EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αλλάζουν ξανά όλα στον ΕΝΦΙΑ

Μόνον… «ενιαίος» δεν είναι πλέον ο νέος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) καθώς, μετά το σοκ των εξωπραγματικά υψηλών εκκαθαριστικών, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει λύση «πολλαπλών ταχυτήτων», για να φέρει τον φόρο πιο κοντά «στα μέτρα» των φορολογουμένων.

Σήμερα αναμένεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ολοκληρώσει και θα ανακοινώσει μια δέσμη αποφάσεων, που θα κάνουν τον ΕΝΦΙΑ.. «αγνώριστο», αποδεικνύοντας στην πράξη ότι μετά τις τόσες συσκέψεις και αλλαγές εδώ και δύο χρόνια, ουδείς γνωρίζει πια τι προβλέπει ο νόμος και τι πληρώνει ο πολίτης, εκτός από τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή της ΓΓΠΣ που εκδίδει (και θα εκδώσει και πάλι σε λίγες μέρες) τα εκατομμύρια «ραβασάκια» πληρωμής του φόρου.

Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
–   Νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για 4.000 οικισμούς (χωριά και κωμοπόλεις) της περιφέρειας. Σε άλλες περιοχές θα ισχύει η φορολογητέα αξία όπως υπολογίζεται το 2014 και σε άλλες, όπως υπολογιζόταν το 2013. Έτσι αναμένεται να προκύψει μείωση έως 90% ή και 100% στην αξία και τον φόρο επί των ακινήτων, στις περιπτώσεις όπου αυτά είχαν εκτιναχθεί στα ύψη.
–  Στις περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, όπου οι ιδιοκτήτες οικοπέδων βρέθηκαν αντιμέτωποι με εξωφρενικές φορολογικές επιβαρύνσεις, η εκκαθάριση θα γίνει με βάση την περυσινή αποτίμηση των αξιών γης.
–  Αν συμβεί αυτό όμως, τότε θα υπάρχουν και ορισμένες περιοχές της Αττικής, για τις οποίες θα υπολογιστούν υψηλότερες τιμές από εκείνες που υιοθετήθηκαν για τον ΕΝΦΙΑ! Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν πως οι περυσινές τιμές θα επιστρατευθούν μόνο προς όφελος των φορολογουμένων (δηλαδή όπου είναι χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν φέτος) και επομένως δεν θα προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων στο Λεκανοπέδιο.
–  Αναμένεται επίσης να αναβληθεί η καταβολή της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ κατά ένα μήνα. Το πιθανότερο είναι να αυξηθούν σε 6 και οι μηνιαίες δόσεις πληρωμής του. Βάσει νόμου ο ΕΝΦΙΑ υπολογιζόταν εξ αρχής να πληρωνόταν σε 6 δόσεις, αλλά λόγω καθυστερήσεων, η πληρωμή της α΄δόσης 31ης Ιουλίου χάθηκε και έτσι οι δόσεις έγιναν 5, ενώ πλέον χάνεται και της 29ης Αυγούστου και απομένουν 4. Για να μπορέσουν να τις πληρώσουν οι πολίτες το ΠΑΣΟΚ πρότεινε να αυξηθούν σε 7, αλλά επειδή πρέπει τα έσοδα να εισπραχθούν μέχρι  τον Φεβρουάριο του 2015 φαίνεται πως τελικώς θα φτάσουν στις έξι.
– Άγνωστο παραμένει πώς, πότε και με τι θα συμψηφιστούν τυχόν πληρωμές που έγιναν με τους όρους που ισχύουν σήμερα, εφόσον προκύψει ανάγκη επιστροφής χρημάτων σε πολίτες μετά την νέα εκκαθάριση.
Έχασαν το λογαριασμό
Όποιες και αν είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν, αυτές θα εξειδικευτούν και θα αποτυπωθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις που αναμένεται να κατατεθούν με την έναρξη του Γ΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής στις 26 Αυγούστου. Ως τότε, κρίνεται σκόπιμο οι φορολογούμενοι να αναμένουν τις τελικές ρυθμίσεις, που θα καθορίζουν επακριβώς τι θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση. Αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούν από τις αποσπασματικές και αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες, ερχόμενοι αντιμέτωποι με νέους αιφνιδιασμούς και δυσάρεστες καταστάσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ αλλά και του φόρου εισοδήματος.

Απανωτά σοκ
Παρότι ο ΕΝΦΙΑ αλλάζει ενώ κάποιοι έχουν αρχίσει ήδη να τον πληρώνουν, οι εφορίες σχεδόν όλης της χώρας βομβαρδίζονται καθημερινά με τηλεφωνήματα αγανακτισμένων πολιτών που εντόπισαν ότι πληρώνουν τα 10πλάσια σε σχέση με τα περσινά εκκαθαριστικά ή εν συγκρίσει και με τι πληρώνουν φέτος άλλοι ιδιοκτήτες για όμορα ακίνητα.
Ενδεικτικές είναι περιπτώσεις σαν και αυτές:

–         Ιδιοκτήτης οικίας 75 τ.μ., παλαιότητας 60 ετών, σε χωράφι 6,5 στρεμμάτων στην Κεφαλονιά (εκ των οποίων τα 3,4 στρέμματα χρησιμοποιούνται από τη ΔΕΗ) και σε υψόμετρο 450 μέτρων έμεινε εμβρόντητος όταν διαπίστωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε με αξία οικοπέδου 902.000 ευρώ! Η τιμή ανά στρέμμα έφθασε, δηλαδή, τις 139.000 ευρώ περίπου, την ίδια ώρα που σε γειτονικό χωριό οι τιμές ξεκινούν από τις 14.000 ευρώ.

–         Ιδιοκτήτης στη Λιλαία Φωκίδας με ακίνητο του 1930 διαπίστωσε ότι η τιμή ζώνης εκτοξεύθηκε στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ από τα 205 ευρώ/τ.μ. στα 1.500 ευρώ/τ.μ.

–         Στο ορεινό χωριό Αμπάρι του δήμου Ολυμπίας για άγονη έκταση 9 στρεμμάτων ο ιδιοκτήτης κλήθηκε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 1.500 ευρώ, επειδή η αντικειμενική αξία εκτιμήθηκε στις 345.000 ευρώ.

–         Για οικία 100 τ.μ. σε οικόπεδο 18 στρεμμάτων εντός οικισμού στη Μυρτιά Ηλείας ο ιδιοκτήτης οφείλει ΕΝΦΙΑ 25.000 ευρώ.

–         Στον Αγιο Γεώργιο Πύργου οικόπεδο 7 στρεμμάτων με οικία 180 τ.μ. 40ετίας υπολογίστηκε πέρυσι ότι έχει αντικειμενική αξία 128.221,04 ευρώ. Φέτος η αξία του εκτινάχθηκε αίφνις στις 872.986 ευρώ και ο ιδιοκτήτης χρεώθηκε με ΕΝΦΙΑ 4.007 ευρώ.

–          Ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος κατήγγειλε ότι η αξία οικοπέδου στον πρώην δήμο Λευκασίου-Κλειτορίας στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και νυν Δημοτική Ενότητα Κλειτορίας Δήμου Καλαβρύτων απογειώθηκε στο εξωπραγματικό ύψος των 112.000 ευρώ ανά στρέμμα στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενώ τα έτη 2011, 2012 και 2013 για τον υπολογισμό του ΦΑΠ είχε ληφθεί υπόψη η τιμή των 12.000 ευρώ ανά στρέμμα.
πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID