EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

«Έφυγε» ο Joe Cocker

Ημέρα θλίψης για τον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς ο γνωστός και αγαπημένος πολλών τραγουδιστής, Joe Cocker, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών.

Η δισκογραφική του εταιρία, Sony Music, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση αναφέροντας ότι ο Άγγλος τραγουδιστής με τη χαρακτηριστική φωνή, πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα.

Στην ανακοίνωση η εταιρία αποχαιρετά τον John Robert Cocker, όπως ήταν ολόκληρο το όνομά του, αναφέροντας λίγα πράγματα για τη ζωή του.

Ο Joe Cocker γεννήθηκε στις 20 Μαΐου του 1944 στο Sheffield της Αγγλίας, όπου και έζησε μέχρι την ηλικία των 20 χρόνων.

Ο τραγουδιστής των μπλουζ και της ροκ μουσικής σημείωσε για πρώτη φορά επιτυχία το 1964 και έκτοτε, μέχρι και σήμερα, κυκλοφόρησε κοντά στα 40 albums, και πραγματοποίησε αμέτρητες συναυλίες σε όλη την υφήλιο.

Μάλιστα, το 2007 είχε τιμηθεί και από τη Βασίλισσα της Αγγλίας, για το πλούσιο καλλιτεχνικό του έργο.

         


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δείτε με ένα κλικ πόσα ένσημα έχετε στα ταμεία

Μέχρι το τέλος του χρόνου οι ασφαλισμένοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων θα έχουν πρόσβαση με ένα κλικ σε 147 δισεκατομμύρια ασφαλιστικές ώρες, 20 χρόνια εργασίας και ασφάλισης.

Το «ασφαλιστικό βιογραφικό» θα τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες, προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας να παρακολουθούν τον ασφαλιστικό τους βίο, μόνο με τη χρήση ενός υπολογιστή.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα «ανέβουν» στο σύστημα τα τελευταία 20 ασφαλιστικά χρόνια, ενώ μέχρι το τέλος του 2015 εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιοποιηθεί το σύνολο των ωρών ασφάλισης όλων των ασφαλισμένων.

Βάσει του προγραμματισμού του υπουργείου Εργασίας, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν ακόμη και από το σπίτι τους να παρακολουθούν την καταγραφή των ενσήμων τους, να βγάζουν σύνταξη με ένα κλικ, και να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε παροχές από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Στους νέους «ψηφιακούς λογαριασμούς ασφάλισης» έχουν σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» ενσωματωθεί ήδη πάνω από 20 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης, από το 1994 μέχρι σήμερα. Με τη νέα αυτή εφαρμογή επιτυγχάνεται άμεσα η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, η εξάλειψη φαινομένων παραβατικότητας, αλλά και η εξοικονόμηση πόρων σε μία κρίσιμη εποχή για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ήδη, από την αρχή του 2014, μέσω του συστήματος «Ατλας» οι ατομικοί λογαριασμοί ασφάλισης κάθε εργαζόμενου – ασφαλισμένου ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο, ανά μήνα. Τα ασφαλιστικά Ταμεία αποστέλλουν ηλεκτρονικά στην εταιρεία πληροφορικής των Ταμείων, ΗΔΙΚΑ Α.Ε., όλα τα νέα στοιχεία του χρόνου ασφάλισης και των εισφορών που καταβάλλονται.

Το επόμενο βήμα για την πλήρη μηχανοργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, έγινε τον Ιούνιο, όταν καταργήθηκε η υποχρέωση θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας. Η επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας πραγματοποιείται πλέον, ηλεκτρονικά, μέσω του Διαδικτύου με το σύστημα «Ατλας», από τους ίδιους τους παρόχους υγείας.

Από τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βλέπουν στον υπολογιστή τους τα στοιχεία ασφάλισής τους από την 1η Ιανουαρίου 1994 και μετά.

Πρόκειται για περισσότερες από 29 δισεκατομμύρια ψηφιοποιημένες ημέρες ασφάλισης, με στόχο, μέσα στον επόμενο χρόνο η διαδικασία να ολοκληρωθεί για το σύνολο του εργασιακού βίου, όλων των ασφαλισμένων. Στον νέο «ψηφιακό ατομικό λογαριασμό» συγκεντρώνεται για πρώτη φορά η ασφαλιστική ιστορία του κάθε εργαζόμενου, δημιουργώντας ένα «ασφαλιστικό βιογραφικό».

Στην πράξη, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται την ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας και με έναν προσωπικό κωδικό θα μπορούν να μάθουν τον ακριβή αριθμό των ενσήμων τους και θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά μόλις φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησής τους.

Ο «ψηφιακός λογαριασμός ασφάλισης» θα είναι μοναδικός για κάθε έναν από το σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία εθνικού μητρώου εργοδοτών, προκειμένου να χορηγείται ηλεκτρονικά, η ασφαλιστική ενημερότητα.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, κυρίως στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης, καθώς σήμερα η έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης μπορεί να καθυστερήσει από 2 έως και 4 χρόνια.

Βάσει του σχεδιασμού, από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, το όνειρο για έκδοση συντάξεων σε μία μέρα, με ένα κλικ, θα μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα μπει οριστικό τέλος σε περιπτώσεις χορήγησης συντάξεων από τα ταμεία με πλαστές βεβαιώσεις αλλά και εικονικούς χρόνους ασφάλισης, ενώ θα απελευθερωθεί χρόνος προκειμένου οι εργαζόμενοι στα Ταμεία να είναι πιο αποτελεσματικοί σε άλλες υπηρεσίες.

Στο παρελθόν, ο κ. Βρούτσης είχε χαρακτηρίσει τη δημιουργία του νέου συστήματος ως τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στάσεις εργασίας αύριο σε μετρό, ηλεκτρικό & τραμ

Στάσεις εργασίας αναμένεται να πραγματοποιήσουν αύριο οι εργαζόμενοι στο μετρό, τον ΗΣΑΠ, και το τραμ.

Συγκεκριμένα, οι συρμοί του μετρό και του ΗΣΑΠ θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί, ενώ το τραμ δε θα λειτουργεί από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7:00.

Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε στάσεις, ζητώντας την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας, μέσω της επιστροφής των απολυμένων και μεταταγμένων συναδέλφων τους.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ποιοι δικαιούνται επιδότηση έως 100% για να στήσουν τη δική τους δουλειά;

Τα πρώτα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ κάνουν ποδαρικό το νέο έτος και αφορούν ενισχύσεις για ανέργους που θέλουν να κάνουν επιχειρήσεις αλλά και για υφιστάμενες εταιρείες, προκειμένου να στραφούν σε ξένες αγορές και να ενισχύσουν την καινοτομία τους.

Είναι δύο, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ που επιδοτούν κατά 100% τους άνεργους προκειμένου να στήσουν τη δική τους δουλειά, αλλά και τις υπάρχουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ποσοστό χρηματοδότησης 40% επί των δαπανών.

Επιχορήγηση ανέργων
Σύμφωνα με την προδημοσίευση των δύο προγραμμάτων που έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης πρόκειται για το «Επιχειρηματική Ευκαιρία» ύψους 50 εκατ. ευρώ και το «Επιχειρούμε Δυναμικά» με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ. Αυτά εντάσσονται στην κατηγορία προγραμμάτων του ΕΣΠΑ «Επανεκκίνηση – ΕΠΑνΕΚ».

Το «Επιχειρηματική Ευκαιρία» απευθύνεται σε άνεργους, εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ, για ενίσχυση των επιχειρηματικών σχεδίων τους με κάλυψη λειτουργικών εξόδων (ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, πρώτες ύλες, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.) καθώς και θέσεων απασχόλησης. Τα έργα που μπορούν να υπαχθούν κυμαίνονται από 28.000 έως 40.000 ευρώ, με 100% ενίσχυση του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης, ενώ υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής μέχρι και 40% της δημόσιας δαπάνης.

Εξωστρέφεια
Το δεύτερο πρόγραμμα «Επιχειρούμε Δυναμικά» απευθύνεται σε υπάρχουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος των ενισχύσεων είναι η αναβάθμιση της επιχειρηματικής οργάνωσης και λειτουργίας των μικρομεσαίων, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια και τη διείσδυσή τους σε νέες αγορές. Σημειώνεται ότι η δράση αφορά επενδύσεις από 20.000 μέχρι και 300.000 ευρώ, ενώ η επιχορήγηση έχει ορισθεί μέχρι και στο 40% του συνολικού ποσού της επένδυσης. Επιπρόσθετα, υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής μέχρι και 40% επί της συνολικής δημόσιας δαπάνης. Ενδεικτικά οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται είναι ο μηχανολογικός εξοπλισμός, η κτιριακή αναβάθμιση, η πιστοποίηση, η προβολή σε ξένες αγορές κ.λπ.

«Επιχειρούμε Δυναμικά»
Το Πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου επιχειρηματικής οργάνωσης και λειτουργίας των ΜΜΕ, στους οκτώ στρατηγικούς τομείς της χώρας, προκειμένου αυτές να αξιοποιήσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας τη θέση τους στις εθνικές και διεθνείς αγορές. Οι στρατηγικοί τομείς προτεραιότητας είναι:

[1] Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων

[2] Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)

[3] Υλικά / Κατασκευές

[4] Εφοδιαστική Αλυσίδα

[5] Ενέργεια

[6] Περιβάλλον

[7] Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ

[8] Υγεία.

Οι επιχειρήσεις θα ενισχυθούν προκειμένου να αναβαθμιστούν μέσω της αύξησης των επενδύσεων για τον τεχνολογικό και εμπορικό εκσυγχρονισμό τους, την υιοθέτηση της χρήσης των ΤΠΕ, την αύξηση του βαθμού τυποποίησης και πιστοποίησης των προϊόντων, την ανάπτυξη ποιοτικά ολοκληρωμένων υπηρεσιών, τη βελτίωση της ποιότητας προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Συγχρόνως, με τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, αναμένεται να ενισχυθούν οι ικανότητες του παραγωγικού δυναμικού και να επιτευχθεί η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 20.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων ορίζεται σε 50% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης. Υπάρχει δυνατότητα καταβολής προκαταβολής μέχρι και το 40% της αναλογούσας δημόσιας δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής.

Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης. Οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων οι οποίες θα τύχουν επιχορήγησης στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης θα ορισθούν στην προκήρυξή της.

Για τις ανάγκες του προγράμματος (και μόνο) χαρακτηρίζεται ως υφιστάμενη, επιχείρηση που έχει κλείσει τουλάχιστον μία πλήρη διαχειριστική χρήση.

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν επενδυτική πρόταση, είναι οι ακόλουθες:

• να λειτουργούν νόμιμα εντός της ελληνικής Επικράτειας

• να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές: επιχειρήσεις εταιρικού / εμπορικού χαρακτήρα (Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία και Ι.Κ.Ε) και ατομικές επιχειρήσεις.

• να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση,

• να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης

• να διαθέτουν ή να δεσμευθούν ότι θα μεριμνήσουν για τις κατάλληλες υποδομές με σκοπό την ελαχιστοποίηση των εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, όπου αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο. Ως υποδομές νοούνται τόσο οι κτιριακές υποδομές όσο και οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που απευθύνονται στο πελατειακό κοινό (π.χ. ιστοσελίδες και λοιπές ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως ηλεκτρονικά σημεία πληροφόρησης ή/και εξυπ ρέτησης κ.λπ.)

• να υποβάλουν έως μία επενδυτική πρόταση ανά ΑΦΜ.

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι οργανισμοί ή/και οι θυγατρικές τους, καθώς και οι εταιρείες στο κεφάλαιο ή τα δικαιώματα ψήφου των οποίων συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, με ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) οι ΟΤΑ και όλοι οι παραπάνω δημόσιοι φορείς μεμονωμένα ή από κοινού.Επιλέξιμες ενέργειες είναι:

• Πιστοποίηση διαχειριστικών Συστημάτων, Σχεδιασμός και Τυποποίηση

• Προβολή – Προώθηση των επιχειρήσεων σε αγορές στόχους

• Δικαιώματα Τεχνογνωσίας και αξιοποίησή της για την ενίσχυση της αποτελεσματικότερης παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών

• Τεχνολογική αναβάθμιση μέσω της αύξησης της χρήσης Τεχνολογίας

• Τεχνική και Συμβουλευτική Υποστήριξη/Καθοδήγηση επιχειρήσεων που θα συμβάλει στην βελτίωση της οργάνωσης και παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, στην υποστήριξη καινοτομικής και τεχνολογικής επιχειρηματικότητας και θα υποστηρίζει τον προσανατολισμό προς νέες αγορές• Κτιριακή αναβάθμιση υποδομών για την λειτουργία σύγχρονων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

• Μηχανολογικός Εκσυγχρονισμός

Ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 1.1.2014, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί το επιχειρηματικό σχέδιο, πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Ποιοι υποβάλλουν πρόταση
Στο Πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν πρόταση:

[1] Υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ, που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στους οκτώ προαναφερόμενους στρατηγικούς τομείς.

[2] Εξαιρούνται οι δραστηριότητες που δεν στηρίζονται από το ΕΤΠΑ (ΕΚ. 1301/ 2013) και τον Κανονισμό για τις Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας-De minimis, (ΕΚ.1407/ 2013), καθώς επίσης και οι δραστηριότητες οι σχετικές με την εστίαση, το λιανικό εμπόριο και τον τουρισμό.

Προτεραιότητα
Οι κλάδοι που έχουν προτεραιότητα σε αυτά τα δύο προγράμματα είναι:

• Αγροδιατροφή/Βιομηχανία Τροφίμων

• Εφοδιαστική Αλυσίδα

• Ενέργεια

• Περιβάλλον

• Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)

• Τουρισμός

• Υγεία

• Υλικά – Κατασκευές

• Πολιτιστική – Δημιουργική Βιομηχανία

Από το πρόγραμμα για τις υπάρχουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαιρείται ο τομέας του τουρισμού.

πηγηΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εγκρίθηκε από την ΕΕ το σύνολο των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ για την Ελλάδα

Το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήραν τα προγράμματα (συνολικού προϋπολογισμού 19 δισ. ευρώ) της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 -2020.

Οι κλάδοι στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα και αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην οικονομική μεγέθυνση είναι η βιομηχανία, ο τουρισμός, η ενέργεια και το αγρο-διατροφικό σύστημα. Άλλοι τομείς με ανοδική πορεία, όπως η έρευνα και η τεχνολογική ανάπτυξη, οι υδατοκαλλιέργειες, οι εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, η δημιουργική αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η σύγχρονη ελληνική δημιουργία, η φαρμακευτική βιομηχανία, η πληροφορική και οι επικοινωνίες, η διαχείριση των απορριμμάτων, το εμπόριο και οι υπηρεσίες εμπορευματικών μεταφορών επιδιώκεται επίσης να συμμετέχουν διακριτά στην ανάπτυξη. Ομοίως, η εκπαίδευση και η διαρκής κατάρτιση αποτελούν εργαλεία μεταφοράς και διάχυσης γνώσεων και δεξιοτήτων, προσαρμογής στις απαιτήσεις του παγκόσμιου ανταγωνισμού και διαρκούς αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού. Τέλος, μια αποτελεσματική και αποδοτική δημόσια διοίκηση, βασισμένη στις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, θα στηρίξει σε σημαντικό βαθμό τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προς το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ανακοινώνει ότι υπεγράφησαν από τους αρμόδιους Επιτρόπους Περιφερειακής Πολιτικής και Κοινωνικών Υποθέσεων τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Οι δύο Επίτροποι ενέκριναν το σύνολο των προγραμμάτων που υπέβαλε η χώρα και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής (Τ.Σ.).

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι μέχρι προχθές η Επιτροπή είχε εγκρίνει λιγότερο από το 1/5 των περίπου 300 προγραμμάτων που είχαν υποβληθεί. Για να προχωρήσουν οι εγκρίσεις εργάστηκαν σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες οι ελληνικές αρχές στα συναρμόδια υπουργεία αλλά και τις περιφέρειες, καθώς επίσης και οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπογραμμίζεται ότι με την έγκαιρη έγκριση διασφαλίζεται η προώθηση υψηλής ποιότητας προγραμμάτων που δίνουν έμφαση στην επίτευξη των στόχων της Πολιτικής Συνοχής και της Στρατηγικής Ευρώπη 2020 και κατ” επέκταση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Πιο αναλυτικά, τα προγράμματα που εγκρίθηκαν έχουν συνολικό προϋπολογισμό 15,3 δισ. ευρώ σε όρους κοινοτικής συνδρομής και εκτιμώμενης δημόσιας δαπάνης (Δ.Δ) (συμπεριλαμβανομένης δηλ. της Εθνικής Συμμετοχής) 19 δισ. ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν 4,6 δισ. ευρώ του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, των οποίων οι εγκρίσεις ακολουθούν, καθώς επίσης και 1,3 δισ. ευρώ από άλλα προγράμματα (συνδέοντας την Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία, Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Απόρους).

Υπολογίζεται ότι το σύνολο, δηλαδή, των ευρωπαϊκών πόρων από τους οποίους θα επωφεληθεί η χώρα την περίοδο 2014-2020 μαζί με την εθνική συμμετοχή θα ξεπεράσουν τα 26 δισ. ευρώ.

Στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται εκτιμώμενο ποσό περίπου 2 δισ. ευρώ που αναμένεται να κατανεμηθούν στη χώρα και τις περιφέρειές της το 2016 με βάση τη διαδικασία της λεγόμενης «ρήτρας αναθεώρησης».

Υπογραμμίζεται ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνηση είναι με το νέο ΕΣΠΑ να γίνει ένα νέο ξεκίνημα, με αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Βασική επιδίωξη είναι να χρηματοδοτηθούν έργα που θα προάγουν την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων αυτών του πρωτογενή τομέα. Τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός και εκτός του πλαισίου του ΕΣΠΑ 2014-2020 επιδιώκεται να οδηγήσουν σε:

– αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων και της απασχόλησης,

– μείωση της ανεργίας,

– επαναφορά του κατά κεφαλήν εισοδήματος στα προ της κρίσης επίπεδα,

– αύξηση της ολικής παραγωγικότητας,

– μείωση της εξάρτησης της οικονομίας από την εσωτερική κατανάλωση,

– βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών,

– προστασία/ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής,

– μείωση των οικονομικών, κοινωνικών και χωρικών ανισοτήτων και

– άμεσο και ορατό εκσυγχρονισμό του κράτους με την προώθηση του συνόλου των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών σε όλους τους τομείς.

Πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η στρατηγική σημασία των ευρωμεσογειακών δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της ενεργειακής ασφάλειας.

Γράφει ο Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος*

Στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου των Υπουργών Ενέργειας στη Ρώμη στις 18 Νοεμβρίου 2015 με θέμα «κτίζοντας μια ευρωμεσογειακή ενεργειακή γέφυρα» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μανιάτης μετά την συνάντηση με τους ομολόγους του της Κύπρου του Ισραήλ και του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιου για θέματα ενέργειας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ και για την νέα σελίδα που ανοίγει με τον αγωγό φυσικού αερίου East Med Pipeline 1.650 χλμ στο ενεργειακό γίγνεσθαι της ΝΑ. Μεσογείου.

Στη διάσκεψη αυτή ο Ισραηλινός υπουργός ζήτησε να συμμετάσχει άμεσα η χώρα του στον αγωγό East Med Pipeline. Πρόκειται για αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου αποτέλεσμα συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου, ο οποίος με τη νέα αυτή εξέλιξη θα μπορεί να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς την Ευρώπη. Το Ισραήλ εκτός από τη συμμετοχή με τα κοιτάσματά του εξέφρασε ενδιαφέρον να πάρει μέρος και στην κατασκευή του αγωγού. Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός East Med Pipeline προβλέπεται να μπορεί να μεταφέρει από οκτώ μέχρι και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανά έτος.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της ΔΕΗ - Quantum Energy προχωρεί επίσης και το δεύτερο έργο που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση με υποθαλάσσιο καλώδιο Ισραήλ, Κύπρου και Κρήτης με την ονομασία EuroAsia Interconnector. Το υποθαλάσσιο καλώδιο θα έχει μήκος 1.518 χλμ εκ των οποίων τα 329 χλμ μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ, τα 829 χλμ μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και τα 310 χλμ μεταξύ Κρήτης και Αθήνας . Οι δέκα ομάδες εργασίας εργάζονται πυρετωδώς και συντονισμένα και η πρόοδός τους προπορεύεται του αρχικού προγραμματισμού. Προστίθεται ότι η κυπριακή Κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα στην ΕΕ για αναγνώριση της ενεργειακής γέφυρας EuroAsia Interconnector ως διασυνοριακού έργου κοινών συμφερόντων. Ο λεπτομερής χάρτης πόντισης του καλωδίου είναι έτοιμος ενώ όλες οι ενδείξεις από τις μέχρι στιγμής αναλύσεις αγοράς επιβεβαιώνουν τη βιωσιμότητα του έργου διότι πρόκειται να ενταχτεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πώς Θα εξασφαλιστεί μία πιο γρήγορη διαδικασία για την αδειοδότηση ενώ επιτυγχάνεται και πρόσβαση σε ιδιωτική χρηματοδότηση, πέραν της χρηματοδότησης που θα τύχουν τα έργα από τις Βρυξέλλες.

Από την στιγμή που το 2013 ο διευθύνων σύμβουλος του αυστριακού ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV( επικεφαλής της κοινοπραξίας Nabucco West) ανακοίνωσε πως δεν επέτυχε στο να επιλεγεί ο Nabucco West από την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ που εξασφαλίζει τη λειτουργία του αζερινού κοιτάσματος και το 2014 η GAZPROM ανακοινώσε την εγκατάλειψη του φιλόδοξου προγράμματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream ποιοι αγωγοί φυσικού αερίου λειτουργούν και σχεδιάζονται για την μεταφορά του στην Ευρώπη ;

O Blue Stream (BS) που συνδέει την Ρωσία με την Τουρκία μέσω Μαύρης Θάλασσας , ο Trans Anatolian Natural Gas Pipeline (ΤΑΝΑΡ) από το Αζερμπαϊτζάν προς την Τουρκία και στη συνέχεια προς Ελλάδα και ο Trans Adriatic Pipeline ( ΤΑΡ) που θα ξεκινά από την Ελλάδα(Κήποι) προς την Αλβανία και την Ιταλία(San Foca). Οι αγωγοί που λειτουργούν και σχεδιάζονται να λειτουργούν θα μεταφέρουν φυσικό αέριο κυρίως από την Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν ,αναπτύσσονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στο έδαφος της Τουρκίας γεγονός που γεννά τα παρακάτω ερωτήματα: Tι θα συμβεί εάν κάποιος «πείσει» την Άγκυρα να προχωρήσει σε κάθε είδους εκβιασμό προς τη Μόσχα, ή τι θα συμβεί εάν η Άγκυρα προσπαθήσει να παίξει «διπλό» παιχνίδι μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με επίκεντρο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης; Τι εναλλακτική λύση υπάρχει για έναν ανεξάρτητο από την Ρωσία και την Τουρκία αγωγό φυσικού αερίου στην περιοχή της ΝA.Μεσογείου ;

Επί της ουσίας οι εξελίξεις αυτές ανοίγουν ακόμη περισσότερο το δρόμο για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του Ισραήλ της Κύπρου και της Ελλάδος. Αυτό σημαίνει πώς η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ είναι μονόδρομος γιατί τα έργα των αγωγών είναι εξαιρετικά μεγάλα από πλευράς γεωοικονομικής και στρατηγικής σημασίας, θα αποτελέσουν την αιχμή ή ένα από τα βασικά επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης για την ανακήρυξη της ΑΟΖ, αφού θα διέρχονται μέσω αυτής.To Ισραήλ τα έχει ήδη χαρακτηρίσει στρατηγικής σημασίας καθ’ ότι αποκτούν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία διακαώς επιθυμούν να προμηθεύσουν με το φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγουν.

*O Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος είναι Ταξίαρχος εν Αποστρατεία
ΜΑ .Διεθνείς Σχέσεις και PhD. Επιχειρησιακή ΟργάνωσηΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Le Monde: Η Αργεντινή δίνει μάχη με τους κερδοσκόπους

Ο αρθρογράφος διερωτάται χαρακτηριστικά, «θα πρέπει, άραγε, να επιτραπεί σε μια χούφτα κερδοσκόπων να κρατούν όμηρους 40 εκατομμύρια Αργεντίνους;»

«Στην ερώτηση αυτή, η αμερικανική Δικαιοσύνη απάντησε « ναι », προκαλώντας αναστάτωση ακόμη και μεταξύ των επενδυτών. Αποδυναμώνοντας τους μηχανισμούς που επιτρέπουν στα κράτη να μειώνουν το βάρος του χρέους τους, η δικαστική απόφαση απειλεί να αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.», αναφέρει ο αρθογράφος.

Παράλληλα ο συντάκτης του κειμένου παρομοιάζει την υπόθεση της αργεντινής με αμερικανικές ταινίας δράσης, «Η διαμάχη ανάμεσα στην Αργεντινή και τους «γύπες», τις εταιρείες επενδύσεων που ειδικεύονται στην κερδοσκοπία επί επισφαλών χρεών, θυμίζει ορισμένες αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές. Διαθέτει όλα τα συστατικά τους : μυστήριο, πολιτικές δολοπλοκίες, ανατροπές και απόλυτα μισητούς « κακούς ». Μεταξύ τους, πλειάδα πρώην υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι έχουν πλέον φορέσει τις παντόφλες του λομπίστα και, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μαρκ Λέιμποβιτς, “ έχουν κολλήσει στην Ουάσινγκτον όπως τα μύδια στον βράχο”»

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος γίνεται μία ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στην κρίση την Αργεντινή, «Το τελευταίο επεισόδιο ξεκινά στις 21 Νοεμβρίου 2012, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όταν ο δικαστής Τόμας Γκρίσα διατάζει την Αργεντινή να καταβάλει το ποσό των 1,33 δισεκατομμυρίων δολαρίων (πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ) σε διάφορα κερδοσκοπικά επενδυτικά ταμεία, μεταξύ των οποίων και το NML Capital, με επικεφαλής τον Πολ Σίνγκερ. Οι προεκτάσεις της δικαστικής απόφασης υπερβαίνουν γρήγορα το πλαίσιο μιας διαμάχης μεταξύ ενός κράτους και των αγορών. Η πλοκή εκτυλίσσεται πλέον με άξονα τον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ χρεωμένων και πιστωτριών χωρών. Και, μάλιστα, αποτυπώνει τη διάσταση απόψεων μεταξύ των αξιωματούχων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής γύρω από ένα οδυνηρό ζήτημα : ποια αντίδραση πρέπει να υιοθετηθεί απέναντι στην ανάδυση λατινοαμερικανικών κυβερνήσεων που διεκδικούν τη γεωπολιτική ανεξαρτησία τους;

Όπως συμβαίνει πολύ συχνά, η κατανόηση των πρόσφατων εξελίξεων απαιτεί τη γνώση των προηγούμενων « επεισοδίων ». Όλα αρχίζουν το 2001. Μετά από τρία και πλέον χρόνια ύφεσης, το Μπουένος Άιρες περιέρχεται σε αδυναμία αποπληρωμής του δημόσιου χρέους του, που ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η χώρα κηρύσσει στάση πληρωμών και, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, προτείνει στους πιστωτές της να ανταλλάξουν τα παλιά τους ομόλογα με νέους, « αναδιαρθρωμένους » τίτλους, αξίας κατά 70% χαμηλότερης. Συνολικά, το 76% των πιστωτών έχει δεχτεί την πρόταση μέχρι το 2005. Μέχρι το 2010, το ποσοστό των πιστωτών έχει φτάσει στο 93%. Δεν έχουν πια λόγους να διαμαρτύρονται για το Μπουένος Άιρες, που αποδεικνύεται καλοπληρωτής. Μέχρι τις 30 του περασμένου Ιουλίου.»

«Μια χρεοκοπία που δεν είναι χρεοκοπία.», επισημαίνεται στο δημοσίευμα, και εξηγεί… «Γιατί, στο μεταξύ, τα επενδυτικά ταμεία-γύπες –το προσωνύμιό τους χρονολογείται αρκετά πριν από το επεισόδιο της Αργεντινής- έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Με πρώτη την NML Capital, οι κερδοσκόποι αγοράζουν ομόλογα στα οποία η Αργεντινή έχει κηρύξει στάση πληρωμών, με μέση έκπτωση γύρω στο 80% : δεν πληρώνουν παρά 20 σεντς για κάθε δολάριο ομολογιακού χρέους που αγοράζουν. Η ιδέα ; Να σύρουν το Μπουένος Άιρες ενώπιον της Δικαιοσύνης για να απαιτήσουν την αποπληρωμή ολόκληρου του ποσού, δηλαδή -λαμβάνοντας υπόψη τα επιτόκια της συγκεκριμένης περιόδου- να πετύχουν επενδυτική απόδοση γύρω στο 1.600% (έναντι απόδοσης 300% με την αναδιάρθρωση που πρότεινε το Μπουένος Άιρες).

Και, έτσι, επιστρέφουμε στο επεισόδιο της 21ης Νοεμβρίου 2012, όταν ο δικαστής Γκρίσα προστρέχει στη βοήθεια των κερδοσκοπικών επενδυτικών ταμείων, διατάζοντας την κατά προτεραιότητα αποπληρωμή των ομολόγων τους. Στη συνέχεια, στις 16 Ιουνίου 2014, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοινώνει, προκαλώντας γενική έκπληξη, ότι αρνείται να εξετάσει την απόφαση του Γκρίσα, με αποτέλεσμα την επικύρωσή της. Ενάμιση μήνα αργότερα, τα χρηματικά ποσά που είχε εκταμιεύσει το Μπουένος Άιρες για να αποπληρώσει προγραμματισμένες λήξεις των αναδιαρθρωμένων ομολόγων του μπλοκάρονται : τα μέσα ενημέρωσης ανακοινώνουν τη νέα χρεοκοπία της Αργεντινής.

Παρόλα αυτά, η χώρα αποτελούσε παράδειγμα για τα υπερχρεωμένα κράτη. Είχε καταφέρει να μειώσει το βάρος του χρέους της, να βάλει την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης και, έτσι, είχε επιτρέψει στους επενδυτές να αποκομίσουν οφέλη από την εμπρόθεσμη αποπληρωμή των ομολόγων τους. Ο οικονομικός Τύπος, ωστόσο, δεν της είχε συγχωρήσει την ετερόδοξη πολιτική της. Από εκεί πηγάζει και η αρνητική κάλυψη της Αργεντινής στα μέσα ενημέρωσης εδώ και μία δεκαετία. Στη βάση ανεξάρτητων -υψηλότερων από τις κυβερνητικές- εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό, η Αργεντινή μείωσε τη φτώχεια κατά 75% μεταξύ 2002 και 2011. Αλλά και οι ανισότητες υποχώρησαν πολύ : μεταξύ 2001 και 2010, η σχέση μεταξύ των εισοδημάτων του 5% των πλουσιότερων νοικοκυριών και του 5% των φτωχότερων νοικοκυριών έπεσε από το 32:1 στο 17:1.

Σχεδόν διπλασιάζοντας την εγχώρια παραγωγή μεταξύ 2002 και 2011, το Μπουένος Άιρες βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα : η χώρα της νότιας Ευρώπης, κάτω από την κηδεμονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βιώνει έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης, ανεργίας και ακρωτηριασμού των δημόσιων δαπανών για την υγεία. Παρά τα διάφορα « σχέδια διάσωσης » που έχει δεχτεί, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει δημόσιο χρέος 170% του ΑΕΠ και κανείς δεν αναμένει η παραγωγή πλούτου να επιστρέψει στο επίπεδο του 2007 πριν να περάσει, στην καλύτερη περίπτωση, ακόμη μια δεκαετία.Τα τρία τελευταία χρόνια, η οικονομία της Αργεντινής συνάντησε δυσκολίες. Ο πληθωρισμός φτάνει το 38% σε ετήσια βάση, ενώ, στη μαύρη αγορά, το δολάριο ανταλλάσσεται σε ισοτιμία 70% υψηλότερη από την επίσημη. Οι λόγοι είναι πολλοί. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης από το 2010 (από ανάπτυξη 5,2% το 2010, σε 3% το 2013), πλήττοντας και τους δύο κύριους εμπορικούς εταίρους του Μπουένος Άιρες, τη Βραζιλία και την Ευρώπη. Επιπλέον, μετά τις δικαστικές ενέργειες του Σίνγκερ και των φίλων του, η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, γεγονός που την καθιστά πιο ευάλωτη από άλλα κράτη στις ανισορροπίες του ισοζυγίου πληρωμών. Χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι οι Κασσάνδρες των μέσων ενημέρωσης δημιουργούν κλίμα μαζικής φυγής κεφαλαίων.

Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, πώς να εξηγηθούν τα κίνητρα του δικαστή Γκρίσα ; Δεν αντιβαίνει η απόφασή του στη βασική αρχή του αμερικανικού δικαστικού συστήματος, για την προστασία της ατομικής ιδιοκτησίας ; Εμποδίζοντας τους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της Αργεντινής να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται, δεν παραβιάζει ο Γκρίσα την αρχή αυτή ; Σε ολόκληρο τον κόσμο, η απορία είναι τέτοια που η Βραζιλία, το Μεξικό, η Γαλλία, αλλά και η Ένωση Νοτιοαμερικανικών Κρατών (Unasur) παρείχαν στήριξη στο Μπουένος Άιρες. Το αμερικανικό εφετείο, πάντως, αποφάσισε να επικυρώσει την απόφαση του δικαστή Γκρίσα σε δεύτερο βαθμό.

Στη σημερινή φάση της πλοκής, τα βλέμματα πρέπει να στραφούν στην Ουάσινγκτον. Αρχικά, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει την Αργεντινή. Στις 17 Ιουλίου 2013, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει, από την πλευρά της, ότι το Ταμείο ετοιμάζεται να υποστηρίξει το Μπουένος Άιρες ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις 23 Ιουλίου, ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ -όπου ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών διαθέτει καθοριστική επιρροή- δεν εγκρίνει την απόφαση, εκθέτοντας τη Λαγκάρντ και πολλούς από τους αξιωματούχους του Ταμείου, οι οποίοι δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους. Στη συνέντευξη Τύπου της 24ης Ιουλίου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, δέχεται ερώτηση για την ξαφνική μεταστροφή του οργανισμού. Στην απάντησή του, ξεσπάει : « Πηγαίνετε να ρωτήσετε τους ανθρώπους του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Αυτοί θα μπορέσουν να σας απαντήσουν ! ».

Στην Ουάσινγκτον, πολλοί –με πρώτη τη Λαγκάρντ- αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που πηγάζουν από την απόφαση του δικαστή Γκρίσα. « Η διοίκηση και οι ομάδες του ΔΝΤ παραμένουν ανήσυχες για τις ευρύτατες συστημικές επιπτώσεις της απόφασης », εξηγεί ο Μάρεϊ, στις 25 Ιουλίου. Ακόμη και η International Capital Market Association (ICMA), η ένωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των επενδυτών στις αγορές κεφαλαίου, εκφράζει την ανησυχία της. Στις 29 Αυγούστου 2014, ανακοινώνει την αναθεώρηση των οδηγιών της για την έκδοση δημόσιου χρέους, προσπαθώντας να κόψει τα φτερά στα επενδυτικά ταμεία-γύπες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και στις περισσότερες χώρες, υπάρχουν νόμοι που επιτρέπουν στους δανειστές που βρίσκονται σε αδυναμία εξόφλησης των χρεών τους να κηρύξουν χρεοκοπία, ώστε να ξεκινήσουν από το μηδέν. Κανένας παρόμοιος μηχανισμός δεν υπάρχει σε διεθνές επίπεδο για το δημόσιο χρέος των διαφόρων κρατών. Έτσι, για να αποφεύγει τις στάσεις πληρωμών, το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα στηρίζεται σε διαδικασίες συμφωνημένης αναδιάρθρωσης. Η δικαστική απόφαση του Γκρίσα, όμως, θα μπορούσε να περιπλέξει τέτοιες διαδικασίες, ακόμη και σε περίπτωση συμφωνίας πιστωτών και δανειστών : ένα πολύ μικρό ποσοστό δυσαρεστημένων επενδυτών (ή κερδοσκόπων) θα αρκούσε για να τις τινάξει στον αέρα.Παραμένει ένα ερώτημα : ποιος έπεισε τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών να αλλάξει θέση και, έτσι, να επηρεάσει και το ΔΝΤ ; Όπως πάντα, οι ύποπτοι δεν λείπουν. Τα κερδοσκοπικά επενδυτικά ταμεία διαθέτουν τη δική τους ομάδα πίεσης, την American Task Force Argentina.

Η οργάνωση, με τις ευγενικές υπηρεσίες παλαιών ανώτατων αξιωματούχων της κυβέρνησης Κλίντον, δαπάνησε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια για την υπεράσπιση της υπόθεσης Σίνγκερ, το 2013. Ανάμεσα στους παράγοντες-κλειδιά της μεταστροφής του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται, αναμφίβολα, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου που ανήκουν στο ρεύμα των νεοσυντηρητικών, ιδιαίτερα στους κόλπους της δεξιάς αντι-κουβανέζικης πτέρυγας της Φλόριντα. Τα συγκεκριμένα μέλη του Κογκρέσου δεν έχουν αρκεστεί στις τρικλοποδιές στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κάθε φορά που διέβλεπε κάποια δυνατότητα βελτίωσης των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Λατινική Αμερική, αλλά επιδιώκουν την απαλλαγή της ηπείρου από οποιασδήποτε μορφής προοδευτική κυβέρνηση (δηλαδή και της Βραζιλίας). Από τη διακριτική κάλυψη της Ουάσινγκτον στο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ονδούρα, το 2009, μέχρι την αμερικανική υποστήριξη στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στη Βενεζουέλα, το 201, η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι, γενικά, οι νεοσυντηρητικοί κύκλοι κατορθώνουν να επιβάλλουν τις προτεραιότητές τους.

Από τις 30 Ιουλίου 2014, ο Τύπος εξηγεί ότι η Αργεντινή κήρυξε χρεοκοπία για δεύτερη φορά μέσα σε δεκατρία χρόνια : πρόκειται για ψέμα. Η κυβέρνηση κατέβαλε όλα τα προβλεπόμενα ποσά για την εξόφληση των ομολόγων της, αλλά τα ποσά αυτά έχουν δεσμευτεί σε τραπεζικό επίπεδο λόγω της απόφασης του δικαστή Γκρίσα. Η Αργεντινή προσπαθεί να εξοφλήσει τους πιστωτές της με διαδικασία που δεν θα υπάγεται στην αμερικανική δικαιοδοσία. Έχει ήδη ψηφίσει νομοθεσία προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατόχους αναδιαρθρωμένων ομολόγων να ανταλλάξουν τους τίτλους τους με νέα ομόλογα, που θα εκδοθούν στην Αργεντινή.

Οι περισσότερες πλούσιες χώρες, από την πλευρά τους, ανταγωνίζονται ποια θα στηρίξει πιο σθεναρά τη χρηματοπιστωτική ελίτ. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2014, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κλήθηκε να ψηφίσει κείμενο που είχε ως στόχο τη δημιουργία μηχανισμού αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους των κρατών, το οποίο προτάθηκε από την « ομάδα των 77 » χωρών και την Κίνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους (Ισραήλ, Καναδάς, Αυστραλία, Γερμανία) το καταψήφισαν, ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απείχαν. Εντούτοις, το κείμενο υιοθετήθηκε με 121 ψήφους υπέρ (11 κατά και 41 αποχές).

Δεν θα αδικούσε κανείς τις αναπτυσσόμενες χώρες εάν φρόντιζαν τα ομόλογα που εκδίδουν να μη διέπονται πια από το αμερικανικό δίκαιο. Η απόφαση του δικαστή Γκρίσα δείχνει ότι, επιλέγοντας το αμερικανικό δίκαιο, οι χώρες αυτές εκτίθενται στις αποφάσεις ενός απρόβλεπτου δικαστικού συστήματος, το οποίο θα μπορούσε να δώσει προτεραιότητα στο συμφέρον ορισμένων κερδοσκόπων έναντι της τύχης εκατομμυρίων ανθρώπων. Το 2009, το 70% των ομολόγων των αναδυόμενων χωρών εκδιδόταν στη Νέα Υόρκη. Το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, όμως, διαθέτουν νόμους που θα καθιστούσαν την απόφαση του Γκρίσα αδύνατη. Ας μην υπάρχει αμφιβολία, η έναρξη μιας διαδικασίας εγκατάλειψης των Ηνωμένων Πολιτειών ως κέντρου έκδοσης κρατικών ομολόγων προς όφελος άλλων χρηματοπιστωτικών κέντρων θα παρότρυνε τον Αμερικανό νομοθέτη να προσαρμόσει τη νομοθεσία της χώρας στις διεθνείς προδιαγραφές.»

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΑ BLOGS ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ…ΑΥΤΗ Η ΜΑΣΤΙΓΑ

Τον τελευταίο χρονικό διάστημα που έγινε εμφανές, ότι η συγκυβέρνηση «πνέει τα λοίσθια», έπεσαν πλέον και οι μάσκες όλων των συνεργαζόμενων και αδρά πληρωμένων μπλε-πράσινων και κάργα μνημονιακών blogs, τα οποία συναγωνιζόμενα σε πρεμούρα και άγχος την παραπαίουσα κυβερνητική ηγεσία , έχουν αποδυθεί σε μια φοβερή εκστρατεία υπεράσπισης, συμπαράστασης και υποστήριξης, αλλά ταυτόχρονα και λάσπωσης κάθε εχθρού της συγκυβέρνησης, των Μνημονίων και των ξένων δανειστών μας, φτάνοντας σήμερα στο εκπληκτικό φαινόμενο, το 25% περίπου των αναρτήσεών τους να είναι εναντίον κάθε αντιμνημονιακού κόμματος, φορέα ή ατόμου, ενώ από την άλλη, η φανατική και απροκάλυπτη υπεράσπιση κάθε κυβερνητικής άποψης, δεν έχει προηγούμενο και λογική…

Βέβαια, για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ήταν από καιρό γνωστό, το πώς και προς τα πού αρμενίζουν, αν και αυτό διαφαινόταν από τις πάντα ευνοϊκές αναρτήσεις για την συγκυβέρνηση και τις πάμπολλες επιθέσεις προς κάθε «απολωλός», κατ’ αυτούς «πρόβατο», που τολμούσε να κατηγορήσει τους συγκυβερνώντες, ή και να δηλώσει αντιμνημονιακός…

Και όταν κάποιος τους έκανε νύξη για την συμπεριφορά τους, διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους για τέτοιες «άδικες» απόψεις και απαντούσαν ότι αυτοί δεν έκαναν τέτοιες διακρίσεις, ήταν αντικειμενικοί και στηλιτεύουν την αδικία όπου την εύρισκαν. Ήταν όμως τεράστια ψέματα…
Αλλά για την περίπτωσή τους, έρχεται να κολλήσει το ακόλουθο παραφρασμένο ρητό:
«Δείξε μου το αφεντικό σου, να σου πω ποιος είσαι, ή καλύτερα, με ποιόν είσαι…»

Μάλιστα, κάποιο από αυτά τα blogs, έφτασε στο αισχρό για το διαδίκτυο, κατάντημα, να μην αναρτά τα σχόλια των αναγνωστών του, από τον φόβο αφενός, μήπως και χαλάσουν την φιλοκυβερνητική τους εικόνα και αφετέρου, μήπως και δεν εισπράξουν τα «αργύρια».

Κύριοι των blogs, έχετε κάθε δικαίωμα να ανήκετε στην πολιτική παράταξη της αρεσκείας σας και να την υποστηρίζετε φανατικά στον οικογενειακό, ή και στον φιλικό σας περίγυρο.

Δεν έχετε όμως κανένα δικαίωμα να εξαπατάτε τους επισκέπτες-αναγνώστες των blog σας, διακηρύσσοντας ουδετερότητα, αντικειμενικότητα, ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια, ενώ στην ανάρτηση των ειδήσεων που δεν σας συμφέρουν, υπάρχει πάντα πικρόχολος σχολιασμός και απόδοση με πολιτική εμπάθεια, διαστρέβλωση της αλήθειας και προκατάληψη, επηρεάζοντας τους αναγνώστες σας και παρασύροντάς τους σε λανθασμένα πολιτικά συμπεράσματα και θέσεις οι οποίες μπορεί να αποβούν παραπλανητικές, για τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας και του λαού. Αν βέβαια, αυτό επιδιώκετε, αναλογιστείτε τις ευθύνες που μπορεί να σας αποδοθούν, όταν, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειές σας, επιτευχθεί η διαφαινόμενη σύντομη αλλαγή, στο τιμόνι της κυβέρνησης.

Και τότε να δούμε τί θα υποστηρίζετε, αφού τα «αφεντικά» σας, κατά τις εκτιμήσεις του απλού λαού που εσείς εχθρεύεστε, θα οδεύουν να κάνουν παρέα στον Άκη Τσοχατζόπουλο… Για σκεφτείτε το, πριν είναι πολύ αργά…

ΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΟΣ
πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Προς «πρόθυμους» βουλευτές: Ο πολιτικός στιγματισμός είναι χειρότερος του ποινικού

Η καταγγελία του Π. Χαϊκάλη και των ΑΝ.ΕΛΛ. περί χρηματισμού βουλευτών για να ενδώ-σουν στην υπερψήφιση του κ. Δήμα ως Προέδρου της Δημοκρατίας έθεσε αυτομάτως στο στόχαστρο της (εύλογης) καχυποψίας των πολιτών τους πέντε ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν «ΝΑΙ» στην πρώτη ψηφοφορία.

του Νίκου Μιχαλίτση

Δεν θα ασχοληθούμε εδώ παρά μόνον με τους τρεις εξ αυτών (Λυκούδης, Ψαριανός, Μάρκου) που στην πολιτική τους σταδιοδρομία έχουν συμμετάσχει σε κόμματα που επικαλούνται τις αξίες της αριστεράς. Και οι τρεις τους είχαν εκλεγεί στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές με την ΔΗΜΑΡ, από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκαν.

Ξεκινώντας, θα διατυπώσω ένα δικαστικό στερεότυπο: Κάθε άνθρωπος είναι αθώος μέχρι τελεσίδικης δικαστικής αποδείξεως του αντιθέτου. Κάθε δημοκρατικός άνθρωπος το υποστηρίζει αυτό ως απόλυτο ανθρώπινο δικαίωμα, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η κοινωνία μας θα ήταν μια ζούγκλα με πολυάριθμα αθώα θύματα. Αυτό ισχύει βεβαίως και για τους τρεις πρόθυμους «αριστερούς» βουλευτές μας. Ούτε δικαιούμεθα λοιπόν ούτε θέλουμε να αφήσουμε υπόνοια περί χρηματισμού τους.

Όμως...

Ο κόσμος δικαιούται να είναι καχύποπτος. Και έχει πολλούς λόγους γι' αυτό. Πρώτα απ' όλα βλέπει το ενοχικό θάψιμο της καταγγελίας Χαϊκάλη από την κυβέρνηση και τα συστημικά μέσα και καταλαβαίνει ότι κάτι τρέχει. Ο Πρωθυπουργός μηνύει τον Χαϊκάλη και δεν μηνύει τον Αποστολόπουλο που τον κατονομάζει ως εντολέα του. Τα ΜΜΕ (κανάλια και εφημερίδες) εξαφανίζουν το επίμαχο video και το ηχητικό, που όποιος το ακούσει δεν θα του μείνει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για καραμπινάτη και οργανωμένη απόπειρα χρηματισμού. Προσπαθούν να θολώσουν τα νερά μιλώντας για μοντάζ «ξεχνώντας» σκοπίμως  ότι στην Εισαγγελία έχουν δοθεί και τα πρωτότυπα. Παλεύουν να απαξιώσουν τον καταγγέλλοντα αντί να ασχοληθούν με την ουσία της καταγγελίας του, όταν παλαιότερα που βούιζε ο κόσμος (μέχρι και το ποσό είχαμε ακούσει) ωρύονταν ότι όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον Εισαγγελέα, πιστεύοντας ότι οι δουλειές αυτές γίνονται με ασφαλή τρόπο. Και τώρα που τα πήγε κάποιος, μας λένε ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε.

Ας μην γελιέται κανένας. Στην περίπτωση του Χαϊκάλη πιάστηκαν στα πράσα. Όσο  κι αν προσπαθήσουν να συγκαλύψουν το έγκλημα δεν θα τα καταφέρουν. Ο κόσμος το 'χει  ήδη τούμπανο... Και δεν σκέφτεται μόνον αυτό. Η προσπάθεια της (παρεμπιπτόντως πιο μισητής μετά τη μεταπολίτευση) κυβέρνησης ήταν να βρει 25 ακόμα βουλευτές που της έλειπαν για να συμπληρώσει τους 180 που θα της επιτρέψουν να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο. Θέλουν να πιστέψει ο κόσμος ότι μόνο το Χαϊκάλη πήγαν να χρηματίσουν; Είναι απολύτως λογικό να ψάχνει ο κόσμος αφορμές από άλλους "ανεξάρτητους" για να τους στοχοποιήσει. Και οι τρεις «αριστεροί» βουλευτές μας που προθυμοποιήθηκαν από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία έδωσαν ουκ ολίγες αφορμές.

Πάμε πρώτα στους Λυκούδη και Ψαριανό. Δεν υπερψηφίζουν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης που σημαίνει ότι καταδικάζουν την πολιτική της για το 2015. «Αριστερό» αυτό, για να αποφύγουν την κατακραυγή του κόσμου που υποφέρει από τα κατορθώματά της. Μετά, αναζητούν σανίδα σωτηρίας (δικαιολογία για την ανέκαθεν πολύποθη γι' αυτούς υποστήριξη της κυβέρνησης) συνυπογράφοντας με άλλους έξι μια πρόταση δήθεν διεξόδου με τρεις προϋποθέσεις (κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», έναρξη διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος και ορισμός ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015). Ο Σαμαράς απορρίπτει και τις τρεις προϋποθέσεις πριν την πρώτη ψηφοφορία. Και αυτοί ψηφίζουν το Δήμα, γυμνοί από κάθε δικαιολογία. Τί θέλουν δηλαδή να πιστέψει ο κόσμος;

Πάμε τώρα στην κ. Μάρκου. Αυτή, πιο συνεπής στη σταθερότητα των αναπηδήσεων από κόμμα σε κόμμα, αναλόγως των εποχιακών δυνατοτήτων να της προσφερθεί μια έδρα στη Βουλή, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό μιας κυβέρνησης την οποία κατήγγελλε προεκλογικά το 2012 (τότε ήταν στη ΔΗΜΑΡ). Ας ξεπεράσουμε προσωρινά την εξαπάτηση των ψηφοφόρων της και ας δεχθούμε ότι πλέον θα ήταν λογικό να ψηφίσει τον κ. Δήμα. Έλα όμως που ακόμα και αυτή χρειαζόταν να καλύψει το όνειδος με κάποιες επί πλέον δικαιολογίες. Έτσι, πριν ανακοινωθεί το όνομα του κ. Δήμα, η ίδια, οκτώ ημέρες πριν τον υπερψηφίσει, στις 9 Δεκεμβρίου, δηλώνει δημοσίως στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κομματικό πρόσωπο για Πρόεδρο. Είχε φαίνεται πληροφορίες για υπερκομματικό υποψήφιο. Οκτώ ημέρες μετά, συνεπέστατη στις αριστερές της αρχές, υπερψηφίζει ως μη κομματικό πρόσωπο τον ... Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας!Ας μη χάνουν λοιπόν την ψυχραιμία τους όταν διαπιστώνουν ότι ο κόσμος τους θεωρεί τους κατ' εξοχήν ύποπτους για συνδιαλλαγή. Οι ίδιοι δίνουν τις αφορμές κατ' εξακολούθηση.

Και πρέπει να διδαχθούν κάτι από την ιστορία αυτής της δύσμοιρης χώρας. Ο λαός μας αντιπαθεί και καταδικάζει αυτούς που τυράννησαν τη χώρα του. Συνήθως όμως αντιπαθεί περισσότερο εκείνους που με ύπουλο τρόπο πρόσφεραν σωσίβιο στους τυράννους του, χρησιμοποιώντας  δολίως τις δήθεν «αριστερές» ή «δημοκρατικές» καταβολές τους. Αυτή είναι η απεχθέστερη και πιο ύπουλη φάρα πολιτικών προσώπων.

Μην ξεχνάμε ότι κανένας από τους αποστάτες του 1965 δεν καταδικάστηκε από δικαστήρια. Η μεγάλη τους καταδίκη ήταν πολιτική. Και αυτή είναι πολλές φορές χειρότερη από την ποινική.

Υ.Γ. Οι εξελίξεις τρέχουν γρήγορα. Οι Σαμαράς και Βενιζέλος ανακοίνωσαν ότι υιοθετούν μια «υποπρόταση» της «πρότασης» των οκτώ προθύμων. Διευρυμένη κυβέρνηση (αντί εκείνης της «εθνικής ενότητας») που διατηρεί το καταστροφικό δίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου στην ηγεσία και εκλογές το 2015, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς ορισμό ημερομηνίας.

Ένας άλλος «αριστερός» από τους «οκτώ» (καλά αυτός σε μικρή δόση στη ΔΗΜΑΡ πριν ανεξαρτητοποιηθεί), ο Β. Οικονόμου, έτρεξε να δηλώσει ότι καλύπτονται πλήρως  οι προϋποθέσεις που είχαν θέσει οι «οκτώ»,   μήπως παρασύρει και κανέναν ακόμα. Μετά θα του φταίει ο κόσμος που είναι καχύποπτος...

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πόσες φορές χρειάζεται να πάρει κανείς το ECDL για να προσληφθεί στο δημόσιο; Τροπολογία Μητσοτάκη για φρέσκα πιστοποιητικά

Τα πιστοποιητικά γνώσης Η/Υ μπαγιατεύουν υποστηρίζει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και με τροπολογία που καταθεσε στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Παρατηρητηρίου Άνοιας, ζητά να ανανεώνονται κάθε 3 χρόνια προκειμένου να θεωρούνται έγκυρα στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος θέλει να συμμετέχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και έχει πάρει το ECDL πριν από 3 χρόνια θα πρέπει να ξαναπληρώσει για να ξαναδώσει εξετάσεις για να πάρει το φρέσκο πιστοποιητικό.

Με κοινή τους ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών, Μιχάλης Κουρουτός και ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Οδυσσέας Δριβαλάς, χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση σκανδαλώδες δώρο, προεκλογικού χαρακτήρα, στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της πιστοποίησης. Υπογράφουν και επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία τον καλούν να αποσύρει τη ρύθμιση

Το δελτίο τύπου των Προέδρων της ΟΙΕΛΕ και της ΑΔΕΔΥ

«Η ρύθμιση αυτή αποτελεί ανευ προηγουμένου δώρο, προφανώς προεκλογικού χαρακτήρα, σε μερικούς δεκάδες επιχειρηματίες που ελέγχουν το χώρο και προβλέπεται από τη ρύθμιση αυτή να κερδίσουν εκατομμύρια ευρώ εις βάρος χιλιάδων εργαζομένων και ανέργων των οποίων η ανάγκη για εργασία γίνεται αντικείμενο βάναυσης εκμετάλλευσης. Οφείλουμε εδώ να σημειώσουμε ότι η έννοια της επαναπιστοποίησης του ίδιου προσόντος δεν νοείται πουθενά στην Ε.Ε (η ρύθμιση αυτή, αν εφαρμοζόταν στο χώρο των Ξένων Γλωσσών, θα απαιτούσε από τους κατόχους π.χ του Proficiency να δίνουν ανά τριετία εξετάσεις επ’ αμοιβή για να ανανεώνεται ο τίτλος τους!). Το πλέον εξοργιστικό στη παρούσα υπόθεση είναι ότι προ ολίγων μηνών και μετά από καταγγελίες των κοινωνικών εταίρων ο νυν Υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος είχε αποσύρει σκανδαλώδη ΚΥΑ με το ίδιο περιεχόμενο, αναφέροντας μάλιστα δημόσια ότι θα στείλει τους συντάκτες της ΚΥΑ στη δικαιοσύνη. Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο κ. Λοβέρδος, ώστε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση-ρουσφέτι. Αναρωτιόμαστε, ωστόσο, εάν η κατάθεση του συγκεκριμένου νομοθετήματος προς ψήφιση στη Βουλή ήταν εν γνώσει του Υπουργού Παιδείας».

Η αιτιολογική έκθεση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την τροπολογία

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, οι εισηγητές υποστηρίζουν ότι: «Η εν λόγω ρύθμιση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι γνώσεις Η/Υ των νεοπροσλαμβανόμενων υπαλλήλων στο δημόσιο, ανταποκρίνονται όχι μόνο στις διαρκώς μεταβαλλόμενες τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και στις διαμορφούμενες απαιτήσεις των φορέων του δημοσίου.[...] Η αναγκαιότητα της άμεσης ψήφισης της διάταξης αυτής συναρτάται με την αμεσότητα της ανάγκης για επικαιροποίηση των ουσιαστικών προσόντων στους διορισμούς που γίνονται στο δημόσιο».

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στα 67 θα συνταξιοδοτούνται οι γιατροί του ΕΣΥ: Δεν συμβαίνει πουθενά στην ΕΕ λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί

Τροπολογία που εντάχθηκε εκπρόθεσμα στο νομοσχέδιο για το Παρατηρητήριο Άνοιας που θα συζητηθεί τη Δευτέρα, παρατείνει κατά 2 χρόνια την ηλικία συνταξιοδότησης των γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ.

Η τροπολογία, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, εξυπηρετεί την παραμονή γιατρών του ΕΣΥ που συμπλήρωσαν ήδη τα 65 έτη μέχρι τα 67, προκειμένου να μην αδειάσουν ολοσχερώς τα Νοσοκομεία από γιατρούς, μιας και την τελευταία τριετία αποχώρησαν συνταξιοδοτούμενοι 2.163 γιατροί, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα εγκρίθηκαν μόλις 831 προσλήψεις.
Η προτεινόμενη διάταξη εφαρμόζεται ήδη στα νοσοκομεία που είναι Ν.Π.Ι.Δ

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών: Το ΕΣΥ δεν είναι νεκροταφείο ελεφάντων

Με ανακοίνωση της, η ΟΕΝΓΕ καλεί τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το όριο συνταξιοδότησης των γιατρών που υπηρετούν στα δημόσια συστήματα υγείας βρίσκεται στα 65 έτη κατ΄ ανώτατο όριο. «Τα δημόσια συστήματα υγείας δεν αποτελούν νεκροταφεία ελεφάντων, ούτε πεδίο κομματικών εκδουλεύσεων, αλλά φυτώρια γνώσης και μηχανισμούς παροχής υπηρεσιών στην κοινωνία», γράφουν στην ανακοίνωση τους οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:


«Ούτε καν οι προσλήψεις που είχαν εγκριθεί από εποχής Αβραμόπουλου δεν έχουν ολοκληρωθεί!
Ο κ. Γρηγοράκος βέβαια δεν κόπτεται για προσλήψεις, αλλά για ρουσφέτια στον κύκλο των ημετέρων του, ρουσφέτια που δεν κατάφερε να ικανοποιήσει μέσω του φαύλου νομοσχεδίου που κατέθεσε προ μηνός και τώρα επανέρχεται δριμύτερος, προκειμένου να δείξει ότι διαθέτει κι εκείνος δυνατότητα να νομοθετεί.

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ το όριο συνταξιοδότησης των γιατρών που υπηρετούν στα δημόσια συστήματα υγείας βρίσκεται στα 65 έτη κατ΄ ανώτατο όριο. Τουναντίον η χώρα μας θεσπίζει όριο τα 67, με αποτέλεσμα να κρατά στο ΕΣΥ το γερασμένο δυναμικό και να διώχνει στην ξενιτιά τους νέους γιατρούς.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, αντιλαμβανόμενοι πως τα δημόσια συστήματα υγείας δεν αποτελούν νεκροταφεία ελεφάντων, ούτε πεδίο κομματικών εκδουλεύσεων, αλλά φυτώρια γνώσης και μηχανισμούς παροχής υπηρεσιών στην κοινωνία».

Το Υπουργείο Υγείας δήλωνε στις αρχές του μήνα ότι στις αρχές του 2015 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να προσληφθούν 1500 γιατροί

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!