EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: Λίμνες και ποτάμια σε τιμή ευκαιρίας!

Μετά από το νέο νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς του Υπουργείου Οικονομικών, ανοίγει ο δρόμος για την πώληση και εκμετάλλευση ακινήτων παραλίμνιων και παρόχθιων περιοχών κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με το thrakitoday, μετά τον έλεγχο άρθρων του σχετικού σχεδίου Νόμου προκύπτουν τρομακτικά στοιχεία σχετικά με το μέλλον τόσο παραλιών όσο και λιμνών και ποταμιών της χώρας, η εκμετάλλευση των οποίων μπορεί πλέον να περάσει στα χέρια ιδιωτών.

Πρόσφατα, σε σχετική λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας και η οποία αφορούσε παραλίες της χώρας οι οποίες έχουν μπει στο «μάτι» του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ήταν ανάμεσά τους παραλίες της Ξάνθης.

Το περιεχόμενου του νομοσχεδίου

Το επίμαχο Νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους πιθανούς επενδυτές να εκμεταλλεύονται τις παραλιακές ζώνες που βρίσκονται περιμετρικά των ακινήτων. Πρακτικά μιλάμε για ένα μοντέλο ανάπτυξης που δίνει τη δυνατότητα στον κάθε επενδυτή να ιδιωτικοποιεί μέρος των παραλιών.
Το ίδιο σχέδιο Νόμου ωστόσο φαίνεται πως παρέχει αντίστοιχες δυνατότητες και σε επενδυτές που θα στραφούν σε ακίνητα παραλίμνιων ή παρόχθιων περιοχών.

Το άρθρο 2 του σχετικού νομοσχεδίου ορίζει τις παρόχθιες περιοχές σε 44 λίμνες και ποτάμια της χώρας οι οποίες μπορούν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες για τουριστική ή άλλους είδους ανάπτυξη.

Βάσει του νέου νομοσχεδίου, οι επενδυτές θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν αποκλειστική χρήση στις όχθες λιμνών και ποταμιών αλλά ακόμα και να χτίσουν ή να νομιμοποιήσουν αυθαίρετες κατασκευές, με τους επιστήμονες να μιλούν για μια οικολογική καταστροφή, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο εφαρμοστεί στην πράξη.

Το ίδιο νομοσχέδιο μάλιστα εξαιρεί από κάθε κανόνα προστασίας τη συντριπτικά πλειονότητα των ποταμών και των λιμνών της χώρας, αφού ορίζει όχθες και παρόχθιες ζώνες μόνο σε 17 ποτάμια και 27 φυσικές και τεχνικές λίμνες, ενώ ακόμη και σε αυτά προβλέπει δυνατότητα εξαιρέσεων από κάθε προστασία και μάλιστα με μια κοινή υπουργική απόφαση ή πράξη άλλης Αρχής ώστε να εξυπηρετηθούν ιδιωτικές επενδύσεις.

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: Λίμνες και ποτάμια σε τιμή ευκαιρίας!

Το νομοσχέδιο αντικρούει στην περιβαλλοντική νομοθεσία.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει υπογραφεί για το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την Α” Ζώνη ορίζει ρητά ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα, ενώ την ίδια στιγμή η Α΄ Ζώνη βρίσκεται μέσα στο νομοσχέδιο».

Το βασικό νομοθετικό εργαλείο που διαθέτει η ΕΕ για την προστασία των θαλασσών της είναι η Οδηγία Πλαίσιο για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, της οποίας στόχος είναι η επίτευξη ή η διατήρηση «Καλής Περιβαλλοντικής Κατάστασης» στα θαλάσσια ύδατα μέχρι το 2020, ενώ η αναβάθμιση της γνώσης για τον υποθαλάσσιο χώρο είναι επίσης μία από τις δράσεις της στρατηγικής για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη».

Μέσω του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» τα κονδύλια που θα διατεθούν ως το 2020 για τον σκοπό αυτόν φθάνουν τα 80 δισ. ευρώ, ενώ στόχο αποτελεί μέχρι το 2020 η πλήρης χαρτογράφηση του βυθού όλων των ευρωπαϊκών θαλασσών.

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: Λίμνες και ποτάμια σε τιμή ευκαιρίας!

Λίμνες και ποτάμια στη Βόρεια Ελλάδα

Ποτάμια όπως ο Έβρος, δεν διαθέτουν όχθη και παρόχθια ζώνη, άρα και καμία προστασία ενώ την ίδια τύχη επιφυλάσσει το νομοσχέδιο και για λίμνες όπως η Ισμαρίδα στη Θράκη.

«Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό δεν έχει καμία περιβαλλοντική λογική ειδικά σε όσα προβλέπει για τις λίμνες και τα ποτάμια. Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν να θεωρείται ότι έχουν όχθες ο Νέστος και η Βιστωνίδα, αλλά όχι η γειτονική Ισμαρίδα» αναφέρει στην εφημερίδα «Χρόνος της Κομοτηνής», ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας κ. Μάνος Κουτράκης, προσθέτοντας πως η εκτέλεση έργων απαγορεύεται στις παρόχθιες περιοχές που προβλέπει το νομοσχέδιο.

«Πρόκειται για περιοχές που είναι στην Α” ζώνη του δικτύου Natura, όπου απαγορεύονται έργα. Είναι προφανές ότι αυτοί που συνέταξαν το νομοσχέδιο δεν έχουν λάβει υπόψιν τους την περιβαλλοντική νομοθεσία».

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: Λίμνες και ποτάμια σε τιμή ευκαιρίας!

Παραλίες

Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός παραλιών σε Χαλκιδική και Αν. Μακεδονία και Θράκη έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, προς πώληση οδηγεί ο νόμος τους αιγιαλούς ακόμη και λίμνες και ποτάμια που ανήκουν σε προστατευόμενες περιοχές.

Όπως είχε γίνει γνωστό σε ρεπορτάζ του «Χ» στις 20 Μαΐου παραθαλάσσιες εκτάσεις του Δήμου Κομοτηνής στις πλέον τουριστικές και πολυσύχναστες περιοχές του Φαναρίου και της Αρωγής μπήκαν στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου 
(ΤΑΙΠΕΔ).

Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο εκτάσεις, η μία στην Αρωγή κοντά στη λίμνη Καρατζά 19,147 τ.μ. και η άλλη στο Φανάρι κοντά στο λιμάνι στην παραθαλάσσια περιοχή «Κολώνες του Μεταξά» 13,111 τ.μ..
Οι πίνακες παρακάτω «μιλούν» από μόνοι τους….

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: Λίμνες και ποτάμια σε τιμή ευκαιρίας!

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: Λίμνες και ποτάμια σε τιμή ευκαιρίας!

ΠΗΓΗ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID