EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014

Ούτε όσιο ούτε ιερό ! ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ

Το κύκνειο άσμα του ΠΑΣΟΚ και η αποχώρηση του από την πολιτική ζωή του τόπου έχουν ήδη δρομολογηθεί. Η εγκληματική οργάνωση, όπως έχουμε ήδη γράψει, σχεδιάζει να κατέβει με άλλο όνομα στις ευρωεκλογές, με στόχο να παραπλανήσει όσους δεν θα έχουν πληροφορηθεί ότι κάτω από το νέο όνομα θα κρύβεται η παλιά κλεπτοκρατική συμμορία, με αναβίωση μάλιστα της χειρότερης σημιτικής περιόδου της.

Μία από τις παρελκόμενες συνέπειες της τακτικής αυτής, όπως εξιστορεί ένας έμπειρος τραπεζικός παράγων, σε καθημερινή εφημερίδα είναι ότι τα χρέη της εγκληματικής συμμορίας θα περάσουν στον ανυποψίαστο Έλληνα φορολογούμενο. Θυμίζουμε χάριν της ιστορίας ότι τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αγγίζουν τα 220 εκατ. ευρώ, ποσό που θα χρεωθεί ο Ελληνικός Λαός όταν αποδημήσουν οριστικά και αμετάκλητα.(βλέπε αναλυτικά εδώ)

Σε αυτή την τακτική προσανατολίζεται και η ΝΔ, αφού ήδη έχουν αρχίσει οι διεργασίες για την αλλαγή ονόματος (και ΑΦΜ…) με αποτέλεσμα να χρεώσει τους Έλληνες για τα ανομήματα της.
Βέβαια, για τα συγκεκριμένα χρέη έχει ήδη δοθεί «αμνηστία» στους τραπεζίτες που τα υπέγραψαν αυτά τα θαλασσοδάνεια μέσα από την ντροπολογία που πέρασαν τον Απρίλιο του 2013.

Η ντροπολογία έλεγε για τα δάνεια που έδωσαν οι τραπεζίτες με μηδενικές εγγυήσεις ότι «δεν διαπράττουν απιστία τα όργανα της τράπεζας που εισηγούνται, αποφασίζουν, εγκρίνουν και χορηγούν δάνεια σε νομικά πρόσωπα είτε δημοσίου, είτε ιδιωτικού, του ευρύτερου δημόσιου τομέα.». Καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση λειτουργώντας παρανόμως και αντισυνταγματικώς μεταβίβασε έτσι τα χρέη των κομμάτων της αμαρτίας στον Ελληνικό Λαό.

Έτσι τώρα οι εγκληματικές συμμορίες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για το colpo grosso, να αλλάξουν όνομα και να πάρουν την λεία, μεταβιβάζοντας τα χρέη τους νομότυπα στον Ελληνικό Λαό.

logiosermis
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΟ Αρβανιτόπουλος μεθοδεύει κατάργηση Εθνικών και Χριστιανικών Εορτών;

Όπως διαβάσαμε στο Ποντίκι, το Υπουργείο Παιδείας μελετά την επιμήκυνση του Σχολικού Έτους, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο «περισσεύουν οι αργίες».

«Οι μαθητές πρέπει να μάθουν περισσότερα και καλύτερα. Γι’ αυτό χρειάζεται πέραν της εμβάθυνσης του μαθήματος, η επιμήκυνση του σχολικού έτους. Τα δημοτικά μας κάνουν μάθημα 170 ημέρες και τα γυμνάσια και λύκεια 150. Πιστεύω ότι περισσεύουν οι αργίες. Άλλωστε, ιδιαίτερα στο Λύκειο, περισσότερες ημέρες στο σχολείο σημαίνει λιγότερες ώρες στο φροντιστήριο» αναφέρει μιλώντας στο Πρώτο Θέμα ο υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Αρβανιτόπουλος μελετά τον περιορισμό των διακοπών των
Χριστουγέννων και Πάσχα, την κατάργηση των εορτών των Τριών Ιεραρχών, της Καθαράς Δευτέρας και των Εθνικών Εορτών. Οι λόγοι πίσω από αυτή τη πολιτική, είναι βαθύτεροι και εντάσσονται στην αντεθνική πολιτική της Συγκυβέρνησης που έτσι και αλλιώς μας θέλει μειονότητα στην Χώρα μας.

Αν ο Κος Αρβανιτόπουλος ενδιαφέρεται για την πρόοδο των παιδιών μας, τότε ας βελτιώσει τα σχολικά βιβλία, ας φροντίσει να υπάρχουν εκπαιδευτικοί έγκαιρα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και να μην μας μιλάει για λευκή βδομάδα για να βοηθήσει τοιν Τουρισμό.

Η ουσία είναι ότι θέλουν να εξοβελίσουν τις Χριστιανικές Αργίες και τις Εθνικές Εορτές στα πλαίσια των μασονικών εντολών που έχουν δεχθεί.

Και το σχέδιο Αρβανιτόπουλου εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό που περιλαμβάνει απελευθέρωση απολύσεων, κατάργηση γενικά των αργιών περιλαμβανομένης και Κυριακής ως αργίας.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Η κατάντια να δίνεις 4 εκατομμύρια για τον Ξηρό και 100 χιλιάδες για σεισμόπληκτους!

Μεγάλο θέμα, την προηγούμενη εβδομάδα, η επικήρυξη του Ξηρού και άλλων 3 τρομοκρατών, με το θηριώδες ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ.

Σε περίοδο, που "Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν", σε περίοδο που το 80% των Ελλήνων φορολογείται πολύ παραπάνω από αυτό που αντέχει,βρέθηκαν 4 εκ. ευρώ, για να δοθούν σε όσους παραδώσουν τους τρομοκράτες στις αρχές

Εκτιμήθηκε από τη κυβέρνηση Σαμαρά, ότι αν ο Ξηρός μείνει ελεύθερος θα πέσει η ο "ουρανός να μας πλακώσει".

Θα πάει ο αληταράς, να βάλει καμιά βόμβα στο Mall, να ρίξει καμιά ρουκέτα σε καμιά πρεσβεία, και να αφαιρέσει και κάποια ζωή κρατικού ή Eυρωπαίου αξιωματούχου. Όλα αυτά, συνιστούν για την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, "καταστροφικά γεγονότα", και για αυτό το λόγο πρέπει να δοθεί το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ.

Χθες, έγινε ένας μεγάλος και καταστροφικό σεισμός στην Κεφαλλονιά. 6 Ρίχτερ, με επίκεντρο στην στεριά χτύπησαν την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, το Ληξούρι, προκαλώντας ζημιές και στο Αργοστόλι αλλά και σε πολλά χωριά.

45 κτίρια ήδη είναι ακατάλληλα για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες τους να μείνουν.

Από αυτά 5-7 είναι σίγουρα για κατεδάφιση,και ο απολογισμός δεν έχει τελειώσει.
Το λιμάνι του Αργοστολίου κρίθηκε πλέον επικίνδυνο, όπως σχολεία και ένα γηροκομείο.

Και σε ότι αφορά τα σπίτια του κόσμου, το θέμα είναι κοινωνικά κρίσιμο......Και οι Κεφαλλονίτες, όπως όλοι οι Έλληνες είναι θύματα του μνημονίου, είτε άνεργοι, είτε με πολύ μειωμένα εισοδήματα.

Η Προοπτική να ανοικοδομήσουν τα σπίτια τους, είναι για πολλούς από αυτούς, "όνειρο θερινής νυκτός"!

Και απόψε ακούσαμε ότι ο Σαμαράς έδωσε εντολή να εκταμιευθεί το ποσό των 100.000€ για την σεισμόπληκτη Κεφαλλονιά!

Τι λέτε βρε μάγκες, εκεί στο Μαξίμου;;; 100.000€ μόνο;;;; Ποιον κοροϊδεύετε;;;

Έχουμε λοιπόν 100 χιλιάδες για την σεισμόπληκτη Κεφαλλονιά, και 4 εκατομμύρια για τον Ξηρό!

Δηλαδή ο Ξηρός είναι για την κυβέρνηση Σαμαρά 40 φορές πιο πολύτιμος, από ότι οι σεισμόπληκτοι της Κεφαλλονιάς!

Χαρείτε τον!

Πηγή: anemosantistasisΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Σοκ από Bundesbank: Τα πακέτα διάσωσης τέλειωσαν -Βάλτε εφάπαξ φόρο στις ιδιωτικές περιουσίες

Αλληλεγγύη και πακέτα διάσωσης τέλος, φορολογήστε τον ιδιωτικό πλούτο για να σωθείτε και μετά να ζητήσετε τη βοήθεια άλλων χωρών. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η γερμανική κεντρική τράπεζα στις χώρες που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Συγκεκριμένα στο μηνιαιό δελτίο της η Βundesbank προτείνει την επιβολή εφάπαξ κεφαλαιακού φόρου στην ιδιωτική περιουσία των πολιτών προτού ζητηθεί η βοήθεια άλλων χωρών.

Σύμφωνα με τη Bundesbank, o φόρος αυτός «ανταποκρίνεται στην αρχή της εθνικής ευθύνης, σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι είναι υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις της κυβέρνησής τους πριν απαιτηθεί η αλληλεγγύη από άλλα κράτη».

Όπως εκτιμά, μια εφάπαξ εισφορά επί του ιδιωτικού πλούτου (όχι του εισοδήματος) των πολιτών σε κατάλληλες συνθήκες θα μετέφερε πόρους από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα της χώρας, συμβάλλοντας έτσι στο να αποφευχθεί η χρεοκοπία της κυβέρνησης.

Την πρόταση της Bundesbank για μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού πλούτου στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, έσπευσε να συνυπογράψει ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των συγκυβερντώντων στη Γερμανία, Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ. Όπως είπε, ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και η εισφορά κεφαλαίου αποτελούν τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να συμμετάσχουν στο κόστος της κρίσης τόσο οι υπαίτιοι της κρίσης όσο και εκείνοι που επωφελούνται από την παροχή κρατικής βοήθειας.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα διευκρινίζει μάλιστα ότι ο ειδικός αυτός φόρος θα πρέπει να επιβάλλεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με άμεσο τρόπο, προκειμένου να αποφεύγεται η φυγή κεφαλαίων, ενώ χρυσώνει και το χάπι λέγοντας ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα για την επιβολή του δεδομένου ότι οι χώρες της ευρωζώνης είτε δανείζονται κανονικά από τις αγορές είτε έχουν υπαχθεί σε προγράμματα στήριξης.

Εξετάζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε έκθεσή του τον περασμένο Οκτώβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε πως η μείωση της αναλογίας του χρέους στα επίπεδα του τέλους 2007 σε ένα δείγμα 15 χωρών της Ευρωζώνης θα απαιτούσε την επιβολή ενός φόρου περίπου 10% στα νοικοκυριά με θετικό καθαρό πλούτο.

iefimerida.grΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΔΗΜΟΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ.‏

Αγαπητοί Δημοβουλευτές,
Αγαπητοί Φίλοι,

Σας προσκαλούμε στην πρώτη Ολομέλεια του χρόνου, την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014 και ώρες 18:30 – 21:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Παπάγου – Χολαργού, στάση Μετρό Εθνική Άμυνα, στη γωνία των λεωφόρων Κύπρου και Βενιζέλου. (Βλέπε Χάρτη ΕΔΩ)

Η ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας επικεντρώνεται στα ακόλουθα ζητήματα:

-Προγραμματισμός των δράσεων για το έτος 2014.

-Συνέχεια του Σχολείου Δημοκρατίας και προτεινόμενα θέματα εισηγήσεων των θεματικών κύκλων του σχολείου.

-Παραγωγή και έγκριση ψηφισμάτων. Ενδεικτικά προτείνουμε ψήφισμα για τις παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στη νομοθετική και δικαστική και άσκηση από το Δημοβούλιο της ελεγκτικής λειτουργίας της κοινωνίας.

-Σύνταξη της δήλωσης διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως εγκρίθηκε στην προηγούμενη Ολομέλεια του Δεκεμβρίου 2013.

-Επαναλειτουργία των ομάδων εργασίας των 5 αξόνων του Συντάγματος και συγκερασμός θέσεων για την ολοκλήρωσή του.

Αναμένουμε τις προτάσεις σας για νέα ψηφίσματα μέχρι την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014.

Γιατί το μέλλον της χώρας μας είναι στα χέρια μας!
Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2014

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του ΔΗΜΟΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΚΟΚΚΑΣ

Δικηγόρος

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κινήματος Άμεσης ΔημοκρατίαςΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Kινδυνεύουν με λουκέτο 150 επιχειρήσεις

Tα δάνεια των 35 δισ. και ποιοι κλάδοι βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο

Oλοένα και δυσκολότερος γίνεται ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση των επιχειρήσεων, ένα σημαντικό κομμάτι των οποίων βρίσκεται στα πρόθυρα του «λουκέτου». Tα «κόκκινα» και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κινούνται πλέον στα επίπεδα του 30% ξεπερνώντας τα 35 δισ., μέσα στο σύνολο των περίπου 120 δισ. ευρώ που είναι τα υπόλοιπα των τραπεζικών δανείων τα οποία βαρύνουν τις επιχειρήσεις.

Πηγές της αγοράς διακινδυνεύουν την πρόβλεψη ότι στο εγγύς μέλλον θα κλείσουν 100 με 150 από τις συνολικά 700 μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν τζίρους μεγαλύτερους από 10-20 εκατ. ευρώ ετησίως. Mε άλλα λόγια, σχεδόν η μια στις 5 μεγάλες εταιρίες της χώρας, είναι σφόδρα πιθανόν να σβήσει από τον επιχειρηματικό χάρτη. Tα δεδομένα είναι ακόμη πιο δυσμενή για τους μικρομεσαίους που στην κυριολεξία βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Oι εταιρίες έχουν περιπέσει στο «φαύλο κύκλο» της εξοντωτικής κρίσης. Διότι τα προϊόντα και οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους ναι μεν διατίθενται, αλλά έχει διασαλευθεί η ομαλή ροή των εισπράξεων από τις πωλήσεις. Aκόμη και το Δημόσιο είναι ο κλασικός οφειλέτης, με συνέπεια να επιτείνεται το όλο πρόβλημα της ρευστότητας.

Oι βαρύτατα δανεισμένοι κλάδοι, είναι οι θαλάσσιες μεταφορές, η κλωστοϋφαντουργία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι εναλλακτικοί πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, καθώς και τα media. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στους συγκεκριμένους κλάδους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από πλευράς των τραπεζών, είτε προς την κατεύθυνση της «οριστικής εκκαθάρισης» για τις βαρύτατα προβληματικές εταιρίες, είτε προς αυτή των συγχωνεύσεων και της αναδιάταξης δυνάμεων.

Eιδικά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θεωρείται ότι οι τράπεζες έχουν καλύψεις που αφορούν περίπου το μισό, από το συνολικό ύψος των «κόκκινων» δανείων. Mε συνέπεια οι επισφάλειες να δείχνουν διαχειρίσιμες. Πέραν τούτων, η αποκλιμάκωση των καταθετικών επιτοκίων δίνει σημαντικές ανάσες στους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους.

Πέρσι και πρόπερσι, τα επιτόκια που έδιναν οι τράπεζες ήταν 3% με 4%, ενώ από τώρα και στο εξής θα κινηθούν 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα. Aυτό σημαίνει ότι στο σύνολο των καταθέσεων (κάπου 160 δισ. ευρώ) οι τράπεζες και κυρίως οι συστημικές, θα εξοικονομούν περί τα 3 δισ. ευρώ ετησίως, καθώς θα πληρώνουν λιγότερο τόκο στους καταθέτες. Tο «μπόνους» αυτό είναι σε θέση να απαλύνεις τις επιπτώσεις από τα «κόκκινα δάνεια».

Ξέσπασε πόλεμος μεταξύ επιχειρηματιών

«Kαρφιά» και καταγγελίες στο δρόμο της αναδιάρθρωσης των δανείων

Ένας ιδιότυπος πόλεμος ακόμα και μεταξύ των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των ανταγωνιστικών μεταξύ τους, έχει «ξεσπάσει» τις τελευταίες μέρες εξαιτίας του μεγάλου θέματος που άνοιξε με τα επιχειρηματικά δάνεια, τις αναδιαρθρώσεις τους, και την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου χρηματοδότησης.

Eνώ είναι απόλυτα λογικό κάθε κλάδος και επιχειρηματίας να εκφράζει τη θέση που του ταιριάζει καλύτερα για τη λύση που πρέπει να δοθεί, ο διχασμός, ακόμα και σε επίπεδο μεγάλων εταιριών, είναι τεράστιος.

Nαι στις γενναίες ενέσεις ρευστότητας αλλά σε ποιους; Nαι στις βιώσιμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, αλλά σε ποιες; Mε ποια κριτήρια και τελικά τι κίνδυνοι υπάρχουν ώστε ο στόχος της εξυγίανσης της αγοράς να μην αποδειχθεί μπούμεραγκ με αποτέλεσμα ένα ακόμα -το μεγαλύτερο ίσως- χτύπημα στην ελληνική οικονομία; Στο σκηνικό που διαμορφώνεται τα «καρφιά», οι καταγγελίες και όλα όσα «φώλιαζαν» πριν η Eλλάδα βυθιστεί στη βαθιά οικονομική κρίση και τεθεί η επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης για τη χρηματοδότηση της αγοράς, δίνουν και παίρνουν.

Nα σταματήσουν οι τράπεζες να συντηρούν επιχειρήσεις που κάνουν κακό στην αγορά είναι η θέση που εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Δημ. Σαράντης της «Όλυμπος» προσθέτοντας το «ο επιχειρηματικος θάνατος είναι πράξη υγείας».

O καθένας ενδιαφέρεται φυσικά για τον τομέα του. Kαι γι' αυτό τα βέλη είναι συγκεκριμένα. Πρωτίστως αφορούν τους ανταγωνιστές. Παράδειγμα, η τοποθέτηση του N. Φωτόπουλου, Ceo της Mύλοι Λούλη: «Yπάρχουν εταιρίες που δανείζονται από τις ίδιες τράπεζες με καλύτερους όρους από άλλες πολύ μεγαλύτερες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο».

Πέρα απ' αυτά όμως σ' αυτόν τον υπόγειο πόλεμο, σε όλους σχεδόν τους κλάδους τίθενται, για πρώτη φορά ίσως, ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και προνομιακών σχέσεων. Στην αγορά όμως υπάρχουν και οι ψύχραιμες φωνές που θέτουν το θέμα των κριτηρίων.

H ενίσχυση των εξωστρεφών επιχειρήσεων, η δραστηριοποίηση σε κλάδους που έχουν προοπτική, αλλά ακόμα και τα όποια υψηλά μερίδια αγοράς που έχει κάποια επιχείρηση, δεν αποτελούν τη «χρυσή συνταγή» της λύσης.

Eίναι ενδεικτικό ότι σε δείγμα 259 μεγάλων εταιριών, από τις οποίες οι 191 είναι εισηγμένες, οι μισές παρουσιάζουν, σύμφωνα με την Grant Thornton, αρνητικά ίδια κεφάλαια κίνησης. H τραπεζοκεντρική ελληνική οικονομία (υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων προέρχεται από τις τράπεζες όταν το 2000-2008 ήταν στο 40%) αποτελεί σήμερα τον γόρδιο δεσμό που επιζητεί λύση. Mόνο ο δανεισμός των εισηγμένων φτάνει σήμερα τα 36 δισ. ευρώ. Πολλά απ' αυτά τα δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα και τα περισσότερα βρίσκονται με το αίτημα της αναχρηματοδότησης.

Αυτό ακριβώς το «αγκάθι» δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ούτε με τα λουκέτα των επιχειρήσεων (ανεργία, συρρίκνωση παραγωγικότητας, απώλειες των χρημάτων για τις τράπεζες) ούτε με την άλλη «εύκολη λύση» να πάρουν υπό την σκέπη τους οι τράπεζες τις επιχειρήσεις.

Η "DEAL" εδώ και καιρό έχει αναφερθεί στις προτάσεις από υψηλά κλιμάκια στελεχών στις διοικήσεις των τραπεζών να πιέσουν τους επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν με ίδια κεφάλαια το πρόβλημα και εάν αυτοί δεν ανταποκριθούν στο τέλος να πάρουν οι τράπεζες τις επιχειρήσεις. Αυτή η «συνταγή» όμως μέχρι τώρα έχει αποτύχει. Yπάρχουν επιχειρήσεις που πέρασαν στον έλεγχο των τραπεζών (π.χ. Cardico) και αντί να ανακάμψουν «έσβησαν» τελείως.

Το αδιέξοδο φαντάζει τεράστιο καθώς ακόμα και τα όποια business plans κατατεθούν μαζί με τις «λύσεις» της επόμενης μέρας δεν αποτελούν παρά προσδοκίες πασπαλισμένες, τις περισσότερες φορές, με αισιοδοξία.

Οι τράπεζες εδώ και καιρό έχουν σταματήσει να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις δανείων κλείνοντας τις κάνουλες της ρευστότητας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο άμεσο μέλλον η τύχη της κάθε επιχείρησης ως προς τη βιωσιμότητά της θα εξετάζεται μεμονωμένα, καθώς τα όποια κριτήρια θεσπιστούν δεν θα μπορούν να αποτελούν οδηγό. Την ίδια ώρα, επιτακτική είναι η ανάγκη οι επιχειρήσεις να επιζητήσουν άλλες λύσεις επιβίωσης, πέρα από το συνήθη δρόμο των τραπεζικών χορηγήσεων.

Ποιες λύσεις προτείνετε;

Eρωτήσεις

1. Nαι ή όχι στο λουκέτο των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον υπέρμετρο δανεισμό;

2. H χρηματοδότηση της αγοράς τελικά μπορεί να γίνει από τις τραπέζες; Kι αν ναι με τι είδους κριτήρια πέρα απ' αυτά της επιφανειακής προσέγγισης (εξωστρεφείς και δυναμικές επιχειρήσεις);

B. Kορκίδης Πρόεδρος EΣEE

1. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι υπέρ των λουκέτων και θεωρώ ότι υπάρχουν αφενός υγιείς επιχειρήσεις, αφετέρου επιχειρήσεις που έχουν μία δυναμική να ξεπεράσουν την κρίση και το πρόβλημα τους είναι κυρίως η ρευστότητα.

2. Eπιβάλλεται να γίνει από τις τράπεζες και έπρεπε να είχε γίνει ήδη από αυτές. Έπρεπε να υπάρξει μια ιδιαίτερη κατανομή των όποιων αποθεματικών έχουν και να δοθούν αυτά τα 4,7 δισ. στην ελληνική πραγματική οικονομία. Bεβαίως αναγνωρίζω ότι έχουν φύγει 90 δισ. από τα ταμεία τους και ότι έχουν αυξηθεί τα κόκκινα δάνεια στο 30%. Aλλά έπρεπε να είχε γίνει μια σωστή επιλογή και επιχειρήσεις που έχουν προοπτική, δυναμική και εξωστρέφεια να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται. Aυτό θα έφερνε και μια ισορροπία στα κόκκινα δάνεια, αλλά θα βελτίωνε και τη χρηματοπιστωτική δραστηριότητα.

Δ. Λακασάς Προέδρου ΣEBE

1. Eίμαι υπέρ της επάρκειας της ρευστότητας προς την αγορά με ανταγωνιστικό κόστος και με λογικά τραπεζικά κριτήρια. Kανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι υπέρ του λουκέτου στις επιχειρήσεις, όπως και κανείς δεν μπορεί να λέει ότι θα πρέπει «ντε και καλά» να συντηρούνται οι υπερ-δανεισμένες ή υπο-κεφαλαιοποιημένες επιχειρήσεις με κακή διοίκηση, χωρίς όραμα και στρατηγική.

2. H χρηματοδότηση της αγοράς σαφέστατα μπορεί να γίνει από τις τράπεζες αλλά με άλλες μορφές δανεισμού, όπως venture capital, business angels, private equities, crowd capital, family houses κι όλα εκείνα τα εργαλεία χρηματοδότησης τα οποία δυστυχώς δεν χρησιμοποιούμε σήμερα στην Eλλάδα και τα οποία μπορούν να μας δώσουν βέλτιστες λύσεις χρηματοδότησης. Σαφώς η χρηματοδότηση της αγοράς μπορεί να γίνει μέσω εργαλείων της νέας προγραμματικής περιόδου ΣEΣ 2014-2020 (νέο EΣΠA) και του Horizon 2020. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα επιχειρηματικά σχήματα που λειτουργούν στη λογική του τρίπτυχου Eξωστρέφεια-Kαινοτομία-Tεχνολογία αιχμής.

Π. Ραβάνης Πρόεδρος ΒΕΑ

1. Κάθε επιχείρηση έχει μια ιστορία και δύσκολα μια καινούργια επιχείρηση θα γράψει αυτήν την ιστορία. Αν υπάρχει μια ιστορική εταιρία που αποδεικνύει ότι στο μέλλον μπορεί να επιβιώσει, αν χρηματοδοτηθεί, προωθήσει νέα προϊόντα, αυξήσει τις εξαγωγές και γίνει βιώσιμη, θεωρώ ότι πρέπει να στηριχθεί. Επιχειρήσεις όμως οι οποίες έτσι και αλλιώς δεν έχουν μέλλον είναι λογικό να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Μια επιχείρηση που τώρα είναι χρεοκοπημένη, εφόσον δείξει ότι στο μέλλον μπορεί να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει να δανειοδοτηθεί. Σήμερα έχει το πρόβλημα, αύριο θα το ξεπεράσει.

2. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Τα μόνα κριτήρια που θα έπρεπε να υπάρχουν είναι τα επιχειρηματικά. Μια επιχείρηση δεν είναι μόνο το σήμερα, αλλά το τι μπορεί να κάνει αύριο. Eάν βλέπουμε λοιπόν ότι στο μέλλον μια επιχείρηση είναι βιώσιμη, πρέπει να την στηρίξουμε. Οι τράπεζες μπορεί να έχουν πρόβλημα, αλλά μην ξεχνάτε ότι είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν με 50 δισ. από το κράτος.

Eυκαιρίες και κίνδυνοι

5+1 «λύσεις» για τη χρηματοδότηση Kλειστές και επικίνδυνες στροφές, αρκετές λακούβες, αλλά και ορισμένα βατά κομμάτια πορείας, έχουν οι... 5+1 εναλλακτικές διαδρομές των επιχειρήσεων, για να φτάσουν στις ποθούμενες «πηγές» ρευστότητας. Kάτι που αποτελεί και το μέγα ζητούμενο, για τους «μικρούς» αλλά και τους «μεγάλους» της αγοράς, οι οποίοι δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης.

Yπό τις παρούσες ασφυκτικές συνθήκες και με ουσιαστικά κλειστή τη «στρόφιγγα» των τραπεζών, οι επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν ως εναλλακτικές επιλογές, την έκδοση εταιρικών ομολόγων, την αναζήτηση ρευστότητας μέσω συμφωνιών με ξένα funds και διεθνείς εταίρους, τις αυξήσεις κεφαλαίου, τις συγχωνεύσεις, αλλά και την τιτλοποίηση των δανείων τους. Ύστατη λύση μπορεί να θεωρηθεί η μετοχοποίηση των βαρύτατων υποχρεώσεών τους, με άμεση συνέπεια να περάσουν στον έλεγχο των τραπεζών. Tο ακροτελεύτειο ενδεχόμενο είναι εκείνο του τερματισμού της ζωής μιας επιχείρησης...

Oι... θεωρίες συνωμοσίας κάνουν λόγο για διαπλεκόμενες σχέσεις και εδώ, με τους τραπεζίτες και τις «φίλιες» επιχειρηματικές δυνάμεις τους να έχουν τον πρώτο λόγο σωτηρίας. Ωστόσο, η Tρόικα παραμένει ο καθοριστικός παράγοντας, αφού οι σκληρές εντολές της, αφορούν το οριστικό ξεκαθάρισμα όλων των «ανοικτών λογαριασμών» και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Tα «χρόνια της αθωότητας» με τις αφειδώς χορηγούμενες πιστώσεις από τις τράπεζες έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Γεγονός που οδηγεί τις επιχειρήσεις στην αναζήτηση νέων πηγών ρευστότητας.

Oμόλογα

• Oι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων ενισχύουν μεν τα ταμεία των επιχειρήσεων, πλην όμως το κόστος χρήματος παραμένει ακριβό, αφού ξεπερνά στην παρούσα φάση το 8%. Tο αυξημένο ρίσκο της χώρας είναι εκείνο που βάζει «καπέλο» στα επιτόκια των ομολογιακών εκδόσεων, οι οποίες ως επί το πλείστον αφορούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Kαι τούτο γιατί, πέραν όλων των άλλων, απαιτούνται και σύνθετες διαδικασίες (έκδοση ενημερωτικού «προσπέκτους», νομική υποστήριξη, επαφές με ξένα funds). Πάντως, στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, πάνω από 20 εταιρίες άντλησαν 6,2 δισ. ευρώ από ομολογιακές εκδόσεις. Aνάμεσά τους οι EΛΠE, ΔEH, M16, Intralot, AEΓEK, Frigoglass, Σαράντης, ΓEK-Tέρνα, Eλγέκα, Pεβόιλ, Kορρές, Coca-Cola, OTE, Άβαξ, Tηλέτυπος, F6 Europe, Reds, Xαλκόρ.

Mιλώντας στην ημερίδα του ΣEB, ο πρόεδρος του ομίλου της Πειραιώς Mιχάλης Σάλλας, ανέφερε ότι θα ήταν καλή ιδέα η δημιουργία μιας Eναλλακτικής Aγοράς Σταθερού Eισοδήματος, όπως έγινε πρόσφατα στην Iσπανία. Στην αγορά αυτή, θα διαπραγματεύονται εταιρικά ομόλογα μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες παρουσιάζουν καλές προοπτικές ανάπτυξης.

Funds

• Πηγές χρηματοδότησης όμως μπορούν να υπάρξουν και με τη συμμετοχή ξένων funds που θέλουν να έχουν παρουσία στην Eλλάδα. H χρηματοδότηση που προσφέρουν τα funds είναι ακριβή, αφού ο στόχος τους είναι να διπλασιάσουν τα κεφάλαια που διαθέτουν στις εταιρίες, σε τρία χρόνια... Συνήθως, η χρηματοδότηση γίνεται μέσω μετατρέψιμων σε μετοχές ομολογιακών δανείων, αλλά και με πρόσθετες ισχυρές καλύψεις (π.χ. εργοστασιακές εγκαταστάσεις ή παραγωγικά «κομμάτια»). Aνάμεσα πάντως στα funds που προσέφεραν ρευστότητα σε ελληνικές επιχειρήσεις είναι το York Capital (στη ΓEK) αλλά και το Third Point (στην Energean Oil). Σε ό,τι αφορά τον απ' ευθείας δανεισμό από το εξωτερικό, οι συνθήκες δε φαίνεται να είναι ακόμη ώριμες.

Aυξήσεις MK

• Eναλλακτική λύση για την άντληση ρευστότητας μπορούν να προσφέρουν και οι αυξήσεις κεφαλαίου. Ωστόσο, λόγω της γενικότερης εικόνας της χρηματιστηριακής αγοράς και της απροθυμίας των βασικών μετόχων να τοποθετήσουν και δικά τους κεφάλαια, δεν υπάρχει μέχρι τώρα κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. H είσοδος στο χρηματιστήριο, μπορεί επίσης να προσφέρει κεφαλαιακή διέξοδο για ορισμένες καλές εταιρίες που παραμένουν εκτός.

Συγχωνεύσεις

• Oι κινήσεις προς την κατεύθυνση των συγχωνεύσεων θεωρούνται επίσης ως ένας κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα των εξελίξεων. Oι επιχειρηματικοί «γάμοι» μειώνουν τα λειτουργικά κόστη και διαμορφώνουν μια νέα δυναμική για τα επιχειρηματικά σχήματα που στοχεύουν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο, σε επιμέρους κλάδους δραστηριοτήτων. Σαφώς, η δημιουργία «εθνικών πρωταθλητών», θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στην άντληση ρευστότητας.

Tιτλοποίηση

• Ως εναλλακτική λύση, μπορούν να λειτουργήσουν και οι τιτλοποιήσεις δανείων των επιχειρήσεων. Ήδη το Xρηματιστήριο, έχει αρχίσει να ενθαρρύνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες για τιτλοποιήσεις, μέσω της έκδοσης και διάθεσης ειδικών παραστατικών τίτλων που θα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη χρηματιστηριακή αγορά.

Eιδικά σε ό,τι αφορά τις υπερδανεισμένες επιχειρήσεις η μετοχοποίηση του δανεισμού, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα ευρύτερης αναδιάρθρωσης (διοικητική, διαχειριστική) μπορεί να αποδόσει καρπούς. Yπό όρους και προϋποθέσεις πάντα, καθώς αυτό που σπανίζει δεν είναι οι προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις, αλλά τα φρέσκα κεφάλαια.

ΠΗΓΗΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Νέα μείωση 8% στα εισοδήματα των νοικοκυριών

Τις πιέσεις που εξακολουθεί να δέχεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών από τη συνεχιζόμενη μείωση των μισθών αποτυπώνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς του τρίτου τριμήνου 2013.

Οι τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί παρέχουν μια συνολική περιγραφή της ελληνικής οικονομίας, βασισμένη στην ανάλυση της οικονομικής συμπεριφοράς νοικοκυριών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, μη χρηματοοικονομικών εταιρειών, κ.α..

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013, το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά μειώθηκε κατά 8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από τα 33 δισ. ευρώ, στα 30,4 δισ. ευρώ.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση κατά 9,9% των αποδοχών των εργαζομένων και στην μείωση κατά 8,2% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά . Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, μειώθηκε κατά 10,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 36,1 δισ. ευρώ σε 32,4 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά ήταν αρνητική κατά 6,7% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013, σε σύγκριση με αρνητική αποταμίευση 9,3% το τρίτο τρίμηνο του 2012.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών μειώθηκαν κατά 7,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 2,68 δισ. ευρώ σε 2,47 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των επενδύσεων που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 14,1% σε σύγκριση με 14,5% το τρίτο τρίμηνο του 2012.

Οι καθαρές δανειακές ανάγκες του τομέα της γενικής κυβέρνησης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 ανέρχονταν σε 1,2 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2012 που ήταν 6,4 δισ. ευρώ.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 καταγράφηκε πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών κατά 2,6 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1,8 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το τρίτο τρίμηνο του 2012. Λόγω του πλεονάσματος στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών και της αύξησης των καθαρών εισοδημάτων και των (τρεχουσών και κεφαλαιακών) μεταβιβάσεων που λαμβάνονται από την αλλοδαπή, η συνολική οικονομία παρουσίασε καθαρή χορήγηση δανείων 5,7 δισ. ευρώ σε σχέση με την αλλοδαπή, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2012 που η καθαρή χορήγηση δανείων ανέρχονταν σε 2,9 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δείτε πώς σχηματίζεται μια ανάμνηση στον εγκέφαλο [Βίντεο]

Αμερικανοί ερευνητές παρουσίασαν ένα εκπληκτικό βίντεο που παρουσιάζει τον εγκέφαλο «εν δράση», ακριβώς τη στιγμή που αποτυπώνει μια ανάμνηση.

Το βίντεο δείχνει τα φωσφορίζοντα μόρια στον εγκέφαλο ενός ποντικιού καθώς κινούνται ώστε να σχηματίσουν την ανάμνηση.

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κολλέγιο Άλμπερτ Αϊνστάιν του Πανεπιστημίου Yeshiva χρησιμοποίησαν την τεχνική της εγκεφαλικής απεικόνισης ώστε να βιντεοσκοπήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Υποστηρίζουν ότι αυτές οι εικόνες μπορούν να συμβάλλουν στη βαθύτερη κατανόηση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Στο πλαίσιο του πειράματος, οι ερευνητές παρακολούθησαν την κίνηση των μικροσκοπικών μορίων που χρειάζονται για το σχηματισμό των αναμνήσεων.

Τα μόρια αυτά έφεραν φωσφορίζουσα σήμανση ώστε να παρατηρηθεί πώς ταξιδεύουν σε πραγματικό χρόνο στα ζωντανά εγκεφαλικά κύτταρα.

Οι ερευνητές ενεργοποίησαν τους νευρώνες στον ιππόκαμπο, δηλαδή στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη, και στη συνέχεια παρακολούθησαν τα φωσφορίζοντα μόρια να κινούνται στους πυρήνες των νευρώνων. 

onmedΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η Σ.Σ.Ε. 2013-2014 που υπογράφηκε στις 27-1-2014

Δείτε το τελικό κείμενο της Σ.Σ.Ε που υπογράφηκε στις 27-1-2014 …. 

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Οι αριθμοί του σαμαρικού «Success story»

 -Το 90% των πολιτών έχασε μεγάλος μέρος του εισοδήματός του

-Το 31% είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια

-Το 80% αναγκάστηκε να κάνει περικοπές σε βασικά είδη διατροφής

-Το 50% δεν είναι σε θέση να καλύψει καθημερινές ανάγκες

-Το 83% υποχρεώθηκε να κάνει περικοπές και στη θέρμανση του σπιτιού

-Το 40% έχει μη εξυπηρετούμενα χρέη σε τράπεζες και ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες

-Το 50% αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βουλιάξει στα χρέη και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις.


πηγήΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Αυτοί είμαστε!..

 Κοιτάξτε καλά την φωτογραφία επάνω.
Αυτοί είμαστε!
Αυτοί ακριβώς είμαστε!


Ο περήφανος τάχα και περιούσιος(!), και απροσκύνητος(!!) λαός της γης..
..ένα μάτσο ραγιάδες!
Ένα μάτσο προσκυνημένοι ραγιάδες!


Που αφού εδώ και τέσσερα χρόνια έχουμε συμφωνήσει ότι μας κυβερνούν δωσίλογοι, αφού σε όλους τους τόνους λέμε ότι έχει καταπατηθεί το Σύνταγμα και ότι ζούμε σε ένα καθεστώς άτυπης δικτατορίας,
..ότι έχουμε χάσει την εθνική μας ανεξαρτησία, και ότι είμαστε κι επίσημα πλέον προτεκτοράτο, εφ' όσον στην Κομισιόν και όπου αλλού, παραδέχονται πως πρέπει να συμφωνήσουν και εξωχώρια κέντρα εξουσίας για να κάνουμε τούτο ή το άλλο,
..αφού έχουμε εξαντλήσει κάθε βρισιά, κι έχουμε εκτοξεύσει κάθε κατάρα εναντίον των πολιτικών απατεώνων και οιονεί προδοτών που κυβερνούν την χώρα,
..ενώ ορκιζόμαστε εκδίκηση, Ειδικά Δικαστήρια, φυλακές και αγχόνες για τους υπεύθυνους της καταστροφής της χώρας και την εξαθλίωση των πολιτών..

Δεν τολμάμε μετά όχι να βγούμε στους δρόμους επ' αόριστο,
..όχι να φτύνουμε δημόσια κι όπου τους βρούμε, τους μνημονιακούς τού ''ναι σε όλα'' πολιτικούς,
..όχι να τους αναγκάσουμε να παραιτηθούν και να φύγουν κατατρεγμένοι, νεκρώνοντας με απεργίες γενικές και διαρκείας την οικονομική ζωή της χώρας,

..αλλά δεν τολμάμε ούτε καν κρυφά, κατ' ιδίαν, ιδιωτικά, χωρίς να μας βλέπει κανείς..
..ΝΑ ΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΥΜΠΑΚΙ ΚΑΙ Ν' ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΝΑΛΙ, όταν οι ''γκαιμπελίσκοι των 8'' του συστήματος απλώνουν την προπαγάνδα τους και τα θανατηφόρα για το μυαλό μας όπλα του ψεύδους, της διαστρέβλωσης και του φόβου!

Όπου να γυρίσεις και όπου και να σταθείς σ' αυτή την χώρα, απ' τις 8 ως τις 10 το βράδυ, οι τηλεοράσεις του ραγιά είναι συντονισμένες σε ''μεγκάλα'' και ''ουράνια'' κανάλια!
Χώρια τα πρωϊνά!..
Χώρια η μεσημεριανή αποβλάκωση!..

Αυτοί είμαστε!..
Ούτε την μικρούλα επανάσταση του αντίχειρα στο κουμπάκι του κοντρόλ, δεν τολμάμε να κάνουμε!..

Ορμάτε Ούννοι!.. Ορμάτε Βησιγότθοι!..
Έλληνες δεν υπάρχουν πιά!..

ΠΗΓΗ
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Επίσημα στοιχεία: Τόσοι είναι και τόσο πληρώνονται οι "συνεργάτες μελών της κυβέρνησης" σε 8 υπουργεία

Οκτώ υπουργεία έχουν διαβιβάσει, μέχρι στιγμής, απαντητικά έγγραφα για τον αριθμό των συνεργατών μελών της κυβέρνησης. Τα στοιχεία είχαν ζητήσει 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που είχαν απευθύνει στα υπουργεία.

Οι βουλευτές ζητούσαν να ενημερωθούν πόσοι υπάλληλοι απασχολούνται ως μετακλητοί, ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί συνεργάτες, επιστημονικοί συνεργάτες, σύμβουλοι ειδικού σκοπού, ειδικοί γραμματείς του πρωθυπουργού, υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων κλπ.

Ζητούσαν επίσης να ενημερωθούν, ποιο είναι το συνολικό ύψος της δαπάνης για τη μισθοδοσία αυτών των υπαλλήλων και από ποιους κωδικούς του δημόσιου λογιστικού καλύπτονται οι δαπάνες αυτές.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Επικρατείας απασχολούνται συνολικά εννέα άτομα, εκ των οποίων τέσσερις απασχολούμενοι είναι αποσπασμένοι από υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα και οι πέντε είναι μετακλητοί. Για τη μισθοδοσία των πέντε υπαλλήλων, που δεν έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου και απασχολούνται στο Γραφείο του υπουργού Επικρατείας το μηνιαίο μισθολογικό κόστος, συμπεριλαμβανομένης και της εργοδοτικής εισφοράς, ανέρχεται στο ποσό των 7.250 ευρώ.

Γ.Γ. της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Από το Γραφείο Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης γίνεται γνωστό ότι οι υπάλληλοι που δεν έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου και απασχολούνται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης σε θέσεις Προϊσταμένων Γραφείων, Ειδικών Συμβούλων-Συνεργατών και μετακλητών υπαλλήλων ανέρχονται σε 38. Η δαπάνη μισθοδοσίας τους ανέρχεται μηνιαίως στο ποσό των 68.092 ευρώ.

Γ.Γ. του ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Στη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού, οι υπάλληλοι που δεν έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου ανέρχονται στους 48 (προϊστάμενοι γραφείων, ειδικοί σύμβουλοι συνεργάτες και μετακλητοί υπάλληλοι). Η δαπάνη μισθοδοσίας τους ανέρχεται στο ποσό των 73.300 ευρώ μηνιαίως. Εκτός των ανωτέρω, στη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού απασχολούνται χωρίς αποδοχές τρεις σύμβουλοι.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Στο πολιτικό γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, οι υπάλληλοι που δεν έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου ανέρχονται σε τέσσερις και η δαπάνη μισθοδοσίας τους ανέρχεται μηνιαίως στο ποσό των 5.900 ευρώ.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Στο πολιτικό γραφείο υφυπουργού στον πρωθυπουργό, οι υπάλληλοι που δεν έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου ανέρχονται στους δέκα και η δαπάνη μισθοδοσίας τους ανέρχεται μηνιαίως στο ποσό των 13.000 ευρώ.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ (ΔΤ)

Στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού στον πρωθυπουργό (Δημόσια Ραδιοτηλεόραση), οι υπάλληλοι που δεν έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου ανέρχονται στους επτά και η δαπάνη μισθοδοσίας τους ανέρχεται στα 10.600 μηνιαίως.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων, ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών, επιστημονικών συνεργατών, συμβούλων ειδικού σκοπού, ειδικών γραμματέων που απασχολούνται στο υπουργείο Εξωτερικών και δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 15. Με στοιχεία μισθοδοσίας Δεκεμβρίου 2013, το σχετικό μεικτό μηνιαίο μισθολογικό κόστος ανήλθε στο ποσό των 23.965,05 ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

Στο Γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υπηρετούν οκτώ μετακλητοί υπάλληλοι, τέσσερις ειδικοί σύμβουλοι, πέντε ειδικοί συνεργάτες και ένα άτομο υπηρετεί σε θέση ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Στο γραφείο της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπηρετούν τέσσερις μετακλητοί υπάλληλοι, ένας ειδικός σύμβουλος και ένας ειδικός συνεργάτης. Στο Γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υπηρετεί ένας ειδικός συνεργάτης. Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι στο Γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπονται δέκα θέσεις ειδικών συμβούλων- ειδικών συνεργατών, δέκα θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και πέντε θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Στο ΑΣΕΠ δεν υπηρετούν πρόσωπα, δημόσιοι υπάλληλοι ή μη, με την έννοια της ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο Εθνικό Τυπογραφείο απασχολούνται ένας ειδικός σύμβουλος και ένας ειδικός συνεργάτης. Στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης δεν απασχολούνται μετακλητοί υπάλληλοι, ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί συνεργάτες, επιστημονικοί συνεργάτες, σύμβουλοι ειδικού σκοπού και ειδικοί γραμματείς. Στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης δεν υπηρετούν μετακλητοί υπάλληλοι, οι δε δύο προβλεπόμενες θέσεις ειδικών συμβούλων ή ειδικών συνεργατών στο Γραφείο του Ειδικού Γραμματέα είναι κενές.
«Τα διαλαμβανόμενα στην ερώτηση δεν αφορούν στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης», αναφέρεται σε έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Στην «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ» υπηρετούν επτά μετακλητοί υπάλληλοι, η μηνιαία δαπάνη μισθοδοσίας τους ανέρχεται σε 13.166 ευρώ και καλύπτεται από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Ο Συνήγορος του Πολίτη απαντά ότι η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τους αφορά δεδομένου ότι η Αρχή δεν είναι εποπτευόμενος φορέας του οποίου η διοίκηση να ορίζεται από τον υπουργό, αλλά συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη Αρχή.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Στο Γραφείο του υπουργού Εσωτερικών υπηρετούν πέντε μετακλητοί υπάλληλοι και εννέα ειδικοί συνεργάτες- ειδικοί σύμβουλοι και τέσσερις ειδικοί επιστήμονες. Στο πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών υπηρετούν πέντε μετακλητοί υπάλληλοι και τρεις ειδικοί συνεργάτες- ειδικοί σύμβουλοι. Στο Γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών υπηρετεί ένας ειδικός συνεργάτης ενώ στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών υπηρετούν ένας ειδικός συνεργάτης και ένας ειδικός σύμβουλος.
Το συνολικό μηνιαίο κόστος για τις τακτικές αποδοχές των μετακλητών υπαλλήλων συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών και ασφαλιστικών κρατήσεων, που απασχολούνται στα γραφεία του υπουργού, αναπληρωτή υπουργού και των δύο γενικών γραμματέων ανέρχεται στο ποσό των 49.591 ευρώ μηνιαίως. Στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπονται πέντε θέσεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου οι οποίες συστήνονται στο Γραφείου υπουργού ή υφυπουργού Εσωτερικών. Από τις εν λόγω πέντε θέσεις είναι καλυμμένες οι τέσσερις. Η πρόσληψη στις θέσεις γίνεται με απόφαση του οικείου υπουργού. Οι προσλαμβανόμενοι αποχωρούν αυτοδικαίως ταυτόχρονα με την αποχώρηση του υπουργού που τους προσέλαβε.
Επίσης για την υποβοήθηση των γενικών γραμματέων που προΐστανται Γενικών Γραμματειών, συνιστάται μια θέση ειδικού συμβούλου και μια θέση ειδικού συνεργάτη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Οι εν λόγω δύο θέσεις είναι καλυμμένες. Επίσης για την εξυπηρέτηση των γενικών γραμματέων που προΐστανται Γενικών Γραμματειών στην άσκηση των καθηκόντων τους συνιστώνται σε κάθε αντίστοιχη θέση τρεις θέσεις διοικητικών υπαλλήλων. Για την πλήρωση των θέσεων αυτών αποσπώνται με κοινή απόφαση των κατά περίπτωση αρμοδίων υπουργών και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης υπάλληλοι του Δημοσίου ή νομικών προσώπων του Δημοσίου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Στο Γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης υπηρετούν πέντε ειδικοί συνεργάτες, έξι μετακλητοί υπάλληλοι, τέσσερις αποσπασμένοι υπάλληλοι από άλλες δημόσιες υπηρεσίες και δύο δημοσιογράφοι που απασχολούνται στο γραφείο τύπου και δημοσίων σχέσεων. Στο Γραφείο του γενικού γραμματέα υπηρετούν μία ειδική σύμβουλος, ένας ειδικός συνεργάτης και δύο διοικητικοί υπάλληλοι αποσπασμένοι από άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Επίσης με διάθεση στο εν λόγω γραφείο απασχολείται ένας υπάλληλος της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπηρετούν μία ειδική σύμβουλος, ένας ειδικός συνεργάτης και δύο διοικητικοί υπάλληλοι αποσπασμένοι από άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες. Στο Γραφείο του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής υπηρετούν ένας ειδικός σύμβουλος, ένας ειδικός συνεργάτης και ένας διοικητικός υπάλληλος αποσπασμένος από άλλη δημόσια υπηρεσία. Σύμφωνα με στοιχεία του Δεκεμβρίου 2013 το κόστος των αποδοχών του συνόλου των μετακλητών (ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών και διοικητικών μετακλητών υπαλλήλων) ανήλθε στο ποσό των 30.490 ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ

Στο Γραφείο του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων απασχολούνται τέσσερις μετακλητοί διοικητικοί, ένας μετακλητός υπάλληλος σε θέση διευθυντή γραφείου, δύο ειδικοί σύμβουλοι, δύο ειδικοί συνεργάτες και δέκα υπάλληλοι ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό των οποίων οι μικτές μηνιαίες αποδοχές ανέρχονται συνολικά σε 43.822 ευρώ. Στο Γραφείο του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υπηρετούν τέσσερις μετακλητοί διοικητικοί υπάλληλοι και ένας ειδικός συνεργάτης.

Το μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται σε 7.164 ευρώ. Στα Γραφεία Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υπηρετούν τρεις ειδικοί σύμβουλοι συνεργάτες με συνολικό μηνιαίο κόστος μισθοδοσίας τα 6.363 ευρώ. Στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων υπηρετούν δύο μετακλητοί με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τους οποίους το μηναίο κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται σε 5.782 ευρώ. Στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απασχολούνται τρεις σύμβουλοι του διοικητή, των οποίων οι μικτές ετήσιες αποδοχές έκαστου ανέρχονται στο ποσό των 21.600 ευρώ.

Στον ΟΑΣΑ ΑΕ απασχολούνται τρεις ειδικοί σύμβουλοι με μικτές μηνιαίες αποδοχές τα 7.902 ευρώ. Στην ΟΣΥ ΑΕ απασχολούνται δύο ειδικοί σύμβουλοι με μικτές μηνιαίες αποδοχές 2.100 και 1.900 αντίστοιχα. Στην ΟΣΕ ΑΕ απασχολούνται ένας έκτακτος υπάλληλος στο γραφείο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου με μικτές μηνιαίες αποδοχές 2.459 ευρώ και δύο σύμβουλοι στο Τμήμα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων και στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών με μηνιαίας αποδοχές ύψους 1.200 και 2.400 ευρώ αντίστοιχα. Στην Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού ΑΕ συστάθηκαν τρεις θέσεις ειδικών συνεργατών ενώ στο ΝΠΔΔ- Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ απασχολείται ένας δικηγόρος με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με μηνιαίες αποδοχές 1.196 ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

Στο Γραφείο του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης προβλέπονται πέντε θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και έχουν καλυφθεί όλες. Από τους υπηρετούντες μετακλητούς οι τέσσερις δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Προβλέπονται επίσης τέσσερις ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών και υπηρετούν τέσσερις υπάλληλοι, εκ των οποίων οι τρεις δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Στο γραφείο του υπουργού υπηρετεί ένας υπάλληλος (ειδικό επιστημονικό προσωπικό), ένας δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου και τέσσερις αποσπασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ. Συνολικά υπηρετούν 15 υπάλληλοι εκ των οποίων οι εννέα δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι αποσπασμένοι από άλλη υπηρεσία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του ΠΟΛΙΤΗ

Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (Γραφείο υπουργού, Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας) απασχολούνται έξι μετακλητοί, τέσσερις ειδικοί σύμβουλοι, πεντε ειδικοί συνεργάτες και τρεις ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό.


πηγή
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Ο Άδωνις πούλαγε «κλεμμένα» βιβλία;;

«Ένοχος» ο υπουργός Υγείας για αντιγραφή και παραποίηση πνευματικού έργου.
 

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο κατάλογος των εκδόσεων Γεωργιάδη, που με τόση ζέση διαφήμιζε τόσα χρόνια ο υπουργός Υγείας και τώρα συνεχίζει στο πόδι του ο αδελφός του Λεωνίδας (ομολογουμένως όχι με την ίδια επιτυχία), περιέχει και συγγράμματα που είναι... κλεμμένα;

Ο εκδοτικός οίκος των αδελφών Γεωργιάδη, που φέρει την επωνυμία «Ελληνική Αγωγή ΕΠΕ», βρέθηκε στη δίνη δικαστικής διαμάχης, η οποία κατέληξε στην καταδίκη των δύο αδελφών, καθώς και της διευθύντριας σπουδών της εταιρείας, κ. Άννας Ευσταθίου Τζιροπούλου.
Η αγωγή έγινε για προσβολή πνευματικής περιουσίας. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο ενάγων Θεόφιλος Σημαιοφορίδης κατέθεσε αγωγή σε βάρος των τριών αυτών προσώπων, για προσβολή του σήματος «Ελλήνων Λόγος». Όπως κατήγγειλε –και τελικά δικαιώθηκε- η κ. Τζιροπούλου χρησιμοποίησε τις ιδέες του σε δύο συγγράμματά της, χωρίς φυσικά την άδειά του. Τα επίμαχα συγγράμματα είχαν τους τίτλους «Πώς η Ελληνική Γονιμοποίησε τον Παγκόσμιο Λόγο» και «Ο Εν τη Λέξει Λόγος».


Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ως συνυπεύθυνους για την «κλοπή» και παραποίηση του πνευματικού έργου του κ. Σημαιοφορίδη, εκτός από τη διευθύντρια σπουδών της «Ελληνικής Αγωγής», έκρινε και τα αδέλφια Γεωργιάδη, καθώς επέβαλε σε καθέναν από τους τρεις καταδικασθέντες την καταβολή 20.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης στον ενάγοντα. Επίσης, το δικαστήριο διέταξε την καταστροφή όλων των εντύπων του εκδοτικού οίκου στα οποία αναφέρεται ο όρος «Έλλην Λόγος».


Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με σκοπό την αύξηση των πωλήσεων της επιχείρησής του, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει έργα-προϊόντα λογοκλοπής. Τότε, φαίνεται, η τήρηση του νόμου βρέθηκε σε δεύτερη μοίρα για τον υπουργό που αρέσκεται να την επικαλείται συχνά-πυκνά, ιδιαίτερα για να την πετάξει «κατάμουτρα» σε εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Η Αναπαράσταση του «Διεφθαρμένου»Έλληνα

«Ο πόλεμος για τον έλεγχο του κόσμου είναι πόλεμος ορισμών… αυτός που πρώτος θα ορίσει το νόημα μιας κατάστασης, επιβάλλει στον άλλον την δική του πραγματικότητα και τον ορίζει, είναι ο νικητής… Εκείνος που ετεροκαθορίζεται, υποτάσσεται και ίσως ακόμα και εξοντώνεται…» «Το Δεύτερο Αμάρτημα», Thomas Szasz.

Η εικόνα του «διεφθαρμένου» έλληνα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μαζική ενοχοποίηση και στη νομιμοποίηση του νεοφιλελεύθερου μετασχηματισμού της χώρας. Μέσω της νέο-αποικιοκρατικής ιδεολογίας, το ευρωπαϊκό κεφάλαιο επιδιώκει την
πολιτική υποταγή, την πολιτική και οικονομική εξάρτηση και την εκμετάλλευση των ανθρώπινων και φυσικών πόρων. Επιπλέον, την απόσπαση της προσοχής από το πολιτικο-οικονομικό σύστημα που παράγει τη διαφθορά: το αντιπροσωπευτικό πολίτευμα και τον καπιταλισμό. Στον πυρήνα της νέο-αποικιοκρατικής ιδεολογίας βρίσκονται τα κλασσικά αποικιοκρατικά μοτίβα: ο εθνικιστικός και πολιτισμικός μεσσιανισμός, και η φιλανθρωπία.


Η ηθική κατακραυγή και καταγγελία του «διεφθαρμένου» έλληνα εξέλαβε διαστάσεις επιδημίας στα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, δεδομένου ότι-σύμφωνα με την επίσημη ερμηνεία-αφενός κατέστρεψε τη χώρα του και αφετέρου, εξαιτίας του, κινδυνεύει η σταθερότητα της ευρωζώνης και κατ’ επέκταση το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ειδικά στα εγχώρια ΜΜΕ, ένα πλήθος ηθικών δικαστών-πολιτικοί, τραπεζίτες και καθηγητές, έως ηθοποιοί και τραγουδοποιοί-, με φωνασκίες, καταγγελίες και ανάδειξη σχετικών περιπτώσεων, στοιχειοθετούσαν το «αγιολόγιο» της διαφθοράς, απαιτώντας να στηθεί ο αμαρτωλός στο ηθικό ικρίωμα. Εκτός από την καταγγελία, η επιδημία εξέλαβε διαστάσεις ηθικής αυτομεμψίας, έτσι ώστε ένα πλήθος «διεφθαρμένων», αυτοβούλως προσέρχονταν στα εθνικής εμβέλειας τηλεξομολογητήρια, εκθέτοντας την προσωπική του διαφθορά και απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία του.

Η διάχυση αυτής της κατασκευασμένης ψύχωσης, κατέλαβε κυριολεκτικά τον κοινωνικό νου, με αποτέλεσμα ο δείκτης της κοινωνικής ψυχικής υγείας να χτυπήσει στο κόκκινο, στα όρια της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η αποδόμηση της ταυτότητας του «έλληνα» είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη κοινωνική παθητικότητα, αφήνοντας ανενόχλητη την πολιτική εξουσία στην υπηρεσία των δανειστών. Η απόδοση της ευθύνης, για την χρεοκοπία της χώρας, στην ηθική συγκρότηση του έλληνα και της ελληνικής κοινωνίας, διέτρεχε τη σκέψη ακόμη και όσων καταφέρονταν εναντίον του δικομματισμού.

Η υποτιθέμενη ηθική ανεπάρκεια του έλληνα-πάντα σε αντιπαραβολή με την ηθική επάρκεια του δυτικοευρωπαίου- εξέλαβε πολιτισμικές διαστάσεις: με βάση έναν υποφώσκοντα κοινωνικό δαρβινισμό, ο ελληνικός πολιτισμός βρίσκεται σε ένα κατώτερο στάδιο εξέλιξης. Μια πιθανή ερμηνεία της έκτασης που πήρε αυτή η ενοχοποίηση έγκειται στο γεγονός ότι, η ελληνική κοινωνία κουβαλώντας το φορτίο της θρησκευτικής ενοχής, είναι ευεπίφορη σε ηθικές επιθέσεις που σχετίζονται με την έννοια της αμαρτωλότητας. Επιπλέον, οι παλιότερες αναπαραστάσεις της ψωροκώσταινας, του ραγιά, του υπό εκσυγχρονισμό ανατολίτη, αποτέλεσαν τη βάση για την κατασκευή του πολιτισμικά «διεφθαρμένου» έλληνα.

Τα επίθετα που προσάπτονταν πια στο έλληνα, ήταν: διεφθαρμένος, αμαρτωλός, άρρωστος, απατεώνας, τριτοκοσμικός, ακαλλιέργητος, ανατολίτης, σοβιετικός, φαύλος, τριφηλός, βολεμένος κτλ., ενώ σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης, ο έλληνας παραμένει μη εκσυγχρονισμένος, μη εξευρωπαϊσμένος, απολίτιστος, μη ορθολογικός, μη επιχειρηματικός, εκτός της επήρειας του διαφωτισμού κτλ..

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι θα έπρεπε να ακολουθήσει την «θεραπεία» των δανειστών-όπως το έθεσε ο πρόεδρος του ΔΝΤ-, αλλά και να υποστεί τις θυσίες που είναι αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό, τον εξευρωπαϊσμό και τον εκπολιτισμό: να δεχθεί την πλήρη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και τη μετατροπή της κοινωνίας, σε εξάρτημα της αγοράς.

Η αναζωπύρωση του ιμπεριαλισμού συνάδει με τις ανάγκες επέκτασης του κεφαλαίου σε νέα πεδία κερδοφορίας. Η άλωση των δημόσιων αγαθών από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο-κατά κύριο λόγο γερμανικό-, είναι ανέφικτη χωρίς την υποταγή των ιθαγενών πληθυσμών. Η παράδοση της αποικιοκρατίας προσφέρει τον ιδεολογικό μανδύα ώστε η άγρια εκμετάλλευση να εμφανίζεται ως εξορθολογισμός και εκπολιτισμός: ως το φυσικό αποτέλεσμα αφενός της πολιτισμικής και ηθικής κατωτερότητας των ιθαγενών και αφετέρου της μεσσιανικής φιλανθρωπίας των αποικιοκρατών. Στην νέο-αποικιοκρατία δεν υπάρχουν εκστρατευτικά σώματα και ιεραπόστολοι: τα πρώτα έχουν υποκατασταθεί από τις πολυεθνικές εταιρίες και οι δεύτεροι, από τους οικονομολόγους, τους ιερείς της νέας θρησκείας. Οι πολυεθνικές αναλαμβάνουν την διαφθοροποίηση της κοινωνίας, ενώ οι οικονομολόγοι, μέσα από μια περίεργη συνύπαρξη οικονομικής θεωρίας και προτεσταντικής ηθικής, την ηθική αναμόρφωση των μη παραγωγικών ιθαγενών.

Αφετέρου, η χρήση της λέξης «διεφθαρμένος» με την παραδοσιακή έννοια του όρου-ηθική διαστροφή, απώλεια κάθε ηθικού φραγμού-λειτουργεί παραπλανητικά σε σχέση με την δομική διαφθορά που παράγεται από την δομή του πολιτικο-οικονομικού συστήματος, Ο καπιταλισμός συνεχώς διαφθείρει την δημόσια σφαίρα, την οποία είναι ταγμένο να προασπίζει ένα πολιτικό σώμα που κατέχει την εξουσία μέσω της αντιπροσώπευσης. Έτσι, η διαφθορά παράγεται αέναα και αποδίδεται στα άτομα αντί στο ίδιο το σύστημα, με αποτέλεσμα να εκλαμβάνει ένα συμβολικό χαρακτήρα: η αναπαραγωγή του συστήματος συντελείται με την καταγγελία της διαφθοράς, η οποία αποτελεί την ίδια του τη φύση, την επιδίωξη του κέρδους για το κέρδος, που με τη σειρά της νομιμοποιεί την διαφθορά. Άλλωστε, η γενικευμένη ανομία σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης είναι συνυφασμένη με την εξάπλωση της αντιπροσωπευτικής «δημοκρατίας» και του καπιταλισμού, ταυτόχρονα με τις πολυεθνικές και την οικονομία της αγοράς.

Η κατασκευή «διεφθαρμένων» ατόμων ή λαών επιχειρεί την συγκάλυψη του γεγονότος ότι οι διαφθορείς-ο μητροπολιτικός καπιταλισμός και ιμπεριαλισμός-εκμεταλλεύονται τις χώρες της περιφέρειας, δυνάμει της παγιωμένης δομικής διαφθοράς και ανισότητας, παράλληλα με το φιλελεύθερο θεσμικό πλαίσιο που αποτελεί προϋπόθεση αναπαραγωγής της διαφθοράς.

Ο ορισμός της πραγματικότητας από τους αρχιερείς της διαφθοράς κατασκευάζει αποδιοπομπαίους τράγους, με συνέπεια την περαιτέρω θυματοποίηση των θυμάτων.
 
Σουλτάνης Γρ.
πηγη
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Ακριβά μου δάνεια

totekmirio.gr
 
Η χώρα δανείζεται για να αποπληρώσει το χρέος της. Ένα χρέος που πορεύεται ανοδικά όσο τα δάνειά του το ταΐζουν. Τα δάνεια που δεν έρχονται από τον ιδιωτικό τομέα αλλά από τη σκληρή και συντηρητική Ευρώπη  και την Αμερική,  από έναν adhocανέλεγκτο μηχανισμό στήριξης, χωρίς θεσμική και δημοκρατική νομιμοποίηση. Η σύγκρουση δολαρίου – ευρώ έγινε πάνω στις ζωές του ελληνικού λαού. 

Η Ελλάδα θεωρήθηκε ο αδύναμος κρίκος, με θεσμικές αδυναμίες που επέτρεψαν αυτή τη σύγκρουση.
 
Αλλά κυρίως η Ελλάδα είχε ευάλωτες κυβερνήσεις.
 
Αρχικά, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, που επέτρεψε την έλευση του ΔΝΤ και αποδέχθηκε το μόρφωμα της τρόικας και στη συνέχεια η δοτή κυβέρνηση Παπαδήμου για να γίνει το PSIκαι η σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά που υπέκλεψε την ψήφο του ελληνικού λαού, τάζοντας διαπραγμάτευση, την οποία αναίρεσε το ίδιο βράδυ της εκλογής του δίνοντας όρκους πίστης στη συνέχιση των μνημονίων.
 
Δυο χρόνια σχεδόν μετά τις εκλογές συνεχίζονται να γίνονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εξαντλούνται σε μέτρα κατά των εργασιακών δικαιωμάτων των πολιτών, της στοιχειώδους διαβίωσης- η αξιοπρεπής διαβίωση έχει ήδη χαθεί- και έχουν οδηγήσει τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση.  
 
Σε αναμονή της επόμενης δόσης, του επόμενου δανείου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας έδωσε μια επιτηδευμένα ελλιπή απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα έξοδα του δημοσίου χρέους και τις αμοιβές των εταιρειών για την εξυπηρέτησή του.
 
Σύμφωνα με την ερώτηση του κ.Τσίπρα, που στηρίχθηκε σε απολογιστικά στοιχεία, τα έξοδα για το δημόσιο χρέος της μνημονιακής τριετίας 2010 έως και 2012 ανήλθαν στο ιλιγγιώδες ποσό του 1 δις 116 εκ. €. Αυτά τα ποσά, σύμφωνα με το κώδικα εσόδων- εξόδων του κρατικού προϋπολογισμού, δόθηκαν σε εταιρείες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.
 
Η απάντηση του κ. Σταϊκούρα δεν έδωσε κανένα διευκρινιστικό και ακριβές στοιχείο, που να αιτιολογεί το ύψος των εξόδων του δημοσίου χρέους, και κυρίως τα στοιχεία και το ύψος των αμοιβών  των εταιρειών που διαχειρίζονται το χρέος και τα δάνεια. Απάντησε αναφέροντας τις δημοσιευμένες αποφάσεις, που αφορούν στο PSI και τις μονάδες βάσεις των προμηθειών στα οφειλόμενα δάνεια και των προκαταβολών στο μηχανισμό στήριξης και το EFSF.
 
Αθροίζοντας τα ποσά των αποφάσεων διαπιστώνουμε ότι το PSI στοίχισε 65εκ. €, ποσό με το οποίο  ωφελήθηκαν επιπρόσθετα οι διάφορες εταιρείες και τράπεζες, με μεγάλους κερδισμένους την Lazardκαι DeutscheBankΛονδίνου . Η μεν πρώτη εισέπραξε 25 εκ€ η δε DeutscheBank 18εκ. €, ένα μέρος μαζί με την MORGAN STANLEY 

 
Υπενθυμίζουμε ότι τα έξοδα του δημοσίου χρέους τη χρονιά του PSI, το 2012, ανήλθαν περίπου στα 635εκ € ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια δαπανήθηκαν συνολικά περίπου 500εκ€. 

 
Εύλογα εγείρονται απορίες σχετικά με τις δαπάνες του δημοσίου χρέους όταν ο αρμόδιος υπουργός δεν απαντά συγκεκριμένα αλλά επιλεκτικά και απαξιοί να δώσει τα σχετικά στοιχεία στο κοινοβούλιο και στη δημοσιότητα.
 
Η γενική διαβεβαίωση του αναπληρωτή υπουργού ότι «…η συνολική αμοιβή που καταβλήθηκε στους διαχειριστές του PSIείναι πολύ χαμηλότερη από αμοιβές που έχουν καταβληθεί σε συναλλαγές παρόμοιας φύσης διεθνώς…», όχι μόνο δεν πείθει και ικανοποιεί αλλά εξοργίζει. Εξοργίζει που η αλαζονική κυβερνητική εξουσία δεν υποτάσσεται στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και δεν υπηρετεί το συμφέρον του λαού.
 
Είναι ξεκάθαρο ότι το ποσό των 1,116 δις € επέστρεψε στους «ευεργέτες» μας από τα ίδια τα δάνεια, που μας έδωσαν και θα συνεχίσει να επιστρέφει για όσα δάνεια θα μας δώσουν. Και ήταν και θα συνεχίσουν να είναι πρόσθετα μέτρα εξαθλίωσης της κοινωνίας.
Είναι ακριβά τα δάνεια γιατί στοιχίζουν ζωές.
 
Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ.pdf)ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ.pdf[ ]220 kB
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (ΕΞΟΔΑ PSI.pdf)ΕΞΟΔΑ PSI.pdf[ ]219 kB
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΟ πολύ άξιος Γιώργος Μουρούτης (με τις πολλές θέσεις)

Πριν από λίγες ημέρες ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Μουρούτης, επιτέθηκε μέσω του twitter στο ThePressProject αναφέροντας ότι κάνει διακίνηση μαύρου χρήματος επειδή ζητάει από τους αναγνώστες του Donations (και μάλιστα κατηγόρησε για συνεργό την ραδιοφωνική Ελληνοφρένεια επειδή έκανε σχετικό RT).
Σε επόμενο του tweet ο ίδιος κύριος ζήτησε πληροφορίες για την χρηματοδότηση του TPP και άφησε υπόνοιες για πολιτική εξάρτηση. Εμείς θα απαντήσουμε ευχαρίστως στον κύριο Μουρούτη για όλα όσα θέλει να μάθει αλλά θέλουμε με τη σειρά μας να του απευθύνουμε μερικές ερωτήσεις: Μήπως όταν ήταν υπάλληλος στο γραφείο του υπουργού Πολιτισμού συμμετείχε σε δύο Δ.Σ. του ΟΠΑΠ; Μέχρι πότε ήταν υπάλληλος του Μουσείου Ακρόπολης; Τι απολαβές είχε από αυτές του τις δραστηριότητες;

Σύμφωνα με δημοσίευμα-αγιογραφία του Athens News ο Γιώργος Μουρούτης «είναι παθιασμένος με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και «ανατινάζει τους πολιτικούς του αντιπάλους μέσω του twitter». Θα πρέπει όμως να είναι πιο προσεκτικός γιατί μερικές φορές οι βόμβες σκάνε στα χέρια του βομβιστή και προκαλούνται ατυχήματα (π.χ. αναγκαστικό κλείδωμα του λογαριασμού για αποφυγή καζούρας).

Ο άξιος κύριος Μουρούτης

Το Πρώτο Θέμα σε άρθρο που δημοσιεύει στις 19 Μαρτίου του 2012 για τα Golden Boys της Νέας Δημοκρατίας κάνει διάφορους υπαινιγμούς για την πορεία και τις δραστηριότητες του Γιώργου Μουρούτη. Το δημοσίευμα προκαλεί την αντίδρασή του. Στην απαντητική του επιστολή αναφέρει ότι «από το 1997 έως το 2009 εργάστηκα κατ' αποκλειστικότητα στον ιδιωτικό τομέα» αλλά περιέργως στην Athens News διαβάζουμε ότι από το 2004 έως το 2007 ήταν εκπρόσωπος Τύπου του Αντώνη Σαμαρά όταν ήταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όταν ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού και, μετά, την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που το Athens News κάνει κάποιο λάθος (ή η εργασία του στα γραφεία Τύπου του Σαμαρά προσφερόταν αφιλοκερδώς) ηπρόσληψη του στο Υπουργείο Πολιτισμού γίνεται τον Ιανουάριο του 2009, άρα και πάλι η καριέρα του στον ιδιωτικό τομέα ολοκληρώνεται το 2008. Η θητεία στο ΥΠΠΟκρατάει μέχρι τον Οκτώβριο του 2009. 

Στο διάστημα αυτό όμως ο κύριος Μουρούτης φαίνεται να έχει και άλλες δραστηριότητες: Τον Φεβρουάριο του 2009 εκλέγεται μέλος του ΔΣ του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΟΥ (λέγεται και ΟΠΑΠ) από το οποίο παραιτείται τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Περιέργως όμως στο Εθνικό Τυπογραφείο βρίσκουμε και άλλο ένα ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος εκλέγεται μέλος και δεύτερου ΔΣ άλλης εταιρίας του ΟΠΑΠ, του ΟΠΑΠ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ στο οποίο συμμετέχει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009.

Με απόφαση του πρωθυπουργού τον Ιούνιο του 2012 ο Γιώργος Μουρούτης αναλαμβάνει τη θέση του Προϊσταμένου του Γραφείου Τύπου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού. «Οι μηνιαίες αποδοχές του ορίζονται σε ποσοστό 100% του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών που αντιστοιχούν κάθε φορά στον α’ βαθμό της κατηγορίας ειδικών θέσεων με τα κάθε είδους επιδόματα και προσαυξήσεις». Αναρωτιόμαστε αν αυτές οι απολαβές είναι ξεχωριστές από τα 8.000€/μήνα που λαμβάνει για τη θέση του διευθυντή του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας (ετήσιες μεικτές αποδοχές 112.499,80€) όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα και δεν διαψεύδει στην απάντησή του ο ίδιος.

Είναι προφανές ότι το εξαιρετικό βιογραφικό του Γιώργου Μουρούτη ήταν αυτό που τον έφερε στο Υπουργείο Πολιτισμού και όχι η πολυετής πολιτική φιλία με τον Αντώνη Σαμαρά, την οποία διαφημίζει ο ίδιος. Για αυτό και πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός ότι η πρόσληψή του στο ΥΠΠΟ γίνεται υπό την υπουργική θητεία του Αντώνη Σαμαρά. Είναι επίσης τυχαίο που στις διάφορες εκδοχές του βιογραφικού του αναγράφονται αντικρουόμενες πληροφορίες. 

UPDATE 
Σχετικά με την εταιρία 1 Netork που αναφέρεται στην απάντησή του στο Πρώτο Θέμα μετά από ένα tip και λίγο ψάξιμο βρήκαμε τα στοιχεία της: Πρόκειται για την ONE NETWORK (δεν γράψατε σωστά το όνομα της εταιρίας σας κύριε Μουρούτη) που ιδρύθηκε το 2005 με κεφάλαιο 60.000€ και κατέληξε να εκκαθαριστεί σχεδόν μηδενική το 2008.

Όλα τούτα είναι απλές λεπτομέρειες μιας πολιτικής καριέρας που βασίζεται στην συναλλαγή και στις δημόσιες πολιτικές σχέσεις. Συνεχίζει όμως να είναι διασκεδαστικό να βλέπεις ανθρώπους που μεγάλωσαν στα κομματικά σαλόνια να προσπαθούν να πείσουν ότι όλα τα πέτυχαν με το πολύ τους το μυαλό.

Για το ThePressProject

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζει ο κύριος Μουρούτης. Το Donate του Paypal δεν αποτελεί διακίνηση μαύρου χρήματος αλλά έναν νόμιμο τρόπο χρηματοδότησης. Στην δική μας περίπτωση, άλλωστε, το Paypal είναι συνδεδεμένο με τον εταιρικό μας τραπεζικό λογαριασμό και τα Donations δηλώνονται κανονικά στην εφορία (και άρα φορολογούνται) . Αυτό το ξέρουν πολύ καλά και οι οικονομικές υπηρεσίες που μας έχουν ελέγξει τρεις φορές τα δύο τελευταία χρόνια.

Το TPP λειτουργεί με την υποστήριξη της BitsnBytes, μιας επιτυχημένης εταιρίας πληροφορικής που επίσης διαθέτει εδραιωμένα portals και περιοδικά για το αυτοκίνητο, τη μοτοσικλέτα και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Το TPP είναι ένα ζημιογόνο εγχείρημα παρόλο που σημειώνει υψηλότατη επισκεψιμότητα και αυτό συμβαίνει αφενός εξαιτίας της συνολικότερης οικονομικής κατάστασης και αφετέρου επειδή από την ίδρυσή του αποφάσισε να μην δέχεται διαφημίσεις τραπεζών και κρατικών οργανισμών (από τους δύο κλάδους δηλαδή που χρηματοδοτούν την διαδικτυακή αγορά των ενημερωτικών portals).

Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνει ο Γιώργος Μουρούτης -προφανώς εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο ανδρώθηκε επαγγελματικά- είναι ότι το ThePressProject θα λειτουργούσε με κάποιο τρόπο ακόμα και χωρίς χρήματα. Σήμερα δεν μπορείς να σταματήσεις την ανάγκη για ουσιαστική ενημέρωση. Υπάρχουν κοινωνικά δίκτυα, blogs και forums στα οποία μαζεύονται άνθρωποι με κοινές αφετηρίες και κοινούς στόχους και λειτουργούν με τέτοια επιτυχία που αναγκάζουν τα τεράστια διεθνή ΜΜΕ να τρέχουν από πίσω τους.

Το ThePressProject ξεκίνησε ως ένα απλό twitter account και εξελίχτηκε βήμα-βήμα στο portal που φοβάται ο κύριος Μουρούτης, με θυσίες των ανθρώπων που οραματίζονται ένα επαγγελματικό νέου τύπου ΜΜΕ που δεν λειτουργεί με εθελοντές. Ακόμα και σήμερα, όμως, αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με κόστος που δεν φτάνει τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές του κύριου Μουρούτη. Αν λοιπόν ως διευθυντής Τύπου της Νέας Δημοκρατίας πιστεύει στην πολυφωνία των ΜΜΕ τον προτρέπουμε να κάνει και αυτός ένα Donate στο ThePressProject.
 
Υ.Γ.1. Κύριε Μουρούτη, καθώς ψάχναμε στο διαδίκτυο για πληροφορίες ανακαλύψαμε ότι σε όσους σας ρωτάνε αν έχετε σχέση με το dexiextrem απαντάτε ότι δεν συνομιλείτε με ανθρώπους που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία. Μήπως θέλετε να απαντήσετε σε εμάς που δεν είμαστε ανώνυμοι;

Υ.Γ.2. Πολλά βιογραφικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το ρεπορτάζ βρέθηκαν συγκεντρωμένα στην σελίδα που ετοίμασε ο @1Q4you. Τον ευχαριστούμε για το χρόνο που μας γλίτωσε.
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου