EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλη παγίδα με τις αποδείξεις - Τι να προσέξετε

Σε παγίδα για τους φορολογούμενους μπορεί να εξελιχθεί η μείωση του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων από το 2014.

Την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε από τη Βουλή η μείωση του απαιτούμενου ποσού στο 10% του
εισοδήματος, από 25% που ισχύει για τα εισοδήματα του 2013.

Ωστόσο, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θα μειωθούν επίσης και οι αποδείξεις που θα γίνονται αποδέκτες.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εστιάσει στη συλλογή αποδείξεων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή, όπως από συνεργεία αυτοκίνητων, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, δικηγόρους, γιατρούς, μπαρ και εστιατόρια.

Ωστόσο, λόγω της συρρίκνωσης των αποδοχών, το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος δαπανάται για την αγορά βασικών ειδών.

Παρά τη μείωση λοιπόν του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, πολλοί φορολογούμενοι θα δυσκολευθούν να συγκεντρώσουν τις "επιλέξιμες" αποδείξεις και να αποφύγουν το πρόστιμο.

Έτσι, για έναν συνταξιούχο με εισόδημα 8.000 ευρώ θα είναι πολύ δύσκολο να καλύψει τα 800 ευρώ, όπως και για μια οικογένεια με εισόδημα 25.000 το ποσό των 2.500 ευρώ σε αποδείξεις που πλέον απαιτούνται.

Αποτέλεσμα; Οι φορολογούμενοι να κινδυνεύουν με επιπλέον φόρο 22%!
 
newsbomb.grΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Και επίσημα “στρατιωτικός νόμος” για την αιθαλομίχλη – Κλείνουν σχολεία, δημόσια κτίρια και απαγόρευση ακόμα και της κυκλοφορίας!

- Δε "ρίχνουν" το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά κλείνουν τα σχολεία λόγω αιθαλομίχλης
- Θα απαγορευέται ακόμη και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων
- Δείτε τα έκτακτα μέτρα για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης που "πνίγει" όλες τις μεγάλες
πόλεις

Μετά και από την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες ανήμερα των Χριστουγέννων μεταξύ των τριών αρμόδιων υπουργών, Γιάννη Στουρνάρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Μανιάτη, δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι Υπουργικές Αποφάσεις για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης καθώς και για τη δωρεάν παροχή ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες κατά τις οποίες εκδίδεται σύσταση για διακοπή της χρήσης τζακιών και θερμαστρών στερεών καυσίμων.

Επιμένουν να μη ρίχνουν τη τιμή του πετρελαίου κι ας "πνιγόμαστε" από την αιθαλομίχλη

Προβλέπονται σειρά μέτρων που ξεκινούν από συστάσεις και κλιμακώνονται, ανάλογα με το βαθμό συγκέντρωσης αιρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, μέχρι και σε διακοπή λειτουργίας εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε δημόσια κτίρια, κλείσιμο σχολείων, περιορισμούς στην κυκλοφορία και την παραγωγική δραστηριότητα.

Τα έκτακτα μέτρα όταν το φαινόμενο της αιθαλομίχλης είναι έντονο

Ειδικότερα, για τις περιόδους που η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων υπερβαίνει τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα, λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

-Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση − δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. 'Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

-Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

-Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας,

-Σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης

-Απαγόρευση λειτουργίας αποτεφρωτικών κλιβάνων,

-Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους,

-Διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με εξαίρεση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα. Εξαιρούνται τα κτίρια περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας και συγκεκριμένα τα νοσοκομεία, οι κλινικές, τα αγροτικά - περιφερειακά ιατρεία, οι υγειονομικοί σταθμοί, τα κέντρα υγείας, τα ψυχιατρεία, τα ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων, οι οίκοι ευγηρίας − γηροκομεία, τα βρεφοκομεία, τα οικοτροφεία - ορφανοτροφεία, οι ξενώνες, τα άσυλα καθώς και οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-Περιορισμός κατά 30% της βιομηχανικής-βιοτεχνικής δραστηριότητας ο οποίος θα αποδεικνύεται με στοιχεία μείωσης παραγωγής ή και κατανάλωσης καυσίμου, σε σχέση με το μέσο όρο λειτουργίας των προηγούμενων επτά ημερών. Εξαιρούνται οι μονάδες συνεχούς πυράς και οι μονάδες που χρησιμοποιούν αέρια καύσιμα.

-Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των ΙΧ επιβατικών βενζινοκίνητων μη καταλυτικών, των ΙΧ πετρελαιοκίνητων και όλων των πετρελαιοκίνητων φορτηγών ιδιωτικής χρήσης στις περιοχές που θα καθορίζονται στην ανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων,

-Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των σχολικών λεωφορείων καθώς και όλων των φορτηγών δημόσιας χρήσης στις περιοχές που θα καθορίζονται στην ανακοίνωση κήρυξης της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων,

-Κυκλοφορία των ταξί με σύστημα μονών -ζυγών.

Οι αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων λαμβάνονται για την Αττική από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και για την υπόλοιπη χώρα από τους Περιφερειάρχες. Για χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης προβλέπονται επίσης ηπιότερα μέτρα. Το σύνολο του σχεδίου αναγράφεται στη συνημμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου
Με δύο ακόμη αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου:

- Θεσπίζεται η δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας (εκτός από τις χρεώσεις για δίκτυα κλπ.) στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο για χρήση ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης αντί για τζάκια, σόμπες κλπ.

- Επεκτείνεται η έκπτωση στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού για οργανώσεις που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Πρόκειται αναλυτικά για φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εκκλησιαστικά ιδρύματα τα οποία παρέχουν συσσίτια και διαθέτουν μαγειρεία, εστιατόρια κλπ., νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που έχουν δημιουργήσει πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ, οι οποίες στεγάζονται σε δημοτικά κτίρια (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία και κοινωνικά συσσίτια). Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1200 κιλοβατώρες και για τις δύο επόμενες 1000 kWh. Η έκπτωση για όλες τις κατηγορίες είναι 70 % επί του τιμολογίου του προμηθευτή.
 
http://www.newsit.gr
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γόρδιος Δεσμός...Προτείνεται η λύση του Μεγάλου Αλεξάνδρου...‏

 Σε προσυνάντηση ομάδας Οικονομολόγων και επιφανών Κοινωνιολόγων και Συνταγματολόγων από διάφορες χώρες.στα πλαίσια του International Conference on Financial and Management Science ICFMS 2013 το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Δεκεμβρίου 2013 στην Kuala Lumpur στην Μαλαισία, συζητήθηκε επί μακρόν το οικονομικό-πολιτικό-κοινωνικό «Ελληνικό Αδιέξοδο».

Η μακροοικονομική ανάλυση κατέδειξε για ακόμη μία φορά ότι το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα από την Τρόϊκα είναι αδιέξοδο και παράλληλα διατυπώθηκαν ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που κρύβει η επιμονή εφαρμογής του. Παράλληλα έγινε απ΄όλους αποδεκτό το ότι στην πολιτικοοικονομική κοινωνική κορυφή, η διαπλοκή βασιλεύει και δισεκατομμύρια αλλάζουν χέρια μέσα από εύκολες νομιμότυπες διαδικασίες. Χαρακτηρίστηκαν ως απαράδεκτες και Συνταγματικά έωλες οι Κοινοβουλευτικές αποφάσεις, με την Δημοκρατία να υποχωρεί ενώπιον ενός τυραννικού καθεστώτος.

Ως θύμα εντοπίστηκε κυρίως η μεσαία τάξη, ενώ η σχέση πλούτου μεταξύ των χαμηλών οικονομικών στρωμάτων και των υψηλών έχει τροποποιηθεί δραστικά υπέρ των δεύτερων.

Αναφορά έγινε και στον μεγάλο αριθμό αυτοκτονιών, στην υπογεννητικότητα αλλά και στην μεγάλη μετανάστευση των νέων, τα οποία θα οδηγήσουν σε δραστική μείωση του Ελληνικού Πληθυσμού τα επόμενα χρόνια!!!

Η εξέταση της Συνταγματικής πτυχής ανέδειξε άμβλυνση του Συντάγματος ενώ οι Κυβερνητικές αποφάσεις κινούνται στα όρια της Συνταγματικής νομιμότητας. Ενώ αναφέρθηκαν τόσο περιπτώσεις κυβερνητικών παρεμβάσεων σε θεσμικό επίπεδο, όσο και άρνηση της Κυβερνητικών αξιωματούχων εφαρμογής αποφάσεων ανωτάτων θεσμικών οργάνων..

Στο δια ταύτα, υποστηρίχθηκε, ότι η μετακύληση από το υφιστάμενη πολιτική πραγματικότητα σε μία άλλη η οποία θα μπορεί να εγγυηθεί ισονομία και ισοπολιτεία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει, λόγω των αντιστάσεων του υφιστάμενου πολιτικού κατεστημένου, σε κάθε προσπάθεια ουσιαστικής αλλαγής.

Ως παράδειγμα υπεδείχθη η εμμονή διατήρησης του νόμου «περί ευθύνης υπουργών» και «συντεχνιακή» άρνηση των αιτημάτων άρσης της ασυλίας, με τελευταία την περίπτωση Βενιζέλου.

Εν κατακλείδι, το οικονομικό-πολιτικό-κοινωνικό «Ελληνικό Αδιέξοδο» παρομοιάστηκε με τον Γόρδιο Δεσμό με μόνη αποτελεσματική λύση, αυτήν που επέλεξε ο Μέγας Αλέξανδρος!!!

Και ο νοών νοήτω!!!!

Ιωάννης Δέμος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Με το πλαστό διαβατήριο στο στόμα βρίσκονται πολιτικοί και επιχειρηματίες που έδωσε ο Κάντας!

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

Με το πλαστό διαβατήριο στο στόμα βρίσκονται οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί, τους οποίους εμπλέκει ο Κάντας στις ιλιγγιώδεις μίζες.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επιδεκνύει επικίνδυνη ραθυμία στην σύλληψη των μιζαδόρων
όπλων με αποτέλεσμα να βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο φιάσκο από την οποία κανείς Τομπούλογλου δεν μπορεί να την γλιτώσει!

Κάποιοι ετοιμάζονται να δημιουργήσουν νέους "φυγάδες" τύπου Καραβέλα ενώ κάποιοι άλλοι που εμπλέκονται και στις μίζες της Siemens αναζητούν ασυλία στην Καγκελαρία!

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


“Μ΄ αγωνία και λαχτάρα” οι οπλάδες. Oύτε μέχρι …το Άσπεν δεν πήγαν…

Χριστούγεννα στα γραφεία κάνουν κάποιοι μεγαλοδικηγόροι που έχουν πελάτες επιχειρηματίες από το χώρο των εξοπλισμών. Η κατάθεση –χείμαρρος Κάντα έχει προκαλέσει σεισμό στην εξοπλιστική πιάτσα!

Κι επειδή ο Κάντας έξι χρόνια στη καρέκλα του αναπληρωτή γενικού διευθυντή είχε “νταραβέρι” με όλους ανεξαιρέτως τους “οπλάδες” ο πανικός είναι γενικευμένος!

Τι είναι αυτό που ρωτάνε οι δικηγόροι τους πελάτες – οπλάδες που είχαν δώσει “μπαξίσι” στον Κάντα για να μην μιλάει όπως υποστήριξε στην κατάθεσή του; Πως δόθηκε το “μπαξίσι” . Αν το …ντιλίβερυ έγινε με σακ βουαγιάζ και μαύρες σακκούλες όλα καλά αφού ότι και να λέει ο Κάντας ,λογικά δεν θα μπορέσει να αποδειχτεί.

Αν όμως κάποιοι απρόσεχτοι απο το κλίμα ασυδοσίας εκείνης της εποχής τα έδωσαν με καταθέσεις ή επιταγές τότε το πράγμα μπλέκει.

στοπζαπιγκ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Τα πολιτικά σημάδια «μιλούν» και «κραυγάζουν»…

 Γράφαμε πριν από λίγες ημέρες ότι η παταγώδης πτώση αυτής της δωσίλογης κυβέρνησης έχει εισέλθει στην τελική ευθεία με επιταχυνόμενους ρυθμούς…
 

Διανύουμε τις τελευταίες μέρες του 2013 και κάποιες …πολιτικές συμπτώσεις σηματοδοτούν και τις τελευταίες μέρες αυτής της κυβέρνησης.
 

Δεν πιστεύουμε στο «τυχαίο» όταν αυτό ανακυκλώνεται με συχνότητα και σε στενά χρονικά πλαίσια.
 

Οι «συμπτώσεις» είναι πολλές και «στριμωγμένες» μέσα στον τελευταίο μήνα, για να είναι τυχαίες:

α). Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, και γγ. της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, «στασίασε», κατηγορώντας τον καπετάνιο (Σαμαρά) ότι οδηγεί το σκάφος της ΝΔ σε ναυάγιο…

β). Στο εσωτερικό της ΝΔ «φουσκώνουν» οι υπόγειες «ανταρσίες», καθώς και οι διακριτικές, ανοικτές διαφοροποιήσεις από προβεβλημένα στελέχη. Π.χ. Παυλόπουλος και άλλοι…

γ). Ξεσπά το σκάνδαλο Λιάπη που παίρνει τις τελετουργικές διαστάσεις του τηλεθεάματος και του πολιτικού εμπορίου…

δ). Ταυτόχρονα, σχεδόν, βγαίνει στον αφρό και το σκάνδαλο στον ΟΚΑΝΑ…

ε). Ο Χατζηγάκης, διακριτικά, αλλά ανοικτά, κτυπά την κυβέρνηση και την ηγεσία του κόμματός του…

στ). Ακολουθεί η θορυβώδης καταψήφιση της κυβέρνησης από τον Πολύδωρα…

ζ). Τώρα συλλαμβάνεται μεγαλοστέλεχος της ΝΔ για εκβιασμούς και μίζες: Ο πρόεδρος του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Χάρης Τομπούλογλου.

Βλέπουμε, λοιπόν, μια σειρά «συμπτώσεων» που πλήττουν ευθέως τη ΝΔ, δηλαδή το κόμμα που κυβερνάει.

Αυτό που ξεπροβάλλει, σαν αιχμή, σ’ αυτές τις «συμπτώσεις» είναι μια γνωστή και μαγική λεξούλα: «Διαφθορά».

Μια ΔΙΑΦΘΟΡΑ που έχει μεταπηδήσει από το ΠΑΣΟΚ (αυτό έχει ήδη διαλυθεί) σε στελέχη και χώρους της ΝΔ που κυβερνά!!!

Για να πιάσουμε το νήμα της Αριάδνης πρέπει να θυμίσουμε τούτο: Το αλογάκι της «διαφθοράς» αρχίζει να αφηνιάζει όταν τα ισχυρά κέντρα εξουσίας, οι «νταβάδες» (διεθνείς και εγχώριοι) προωθούν νέους σχεδιασμούς για την αναπαλαίωση του πολιτικού σκηνικού.

Μια μικρή σύνοψη της πρόσφατης ιστορίας μας:

Το 1987-1989: ο πολιτικός στόχος ήταν το γκρέμισμα της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Το «όχημα» αυτού του στόχου ήταν η «διαφθορά» και η «κάθαρση»!!!

Αργότερα, όταν ο νεοφιλελευθερισμός και ο «εκσυγχρονισμός» κυριάρχησαν, τότε ετέθη στην ημερησία διάταξη η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του δημόσιου τομέα, και άρχισε η νέα προπαγανδιστική πλύση εγκεφάλου για τη «διαφθορά» του Δημοσίου. Δηλαδή το «όχημα» για τον πολιτικό σχεδιασμό των ιδιωτικοποιήσεων ήταν και πάλι η «διαφθορά».

Η ίδια μυθολογία περί διαφθοράς του Δημοσίου κατακλύζει και σήμερα τα πάντα, μάλιστα σε υστερικές μορφές, ακριβώς γιατί προωθείται, σήμερα, πιο βάρβαρα η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα του Δημοσίου…

Τέλος η πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή πάνω στο «όχημα» της διαφθοράς κινήθηκε…

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η «διαφθορά» (το ενδημικό αυτό φαινόμενο της καπιταλιστικής παρακμής), «ανακαλύπτεται» και δαιμονοποιείται ΜΟΝΟ τότε που έχουν μπει στην ημερησία διάταξη τα πολιτικά παιχνίδια των ισχυρών οικονομικών κέντρων εξουσίας. Στις «ομαλές» περιόδους, η διαφθορά …εξαφανίζεται.

Σήμερα τα ισχυρά κέντρα εξουσίας (τα πλανητικά, αλλά και τα εγχώρια) διακρίνουν καθαρά ότι τα όρια αυτής της κυβέρνησης εξαντλήθηκαν, ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παταγώδη πτώση της.

Φαίνεται ότι αυτά τα κέντρα εξουσίας έχουν ξεγράψει πλέον αυτήν την κυβέρνηση και προωθούν τα παιχνίδια της ΟΜΑΛΗΣ και ελεγχόμενης αντικατάστασής της, καθώς και τα παιχνίδια της αναπαλαίωσης του πολιτικού σκηνικού, όσο αυτό είναι δυνατόν…

Δεν μπορεί, συνεπώς, να είναι απλές και «τυχαίες» πολιτικές συμπτώσεις αυτά που γίνονται και με τέτοια συχνότητα, αυτό το διάστημα.

Ούτε «τυχαία» είναι:

α). Ότι και τα μεγάλα λαρύγγια των "νταβάδων" αρχίζουν και αυτά «διακριτικά» να κριτικάρουν κάποιες κυβερνητικές πρακτικές και να «κτυπούν» την τρόικα…

β). Ότι και οι στημένες δημοσκοπήσεις, αρχίζουν να δίνουν καθαρό προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ…

Μόνο ανόητοι μπορεί να πιστεύουν ακόμα στη «μονομαχία» στήθους με στήθος, ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ…

Η ΝΔ καταρρέει, σαν το ΠΑΣΟΚ, εκλογικά και ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να μην πετάει, λόγω του πολιτικού του ερμαφροδιτισμού, αλλά βρίσκεται πολλά βήματα μπροστά…

 

Η ΝΔ θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ και αυτό τα επιτελεία του 4ου Ράιχ το γνωρίζουν. Ετοιμάζονται, λοιπόν, για το αύριο. Για την ακρίβεια για το μεθαύριο.

Το αύριο είναι γνωστό: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…

Το μεθαύριο είναι που τους απασχολεί και τους προκαλεί αγωνία και τρόμο...

Από εδώ απορρέουν και οι διάφορες εναγώνιες κινήσεις είτε περί «κεντροαριστεράς», είτε περί «κεντροδεξιάς», είτε περί «λαϊκής δεξιάς»…

ΣΕ αυτήν τη στρατηγική της εναγώνιας προσπάθειας για την αναπαλαίωση της σαπίλας εντάσσονται και «βρυχηθμοί» του Πολύδωρα, τα πολιτικά σώου της Ραχήλ Μακρή και πολλών άλλων…

Η πολιτική ρευστότητα της σαπίλας θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στο μέλλον…

Θα καθαρίσει ΜΟΝΟ όταν μπει ο λαός σε ΚΙΝΗΣΗ, σε αγωνιστική κίνηση και ΟΡΓΑΝΩΣΗ της ΟΡΓΗΣ του στο δρόμο…

Τότε μόνο καθαρίζει η κόπρος…

Ας επισπεύσουμε αυτή τη διαδικασία στο νέο χρόνο… 


ΠΗΓΗΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γιορτή της Αγάπης. Είναι η αγάπη ένα κόλπο ή μια σανίδα σωτηρίας;

Νοιώθω εντελώς ηλίθια, έτσι στη μέση ηλικία μετά από 30 χρόνια δουλειάς να κάθομαι μπροστά σ’ένα πληκτρολόγιο τυλιγμένη με μια κουβέρτα (είναι το νέο είδος θέρμανσης), με ένα μάτσο απλήρωτους λογαριασμούς στο τοίχο, και να ξέρω πως δεν τα έφαγα μαζί, δεν τους ψήφισα ποτέ, δεν ήμουν λαμόγιο, δεν έκανα καμιά μπάζα, δεν πήρα φακελάκια, μίζες, δεν..δεν…δεν.. αλλά να πρέπει να πληρώσω όσους τα έφαγαν. Αυτό το φεουδαρχικό θράσος των νέων γαλαζοαίματων που έχουν κληρονομικό δικαίωμα να βουτάνε τα λεφτά του κοσμάκη και να τα κάνουν ότι γουστάρουν…

Αυτή η βρώμα που έχει μπει στα σπίτια και όσων φροντίζαμε να τα διατηρούμε καθαρά με κόπους και απέραντη υπομονή για να μπορούμε να αντέχουμε όλο το καραγκιοζιλίκι που βλέπαμε γύρω μας –και προ μνημονίου εννοείται-, όλα αυτά τα άπληστα, μωρόδοξα, φιλοτομαριστικά ανθρωπάκια που έπασχαν από ακράτεια ηλίθιου καταναλωτισμού, κενότητα πνεύματος και ψυχής, φτιαγμένα από μια αχυρένια επιδερμίδα και τίποτα άλλο, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσαν τις ετοιμόρροπες δημοκρατίες στο γκρεμό, αγνοώντας πως όλα τα παιχνιδάκια που παίζανε είχαν δώσει το αίμα τους εκατομμύρια άνθρωποι στο παρελθόν για να μπορούν να τα αγγίζουν… αυτή η βρώμα είναι ανυπόφορη.

Η αληθινή βία είναι να είναι κανείς αναγκασμένος να κολυμπάει μέσα στα σκ@ατά των άλλων. Να κυκλοφορείς στη κόλαση των άλλων. Η κόλαση να είναι όντως οι άλλοι. Το καθυστέρησα ήδη πάρα πολύ μέχρι να αποδεχτώ αυτό που είχε πει ο Σαρτρ. Πιο νέα, πιο ονειροπαρμένη έβλεπα μια μισανθρωπική γεροντίλα στην εν λόγω φράση. Είναι αυτό το κλασικό ελάττωμα της ανθρώπινης φύσης να θέλει να έχει γνώμη και απαντήσεις σε όλα χωρίς να έχει την υπομονή να περιμένει και να κατανοήσει χωρίς να είναι προκατειλημμένη εκ των προτέρων. Ω ναι, η κόλαση είναι οι άλλοι κι είναι δύσκολο να το αποδεχτείς, όχι μόνο γιατί δεν την έφτιαξες εσύ, αλλά γιατί σ΄αυτήν έχουν παρασύρει και τα αθώα παιδιά τα γεννημένα και τα αγέννητα, που δεν έφταιξαν σε τίποτα.

Με εκνευρίζει αφάνταστα η ιδέα πως έχω βρεθεί σε πρωτόγονη κατάσταση μέσα στο σπίτι, αλλά με εκνευρίζει περισσότερο πως σ΄αυτή τη θέση έχει βρεθεί κι ένα οποιοδήποτε παιδί που δεν πρόλαβε στα σίγουρα, 1000% , να τα φάει με κανέναν…  Αυτά τα μικρά παιδιά, που είναι επαναστάτες από κύτταρο αλλά ένα μάτσο αγάπες και φροντίδες – γονεϊκές, δασκαλικές, συγγενικές, κρατικές, κλπ φορείς – προσπαθούν με κάθε τρόπο να τα μετατρέψουν σαν τη μούρη τους. Αυτά τα παιδιά που έχουν τα πάντα εκτός από αυτά που τους αφαιρούμε όπως είχε πει κάποιος άλλος στοχαστής.

Ετσι όποιος επιμένει να παραμένει παιδί, ανυπότακτο, επαναστατημένο, αντιρρησίας της εμετικής αυτής τάξης, με τον ίδιο τρόπο εκβιάζεται να είναι μέρος του πλήθους, των αρρωστημένων, διεφθαρμένων, κούφιων ανθρώπων, λόγω αγάπης. Ελάχιστοι άνθρωποι ζουν χωρίς να έχουν κανέναν γύρω τους. Κάτι ναυαγοί σε μέροι χαμένα που κανείς δεν τους ξέρει. Οι υπόλοιποι εκβιάζονται με την αγάπη τους, την αδυναμία τους να κλείσουν τα μάτια μπροστά στη σφαγή των αθώων, γιατί μέσα στους αθώους είναι ο πατέρας τους, η μάνα τους, ο αδελφός τους, ο αγαπημένος τους ή οι φίλοι τους, οι σύντροφοί τους, ή ακόμα κι ο ανώνυμος ταλαίπωρος που θα διασταυρωθεί στο δρόμο τους και νοιώθουν συμπόνοια κι αγανάκτηση οργή για πάρτη του.

Θυμάστε στο πράσινο μίλι, όταν γελώντας ο δολοφόνος των κοριτσιών, (δυο αδελφούλες) , περιγράφει με κυνικότητα πως το κατάφερε, και λέει χαρακτηριστικά «με την αγάπη που είχαν η μία για την άλλη τις κατάφερα»…

Αναρωτιέμαι μήπως τελικά, είναι ένα απλά ένα κόλπο η αγάπη, για να συνεχίζουν οι ανήθικοι να έχουν θράσος κι οι έντιμοι ενοχές. Αν πάλι είναι η δοκιμασία για να αντέξει κανείς τη κόλαση, τότε δεν είναι εύκολο πράγμα. 

Γιατί ακόμα κι οι «έντιμοι» καλούνται να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους στην ουσία τους. Δεν αρκεί να στέκεσαι απέναντι στο διάβολο αμέτοχος και να λυπάσαι απλά τους βασανισμένους. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσεις να τον αντιμετωπίσεις με όποιο κόστος. 
Αυτό που μας συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι πως είμαστε εγκλωβισμένοι άλλοι στο τομάρι τους, κι άλλοι σ΄ενα συναίσθημα απέραντης θλίψης για ότι συμβαίνει. Άλλοι συνεχίζουν να χορταίνουν το τομάρι και ασχολούνται αποκλειστικά με το να διατηρήσουν αυτή την ικανότητα κι άλλοι χτυπιούνται απανωτά, νοιώθοντας με χιλιάδες άλλους μαζί φόβο και οργή για ένα αύριο που δεν έχει ίχνος από φως.
 
Λείπει όμως εκείνο το άλμα, ψηλότερα από τη συμφορά, και η κατά μέτωπο αντιπαράθεση με το κακό. Εκείνη η κραυγή που μπορεί να διαλύσει τη σαπισμένη αυτή καθολική σιωπή. Αυτή τη μοιρολατρία, τη μιζέρια, την εγκατάλειψη του «τι θ΄απογίνω» 
Αυτό το καλές γιορτές είναι ένα χαστούκι κοροϊδίας για πολλούς αυτή τη χρονιά, όπως τη προηγούμενη και την επόμενη, το ίδιο και χειρότερο θα είναι. Συνηθίζαμε να λέμε μπράβο στους αισιόδοξους, το πρόβλημα είναι πως μέσα σ΄αυτό το αίσχος οι αισιόδοξοι μοιάζουν περισσότερο χαζοχαρούμενοι.

Το να κοιτάξεις στα μάτια έναν άνθρωπο που στερείται τα πιο βασικά αγαθά, που είναι μέσα σ΄ενα κρύο, σκοτεινό σπίτι, σε απόγνωση για την οικογένειά του και να του λες «εύχομαι όλα να πάνε καλά» είναι ανέκδοτο. 

Πως θα πάνε όλα καλά? Τι κάνουμε για να πάνε όλα καλά? Ποια μέτρα πέρνουμε εμείς απέναντι στα δικά τους μέτρα? Το ευχολόγιο και την ελπίδα ενός παραδείσου στο επέκεινα..
Εχω πεισμώσει και δεν εύχομαι. Γιατί η ευχή μου μπορεί να πέσει σε κανέναν που βρίσκεται στα όρια της απόλυτης εξαθλίωσης και να μου την εξεσφενδονίσει στη μούρη και καλά θα κάνει.

Η μοναδική ευχή που δίνω σε όλους μας, είναι όχι να βγούμε από το μνημόνιο, αλλά από τον εγώ μας, εκείνο το εγώ, που γουστάρει τα κάθε είδους μνημόνια και τα αποτελέσματά τους. Εκείνο το εγώ που γεννάει μνημόνια, αλυσίδες, φυλακές, και αρρωστημένους εθισμούς, που εκβιάζουν τη ψυχή και την ελευθερία της. 

Ναι αυτή την ευχή μπορώ να τη δώσω.

Καλή λευτεριά, ο καθένας μας, από τα δεσμά που ο ίδιος έχει δημιουργήσει. 

ΠΗΓΗ
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου