EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Μαύρη τρύπα 12 δισ. στα ταμεία - Δυο χρόνια στην ουρά για σύνταξη

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν οι εργαζόμενοι στα ταμεία τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ασφαλιστικοί οργανισμοί.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), κ. Αντώνης Κουρούκλης, στην έναρξη του 32ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της, η μαύρη τρύπα στο συνταξιοδοτικό σύστημα ανέρχεται περίπου σε 12 δισ. ευρώ.

Οι αιτίες που διογκώνουν τη μαύρη τρύπα είναι η ανεργία, οι ελαστικές μορφές εργασίας, η αδήλωτη εργασία και η εισφοροδιαφυγή, η οικονομική αιμορραγία των Ταμείων, από τις άτοκες καταθέσεις και το χρηματιστήριο έως τα δομημένα ομόλογα και το PSI. Επίσης ευθύνεται η ασυνέπεια του κράτους στις υποχρεώσεις του , ο φαύλος κύκλος των οφειλών του ενός φορέα στον άλλο και οι εθελούσιες εξόδους προσωπικού τραπεζών και ΔΕΚΟ.

Παράλληλα, οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ, συνολικά υπερβαίνουν τις 350.000. Για την έκδοση σύνταξης, απαιτούνται από 6 έως και 24 μήνες.

Οι συνδικαλιστές επέκριναν το νέο ασφαλιστικό νόμο κάνοντας λόγο για "επιπολαιότητα και ανευθυνότητα, ακόμη και σκοπιμότητα".

Συγκεκριμένα για τον επαναυπολογισμό των συντάξεων ο κ. Κουρούκλης τόνισε «Η πίεση που δικαιολογημένα σε μεγάλο βαθμό ασκείται από τους πολίτες ,επιτείνουν τη συσσώρευση και την καθυστέρηση, οδηγώντας στο χάος. Αυτό εκτός των άλλων οδηγεί σε ντροπιαστικές καταστάσεις και σε εντάσεις που συχνά καταλήγουν σε χειροδικίες και ξυλοδαρμούς.

Στην περίπτωση λοιπόν του Ε.Φ.Κ.Α. όχι μόνο δεν λαμβάνονται υπόψη τα παραπάνω αλλά στην πρόσφατη υπουργική απόφαση για τον επανυπολογισμό και την αναπροσαρμογή των συντάξεων το αυστηρό χρονοδιάγραμμα επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Η ολοκλήρωση του 40% των παλαιών συνταξιοδοτικών αποφάσεων έως το τέλος του 2016, στην περίπτωση λόγου χάρη του Ο.Α.Ε.Ε. και με δεδομένο πως η διαδικασία αφορά στην πλήρη σχεδόν επανεπεξεργασία του συνταξιοδοτικού φακέλου, σημαίνει ότι:

Ένας Οργανισμός που λειτουργεί με το 50% του προσωπικού το οποίο διέθετε πέντε χρόνια πριν και με μεγάλη δυσκολία καταφέρνει να καταβάλλει περίπου 22000 νέες συντάξεις το χρόνο και καθυστέρηση που φτάνει τις 40000 αιτήσεις, για τους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή μέχρι την 31/12/2016, θα πρέπει να έχει επεξεργαστεί και καταχωρήσει στοιχεία γι άλλες 150000 περίπου παλαιές αποφάσεις. Έως 31 Μαρτίου 2017 θα πρέπει αυτές να έχουν επανυπολογιστεί πλήρως και αντίστοιχα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2017 οφείλει να έχει ολοκληρώσει οριστικά το έργο του επανυπολογισμού περίπου 380000 παλαιών αποφάσεων! Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα ταμεία. Μόνο στο ΙΚΑ οι καταβαλλόμενες συντάξεις φτάνουν τα 1,3 εκατ.»

Οι συνδικαλιστές παρουσίασαν ενδεικτικά τα οικονομικά στοιχεία και τις καθυστερήσεις στα 4 μεγαλύτερα ταμεία ( ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΕΑ, ΟΓΑ), επισημαίνοντας:

1) Το έλλειμμα στους προϋπολογισμούς τους για το 2016 πλησιάζει τα 3 δισ.

2) Το μεγαλύτερο μέρος του αφορά στη συνεχιζόμενη δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, μείωση που στο Ι.Κ.Α φτάνει το 28,2% σε σύγκριση με το 2015.

3) Ο λόγος που το συγκεκριμένο έλλειμμα δεν μετατρέπεται σε ταμειακό είναι η «καταχρηστική» του κάλυψη κυρίως από τις εισφορές περίθαλψης που εισπράττονται από τα δύο ταμεία για λογαριασμό του Ε.ΟΠ.Υ.Υ και δεν αποδίδονται. Το συνολικό ποσό της οφειλής είναι σχεδόν 2 δις.
Μεγάλη είναι η παρακράτηση από το ΙΚΑ και υψηλών ποσών που εισπράττονται και δεν αποδίδονται στον Ο.Α.Ε.Δ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των πρώην Ο.Ε.Κ και Ο.Ε.Ε. Παρότι καταργήθηκαν οι δύο Οργανισμοί μαζί και οι εισφορές των εργοδοτών, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να καταβάλλουν κανονικά και η κράτηση διευρύνθηκε σχεδόν σε όλα τα επαγγέλματα (ναυτικούς, ξεναγούς κ.α). Από το 2012 όμως μέχρι και το Δεκέμβρη του 2015 από τα καταβληθέντα από τους δικαιούχους υπέρ Ο.Ε.Κ (1%) και Ο.Ε.Ε (0,35%), 850 εκατ. έχουν αποδοθεί από το Ι.Κ.Α μόνο 2 εκατ! Τα υπόλοιπα περίπου 848 εκατ. έχουν παραμείνει στο Ι.Κ.Α, διογκώνοντας το χρέος του προς τους Ο.Ε.Κ-Ο.Ε.Ε και τον διάδοχο φορέα που είναι ο Ο.Α.Ε.Δ σε πάνω από 3 δις.

4) Η άμεση απονομή των συντάξεων που βρίσκονται σε καθυστέρηση στο Ι.Κ.Α και στον Ο.Α.Ε.Ε θα διεύρυναν άμεσα το έλλειμμα σε ετήσια βάση κατά 1,5 δις περίπου, ενώ η καταβολή των αναδρομικών θα απαιτούσε άλλο 1,5 δις, δηλαδή συνολικά 3 δις τα οποία οι πολιτικές της «ακούσιας» επιμήκυνσης αποκρύπτουν. Η περαιτέρω επιμήκυνση επίσης του χρόνου απονομής κατά ένα έτος, θα απέκρυπτε 1,5 δις επιπλέον. (Αναφερθήκαμε προηγουμένως στο πραγματικό ενδεχόμενο αυτής της «συνωμοτικής» όπως πιθανότατα θα μας κατηγορήσουν προοπτικής, με αφορμή την υποχρεωτική ενασχόληση μεγάλου μέρους του προσωπικού στον επανυπολογισμό και στη διαδικασία αναπροσαρμογής εκατοντάδων χιλιάδων παλαιών συνταξιοδοτικών αποφάσεων).

5) Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και οι άμεσες περικοπές στις «νέες» συντάξεις προφανώς δεν αρκούν για να «τιθασεύσουν» το πραγματικό έλλειμμα που αθροιστικά θα διαμορφωθεί γύρω στα 2,5 δισ.

ika1 

ika2 

ika3 


ika4 

ika5 

ika6 

ika7 

ika8
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID