EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τέλος στο νταβατζιλίκι δεκαετιών – Ποιοι φόροι υπέρ τρίτων καταργούνται

Η συζήτηση κρατάει εδώ και δεκαετίες και αφορά στο στρεβλό μοντέλο όπου οι πολίτες, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων με τους φόρους υπέρ τρίτων. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα του πρόσφατου παρελθόντος ήταν οι εργαζόμενοι της Βουλής καθώς είχε αποκαλυφθεί ότι έφταναν να παίρνουν εφάπαξ εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, πολλαπλάσιο από όλους τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους.

Παρ' όλο το αυταπόδεικτο της στρέβλωσης που δημιουργεί στην αγορά, μετακυλίοντας το κόστος στον τελικό καταναλωτή, χρειάστηκε επιπλέον συζήτηση πολλών μηνών και η επιμονή των δανειστών για να αποφασίσει η κυβέρνηση να κάνει το... μεγάλο βήμα.

Το έκαναν προαπαιτούμενο

Τα ψέμματα τελείωσαν. Η Βουλή θα κληθεί εντός των προσεχών ημερών να ψηφίσει νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο από την 1η Ιανουαρίου του 2105 θα καταργηθούν δεκάδες φόροι που δεν έχουν κανένα ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, παρά μόνον για αυτούς που τους εισπράττουν.

Το ξήλωμα ξεκίνησε με σχετικές υπουργικές αποφάσεις, συνεχίζεται με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για φόρους υπέρ τρίτων που αποτελούν έσοδα επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων και θα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο με την επικαιροποιημένη λίστα των φόρων που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για να τη θέσουν υπόψη της Τρόικας.

Κοινή συνισταμένη και των τριών αυτών κινήσεων είναι, ότι τα τέλη υπέρ τρίτων καταργούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2015, χωρίς άλλη παράταση.

Αναλυτικά, μεταξύ άλλων, πρόκειται να καταργηθούν οι ακόλουθοι κοινωνικοί πόροι:
 • Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Έσοδα του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) από συμμετοχή του ΟΤΕ σε ποσοστό 2/5 για παροχή συντάξεων του Ειδικού Λογαριασμού Πρόνοιας Φυματικού Προσωπικού.
 • ΕΤΑΑ - Τομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών. Ποινικά έσοδα. Το 0,85% από τα ποσά των επιβαλλόμενων σε χρήμα ποινών, καθώς και τα ποσά που προκύπτουν από τη μετατροπή των στερητικών της ελευθερίας ποινών.
 • ΕΤΑΑ - Τομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών. Σε οποιαδήποτε δημοσίευση τροποποίηση καταστατικού εταιρείας καταβάλλεται εισφορά υπέρ του τομέα
 • ΕΤΕΑ και το ΤΑΠΙΤ - Τομέας Πρόνοιας Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντου. Η εισφορά 2% στην τιμή πώλησης τσιμέντου.
 • ΕΤΕΑ - Τομέας Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων. Η κράτηση 2% στα ενοίκια δήμων και δημοτικών ιδρυμάτων και σε έργα.
 • Τομέας Πρόνοιας των Κληρικών. Τα έσοδα από κρατήσεις για άδειες γάμου, πιστοποιητικά, εισφορά 4% σε αποδείξεις δαπανών και η εισφορά στα κεριά.
 • ΕΤΕΑ - ΕΤΕΑΜ. Το 0,5% από τα ετήσια έσοδα των ταμείων.
 • ΟΑΕΕ - Κλάδος πρόνοιας προσωπικού Ιπποδρομιών. Το 10% από τα ανεξαργύρωτα δελτία στοιχημάτων και το 0,5% των ακκαθάριστων εισπράξεων από τα στοιχήματα.
 • Τομέας Πρόνοιας των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ. Το 1% από κάθε λογαριασμό και το 1% από κάθε προμήθεια της ΕΥΔΑΠ.
 • ΕΤΕΑ - Επικουρικό των Χημικών. Εισφορές 0.01% ευρώ επί των παραγόμενων ποσοτήτων τσιμέντου, οινοπνεύματος, ζύμης, αρτοποιίας.
 • ΕΤΕΑ - ΤΕΑΔΥ. Το 2% από τα ετήσια έσοδα από τις ιατρικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών.
 • Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών. Το 0,5% επί της αξίας στρατιωτικών έργων.
 • Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Τα έσοδα από τις κρατήσεις 1,5% - 3% επί των δημοσίων πληρωμών λειτουργικών δαπανών, ενοικίων, προμηθειών, εκτελούμενων έργων.
 • ΤΕΑ (ΤΣΑΥ). Οι εισφορές 0,29-0,44 ευρώ για κάθε κρεβάτι ιδιωτικής κλινικής.
  Επικουρικό Ταμείο των Αρτοποιών. Εισφορά 0,40 ευρώ για κάθε 25 χιλιόγραμμα αλεύρων και το 2,9% του ποσού που αποδίδεται στην Ομοσπονδία Αρτοποιών.
 •  Επικουρικό Ταμείο των Εργαζομένων στις Εταιρείες Πετρελαιοειδών. Εισφορά ένα τις χιλίοις επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.
  Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης των εργαζομένων στις Ασφαλιστικές Εταιρείες. Ποσοστό 1% έως 5% σε διάφορα συμβόλαια ασφάλισης.
πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID