EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Νέο «καπέλο» 350 εκατ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ απαιτούν οι δανειστές

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών του ΕΝΦΙΑ που απολαμβάνουν περίπου 1,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων (περίπου 1,12 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 19.000 επιχειρήσεις) απαιτεί επιτακτικά το κουαρτέτο των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, οι δανειστές φέρονται να ζητούν να κοπούν οι εκπτώσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις φορείς του Δημοσίου. Στο στόχαστρο βάζουν όμως και τις φοροαπαλλαγές σε γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές και φόρους μεταβίβασης ακινήτων. Το νομοσχέδιο δε που θα αλλάξει τον χάρτη της φορολογίας στα ακίνητα αναμένεται να κατατεθεί τον Νοέμβριο.
AdTech Ad

Σύμφωνα με το newmoney.gr, πριν καλά-καλά εκδοθούν και πληρωθούν τα εκκαθαριστικά του 2016, οι δανειστές φέρονται να ζητούν να κοπούν οι εκπτώσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις φορείς του Δημοσίου. Στο στόχαστρο βάζουν όμως και τις φοροαπαλλαγές σε γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές και φόρους μεταβίβασης ακινήτων. Το νομοσχέδιο δε που θα αλλάξει τον χάρτη της φορολογίας στα ακίνητα αναμένεται να κατατεθεί τον Νοέμβριο.

Όχι πια φοροαπαλλαγές, μόνο επιδόματα!

Μπορεί -κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή- να γλίτωσαν τις επιβαρύνσεις περίπου 35.000 ιδιοκτήτες ακινήτων (στη συντριπτική τους πλειονότητα ανάπηροι χαμηλοσυνταξιούχοι και άνεργοι πολύτεκνοι γονείς), αλλά αυτό προσωρινά και μόνο.

Η κυβέρνηση θα τους θυσίαζε για να αγοράσει χρόνο -καθώς στα μέσα Ιουλίου έφερε διάταξη στη Βουλή για να καταργήσει την απαλλαγή τους, αλλά μέσα σε λίγες μέρες την ανακάλεσε- μεταθέτοντας το πρόβλημα στις αποφάσεις για ευρύτερες αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων από 1/1/2017.

Αν και το πόσοι τελικά θα αποφύγουν να πληρώσουν τότε ΕΝΦΙΑ (ή όπως αλλιώς μετονομαστεί ο φόρος κατοχής ακινήτων) θα κριθεί από τη νέα διαπραγμάτευση τους αμέσως επόμενους μήνες.
Το σκεπτικό των δανειστών, πάντως, όπως λένε πηγές μέσα από τη διαπραγμάτευση, είναι το κράτος να μην ασκεί πλέον κοινωνική πολιτική με φοροαπαλλαγές, αλλά με στοχευμένα επιδόματα που θα δίνει στις κοινωνικές ομάδες που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Την «κατραπακιά» της Εφορίας δεν γλίτωσαν φέτος οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων που θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ χωρίς τις εκπτώσεις που απολάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια.

Το κουαρτέτο, όμως, δεν αρκείται σε αυτούς. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα καταφέρει να αυξήσει την είσπραξη από τον ΕΝΦΙΑ σε 3 δισ. ευρώ τον χρόνο αντί 2,65 δισ. που ισχύει ως τώρα. Σειρά παίρνουν έτσι προκειμένου να ψαλιδιστεί η φοροαπαλλαγή που είχαν από τον ΕΝΦΙΑ:

145.000 οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά

Πρόκειται για βαριά ανάπηρους (80% και άνω) ή άνεργους τρίτεκνους - πολύτεκνους που απαλλάσσονται κατά 100% από την υποχρέωση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε σε αυτούς και τα παιδιά τους επειδή το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα που δήλωσαν δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος) και εφόσον τα ακίνητά τους δεν υπερβαίνουν τα 150 τ.μ.

21,1 εκατομμύρια χαμηλόμισθοι

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το κράτος χάνει 90 εκατ. ευρώ από τη διάταξη που προσφέρει έκπτωση 50% στους φορολογούμενους που το εισόδημά τους είναι κάτω από 9.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος) εφόσον η συνολική αξία των ακινήτων της οικογένειας δεν υπερβαίνει:
  • Τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο.
  • Τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο.
  • Τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον/τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Γονικές παροχές - δωρεές


Οι δανειστές ζητούν πλήρη αναθεώρηση και των φοροαπαλλαγών που ισχύουν για φόρους και τέλη κληρονοµιών, δωρεών, γονικών παροχών κ.λπ.

Οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές, κάτι που σημαίνει ότι από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα θιγούν αφορολόγητα ποσά, κλίμακες, συντελεστές φόρων, ακόμη και φοροαπαλλαγές προκειμένου να υπάρχει αντίκρισμα στα φορολογικά έσοδα.

Αυτά προκύπτουν από το πρώτο σχέδιο που έχει ετοιμάσει η αρμόδια επιτροπή σχετικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη φορολογία ακινήτων, το οποίο πρόκειται να παραδοθεί στα χέρια του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Την ίδια ημέρα που θα φτάσει στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών θα σταλεί και στους δανειστές, και είναι αυτοί που θα ανάψουν τελικώς το πράσινο φως. Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων προκύπτει ότι το «λίφτινγκ» θα είναι εκτεταμένο, συμπαρασύροντας ακόμη και τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών.

Αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο με τις νέες διατάξεις οι γονικές παροχές να καταστούν ακριβότερες, ενώ την ανιούσα θα πάρουν και οι φόροι στις μεταβιβάσεις δεδομένων των εισηγήσεων που κατατίθενται για προσαρμογές στην κλίμακα υπολογισμού των φόρων.

Από τις αλλαγές στο φορολογικό σκηνικό θα θιγεί και η πρώτη κατοικία, τα αφορολόγητα όρια της οποίας σήμερα διαμορφώνονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Το ποσόν αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα.

Τα πάνω κάτω θα έρθουν από το 2017 και στους φόρους για γονικές παροχές και δωρεές. Το σημερινό αφορολόγητο όριο στις δύο αυτές κατηγορίες είναι 150.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για κληρονομιά ή δωρεά προς τέκνο ή εγγονό. Με την ισχύουσα κλίμακα, για αξία μεταβίβασης έως 300.000 ευρώ ο φόρος γονικής παροχής ή κληρονομιάς ανέρχεται έως 1.500 ευρώ, καθώς ο φορολογικός συντελεστής για την αξία από τα 150.000 ευρώ έως τα 300.000 είναι 1% (τα πρώτα 150.000 είναι αφορολόγητα).

Στην ίδια φορολογική κλίμακα ο ανώτατος συντελεστής είναι 10%, ο οποίος, σύμφωνα με τα νέα σενάρια, πρόκειται να αυξηθεί προκειμένου να πληρώνουν περισσότερα όσοι κληρονομούν μεγάλης αξίας ακίνητα.

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID