EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Όταν κρίση και ασφαλείς αυτοκινητόδρομοι, μας φέρνουν πιο κοντά...

Σε ... επιστροφή στην ιδιαίτερη πατρίδα και σε... σύσφιξη των σχέσεων με ξεχασμένους συγγενείς, φαίνεται πως οδήγησε τους Έλληνες η εξοντωτική κρίση των τελευταίων ετών. Έχοντας στην συντριπτική τους πλειονότητα υποστεί αφαίμαξη μέχρις εσχάτων και ταυτόχρονα αναζητώντας οικονομικούς τρόπους για αποδράσεις, οι Έλληνες της περιφέρειας, που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, επιλέγουν πλέον για ξεκούρασης τους τόπους καταγωγής τους.

Οι αυτοκινητόδρομοι που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια πριν την εκδήλωση της κρίσης, μειώνοντας αισθητά τον χρόνο πρόσβασης και προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια στον οδηγό, αποδείχθηκαν το κατάλληλο εργαλείο στην κατάλληλη στιγμή...

Η εθνική οδός Αθήνας - Θεσσαλονίκης θεωρείται πλέον, στο μεγαλύτερο τμήμα της, γρήγορη και ασφαλής επιλογή, αν και το αντίτιμο που καταβάλλει ο οδηγός στα διόδια είναι ακόμα υψηλό, αλλά πάντως χαμηλότερο από αεροπορικά ή σιδηροδρομικά εισιτήρια, όταν οι επιβάτες μέσα στο ΙΧ υπερβαίνουν τους δύο.

Αντίστοιχη «ευλογημένη» επιλογή αποδείχθηκε και η ολοκλήρωση της εθνικής οδού, που οδηγεί από την Αθήνα στην Καλαμάτα, περιορίζοντας τη διαδρομή στις μόλις 2 ώρες, από τις 4 ώρες οδήγησης που χρειαζόταν παλιά ο Καλαματιανός για να μεταβεί στην πατρίδα του από την Αθήνα. Στους σταθμούς διοδίων, οι υπάλληλοι κάνουν εσχάτως λόγο για «έκρηξη» ταξιδιωτών, γεγονός που πιστοποιείται και από τη μειωμένη επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια για προορισμούς, όπου η οδική πρόσβαση είναι πια ευκόλως εφικτή.

Σε αντίστοιχη αναμονή του... μάννα εξ ουρανού είναι πια και οι Ηπειρώτες, που περιμένουν εναγωνίως την ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων με προορισμό τα Γιάννενα.

Τα έργα κατασκευής του νέου αυτού σύγχρονου αυτοκινητόδρομου παραχώρησης, που θα ενώνει το Αντίρριο με την Εγνατία Οδό σε σημείο βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων, τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τον ερχόμενο Αύγουστο η διαδρομή από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννενα, όχι μόνο δεν θα είναι... θρίλερ με στροφές και κινδύνους, αλλά θα έχει μειωθεί και σχεδόν κατά δύο ώρες (1 ώρες και 40 λεπτά)!

Απόδειξη τούτου, η ολοκλήρωση, μόλις στις αρχές του τρέχοντος καλοκαιριού, της διάνοιξης της Κλόκοβας, της μεγαλύτερης σήραγγας του συγκεκριμένου έργου, μήκους 2.950 μέτρων. Πρόκειται για δίδυμη σήραγγα (μία για κάθε κλάδο), η διάνοιξη των οποίων πραγματοποιήθηκε μέσα σε μόλις 13 μήνες. Για να συμβεί αυτό, το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού στο συγκεκριμένο εργοτάξιο της εταιρείας ΤΕΡΝΑ που κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο, εργάζονταν αδιάλειπτα σε 3 βάρδιες, σε 24ωρη βάση, ενώ η εκσκαφή πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα και από τα 4 μέτωπα (είσοδος, έξοδος και στους δυο κλάδους κυκλοφορίας).

Με έξι συνολικά εργοτάξια κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου η πρόοδος κατασκευής της «Ιόνιας Οδού» έχει ξεπεράσει σήμερα το 77% , ώστε τον Μάρτιο του 2017 (που είναι και η συμβατική υποχρέωση) ο αυτοκινητόδρομος να βρίσκεται σε λειτουργική κυκλοφορία και τον Αύγουστο του 2017 σε πλήρη.

Σήμερα, συνολικά εκκρεμεί το 14,5% των απαλλοτριώσεων -που δημιουργεί και τα περισσότερα προβλήματα για την ολοκλήρωση του- ενώ σε επίπεδο αρχαιολογίας και μεταφοράς δικτύων η κατάσταση έχει σχεδόν πλήρως εξομαλυνθεί.

Οι πρώτες παραδόσεις νέων τμημάτων αναμένονται εντός του 2016, με το τμήμα από την έξοδο της σήραγγας της Κλόκοβας (10ο περίπου χιλιόμετρο) μέχρι την Αμφιλοχία (90ο περίπου χιλιόμετρο) -που περιλαμβάνει και την παράκαμψη Αγρινίου που βρίσκεται ήδη σε κυκλοφορία- να αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος της χρονιάς.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στο σύνολό του, πρόκειται για έργο που διασχίζει δύο περιφέρειες και τέσσερις νομούς και έρχεται να καλύψει μια απαίτηση πολλών χρόνων, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη των περιοχών που περνά, αφού:

Συνδέει όλη τη Δυτική Ελλάδα αναβαθμίζοντας σημαντικά αστικά και αγροτικά κέντρα όπως τα Ιωάννινα, την Άρτα και το Αγρίνιο.

Προσφέρει επαρκέστερη σύνδεση των λιμανιών Πάτρας, Αστακού και Ηγουμενίτσας.

Συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής βελτιώνοντας την προσβασιμότητα σε περιοχές με υψηλό τουριστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Του Πάνου Κατσαχνιά
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID