EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΠΟΝΗΡΕΣ ΒΟΛΤΕΣ ΣΕ ΠΑΡΘΕΝΑ ΝΗΣΙΑ -Ο ταλαντούχος κ. Λυγινός

O Φάνης Λυγινός είναι μόνο ένα από τα πολλά πρόσωπα-συγκοινωνούντα δοχεία ανάμεσα στα σκάνδαλα της Siemens και των Εξοπλιστικών. Ο Λυγινός παρέα με τον Ζ.- Κλ. Οσβάλντ, τον άνθρωπο που διαχειρίστηκε τους λογαριασμούς του Πρ. Μαυρίδη, (πρώην γενικός διευθυντής της Siemens), εργάζονταν στην Dresdner Bank της Γενεύης στο διάστημα 2000-2005.

Ηταν αρμόδιοι για την εξυπηρέτηση πελατείας. Όταν απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους το 2005, μετακόμισαν έπειτα από μερικούς μήνες και οι δύο στην ΒΝΡ Paribas.
Για τον ταλαντούχο κ. Λυγινό και το πως η ελληνική κυβέρνηση "καθαρίζει" τους μεγαλοκαρχαρίες από το σκάνδαλο της Siemens και εκείνο των Εξοπλιστικών τα άρθα που ακολουθούν από την ιστοσελίδα Lykavitos καθώς και τηνΕλευθεροτυπία.
 

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι κάποιες κρατικές υπηρεσίες και ορισμένοι ευτυχώς ελάχιστοι παράγοντες της Δικαιοσύνης γίνονται πλυντήριο προκειμένου να ξεπλυθούν και να διασωθούν ηχηρά πολιτικά ονόματα και κορυφαίοι επιχειρηματίες που εμπλέκονται στο γιγαντιαίο σκάνδαλο με τις μίζες των εξοπλιστικών.

Δεν εξηγείται διαφορετικά η ολιγωρία που επέδειξαν στην περίπτωση του νέου Χριστοφοράκου τον οποίον άφησαν να την κοπανήσει ανενόχλητος γιατί αν είχε συλληφθεί και άρχιζε να κελαηδάει ονόματα θα είχαμε μαζική έξοδο από τη χώρα πολιτικών επιχειρηματιών μεσαζόντων και άλλων… υγιών δυνάμεων που εμπλέκονται στο διαχρονικό σκάνδαλο με τις μίζες και τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας.

Το πρόσωπο που έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης τις τελευταίες ημέρες ενώ θα έπρεπε να ανακρίνεται μέρα νύχτα για να αποκαλύψει τα βαριά ονόματα που πήραν τις μίζες έχει ονοματεπώνυμο: Πρόκειται για τον Έλληνα Φάνη Λυγινό ο οποίος είναι βασικό στέλεχος σε μεγάλη Ελβετική τράπεζα.

Ο κύριος αυτός είχε αναλάβει εργολαβικά το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος μέσω ενός συστήματος λογαριασμών και πολυδαίδαλων διαδρομών.

Είναι το πρόσωπο που διακίνησε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που προέρχονταν από τα μαύρα ταμεία της Ζήμενς και προορίζονταν για λαδώματα πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων.

Ο ίδιος εμφανίζεται τώρα να ξεπλένει τα εκατομμύρια του Αντώνη Κάντα και άλλων εμπλεκόμενων στο γιγαντιαίο σκάνδαλο των εξοπλιστικών. Επίσης είναι αυτός που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακίνηση μαύρου χρήματος στο άλλο κορυφαίο σκάνδαλο. Αυτό που αφορά τη σύμβαση μαμούθ για την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων που στοίχισαν στο ελληνικό δημόσιο περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα πρόσωπα που εμπλέκονται στον κύκλο προσευχής και στο όργιο της μίζας χρησιμοποίησαν και αυτοί τον Έλληνα ειδικό των ελβετικών τραπεζών.

Χωρίς τον τραπεζίτη που είχε στήσει το μεγαλύτερο πλυντήριο μίζας στην ιστορία του ελληνικού έθνους δεν μπορεί να προχωρήσει η ανάκριση για το γιγαντιαίο σκάνδαλο των εξοπλιστικών. Γιατί στο τέλος θα καταλήξει σε φιάσκο και το μόνο που θα γίνει είναι να βρεθούν στη φυλακή πέντε έξι ταλαίπωροι μεσάζοντες και τα μεγάλα ψάρια θα συνεχίσουν να κοροϊδεύουν την κοινωνία και ροκανίζουν τα δισεκατομμύρια που έχουν φυγαδεύσει σε φορολογικούς παραδείσους.

Επειδή ο Φάνης Λυγινός έχει ξεπλύνει τα μαύρα από τα βαριά ονόματα του πολιτικού κόσμου πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί για να μάθει ο κόσμος, ολόκληρη την αλήθεια γι΄ αυτούς που κατάκλεψαν το δημόσιο χρήμα και οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία. Μόνο έτσι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Γιατί διάφορα κόλπα όπως αυτό με τη σύλληψη του Δ. Παπαχρήστου δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και μας βάζουν σε υποψίες.

Γιατί δεν μπορεί να συλλαμβάνεται ο υπάλληλος του Θωμά Λιακουνάκου. Και ο αρχιβαρώνος των εξοπλιστικών να κάνει ανενόχλητος τις διακοπές του στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθεί παλαιότερο ρεπορτάζ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣΤων ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Τον δαιδαλώδη τρόπο διακίνησης του μαύρου χρήματος και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για να φθάσει στους τελικούς αποδέκτες του αντιλαμβάνεται κάποιος διαβάζοντας την κατάθεση του Ζ.- Κλ. Οσβάλντ, του ανθρώπου που διαχειρίστηκε τους λογαριασμούς του Πρ. Μαυρίδη, του πρώην γενικού διευθυντή της Siemens, που διακινούσε χρήματα για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας, από το κατάστημα της Dresdner Bank της Γενεύης στο διάστημα 2000-2005.

 

Ο Πρόδρομος Μαυρίδης, πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Hellas.

Στην κατάθεση που έδωσε ως μάρτυρας στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα της Λοζάνης το 2006, ο κ. Οσβάλντ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι περίφημες τράπεζες-μπουτίκ στην Ελβετία είναι οργανωμένες και προσφέρουν ανωνυμία, ασφάλεια και διακριτικότητα, παρέχοντας ταυτόχρονα «γκρίζες» υπηρεσίες και ανεπίτρεπτες διευκολύνσεις. Και πως από την Ελλάδα και την Ελβετία το χρήμα φθάνει σε εταιρικούς λογαριασμούς (δίχως να φαίνεται ποια φυσικά πρόσωπα είναι από πίσω) σε «εξωτικούς προορισμούς».

Ο κ. Οσβάλντ στην κατάθεσή του αποκαλύπτει ότι:

- Η Dresdner συμβούλευε τον πελάτη της κ. Μαυρίδη να ιδρύει υπεράκτιες εταιρείες προτιμώντας τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και τον Παναμά, από το Λίχτενσταϊν και την Ελβετία.

- Η ίδια τράπεζα έβρισκε πελάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

- Γίνονταν αντισταθμιστικές εγγραφές, για λόγους ανταγωνισμού, οι οποίες όμως δεν επιτρέπονται και επισήμως η τράπεζα δεν γνώριζε τίποτα.

Ο Ζ.-Κλ. Οσβάλντ ήταν στο κατάστημα της Dresdner Bank στη Γενεύη μέχρι το 2005. Μαζί του ήταν και ο έλληνας υφιστάμενός του Φάνης Λυγινός (ο οποίος σημειωτέον δεν έχει κληθεί να καταθέσει στην Ελλάδα). Ηταν αρμόδιοι για την εξυπηρέτηση πελατείας. Όταν απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους το 2005, μετακόμισαν έπειτα από μερικούς μήνες και οι δύο στην ΒΝΡ Paribas.

Τον κ. Μαυρίδη «έφερε» στην Dresdner Bank ο κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εργαζόταν σε άλλη τράπεζα στην Ελλάδα, τη Societe Generale. Ο κ. Οσβάλντ αναφέρει γενικότερα τρεις πηγές άντλησης πελατών: Μέσω αντιπροσώπου, μέσω συμβολαιογράφων και δικηγόρων που πληρώνονται γι' αυτό και μέσω των ίδιων των πελατών.

Εξειδικευμένες συμβουλές

Οταν ο κ. Μαυρίδης πήγε στην Dresdner, το έκανε για να συγκεντρώσει διάφορες καταθέσεις που είχε στην Ελβετία. Ετσι, άνοιξε διάφορους λογαριασμούς για τα παιδιά του, για τους γονείς και ορισμένους εταιρικούς. Οπως αναφέρει ο κ. Οσβάλντ, οι εταιρείες αυτές δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα, αλλά μέσα από τους λογαριασμούς γινόταν η διακίνηση διάφορων ποσών. Τη διαδικασία να συμβουλεύσει τον κ. Μαυρίδη για την ίδρυση υπεράκτιας εταιρείας ανέλαβε μια ειδικού τύπου θυγατρική της Dresdner, η Fitrust, που παρέχει εξειδικευμένες συμβουλές. Επικεφαλής της ήταν ο κ. De Weck. Ετσι, συστάθηκε αρχικά η Martha Holdings Corp. με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Ο λόγος της επιλογής εταιρικού λογαριασμού έγινε προκειμένου ο πελάτης να αποφεύγει να χρησιμοποιεί τον ιδιωτικό του λογαριασμό και το όνομά του. Στη συνέχεια, η Martha Holdings άλλαξε έδρα και επωνυμία. Συστάθηκε νέα εταιρεία στον Παναμά με την επωνυμία Martha Overseas Corp. Ο λόγος ήταν, όπως αναφέρει ο κ. Οσβάλντ, ότι στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους οι μετοχές έγιναν «δημόσιες» και έτσι δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα των μετόχων.

Ενας άλλος λόγος ήταν ότι η ίδρυση νέας εταιρείας στον Παναμά αποτελεί φθηνότερη λύση (έχει κόστος 1.500-2.000 δολάρια), από τη μεταφορά υφιστάμενης εταιρείας. Επίσης, το κόστος είναι πολύ υψηλότερο για τη μεταφορά της έδρας μιας εταιρείας από το Λίχτενσταϊν στην Ελβετία, όπως επισημαίνει ο ίδιος.

Μέσα από τις δυο εταιρείες (Martha Holdings, Martha Overseas) και το λογαριασμό του Π. Μαυρίδη γινόταν η διακίνηση σημαντικών ποσών, την οποία διερευνά η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής με το έγγραφο που έστειλε προς την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΣΔΟΕ και την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος.

Ποσά και ονόματα

Στον πίνακα που έχει στα χέρια της η Εξεταστική καταγράφονται τα ποσά (το μικρότερο είναι 27.045 ευρώ και το μεγαλύτερο 760.000 ευρώ) και οι αποδέκτες τους, φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, και μένει να αποδειχθεί ποια από αυτά έχουν σχέση με την πολύκροτη υπόθεση της Siemens.

Ερωτώμενος από τον εισαγγελέα ο κ. Οσβάλντ πώς εμφανίζονται εμβάσματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens προς λογαριασμούς εταιρειών που δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση, δηλώνει ότι πρόκειται γα «αντισταθμιστικές πληρωμές», εξηγώντας ότι «λόγω του ότι στην Ελλάδα πολλά χρήματα δεν δηλώνονται, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συναλλαγών σε μετρητά, ένα μέρος των οποίων είναι μαύρα». Συμπληρώνει λέγοντας ότι «πρόκειται για υπηρεσία την οποία κάνουμε κατ' εξαίρεση για ορισμένους πελάτες, γιατί το κάνουν και οι άλλες τράπεζες» (σ.σ.: για λόγους ανταγωνισμού όλοι παρανομούν). Και καταλήγει ότι «η τράπεζα δεν θέλει να ξέρει τίποτα για το θέμα αυτό επίσημα, γιατί ως ελβετική τράπεζα, δεν κάνουμε αντισταθμιστικές πληρωμές και ο προϊστάμενός μου επισήμως δεν ξέρει τίποτα».

Για τα ποσά που διακινούνταν, ο κ. Οσβάλντ αποκαλύπτει στην κατάθεσή του ότι «ο Μαυρίδης μέχρι τώρα λαμβάνει στον ανωτέρω λογαριασμό (Martha Overseas) κάθε έτος γύρω στα 4 εκατομμύρια από καταβολές προμηθειών, από τα οποία περίπου το 40% διαχωρίζεται και στέλνεται "γύρω στην Ευρώπη"». Κι άντε να βρεις άκρη...


 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID