EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ήρθε ο βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια μεγέθους όσο μια σφαίρα με διάρκεια ζωής έως και 10 χρόνια

Γράφει η Άννα Σταυράκη

Με την ελπίδα η ελληνική ιατρική να βγει από την εσωστρέφεια και να δείξει τι πραγματικά αξίζει άρχισε την εισήγησή του ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Βάρδας θέλοντας να παρουσιάσει το μοναδικής έμπνευσής του βηματοδότη που δεν έχει ηλεκτρόδια διατηρεί ζωή έως και δέκα χρόνια και το μέγεθός του δεν ξεπερνάει αυτό μιας σφαίρας. Είναι μια ελπίδα που δίνεται στους καρδιοπαθείς αποκλείοντας το σφάλμα της φύσης όπως είπε ο καθηγητής, τον αιφνίδιο θάνατο. Ήδη το πρωτοποριακό σκεύασμα χορηγείται στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η αλήθεια είναι όμως ότι η ιατρική και η καινοτομία κάτι που μπορεί να πουλήσει η χώρα μας στο εξωτερικό, προχωρούν αργά αλλά σταθερά. Ο καθηγητής τόνισε ότι είμαστε πολύ κοντά στην τεχνολογία των εμφυτεύσιμων απινιδωτών μικρού μεγέθους που θα μπαίνουν με μια μικρή τομή κάτω από το δέρμα. Αυτό είναι το στοίχημα των επόμενων χρόνων. Πολλοί μιλούν για υψηλό κόστος αφού ο βηματοδότης αγγίζει ακόμα και τα 1300€ αλλά λίγοι σκέφτονται το πόσο ακριβές είναι μακροχρόνιες θεραπείες όπως αυτή την ηπατίτιδας. Αξίζει να σκεφτεί κανείς ότι ένας τέτοιος βηματοδότης παρακολουθείται για δέκα χρόνια εξασφαλίζοντάς του εύρυθμη λειτουργία. Το επόμενο στοίχημα της επιστήμης θα είναι οι εκφυλιστικές παθήσεις της καρδιάς που θα πρέπει ν αντιμετωπίζονται σε ασθενείς ηλικίας 80 έως 110 ετών.Τι είναι ο νέος βηματοδότης;
Παρά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα συνεχίζει να πρωτοπορεί. Η πανεπιστημιακή, καρδιολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ηρακλείου Κρήτης είναι ανάμεσα στα δέκα κέντρα όλης της Ευρώπης, που εφαρμόζει το λεγόμενο ενδοκαρδιακό βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια.
«Όπως φανερώνει η ονομασία του, πρόκειται για μία νέα γενιά βηματοδοτών, η οποία δεν φέρει ηλεκτρόδια και είναι εξαιρετικά μικροί σε μέγεθος μόλις 1,5 εκατ. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ανάπτυξή τους βασίστηκε σε μία ιδέα που είχε η κλινική μας πριν από 25 χρόνια», σημειώνει ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Πάνος Βάρδας.
Η χρήση του νέου βηματοδότη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κρήτης ξεκίνησε το Δεκέμβριο και μέχρι σήμερα έχει τοποθετηθεί σε 4 ασθενείς με απόλυτη επιτυχία. Ο νέος βηματοδότης έχει αναπτυχθεί από τον αμερικανικό κολοσσό Medtronic, ο οποίος έχει εντάξει την Κρήτη στο παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης!
Άλλα επιτεύγματα της επιστήμης είναι:
1. Υποδορίως εμφυτεύσιμοι απινιδωτές (S-ICD).Αποτελούν την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας και όπως και οι συμβατικοί απινιδωτές αφορούν τη θεραπεία των ασθενών που βρίσκονται σε κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Το βασικό τους πλεονέκτημα ότι σε αντίθεση με τους συμβατικούς, παραμένουν άθικτα τα αγγεία της καρδιάς και του αίματος.
Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος (ΑΚΘ) είναι ο φυσικός θάνατος που αναφέρεται στην απότομη διακοπή των ζωτικών σημείων που οδηγεί σε μη αναστρέψιμο θάνατο, λόγω απώλειας της καρδιακής παροχής, οφειλόμενης σε κοιλιακή ασυστολία, κοιλιακή ταχυκαρδία (ΚΤ) ή κοιλιακή μαρμαρυγή (ΚΜ).Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με 500.000 θύματα ετησίως στην κάθε περιοχή.
2. Νέες μέθοδοι στη βαλβιδοπάθεια. Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί σήμερα την πιο συχνή βαλβιδοπάθεια σε ηλικίες άνω των 70 ετών. Σήμερα, υπάρχουν διεθνώς δύο τεχνικές:
Α. Διαδερμική Αντικατάσταση Αορτικής βαλβίδας (TAVR).Είναι μία εναλλακτική μέθοδος, που σχεδιάστηκε για να προσφέρει μία λιγότερο επεμβατική (αντίστοιχη της στεφανιογραφίας και αγγειοπλαστικής) αντιμετώπιση στο πρόβλημα της σοβαρής αορτικής στένωσης.
Β. Διαδερμικήεπιδιόρθωση Ανεπάρκειας Μητροειδούς βαλβίδας (MitraClip). Η επέμβαση χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεγχειρητική θνητότητα και νοσηρότητα, μικρή διάρκεια νοσηλείας, σημαντική μείωση του βαθμού της ανεπάρκειας και σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κατάστασης. Έχει επίσης αποδείξει όφελος ως προς τη μείωση των επαναεισαγωγών και παρέχει αθροιστικό όφελος στις θεραπείες καρδιακού επανασυγχρονισμού.

Όσον αφορά στα νέα φάρμακα για τις καρδιοπάθειες, το ενδιαφέρον στρέφεται στην ουσία LCZ696, η οποία δείχνει να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Η πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στα καρδιαγγειακά δεν έχει γίνει δυστυχώς στα εγκεφαλικά επεισόδια ανέφερε ο καθηγητής κ. Κώστας Βέμμος Δυστυχώς στα εγκεφαλικά οφείλονται ακόμα το 22% των θανάτων. Αντίθετα στις ΗΠΑ είναι η 4η αιτία θανάτου καθώς έχουν κατεβάσει τα ποσοστά χάρις στις πολύ καλά οργανωμένες εξειδικευμένες μονάδες. Τα εγκεφαλικά είναι κατά 20% θανατηφόρα και κατά 29% αιτίες αναπηριών. Ο λόγος, γιατί δεν κάνουμε εύκολα και γρήγορα καθετηριασμούς στον θρόμβο. Υπάρχουν ειδικά στεντ που μπορούν να κρατήσουν το εγκεφαλικό αγγείο ανοικτό και με εύκολο τρόπο να φτάσουμε μέχρι τον θρόμβο αφαιρώντας τον «ψαρεύοντάς» τον όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, σώζοντας τη ζωή του ασθενή. Μια μονάδα εγκεφαλικών και μόνο αν υπήρχε θα μπορούσε να σώσει ένα στα τρία περιστατικά. Αυτό θα σήμαινε έως και 25% λιγότερους θανάτους.πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID