EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

Μια προφητεία που επαληθεύεται: Η νέα «φούσκα» που απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Αυτή τη φορά η νέα κρίση θα προέλθει από μια νέα «φούσκα» πολύ χειρότερη από τα αφερέγγυα στεγαστικά και τις απορρυθμισμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

«Απληστία (= πλεονεξία.. Κάποιος που θέλει όλο και περισσότερα.)»
Από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα
Πάπας Γρηγόριος ο Α΄

Νταβός, χειμώνας 2011. Το χωριό σκεπασμένο από χιόνι. Έξω το κρύο είναι διαπεραστικό. Μέσα στις αίθουσες που διεξάγεται το ετήσιο Forum, η ατμόσφαιρα «θερμαίνεται». Οι μεγάλοι της πολιτικής, της οικονομίας, των επιχειρήσεων αισιοδοξούν για το μέλλον του καπιταλισμού. Ύστερα από τέσσερα χρόνια βαθιάς κρίσης. Ύστερα από μεταστάσεις της κρίσης του 2007 από τα στεγαστικά αφερέγγυα δάνεια, στην κρίση του χρηματοοικονομικού συστήματος και από αυτήν στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, οι παρόντες διατυπώνουν σεμνά και συγκρατημένα την άποψη ότι η κρίση παρήλθε. Το μεγάλο τσουνάμι συγκρατήθηκε. Φυσικά με απώλειες θέσεων εργασίας και ύφεση.

Τα κράτη διέσωσαν τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες στην Αμερική και τις συστημικές τράπεζες στην Ευρώπη με δάνεια από χρήματα φορολογουμένων. Το νεοφιλελεύθερο λάθος της πτώχευσης της Lehman δεν επανελήφθη. Οι επενδυτικές τράπεζες ενσωματώθηκαν στις καταθετικές, οι οποίες λειτουργούσαν σε ρυθμισμένο περιβάλλον. Παράλληλα εξαγγέλθηκε η πρόθεση για λήψη μέτρων για τα προϊόντα εκτός ρυθμίσεων, όπως τα Hedge funds, τα CDO’s, οι «πονηρές» τιτλοποιήσεις και άλλα εξωτικά προϊόντα το ύψος των οποίων είχε φτάσει μέσα σε μια δεκαετία να είναι ισοδύναμο με το παγκόσμιο ετήσιο ΑΕΠ και το παγκόσμιο χρέος. Δηλαδή τα 63 τρισ. δολάρια.

Οι κεντρικές τράπεζες μηδένισαν σχεδόν τα επιτόκια δανεισμού, ώστε να αναστραφεί η κρίση στην πραγματική οικονομία και να αντιμετωπιστεί η ύφεση και συνεπώς η πολιτικά εκρηκτική ανεργία.
Η Ευρωζώνη, που σήκωσε το κύριο βάρος της κρίσης των κρατικών ομολόγων, άρχισε τότε να διαμορφώνει ένα σύστημα διάσωσης για τα κράτη μέλη της και να αντιμετωπίζει δειλά το πρόβλημα της αρχιτεκτονικής της. Η παγκόσμια κοινότητα λοιπόν εμφανίστηκε αισιόδοξη και η παγκοσμιοποίηση συνεχίζει την θριαμβευτική της πορεία.

Σε μια μικρή περιφερειακή αίθουσα όμως, ένας νεαρός απόφοιτος του Cambridge, συνεργάτης της εταιρείας συμβούλων Wynman, κερδίζει τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Barrie Wilkinson με την εισήγησή του (‘’ The Financial Crisis of 2015: An Avoidable History’’) σκορπάει ρίγη φόβου για το μέλλον. Τι λέει ο νέος μας;

Με λίγα λόγια, αφού αναφερθεί στην «φυσική» τάση του συστήματος να παράγει «φούσκες», ως κύριο όπλο κέρδους για τράπεζες και ιδιώτες, προβλέπει ότι το 2015 θα ζήσουμε την αρχή μιας μεγαλύτερης κρίσης. Και η κρίση θα προέλθει από μια νέα «φούσκα» πολύ χειρότερη από τα αφερέγγυα στεγαστικά και τις απορυθμισμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες: την φούσκα των εμπορευμάτων (commodities)! Που θα συνοδευτεί με κρίση στις αναδυόμενες αγορές, που είναι οι κύριοι παραγωγοί πετρελαίου, φυσικού αερίου, εξόρυξης μετάλλων κλπ. Και από την υπερ-καταναλώτρια Κίνα με τη μείωση του ΑΕΠ της, αλλά και από τις χώρες καταναλωτές εμπορευμάτων. Και αυτές οι εξελίξεις στις αγορές, θα τροφοδοτήσουν το σκάσιμο της φούσκας που θα έχει στο μεταξύ δημιουργηθεί. Αυτά είπε πριν 4 χρόνια.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο «προφήτης» αποδεικνύεται σωστός. Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε αύξηση της τιμής των εμπορευμάτων. Τα συμβόλαια αγοράς ανεβάζουν τις τιμές των εμπορευμάτων στα ύψη και την ανάπτυξη της Βραζιλίας, Ρωσίας, και άλλων παραγωγών χωρών σε ζηλευτά ποσοστά. Αλλά και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, που προέρχεται από πλεονασματικά κράτη και χρήματα που πλεονάζουν σε πλούσια Funds βαθύπλουτων ιδιωτών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων κλπ. Όλα αυτά τα μυθικά κεφάλαια αντί να οδηγηθούν σε παραγωγικές επενδύσεις, που δημιουργούν θέσεις εργασίας, προτίμησαν σε μεγάλο βαθμό να συνεχίσουν την εκτός μέτρου κερδοφορία τους επενδύοντας στη νέα φούσκα. Βλέπετε η προηγούμενη είχε σκάσει και η κερδοφορία από αυτήν μειώθηκε με τις έστω και δειλές ρυθμιστικές παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Δεν ξέρω αν θα επαληθευθεί ο νέος ως προς τον χρόνο της έκρηξης. Όμως είμαστε μάρτυρες εδώ και καιρό της δραματικής πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Και πρόσφατα της κατάρρευσης των τιμών των μετάλλων και άλλων εμπορευμάτων. Των φημών για επικείμενη πτώχευση υπερχρεωμένων κολοσσών του εμπορίου και της παραγωγής . Της κρίσης στο χρηματιστήριο και της μείωσης της αύξησης του ΑΕΠ στην Κίνα. Της δραματικής αντιστροφής της οικονομίας στην Ρωσία και στη Βραζιλία κατά κύριο λόγο, αλλά και στις άλλες αναδυόμενες αγορές.

Και τελικά το πρόβλημα θα μεταφερθεί στις συστημικές τράπεζες Ευρώπης και Αμερικής, οι οποίες δάνειζαν όλο αυτό τον καιρό με χαμηλά επιτόκια τις αναδυόμενες αγορές. Το τι θα συμβεί αν οι αντιδράσεις των κρατών δεν ευδοκιμήσουν, καλύτερα να μην το σκαφτόμαστε.

Σ’ αυτό το περιβάλλον ίσως συντονιστεί και η δική μας ξεχωριστή κρίση. Και τότε ο ξαφνικός έρωτας της αριστερής μας κυβέρνησης για τις επενδύσεις και κατά συνέπεια για την παγκοσμιοποίηση δεν θα προλάβει να εκδηλωθεί και να φέρει την αγαπημένη μας ανάπτυξη. Και το όραμα του υφυπουργού κ. Μάρδα για την δημιουργία του «Νταβός της Μεσογείου» σε ελληνικό νησί, να μείνει στα χαρτιά. Ή μάλλον στην φαντασία του.

Πολλοί πιστεύουν, ότι στην πραγματικότητα αυτά που συμβαίνουν στην οικονομία είναι αποτέλεσμα των ανισορροπιών που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση. Από το 1300 και μετά είναι το μόνο σύστημα που παράγει πλούτο. Και το ζήτημα δεν είναι να κλειστούμε σε μια οικονομία αυτάρκη τύπου φασιστικού ή Βορειοκορεάτικου. Το ζήτημα είναι να υπάρξει μια παγκόσμια διακυβέρνηση, που να αντιμετωπίσει ρυθμιστικά την παγκόσμια οικονομία. Μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ανατροπή του κυκλικού φαινομένου των κρίσεων. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα, με μοναδική εξαίρεση την Ευρώπη, που προσπαθεί με περιφερειακούς κανόνες να δαμάσει τις φούσκες. Χωρίς να τα πολυ-καταφέρνει…πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Επανέρχεται από αύριο ο δακτύλιος στην Αθήνα

Σε ισχύ θα τεθούν από αύριο Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας των οχημάτων στους τρεις δακτυλίους της Αττικής, μικρό, μεγάλο και πράσινο.

Υπενθυμίζεται, ότι τα όρια του δακτύλιου ορίζονται από τις εξής οδούς και λεωφόρους: Λ. Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Λ. Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή - Λ. Ανδρ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Λ. Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Λ. Αλεξάνδρας.

Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιόγραμμων, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό) και τις περιττές (μονές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιόγραμμων, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).

Τα μέτρα δεν ισχύουν τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Εφ' όσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι, τα μέτρα μπορούν να αρθούν με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο Τσίπρας ξέρει πως να υπηρετεί την πατρίδα του...!

Του Γιάννη Λαζάρου

Η μεγάλη πλάκα της πλάκας που έχει η πατρίδα του Τσίπρα είναι το ότι εμείς δεν μπορούμε να γελάσουμε. Πόσο να γελάσεις με την αηδία; Κάποια στιγμή σε πνίγει η εμετική διάθεση. Με ένα κρεσέντο επικοινωνιακής τακτικής οι επικοινωνιολόγοι σκέφτηκαν: "αφού τον κάναμε πρωθυπουργό, είναι ώρα να τον κάνουμε και άντρα".

Έτσι λοιπόν ο μέχρι χτες πολέμιος των στρατών και των συνόρων, μια κανονική "ντακότα", ντύθηκε πολέμαρχος. Δερμάτινα μπουφάν με πουλάδες (τις κέρδισε κυνηγώντας κοτόπουλα στο Αθαμάνιο), γυαλιά μάχης, εικόνες από Top Gun να χορτάσει και ο τελευταίος άνεργος.

Για τον άλλον πολέμαρχο τον Πάνο δεν χρειάστηκαν έξοδα, το τζάκετ ήταν ευγενική προσφορά της τεντοποιίας "Φαταούλας", με την υποχρέωση να μην φάει στην καραβάνα το προσωπικό.

Του έστρωσε κόκκινο χαλί η πατρίδα του τού Τσίπρα, για να μην ακουμπήσει στο λερωμένο χώμα της το αγνό του ποδάρι. Όλα αυτά τα κάνει η πατρίδα του εις αναγνώρισην των εξαιρέτων πράξεων, τόσο για την μέχρι πρότινος πορεία του αλλά και για τις θυσίες των τελευταίων ετών. Οι υπηρεσίες, που κλήθηκε να εκπληρώσει μετά την εκλογική του νίκη, εκπληρώθηκαν υπέρ του δέοντος και η πατρίδα του ευγνωμονούσα του απονέμει τιμές.

Η πατρίδα του Τσίπρα, είναι μια πατρίδα που τα γουστάρει αυτά και πράττει αναλόγως. Γιατί όταν ο Τσίπρας είχε κληθεί να υπηρετήσει μια άλλη πατρίδα, έκανε τα αδύνατα δυνατά να την κοροϊδέψει και να την χλευάσει. Ο ίδιος τα ομολόγησε σε μια συνέντευξη εδώ και χρόνια στους "Schooligans" όπου μεταξύ άλλων είπε:

schooligans: Συμφωνείς με την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας;
Τσίπρας: Συμφωνώ με την κατάργηση του στρατού. Να καταργηθούν όλοι οι στρατοί.
schooligans: Και μέχρι να γίνει αυτό;
Τσίπρας: Μέχρι να γίνει, είμαι υπέρ της ισόχρονης κοινωνικής θητείας. Αντί να πηγαίνεις στρατό, να μπορείς να προσφέρεις κοινωνικές υπηρεσίες.

schooligans: Εσύ όταν πήγες στρατό, είχες βάλει βύσμα;
Τσίπρας: Ναι, είχα βάλει. Είχα έναν γνωστό, Πασόκο εκείνη την εποχή, τον οποίο τον πήρα τηλέφωνο για να κάνει κάτι και αυτός τα ‘κανε χειρότερα. Καλύτερα ήμουν πριν το βύσμα!
schooligans: Κακοπέρασες;
Τσίπρας: Δεν μπορώ να πω ότι κακοπέρασα, αλλά εκείνη την εποχή αισθανόμουν ότι αν μ’ έπιανες από τη μύτη, θα έσκαγα. Στο τέλος, όμως, στάθηκα τυχερός. Είχα βρει έναν νόμο που είχε βγάλει τότε ο Τσοχατζόπουλος που έλεγε ότι αν είσαι στο στρατό και κατέβεις υποψήφιος βουλευτής, παίρνεις προσωρινή απόλυση και επανέρχεσαι μετά. Κατέβηκα, λοιπόν, στις εκλογές. Ήμουν ο πρώτος οπλίτης στην ιστορία του ελληνικού στρατού που είχε γίνει υποψήφιος βουλευτής. Όταν επανήλθα στον στρατό, είχε μειωθεί η θητεία από 15μηνο σε 12μηνο. Κι έτσι εκεί που χρώσταγα έξι μήνες για ν’ απολυθώ, χρώσταγα ξαφνικά τρεις! Άσε που είχε πέσει τρελό σύρμα στη μονάδα ότι ήμουν υποψήφιος βουλευτής κι από κει που με στέλνανε για αγγαρείες, μόνο προσοχές δε μου βαράγανε!
schooligans: Φοβερό!
Τσίπρας: Έτσι είναι στον στρατό μωρέ…

Η πατρίδα του Τσίπρα τα άκουγε από τότε αυτά και έτριβε τα χέρια της γι' αυτό και σήμερα του στρώνει κόκκινα χαλιά. Είναι η ίδια πατρίδα που έντυνε τον Μητσοδράκουλα πιλότο και πολέμαρχους όλες τις "ντακότες" από τον Σαμαρά, τον Αβραμόπουλο, τον Σημίτη μέχρι και τον Κωστάκη το ναυτάκι.

Η πατρίδα τους λοιπόν, είναι για γέλια. Το γελοιοδέστερο όλων είναι πως δεν έχει όνομα. Οι τύποι αυτοί χρησιμοποιούν το Ελλάδα για όνομα, όπως οι Σκοπιανοί το Μακεδονία. Μπορεί τα παγκόσμια αφεντικά να τους αναγνωρίζουν σαν Έλληνες, αλλά το ίδιο κάνουν και με τα Σκόπια, δεν την λένε FYROM.

Η πατρίδα η δική μου δεν στεναχωριέται γιατί από παλιά ξεχωρίζει τα ανδρείκελα και τα ανδράποδα από αυτούς που την νοιάζονται. Η δική μου πατρίδα έχει σιτιστή τον Χαρίλαο που διέθεσε τις 150 δρχ. της επιταγής που έλαβε από τους γονείς του για να φάει μια διμοιρία στην οποία δεν είχε φτάσει συσσίτιο για πέμπτη μέρα.

Η δική μου πατρίδα δεν στρώνει κόκκινα χαλιά σε κανέναν, πόσο μάλλον σε "ντακότες". Αυτή η πατρίδα γνωρίζει πολύ καλά πως οι άντρες και οι γυναίκες που την σέβονται δεν της προσφέρουν υπηρεσίες επ' αμοιβή.

Όποιος αμείβεται για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα γίνεται αυτομάτως υπήκοος της πατρίδας του Τσίπρα.

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Διοικητικοί υπάλληλοι Πανεπιστημίων: Συγκέντρωση τη Δευτέρα έξω από την Ευελπίδων

Συγκέντρωση στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων πραγματοποιούν στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων, υπερασπιζόμενοι 14 συναδέλφους τους.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, καταγγέλλουν «τη δίωξη της απεργίας 3,5 μηνών των διοικητικών υπαλλήλων» και ζητούν να αρθεί κάθε δίωξη σε βάρος των απεργών των ΑΕΙ.

«Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε δίωξη υπέρ της εφαρμογής των αντεργατικών μέτρων και των μνημονίων», συμπληρώνουν.

 
 
 
ΠηγήΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να μην περάσουν τα προωθούμενα φορολογικά μέτρα τα οποία θίγουν ανεπανόρθωτα τον κλάδο τους, δηλώνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, από την Βόρεια Ελλάδα, την Θεσσαλία αλλά και την Αττική.

Οι αγρότες ανταποκρίθηκαν σήμερα στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων και συμμετείχαν μαζικά, σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

Οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη έλαβαν ομόφωνα την απόφαση για δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και μαζική κάθοδο στην Αθήνα αλλά και τρακτέρ στους δρόμους, διότι όπως τόνισαν, είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί η «άδικη» και «βάναυση» όπως την χαρακτήρισαν φορολόγηση που θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για τον κλάδο τους.

Η ακριβής ημερομηνία έναρξης των κινητοποιήσεων τους όπως και το περιεχόμενο τους, θα καθοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα ενώ απευθύνεται ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε πνεύμα συνεργασίας να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, διότι όπως επισημαίνουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής «δεν μας χωρίζει τίποτα, τα προβλήματα είναι κοινά».

Στην σύσκεψη μετείχαν αγρότες από τις Σέρρες, την Δράμα, την Κοζάνη, την Κατερίνη, την Θεσπρωτία, την Φθιώτιδα, την Βοιωτία, την Αττική και την Θεσσαλία, ενώ το παρών έδωσαν και οι αλιείς της Μαγνησίας, όπως και ο πρόεδρος των Λαϊκών Αγορών Ελλάδος. Κοινός τόπος η αγανάκτηση όλων για τα επερχόμενα μέτρα αλλά και η απόφαση να αντιδράσουν δυναμικά ώστε να μην εφαρμοστούν.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στην Λάρισα, αγροτική σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. Όπως έχει ήδη επισημανθεί σε σχετική ανακοίνωση θα ληφθούν αποφάσεις για την οργάνωση πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων «ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ώστε να στηθεί ισχυρό μπλόκο στην φοροεπιδρομή σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων».

 
 
 
ΠηγήΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΠΟΜΙΔΑ: Η ακίνητη περιουσία εκτελείται εν ψυχρώ από το Πολυνομοσχέδιο

Την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων προκάλεσαν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου με τις οποίες αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση του εισοδήματος από ενοίκια και ειδικά η επιβολή φόρου σε ανείσπρακτα ενοίκια.

Επίσης αντιδρούν για την επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα διατηρητέα κτίσματα. Η ομοσπονδία των ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ) έστειλε σχετική επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την οποία ζητά άμεση συνάντηση. Η επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ κο Στράτο Παραδιά έχει ως εξής:

"Με τις διατάξεις του σν που δώσατε σε "διαβούλευση" μέσα σε μια Κυριακή, και χωρίς καμιά απολύτως ουσιαστική διαβούλευση μαζί μας, οδηγείτε κυριολεκτικά στο εκτελεστικό απόσπασμα τεράστιες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων. Συγκεκριμένα, με διατάξεις που ελάχιστοι μπορούν να καταλάβουν:

1. Επιβάλλετε στυγνή φορολόγηση στα αποδεδειγμένα ανείσπρακτα μισθώματα, εξωθώντας την κοινωνία σε αναγκαστικές εξώσεις, αλλά και αυτοδικίες, αφού και οι νόμιμες εξώσεις σήμερα απαγορεύονται.

2. Αυξάνετε τη φορολογία των μισθωμάτων έως και 40% την ώρα που ζητάτε την καταβολή βαρύτατου ΕΝΦΙΑ από τους ίδιους φορολογούμενους.

3. Καταδικάζετε σε αφανισμό και κατεδάφιση τα διατηρητέα κτίρια της χώρας μας άνω των 100 ετών, επιβάλλοντας συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, παρά τη ρητή διάταξη του Συντάγματος (24 παρ.6) και την κυρωμένη από τη χώρα μας Διεθνή Σύμβαση της Γρανάδας (Σ28.1).

4. Η επιβολή συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ στην εκτός σχεδίου γη ήταν πάγιο αίτημά μας, με αποκλειστικό στόχο να υπάρξει δυνατότητα της αναγκαίας αντίστοιχης ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους της αστικής περιουσίας, η οποία αδυνατεί πλέον να ανταπεξέλθει στη δημευτική διπλή φορολόγηση ΕΝΦΙΑ με βάση αντικειμενικές αξίες που ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν, και όχι να αποτελέσει αυτό ένα ακόμη στυγνό φορολογικό μέτρο σε βάρος της ιδιοκτησίας.

Με αλλεπάλληλες επιστολές μας σας ζητήσαμε να μας καλέσετε σε άμεση και ουσιαστική διαβούλευση για τα παραπάνω ζητήματα, τα οποία συμβαίνει να γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, αφού για μας είναι κυριολεκτικά θέματα "ζωής και θανάτου", πλην ματαίως. Σας καλούμε να το πράξετε έστω και τώρα".

 
 

 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τα πάνω κάτω στα όρια ηλικίας: Ποιοι χάνουν και ποιοι τη γλυτώνουν

Με τη ψήφιση του πολυνομοσχέδιου αλλάζουν σημαντικά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Με αποτέλεσμα κάποιοι να χάνουν και κάποιοι να την γλυτώνουν.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, μόνο όσοι ασφαλισμένοι είχαν συμπληρώσει έως τις 18 Αυγούστου τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και τα προβλεπόμενα - ανά ταμείο, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα - ηλικιακά όρια καθώς και οι συνταξιούχοι με βαριές αναπηρίες και όσοι και όσες λαμβάνουν συντάξεις χηρείας "διασώζονται" από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σταδιακά έως τα 67 και τα 62 για μειωμένη ή πλήρη με 40 χρόνια ασφάλισης και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Τη συγκεκριμένη ημερομηνία "κλειδί" προβλέπει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου που κατατίθεται στη Βουλή. Το πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει, ωστόσο, καμία διάταξη ούτε για την έμμεση αύξηση της 35ετίας (έως τα 40, όπως επιβάλλει το 3ο Μνημόνιο) ούτε για τον τρόπο επιβολής της πρόσθετης ποινής - μείωσης 10% - επιπλέον του 6% ετησίως και του 30% για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Ζητήματα που παραμένουν "ανοικτά" (όπως και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων).

Οι αλλαγές που επέρχονται έχουν ως εξής:

Δημόσιο 

1. Τα ισχύοντα κατά περίπτωση μέχρι και την 18 Αυγούστου 2015 όρια ηλικίας καταβολής της σύνταξης αυξάνονται σταδιακά από την επομένη της ημερομηνίας αυτής έως και την 1η Ιανουαρίου 2022.

2. Βασική + αναλογικής σύνταξη δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση που έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία από 1η Σεπτεμβρίου 2015 και μετά. Συντάξεις που έχουν κανονισθεί αντίθετα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του ν. 3865/2010 αναπροσαρμόζονται από την αρμόδια Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα δε οικονομικά αποτελέσματα αρχίζουν από την ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης.

3. Στο Δημόσιο, το κατώτατο όριο σύνταξης δεν έχει εφαρμογή για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την Υπηρεσία από 1ης Ιουλίου 2015 και μετά και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Οι παραπάνω ασφαλισμένοι μέχρι τη συμπλήρωση του προαναφερομένου ορίου ηλικίας λαμβάνουν το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους κατά περίπτωση. Οι παραπάνω διατάξεις δεν έχουν εφαρμογή για όσους είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας καθώς και όσους λαμβάνουν σύνταξη ως παθόντες στην υπηρεσία. Επίσης οι διατάξεις αυτές δεν έχουν εφαρμογή και για όσους λαμβάνουν κατά μεταβίβαση σύνταξη λόγω θανάτου του/της συζύγου τους ή του γονέα τους.

4. Το ποσό του κατωτάτου ορίου συντάξεις που ισχύει από τις 19 Αυγούστου 2015 παραμένει αμετάβλητο μέχρι την 31 Αυγούστου 2021.

5. Εάν η σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη, το ποσό της μειωμένης σύνταξης μειώνεται περαιτέρω κατά 10% μέχρι τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας.

6. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την Υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους.

Ιδιωτικός τομέας 

Μολονότι δεν αλλάζουν όσα είχαν ψηφιστεί το καλοκαίρι για το νέο συνταξιοδοτικό των απασχολούμενων στον ιδιωτικό και τις ΔΕΚΟ, με το πολυνομοσχέδιο καταργούνται διατάξεις των νόμων 4331 και 4325 / 2015 που ψηφίστηκαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.
Συγκεκριμένα καταργούνται ευνοϊκές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ (επαναχορήγηση σύνταξης 260€), η δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών – συντάξεων, η επιλογή χαμηλότερων ασφαλίστρων για δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, η συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα στον ΗΣΑΠ και των ναυτικών από το επικουρικό χωρίς τα αυξημένα ηλικιακά όρια, το "πάγωμα" της λήψης αναγκαστικών μέτρων έως τα τέλη του 2017 για ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις που δεν έχουν νέες οφειλές κ. α

Χωρίς χρηματοδότηση τα ελλειματικά ταμεία επικουρικής ασφάλισης  

Παύει αναδρομικά από την 1η Σεπτεμβρίου η δυνατότητα χρηματοδότησης των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων και των Μετοχικών Ταμείων από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Επιπλέον καταργείται διάταξη που έδινε προθεσμία έως τα τέλη του 2015 σε επικουρικά ταμεία να μετατραπούν σε ΝΠΙΔ και να αποφύγουν την ένταξη στο ΕΤΕΑ.

 
 
 


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυτό είναι το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

 Αλλαγές στο ποινολόγιο για φοροδιαφυγή - με βαριές ποινές για τους φοροφυγάδες -, στην φορολογία στα ενοίκια, στη ρύθμιση των 100 δόσεων, στα όρια συνταξιοδότησης, στα φάρμακα και την αγορά φυσικού αερίου περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα Οκτωβρίου το οποίο αναρτήθηκε για διαβούλευση.


Το νομοσχέδιο θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και το πρωί της Δευτέρας στις 9 οπότε και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος.
Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ
Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω, καθώς και την εφαρμογή όλων των ασφαλιστικών διατάξεων που περιορίζουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θέτουν σε εφαρμογή τα γενικά όρια ηλικίας που είναι το 62ο  έτος με 40 χρόνια ασφάλισης και το 67ο έτος με 15 ή περισσότερα χρόνια ασφάλισης. Σημειώνεται πως οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις έχουν αναδρομική ισχύ από την πρώτη Ιουλίου και περιλαμβάνουν και τις διατάξεις για την αναλογική καταβολή του κρατικού-εγγυημένου μέρους των αποδοχών από το Δημόσιο.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει βαριές ποινές για φοροφυγάδες με δραστικές αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας. Μεταξύ άλλων προβλέπει αυτόματη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων έως και στο 100% σε περίπτωση όπου δεν αποδοθούν ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ.  Ακόμη αυξάνονται στο 50% τα πρόστιμα για την μη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων (ΦΜΥ και ΦΠΑ) ενώ προβλέπονται περισσότερο αυστηρές ποινικές κυρώσεις για τους οφειλέτες. Όπως αναφέρεται:
«Εφόσον η Φορολογική Διοίκηση διαπιστώνει μη απόδοση, ανακριβή απόδοση, συμψηφισμό, έκπτωση ή διακράτηση Φ.Π.Α., Φ.Κ.Ε., φόρου ασφαλίστρων, παρακρατούμενων, επιρριπτόμενων φόρων, τελών και εισφορών με σκοπό τη μη πληρωμή συνολικά στο Δημόσιο ποσού πάνω από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, καθώς και είσπραξη επιστροφής των παραπάνω φόρων κατόπιν παραπλάνησης της Φορολογικής Διοίκησης με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών ή με την αθέμιτη παρασιώπηση ή απόκρυψη αληθινών γεγονότων, μπορεί, βάσει ειδικής έκθεσης ελέγχου, να επιβάλλει σε βάρος του υπόχρεου προληπτικά ή διασφαλιστικά του δημοσίου συμφέροντος μέτρα άμεσου και επείγοντος χαρακτήρα. Ειδικότερα η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να μην παραλαμβάνει και να μην χορηγεί έγγραφα που απαιτούνται για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων. Στην περίπτωση αυτή δεσμεύεται το πενήντα τοις εκατό (50%) των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχομένου των θυρίδων του υπόχρεου. Το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες, δεσμεύονται στο σύνολό τους».

Επιπλέον επισημαίνεται πως η ρύθμιση των οφειλών θα γίνεται ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και όχι υποχρεωτικά σε 100 δόσεις. Το νομοσχέδιο εμπεριέχει και μια μεταβατική διάταξη η οποία αφορά σε όσους έχουν εκκρεμότητες με την εφορία. Υποθέσεις μπορούν να κλείσουν αρκεί να προστεθεί εφάπαξ ο προβλεπόμενος φόρος και το πρόστιμο που αναλογεί. Το όφελος συνίσταται στη σημαντική μείωση επί του προστίμου που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 50%.

Ο ορισμός της φοροδιαφυγής

Με τις διατάξεις το άρθρου 8 του νομοσχεδίου αλλάζει ο ορισμός της «φοροδιαφυγής» και ορίζεται ότι έγκλημα φοροδιαφυγής διαπράττει όποιος με πρόθεση:

α) προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή φόρου εισοδήματος, ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ή ειδικού φόρου ακινήτων (ΕΦΑ), αποκρύπτει από τα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης φορολογητέα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή ή περιουσιακά στοιχεία, ιδίως παραλείποντας να υποβάλει δήλωση ή υποβάλλοντας ανακριβή δήλωση ή καταχωρίζοντας στα λογιστικά αρχεία εικονικές (ολικά ή μερικά) δαπάνες ή επικαλούμενος στη φορολογική δήλωση τέτοιες δαπάνες, ώστε να μην εμφανίζεται φορολογητέα ύλη ή να εμφανίζεται αυτή μειωμένη,

β) προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή του φόρου προστιθέμενης αξίας, του φόρου κύκλου εργασιών, του φόρου ασφαλίστρων και των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς ή συμψηφίζει ή εκπίπτει ανακριβώς αυτούς, καθώς και όποιος παραπλανά τη Φορολογική Διοίκηση με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών ή με την αθέμιτη παρασιώπηση ή απόκρυψη αληθινών γεγονότων και δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς ή συμψηφίζει ή εκπίπτει ανακριβώς αυτούς ή λαμβάνει επιστροφή, καθώς και όποιος διακρατεί τέτοιους φόρους, τέλη ή εισφορές,

γ) προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή φόρου πλοίων δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς στο Δημόσιο τον φόρο αυτό.

2. Παρακρατούμενοι φόροι, τέλη και εισφορές είναι εκείνοι που ρητά ορίζονται σε επί μέρους διατάξεις ότι παρακρατούνται και τελικά αποδίδονται στο Δημόσιο ή άλλο φορέα από πρόσωπο διάφορο του πραγματικού φορολογουμένου.

3. Όποιος διαπράττει έγκλημα φοροδιαφυγής από τα αναφερόμενα στη παράγραφο 1 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών: α) αν ο φόρος που αναλογεί στα φορολογητέα εισοδήματα ή στα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος ή ανά φορολογική υπόθεση τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ ανά είδος φόρου, ή β) αν το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς που δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς ή επεστράφη ή συμψηφίστηκε ή εξέπεσε ή διακρατείται υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος ή ανά φορολογική υπόθεση: αα) τις πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, εφόσον αφορά φόρο προστιθέμενης αξίας ή ββ) τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ ανά είδος φόρου, τέλους ή εισφοράς σε κάθε άλλη περίπτωση.

4. Επιβάλλεται κάθειρξη αν το ποσό του φόρου, τέλους ή εισφοράς της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ εφόσον αφορά φόρο προστιθέμενης αξίας, ή τις εκατό πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση φόρου, τέλους ή εισφοράς.

5. Όποιος εκδίδει πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία, καθώς και όποιος αποδέχεται εικονικά φορολογικά στοιχεία ή νοθεύει τέτοια στοιχεία, ανεξάρτητα από το αν διαφεύγει ή μη την πληρωμή φόρου, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών, εκτός και αν τα φορολογικά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν για τη διάπραξη ή την υποστήριξη κάποιας από τις πράξεις των παραγράφων 1 έως 4, οπότε ο δράστης τιμωρείται μόνο για την τελευταία ως αυτουργός ή συμμέτοχος.

Ειδικά, όποιος εκδίδει ή αποδέχεται εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολό της ή για μέρος αυτής, τιμωρείται: α) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ και β) με κάθειρξη, εφόσον το ως άνω ποσό υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.

Για την κάλυψη των παραπάνω ορίων δεν υπολογίζονται φορολογικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάπραξη ή την υποστήριξη κάποιας από τις πράξεις των παραγράφων 1 έως 4, οπότε ο δράστης τιμωρείται μόνο για την τελευταία ως αυτουργός ή συμμέτοχος. Θεωρείται ως πλαστό και το φορολογικό στοιχείο που έχει διατρηθεί ή σφραγιστεί με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς να έχει καταχωριστεί στα οικεία βιβλία της αρμόδιας φορολογικής αρχής σχετική πράξη θεώρησής του και εφόσον η μη καταχώριση τελεί σε γνώση του υπόχρεου για τη θεώρηση του φορολογικού στοιχείου.
Θεωρείται επίσης ως πλαστό το φορολογικό στοιχείο και όταν το περιεχόμενο και τα λοιπά στοιχεία του πρωτότυπου ή αντίτυπου αυτού είναι διαφορετικά από αυτά που αναγράφονται στο στέλεχος του ίδιου στοιχείου. Εικονικό είναι το φορολογικό στοιχείο που εκδίδεται για συναλλαγή ανύπαρκτη στο σύνολο της ή για μέρος αυτής ή για συναλλαγή στην οποία το ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη που αναγράφονται στο στοιχείο είναι άγνωστο φορολογικώς πρόσωπο, με την έννοια ότι δεν έχει δηλώσει την έναρξη του επιτηδεύματός του ούτε έχει θεωρήσει στοιχεία στην Φορολογική Διοίκηση.

Εικονικό είναι επίσης το στοιχείο που φέρεται ότι εκδόθηκε ή έχει ληφθεί από εικονική εταιρία, κοινοπραξία, κοινωνία ή άλλη οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση ή νομική οντότητα ή από φυσικό πρόσωπο για το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι παντελώς αμέτοχο με τη συγκεκριμένη συναλλαγή, οπότε στην τελευταία αυτή περίπτωση η ποινική δίωξη ασκείται κατά του πραγματικού υπευθύνου που υποκρύπτεται.

Τα φορολογικά στοιχεία στα οποία αναγράφεται αξία συναλλαγής κατώτερη της πραγματικής θεωρούνται πάντοτε για τους σκοπούς του παρόντος νόμου ως ανακριβή, ενώ τα φορολογικά στοιχεία στα οποία αναγράφεται αξία μεγαλύτερη της πραγματικής θεωρούνται ως εικονικά κατά το μέρος της μεγαλύτερης αυτής αξίας. Δεν είναι εικονικό για τον λήπτη το φορολογικό στοιχείο το οποίο αφορά πραγματική συναλλαγή, αν το πρόσωπο του εκδότη είναι διαφορετικό από αυτό που αναγράφεται στο στοιχείο.

Δεν είναι εικονικό το φορολογικό στοιχείο που εξέδωσε ή έλαβε η κοινωνία κληρονόμων ή ο κληρονόμος ή σύζυγος ή τέκνο αποβιώσαντος ή συνταξιοδοτηθέντος συζύγου ή γονέα, το οποίο φέρεται ότι εκδόθηκε ή λήφθηκε από τον αποβιώσαντα ή συνταξιοδοτηθέντα επιτηδευματία, εφόσον αφορά πραγματική συναλλαγή και πριν από κάθε είδους φορολογικό έλεγχο, έχει καταχωρηθεί στα βιβλία, τόσο του λαμβάνοντα, όσο και του εκδώσαντα το στοιχείο, η αξία αυτού έχει συμπεριληφθεί στις οικείες δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος και έχει γίνει η απόδοση των φόρων που προκύπτουν από το στοιχείο αυτό.

6. Με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους τιμωρείται ο υπόχρεος που δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβώς τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις στοιχεία ή παραστατικά πωλήσεων κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, εφόσον το συνολικό ύψος των συναλλαγών για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα οικεία στοιχεία ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος]

7. Για την επιμέτρηση της ποινής λαμβάνεται ιδίως υπόψη το ύψος του ποσού που αποκρύφτηκε ή δεν αποδόθηκε και η διάρκεια της απόκρυψης ή μη απόδοσης ή ανακριβούς απόδοσης ή διακράτησης. Η μεταχείριση από το δράστη ιδιαιτέρων τεχνασμάτων συνιστά επιβαρυντική περίσταση.πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΠΟΙΟ ΕΥΡΩ;

 Όπως πάμε, τελικά δεν θα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, αλλά θα φύγει το ευρώ από την Ελλάδα.

Αν δεν το έχετε αντιληφθεί, ήδη κινούμαστε με ένα παράλληλο ψηφιακό νόμισμα.
Συγκεκριμένα, λόγω του ότι δεν έχουν ρευστό οι τράπεζες και λόγω των capital controls, καλούμαστε  να κάνουμε συναλλαγές μόνο ψηφιακά μέσω τραπεζών.
Η μόνη διαφορά με ένα πραγματικό άλλο νόμισμα είναι ότι δεν μπορεί να εκδοθεί νέο ούτε να υποτιμηθεί.
Θα σερνόμαστε έτσι, μέσα από μια διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης, με περιορισμένη ποσότητα χρήματος, μέχρι να το χάσουμε όλο, κυρίως μέσω της φορολόγησης και της επιβίωσης.
πηγη
 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εξαρχής «στημένο» το μέτρο των capital controls από τους αριστερούς νεοταξίτες εφιάλτες ;

Διπλός ο στόχος: 

α) Επιβάλλουν εκβιαστικά, δήθεν ως λύση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την «Κοινωνία χωρίς μετρητά» (βλ. ημερίδα Κοινωνία χωρίς μετρητά: Προοπτική ή Εφιάλτης;
 
β) Εάν δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών μέχρι το τέλος του χρόνου και μη αίροντας τα capital controls όπως υποσχέθηκαν (βλ.Ο κ. Σταθάκης συναρτά την πλήρη άρση των capital controls με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «η οποία θα γίνει σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι το τέλος του χρόνου»http://www.capital.gr/story/3067034), παγιδεύουν τον κόσμο σε κούρεμα καταθέσεων
 
Ήταν ή δεν ήταν λοιπόν εξαρχής στημένο το μέτρο των capital controls για να φτάσουμε εδώ που φτάνουμε;;; Και μάλιστα ο σχεδιασμός πρέπει να ξεπερνά τα στενά χρονικά όρια των κυβερνήσεων των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ…
 
in.gr: Μέτρο-σοκ: Μόνιμο «capital control» για συνταξιούχους και Δημόσιο
 
Σχέδιο που προβλέπει την υποχρεωτική χρήση καρτών στις συναλλαγές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων και έλεγχο στις αναλήψεις μετρητών έχει στα σκαριά το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής. Το μέτρο-σοκ αφορά περίπου 3,2 εκατομμύρια συνταξιούχους και εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, βασικός άξονας του σχεδίου είναι να περικοπεί στις παραπάνω κατηγορίες η εβδομαδιαία λήψη μετρητών από τις τράπεζες στα 150 ευρώ από τα 420 ευρώ που είναι σήμερα.

Τα υπόλοιπα χρήματα (μισθοδοσίας ή σύνταξης) θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Από τη συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να εξαιρεθούν συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η χρήση του πλαστικού χρήματος είναι περιορισμένη.πηγη
 ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο Τσίπρας συναντά τον Αριστοτέλη και εμείς μια τυραννική φορολιγαρχία

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντά τον Αριστοτέλη, όχι μεταφορικά σαν μαθητής του αλλά σαν κάποιος εν δυνάμει ενσαρκωτής των «παρεκβάσεων» που ανέλυε ο μεγάλος Σταγειρίτης για τα πολιτεύματα στα «Πολιτικά» του. Άλλες εποχές και άλλες ερμηνείες, αλλά η πολιτική ουσία παραμένει διαχρονική και αναλλοίωτη από την αρχαία μέχρι την σύγχρονη κοινωνία μας.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε Κυβέρνηση αυτών των δυνάμεων που μας έστειλαν εδώ […] Αυτούς εκπροσωπούμε και την επιθυμία αυτή θέλω να κάνουμε πράξη, γιατί θέλουμε στο τέλος της ημέρας να δίνουμε λογαριασμό μονάχα σ’ αυτούς που μας έστειλαν εδώ» τόνισε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις στην Βουλή. Και συμπλήρωσε: «Όχι στις οικονομικές εξουσίες και στην ολιγαρχία αυτού του τόπου. Δίνουμε λογαριασμό στο λαό και μόνο στον ελληνικό λαό».

Δηλαδή η σημερινή κυβέρνηση είναι κυβέρνηση αυτών που την ψήφισαν. Άρα των 1,925,204 ψηφοφόρων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και των επιπλέον 200,423 που ψήφισαν ΑΝΕΛ, που στο εξής θα αναφέρονται στο κείμενο ως «ελληνικός λαός». Αυτοί που «έστειλαν» την κυβέρνηση «εδώ» και στους οποίους αυτή θα δίνει λογαριασμό «στο τέλος της ημέρας».

Και επειδή «ολιγαρχία του τόπου» δεν μπορεί λογικά να είναι οι υπόλοιποι 3,439,968 που δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – χώρια οι επιπλέον 764,061 που δεν ψήφισαν σε σχέση με τον Ιανουάριο – προκύπτει το ερώτημα ποιους εννοεί «ολιγαρχία» ο πρωθυπουργός και φυσικά ποιους εννοεί «ελληνικό λαό»;

Ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο ερώτημα. Πέρα από την δεδομένη αφερεγγυότητα των δημοσκόπων, οι έρευνες δεν λαμβάνουν υπόψιν το ποοστό με το οποίο μια επαγγελματική ομάδα συμμετείχε στις εκλογές. Έτσι, είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια πόσοι π.χ. αγρότες ή συνταξιούχοι ψήφισαν την σημερινή κυβέρνηση.

Με βάση τα exit poll, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. είχαν περισσότερη υποστήριξη, αναλογικά με το γενικό τους ποσοστό, μόνο στους μισθωτούς του δημοσίου τομέα. Με αυτό το δεδομένο η κύρια «λαϊκή βάση» της κυβέρνησης είναι «δημοσιο-υπαλληλική» ή με άλλα λόγια η πολιτική της βάση είναι κυρίαρχα το κράτος.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι οι έμμισθοι υπάλληλοι του κράτους καλούνται να πληρώσουν το μικρότερο κόστος της προσαρμογής του τρίτου μνημονίου. Από το μισθολογικό μέχρι την επιορκία η μεταχείριση τους είναι προνομιακή. Αυτοί κυρίως ψήφισαν, σε αυτούς κυρίως θα δίνεται ο λογαριασμός «στο τέλος της ημέρας».

Αντίθετα, άλλες επαγγελματικές ομάδες που δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν αναφέρθηκαν καν στις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Η εξοντωτική τους υπερφορολόγηση θεωρείται δεδομένη και ούτε καν άξια αναφοράς. Κάπου 300,000 Έλληνες που προφανώς δεν ανήκουν στον «ελληνικό λαό».

Ποιοι όμως ανήκουν στην «ολιγαρχία του τόπου»; Ποιες είναι αυτές οι «οικονομικές εξουσίες» στις οποίες δεν πρόλαβε να εναντιωθεί η κυβέρνηση το πρώτο επτάμηνο αλλά τώρα θα τις σαρώσει υπέρ των συμφερόντων του «ελληνικού λαού»;

Όποιες και αν εννοεί ο πρωθυπουργός σαν τέτοιες, σίγουρα δεν κρύβονται πίσω π.χ. από το λαθρεμπόριο καυσίμων, αφού αυτό δεν αναφέρθηκε. Σίγουρα δεν είναι επιχειρηματίες όπως π.χ. η κ Αγγελοπούλου, που αντίθετα βοηθά την κυβέρνηση. Και μάλλον δεν είναι και τόσο οι παλιοί ή οι επερχόμενοι καναλάρχες, που ειδικά αυτή την εποχή δείχνουν όλοι τους τόσο φιλικοί και αναμορφωμένοι.

Κάποιες από αυτές τις εξουσίες μπορεί να βρίσκονται στις περιβόητες λίστες, αλλά τώρα, παρά την πολιτική βούληση, τα χρονικά περιθώρια στένεψαν, η υποδομή και η στελέχωση είναι ανεπαρκείς και το κυριότερο ο «ελληνικός λαός» είναι ώριμος, όπως έδειξε και στις εκλογές, αν χρειαστεί, απλά να αναγνωρίσει και εδώ την προσπάθεια.

Μήπως τελικά η θεωρούμενη ως ολιγαρχία κατά του «ελληνικού λαού» και της κυβέρνησής του δεν είναι ακριβώς η γνωστή ολιγαρχία την οποία ακόμη και ο κ. Τσίπρας μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο εννοούσε σαν ολιγαρχία του τόπου;

Μήπως «ολιγαρχία» είναι ο υπόλοιπος λαός, που δεν φέρει το «χρίσμα» του «ελληνικού λαού»; Δηλαδή, όλοι εμείς οι μικρομεσαίοι και φτωχοί πολίτες εκτός κρατικών θέσεων και μηχανισμών; Ανεξαρτήτως επαγγελματικής κατηγορίας και σημερινής κοινωνικής θέσης; Μήπως προοριζόμαστε ή παίζουμε ήδη τον ρόλο του «εχθρού» του «ελληνικού λαού»;

Ο Αριστοτέλης έγραφε στα «Πολιτικά» (Βιβλίο Ε΄, Κεφ. 11): «Άλλο μέσο που μεταχειρίζονται οι τύραννοι είναι και το να συκοφαντούν και να φέρνουν σε σύγκρουση φίλους με φίλους και το λαό και τους ξεχωριστούς πολίτες και τους πλούσιους αναμεταξύ τους. Και σύστημα των τυράννων είναι να κάνουν φτωχούς τους υπηκόους τους υποχρεώνοντάς τους να καταβάλλουν εισφορές, ώστε η σωματοφυλακή τους να συντηρείται με δικά τους έξοδα και για να μην έχουν καιρό να συνωμοτούν εναντίον τους, αφού αναγκάζονται να δουλεύουν για να συντηρήσουν τις οικογένειες τους […] Και η βαρειά φορολογία αποβλέπει στον ίδιο σκοπό, όπως π.χ. στις Συράκουσες, όπου μέσα σε πέντε χρόνια την εποχή του Διονυσίου οι πολίτες κατέβαλλαν σα φόρο ολόκληρη την περιουσία τους

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση τελεί σε πλήρη ιδεολογική σύγχυση ταυτότητας μέσα στα σύγχρονα πολιτικά ρεύματα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ενδεχομένως ο χαρακτηρισμός «αποικιακή διακυβέρνηση με ιδιοτελείς σκοπούς», χωρίς ιδεολογικά πρόσημα, να είναι πιο κυριολεκτικός ή έστω προσωρινά πιο χρήσιμος για ερμηνείες γεγονότων και πεπραγμένων.

Ωστόσο, το πολιτικό αποτέλεσμα οδηγεί βραχυπρόθεσμα και για πολλά χρόνια στη δημιουργία μιας φτωχοποιημένης ζώνης στη βάση της κοινωνίας, με όριο λίγο πάνω από το όριο της φτώχειας, και στην κορυφή στον σχηματισμό μιας ολιγαρχικής προνομιούχας κάστας κομματικών και κρατικών στελεχών, που θα νέμονται και θα απολαμβάνουν τις όποιες μικρές ή μεγάλες παροχές των δανειστών σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες τους να επιβάλλουν τον απόλυτο έλεγχο, ανελευθερία και τάξη στην πλειονότητα.
Με τα σύγχρονα πολιτειακά δεδομένα θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το τι συμβαίνει στην χώρα μας σα μια παρεκτροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Σε κάθε περίπτωση σα μια «παρέκβαση» από το «ορθό» πολίτευμα που, όπως γράφει ο Αριστοτέλης, συμβαίνει όταν «δεν εξυπηρετείται το συμφέρον του συνόλου των πολιτών». Αυτό ακριβώς που με αφοπλιστική ειλικρίνεια και βαθειά διχαστικό λόγο υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του.

Αυτό που ανοίγεται μπροστά μας είναι μια φορολογική τυραννεία σχεδόν αποκλειστικά κατά των μικρομεσαίων και των φτωχών με ιδεολόγημα το κτύπημα της «ολιγαρχίας» και στήριγμα τις δομές και το έμψυχο δυναμικό του κράτους.

Η πραγματική ολιγαρχία θα μείνει άθικτη, θα ανανεωθεί σε πρόσωπα και θα ενισχυθεί σε πλούτο από τον δικό μας μόχθο και στέρηση. Αυτό είναι το σχέδιο. Έτσι απλά. Ένα πείραμα «τυραννικής φορολιγαρχίας», αλλά με το πιο πιθανό σενάριο να καταρρεύσει εν τη γενέσει του. Και φυσικά, όχι ήρεμα και ανώδυνα.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που σε λίγο θα κρέμεται πάνω από τον Αλέξη Τσίπρα είναι η Δαμόκλειος Σπάθη – αν όχι ήδη και αν βέβαια προλάβει να γίνει ένας Διονύσιος.


Πηγές:

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ (Ε’-Η΄), Απόδ. Βασίλη Μοσκοβή, Εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη
ΟΜΙΛΙΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (Βουλή, 6 Οκτωβρίου 2015)

Δ. Τρικεριώτης , Twitter: @BlogGnathion
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σε ποιον ελπίζεις;

Πληρώνονται με 5.705 ευρώ τον μήνα και ψηφίζουν να ζεις με 500, 400 ή και καθόλου ευρώ τον μήνα.

Παίρνουν επίδομα οργάνωσης γραφείου και ψηφίζουν νόμους που οδηγούν στο κλείσιμο του δικού σου γραφείου ή μαγαζιού.

Παίρνουν οικογενειακό επίδομα και ψηφίζουν νόμους που καταργούν κάθε δικό σου επίδομα.

Παίρνουν έξοδα κίνησης για να μην τους αγχώνει πόσο ακριβή είναι η βενζίνη και ψηφίζουν νόμους που σε στέλνουν στον εισαγγελέα αν δεν πληρώσεις διόδια.

Έχουν ελευθέρας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και δεν κρατάνε ούτε ενός λεπτού σιγή όταν ελεγκτής σκοτώνει επιβάτη επειδή δεν είχε εισιτήριο.

Έχουν τηλεφωνική ατέλεια για σταθερά και κινητά τηλέφωνα τα οποία μοιράζουν σε όποιον θέλουν, ενώ το δικό σου τηλέφωνο είναι κομμένο κι αν χρειαστείς βοήθεια θα βγεις στο μπαλκόνι να φωνάζεις.

Πληρώνονται έξτρα για κάθε συμμετοχή σε επιτροπή ενώ εσύ έχεις υπογράψει σύμβαση για 4ωρο και δουλεύεις 8 ώρες.

Παίρνουν 1.000 – 1.200 ευρώ επίδομα ενοικίου ενώ εσύ χρωστάς 5 νοίκια και σε πακετάρουν για έξωση.

Έχουν δωρεάν αυτοκίνητο ενώ εσύ αν έχεις ακόμη αυτοκίνητο τρέχεις να πληρώσεις ΚΤΕΟ, να πληρώσεις ασφάλεια, να πληρώσεις τέλη κυκλοφορίας, να πληρώσεις λάστιχα για να μη σκοτωθείς, να πληρώσεις ποινή στην εφορία επειδή απλώς μπορείς και έχεις αυτοκίνητο.

Έχουν πληρωμένους από το κράτος δύο επιστημονικούς συνεργάτες με μισθό 1.600 ευρώ, κάτι που τους μετατρέπει κατευθείαν σε αφεντικά οπότε μην αναρωτιέσαι αν σκέφτονται σαν εργαζόμενοι.

Έχουν φορολογικές απαλλαγές ενώ εσύ θα φορολογείσαι από το πρώτο ευρώ.

Εμφανίζονται στη Βουλή όποτε γουστάρουν, αν γουστάρουν κι όταν πηγαίνουν χαζολογάνε, μυρίζουν παλτά, βλέπουν ποδόσφαιρο στο κυλικείο, τα ξύνουν παίζοντας κομπολόι ενώ εσύ είσαι όρθια 12 ώρες στην ταινία διαλογής σταφυλιών και απαγορεύεται να μιλήσεις στη διπλανή σου ή να μασάς τσίχλα, γιατί θα απολυθείς.

Ειλικρινά, σκέφτεσαι ότι κάποτε μπορεί να ενδιαφερθούν για σένα; Είναι η Εξουσία και είσαι το θύμα της. Τους παρέχονται τα πάντα με αντάλλαγμα να παραδώσουν στο κόμμα την ελευθερία σκέψης τους, το κάνουν, κι εσύ πιστεύεις ότι θα ενδιαφερθούν ειλικρινά για τη δική σου ελευθερία και αξιοπρέπεια;

Το δικό τους «όχι» στο κόμμα θα το πληρώσουν με διαγραφή κι εσύ πιστεύεις ότι όσοι δεν τολμούν να πουν αυτό το «όχι» για να μη χάσουν το βόλεμά τους θα υποστηρίξουν το δικό σου «όχι» στον βιασμό από το κράτος, την εφορία, την τράπεζα και το αφεντικό;

Όσοι πληρώνονται για να υπηρετούν αυτή την Εξουσία είναι καθισμένοι στην πολυθρόνα τους και σ’ έχουν γραμμένο. Τα πόδια αυτής της πολυθρόνας είμαστε εμείς.

Σκέψου λίγο, αξίζει να μένουμε στη θέση μας; Αξίζει να κάθονται επάνω μας; Αξίζει να ελπίζεις σε εκείνον που σε θέλει ακίνητο και φοβισμένο; Γιατί, αυτή ακριβώς είναι η σταθερότητα που σου υπόσχονται. Τίποτε άλλο.

Να μένεις ακίνητο πόδι στην πολυθρόνα τους.
πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!