EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ προειδοποίηση για «κόκκινα δάνεια»,”Ή πληρώνεις ή το χάνεις” αλλιώς έρχονται πλειστηριασμοί

Τελευταία ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους θα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που θα λάβουν προειδοποιητικές επιστολές από τις τράπεζες, με τις οποίες θα τους καλούν να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνειά τους.

Όπως αναφέρει το Έθνος, το μήνυμα που θα λάβουν όσοι έχουν δόσεις σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες είναι: Ελάτε να ρυθμίσετε, διαφορετικά θα αξιολογηθείτε ως «μη συνεργάσιμοι» και θα ενεργοποιηθούν διαδικασίες πλειστηριασμού για τα ακίνητα που έχετε προσημειώσει.

Ραβασάκια από τις τράπεζες θα λάβουν και όσοι έχουν δάνεια που εμφανίζουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών. Τα πιστωτικά ιδρύματα… σαρώνουν όλες τις οφειλές και θέλουν να προλάβουν, ώστε να ρυθμίσουν τα δάνεια εκείνα που οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια προς την «κόκκινη» περιοχή.

Πάντως η ανταπόκριση στις δύο προηγούμενες επιστολές ήταν πολύ μικρή και στην καλύτερη περίπτωση έφτασε το 20% για «κόκκινα» στεγαστικά και δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τώρα, οι δανειολήπτες που θα πάρουν την προειδοποιητική επιστολή από την τράπεζα θα πρέπει να ανταποκριθούν εντός 15 ημερών. Αν δεν το κάνουν η τράπεζα μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη νομική απαίτηση του χρέους που φτάνουν μέχρι και τον πλειστηριασμό ακινήτου.

Ωστόσο, οι τραπεζίτες κρατούν μικρό καλάθι, αφού μέχρι το τέλος Ιουλίου οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ θα ακολουθήσει και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, τους ανησυχεί ο χαμηλός βαθμός «σωτηρίας» για δάνεια που έχουν ρυθμιστεί στο παρελθόν, καθώς τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους δείχνουν ότι τα 7 στα 10 ρυθμισμένα δάνεια «σκάνε» εκ νέου, γεγονός που δείχνει ότι για να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το πρόβλημα θα πρέπει να εστιάσουν σε βιώσιμες λύσεις σε βάθος χρόνου.

Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών έχουν φτάσει το ποσό ρεκόρ, των 108 δισ. ευρώ, με το 67% των επιχειρηματικών δανείων, το 42% των στεγαστικών και το 55% των καταναλωτικών να είναι σε καθυστέρηση από 30 μέρες έως 3 μήνες.

Την ίδια ώρα το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών που αντιστοιχεί σε δάνεια ύψους 27 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζεται ως αβέβαιης είσπραξης. Πρόκειται για δάνεια που είτε προς το παρόν δεν εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, αλλά οι τράπεζες θεωρούν ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για δυσκολίες των δανειοληπτών σχετικά με την εμπρόθεσμη αποπληρωμή τους, είτε έχουν ρυθμιστεί πρόσφατα και γι’ αυτό χρήζουν στενότερης παρακολούθησης για εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ακόμα πως πολλοί δανειολήπτες ολιγωρούν στη ρύθμιση των δανείων τους, καθώς λανθασμένα πιστεύουν ότι αν η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας τους είναι μικρότερη των 140.000 ευρώ, δεν κινδυνεύουν με νομικά μέτρα και παράλληλα προσδοκούν ότι ο επικαιροποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας θα φέρει καλύτερες ρυθμίσεις.

Ο Κώδικας αυτός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα, όμως όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη δεν θα ακυρώνει στο ελάχιστο της διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα.

Ανάμεσα στις νέες προβλέψεις του Κώδικα θα είναι συγκεκριμένοι τύποι ρυθμίσεων για μεγάλες κατηγορίες δανειοληπτών και θα καθίσταται σαφέστερο το πλαίσιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις του.

Παράλληλα, στο νέο Κώδικα θα υπάρχει και ειδικό άρθρο για την επικοινωνία με τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για τις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν ειδικά μέτρα. Θα υποχρεώνει επίσης τις τράπεζες να ενημερώνουν εγκαίρως και εγγράφως το δανειολήπτη τόσο για την τυχόν μεταβίβαση ή για την ανάθεση της διαχείρισης της απαίτησης όσο και για το περιεχόμενο και τους όρους ανάθεσης.

Τέλος, στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει πλήρης ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς δανείων, ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων και να εμπλουτιστεί η τεχνογνωσία ως προς τη διαχείριση επισφαλών δανείων, η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, όπως και η βελτίωση των υποδομών της δικαιοσύνης και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας των διαδικασιών.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID