EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Εφοριακοί της Κολομβίας των Βαλκανίων εκπαιδεύονται στην Βόννη

Πλούσιοι σε εμπειρίες και με την τεχνογνωσία να ξεχειλίζει από τα πατζάκια τους επιστρέφουν στην Ελλάδα οι εφοριακοί που συμμετείχαν στο 1ο κλιμάκιο υπό τον Τρύφωνα Αλεξιάδη οι οποίοι μετεκπαιδεύθηκαν από τους Γερμανούς συναδέλφους τους στην Βόννη. Οι Εφοριακοί της Κολομβίας των Βαλκανίων έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν το εγχώριο διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας που συγκαλύπτει τους χορηγούς του σε ότι είδους αδίκημα κι αν έχουν υποπέσει.

Κάθε χρόνο που περνάει η Κολομβία των Βαλκανίων βουλιάζει όλο και πιο πολύ στην κινούμενη άμμο της Διαφθοράς. Τέλος πάντων ακολουθεί το ρεπορτάζ της DW για τον επαγγελματικό τουρισμό του Αλεξιάδη και των Ελλήνων Εφοριακών.

 H δουλειά του εφοριακού είναι δύσκολη – κυρίως στην Ελλάδα. Γερμανοί εφοριακοί προσέφεραν τις συμβουλές τους σε έλληνες συναδέλφους τους σε σεμινάριο που οργανώθηκε στη Βόννη. Απολογισμός.O Ευστάθιος Τσίρμπας βρίσκεται ήδη μία εβδομάδα στη Γερμανία. Ασχολήθηκε με κάτι που για τους Γερμανούς αποτελεί κρυφό πάθος: την οργάνωση και τη δομή. Ο κ. Τσίρμπας ανήκει στην πρώτη ομάδα εφοριακών που έφτασε στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στα πλαίσια ενός προγράμματος μετεκπαίδευσης. Το πρόγραμμα του άρεσε, όπως λέει: «Η εβδομάδα αυτή ήταν πολύ ενημερωτική για εμάς και χρήσιμη». Πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες ομάδες εφοριακών που θα φτάσουν στη Γερμανία για τον ίδιο σκοπό.

Η μετεκπαίδευση ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στην Ακαδημία της Βόννης με στόχο τη στήριξη της Ελλάδας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος. Το ερώτημα είναι ωστόσο, πόσο βαθιά μπορεί να προχωρήσει αυτή η συνεργασία. Η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν διαφορετικά νομικά συστήματα. Εξάλλου περιπτώσεις όπως αυτές που διαβάζει κανείς ότι συμβαίνουν στην Ελλάδα μάλλον σπανίζουν στη Γερμανία. Όπως για παράδειγμα η περίπτωση των κατοίκων ενός χωριού στη Ρόδο, που απείλησαν και έδιωξαν τους ελεγκτές της εφορίας. Ή εκείνη ενός ανέργου, ο οποίος κατέθεσε μέσα σε ένα χρόνο στο λογαριασμό του 937.000 ευρώ. Το 2015 η ίδια η ελληνική κυβέρνηση είχε προκαλέσει ερωτήματα όταν πρότεινε να επιστρατευθούν στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής ως ερασιτέχνες ελεγκτές νοικοκυρές, φοιτητές και τουρίστες.

Κοινός στόχος η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής


Ο υπουργός Οικονομικών της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς με τον αν. υπ. Οικoνομικών Τρ. Αλεξιάδη και τα μέλη της ελληνικής αποστολής

Στο ερώτημα, κατά πόσο οι έλληνες εφοριακοί μπορούν να συγκρίνουν τις συνθήκες εργασίας τους με εκείνες των γερμανών συναδέλφων τους, η απάντηση από τη Βόννη είναι κάπως αόριστη:
«Εκείνο που μας άρεσε περισσότερο και μας έκανε εντύπωση ήταν ο επαγγελματισμός και η αποτελεσματικότητα των συναδέλφων μας από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία» λέει ο Ευστάθιος Τσίρμπας. Οι έλληνες εφοριακοί είναι και αυτοί αποτελεσματικοί και επαγγελματίες στη δουλειά τους, προσθέτει. Ο κοινός στόχος παραμένει ίδιος: «Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φορολογικής απάτης, της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος».

Αλλά και από την πλευρά του γερμανικού κρατιδίου η έμφαση βρίσκεται στα κοινά σημεία: «Αυτό που έγινε εδώ δεν ήταν φροντιστήριο, δεν είχαμε σχέση δασκάλου-μαθητή. Περισσότερο ήταν ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ συναδέλφων» τονίζει ο εισηγητής του σεμιναρίου Χέλμουτ Σμιτς. Και βέβαια δεν ήταν δυνατό να γίνουν μέσα σε μια εβδομάδα όσα στη Γερμανία γίνονται μέσα σε τρία χρόνια. Ωστόσο «οι μέθοδοι με τις οποίες φτάνει κανείς στις πληροφορίες που οδηγούν στη φορολόγηση είναι και εδώ και εκεί οι ίδιες. Πώς θα βρω εκείνους που θέλουν να με παρακάμψουν, εκείνους που δεν πληρώνουν φόρους;»

Η εφοριακός Κωνσταντίνα Καλαφατάκη βγάζει ένα σύντομο συμπέρασμα στο τέλος του σεμιναρίου: «Ήταν μια πλούσια εβδομάδα» λέει ευγενικά όπως και οι συνάδελφοί της. Μετά ωστόσο αναφέρει μία διαφορά ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα: «Επίσης ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα από τη ζέστη που έχουμε αυτό τον καιρό στην Αθήνα».Γιόνας-Έρικ Σμιτ / Δημήτρης Ελευθεράκης-DW

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID