EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πως τα ακραία φορολογικά μέτρα θα δημιουργήσουν τρύπα στον Προϋπολογισμό

Αντιμέτωπο με τη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών θα βρεθεί μέσα στους επόμενους μήνες το οικονομικό επιτελείο. Παρά τον «βομβαρδισμό» των φορολογουμένων με δεκάδες μέτρα η πιθανότητα να δημιουργηθούν «τρύπες» κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού –τόσο του φετινού όσο και αυτού της επόμενης χρονιάς– είναι πολύ μεγάλες.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα καταγραφεί η αντίδραση των φορολογουμένων σε ακραία μέτρα όπως η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, η φορολόγηση των μισθών με συντελεστές ακόμη και άνω του 50%, η υπερφορολόγηση των εταιρικών αυτοκινήτων αλλά και η νέα αύξηση του ΦΠΑ.
Προς το παρόν, ο προϋπολογισμός εκτελείται παρουσιάζοντας μάλιστα υπέρβαση 356 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα. Ωστόσο, τα… δύσκολα τώρα ξεκινούν καθώς  ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα πρέπει να συγκεντρώνει 4,2-4,5 δισ. ευρώ ανά μήνα αποκλειστικά από φόρους.

-Μισθοί ιδιωτικού τομέα: Τα στοιχεία από το ΙΚΑ δείχνουν ότι η συνολική μισθολογική δαπάνη του ιδιωτικού τομέα εξακολουθεί να μειώνεται είτε λόγω της υπογραφής ατομικών συμβάσεων είτε λόγω της μετατροπής συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής. Η μισθολογική δαπάνη για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, έχει υποχωρήσει κάτω από τα 1,9 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Η μείωση της μισθολογικής δαπάνης χτυπάει στην… καρδιά των δημοσίων εσόδων καθώς διακυβεύονται:

1. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι περίπου 500.000 μερικώς απασχολούμενοι ουσιαστικά δεν πληρώνουν καθόλου φόρο. Για το 2016-2017, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει περίπου 1,8 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος και την νέα εισφορά αλληλεγγύης

2. Τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές του ΙΚΑ οι οποίες θα πρέπει να αυξηθούν μέσα στο επόμενο 12μηνο κατά τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ λόγω της αναπροσαρμογής του συντελεστή κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.

-Επικουρικές συντάξεις: Η μαθηματική φόρμουλα που έχει επιλεγεί προκειμένου να γίνει η νέα περικοπή των επικουρικών συντάξεων, θα ψαλιδίσει δραστικά το εισόδημα τουλάχιστον 260.000 συνταξιούχων –θα δουν την επικουρική τους να μειώνεται από 15 έως και 45%– αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αποφέρει εξοικονόμηση της τάξεως των 300-350 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα όσα έχει προϋπολογίσει το υπουργείο Εργασίας από το συγκεκριμένο μέτρο. Η απόφαση να υποστούν μειώσεις μόνο όσοι έχουν άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ, περιόρισε δραματικά τον αριθμό των συνταξιούχων που θα πρέπει να σηκώσουν το βάρος κάλυψης του συγκεκριμένου δημοσιονομικού μέτρου. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας έχουν ήδη αρχίσει τους υπολογισμούς προκειμένου οι περικοπές να γίνουν από το τέλος Αυγούστου. Ωστόσο, η ρήτρα που έχει μπει, οι όποιες περικοπές να μην ψαλιδίσουν το ατομικό εισόδημα κάτω από τα όρια των 1.300 ευρώ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια να εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, παρά τις περικοπές εισοδήματος στους 260.000 συνταξιούχους, θα λείψουν τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από το συγκεκριμένο μέτρο. Επιπλέον πρόβλημα θα υπάρξει λόγω της μείωσης που θα παρατηρηθεί και στα έσοδα από την παρακράτηση φόρου. Το σύνολο των 260.000 συνταξιούχων που θα υποστούν την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Από τη μείωση που θα τους γίνει στο ποσό της επικουρικής, ένα τουλάχιστον 30% θα τους… επιστραφεί λόγω της μείωσης της παρακράτησης φόρου. Δηλαδή, στα 100 ευρώ που θα χάνουν, τα 30 ευρώ θα τα κερδίζουν λόγω της μείωσης της παρακράτησης φόρου.

-Ασφαλιστικές εισφορές: Στο υπουργείο Εργασίας προετοιμάζουν τις αποφάσεις και τις εγκυκλίους που θα καθορίζουν τη διαδικασία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από το νέο έτος οι οποίες για πρώτη φορά θα είναι συνδεδεμένες με το δηλωθέν εισόδημα. Από τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών, η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει να εισπράξει περί τα 200 εκατ. ευρώ επιπλέον. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών θα καταβάλλουν λιγότερα ακόμη και σε σχέση με αυτά που πληρώνουν σήμερα στον ΟΑΕΕ. Ολο το στοίχημα του υπουργείου Εργασίας έχει να κάνει με το κατά πόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα, θα πληρώσουν το 2017 έως και διπλάσια ποσά σε σχέση με το 2016.

Το πρόβλημα είναι ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι επαγγελματίες που ειδοποιούνται από τους λογιστές τους για το τι θα κληθούν να πληρώσουν την επόμενη χρονιά τόσο σε φόρους όσο και σε ασφαλιστικές εισφορές, καταφεύγουν στην αναζήτηση μεθόδων για να περιορίσουν τα φορολογητέα κέρδη: Μεταφέρουν δραστηριότητα στο εξωτερικό, «φουσκώνουν» τις επαγγελματικές δαπάνες, αναβάλουν την τιμολόγηση εργασιών ή αποκρύπτουν εισοδήματα. Αυτές όμως οι πρακτικές, θα έχουν πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα για τα δημόσια έσοδα καθώς η μείωση των φορολογητέων κερδών των επαγγελματιών επιφέρει:

1.       Μείωση του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. Ειδικά φέτος που τα κέρδη από επαγγελματική δραστηριότητα φορολογούνται με βάση την κλίμακα (με συντελεστές που φτάνουν και στο 55% αν συμπεριληφθεί και η εισφορά αλληλεγγύης) η μη έκδοση ενός τιμολογίου επιδρά πολύ πιο αρνητικά στα έσοδα σε σχέση με πέρυσι.

2.       Μείωση και των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες στην πιο απλή περίπτωση (μόνο κύρια σύνταξη και υγεία) υπολογίζονται με συντελεστή 26,95% επί των καθαρών κερδών)

3.       Μείωση των εσόδων από τον ΦΠΑ ο οποίος ήδη υπολογίζεται με συντελεστή 24%.

Ούτε τα μισά από τα εταιρικά οχήματα

Από τη φορολόγηση των εταιρικών αυτοκινήτων στο όνομα των στελεχών που τα χρησιμοποιούν, το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει να εισπράξει περίπου 90 εκατ. ευρώ. Στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά την αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων υποστηρίζουν ότι αυτό το ποσό δεν πρόκειται να εισπραχθεί ούτε κατά το ήμισυ.

Ολόκληρη η αγορά του leasing δεν ξεπερνά τα 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η υπερφορολόγηση των στελεχών θα οδηγήσει είτε σε ακύρωση συμβολαίων είτε σε αντικατάσταση των οχημάτων με άλλα μικρότερα κάτι που για το Δημόσιο θα έχει εξίσου αρνητικό αποτέλεσμα. Και αυτό διότι δεν θα χάνει μόνο από τη φορολόγηση των οχημάτων σε είδος (σ.σ ο συντελεστής από το 30% επί των δαπανών του αυτοκινήτου, αυξήθηκε στο 80%) αλλά και από τον φόρο των εταιρειών leasing, τον ΦΠΑ κλπ.

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID