EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

CNBC: Γιατί η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεπληρώσει ποτέ το χρέος της

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να αποδεχθούν ότι η Ελλάδα πιθανόν δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει το χρέος των σχεδόν 320 δισ. ευρώ, ακόμη κι αν η προβληματική της οικονομία εξασφαλίσει σήμερα κι επίσημα την τετράμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης.
Αυτό υποστήριξαν προ ολίγου στο αμερικανικό δίκτυο CNBC μεγάλοι οικονομικοί αναλυτές από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το ελληνικό χρέος αγγίζει αυτή τη στιγμή που μιλάμε το 175% του ΑΕΠ. Είναι πιο υψηλό από τότε που ξεκίνησε η όλη επιχείρηση (διάσωσης)» δήλωσε ο Kίνσλεϊ Τζόουνς, ιδρυτής και γενικός διευθυντής της συμβουλευτικής επενδυτικής εταιρείας Jevons Global.
«Πάρτε για παράδειγμα την Ιαπωνία. Εχει ένα δημόσιο χρέος που με γοργούς ρυθμούς πλησιάζει το 300% του ΑΕΠ. Μια μέρα, αυτό το χρέος απλά θα καταρρεύσει. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να αποπληρωθεί, όπως φυσικά και το ελληνικό χρέος. Δεν υπάρχει καμία χρησιμότητα να εμμείνουμε στο ηθικό του πράγματος» υποστήριξε ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής.

Οπως άλλωστε γράφει και η Nyshka Chandran στο CNBC, το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης απαιτεί από την Αθήνα να μειώσει το χρέος της κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Και μπορεί να συμφωνήθηκε το πρόγραμμα να παραταθεί για ακόμη τέσσερις μήνες την Παρασκευή, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να επιτύχει διαγραφή χρέους, προεκλογική υπόσχεση που συνετέλεσε στη νίκη του στις εθνικές εκλογές. Πάντως, η δημοσιογράφος επισημαίνει ότι το οριστικό τέλος της απόφασης για τετράμηνη επέκταση θα ληφθεί σήμερα, όταν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεχθούν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι Ευρωπαίοι θέτουν μη ρεαλιστικούς όρους στην Ελλάδα

Ο Τζόουνς υποστηρίζει μιλώντας στη δημοσιογράφο Nyshka Chandran ότι οι Ευρωπαίοι θέτουν στην Ελλάδα μη ρεαλιστικούς όρους και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν τα λεφτά τους. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Οι όροι της τρέχουσας συμφωνίας λίγο πολύ απαιτούν από την Ελλάδα να προσπαθήσει να τηρήσει έναν προϋπολογισμό πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 4% για πάνω από μία δεκαετία... Καμία χώρα με προβληματική οικονομία δεν κατάφερε ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο. Ετσι, θεωρούμε ότι οι υφιστάμενοι όροι που απαιτούνται από την Ελλάδα είναι ειλικρινά μη ρεαλιστικοί».
Δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα εκτός από διαγραφή χρέους
Κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν απαιτεί πλέον κούρεμα, δεδομένου της περιορισμένης διαπραγματευτικής του ισχύος, σχολιάζει η δημοσιογράφος του CNBC, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτήν, αν επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει εντός ευρωζώνης, την ώρα που τα δημοσιονομικά της είναι πολύ αδύναμα.

«Αυτό που πρέπει να αποδεχθεί το Eurogroup είναι ότι η Ελλάδα είναι δεν μπορεί να αποπληρώσει και πως χρειάζεται ένα πραγματικό κούρεμα. Πρέπει να το είχαν κάνει από το 2010, αλλά επέλεξαν να δώσουν στην Ελλάδα κι άλλα δανεικά και να απωθήσουν το πρόβλημα» δηλώνει ο Νίκολα Φέρες στο CNBC, διευθυντής επενδύσεων της επενδυτικής εταιρείας Eastspring Investments.

«Η Ελλάδα είχε ένα 30% μείωση της παραγωγής της, μείωση που ισοδυναμεί με τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του 1930, και απλώς η λιτότητα δεν είναι βιώσιμη» πρόσθεσε ο Φέρες.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί από ό,τι φαίνεται επιμένουν να απορρίπτουν την επιλογή ενός κουρέματος και αντ' αυτού θέλουν η Ελλάδα να καταφέρει να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της, υποστήριξε από την πλευρά του ο Ιβάν Λούκας, στρατηγικός αναλυτής των αγορών στη βρετανική εταιρεία IG. Μάλιστα, δηλώνει ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να κάνουν την οποιαδήποτε παραχώρηση στην Ελλάδα εκτός από το κούρεμα.

Μεγάλος ο κίνδυνος Grexit

Οι αναλυτές θεωρούν ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αυξάνεται και πως η συμφωνία της Παρασκευής, που προέκυψε έπειτα από 11 ώρες διαπραγματεύσεων, δεν έδωσε ελπίδες για μία μόνιμη λύση.
Την Παρασκευή η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα και η Γερμανία πήρε τα πάντα
Ο Λούκας δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο πως «αν κοιτάξετε προσεκτικά τη συμφωνία της Παρασκευής, η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα και η Γερμανία πήρε τα πάντα και τώρα είμαστε στο χείλος μιας ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη».
Ο Λούκας στρατηγικός αναλυτής της IG αναμένει πως η οποιαδήποτε συμφωνία που θα προκύψει σήμερα θα αποδυναμώσει το πολιτικό έρεισμα του ΣΥΡΙΖΑ και θα αυξήσει την πιθανότητα των πρόωρων εκλογών, κάτι που θα επιδεινώσει το ρίσκο για οποιαδήποτε ύπαρξη συμφωνία με τα ευρωπαϊκά όργανα.

Barclays: O κίνδυνος Grexit είναι πιο υψηλός από ποτέ

Η δημοσιογράφος του CNBC αναφέρει ότι η Barclays εξέφρασε μια παρόμοια προοπτική, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι η πιθανότητα να εγκαταλείψει η Ελλάδα την κοινή νομισματική ένωση είναι πιο υψηλή από ποτέ. «Οι ελληνικές αρχές μάλλον έχουν αρχίσει να αισθάνονται την πίεση της εγχώριας κοινής γνώμης, που τους οδηγεί στη χαλάρωση της επιβαλλόμενης πολιτικής την ώρα που οι διεθνείς πιστωτές πιθανότατα δεν επιθυμούν να ανεχθούν περαιτέρω ολίσθηση από το πρόγραμμα».

Τέλος, η Morgan Stanley βάζει τις αυξάνει τις πιθανότητες ενός Grexit στο 25% για τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID