EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Διασυνδέεται το μητρώο φορολογούμενων με το Εθνικό Δημοτολόγιο

Διασύνδεση του Μητρώου Φορολογουμένων με τα στοιχεία του Εθνικού Δημοτολογίου προωθεί με απόφασή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Με την ολοκλήρωση του έργου, θα μπορεί να υπάρξει άμεση διασταύρωση των στοιχείων των δύο μητρώων αλλά και εκατέρωθεν ενημέρωση, συμβάλλοντας στη μείωση της ταλαιπωρίας των φορολογουμένων, αλλά και στον εντοπισμό περιπτώσεων δήλωσης πλασματικών στοιχείων είτε για λόγους φορολογικούς, είτε ακόμα και για τη λήψη συντάξεων από πεθαμένους.

Η απόφαση Τσακαλώτου ορίζει ότι συγκροτείται στο υπουργείο Οικονομικών ειδική συντονιστική επιτροπή για την ταυτοποίηση του Μητρώου Φορολογουμένων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με το Εθνικό Δημοτολόγιο και με τα λοιπά μητρώα της Δημόσιας Διοίκησης.

Έργο της Συντονιστικής Επιτροπής, όπως αναφέρεται στην απόφαση, είναι η μέριμνα για την εναρμόνιση του Φορολογικού Μητρώου με το Εθνικό Δημοτολόγιο, η κατάθεση προτάσεων (όπως θεσμοθέτησης διατάξεων) για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας του Φορολογικού Μητρώου με τα Πληροφοριακά Συστήματα της Δημόσιας Διοίκησης και με τις πρωτογενείς πηγές των δεδομένων τους, καθώς και η μέριμνα για την κατά περίπτωση υλοποίηση αυτών.

Στο έργο της επιτροπής περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εξής δράσεις:

- Η επεξεργασία των στοιχείων του Φορολογικού Μητρώου με το Πληροφοριακό Σύστημα του Δημοτολογίου, με βασικό στόχο την ταυτοποίηση και ταύτιση των εγγραφών τους. Δηλαδή θα γίνει ταυτοποίηση στα βασικά στοιχεία των φορολογουμένων (επώνυμο, όνομα, όνομα πατρός-μητρός, ημερομηνία γέννησης), με στόχο να είναι αξιόπιστα και σύμφωνα με τα δημοτολογικά στοιχεία.

- Η διασύνδεση, για την άμεση ενημέρωση του Φορολογικού Μητρώου με τα ληξιαρχικά γεγονότα (όπως, ενδεικτικά, γάμος, διαζύγιο, θάνατος). Ετσι, οι φορολογούμενοι κάθε φορά που θα αλλάζει η οικογενειακή τους κατάσταση δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται την εφορία τους για να δηλώσουν τη μεταβολή.

- Η διάθεση στη Φορολογική Διοίκηση συμπληρωματικών δημοτολογικών στοιχείων για την ορθή άσκηση της φορολογικής και της κοινωνικής πολιτικής (όπως, ενδεικτικά, οικογενειακής κατάστασης, αριθμού τέκνων, εγγυτέρων συγγενών). Μέσω της διασύνδεσης των απαραίτητων πληροφοριών θα πιστοποιούνται οι πραγματικά δικαιούχοι οικονομικής φροντίδας (π.χ. προνοιακά ή οικογενειακά επιδόματα), βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που προβλέπονται. Επίσης με το ίδιο σύστημα θα εξαλειφθούν οι περιπτώσεις να χορηγούνται επιδόματα σε μη δικαιούχους.

- Ο εντοπισμός εικονικών και ψεύτικων προφίλ φορολογουμένων. Θα εντοπιστούν όσοι με πλαστά-εικονικά πιστοποιητικά έχουν εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, τον οποίο θα αναπληρώνουν η Σοφία Σεχπερίδου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε., και ο εφοριακός Άγγελος Κούρος.

Η Συντονιστική Επιτροπή θα συνεργάζεται με την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή Ταυτοποίησης Μητρώων του Δημοσίου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς και με τις αντίστοιχες Συντονιστικές Επιτροπές των λοιπών εμπλεκόμενων υπουργείων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου της, δύναται να συνεργάζεται, με πρωτοβουλία του προέδρου της, με υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ή με άλλους φορείς, με άλλες ομάδες εργασίας ή ομάδες έργου ή επιτροπές, των οποίων οι αρμοδιότητες, το έργο, τα πορίσματα και οι μελέτες άπτονται ή είναι συναφή με το έργο αυτής και γενικά με οποιονδήποτε κρίνει ότι απαιτείται συνεργασία για την υλοποίηση του σκοπού της.

Η συντονιστική επιτροπή θα ενημερώνει τακτικά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη σχετικά με την πρόοδο του έργου της, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρώσει και να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι το τέλος του έτους.
πηγη

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID