EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΝΕΟ ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ! Η Τρόικα τα βάζει με τα συνδικάτα -Θέλει αλλαγές σε μισθούς, εργασιακά δικαιώματα και απεργίες

«Θεωρώ ότι είναι δεδομένη η δήλωση επαρκούς προόδου. Διαπιστώνω βούληση όλων των πλευρών να κλείσουμε», τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά από τη νυχτερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα, όπου ουσιαστικά έγινε ανασκόπηση των έως τώρα πεπραγμένων και καταγραφή των συγκλίσεων και των αποκλίσεων εν όψει του EUROGROUP.

Παρά τα πρώτα αχνά σημάδια σύγκλισης απόψεων- ακόμα και για τις τράπεζες- αίσθηση προκαλεί η πρακτική της Τρόικα να βάζει στο τραπέζι θέματα που μπορούν να βάλουν μπουρλότο στις διαπραγματεύσεις. Αυτή τη φορά η πέτρα του σκανδάλου ήταν το αίτημα της Τρόικα να «παγώσουν» οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, να επανέλθει η δυνατότητα lock out καθώς και να αλλάξει η διαδικασία λήψης αποφάσεων από τα συνδικάτα για τη προκήρυξη απεργιών.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι η Τρόικα βάζει στο τραπέζι τέτοια θέματα, στο πλαίσιο της. αναζήτησης αποκλίσεων από τα δεδομένα στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι δεν τίθεται θέμα τέτοιου είδους παρεμβάσεων. Ο ίδιος παράγοντας σημείωσε ότι στο μόνο πεδίο εργασιακών θεμάτων, όπου η Ελλάδα είναι μόνη, είναι αυτό των ομαδικών απολύσεων, καθώς και η μέχρι πρότινος συνοδοιπόρος Ολλανδία, άλλαξε το νομικό της πλαίσιο. Συμπλήρωσε, όμως, ότι λόγω της πολύ υψηλής ανεργίας στη χώρα μας, ελήφθη η πολιτική απόφαση να μην νομοθετηθούν αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο.

Όσον αφορά στο θέμα των τραπεζών, που παρ' ολίγον να τινάξει στον αέρα την αξιολόγηση, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι «τείνουμε στη διαβεβαίωση ότι η διαφορά κεφαλαίων- χρόνου, δεν θα αποτελέσει στοιχείο εμπλοκής», συμπληρώνοντας ότι «αρχίζει να υλοποιείται το αίτημα μας για ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών» αναφορικά με αυτά που θα ισχύσουν για τον χρόνο ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, μετά από την ολοκλήρωση των stress tests της ΕΚΤ. Θα πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ο ίδιος παράγοντας εκτίμησε ότι «θα είναι επαρκής ο χρόνος και για την Εθνική», προκειμένου να αναζητήσει ιδιωτικά κεφάλαια, παρά το ότι ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Πριν αναχωρήσει η Τρόικα θα πραγματοποιηθεί γύρος συσκέψεων από το πρωί του Σαββάτου με το οικονομικό επιτελείο για τα κείμενα της Επικαιροποίησης του Μνημονίου, στις οποίες ενδεχομένως θα κληθούν να συμμετάσχουν κι άλλα υπουργεία. Αναφορικά, δε, με το δημοσιονομικό πεδίο, που πάντα έκρυβε εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι οι καλές επιδόσεις του 2013 έχουν «αφοπλίσει» τη Τρόικα, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πώς και το πλεόνασμα του 2014 θα είναι «άνετα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ», περιορίζοντας έτσι τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς για «ψαλίδισμα» του κοινωνικού μερίσματος, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μαξιλάρι ασφαλείας για τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους.

iefimerida.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID