EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τι φέρνει η επόμενη μέρα για την εταιρεία Μαρινόπουλος

Το πρώτο κρίσιμο milestone πέρασε χθες Παρασκευή 1 Ιουλίου η εταιρεία Μαρινόπουλος. Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτό το αίτημά της και των τριών συγγενών με αυτήν επιχειρήσεων, για προστασία από τους πιστωτές της, παγώνοντας το χρόνο για 82 ημέρες μέχρι την εκδίκαση της κυρίας αίτησης υπαγωγής τους στο άρθρο 99.

Βέβαια ο χρόνος πάγωσε μόνο ως προς το σκέλος της προστασίας της από αναγκαστικές εκτελέσεις σε βάρος της περιουσίας της (εξαιρούνται τα δικαιώματα και οι απαιτήσεις των εργαζομένων ενώ απαγορεύεται η διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού της). Γιατί ο πραγματικός χρόνος για την εξεύρεση λύσης μετρά αντίστροφα και πλέον με ταχύτητα φωτός. Από σήμερα, κιόλας, η εταιρεία θα πρέπει να βρει τρόπο να παραμείνει ζωντανή. Οι σοβαρές ελλείψεις στα ράφια της και η απουσία πελατών από τα καταστήματά της, δεν βοηθούν σε αυτή της την προσπάθεια, αντιθέτως λειτουργούν εις βάρος της.

Αγώνας δρόμου για επιστροφή προμηθευτών και πελατών

Οπότε πριν και πέρα απ' όλα, η Μαρινόπουλος, η οποία δεν έχει τοποθετηθεί επί της επιστολής της Σκλαβενίτης με την οποία η τελευταία δήλωσε παρών στις πιθανότητες συμμετοχής της στις διαδικασίες εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να φέρει πίσω τους πελάτες και τους προμηθευτές της.

Μπορεί οι τελευταίοι, να της έτειναν χθες στην Ευελπίδων χείρα βοηθείας, φαίνεται όμως δύσκολο να ανταποκριθούν εύκολα στο κάλεσμά της για να γεμίσουν τα ράφια της, αν δεν μπει ζεστό χρήμα. Τη στιγμή μάλιστα που η επιχείρηση οφείλει στην αγορά 1,32  δισ. ευρώ, άνοιγμα στο οποίο αν αθροιστούν και οι οφειλές των τριών συγγενικών εταιρειών, προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Το αν λοιπόν οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος είναι διατεθειμένοι και πόσο να αυξήσουν το ρίσκο τους σε αυτή, μένει να αποδειχθεί μέσα στις επόμενες ώρες – ημέρες.

Πάντως στελέχη από τον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων, με τα οποία επικοινώνησε το Capital.gr, εμφανίσθηκαν διστακτικά να ξεκινήσουν την προμήθεια του μέχρι και πριν από λίγο καιρό μεγαλύτερου παίκτη του εγχώριου λιανεμπορίου. "Θα συνεχίσουμε να προμηθεύουμε την Μαρινόπουλος με προϊόντα μας υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρώνει τοις μετρητοίς. Στην αντίθετη  περίπτωση δεν βρίσκω το λόγο να φορτωθεί η εταιρεία μου κι άλλες οφειλές" έλεγε χθες στο Capital.gr υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ελληνικής επιχείρησης. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας ήταν ένας εξ' αυτών που χθες στην Ευελπίδων τάχθηκε υπέρ της αίτησης της αλυσίδας.

Και αν αυτό είναι το δεύτερο milestone που καλείται να περάσει η Μαρινόπουλος, το σημαντικότερο είναι αν στο τέλος της ημέρας θα βρεθεί τελικά βιώσιμη λύση και τι κόστος, (π.χ. ενδεχόμενο κούρεμα απαιτήσεων των προμηθευτών της το οποίο ακούγεται ότι θα είναι στο 30-50% και κλείσιμο μέρους του δικτύου), θα έχει αυτή.

Τι θα βαρύνει στην απόφαση της Σκλαβενίτης

Από προχθές το βράδυ, κάτι που επισημοποιήθηκε χθες, έχει γίνει γνωστό ότι η αλυσίδα Σκλαβενίτης, διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις διαδικασίες εξυγίανσης της Μαρινόπουλος με βάση το άρθρο 99, σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες. Πιστωτές με τους οποίους "μέτρησε" τις δυνάμεις της χθες, έστω και εξ αντανακλάσεως, όταν συζητήθηκε η αίτηση της Μαρινόπουλος και άνω του 45% των πιστωτών της τάχθηκε υπέρ της αίτησης. Η τελική συμμετοχή της Σκλαβενίτης στο σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος εξαρτάται επίσης και από πλήθος άλλων προϋποθέσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινόπουλο και τις τράπεζες. Κρίσιμες προϋποθέσεις για την τελική συμμετοχή της είναι και η διενέργεια ικανοποιητικού due diligence (οικονομικού, νομικού και φορολογικού), η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η διατήρηση των υφισταμένων λειτουργιών της Μαρινόπουλος (όπως δίκτυο) αλλά και λοιπών διαδικασιών που διαπιστωθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.

Βέβαια στις επιχειρηματικές αποφάσεις, όπως έλεγε στο Capital.gr επιχειρηματίας, η εταιρεία του οποίου δραστηριοποιείται κυρίως στο εξωτερικό, μπορεί βαρύνουσα σημασία να έχουν συγκεκριμένοι χρηματοοικονομικοί δείκτες και να λαμβάνονται "δικλίδες ασφαλείας” για να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα, πόσο μάλλον σε μια τόσο μεγάλη υπόθεση, ωστόσο και άλλοι παράγοντες διαμορφώνουν την τελική απόφαση ενός επιχειρηματία. Όπως σε ανθρώπινο επίπεδο η ανάληψη της πρόκλησης για τη διάσωση των θέσεων απασχόλησης της Μαρινόπουλος, την εξυγίανση της εταιρείας αλλά και της εξομάλυνσης της αγοράς. Αλλά και σε επίπεδο business, (σ.σ. υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με βάση το πλάνο που θα εκπονηθεί), αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη Σκλαβενίτη, και αυτό γιατί από τη μία μέρα στην άλλη θα μεταπηδήσει σε άλλη κατηγορία διπλασιάζοντας τον τζίρο της, τη γεωγραφική της διασπορά, αυξάνοντας τη διαπραγματευτική της ικανότητα έναντι των προμηθευτών της, ενώ θα "μπλοκάρει" τη δεδομένη χρονική στιγμή την είσοδο κάποιου επίδοξου ξένου λιανέμπορου ή private equity fund.

Το αν τελικά η Σκλαβενίτης θα επιλέξει να γίνει ο "λευκός ιππότης” για τη Μαρινόπουλος, θα φανεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Η ίδια η εταιρεία πάντως έχει φροντίσει μέσω της επιστολής της να δηλώσει παρών θέτοντας το πλαίσιο χωρίς όμως να καλλιεργήσει υπέρμετρες προσδοκίες.πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID