EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΜΑΘΗΜΑΤΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - "ΣΦΡΑΓΙΣΑΝ" ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ , ΞΥΛΟ, ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ


Η τουρκική κυβέρνηση «σφράγισε» το Πάρκο Γκεζί και σάρωσε με εκατοντάδες αστυνομικούς την γειτονική Πλατεία Ταξίμ για να αποτρέψει τις προαναγγελθείσες διαδηλώσεις. Από τις 7 μ.μ.. ξεκίνησε η εκκαθάριση από την αστυνομία, με χημικά και ρίψεις νερού από τις αύρες, όλων των διαδηλωτών που επιχειρούσαν να προσεγγίσουν την πλ. Ταξιμ.


taksim1.jpg

Και στην Άγκυρα η αστυνομία
έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση εναντίον των 1000 περίπου διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κιζιλάι στο κέντρο της πρωτεύουσας. (από τα διεθνή πρακτορεία)

Φωτ. ΕΡΑ/Τolga Bozoglu
7.45 μ.μ.: Εικόνα γενικού χάους στις γειτονιές κοντά στην Ταξίμ. Πετροπόλεμος σε σημεία με την αστυνομία. Αναφορές για χρήση πλαστικών σφαιρών στη γειτονιά του Οσμάνμπεϊ κοντά στην Ταξίμ.
Embedded image permalink
7.30 μ.μ.: Σε μια τεράστια ακτίνα γύρω από την πλ. Ταξίμ, με τις αύρες να προπορεύονται εκτοξεύοντας συνέχεια νερό υπό υψηλή πίεση, η αστυνομία εκκαθαρίζει όλους τους δρόμους από διαδηλωτές, που φαίνεται σε αρκετά σημεία να είχαν καταφέρει να συγκροτήσουν σχετικά μεγάλα μπλοκ. 
Υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες, σε μια τουλάχιστον περίπτωση από πάγκο μικροπωλητή που δέχτηκε νερό από αύρα και από τα γυαλιά που θρυμματίστηκαν υπήρξαν αρκετοί τραυματίες.
7.15 μ.μ.: Πέσαν τα πρώτα δακρυγόνα από την αστυνομία εναντίον διαδηλωτών. Αϋρες σε κίνηση, σκηνές μικροσυγκρούσεων, με βροχή χημικών εναντίον μικρών ομάδων διαδηλωτώνNέο όργιο καταστολής στην επέτειο τηε εξέγερσης του Γκεζί. Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και στην Άγκυρα προκειμένου να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την πρώτη επέτειο από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013. Πάνω από 100 συλλήψεις, πολλοί και οι τραυματίες από την αστυνομική επίθεση εκκαθάρισης των δρόμων γύρων από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.
Anti-government protesters lie on the ground after riot police fired teargas to disperse them in central Istanbul May 31, 2014. (Reuters/Murad Sezer)
Το χρονικό μέσω της συνεχής ενημέρωσης του left.gr:
Πηγές για τη συνεχή ενημέρωση: Hurriyet - και τα σχετικά hashtag στο Twitter:    , όπως και στο https://twitter.com/GaziMahallesi
Ζωντανή σύνδεση  και εικόνα μέσω της Hurriyet, από δύο σημεία στην Πλατεία Ταξίμ (μετά τις 9 το βράδυ, άρχισε να μεταδίδει πλέον μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα από τις συγκεντρώσεις νωρίτερα)

9.15 μ.μ.: Μετά από τόσες σκηνές αστυνομικής βίας, να και μια αισιόδοξη νότα: ο ανώνυμος άντρας με το φλάουτο εμφανίστηκε για λίγο μες στο σκηνικό των συγκρούσεων και των δακρυγόνων, έπαιξε ένα τραγούδι και χάθηκε ξανά μες στο πλήθος:
9.10 μ.μ., τα τελευταία νέα από το μέτωπο της καταστολής: Με γκλομπ μέσα στα μαύρα σακίδιά τους, οι αστυνομικοί με τα γιλέκα που βλέπετε και στη φωτογραφία παρακάτω επιδίδονται σε προπηλακισμούς και ξυλοδαρμούς διαδηλωτών.
Ακόμα και δημοσιογράφοι με άδεια από το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού εμποδίζονται από την αστυνομία να μπουν στη λεωφόρο Ιστικλάλ που πλέον είναι άδεια, εκτός από τους εκατοντάδες αστυνομικούς.
Γκρουπ διαδηλωτών εμποδίστηκε επίσης να διασχίζει πεζό τη γέφυρα του Βόσπορου, από την ασιατική πλευρά προς την Ταξίμ.
8.40 μ.μ.:  Η «Ταξίμ Αλληλεγγύη» δεν θα κάνει καμιά επίσημη δήλωση (είναι από τους οργανωτές των διαδηλώσεων) «μέχρι να τερματιστει η αστυνομική βία» - δεν θα φύγουν από τους δρόμους οι διαδηλωτές, προσθέτει, από το επίσημο acoount της στο Twitter.
8 μ.μ.: Εικόνες με αστυνομικούς να κάνουν συνεχείς βολές δακρυγόνων και κρότου-λάμψης, με άλλους πίσω τους σε σχηματισμό και τις ασπίδες όπως στη φωτογραφία, μεταδίδει διαρκώς η τουρκική τηλεόραση. Επίσης, σκηνές επέμβασης της αστυνομίας μέσα σε πλήθος, αλλά και αντιπαράθεσης με διαδηλωτές.
7.55 μ.μ.: Και στην Άγκυρα η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση εναντίον των 1000 περίπου διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κιζιλάι στο κέντρο της πρωτεύουσας. (από τα διεθνή πρακτορεία)

Φωτ. ΕΡΑ/Τolga Bozoglu

7.45 μ.μ.: Εικόνα γενικού χάους στις γειτονιές κοντά στην Ταξίμ. Πετροπόλεμος σε σημεία με την αστυνομία. Αναφορές για χρήση πλαστικών σφαιρών στη γειτονιά του Οσμάνμπεϊ κοντά στην Ταξίμ.
Embedded image permalink
7.30 μ.μ.: Σε μια τεράστια ακτίνα γύρω από την πλ. Ταξίμ, με τις αύρες να προπορεύονται εκτοξεύοντας συνέχεια νερό υπό υψηλή πίεση, η αστυνομία εκκαθαρίζει όλους τους δρόμους από διαδηλωτές, που φαίνεται σε αρκετά σημεία να είχαν καταφέρει να συγκροτήσουν σχετικά μεγάλα μπλοκ. 
Υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες, σε μια τουλάχιστον περίπτωση από πάγκο μικροπωλητή που δέχτηκε νερό από αύρα και από τα γυαλιά που θρυμματίστηκαν υπήρξαν αρκετοί τραυματίες.
7.15 μ.μ.: Πέσαν τα πρώτα δακρυγόνα από την αστυνομία εναντίον διαδηλωτών. Αϋρες σε κίνηση, σκηνές μικροσυγκρούσεων, με βροχή χημικών εναντίον μικρών ομάδων διαδηλωτών - Ζωντανή σύνδεση  και εικόνα 
6.55 μ.μ.: Στους δρόμους γύρω από την Ταξίμ έχει μεταφερθεί η ένταση, με την αστυνομία να έχει μπλοκάρει όλες τις διόδους προς την πλατεία και να αντιπαρατίθεται με διαδηλωτές, προς το παρόν χωρίς περαιτέρω συγκρούσεις - το μικρό βίντεο από το https://twitter.com/GaziMahallesi
- See more at: http://left.gr/news/toyrkia-diadiloseis-ena-hrono-meta-tis-aimatires-diadiloseis-sto-parko-gkezi#sthash.KLkOnC0q.dpuf 5.50 μ.μ.: Έλεγχος στοιχείων on camera για αμερικανό δημοσιογράφο νωρίτερα - το σχετικό βίντεο: ...5.45 μ.μ.: Συλήψεις διαδηλωτών στη λεωφόρο Ιστικλάλ:


Σϋμφωνα με αναφορές, ο αριθμός των ανθρώπων που βαδίζουν κατά μόνας προς την Ταξίμ έχει αυξηθεί «εντυπωσιακά» μετά τις 5 μ.μ..
Για την ιστορία των διαδηλώσεων στην πλ. Ταξίμ:
(πηγή: alterthess.gr)
Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τις αιματηρές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης και επεκτάθηκαν σε όλη τη Τουρκία, με τους ακτιβιστές στην Τουρκία να καλούν σε διαδήλωση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης το Σάββατο.
Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από την βίαιη επέμβαση της τουρκικής αστυνομίας εναντίον ακτιβιστών που είχαν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί αντιδρώντας στη σχεδιαζόμενη ανάπλαση του.
Ωστόσο, σύντομα οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με βασικό αίτημα την προάσπιση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών που συρρικνώνονται και απειλούνται.
Η καταστολή που δέχτηκαν οι διαδηλωτές από τις δυνάμεις της αστυνομίας υπήρξε βίαιη και ο απολογισμός ήταν να δολοφονηθούν 6 διαδηλωτές, δεκάδες να τραυματιστούν βαριά ενώ η αστυνομία προχώρησε σε πάνω από 4.000 συλλήψεις.
Ένας από τους διαδηλωτές που τραυματίστηκε ήταν ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν που παρέμενε σε κόμμα μετά από χτύπημα απο δακρυγόνο στο κεφάλι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Κωνσταντινούπολη. Ο Μπερκίν τελικά υπέκυψε το περασμένο Μάρτιο, πυροδοτώντας νέο γύρο διαδηλώσεων και συγκρούσεων στη Τουρκία.
Το "κίνημα Ταξίμ" καλεί σε κινητοποίησηστην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και στους δρόμους των υπόλοιπων μεγάλων πόλεων της Τουρκίας. Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν επίσης στην Άγκυρα, τη Σμύρνη και την Αντιόχεια.
Να σημειωθεί ότι την Τρίτη, δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη 47 υπόπτων για τις περυσινές ταραχές. H δικαστική εντολή εκδόθηκε στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για την υπόθεση, στην οποία ως ύποπτοι θεωρούνται 255 άτομα.

Προειδοποίηση Ερντογάν στους νέους να αγνοήσουν την επέτειο του Ταξίμ

Την παραμονή της επετείου ο τούρκος πρωθυπουργός προειδοποιεί τους νέους να μην συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις, στις οποίες καλεί το «Κίνημα Ταξίμ». Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την πλατεία Ταξίμ, όπου χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή.

Μιλώντας την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Ένα χρόνο μετά, οργανώσεις καλούν σε διαδηλώσεις, αλλά εσείς, η νεολαία της Τουρκίας δεν πρέπει να ανταποκριθείτε στην πρόσκληση».

Ο Ερντογάν τόνισε ότι πρόκειται για «τρομοκρατικές οργανώσεις» που «χειραγωγούν ηθικά και οικονομικά την αδύναμη νεολαία με στόχο να τεθεί σε κίνδυνο η ενότητα και η οικονομία μας».

Σε επιφυλακή βρίσκονται χιλιάδες αστυνομικοί, ενώ κανόνια νερού αναμένεται να αναπτυχθούν στην πλατεία Ταξίμ.

Το «Κίνημα Ταξίμ» καλεί τους πολίτες να βγουν στην πλατεία της Κωνσταντινούπολη και στους δρόμους των υπολοίπων μεγάλων πόλεων της Τουρκίας για να διαδηλώσουν.
 
Πηγές για τη συνεχή ενημέρωση: Hurriyet


πηγη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID