EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Εργασιακά: Διασώζεται 13ος και 14ος μισθός, διατηρούνται οι τριετίες

Πολύ κοντά σε τελική συμφωνία βρίσκονται οι εργοδότες με τους κοινωνικούς εταίρους και συγκεκριμένα τη ΓΣΣΕ, σε ό,τι αφορά στη διάσωση του επιδόματος γάμου, τη διατήρηση 13ου και 14ου μισθού, στη διατήρηση των παγωμένων τριετιών και στη σύνδεση κατάρτισης - απασχόληση.

Το πιθανότερο είναι μάλιστα ότι θα καταλήξουν σε προγραμματική συμφωνία με την κυβέρνηση στο μέτωπο για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Η συνάντηση των δύο πλευρών είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, όπου θα υπογραφεί νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση με δεδομένο ότι στις 31 Μαρτίου λήγει η τρίμηνη διάρκεια της μετενέργειας, ενώ η Εθνική Συλλογική έχει ήδη λήξη από τις 31 Δκεμβρίου του 2013 και τα περιθώρια ήδη έχουν στενέψει ασφυκτικά.

Ο ΣΕΒ, ο οποίος πέρυσι δεν είχε υπογράψει την ΕΓΣΣΕ, φέτος συγκρότησε κοινό μέτωπο με τη ΓΣΕΕ για τη διατήρηση των τριετιών.

Ο πρόεδρός του, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στην προηγούμενη συνάντηση, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δουλειά της Τρόικας να υποδεικνύει και να επιβάλει θέματα που άπτονται της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων» .

Προς το παρόν τουλάχιστον οι τριετίες διασώζονται σε μία ακόμα διαπραγμάτευση με την τρόικα, χωρίς να εξασφαλίζεται, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκουν την κατάργησή τους.

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την τρόικα προβλέπεται μείωση των νομοθετημένων κατώτατων ορίων των αποδοχών για τους μακροχρόνια ανέργους (7 στους 10 ανέργους), με την περικοπή κατά 50% των προσαυξήσεων των τριετιών. Αυτό σημαίνει ότι άνεργοι με προϋπηρεσία άνω των εννέα ετών θα αμείβονται με 673,98 ευρώ, αντί των 761,90 ευρώ.

Για να ωφεληθούν όμως οι μακροχρόνια άνεργοι από τη ρύθμιση, πρέπει ο εργοδότης να αναγνωρίσει την προϋπηρεσία, κάτι που αρνούνται πολλοί εργοδότες από την αρχή της κρίσης.

Ασφαλιστικά ταμεία στο κόκκινο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα ασφαλιστικά, η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση απέναντι στην τρόικα να διεξάγει νέα ασφαλιστική μελέτη για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, που θα φέρει μοιραία τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους ενώπιον νέων επώδυνων αλλαγών, ίσως μετά τις ευρωεκλογές.

Το πρόβλημα θα γίνει πιο έντονο από τον Ιούλιο, που θα μειωθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές. Μέρος του ελλείμματος που θα δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία, θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ από τη «μαύρη τρύπα» που θα απομείνει, πολλοί φοβούνται ότι θα αποτελεί μια συνεχή απειλή για μείωση των συντάξεων, καθώς θα εντείνει το πρόβλημα ρευστότητας τόσο στον ΟΑΕΔ όσο και στο ΙΚΑ.

Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή θα προβλέπεται ρήτρα κοινωνικής ασφάλισης -δηλαδή, θα επιβάλλεται η λήψη ισοδύναμων μέτρων, στην περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτευχθούν.

Για την ένδεια των ταμείων ευθύνεται και η συρρίκνωση των αποθεματικών τους, όπως έχει τονίσει στο «Business Stories» ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, κ. Σάββας Ρομπόλης.
Τα αποθεματικά των ταμείων δε μπορούν να αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας, αφού δεν ξεπερνούν τα 4,5 δισ. ευρώ, από 26 δισ. ευρώ που ήταν το 2009.

«H συρρίκνωση των αποθεματικών εξαιτίας των δομημένων ομολόγων, της κατάρρευσης της χρηματιστηριακής αγοράς και του PSI, είναι σκανδαλώδης» επισημαίνει ο κ . Σάββας Ρομπόλης, που ολοκλήρωσε πρόσφατα μελέτη του ινστιτούτου για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού έως το 2050.

«Είναι δυνατόν, χώρα με πληθυσμό 11.000.000 κατοίκους, 3,5 εκατ. εργαζομένους και 2,7 εκατ. συνταξιούχους, να έχει αποθεματικά μόνο 4,5 δισ., που φτάνουν να καλύψουν τις συντάξεις μόνο λίγων μηνών;».

Και όμως, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού την περίοδο 2013-2050, η μαύρη τρύπα των Ταμείων θα διογκωθεί ακόμα περισσότερο, κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανεργίας που στερεί έσοδα από τα Ταμεία, τη μαύρη εργασία, τη μη καταβολή των οφειλών και την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων κατά 600.000 άτομα.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις της ύφεσης έχουν ήδη απορροφήσει την «ανάσα» που δημιουργήθηκε από τη μνημονιακή περικοπή των συντάξεων, τον έλεγχο των παράνομων παροχών και τον εξορθολογισμό των δαπανών στους κλάδους υγείας.

Η έκθεση που βασίζεται στις πρόσφατες αναλογιστικές μελέτες των ταμείων (πλην ΝΑΤ, ΟΓΑ και Δημοσίου) διαπιστώνει ότι, για να καταβληθούν οι συντάξεις τα επόμενα χρόνια, εκτός των παγίων πόρων των ταμείων και της κρατικής επιχορήγησης, θα πρέπει να εξασφαλιστεί έξτρα χρηματοδότηση:

- 955 εκατ. για το 2016.
- 1,1 δισ. για το 2017
- 1,1 δισ. για το 2018
- 1.8 δισ. για το 2019 και
- 2,5 δισ. για το 2020.

ΠΗΓΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID