EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015

Επιστρέφει στα σχολεία η δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία

Επιστρέφει στα σχολεία η ενισχυτική διδασκαλία, με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Αντισταθμιστική εκπαίδευση από μόνιμους και ωρομίσθιους καθηγητές

Ειδικότερα, με την τροπολογία του υπουργείου, επαναφέρεται η ενισχυτική διδασκαλία στο γυμνάσιο και στο λύκειο (γενικά λύκεια και ΕΠΑΛ). Το νέο αυτό πλαίσιο, επονομαζόμενο από το υπουργείο ως «αντισταθμιστική εκπαίδευση», στοχεύει στην κάλυψη γνωστικών κενών και εμβάθυνση στη διδασκόμενη ύλη, ώστε οι μαθητές μπορούν να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα την υποχρεωτική εκπαίδευση, ή να βοηθηθούν στον αγώνα τους για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και ώστε να υπάρξει μείωση της μαθητικής διαρροής.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, οι εκπαιδευτικοί που θα εργαστούν στην αντισταθμιστική εκπαίδευση θα είναι από το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό ή αναπληρωτές πλήρους ωραρίου, που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας, αλλά και προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι που θα προσληφθούν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Επίσης, όπως τονίζει το υπουργείο, οι δαπάνες που θα προκύψουν, θα καλυφθούν μέσω ΕΣΠΑ.

Πώς θα επιλέγονται οι διευθυντές των σχολείων

Η τροπολογία, αλλάζει επίσης και τον τρόπο επιλογής και τοποθέτησης διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η διαδικασία μοριοδότησης διευθυντών θα προβλέπει, εκτός της αξιολόγησης των τυπικών τους προσόντων και της μυστικής ψηφοφορίας, και προφορική συνέντευξη των υποψηφίων.


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η Πορτογαλία δίνει το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά

Το πράσινο φως στις υιοθεσίες παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια άναψε σήμερα η νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

Το σχετικό νομοσχέδιο πέρασε με τις ψήφους του συνόλου των κομμάτων της αριστεράς και σχεδόν είκοσι βουλευτών του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Αν και ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων έχει τεθεί σε ισχύ στη χώρα της Ιβηρικής από τον Φεβρουάριο του 2010, η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια ήταν εκτός ατζέντας. Η σημερινή, ήταν η τέταρτη φορά από το 2012 που το πορτογαλικό κοινοβούλιο καλούνταν να αποφανθεί για το θέμα αυτό,.

«Η βεβαιότητα ότι η ύπαρξη γονέων του ίδιου φύλου ουδόλως βλάπτει την ανάπτυξη των παιδιών έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί», υποστηρίζουν οι σοσιαλιστές στην πρόταση νόμου που κατέθεσαν, επισημαίνοντας πως η υιοθεσία από ομοφυλόφιλα ζευγάρια επιτρέπεται ήδη σε 18 χώρες και 38 Πολιτείες ή δικαιοδοσίες των ΗΠΑ.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ξεπαγώνει το πρόστιμο των 78 εκατ. ευρώ που «έκαψε» τη Σαββαϊδου

Μετά την αποπομπή της Κατερίνας Σαββαϊδου εξαιτίας της ποινικής έρευνας σε βάρος της για την επανεξέταση και το πάγωμα προστίμου 78 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία Gennet ΑΕ, ο προσωρινός αναπληρωτής της στη θέση του γ.γ. Εσόδων Ιωάννης Μπάκας διέταξε σήμερα την ακύρωση της επανεξέτασης του προστίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μπάκας επικαλούμενος νομικές διατάξεις, αναφέρει στην απόφασή του πως ο επανέλεγχος αυτός δεν έπρεπε να διαταχθεί από την κ. Σαββαΐδου, επιβαρύνονατς τη θέση της πρώην γ.γ. Εσόδων.

Υπενυμίζεται ότι η Κατερίνα Σαββαΐδου παύθηκε από τα καθήκοντα της με κυβερνητική απόφαση εξαιτίας αυτής της υπόθεσης και η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε σε βάρος της ποινική δίωξη για απόπειρα απιστίας στην υπηρεσία, κατηγορία που απαγγέλθηκε σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η δικογραφία σε βάρος της κ. Σαββαΐδου, σχηματίστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς μετά από διαδικτυακό δημοσίευμα τον περασμένο Αύγουστο, το οποίο αναφέρονταν σε εμπλοκή της κ. Σαββαΐδου στο θέμα του προστίμου, το οποίο ουσιαστικά με την εντολή για επανέλεγχο δεν έχει καταστεί απαιτητό. Στο δημοσίευμα αναφερόταν επίσης πως για την συγκεκριμένη εταιρεία εκκρεμεί δικογραφία που αφορά κατηγορία τοκογλυφίας, καθώς φέρεται να δάνειζε άλλη εταιρεία με υπέρογκα επιτόκια.

Η κ. Σαββαΐδου παρέδωσε στους εισαγγελείς υπόμνημα στο οποίο αρνήθηκε οποιαδήποτε ποινική ευθύνη της στην υπόθεση του επίμαχου προστίμου.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Προϋπολογισμός 2016: Θα πέφτουν οι φόροι σαν το... χαλάζι

Στη Βουλή κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ως το 2018. Hπιότερη ύφεση προβλέπεται για φέτος και του χρόνου, ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν σταθεροί. Προβλέπει μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,2 δισ. ευρώ είναι πρόσθετοι φόροι. Επίσης ύφεση 0,7% το 2016 και πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά.

Η επεξεργασία του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την ερχόμενη Τετάρτη 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις. Στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του θα αρχίσει την 1η Δεκεμβρίου, ημέρα Τρίτη, και θα ολοκληρωθεί έπειτα από πέντε συνεδριάσεις με την ψήφισή του, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία.


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καταθέτει τον προϋπολογισμό


Τι προβλέπει

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,2 δισ. ευρώ είναι πρόσθετοι φόροι και 2,5 δισ. ευρώ περικοπές στις δαπάνες με κυριότερες τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Τα έσοδα του προϋπολογσιμού το 2016 αναμένεται να διαμορφωθούν στα 53,527 δισ. ευρώ έναντι 53,091 δισ. ευρώ φέτος, ενώ οι δαπάνες του θα ανέλθουν στα 55,751 δισ. ευρώ έναντι 55,664 δισ. ευρώ φέτος.

Το 2015 αναμένεται να σημειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ ενώ για το 2016 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ.

Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 25,4% έναντι 26,5% του ΑΕΠ το 2014 και να παραμείνει στάσιμη το 2016 στο ίδιο επίπεδο.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «στο διάστημα που μεσολάβησε από την κατάθεση του προσχεδίου μέχρι το τελικό σχέδιο, υπήρξε μια σημαντική θετική εξέλιξη: η αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την οικονομική μεγέθυνση των ετών 2015 και 2016. Με την αυστηρή έννοια, δεν υπήρξε ύφεση το 2015, αφού το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο. Σε σχέση με την πρόβλεψη του προσχεδίου για ύφεση - 2,3% το 2015 αυτό συνιστά εντυπωσιακή βελτίωση. Η ελληνική οικονομία άντεξε διαψεύδοντας τα σενάρια καταστροφής».

Οι εξελίξεις αυτές - σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών - έδωσαν έναν μικρό δημοσιονομικό χώρο που επέτρεψε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:


«Τη μείωση του βάρους των δημοσιονομικών παρεμβάσεων κατά περίπου 500 εκατ. Η ετήσια απόδοση των μέτρων, από 6,2 δισ. στο προσχέδιο έπεσε στα 5,7 δισ. στο τελικό σχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα αποσπάσει 500 εκατ. λιγότερα από την ιδιωτική οικονομία.


Την αύξηση των πιστώσεων προς τα νοσοκομεία κατά άλλα 150 εκατ. πλέον των 150 εκατ. που είχαν εξασφαλιστεί από το προσχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτηθούν με 300 εκατ. περισσότερα σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό.


Την αύξηση των επιστροφών φόρων κατά 180 εκατ. περιορίζοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους πολίτες.


Επιπλέον, συνεχίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο φετινός προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρόβλεψη για έσοδα 150 εκατ. από την αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα που θα εξασφαλίζει δικαιότερη κατανομή των βαρών. Η προσπάθεια αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, «δεν έχουν προϋπολογιστεί έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αύξηση της εισπραξιμότητας, και παρόμοια 'διαχειριστικά' μέτρα που είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθούν. Όποια επιπλέον έσοδα προκύψουν από τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, θα αποτελέσουν κέρδος για το σύνολο των πολιτών».
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κλειστοί σήμερα όλοι οι σταθμοί του μετρό στις Βρυξέλλες

Όλοι οι σταθμοί του μετρό των Βρυξελλών θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία μεταφορών της πρωτεύουσας του Βελγίου (Stib), αφού η χώρα αύξησε το επίπεδο συναγερμού για την τρομοκρατία στο ανώτατο όριο εξαιτίας μιας «επικείμενης» απειλής.

«Έπειτα από τη σύσταση του κέντρου κρίσεων της Δημόσιας Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, όλοι οι σταθμοί του μετρό (…) θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα. Είναι ένα προληπτικό μέτρο», ανακοίνωσε η Stib σήμερα το πρωί στον ιστότοπό της.ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αρχή του τέλους της Σένγκεν αποφάσισε η Ε.Ε.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν ταχεία επανεξέταση των κανόνων της ζώνης Σένγκεν, ώστε να επιτραπεί η πραγματοποίηση «συστηματικών ελέγχων σε ευρωπαίους πολίτες», καθώς οι συστηματικοί, σε βάθος έλεγχοι περιορίζονται σήμερα μόνο στους πολίτες τρίτων κρατών.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. συνεδρίασαν στις Βρυξέλλεςέπειτα από αίτημα της Γαλλίας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και αποφάσισαν να τεθούν «αμέσως» σε εφαρμογή ενισχυμένοι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και τους ευρωπαίους πολίτες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη συνεδρίαση οι υπουργοί της ΕΕ αποφάσισαν επίσης,να ανταλλάξουν τα στοιχεία επιβατών που μετακινούνται αεροπορικώς εντός της ΕΕ, να περιορίσουν το εμπόριο όπλων και να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να «προτείνει μια στοχευμένη αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν».

Η αναθεώρηση αυτή πρέπει να επιτρέψει τηνπραγματοποίηση «συστηματικών ελέγχων σε ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι να περιλαμβάνουν την επαλήθευση βιομετρικών πληροφοριών»,αναφέρεται στα συμπεράσματα της υπουργικής συνόδου.

«Λάβαμε ισχυρές, επιχειρησιακές αποφάσεις με αποτελέσματα που πρέπει να έχουν επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του έτους» είπε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Πρέπει να είμαστε αδυσώπητοι στην αποφασιστικότητά μας, πρέπει να επιταχύνουμε τη δράση μας, αλλιώς η Ευρώπη θα χάσει τον δρόμο της» είχε πει νωρίτερα ο Μπερνάρ Καζνέβ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Λουξεμβούργου, είπε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν «να ενισχύσουν σημαντικά» τα μέσα καταπολέμησης του βίαιου εξτρεμισμού.

Ο Ετιέν Σνάιντερ, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης, είπε ότι η άμεση και ενισχυμένη δράση «δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση».

Τόνισε ότι τα κράτη μέλη ζήτησαν από την Κομισιόν να εξετάσει αλλαγές στο σύστημα της ζώνης Σένγκεν, προκειμένου να κλείσουν τυχόν «παραθυράκια».

* Η συνθήκη Σένγκεν προβλέπει ότι οι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν ανεμπόδιστα στις χώρες της ζώνης Σένγκεν, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Απίστευτη δικαιολογία Σγουρίδη για την αύξηση των εισιτηρίων στο 1,40 αντί για 1,30

«Θέλαμε η αύξηση στα εισιτήρια να είναι στο 1,30 αλλά το μισό δεν γινόταν να είναι 0,65 και το πήγαμε 1,40. Είναι πρακτικό το ζήτημα και όχι οικονομικό».

Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Παναγιώτης Σγουρίδης στην πρωινή εκπομπή του MEGA, όταν του ζητήθηκαν διευκρινήσεις που αφορούν στις αυξήσεις των εισιτηρίων στα ΜΜΜ (λόγω αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23%) από 1η Ιανουαρίου 2016.

Ο κ. Σγουρίδης υποστήριξε επίσης, ότι το 1,40 είναι ακριβό εισιτήριο όταν κάποιος μετακινείται από το Σύνταγμα στην Ομόνοια, αλλά δεν είναι ακριβό όταν η μετακίνηση γίνεται από το Σύνταγμα στην Κηφισιά.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!