EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Στα χέρια golden boys κινδυνεύουν να περάσουν τράπεζες και κόκκινα δάνεια

Στα χέρια στελεχών χωρίς εμπειρία, που δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, κινδυνεύουν να βρεθούν περιουσιακά στοιχεία ύψους 343 δισ. ευρώ των ελληνικών τραπεζών, εν όψει των αλλαγών στις διοικήσεις τους.

Ανάμεσα σε αυτά, σημειώνει η εφημερίδα «Επένδυση» θα πρέπει να υπολογιστούν τα 110 δισ. ευρώ που «καίνε» και δεν είναι άλλα από τα «κόκκινα δάνεια», επιχειρήσεων και ιδιωτών, για τα οποία οι άνθρωποι που θα κληθούν από τον SSM να αναλάβουν τη δουλειά, θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο στην αγορά ότι απλώς θα κάνουν τη δουλειά τους. Κι αν η δουλειά τους είναι να καθαρίσουν τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων, η νέα αγορά που θα δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία δεν είναι άλλη από αυτή της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», τα οποία θα πουληθούν στα ξένα funds προφανώς σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που έχουν περάσει στα βιβλία των τραπεζών.

Ουσιαστικά, όπως εξηγούν στην «Ε» τραπεζικές πηγές, πρόκειται για μία νέα αγορά η οποία δεν θα προέλθει από άμεσες επενδύσεις, όπως ενδεχομένως είναι μία ιδιωτικοποίηση ή το άνοιγμα μιας νέας παραγωγικής μονάδας. Απλώς, με χρήμα αγοράζεις φθηνό χρήμα και κοιτάζει να βγάλεις κάτι παραπάνω από τα λεφτά που έβαλες. Ο όποιος προστατευτισμός υπήρχε μέχρι τώρα για επιχειρήσεις που τα έβγαζαν πέρα έστω και δύσκολα, ή επιχειρήσεις που δικαιούνταν μία δεύτερη ευκαιρία, από το ερχόμενο φθινόπωρο και μετά δεν θα υφίσταται. Που σημαίνει ότι μεγάλοι όμιλοι, όπως η Euromedica, οι εταιρείες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, ναυτιλιακές, ξενοδοχειακές μονάδες, αν δεν εφαρμόσουν το business plan που θα εκπονήσει το όποιο fund παρουσιαστεί, οι διοικήσεις θα αλλάξουν, οι μετοχές θα αλλάξουν χέρια υποχρεωτικά και σε ένα ακραίο σενάριο θα μπει λουκέτο.

Και προφανώς οι νέες διοικήσεις που θα έρθουν στις τράπεζες δεν θα έχουν κανέναν λόγο να μην ακολουθήσουν τις επιταγές του νέου θεσμικού πλαισίου. Οι τράπεζες μέχρι το τέλος Ιουλίου πρέπει να έχουν διαμορφώσει τα νέα δ.σ. αντικαθιστώντας τα μέλη που δεν πέρασαν την αξιολόγηση. Ο SSM και η ΤτΕ θα εκφράσουν τις απόψεις τους και εφόσον δεν είναι ικανοποιημένοι, θα πρέπει να γίνουν οι νέες αλλαγές που θα υποδειχθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι πρώτες αλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Αυγούστου, ενώ έως τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν γίνει όλες οι διοικητικές αλλαγές. Από τα δ.σ. φεύγουν επιχειρηματίες όπως η Μαρία Παπαδοπούλου, ο Ευτύχης Βασιλάκης, ο Βασίλης Φουρλής και άλλοι, οι οποίοι αντικαθίστανται από σημαντικές, μικρότερου βεληνεκούς, προσωπικότητες. Επειδή έχει επιβληθεί πλαφόν στις αμοιβές των τραπεζιτών, τα μέλη των δ.σ. δεν μπορούν να πάρουν περισσότερα από 50.000 ευρώ μεικτά, δηλαδή 25.000 καθαρή αμοιβή τον χρόνο. Στελέχη υψηλού επιπέδου θεωρούν μικρές τέτοιες αμοιβές, οπότε τίθεται εν αμφιβόλω η ποιότητα των «τραπεζιτών» που θα κληθούν να διοικήσουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Σημειωτέον, ότι στις 25 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, μόνο το 40% των μη εκτελεστικών μελών των δ.σ. τους έχει τραπεζική εξειδίκευση. Απλώς, στο ελληνικό «πείραμα», αποκόπτονται οι τράπεζες από την αγορά…

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID