02/17/16
Ενα δαιδαλώδες δίκτυο τραπεζών και εταιρειών, οι οποίες λειτουργούν ταυτόχρονα σαν σύμβουλοι ιδιωτικοποιήσεων αλλά και σαν αγοραστές της δημόσιας περιουσίας, με τις ευλογίες και τη στήριξη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, φέρνει στο φως έκθεση του διεθνούς κέντρου ερευνών Transnational Institute.

Στην έκθεση, την οποία η «Εφ.Συν.» έλαβε κατ’ αποκλειστικότητα πριν από την επίσημη κυκλοφορία της, γίνεται εκτενής αναφορά σε παραδείγματα ελληνικών ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως τις ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων που μεσολάβησαν στη διαδικασία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Deutsche Bank η οποία, όπως αναφέρεται, συμβούλευσε την ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει τις μετοχές του ΟΠΑΠ στο 50% της αξίας τους.

Οι συντάκτες δεν κρύβουν την έκπληξή τους τόσο για την «απίστευτα» χαμηλή τιμή όσο και για το γεγονός ότι η συμφωνία επικυρώθηκε ακόμη και όταν έγινε γνωστό ότι ο τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, παραιτήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι ταξίδευε με αεροσκάφος του Μελισσανίδη.

Εκπληκτοι φαίνεται να έχουν μείνει οι ερευνητές του Transnational Institute και για τo γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποίησε ως σύμβουλο την Eurobank Equities Investment Firm (θυγατρική της Eurobank) προκειμένου να πουλήσει σε μια άλλη θυγατρική της Eurobank (Eurobank Properties) 14 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου – συμφωνία από την οποία οι Ελληνες φορολογούμενοι ζημιώθηκαν, αντί να ωφεληθούν, κατά 135 εκατ. ευρώ.

Η έκθεση δεν παραλείπει φυσικά την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ. να πουλήσει τα 14 κερδοφόρα αεροδρόμια της χώρας κρατώντας μόνο τα επιδοτούμενα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν τη σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει από το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποίησε ως σύμβουλο τη Lufthansa Consulting GmbH, θυγατρική της Lufthansa, η οποία με τη σειρά της είναι μέτοχος της Fraport που αγοράζει τα αεροδρόμια.

«Πουλήστε χαμηλά...»

Με ανάλογα παραδείγματα από άλλες έξι χώρες, η έκθεση (την οποία η Efsyn.gr θα παρουσιάσει το Σάββατο μεταφρασμένη στα ελληνικά) αποκαλύπτει ένα δαιδαλώδες δίκτυο ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργούν ταυτόχρονα ως σύμβουλοι πώλησης και αγοραστές δημόσιας περιουσίας – συχνά υπό το καθεστώς απειλών και πιέσεων της τρόικας προς τις υπερχρεωμένες χώρες τη Ε.Ε.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον κολοσσό Lazard (σύμβουλο της Ελλάδας για το καταστροφικό PSI, που επέστρεψε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος, σύμφωνα με την έκθεση, συμβουλεύει κυβερνήσεις να πουλήσουν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές τις επιχειρήσεις του Δημοσίου προκειμένου στη συνέχεια να τις αγοράζει μέσω θυγατρικών της.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία που ειδικεύεται στις ιδιωτικοποιήσεις είναι η NM Rothschild (θυγατρική της Rothschild & Co), η οποία ουσιαστικά φέρεται να συνδιαμόρφωσε την πολιτική μαζικών ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης Θάτσερ πριν ανοίξει τα φτερά της σε άλλες 30 χώρες του κόσμου.

Αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας σε ολόκληρη την Ευρώπη, η έκθεση καταρρίπτει με ατράνταχτα επιχειρήματα σειρά διαδομένων μύθων για την «υψηλότερη αποδοτικότητα» των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων, τις χαμηλότερες τιμές για τα νοικοκυριά αλλά και τα κέρδη που υποτίθεται ότι προσφέρουν στα κρατικά ταμεία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε 34 χώρες του ΟΟΣΑ η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε σε αυξήσεις των τιμολογίων κατά 23,1% κατά μέσον όρο.

Για τους ερευνητές του T. I. η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί και σε αυτή την περίπτωση παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγή λόγω της τεράστιας ζημιάς που προκαλούν στην εθνική οικονομία οι ιδιωτικοποιήσεις των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Οι αγρότες συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις κινητοποιήσεις τους κατά του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, με μπλόκα, αποκλεισμούς και καταλήψεις.
Σήμερα, και ενώ τα Τέμπη, ο Ισθμός και τα Μάλγαρα είναι κλειστά επ’ αόριστον, οι αγρότες προχώρησαν σε νέες καταλήψεις σε τράπεζες και εφορίες, και την ίδια ώρα σημειώθηκαν επεισόδια σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, το μεσημέρι υπήρξε ένταση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Μεσολόγγι όταν αγρότες μπήκαν μέσα στο κτίριο και ξήλωσαν την επιγραφή του κόμματος.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι τοπικές αρχές δεν επέτρεψαν στους αγρότες να μπουν στο κτίριο που στεγάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα aixmi-news.gr, έπειτα από λίγη από ώρα εμφανίστηκε ένας συνεργάτης της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Τριανταφύλλου, ο οποίος γνωστοποίησε στους διαδηλωτές ότι έχει εντολή να μην επιτραπεί η είσοδός τους στα γραφεία, κάτι που εκνεύρισε τους αγρότες που απείλησαν να επιστρέψουν με τρακτέρ. «Εμείς ήρθαμε εδώ ειρηνικά να μεταφέρουμε τα αιτήματά μας. Αν δε μας ανοίξουν όμως θα σπάσουμε την πόρτα», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Καθώς δε βρήκαν ανταπόκριση στο αίτημά τους, οι αγρότες τελικά αποχώρησαν, και επέστρεψαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ενώ κάποιοι από τους διαδηλωτές κατάφεραν να μπουν στο κτίριο και να φθάσουν στο μπαλκόνι των γραφείων.

Εκεί, «ξήλωσαν» την πινακίδα του κόμματος την οποία πήραν μαζί τους δηλώνοντας όχι μόνο αμετακίνητοι στις θέσεις τους, αλλά διαβεβαιώνοντας ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα, αφού η συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντί τους είναι ανεπίτρεπτη.

1

«Δεν μπορεί να ζητάει διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ με κλειστές πόρτες και δε δεχόμαστε να μας χαρακτηρίζει ακροδεξιά στοιχεία. Είμαστε όλοι αγρότες που διεκδικούμε το δίκιο μας», δήλωσαν και αφού άδειασαν πορτοκάλια και ελιές στην είσοδο των γραφείων και αποχώρησαν.

Φωτογραφίες: Γιώργος Παυλάκης

4 

2


Τρακτέρ μπροστά από το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

Την ίδια ώρα, στον αποκλεισμό του διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όπου στεγάζονται και οι υπηρεσίες της ΔΟΥ, προχώρησαν το πρωί αγρότες και κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας και του Νέστου, αποκλείοντας την κεντρική είσοδο του κτιρίου με τρακτέρ, αλλά και δεμάτια από άχυρα.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ Σωτήρης Παπαδόπουλος, τόνισε σε δηλώσεις του στην είσοδο του Διοικητηρίου ότι οι παραγωγοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, καθώς η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης παραμένει.

«Η κυβέρνηση πρέπει να συζητήσει με τους αγρότες πάνω σε μια νέα βάση. Τόσο το φορολογικό, όσο και το ασφαλιστικό δεν έχει τεθεί σε σωστή βάση. Και οι δυο πλευρές πιστεύω ότι θα προχωρήσουν σε έναν συμβιβασμό, για να επέλθει μια ισορροπία και να βρεθεί μια χρυσή τομή. Με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση δημιουργείται μια μεγαλύτερη θηλιά στους παραγωγούς και πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρξει μείωση του αγροτικού πληθυσμού, με μεγάλο κόστος για την αγροτική οικονομία, αλλά και για την ίδια την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εφαρμόζονται μέτρα, τα οποία αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν στη μείωση του αγροτικού κόσμου. Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους δυο πυλώνες της οικονομίας μας, μαζί με τον τουρισμό και γι′ αυτό αν περάσουν τα μέτρα τ’ αποτελέσματα θα είναι δυσάρεστα», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Γιάννης Πασαλίδης, δήλωσε ότι ύστερα από ομόφωνη απόφαση των μπλόκων όλης της περιφέρειας ΑΜΘ, συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και πρέπει να πάει στην κυβέρνηση. Δεν θα προσέλθουμε σε κανένα διάλογο αν δεν υπάρξει δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού πάνω στα αιτήματά μας που είναι απόσυρση φορολογικού – ασφαλιστικού ή δημόσια δέσμευση στα αιτήματα που έχουμε στείλει. 
Καλούμε τους συναδέλφους μας να μη μετέχουν σε κανένα διάλογο αν δεν διασφαλιστούν τα παραπάνω. Ξεκάθαρες κουβέντες από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Μετά από τριάντα ημέρες συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά. Το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και η εφορία θα παραμείνουν αποκλεισμένα, όπως και τα τελωνεία της περιφέρειας μας, ενώ οι αποκλεισμοί των παραδρόμων θα γίνονται από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 12 το βράδυ. Το πόσο θα συνεχίσουμε την κινητοποίησή μας στο διοικητήριο θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις», πρόσθεσε ο ίδιος.


Καταλήψεις σε τράπεζες & εφορίες

Παράλληλα οι αγρότες προχώρησαν σήμερα σε καταλήψεις σε τράπεζες και εφορίες σε πολλές περιοχές της χώρας.


Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης αγρότες της Χαλκιδικής «έκλεισαν» με τα τρακτέρ τους τις εισόδους δυο τραπεζών στα Νέα Μουδανιά. Τα υποκαταστήματα που δεν άφησαν να ανοίξουν είναι της τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας.
5

Υπό κατάληψη βρέθηκε από το πρωί και η ΔΟΥ Πύργου από αγρότες μέλη της ΟΑΣΗ από το μπλόκο Αγίου Γεωργίου, ενώ αγρότες απέκλεισαν και την Α’ ΔΟΥ Λάρισας στη Φιλιππούπολη.

Επίσης, μετά τις 6 το απόγευμα, οπότε λήγει ο 24ωρος αποκλεισμός, οι αγρότες του κόμβου Αντιγόνου οργανώνουν μουσική εκδήλωση στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στο πλαίσιο των εναλλακτικών μορφών κινητοποιήσεων, που εγκαινιάζουν από σήμερα οι διαμαρτυρόμενοι του πρωτογενούς τομέα.

Αποκλείουν το δρόμο για το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Σε πολύωρο αποκλεισμό του κρατικού αερολιμένα «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη προχωρούν το μεσημέρι οι συμμετέχοντες στα μπλόκα αεροδρομίου και αερογέφυρας Θέρμης.

Μιλώντας σχετικά, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, Άγγελος Τσαρτσαφλής, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του αεροδρομίου, σημείωσε: «Στις 2 το μεσημέρι περιμένουμε περισσότερα από 25 τρακτέρ από την αερογέφυρα Θέρμης και από τις 3 το μεσημέρι μέχρι και τις 9 το βράδυ, θα αποκλείσουμε το «Μακεδονία», στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν κουραστήκαμε, αλλά προτιθέμεθα να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις κινητοποιήσεις μας».
Ωστόσο, ο ίδιος έκανε σαφές ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για όσους θέλουν να ταξιδέψουν, αφού οι παρακαμπτήριοι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί. Εξάλλου, την αποχώρηση από το μπλόκο στα πράσινα φανάρια, μεγάλης δύναμης τρακτέρ, γνωστοποίησε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Γρηγόρης Παπαθεοδώρου, καταγγέλλοντας «συμφέροντα και ένταξη του μπλόκου σε δυνάμεις που δεν συνάδουν με την απόφαση της πλειοψηφίας».

Το συνηθισμένο πρόγραμμα αποκλεισμού του ακολουθεί σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι. Ειδικότερα: Στο διάστημα από 11:00 έως 15:00 θα είναι κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά, σύμφωνα με τον συντονιστή, Αναστάση Σοϊλεμέζη.

Ακόμη, οι αποκλεισμοί με βάση το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή των οκτώ εξ αυτών, Δημήτρη Μόσχο, θα έχουν ως εξής: – Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ (12ωρος αποκλεισμός από τις 11:00, σε συνέχεια αντίστοιχης χθεσινής κινητοποίησης). – Γρεβενά, στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και σε παρακαμπτήριες οδούς. – Νεάπολη Τσοτυλίου 14:00-19:00. – Στο Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-18:00 και τις ίδιες ώρες σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη. – Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης 12:00-13:00.

Εν τω μεταξύ, ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί στις δύο πλευρές των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, εξαιτίας του αγροτικού μπλόκου, από τη μία, στον Προμαχώνα στο ελληνικό έδαφος, και του αντι-μπλόκου, από την άλλη, που έχουν στήσει Βούλγαροι οδηγοί στα Κούλατα.


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Στη Βουλή διαβιβάστηκε μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου δικογραφία για τον υπουργό Περιβάλλοντος, Πάνο Σκουρλέτη, για το θέμα της άδειας πρόσβασης στο Αρχείο Επιθεώρησης Κτηρίων και Μητρώων Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά και καταγγελίες σε βάρος του προέδρου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, Βασίλη Τσολακίδη, ο οποίος φέρεται μετά από προφορική εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος, να επέτρεψε παράνομα σε επιθεωρητές που δεν είχαν υποβάλει έως 30 Ιουνίου 2015 πιστοποιητικό επιτυχούς συμμετοχής στις εξετάσεις και είχαν διαγραφεί από το εν λόγω μητρώο, να έχουν πρόσβαση για ένα δεκαήμερο στο πληροφοριακό σύστημα του Αρχείου Επιθεώρησης Κτηρίων και Μητρώων Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έκρινε ότι η πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του αρχείου, δόθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ειδικότερα για την αποφυγή μπλοκαρίσματος του συστήματος έκδοσης των Ενεργειακών Πιστοποιητικών (ΠΕΑ), τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για την πώληση, ενοικίαση, μεταβίβαση, κ.λπ. ακινήτων.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έκρινε ότι δε στοιχειοθετείται κάποια αξιόποινη πράξη και συνεπώς η δικογραφία δε θα έπρεπε να διαβιβαστεί στη Βουλή, αλλά να τεθεί στο αρχείο.

Αντίθετη άποψη όμως είχε η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών που διαβίβασε τη δικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να πάρει το δρόμο για τη Βουλή, που θα διερευνήσει εάν προκύπτουν ή όχι ευθύνες παράβασης καθήκοντος για τον υπουργό Περιβάλλοντος, Πάνο Σκουρλέτη.πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, κοντά στον οδό Εσκισεχίρ, και σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από την τουρκική εθνοσυνέλευση, την προεδρία του Γενικού Επιτελείου Στρατού και τα αρχηγεία της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής.

Ο, μέχρι στιγμής, τραγικός απολογισμός από την έκρηξη είναι τουλάχιστον 28 νεκροί και 61 τραυματίες, που νοσηλεύονται σε 14 διαφορετικά νοσοκομεία της Άγκυρας.

Μέχρι στιγμής τα αίτια της έκρηξης δεν είναι γνωστά, όμως το πρακτορείο Dogan αναφέρει ότι πρόκειται για επίθεση με στόχο στρατιωτικό λεωφορείο, με τη χρήση «παγιδευμένου» αυτοκινήτου.


2


Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που διερχόταν το στρατιωτικό βαν, το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα εξερράγη.


Ανακοίνωση του τουρκικού στρατού αναφέρει πως η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που λεωφορείο ήταν σταθμευμένο σε κόκκινο σηματοδότη. Στο σημείο έσπευσαν τουλάχιστον 20 ασθενοφόρα, αστυνομικές δυνάμεις και οχήματα της πυροσβεστικής.ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ

1neo


Οι περίοικοι κάνουν λόγο για εκκωφαντικό ήχο που έγινε αισθητός ακόμα και σε κοντινές περιοχές, ενώ πλήθος πολιτών εγκατέλειψαν κοντινούς σταθμούς του μετρό.


1


Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέφερε ότι πρόκειται για «Η τρομοκρατία επιτέθηκε ύπουλα στην Άγκυρα. Καταδικάζουμε την επίθεση», ενώ πηγή των δυνάμεων ασφαλείας ανέφερε πως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, πίσω από την επίθεση βρίσκεται το PKK. 


3


Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε τη μετάδοση πληροφοριών σχετικά με την επίθεση, επιτρέποντας μόνο την επίσημη ενημέρωση αναφορικά με το περιστατικό.


Μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε: «Εξετάζουμε τις λεπτομέρειες σχετικά με την έκρηξη», ενώ ακύρωσε την αυριανή του επίσκεψη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής με κύριο θέμα το προσφυγικό.
Μετά το περιστατικό, έχει σημάνει «συναγερμός» σε όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας και το προσωπικό τους, καθώς υπάρχει κίνδυνος για περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις.


ekriksi-agkura

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης της επίθεσης.

Δείτε το βίντεο από κάμερες ασφαλείας στο σημείο που κατέγραψαν τη στιγμή της φονικής επίθεσης:πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Tην παραίτησή του έθεσε στη διάθεση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Παναγιώτης Σγουρίδης, για λόγους ευθιξίας.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός θα ασχοληθεί με το θέμα μόλις επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Οι πολιτικοί δυστυχώς δεν κρίνονται από αυτά που κάνουν, αλλά από αυτά που έλεγαν, ανέφερε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Παναγιώτης Σγουρίδης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Maximum 3,6 είπε: «Αν δεν τάξεις, δεν σε ψηφίζει. Όταν σου μιλάει κάποιος ορθολογιστικά, δεν είναι καλός. Επειδή είμαι παλιά καραβάνα και επειδή δεν φείδομαι των λόγων μου, πρέπει κάποια στιγμή να πούμε την αλήθεια. Αυτή είναι η αλήθεια» συνέχισε.

Τότε, ο δημοσιογράφος τον ρώτησε: «Δηλαδή, τους παραπλάνησε ο πρωθυπουργός;».
«Όπως και ο προηγούμενος. Ζάππειο 1, Ζάππειο 2, Ζάππειο 3. Όπως τα λεφτά υπάρχουν...» απάντησε ο κ. Σγουρίδης.

«Δηλαδή, τους παραπλάνησε ο Τσίπρας, όπως και ο Σαμαράς;» επέμεινε ο δημοσιογράφος. «Όπως ο Παπανδρέου, πριν κλπ. Αρα κάποια στιγμή, επειδή η χώρα έφτασε στο τέλος και επειδή αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε ένα επιτελικό υπουργείο που μιλάει μόνο για την επιχειρηματικότητα, ας ξαναβάλουμε μπροστά την επιχειρηματικότητα» απάντησε ο κ. Σγουρίδης.
Σγουρίδης: Ο Τσίπρας δεν είναι ούτε Παπανδρέου, ούτε Σαμαράς

Ο υφυπουργός Υποδομών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Αν από μια ολόκληρη συνέντευξη 30 λεπτών με ένα πολύ ενδιαφέροντα διάλογο, κάποιοι βγάζουν συμπεράσματα και τίτλους που αφορούν στον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα, μάλλον αρέσκονται στο να απομονώνουν μια ατυχή λέξη και όχι την ουσία ολόκληρης της συνέντευξης.
» Η ουσία -την οποία κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει- είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιζητά διακαώς διάλογο με τους αγρότες, την ώρα που όλη η κυβέρνηση θέλει να κλείσει θέματα, που καμιά προηγούμενη κυβέρνηση δεν ρύθμιζε, για να μην έχει πολιτικό κόστος, σε αντίθεση με την δική μας.πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Η ΝΕΟΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ
Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗΟ ευρωατλαντικός κόσμος ετοιμάζεται να εισέλθει σε μια νέα, ακόμη πιο οξυμένη περίοδο κρίσης. Το 2007, το παγκόσμιο χρέος ήταν 200% του ΑΕΠ, σήμερα έχει φτάσει το 250%.
Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν χάσει φέτος 10 τρισ. δολάρια, λόγω της έντονης μεταβλητότητας στο πετρέλαιο. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν χάσει το 25% της αξίας τους.

Μέσα σε αυτό το τοπίο ο πόλεμος αποτελεί μια λύση.


Παράλληλα οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές και οι ενδοαστικές αντιθέσεις. Η πρόσφατη υπενθύμιση Βρετανού συντηρητικού βουλευτή, του Μπιλ Κας, ότι η Βρετανία κέρδισε δυο πολέμους σε βάρος της Γερμανίας, σαν απάντηση σε απειλητικές δηλώσεις του «δεξιού χεριού» της Μέρκελ, Κριχμπάουμ, με αφορμή το δημοψήφισμα για το Brexit, είναι ενδεικτικές.

Στη χώρα μας, με αφορμή και αιτία, την αναδιάρθρωση του τηλεοπτικού σκηνικού, και επομένως και της πολιτικής-οικονομικές επιρροής που αυτό συνεπάγεται, έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ακήρυχτου πολέμου.

«Παλιά» και «νέα» τζάκια από τη μία, πολιτικοί εκπρόσωποι των μεν και των δε από την άλλη.

Συμμαχίες και ισορροπίες που ανατρέπονται συνεχώς,
μέχρι να επέλθει ο τελικός συμβιβασμός και η νέα ισορροπία. Το βέβαιο είναι ότι το τοπίο της διαπλοκής, της σύμφυσης δηλαδή οικονομικών, επικοινωνιακών και πολιτικών συμφερόντων αλλάζει.

Και με την εμφάνιση και ενεργητική παρέμβαση ξένων επιχειρηματικών ομίλων και των «τοπικών» διαμεσολαβητών.

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα γενικότερα ενεργειακά θέματα και προβλήματα της Ευρώπης (στο μέτρο που αυτά σχετίζονται και με τις ευρω-ρωσικές σχέσεις), για γεωπολιτικούς και επιχειρηματικούς λόγους.

Στενή σχέση με αυτούς τους επιχειρηματικούς όμιλους των ΗΠΑ, που εκπροσωπούνται και από το Ινστιτούτο Κλίντον, φαίνεται να αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια επιχειρηματικοί κύκλοι όπως της οικογένειας Αγγελοπούλου και του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Το όψιμο ενδιαφέρον και των δύο για τηλεοπτική άδεια μόνο τυχαίο δεν είναι.


Στο ίδιο μήκος κύματος
κινείται και ο Δημήτρης Μελισσανίδης, με ανάλογες επαφές με «ομογενείς επιχειρηματίες στις ΗΠΑ».

(Η προεκλογική υπόθεση της συνάντησης Δούρου-Μαρινάκη αλλά και η «περιπέτεια» με τον Μελισσανίδη και το γήπεδο της ΑΕΚ ήταν η κορυφή του παγόβουνου τέτοιων ανοιγμάτων και «προσεγγίσεων»…).

Με «αριστερό προφίλ» δημιουργούνται νέα πλέγματα επιχειρηματικών σχέσεων και συμφερόντων, τα οποία δεν θα περιορίζονται μόνον στο εσωτερικό. Είναι ολοφάνερο ότι έχουν και γεωπολιτικές φιλοδοξίες – και στο επίπεδο αυτό εικάζεται ότι, από κυβερνητικής πλευράς, αισθητά αναβαθμισμένος θα είναι ο ρόλος του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.

Τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια είναι θαυμάσιο περιβάλλον για να δημιουργηθούν «συμμαχίες» και οι «υπερχρεωμένοι» επιχειρηματίες θαυμάσια πρώτη ύλη.

Ενδεικτικό της επιθυμίας του περιβάλλοντος γύρω από το πρωθυπουργό να πραγματοποιηθεί στη χώρα , υπό την άμεση εποπτεία του, αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη είναι ότι η εποπτεία των ιδιωτικών επενδύσεων πέρασε από τον Γιώργο Σταθάκη στην αρμοδιότητα του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. Όπως και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Το πιο πιθανό είναι να γίνει στο τέλος ένας έντιμος συμβιβασμός. Με απώλειες ένθεν και ένθεν.

Και το παραμύθι της «σύγκρουσης» με τη διαπλοκή να συναγωνίζεται αυτό της Κοκκινοσκουφίτσας.

 


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Της Μαριάννας Τζάννε

Τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την συμφωνία επανεκκίνησης για το Μορέα υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών, εκταμιεύοντας το ποσό των 71,5 εκ. ευρώ σε αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη που δημοσιεύτηκε χθες στην Διαύγεια, οι αποζημιώσεις αυτές χορηγούνται στον παραχωρησιούχο για την παράταση της περιόδου μελέτης κατασκευής (τη λεγόμενη Τ1) πέραν της συμβατικής περιόδου και αφορούν το διάστημα από Μάρτιο του 2012 έως Σεπτέμβριο του 2015.

Στην αρχική σύμβαση προβλεπόταν ότι με την ολοκλήρωση του έργου την Άνοιξη του 2012, θα ξεκινούσε η επιδότησή του, εάν η κυκλοφορία υποχωρούσε κάτω από το όριο που έθετε η σύμβαση. Το δημόσιο δέχεται τώρα ότι το έργο δεν ολοκληρώθηκε με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα για αυτό και καταβάλλει για την επίμαχη περίοδο την επιδότηση λειτουργίας με την μορφή των αποζημιώσεων.

Η σύμβαση του Μορέα που κατασκευάζει και λειτουργεί το Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα κυρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες με το νόμο 4354/2015. Η κύρωση από την βουλή μάλιστα έγινε μετά από διετή αδράνεια εξαιτίας της απροθυμίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να χρηματοδοτήσει το έργο λόγω χαμηλών κυκλοφοριακών προβλέψεων. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα ανέβει καθώς θα προστεθούν αποζημιώσεις για διαφυγόντα έσοδα από τα διόδια και διάφορες άλλες επιβαρύνσεις.

«Η ψήφιση από την Βουλή του νόμου με τον οποίο κυρώνεται η συμφωνία και η δημοσίευσης του κυρωτικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έχει ήδη συντελεστεί με τη δημοσίευση του Ν. 4354 (ΦΕΚ176Α΄/16.12.2015) και κατά συνέπεια οι εκ μέρους του δημοσίου προϋποθέσεις για την επίτευξη της Ημερομηνίας Έναρξης Ισχύος έχουν επέλθει, με την επιφύλαξη της καταβολής των αποζημιώσεων του Παραχωρησιούχου και του Κατασκευαστή που προβλέπονται κατά την Ημερομηνία Έναρξης Ισχύος Τροποποίησης» αναφέρει η απόφαση.

Στο Μορέα έχουν επανέλθει τα εργοτάξια και απομένει περίπου το 5% για να ολοκληρωθεί το έργο που αναμένεται να δοθεί σε κυκλοφορία το Σεπτέμβριο του 2016.

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Ελπίδες ότι θα βρεθεί κοινός τόπος στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό -εφόσον γίνουν αλλαγές στην ελληνική πρόταση- έχουν κυβερνητικές πηγές, αλλά βλέπουν αδιέξοδο στο θέμα των κόκκινων δανείων, καθώς οι δανειστές απαιτούν να απελευθερωθεί η πώληση ακόμα και για δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά.

Η διαπραγμάτευση έχει έντονο παρασκήνιο που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, καθώς αφορά πλέον και τις εσωτερικές κόντρες στο ΔΝΤ, ενώ έχει και «καραμπόλες» που φτάνουν μέχρι την κόντρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τη Γερμανία και τη σωτηρία της κλυδωνιζόμενης Deutsche Bank.

Για το Ασφαλιστικό εξετάζονται αλλαγές στις ελληνικές προτάσεις, όπως η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τις συντάξεις που δίνονται ύστερα από λίγα χρόνια ασφάλισης, η απόδοση πλήρους εθνικής σύνταξης μόνο ύστερα από 20 χρόνια ασφάλισης και η μείωση των «υψηλών» συντάξεων, χωρίς να διευκρινίζεται ακόμα ένα συγκεκριμένο όριο. Το πρόβλημα που ανακύπτει με την ελληνική πρόταση είναι ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης (η σύνταξη ως ποσοστό του μισθού) φτάνει ακόμα και πάνω από το 100% για τις συντάξεις που δίνονται ύστερα από 15-20 χρόνια ασφάλισης εάν αθροιστούν η αναλογική, η οποία υπολογίζεται με βάση τις εισφορές, και η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ. Με λίγα λόγια, το σύστημα δίνει «εύκολα» μια μικρή σύνταξη ύστερα από λίγα χρόνια ασφάλισης, αλλά αναλογικά δίνει λιγότερα σε σχέση με τον μισθό σε όσους πληρώνουν εισφορές 35 και 40 χρόνια. Το σημείο αυτό έχει συγκεντρώσει την κριτική των δανειστών και σχεδιάζεται να αντιμετωπιστεί με την καθιέρωση «καπέλου» στο ποσοστό αναπλήρωσης (κάτι που θα μειώσει τις συντάξεις με λίγα χρόνια ασφάλισης), αλλά και τη μείωση της εθνικής σύνταξης πριν από τα 20 χρόνια ασφάλισης. Επιπλέον εξετάζονται διάφορα σενάρια για περικοπές συντάξεων από ένα υψηλό επίπεδο και πάνω, καθώς και των επικουρικών.
Ελεύθερη πώληση δανείων

Αλλο ζήτημα πάντως που μένει ανοιχτό είναι το ύψος της εξοικονόμησης που θα απαιτήσουν τελικά οι δανειστές και επομένως τι νέα μέτρα θα ζητήσουν, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να περάσει τη λογική της μεταβατικής περιόδου, έτσι ώστε να λειτουργήσει πρώτα το νέο σύστημα, να φανούν οι συνέπειες και στη συνέχεια να γίνουν αναπροσαρμογές.

Στο θέμα των κόκκινων δανείων υπάρχει αδιέξοδο, καθώς οι δανειστές ζητούν να είναι ελεύθερη η πώληση όλων - όχι μόνο των κόκκινων, αλλά ακόμα και εκείνων που εξυπηρετούνται κανονικά. Το υπουργείο Οικονομίας είναι αντίθετο σε μια τέτοια προοπτική και επιδιώκει να θεσπιστούν κριτήρια προστασίας για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά και τα επιχειρηματικά δάνεια μέχρι κάποιο ύψος ή ένα ποσοστό κύκλου εργασιών της επιχείρησης. Οι τράπεζες δεν θέλουν προς το παρόν να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια, καθώς οι τιμές που προσφέρονται είναι πολύ χαμηλές και προτιμούν να τα διαχειριστούν εσωτερικά οι ίδιες υπολογίζοντας ότι καθώς η οικονομία θα βελτιώνεται, θα καλυτερεύει και η εικόνα των κόκκινων δανείων (θα «πρασινίζουν»), οπότε και η αξία τους θα ανεβαίνει.

Εκείνο που θέλουν οι τράπεζες, όμως, είναι να παραχωρήσουν σε ειδικευμένες εταιρείες το ταχύτερο τη διαχείριση των κόκκινων δανείων (servicing), κυρίως των μικρών, καθώς το κόστος είναι μεγάλο.
Σε κάθε περίπτωση, εκτός συζήτησης είναι τα δάνεια που εμπίπτουν στην προστασία της πρώτης κατοικίας (Νόμος Κατσέλη), καθώς ουδείς ενδιαφέρεται να αγοράσει δάνεια τα οποία έχουν νομική προστασία.

Ο αδιάλλακτος Τόμσεν

Κρίσιμη παράμετρος είναι η πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο κρατά τη σκληρότερη στάση. Η σκληρή θέση του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν, ο οποίος ζήτησε περικοπή των συντάξεων και νέα μέτρα 7-9 δισ. ευρώ με άρθρο του στο blog του Ταμείου, χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση «δείγμα των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των δανειστών». Από την άλλη, ο κ. Τόμσεν είναι προσωπικά υπεύθυνος για το ελληνικό πρόγραμμα και γι' αυτό συγκεντρώνει τα πυρά της κριτικής για τα λάθη που έγιναν από το Ταμείο ήδη από το 2010.

Ο κ. Τόμσεν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επιχειρεί να καταδείξει ότι το ελληνικό πρόγραμμα αποτυγχάνει επειδή δεν εφαρμόζονται τα απαραίτητα σκληρά μέτρα και όχι επειδή έγιναν λάθος χειρισμοί - γι' αυτό και ανεβάζει διαρκώς τον πήχη των απαιτήσεων.

Παράλληλα με τις πιέσεις αυτές, καθιστά όλο και πιο δύσκολη την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εκφράζοντας έτσι τη θέση των χωρών-μελών του Ταμείου, που θέλουν το τελευταίο να αποχωρήσει από την Ελλάδα (σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που θέλουν να παραμείνει). Επιπλέον πετάει το μπαλάκι και στις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς συνδέει το Ασφαλιστικό με το χρέος, λέγοντας ότι όσο μικρότερες είναι οι περικοπές των συντάξεων τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η ελάφρυνση του χρέους. Η Κομισιόν και η ΕΚΤ έχουν πιο ευέλικτη στάση για τη διαπραγμάτευση, καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολύ σοβαρά προβλήματα, τόσο με το Προσφυγικό όσο και με την αναζωπύρωση της διεθνούς οικονομικής κρίσης και, επομένως, το ελληνικό ζήτημα δεν θα πρέπει να μένει ανοιχτό.

Οι «κρυμμένοι σκελετοί» του Β. Σόιμπλε

Η πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών μέχρι τώρα κρατά ιδιαίτερα σκληρή στάση διά της τεθλασμένης, επιμένοντας δηλαδή στην παραμονή του ΔΝΤ, το οποίο κάνει τη «βρώμικη δουλειά» μέσω του κ. Τόμσεν, ο οποίος αποτελεί σταθερό σύμμαχο του κ. Σόιμπλε.

Ο τελευταίος πάντως έχει και άλλα προβλήματα πλέον, καθώς ήρθε στην επιφάνεια το πρόβλημα της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται συστηματικά εκτεθειμένη, άλλοτε αντιμετωπίζοντας πρόστιμα 4,5 δισ. ευρώ για χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων στην αγορά του Λονδίνου (Libor), άλλοτε για ξέπλυμα χρήματος στη Ρωσία και άλλοτε για τη δημιουργία καταφυγίων φοροδιαφυγής στη Σιγκαπούρη. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια η Deutsche Bank είχε ανοιχτεί σε μετατρέψιμα ομόλογα μεγάλου ρίσκου τα οποία δεν εμφάνιζε πλήρως στους ισολογισμούς της. Η υποχώρηση των χρηματιστηρίων γέννησε αμφιβολίες για την πραγματική θέση της τράπεζας, με αποτέλεσμα ο κ. Σόιμπλε να αναγκαστεί να κάνει δημόσια δήλωση ότι δεν ανησυχεί για την Deutsche Bank τρεις φορές μέσα σε δύο 24ωρα, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανησυχία, ενώ στην ουσία αποτελεί διαβεβαίωση ότι η γερμανική κυβέρνηση θα τη στηρίξει όσο και όποτε χρειαστεί.

Ετσι, ο κ. Σόιμπλε ίσως αναγκαστεί τελικά να βάλει νερό στο κρασί του, καθώς μάλλον θα χρειαστεί τον κ. Μάριο Ντράγκι προκειμένου να εντείνει η ΕΚΤ τις παρεμβάσεις της στην αγορά, επεκτείνοντας τις αγορές ομολόγων και σε «χαρτιά» χαμηλότερης διαβάθμισης, ώστε να εκτονωθεί η πίεση στις ευρωπαϊκές τράπεζες και να διασωθεί στην ουσία η μεγάλη ασθενής Deutsche Bank.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Διπλές εξετάσεις με δύο μηχανογραφικά και δύο εξεταστικές επιτροπές χαρακτηρίζουν τις φετινές Πανελλαδικές.

Το νέο σύστημα που θα εγκαινιαστεί φέτος φαίνεται ότι κερδίζει το ενδιαφέρον των υποψηφίων και θα φέρει αλλαγές και στις βάσεις εισαγωγής.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο στις δημοφιλείς σχολές, ειδικότερα στις Ιατρικές, συμπεριλαμβανομένων και των παραϊατρικών επαγγελμάτων, αλλά και σε ορισμένες υψηλόβαθμες του Πολυτεχνείου.

Αντίθετα, στα Παιδαγωγικά, που από φέτος αποτελούν ένα ξεχωριστό πεδίο, αναμένεται πτώση κυρίως στα τμήματα των περιφερειακών σχολών.

Σημαντικός παράγοντας θα είναι ο καταμερισμός του αριθμού εισακτέων, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ελεύθερου Τύπου", στο υπουργείο Παιδείας γίνονται συζητήσεις για μικρή μείωση του αριθμού, γεγονός που θα σπρώξει τις βάσεις προς τα πάνω.

Αν και επικρατεί η θεωρία ότι τα λίγα μαθήματα περιορίζουν τους μαθητές, καθώς μεταβάλλονται οι πιθανότητες για υψηλό βαθμό και περιορίζονται οι συντελεστές του μέσου όρου, αναλυτές αλλά και καθηγητές φροντιστηρίων σημειώνουν ότι τα περιορισμένα μαθήματα θα επιτρέψουν στον μικρό αριθμό αριστούχων που θα καταγραφεί και φέτος να εκτοξεύσει τις βάσεις σε περιζήτητες σχολές κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν καθηγητές σε φροντιστήρια, ένα μεγάλο μέρος των αποφοίτων (οι οποίοι είναι οι μόνοι που δικαιούνται να επιλέξουν μεταξύ του καταργηθέντος συστήματος και του νέου) προτιμά να περιοριστεί στα τέσσερα μαθήματα, έναντι έξι όπως ίσχυε μέχρι και πέρσι στις εισαγωγικές εξετάσεις, ποντάροντας σε υψηλές βαθμολογίες για να εισαχθεί σε σχολές με δυσθεώρητες βάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στις εξετάσεις θα γίνεται μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου.


Πεδία


Ανθρωπιστικών Σπουδών: Το νέο σύστημα των τεσσάρων μαθημάτων δίνει την επιλογή στους υποψηφίους με την εξέταση ακόμη ενός μαθήματος να ανοίξουν ένα επιπλέον πεδίο σχολών και τμημάτων. Για πρώτη χρονιά οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών δεν έχουν πρόσβαση στις οικονομικές σχολές, ενώ απώλεια για τη συγκεκριμένη κατεύθυνση αποτελούν και οι παιδαγωγικές σχολές που εντάσσονται σε ξεχωριστό πεδίο.
Ο περιορισμός σε τέσσερα μαθήματα πολύ πιθανόν να ρίξει τις βάσεις, αν όχι στη Νομική (σ.σ.: ήδη τα μόρια έπεσαν κατακόρυφα πέρσι σχεδόν στην πλειοψηφία των σχολών της θεωρητικής κατεύθυνσης) στις άλλες σχολές.
Οι υποψήφιοι μπορεί να «δυσκολευτούν» με το μάθημα των Λατινικών, στο οποίο έχει αυξηθεί η ύλη και με το νέο σύστημα εντάσσεται στη διδασκαλία μόνο στη Γ’ Λυκείου και όχι και στη Β’ όπως ίσχυε μέχρι πέρσι. Παράλληλα, τα Αρχαία και η Εκθεση κρύβουν αρκετές φορές παγίδες για τους υποψηφίους.
Πηγή: Eλεύθερος Τύπος

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα παραγωγικά υπουργεία ξεκινούν οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων.

Σήμερα, Τετάρτη, από τις 10:00 έως τις 13:00 θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στον Χολαργό.

Οι πρόεδροι των Επιστημονικών Φορέων συνεδρίασαν τη Δευτέρα στα γραφεία της Ένωσης Χημικών και αποφάσισαν να στείλουν επιστολή διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην επιστολή θα καταγγέλλουν το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό ως «φορολογικό και άκρως αντιαναπτυξιακό».

Να σημειωθεί ότι, οι Επιστημονικοί Φορείς εμμένουν στη θέση τους για απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου και ζητούν την έναρξη διαλόγου υπό την προϋπόθεση ότι θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση αναλογιστική μελέτη.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Απαλλαγές και εκπτώσεις από τα τεκμήρια διαβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους φέρνουν η νομοθετική ρύθμιση για την κατάργησή τους σε νοικοκυριά με πενιχρά ή μηδενικά εισοδήματα καθώς και η μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Οι αλλαγές στα τεκμήρια, σύμφωνα με το 'Εθνος, ισχύουν για τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν φέτος με αποτέλεσμα όσοι έχουν μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, ενοίκια, τόκους, ή είναι άνεργοι να γλιτώσουν φόρο 26% και προκαταβολή 75%, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που διαμένουν σε δικό τους σπίτι ή έχουν δική τους επαγγελματική στέγη να αποφύγουν την παγίδα του τεκμαρτού φόρου..

Οι κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί και οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, προκαλούν «πονοκέφαλο», με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα οι φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε η έναρξη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2015 να ξεκινήσει εντός του μήνα.

Η ενημέρωση των στοιχείων για τις συντάξεις τους μισθούς και τους τόκους των καταθέσεων καθυστερούσαν. Τελικά εξετάζεται στο υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσει η υποβολή τον Μάρτιο.

Από τα τέλη του μήνα, όμως, οι λογιστές και φοροτεχνικοί αποφάσισαν συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ενάντια στο ασφαλιστικό.

Οι ομοσπονδίες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποκλεισμό των εφοριών σε όλη τη χώρα, κυλιόμενη αποχή από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μόλις ανοίξει η εφαρμογή του Taxisnet και παραστάσεις διαμαρτυρίας.


Φόρος εισοδήματος από τον Μάιο


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του www.euro2day.gr, οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για το 2016 "ψήνονται" ακόμα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Αντίθετα, όπως όλα δείχνουν, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση των φόρων εισοδήματος και ακινήτων για φέτος, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει «σπάσιμο» των τριών διμηνιαίων δόσεων σε πέντε μηνιαίες, με έναρξη πληρωμών από τον Μάιο.

Αυτό τουλάχιστον προβλέπει η ελληνική πρόταση, η οποία τελεί υπό την έγκριση των δανειστών και στη συνέχεια σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Η πρόταση προβλέπει πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος και τουλάχιστον τέσσερις -αν όχι έξι στο σενάριο παράτασης πληρωμών έως τον Φεβρουάριο του 2017- για το νέο φόρο ακινήτων, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο.

Η αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων σχεδιάζεται προκειμένου να μην πέφτουν όλα τα φορολογικά βάρη μαζεμένα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους όπως συνέβη πέρυσι, αλλά έχει αδύνατα σημεία.

Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι λιγότερος χρόνος (πέντε μήνες αντί για έξι) για περισσότερους φόρους σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της αύξησης των προκαταβολών και πληρωμές μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο του 2016. Επιπλέον, η πληρωμή με τον μήνα ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο προσαυξήσεων στον βαθμό που καθυστερήσει η εξόφληση μιας δόσης, ενώ η έναρξη πληρωμών από τον Μάιο θα φέρει πολλούς φορολογούμενους αντιμέτωπους με παλιές και νέες δόσεις.

Όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, οι οποίοι αναγνωρίζουν ως θετική την πρόθεση διάχυσης των φορολογικών βαρών στη διάρκεια του έτους, από τον Μάιο θα αρχίσουν να «διπλώνουν» δόσεις.

Πέρυσι, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έβαλαν σε πάγια ρύθμιση δώδεκα δόσεων ή σε έως και δώδεκα δόσεις μέσω της πιστωτικής τους κάρτας τον φόρο εισοδήματος. Αντίστοιχη πρακτική εφαρμόστηκε από χιλιάδες φορολογούμενους και για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των εκατό δόσεων.Ακόμα και εάν η εξόφληση των δώδεκα δόσεων ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, οι φορολογούμενοι αυτοί θα βρεθούν από τον Μάιο αντιμέτωποι με την εξόφληση τόσο των περυσινών όσων και των φετινών φόρων, για να μη γίνει λόγος για τυχόν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές παλαιότερων ετών, οι οποίες επίσης έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Ερευνητές στη Βρετανία και στο Βέλγιο, με τη συμμετοχή ενός Έλληνα φοιτητή-ερευνητή αστροφυσικής, κατάφεραν να κάνουν την πρώτη επιτυχή ανάλυση και ανίχνευση αερίων στην ατμόσφαιρα μιας υπερ-Γης, ενός κοντινού εξωπλανήτη παρόμοιου αλλά οκτώ φορές μεγαλύτερου σε μάζα από τη Γη.

Η ανακάλυψη, που θα δημοσιευθεί στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal», αφορά τον εξωτικό πλανήτη «55 Cancri e», γνωστό και ως «Γιάνσεν», που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 ετών φωτός από τη Γη και περιφέρεται γύρω από το άστρο 55 Cancri, γνωστό και ως «Κοπέρνικο». Ο εξωπλανήτης έχει έτος διάρκειας μόνο 18 ωρών (κινείται πολύ κοντά στο άστρο του, γι' αυτό μια πλήρης περιφορά του είναι σύντομη) και η θερμοκρασία στην επιφάνειά του εκτιμάται ότι φθάνει τους 2.000 βαθμούς Κελσίου.

Ο Άγγελος Τσιάρας της Ομάδας Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του University College του Λονδίνου (UCL), ο οποίος ειδικεύεται στη φασματοσκοπία εξωπλανητών, ανέπτυξε μια τεχνική φασματοσκοπικής ανάλυσης, που επέτρεψε στους επιστήμονες να αποκαλύψουν την παρουσία αερίου υδρογόνου και ηλίου στην ξηρή ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη, όχι όμως υδρατμών.

«Είναι ένα συναρπαστικό εύρημα, επειδή για πρώτη φορά μπορέσαμε να βρούμε τα φασματοσκοπικά αποτυπώματα που δείχνουν ότι υπάρχουν αέρια στην ατμόσφαιρα μιας υπερ-Γης», δήλωσε ο κ. Τσιάρας. Όπως είπε, «ο "55 Cancri e" έχει καταφέρει να διακρατήσει μια σημαντική ποσότητα υδρογόνου και ηλίου από το αρχικό νεφέλωμα, από όπου προήλθε».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που είχαν συλλεχθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ». Μέχρι σήμερα η κάμερα ευρέος πεδίου (WFC3) του «Χαμπλ» είχε μελετήσει τις ατμόσφαιρες δύο εξωπλανητών, αλλά δεν είχε κατορθώσει να ανιχνεύσει αέρια, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Ο εν λόγω εξωπλανήτης, όταν είχε ανακαλυφθεί, είχε πάρει το παρατσούκλι «διαμαντένιος πλανήτης», επειδή μερικοί αστρονόμοι έκαναν την εκτίμηση ότι μπορεί το εσωτερικό του να είναι πλούσιο σε άνθρακα, άρα και σε διαμάντια.

Η νέα ανάλυση, προς το παρόν, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, αν και ανίχνευσε στην ατμόσφαιρά του την πιθανή «υπογραφή» του κυανιδίου του υδρογόνου, ενός δείκτη ύπαρξης άφθονου άνθρακα. Όμως η παρουσία της εν λόγω χημικής ένωσης θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από περαιτέρω έρευνες στο μέλλον. Βέβαια, αν αυτό όντως συμβεί, τότε ακόμη και αν ο πλανήτης είναι διαμαντένιος, η ζωή πάνω του θα είναι κόλαση, όχι μόνο λόγω των τρομερά υψηλών θερμοκρασιών του, αλλά και επειδή το κυανίδιο του υδρογόνου -γνωστό και ως υδροκυάνιο ή υδροκυανικό οξύ- είναι άκρως τοξικό και εξαιρετικά δηλητηριώδες. Οι υπερ-Γαίες θεωρούνται η πιο κοινή μορφή πλανητών στο γαλαξία μας, κατέχοντας ένα ενδιάμεσο μέγεθος ανάμεσα στους μικρούς πλανήτες όπως η Γη και στους πολύ μεγαλύτερους αέριους γίγαντες όπως ο Δίας.

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τη λίστα της UBS, την ώρα που οι έρευνες συνεχίζονται για τα μεγάλα ποσά καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon, στη λίστα βρίσκονται δέκα πολιτικά πρόσωπα, εν ενεργεία και μή, καθώς επίσης πασίγνωστη παρουσιάστρια ενημέρωσης με καταθέσεις 2.500.000 ευρώ, αλλά και πολύ γνωστός επιχειρηματίας με καταθέσεις 200.000.000 ευρώ! Στη λίστα, υπάρχει κα ένα ζευγάρι ανεπάγγελτων που έχει σε λογαριασμούς του 25.000.000 ευρώ.

Όλοι οι παραπάνω προστέθηκαν στη λίστα με γνωστές τηλεπερσόνες, δύο πασίγνωστες κυρίες του έντεχνου τραγουδιού με καταθέσεις αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, δικηγόρους γιατρούς, επιχειρηματίες, γνωστούς στα αθηναϊκά σαλόνια, καθώς επίσης γνωστός ζωγράφος με καταθέσεις 3.000.000 ευρώ, αλλά και ιερέας που βρέθηκε να έχει πάνω από 400.000 ευρώ.

Επισημαίνεται με νόημα ότι όλοι οι παραπάνω θα κληθούν (κάποιοι έχουν ήδη κληθεί) να δικαιολογήσουν τα χρήματα που εντοπίστηκαν. Στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι πρόκειται για μαύρο χρήμα κινδυνεύουν ακόμη και με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Mε νομοθετική παρέμβαση επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα της τεράστιας φοροδιαφυγής στον χώρο των τουριστικών μισθώσεων ιδιωτικών κατοικιών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η κίνηση αυτή έρχεται με καθυστέρηση και μετά από πιέσεις από την πλευρά των δανειστών. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το νομοθετικό πλαίσιο που θα προβλέπει τον τρόπο φορολόγησης των τουριστικών μισθώσεων που πραγματοποιούνται σε ιδιωτικές κατοικίες θα καταρτισθεί με τη συνεργασία των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών.

Για το θέμα, μίλησαν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος,ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης. Ο κ. Τσακίρης ζήτησε από την κυβέρνηση να επισπεύσει τη σχετική διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, με τη διευθέτηση του θέματος θα εισρεύσουν σε ετήσια βάση στα δημόσια ταμεία περί τα 250 εκατ. και θα μπορεί πλέον να υλοποιηθεί από το 2017 το αίτημα του κλάδου επαναφοράς του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες σε ανταγωνιστικά επίπεδα με άλλους προορισμούς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει με το υπ. Οικονομικών για τη διαμόρφωση του πλαισίου φορολόγησης των τουριστικών μισθώσεων, αλλά και για τη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τις διαδικτυακές πλατφόρμες μέσω των οποίων γίνονται οι μισθώσεις. Υπέρ της φορολόγησης των εν λόγω μισθώσεων τάχθηκε και η αναπλ. υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Ελενα Κουντουρά.

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!