EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η «εταιρεία» των απατεώνων

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Ηρακλειώτη, τον οποίο, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, τον εντόπισαν στα συσσίτια που διοργανώνει η ενορία της Αγίας Αικατερίνης.

Ευπαρουσίαστο άτομο και «καθαρό» φορολογικά, τα μέλη της οργάνωσης τον προσέγγισαν προκειμένου να τον διορίσουν ως υπάλληλο σε ταχυμεταφορική εταιρεία στα Δωδεκάνησα με την προοπτική προαγωγής! Σήμερα ο άνθρωπος αυτός κρύβεται, καθώς οφείλει στο Δημόσιο πάνω από 250.000 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση, κρεοπώλης από την περιοχή της Μεσαράς είναι έγκλειστος στις φυλακές Χανίων εκτίοντας ποινή πολυετούς κάθειρξης. Τα μέλη του κυκλώματος τον έπεισαν να τους δώσει τα φορολογικά του στοιχεία για τη σύσταση εταιρείας εισαγωγής αυτοκινήτων. Από την ιστορία αυτή φέρεται να έχει χρέη άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο. Το «μεγάλο κόλπο», σύμφωνα με τον ταξίαρχο Γιώργο Σκανδαλάκη, είχε στηθεί ως εξής:
  • Συγκέντρωναν πληροφορίες για εταιρείες, κυρίως στον τουριστικό τομέα, οι οποίες βρίσκονταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ταυτόχρονα εντόπιζαν άτομα εξαθλιωμένα οικονομικά και «καθαρά» φορολογικά ώστε να είναι ικανά για δικαιοπραξίες.
Το «μεγάλο κόλπο»

Τις «αδύναμες» οικονομικά εταιρείες είτε τις εξαγόραζαν, είτε τις συνεκμεταλλεύονταν. Ως επικεφαλής ή διαχειριστές αναλάμβαναν οι «αχυράνθρωποι», οι οποίοι πίστευαν ότι ενεργούν νόμιμα. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν φαίνονταν πουθενά. Εκμεταλλεύονταν τον κύκλο εργασιών των εν λόγω εταιρειών, καρπώνονταν τα κέρδη, δημιουργώντας ωστόσο χρέη προς το Δημόσιο, σε προμηθευτές και εργαζομένους. Οταν έφτανε η ώρα της λογοδοσίας, εκείνοι εξαφανίζονταν με τα όποια κέρδη είχαν αποκομίσει, και την «πλήρωναν» οι διαχειριστές που χρησιμοποιούσαν.
  • Σε άλλες περιπτώσεις, τα μέλη της οργάνωσης εφάρμοζαν τη μέθοδο της εικονικής αναδοχής χρέους. Αυτό συνέβαινε κυρίως σε τουριστικές και ναυτιλιακές εταιρείες. Εμφάνιζαν κάποιον «μπροστάρη», ο οποίος με πράξη αναδοχής αναλάμβανε τα χρέη της εταιρείας. Για να πείσουν τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν τη διαδικασία, εξέδιδαν ακάλυπτες μεταχρονολογημένες επιταγές δήθεν για την αποπληρωμή των χρεών. Οταν έφτανε η ώρα, οι ιδιοκτήτες ανακάλυπταν ότι ουσιαστικά τους είχαν «φεσώσει», τα χρέη τους ήταν διογκωμένα και τα μέλη της οργάνωσης εξαφανισμένα.
Συνολικά, υπό τον έλεγχό τους είχαν περιέλθει 12 εταιρείες -ανάμεσα στις οποίες και μία αεροπορική- τις οποίες φαλήρισαν, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, η δράση του κυκλώματος επεκτείνεται σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ είχαν γίνει και προπαρασκευαστικές πράξεις για την εκμετάλλευση ανάλογων εταιρειών στα Βαλκάνια και κυρίως στη Βουλγαρία και στα Σκόπια. Για τις περιπτώσεις αυτές, θα ζητηθεί η συνδρομή της Ιντερπόλ.

Υπολογίζεται ότι τα μέλη του κυκλώματος έβαλαν στην τσέπη περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ζημία σε Δημόσιο και ιδιώτες μέχρι στιγμής ανέρχεται στα 17 εκατομμύρια ευρώ. Στην κατοχή τους βρέθηκαν βαλίτσες με έγγραφα, συμφωνητικά και συμβόλαια, επιταγές ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ και συναλλαγματικές, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Η δικογραφία που αριθμεί 9.000 σελίδες περιλαμβάνει καταθέσεις-φωτιά των δεκάδων θυμάτων της οργάνωσης.

Τον βασικό «κορμό» της εγκληματικής οργάνωσης αποτελούσαν οκτώ άτομα, εκ των οποίων οι έξι συνελήφθησαν και χθες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Ηρακλείου, ενώ εμπλεκόμενοι φέρονται δεκάδες άλλα άτομα, όπως λογιστές.

Ως «εγκέφαλος» φέρεται ένας 44χρονος, ο οποίος καθοδηγεί τους υπολοίπους και εμφανίζεται να έχει ειδικές γνώσεις στο αντικείμενο. Επισήμως ο ίδιος φέρεται ως ανεπάγγελτος, αφού δεν υποβάλλει ούτε φορολογική δήλωση. Η Αστυνομία αναζητά ακόμα δύο αδέλφια, ταξιδιωτικούς πράκτορες, οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό.

πηγηΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID