίου, Πατησίων - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή προς Πατήσια.
Kατεύθυνση από Ν. Ελβετία προς κέντρο Αθήνας:
Αναστροφή στην πλατεία Πλαστήρα.

(12) γίνεται κυκλική από Περιστέρι ως προς κέντρο Αθήνας.
Αχιλλέως, Πλ. Καραϊσκάκη, Αχιλλέως - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή προς Περιστέρι.

(13) & (14) γίνονται κυκλικές από Λαμπρινή και Πλ. Παπαδιαμάντη προς κέντρο Αθήνας:
Πατησίων, Κοδριγκτώνος, 3ης Σεπτεμβρίου, Αγ. Μελετίου, Πατησίων - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή προς Λαμπρινή και Πλ. Παπαδιαμάντη.

(15) γίνεται κυκλική από Πετράλωνα ως προς κέντρο Αθήνας:
Πετμεζά, Καλλιρρόης, Βούρβαχη, Χατζηχρήστου - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή προς Πετράλωνα.

(21) γίνεται κυκλική από Νίκαια προς κέντρο Αθήνας:
Πειραιώς, Σαχτούρη, Πλ. Ελευθερίας, Πειραιώς - συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή προς Νίκαια.
Σε περίπτωση διακοπής της κυκλοφορίας στην οδό Πειραιώς (από το ύψος της Ιεράς Οδού μέχρι την Ομόνοια), οι γραμμές από την οδό Πειραιώς, Ηρακλειδών πλατ. Αφαίας, Περσεφόνης, Πειραιώς, συνέχεια η εγκεκριμένη διαδρομή.

Οι παραπάνω γραμμές τρόλεϊ στα τροποποιημένα τμήματα διαδρομής θα κάνουν στάσεις στις υπάρχουσες άλλων γραμμών.

Συρρικνώνουν τις συγκοινωνίες

Του ΦΩΤΗ ΦΩΤΕΙΝΟΥ

Μεγάλο πονοκέφαλο στο υπουργείο Μεταφορών και στις εποπτευόμενες ΔΕΚΟ (ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΟΑΣΘ) επιφέρει το «κούρεμα» της ετήσιας κρατικής επιδότησης από το υπουργείο Οικονομικών. Εάν το υπουργείο Οικονομικών εμμείνει σε «κούρεμα» επιδοτήσεων ύψους 120 εκατ. το 2014 και 150 εκατ. το 2015, σε σχέση με την εγκριθείσα επιδότηση του 2013 (380 εκατ. ήταν το αρχικό κονδύλι), αυτομάτως θέτει πρόσθετα και ίσως ανυπέρβλητα προβλήματα στους συγκοινωνιακούς και σιδηροδρομικούς φορείς.

Αυτό, διότι ο όμιλος ΟΑΣΑ (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ), ο ΟΑΣΘ και ο ΟΣΕ γνωρίζουν, τα τελευταία χρόνια, μείωση του κύκλου εργασιών και στηρίζουν τους επιχειρησιακούς τους στόχους (συχνότητα και αριθμός δρομολογίων) στο μέγεθος της ετήσιας κρατικής επιδότησης.

Μάλιστα στην ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) η συρρίκνωση των επιδοτήσεων ξεκίνησε ήδη. Τον τρέχοντα μήνα πιστώθηκαν στην εταιρεία μόλις 6 εκατ. ευρώ ως μηνιαία κρατική επιδότηση. Εως και τον περασμένο μήνα, η μηνιαία επιδότηση της ΟΣΥ έφτανε τα 11,8 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας, σε συντριπτικό ποσοστό, τις δαπάνες μισθοδοσίας.

Αρνητική εξέλιξη

Η διοίκηση της ΟΣΥ (διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Οικονόμου) υπογράμμισε ότι πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι «καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το νούμερο αυτό να αυξηθεί τους επόμενους μήνες και να μην παγιωθεί στα 6 εκατ.».

Μάλιστα εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ υποστηρίζουν ότι εάν το υπουργείο Εργασίας δεν κατέβαλλε 20 εκατ. ευρώ ως οφειλές για τα μειωμένα εισιτήρια (τα δικαιούνται πολύτεκνοι, άνω των 65 ετών, κ.ά.), θα υπήρχε κίνδυνος να μην πληρωθεί η μισθοδοσία του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Γενικότερα εντύπωση προκαλούν τα ποσά που ενέκρινε το ΥΠ.ΟΙΚ. ως ετήσιες επιδοτήσεις για τα έτη 2014-2017 σε ΟΑΣΑ και ΟΣΕ. Για τον όμιλο του ΟΑΣΑ προτείνει 100 εκατ. το 2014 και 86 εκατ. το 2015, όταν το 2013 είχε εγκρίνει αρχικά 160 εκατ. Αυτομάτως γεννάται το ερώτημα από πού ο οργανισμός θα «καλύψει τρύπα» 74 εκατ. μέσα σε 2 χρόνια, όταν παρατηρείται μείωση εσόδων λόγω πτώσης της επιβατικής κίνησης.

Αντίστοιχα, στον ΟΣΕ και όχι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία ιδιωτικοποιείται, ενέκρινε επιδότηση μόλις 53 εκατ. το 2014 και 45 εκατ. το 2015. Η επιχορήγηση του ΟΣΕ έχει να κάνει με τη συντήρηση της σιδηροδρομικής υποδομής. Η μείωση, σύμφωνα με εργαζομένους του ΟΣΕ, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο ΟΣΕ θα προκηρύξει του χρόνου 3 ΣΔΙΤ για τη συντήρηση του δικτύου. Μέσω των τριών ΣΔΙΤ θα δρομολογηθεί η είσοδος ιδιωτών στη συντήρηση ισάριθμων τμημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου στην Πελοπόννησο, στην κεντρική και στη βόρεια Ελλάδα.

Όπως και στις συγκοινωνίες έτσι και στον σιδηρόδρομο, εκπρόσωποι των εργαζομένων φοβούνται ότι η συρρίκνωση της κρατικής επιχορήγησης συνεπάγεται μείωση του μεταφορικού έργου.

Για παράδειγμα, στα λεωφορεία και τρόλεϊ εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι θα μειωθούν και θα καταργηθούν δρομολόγια, ενώ στον ΟΣΕ ότι το προσωπικό σε συντήρηση και φύλαξη του δικτύου θα μείνει χωρίς αντικείμενο. Γι' αυτό το λόγο, συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος απομακρύνσεων, αφού σε μελλοντική αξιολόγηση ίσως χαρακτηριστούν «πλεονάζον προσωπικό».

24ωρη απεργία αποφάσισε το ΔΣ της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, για την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου


Με σχεδόν ομόφωνη απόφαση, (9-1 και ένας απών) τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισαν την συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 6 Νοεμβρίου, προκηρύσσοντας 24ωρη απεργία.

Σήμερα πάντως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ζήτησε από τα συνδικαλιστικά όργανα των ΜΜΜ να μην απεργήσουν, για να μεταφέρουν τους απεργούς στις συγκεντρώσεις.