EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αλλάζουν όλα στα Δημόσια Έργα – Νομοθετικές πρωτοβουλίες Χρυσοχοΐδη

Τα  ζητήματα που έχουν προκύψει από την νομοθέτηση περί τα δημόσια έργα, συζητήθηκαν μεταξύ του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του προέδρου και γενικού γραμματέα του ΣΑΤΕ Ζαχαρία Αθουσάκη και Δημήτρη Κωνσταντινίδη, παρουσία του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του ΣΑΤΕ.

Από τη συζήτηση προέκυψαν τα εξής ως προς τα επιμέρους θέματα που απασχολούν τον κλάδο των εργοληπτικών εταιρειών:

Κατάργηση κατωτάτων – ανωτάτων ορίων – Π.Δ. ρύθμισης θεμάτων ΜΕΕΠ
Ο υπουργός έκανε γνωστό πως έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα δοθεί για διαβούλευση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σχέδιο Π.Δ. με το οποίο θα αντιμετωπίζονται όλα τα ζητήματα που σήμερα ρυθμίζονται μέσω του ΜΕΕΠ. Στόχος του Π.Δ. είναι ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου συστήματος και η προσαρμογή του στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Προς το σκοπό αυτό μελετώνται τα αντίστοιχα συστήματα που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες Ο υπουργός διευκρίνισε πως αντίστοιχη δυνατότητα με αυτή που παρέχεται πλέον στις μεγάλες εταιρείες να μετέχουν σε δημοπρασίες μικρότερων έργων, θα έχουν και οι μικρότερες εταιρείες για τα μεγάλα έργα και αυτό θα προβλέπεται σαφώς με το Π.Δ. με συγκεκριμένα κριτήρια. Η οριστικοποίηση του Π.Δ. θα γίνει ως το τέλος Οκτωβρίου, αφού ληφθούν υπόψη και οι απόψεις των φορέων.

Κριτήρια Κατάταξης – εγγραφής στο νέο ΜΕΕΠ
Τα βασικά κριτήρια εγγραφής – κατάταξης στο νέο ΜΕΕΠ θα είναι η τεχνική εμπειρία, η τεχνική ικανότητα και η οικονομική επάρκεια, σύμφωνα με τον υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ. Για την τελευταία ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ επισήμανε την ανάγκη η εγγυοδοσία του ΤΣΜΕΔΕ να λαμβάνεται υπόψη, όπως συμβαίνει και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στις οποίες τα ασφαλιστικά ταμεία των Μηχανικών ασκούν αντίστοιχες λειτουργίες. Υπενθύμισε, μάλιστα, πως στις διατάξεις του σχεδίου νόμου της ΕΑΑΔΗΣΥ, το οποίο έχει ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, υπάρχει σαφέστατη πρόβλεψη για την συμπερίληψη του ΤΣΜΕΔΕ στους φορείς που μπορούν να εγγυοδοτούν την ανάληψη έργων από κατασκευαστικές επιχειρήσεις. 

Στελέχωση  
Ο Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του ΣΑΤΕ επανέλαβαν τη θέση του Συνδέσμου ότι η στελέχωση των επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι ευθέως ανάλογη με το είδος και τον προϋπολογισμό του ανεκτέλεστου έργου και, μάλιστα, να προβλέπεται συγκεκριμένη στελέχωση ανάλογα με το έργο που κάθε επιχείρηση αναλαμβάνει. Ο υπουργός έδειξε να κατανοεί την ορθότητα του επιχειρήματος, στο οποίο, τελικώς συμφώνησε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ. Όπως υπογραμμίστηκε εκ μέρους του ΣΑΤΕ, στην παρούσα οικονομική συγκυρία είναι ανεπίτρεπτη η διατήρηση εικονικής στελέχωσης των επιχειρήσεων.

Υπεργολαβίες
Ο Υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει αρνητική εμπειρία από την εφαρμογή του θεσμού της υπεργολαβίας, τουλάχιστον αναφορικά με την ποιότητα των έργων, εν τούτοις η ΠΕΣΕΔΕ έθεσε θέμα επέκτασης εφαρμογής του θεσμού της υπεργολαβίας, ώστε και μικρότερες επιχειρήσεις να έχουν συμμετοχή στην εκτέλεση σημαντικών έργων. Ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς αυτές τις θέσεις.

Αναθεώρηση τιμών
Ο υπουργός ενημέρωσε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο, στο οποίο θα συμπεριληφθεί η προσωρινή ρύθμιση – και έως την υλοποίηση του Παρατηρητηρίου Τιμών – με την οποία θα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που δημιουργεί ο απαρχαιωμένος μηχανισμός αναθεώρησης τιμών δημόσιων έργων. Κατά τα άλλα, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα αντιμετωπίζονται, κατά βάση, τα ζητήματα που είχαν προβλεφθεί στο νομοσχέδιο το οποίο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Μάρτιο – Απρίλιο 2014, με τίτλο “ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ”, στην οποία είχε μετάσχει ο ΣΑΤΕ με παρατηρήσεις του.

Σε ότι αφορά τα θέματα του κλάδου, τα οποία ρυθμίζονται με τις διατάξεις του λεγόμενου νομοσχεδίου ΕΑΑΔΗΣΥ και δεδομένου ότι αποτελούν αρμοδιότητα του ΥΠΑΑΝ ο Υπουργός δεν έκανε καμία τοποθέτηση.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID