EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Τέλος εποχής στη Βολιβία για τον Μοράλες;

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες φαίνεται πως ηττήθηκε στην προσπάθειά του να τροποποιήσει το σύνταγμα, ώστε να του επιτραπεί να είναι υποψήφιος για μια τέταρτη θητεία, σύμφωνα με τα ανεπίσημα, πρώτα αποτελέσματα από το δημοψήφισμα της Κυριακής. Ο Μοράλες κυβερνά εδώ και μια δεκαετία και, ενώ εξακολουθεί να είναι δημοφιλής, πολλοί Βολιβιανοί έχουν κουραστεί από τη διαφθορά στην κυβερνώσα ελίτ και έχουν εκφράσει, ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, μια προθυμία για νέα πρόσωπα.

Ένα "ναι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα επέτρεπε στον πρώτο ιθαγενή πρόεδρο της Βολιβίας να επιδιώξει μια τέταρτη θητεία το 2019. Η ψηφοφορία δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τον Μοράλες. Στις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν βγει στην επιφάνεια διάφορα σκάνδαλα, ένα εκ των οποίων αφορά μια πρώην ερωμένη τους και ένα θανατηφόρο περιστατικό πολιτικής βίας.

Δύο ανεπίσημες καταμετρήσεις ενδεικτικών εκλογικών τμημάτων δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στο "όχι". Η εταιρεία Ipsos-Apoyo δίνει 52 τοις εκατό στο "όχι" έναντι 48 τοις εκατό στο "ναι", με βάση την καταμέτρηση ψηφοδελτίων σε ένα από κάθε 15 εκλογικά τμήματα.

Η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων είναι αργή, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές όπου η στήριξη στον Μοράλες είναι ισχυρότερη. Έχοντας υπολογιστεί μόλις το 14 τοις εκατό αργά την Κυριακή, το ερώτημα της ψηφοφορίας απορρίπτει το 68 τοις εκατό. Ο αντιπρόεδρος Αλβάρο Γκαρσία δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή το βράδυ ότι η διαφορά ψήφων ήταν πολύ μικρή. Κανείς δεν έχει κερδίσει ούτε έχει χάσει" είπε, δείχνοντας απογοητευμένος.

Ο Μάικλ Σίφτερ, πρόεδρος του think tank Inter-American Dialogue στην Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα εκπληκτικό και σημαντικό πλήγμα για τον Μοράλες, ο οποίος επανεκλέχθηκε το 2014 με περισσότερο από το 60 τοις εκατό των ψήφων. "Αν και λίγοι μπορούν να αρνηθούν ότι η Βολιβία έχει γνωρίσει εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο υπό την ηγεσία του Μοράλες, πολλοί ψηφοφόροι στέλνουν ένα μήνυμα ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Απαιτούν καθαρή κυβέρνηση, λογοδοσία και πιο ανταγωνιστική πολιτική", δήλωσε ο Σίφτερ. Ο Μοράλες, ο οποίος εισήλθε στην πολιτική ως ηγέτης του σωματείου καλλιεργητών κόκας, ίσως να βρει ένα κίνητρο για να ορίσει έναν διάδοχο, λέει ο Σίφτερ.

Το σύνταγμα της Βολιβίας, που θεσπίστηκε κατά την πρώτη θητεία του Μοράλες, επιτρέπει σε προέδρους και αντιπροέδρους δύο συνεχόμενες θητείες. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι η πρώτη θητεία του Μοράλες δεν έχει υπολογιστεί, οπότε η προτεινόμενη συνταγματική αλλαγή θα του επιτρέψει να είναι υποψήφιος και πάλι, αν περάσει.


πηγη
και εδωΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κόλαφος το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το κτηματολόγιο και τους παχυλούς μισθούς

Της Μαριάννας Τζάννε

Πλουσιοπάροχα οδοιπορικά και γενναιόδωρες αμοιβές διοίκησης κατά παρέκκλιση του νόμου φέρνει στην επιφάνεια πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος ακόμη και για επιστροφές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε 247 εργαζόμενους εξαιτίας απανωτών μνημονιακών περικοπών στους μισθούς.

Στο ανώτατο δικαστήριο είχε καταφύγει προ μηνών ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, μετά από καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων. Το παράδοξο είναι ότι μη σύννομες διαδικασίες, είχε εντοπίσει σε σχετικό έλεγχο και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους προ τριετίας χωρίς ωστόσο να υπάρξει καμία αντίδραση από την πλευρά της κρατικής εταιρείας.
Πρόκειται για τους μισθούς της διοίκησης και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και τα διπλάσια ημερήσια οδοιπορικά των μηχανικών ύψους 56 ευρώ, όταν σε όλο το δημόσιο υπάρχει πλαφόν και η αντίστοιχη αποζημίωση δεν υπερβαίνει τα 29,35 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα του Ελεγκτικού έχει διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα

Πρωτοδικών κ. Ηλία Ζαγοραίο προκειμένου να διερευνήσει το αξιόποινο των πράξεων ή παραλήψεων της διοίκησης. Βρίσκεται επίσης στα χέρια και του κ. Τσιρώνη, μολονότι οριστικές αποφάσεις για το χειρισμού του δεν έχουν ληφθεί για δύο κυρίως λόγους: πιθανή επιστροφή χρημάτων στους εργαζόμενους αφενός θα ανοίξει την όρεξη και σε άλλες ΔΕΚΟ με αντίστοιχα προβλήματα, αφετέρου θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό της ΕΚΧΑ, ο οποίος συντάσσεται με μεγάλες δυσκολίες. Αξιοσημείωτο είναι πως σύμφωνα με το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τουλάχιστον για τις εκτός έδρας αποζημιώσεις της εταιρείας προκύπτουν «αχρεωστήτως καταβληθέντα» που ανέρχονται σε 17.500 ευρώ.

Ουδέποτε όμως η ΕΚΧΑ τα ζήτησε πίσω, παρά το γεγονός ότι σήμερα υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 50.000 ευρώ! Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι από τις αμοιβές αυτές επωφελούνταν μέχρι σήμερα κυρίως οι τοπογράφοι μηχανικοί καθώς λόγω της επίβλεψης της κτηματογράφησης πραγματοποιούσαν συχνές μετακινήσεις με αποτέλεσμα να έχουν διπλασιάσει το κασέ τους!
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι αναφέρει η έκθεση του ανωτάτου δικαστηρίου.

800 ευρώ παραπάνω η αποζημίωση της διοίκησης

Η αμοιβή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας την περίοδο από 1.9.2012 έως 31.12.2012 ήταν μεγαλύτερη των μηνιαίων αποδοχών του Γενικού Γραμματέα υπουργείου κατά 800 ευρώ μηνιαίως. Αν και οι αμοιβές του ΔΣ καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργείων (Περιβάλλοντος, Οικονομικών), στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε καθυστέρηση και μέχρι να εκδοθούν, καθορίστηκαν με απόφαση της γενικής συνέλευσης. Πρόκειται για την αμοιβή του τότε Διευθύνοντα Συμβούλου κ. Απόστολου Αρβανίτη (κουμπάρου του τέως υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη). Παράλληλα όμως τους τελευταίους 30 μήνες (από 11.8.2013 και εφεξής) ο εκάστοτε Πρόεδρος λαμβάνει παράνομα αποζημίωση 320 ευρώ για τις συνεδριάσεις του ΔΣ όταν υπάρχει υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται με σαφήνεια οι αμοιβές του ΔΣ χωρίς να προβλέπεται αποζημίωση για τον Πρόεδρο!

Μειώσεις μαχαίρι έως και 50%

Η ΕΚΧΑ συγκαταλέγεται στο νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Αρχικά είχε εξαιρεθεί από το μισθολογικό καθεστώς που ίσχυε στο δημόσιο τομέα (Ν4024/2011) και συμπεριλήφθηκε σε αυτό με μεταγενέστερο νόμο (4093/2012), ο οποίος προέβλεπε την ρητή κατάργηση σχετικού άρθρου του ν 4024/2011, βάσει του οποίου είχαν γίνει οι περικοπές προσωπικού με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Με το νόμο αυτό ορίστηκε ότι περαιτέρω περικοπή των αποδοχών πέραν του 25% σε σύγκριση με εκείνες του Οκτωβρίου 2011 που ήταν ο πρώτος νόμος που προέβλεπε αλλαγές στην μισθολογική κλίμακα, δεν χωρεί. Σύμφωνα με το πόρισμα «...από 1.11.2011 έως και 1.1.2013, 247 υπάλληλοι έχουν υποστεί συνολικές μειώσεις άνω του ποσοστού του 25%...». Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μειώσεις αυτές έγιναν αθροιστικά με αποτέλεσμα να ξεπερνούν ακόμη και το 45%-50%. Αυτό σημαίνει ότι τους τελευταίους 37 μήνες (1.1.2013 έως σήμερα) η ΕΚΧΑ ΑΕ, παράτυπα καταβάλλει μικρότερους μισθούς από όσο προβλέπει ο νόμος σε 247 εργαζόμενους. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, το συνολικό ποσό πλησιάζει τα 2.000.000 ευρώ.

Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι τόκοι υπερημερίας, καθώς και τα υπέρογκα πρόστιμα στους ασφαλιστικούς φορείς (ΤΣΜΕΔΕ, ΙΚΑ) και την εφορία.
πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Επίσπευση στη διαχείριση των κόκκινων δανείων συμφώνησαν Γ. Στουρνάρας – Τραπεζίτες - Οι στόχοι

Συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών είχε το πρωί ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων καθώς και για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών ώστε εντός του 2016 να έχει δημιουργηθεί η αγορά των εξειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης και να μπουν σε τροχιά οι νέου τύπου ρυθμίσεις μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα οι οποίες θα δίνουν στους δανειολήπτες οι τράπεζες.

Μάλιστα συζητήθηκαν οι στόχοι της ΤτΕ προς τις τράπεζες για τη μείωση των κόκκινων δανείων και παράλληλα τέθηκαν τα όρια όσον αφορά τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός των οποίων θα κινείται αφενός η Τράπεζα της Ελλάδος, αφετέρου του ΤΧΣ το οποίο έχει αναλάβει θέματα που άπτονται κυρίως των επιχειρηματικών δανείων.

Τέλος συζήτηση έγινε και για τις επικείμενες αδειοδοτήσεις προς τις εταιρείες διαχείρισης-πώλησης κόκκινων δανείων όπου αναμένεται στο τέλος του μήνα να ανακοινωθεί η σχετική Πράξη του διοικητή το σχέδιο της οποίας έχει δοθεί προς διαβούλευση στις διοικήσεις των τραπεζών το τελευταίο δεκαήμερο. Σημειώνεται πως το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων θα παρέχει και την δυνατότητα πωλήσεων δανείων σε funds, καθώς όπως έχει πει ο διοικητής της ΤτΕ, στις τράπεζες πρέπει να δοθούν όλες οι δυνατότητες διαχείρισης προβληματικών δανείων, ειδικά την στιγμή που παρέχεται επαρκής προστασία στους δανειολήπτες.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

New York Times: Ρέκβιεμ για ένα ευρωπαϊκό όνειρο

Αν η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπορούν να εργαστούν μαζί, το όνειρο μιας ενωμένης Ευρώπης θα θρυμματιστεί, σχολιάζει ο γάλλος δοκιμιογράφος Olivier Guez.

Τζιχαντιστικές επιθέσεις, μεταναστευτικές ροές, ελληνικό χρέος, αυξανόμενος εθνικισμός: σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αγωνία και οι διαιρέσεις ζυμώνονται με έναν τρόπο που δεν έχουμε δει από τη δεκαετία του 1940. Αντιμέτωπη με αυτό, η Ευρώπη έχει παραλύσει. Και το στοιχείο που είναι πιο επικίνδυνο για το ευρωπαϊκό όνειρο μόλις και μετά βίας σημειώνεται: ένα ρήγμα βαθαίνει ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία για το πώς να συνεχίσουν την ευημερία και την ασφάλεια, τα βαθύτατα εθνικά τους συμφέροντα.

Αν η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπορούν να εργαστούν μαζί, το όνειρο μιας ενωμένης Ευρώπης θα θρυμματιστεί. Στη δεκαετία του 1950, αυτή η υπόθεση οδήγησε τον καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ και τον πρόεδρο Σαρλ ντε Γκολ προς μια ιστορική κατανόηση: τη γαλλογερμανική συνεργασία ως θεμέλιο λίθο για την αναβίωση της Δυτικής Ευρώπης. Η Γαλλία θα οδηγούσε την πολιτική ανασυγκρότηση της Ευρώπης, ενώ η Δυτική Γερμανία θα τροφοδοτούσε την οικονομία της.

Φαινόταν λογικό. Στα αποκαΐδια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, τα δύο έθνη είχαν συγκρίσιμη δύναμη και επί 30 χρόνια εργάστηκαν σε συνεργασία προς μια κοινή αγορά, μία πανευρωπαϊκή πολιτική βίζας και για τα σχέδια ενός κοινού νομίσματος. Αλλά στη δεκαετία του 1990, η γερμανική επανένωση ανάτρεψε την ισορροπία. Η γαλλική επιρροή εξασθένισε καθώς η οικονομία της Γερμανίας έγινε ένα μεγαθήριο. Η Γαλλία πάλεψε με την παγκοσμιοποίηση, αρνούμενη να ανταλλάξει τα κοινωνικά οφέλη της με την ανταγωνιστική απόδοση. Έτσι, η Γερμανία έγινε η κύρια φωνή εντός της ευρωπαϊκής αγοράς.

Το κοινό νόμισμα έφτασε, με τις γερμανικές τράπεζες επικεφαλής. Αλλά από το 2005, οι ψηφοφόροι της Γαλλίας αντιστάθηκαν στην εκχώρηση περισσότερης κυριαρχίας: σε ένα πρωτοποριακό δημοψήφισμα, το οποίο σύντομα ακολούθησε ένα στην Ολλανδία, σταμάτησε την ορμή προς ένα πανευρωπαϊκό σύνταγμα. Στη συνέχεια ήρθε το οικονομικό κραχ του 2008, αποκαλύπτοντας το οικονομικό χάσμα και τις πολιτικές δυσαρέσκειες μεταξύ της Βόρειας Ευρώπης, με επικεφαλής τη Γερμανία, και τον λιγότερο βιομηχανικό Νότο.

Ακόμη πιο επικίνδυνο πολιτικά, αλλά λιγότερο συζητημένο, είναι το γεγονός ότι η συντριβή εξέθεσε ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ της γαλλικής και της γερμανικής στάσης: στο εργατικό δυναμικό τους, στις πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας και στη διπλωματία. Πέρυσι, η τρομοκρατία και η προσφυγική κρίση από τη Μέση Ανατολή έφερε το ξαναέφεραν στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Τώρα, όταν ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντιούνται μιλούν για αλληλεγγύη, αλλά με διαφορετικούς όρους. Ο Ολάντ δηλώνει ότι η Γαλλία βρίσκεται "σε πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος", ενώ οι Γερμανοί ηγέτες μιλούν για "καταπολέμηση της τρομοκρατίας". Οι Γάλλοι αναλαμβάνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Μάλι, το Ιράκ και τη Συρία, ενώ οι Γερμανοί προτιμούν τις διεθνείς ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Οι Γερμανοί ανησυχούν ότι οι Γάλλοι έχουν γίνει πολεμοχαρείς, ενώ πολλοί Γάλλοι βλέπουν μάλλον δείτε κατευνασμό παρά τύψεις όταν οι σημερινοί Γερμανοί λένε "ποτέ ξανά πόλεμος, ποτέ ξανά Άουσβιτς".

Στα οικονομικά, η Γερμανία είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής φιλελευθερισμού της ελεύθερης αγοράς, ισχυρή στη λιτότητα και περιφρονητική στις σπατάλες του προϋπολογισμού, τις οποίες οι Γερμανοί συνδέουν με το "κράτος πρόνοιας του ευρώ," μια πολύ γαλλική ιδέα. Ο ίδιος ο ορισμός της ευρω-δύναμης είναι χαώδης: Για τους Γάλλους, καθώς παρεμβαίνουν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, είναι στρατιωτικός και πολιτικός. Για τους Γερμανούς, η εξουσία είναι τόσο οικονομική όσο και πολιτική, με μια προς ανατολάς εστίαση προς τη Ρωσία και τις γειτονικές της χώρες.

Κοιτώντας προς το μέλλον, η πιο επικίνδυνη σύγκρουση μπορεί να αφορά τις ροές μουσουλμάνων προσφύγων και άλλων μεταναστών. Πέρυσι, η Γερμανία, που ενεργεί σόλο, κάλεσε πάνω από ένα εκατομμύριο, ενώ η Γαλλία δέχθηκε - απρόθυμα - μερικές χιλιάδες. Η Γαλλία θέλει να κλείσει τα σύνορα της ηπείρου, ενώ η Γερμανία θέλει η Τουρκία να βοηθήσει να έρθουν περισσότεροι πρόσφυγες - μια σύγκρουση που δεν αφορά τόσο τη συνείδηση όσο τις ανταγωνιστικές οικονομικές επιταγές. Η Γερμανία απαιτεί περισσότερους εργαζομένους, δεδομένου ότι ο πληθυσμός της γερνά, σε ποσοστό που μόνο η Ιαπωνία την ξεπερνά. Η Γαλλία, αντίθετα, ζει με την τεράστια ανεργία - και με ποσοστά γεννήσεων από τα υψηλότερα της Ευρώπης.

Η Γαλλία έχει επίσης αναγνωρίσει ότι η μεγαλύτερη κοινωνική πρόκλησή της είναι να ενσωματώσει τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων γάλλων πολιτών στην κοσμική κοινωνία της - μια κρίση ταυτότητας και για τους δύο. Αυτό το είδος της έντασης είναι κάτι για το οποίο οι Γερμανοί δεν ανησυχούν τόσο πολύ. Όπως έγραψε πέρυσι στο Vanity Fair ο Γιόσκα Φίσερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών, "η Άνγκελα Μέρκελ κυβερνά μια Γερμανία, όπου ο ήλιος λάμπει κάθε μέρα, το όνειρο του κάθε δημοκρατικά εκλεγμένου πολιτικού".

Αυτό όμως, μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες. Η τρομακτική σύγκρουση πολιτισμού στην Κολωνία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ανάμεσα σε ένα όχλο Αράβων ανδρών μεταναστών και ομάδες νεαρών Γερμανίδων στις οποίες επιτέθηκαν, ήταν μια στιγμή αφύπνισης για πολλούς Γερμανούς - ένας υπαινιγμός ότι η χώρα δεν μπορεί να παραμείνει για πάντα ένα νησί με αυτοπεποίθηση σε μια θάλασσα με όλο και πιο ανασφαλείς γείτονες. Ωστόσο, η Μέρκελ εξακολουθεί να εμμένει στην ανοιχτή πόρτα της Γερμανίας για τους μετανάστες, ακόμη και αν η στάση της την απομονώνει από τους γερμανούς ψηφοφόρους και την υπόλοιπη Ευρώπη. Παρατείνει επίσης την αδυναμία της Ευρώπης να βρει μια ενοποιημένη προσέγγιση στο πρόβλημα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και την αποτυχημένη σύνοδο κορυφής για το θέμα.

Το περασμένο φθινόπωρο, η συμβουλή της Μέρκελ στους Γερμανούς ήταν το "Wir Schaffen das" - Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αλλά τώρα χάνει την ευκαιρία να ακούσει πιο στενά τους πρόσφατα τραυματισμένους πολίτες της και την νευρικότητα της υπόλοιπης Ευρώπης και να καλέσει τη Γαλλία να μειώσει το χάσμα μεταξύ τους. Σίγουρα, αν προσπαθήσουν, οι δύο εταίροι θα μπορούσαν να βρουν κάποια μέση λύση μεταξύ του να αγνοούν την απειλή και να αρνούνται να βοηθήσουν αθώα θύματα.

Αλλά αυτό δεν ήταν μια ευοίωνη στιγμή για μια τέτοια συνεργασία. Ακόμη και αν το ριζοσπαστικό Ισλάμ, η μαζική μετανάστευση, ο ρωσικός ρεβανσισμός και οι στρατιωτικές επεμβάσεις είναι προκλήσεις που κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του, τα πολιτικά συναισθήματα σε ολόκληρη την ήπειρο είναι σε λάθος κατεύθυνση. Φοβισμένοι οι Ευρωπαίοι υποχωρούν στα κυρίαρχα κράτη τους, που κινούνται από τη λαϊκή δεξιά και την ξενοφοβία. Στην Ουγγαρία και την Πολωνία, οι εν λόγω δυνάμεις έχουν πάρει την εξουσία. Από το 2017, μπορεί κάλλιστα να το πράξουν και στη Γαλλία, ενώ οι Βρετανοί μπορεί να έχουν εγκαταλείψει την Ευρώπη. Αυτό δεν θα αφήσει κανένα έθνος που να είναι σε θέση να αναλάβει τα ηνία από τη Γαλλία ή τη Γερμανία στην ατελή ένωση της Ευρώπης.

Λοιπόν, τι θα επακολουθήσει; Μπορεί να πιστεύουμε εύλογα ότι η Ευρώπη θα το ξεπεράσει; Θα υπάρξει μια γαλλο-γερμανική μεταστροφή στην ντροπιασμένη μνήμη της σφαγής στο Βερντέν πριν από 100 χρόνια; Δε νομίζω. Είναι θέμα ηγεσίας. Στη δεκαετία του 1990, ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Χέλμουτ Κολ, όπως ο Αντενάουερ και ο Ντε Γκολ πριν από αυτούς, μπορούσαν να συνεργαστούν, εν μέρει επειδή είχαν βιώσει την απόλυτη εναλλακτική λύση - τη φρίκη του πολέμου. Αλλά αυτοί οι γίγαντες έχουν από καιρό εγκαταλείψει τη σκηνή. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε κάποιο πρόγραμμα καθοδήγησης ούτε αληθινή αλληλεγγύη και οι ιστορικές μνήμες έχουν μειωθεί. Η Μέρκελ και ο Ολάντ έχουν επικεντρωθεί περισσότερο από ποτέ στα δικά τους εθνικά προβλήματα: για τη Γαλλία, πώς να ελέγξει την τρομοκρατία. Για τη Γερμανία, πώς να αντιμετωπίσει τους πρόσφυγες.

Αυτό που οι αρχηγοί των κρατών της Ευρώπης δεν έχουν κάνει, και απλά πρέπει να αρχίσουν να κάνουν, είναι να προετοιμάσουν τους πολίτες τους για την μία μεγάλη απαίτηση για πρόοδο προς τη μεγαλύτερη ενότητα - ένα τεράστιο άλμα πίστης και αισιοδοξίας, ακόμη και αν γίνεται εξαιτίας του φόβου. Αντ 'αυτού, προδίδουν τα πιο αγαπημένα όνειρα των λαών τους, ενοχλώντας ο ένας τον άλλον. Και ακόμη και η γενιά μου, που ήταν 15-20 ετών όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, αδυνατεί να σταθεί σε αυτά και να απαιτήσει να σώσουν το όνειρο που μας υποσχέθηκαν: μια Ευρώπη επιτέλους σε μόνιμη ειρήνη η οποία θα εργάζεται από κοινού μετά από όλες τις διαφωνίες και τη φρίκη του 20ου αιώνα.


πηγη  και εδω

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Συνέλαβαν τον εκδότη της Ακρόπολης και δύο δημοσιογράφους για εκβιασμούς

Σύλληψη από την αστυνομία του εκδότη της εφημερίδας "Η Ακρόπολη" καθώς και δύο δημοσιογράφων για εκβιασμούς ΔΕΚΟ, τραπεζών και επιχειρήσεων
Adtech Ad
Σε σύλληψη του εκδότης της εφημερίδας "Ακρόπολη", Παναγιώτη Μαυρίκου καθώς και δύο ακόμη δημοσιογράφων, προχώρησε το τμήμα δίωξης εκβιαστών της Ασφάλειας.
AdTech Ad

Πρόκειται για τους δημοσιογράφους Χ. Φράγκου και Π. Μουσά.

Οι συλλήψεις έγιναν για εκβιασμούς σε βάρος ΔΕΚΟ, τραπεζών και επιχειρήσεων. Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση κυκλώματος εκβιαστών είναι σε εξέλιξη, ενώ αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σύλληψη εκδότη για συμμετοχή σε κύκλωμα εκβιαστών!

Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στην Αττική για την εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας!

Ένας εκδότης μέσων ενημέρωσης και δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν τη Δευτέρα από το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη για την εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που διέπραττε εκβιάσεις σε βάρος ΔΕΚΟ, πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.

Ο εκδότης είναι ηλικίας 42 ετών και οι δημοσιογράφοι 35 και 50 ετών.

Οι έρευνες συνεχίζονται και αναμένεται η έκδοση σχετικών ανακοινώσεων από την Ελληνική Αστυνομία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ;

Σωρηδόν εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του ΣτΕ που κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του δημοσίου, σαν να μην υπήρξαν ποτέ μνημόνια.

Ποιος άραγε θα πληρώσει όλα αυτά τα ποσά; Προφανώς ο
ιδιωτικός τομέας και οι κάτοχοι περιουσιών.

Ποιος όμως θα δικαιώσει τον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες; Ποιος θα επαναφέρει πίσω τα χαμένα εισοδήματά τους;

Δεν είναι άραγε αντισυνταγματική η φορολογική διάκριση σε βάρος του ιδιωτικού τομέα; Δεν είναι αντισυνταγματική η επιβολή προκαταβολής φόρου και μάλιστα μέχρι το 100%, καθώς και τα απάνθρωπα εξωπραγματικά τεκμήρια; Τι συντάξεις θα πάρουν αυτοί οι άνθρωποι;

Από πού περιμένουμε να έρθει η ανάπτυξη; Από το χρεοκοπημένο πελατειακό δημόσιο;

Η παρακμή δεν ανακόπτεται με τίποτα και θα μας παρασύρει όλους.


πηγη

 


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σοκ: Ο Ξυδάκης αποκάλεσε τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία»!

Συνέβη και αυτό! Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στην εφημερίδα Pravda, αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία»!

Η επίμαχη συνέντευξη του Νίκου Ξυδάκη δόθηκε στη δημοσιογράφο Daniela Balážová για τη σλοβακική Pravda. Δημοσιεύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016 με τίτλο: «Οι φράχτες δεν αποτελούν λύση».

Ο Νίκος Ξυδάκης έσπευσε να «βαφτίσει» τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία» ενώ περιέγραφε την κατάσταση που επικρατεί στα βόρεια συνόρά μας.

Τον ρωτά η δημοσιογράφος: Η Σλοβακία απέρριψε τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την μετεγκατάσταση προσφύγων και έστειλε αστυνομικούς στη Μακεδονία, στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης. Πώς αντιλαμβάνεστε την προσπάθεια να χτιστεί στα σύνορα Ελλάδας-Μακεδονίας «ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας», όπως την αποκάλεσε ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Viktor Orbán;

Απαντά ο Νίκος Ξυδάκης: «Φοβάμαι πως το γεγονός ότι αρχίσαμε να χτίζουμε τείχη και φράχτες-συρματοπλέγματα, αποτελεί βήμα πίσω προς την εποχή όχι του Ψυχρού Πολέμου, αλλά προς μια χειρότερη ακόμη εποχή της δεκαετίας ’20 και ’30 του προηγούμενου αιώνα, όταν η Ευρώπη ήταν κατακερματισμένη και γεμάτη φόβο και μίσος. Και αυτό προκάλεσε πολλά δεινά και πόνο».

Τον ρωτά η δημοσιογράφος: Τι σημαίνει ενίσχυση των συνόρων αυτών για την Ελλάδα;

Και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, απαντά:

«Για την Ελλάδα αυτό αποτελεί μία κακή εξέλιξη. Δεν έχουμε εχθρούς, δεν πολεμάμε κανέναν. Όταν χτίζετε φράχτες, είναι για άμυνα έναντι κάποιου εχθρού. Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο εχθρός. Η Ελλάδα; Οι πρόσφυγες; Ούτως ή άλλως, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να αποφασίσουν για κάποια πράγματα. Πού ακριβώς βρίσκονται τα σύνορα της ΕΕ; Αν βρίσκονται μεταξύ των ελληνικών νησιών και της Τουρκίας, τότε θα πρέπει εκεί να σπεύσουν να βοηθούν για τη διαχείριση της κατάστασης. Αν πιστεύουν ότι τα σύνορα βρίσκονται πριν την Ελλάδα, τότε πού ακριβώς είναι αυτά; Στην Κροατία ή μήπως στη Σλοβενία; Γιατί να είναι στη Μακεδονία;(!!!) Μόνον εφ’ όσον θεωρούν την Ελλάδα εχθρό τους».

Φαίνεται, μάλιστα, ότι ο Νίκος Ξυδάκης ένιωσε πολύ ικανοποιημένος με την συνέντευξη που έδωσε και την «ανέβασε» και στο προσωπικό του site. Δείτε κι εσείς ΕΔΩ.xydakis

Είναι να απορεί κάποιος γιατί ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επέλεξε αυτήν τη δεδομένη στιγμή να υιοθετήσει τον όρο «Μακεδονία».
Προφανώς δεν έχει πάρει… «χαμπάρι» για το τι συμβαίνει.

Ή πάλι να μην έχει ενημερωθεί για την κοινή απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για σύνθετη ονομασία έναντι όλων με γεωγραφικό προσδιορισμό, όσο και για τη διακηρυγμένη άποψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για το «ονοματολογικό».

Ή πάλι και «να μην τον νοιάζει» ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια για λύση σεβαστή και αποδεκτή από την ελληνική πλευρά;


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Χάος στην Ειδομένη: «Ντου» από μετανάστες-Τα Σκόπια έκλεισαν τελείως τα σύνορα

Σημειώθηκαν επεισόδια όταν μετανάστες επιχείρησαν να ανοίξουν το πέρασμα – Εκατοντάδες μετανάστες έχουν κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη – «Ντόμινο» αποκλεισμών: Τα Σκόπια δεν δέχονται όσους περνούν από Σερβία και η Σερβία όσους έρχονται από Κροατία – Πάνω από 4.000 άτομα εγκλωβίστηκαν στον Πειραιά το πρωί

«Βουλιάζει» από πρόσφυγες και μετανάστες η Ειδομένη καθώς στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης, η πληρότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο», αφού πάνω από 5.000 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα.

Ο καταυλισμός προσωρινής διαμονής είναι τις τελευταίες μέρες ασφυκτικά γεμάτος, ενώ λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας σημειώθηκαν επεισόδια. όταν περισσότεροι από 600 μετανάστες επιχείρησαν να ανοίξουν το συνοριακό πέρασμα, προκειμένου να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Αμέσως επικράτησε ένταση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια έκλεισαν τελείως τα σύνορα. Μία ώρα νωρίτερα είχε σημειωθεί ένταση και με Έλληνες αστυνομικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να ηρεμήσουν την κατάσταση στον καταυλισμό, όταν οι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί αντέδρασαν στο άκουσμα του κλεισίματος των συνόρων.

Δείτε βίντεο από τα επεισόδια στα σύνορα με τα Σκόπια
Για την ώρα, εκατοντάδες μετανάστες  -στην πλειοψηφία τους Αφγανοί- έχουν καταλάβει τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βάλει μπροστά στις γραμμές του τρένου μικρά παιδάκια, τα τρομαγμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, κλαίνε και φωνάζουν.

Οι ουρές είναι τεράστιες μπροστά από τη σκηνή που γίνεται διανομή τροφίμων και νερών, ενώ ουρά υπάρχει και μπροστά στην ουδέτερη ζώνη, αφού οι έλεγχοι από τη γειτονική χώρα έχουν γίνει εξαιρετικά αυστηροί και μπορούν να περάσουν μόνο όσοι Σύροι και Ιρακινοί έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα και το υπηρεσιακό τους σημείωμα. Μάλιστα, υποβάλλονται και σε σωματικό έλεγχο, ενώ γίνεται και εξονυχιστικός έλεγχος των χαρτιών τους.

Άνθρωποι που έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα από το Αφγανιστάν, καταρρέουν, όταν αστυνομικοί της γειτονικής χώρας τούς ενημερώνουν ότι πλέον δεν μπορούν να περάσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται εκνευρισμός, καθώς όταν οι Αφγανοί συνειδητοποιούν ότι έχουν εγκλωβισθεί, διαμαρτύρονται και προκαλείται ένταση.

Από την άλλη πλευρά, στο βενζινάδικο στο ύψος του Πολύκαστρου, όπου έχουν αποβιβαστεί πάνω από 3500 πρόσφυγες, αναμένοντας να τούς μεταφέρουν στην ουδέτερη ζώνη, εκατοντάδες απελπισμένοι από την πολυήμερη καθυστέρηση, φορτώνονται τα λιγοστά υπάρχοντά τους, παίρνουν από το χέρι τα παιδιά τους και ξεκινούν με τα πόδια να διανύσουν την 20 χιλιομέτρων απόσταση για την Ειδομένη.

Ένα ατελείωτο ανθρώπινο κομβόι είναι η εικόνα του δρόμου, 20 χιλιόμετρα πριν από τους Ευζώνους. Δίπλα στα αυτοκίνητα που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, περπατούν οικογένειες με τα παιδιά τους στους ώμους, στην αγκαλιά, σε καροτσάκια. Κάποιοι ξυπόλητοι, άλλοι με χιλιομπαλωμένα παπούτσια, παιδιά που μόλις έμαθαν να περπατάνε, ανάπηροι σε καροτσάκια, όλοι θεωρούν ότι έρχονται πιο κοντά στο «ευρωπαϊκό όνειρο», αν φτάσουν στην Ειδομένη.


«Ντόμινο»: Τα Σκόπια δεν δέχονται όσους περνούν από Σερβία και η Σερβία όσους έρχονται από Κροατία 
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι ισχυρίστηκε, πάντως, ότι οι Αφγανοί που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία δεν μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το Βορρά, επειδή δεν το επιτρέπει η Κροατία.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα δεν επιτρέπει τη διέλευση σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν μέσω της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, ενώ περίπου 700 Αφγανοί βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες εγκλωβισμένοι στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, καθώς η τελευταία δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στο έδαφός της. Σύμφωνα με τον Πόποσκι, οι Αφγανοί θα παραμείνουν στον πρόχειρο καταυλισμό που υπάρχει στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία έως ότου η Κροατία και η Σερβία καταλήξουν σε λύση σχετικά με τη διέλευση Αφγανών προσφύγων.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η Κροατία, ύστερα από σχετικούς ελέγχους, επέστρεψε πρόσφατα στη Σερβία 366 Αφγανούς για τους οποίους θεώρησε ότι δεν διέφυγαν από τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τις πολεμικές συρράξεις, αλλά διέμεναν και εργαζόταν παράνομα στην Ελλάδα για πολλούς μήνες ή και χρόνια. Κατά την ίδια ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, οι κροατικές αρχές διαπίστωσαν ότι οι Αφγανοί αυτοί μιλούσαν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, γεγονός που θεωρήθηκε ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου, αλλά για μετανάστες, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τις προσφυγικές ροές και παρεισέφρησαν σε αυτές, με σκοπό να φύγουν από την Ελλάδα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα για πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και οι οποίοι γίνονται δεκτοί από χώρες της ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο φράχτης που υψώνει η ΠΓΔΜ στα σύνορά της με την Ελλάδα αποσκοπεί στο να εμποδιστούν οι διελεύσεις των παράτυπων μεταναστών.

Οι σερβικές αρχές στα σύνορα με την ΠΓΔΜ δεν επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη. Η στάση αυτή, όπως εξηγείται, οφείλεται στο γεγονός ότι η Κροατία αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες που δηλώνουν ότι κατάγονται από το Αφγανιστάν.

Η σερβική αστυνομία άρχισε από σήμερα το πρωί να εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία για τους πρόσφυγες που επετεύχθη, την περασμένη Πέμπτη, στο Ζάγκρεμπ, στη συνάντηση των αρχηγών αστυνομίας της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας.

Όπως ανέφερε αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, «στην μεθοριακή διάβαση Πρέσεβο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε πρόσφυγες που φέρουν βεβαίωση με φωτογραφία και σφραγίδα από το ενιαίο κέντρο ελέγχου στην Γευγελή, που λειτουργεί στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ».

Ο Ρέμπιτς δήλωσε ότι τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά για τους πρόσφυγες, αλλά θα εφαρμόζονται με αυστηρότητα τα συμφωνηθέντα στο Ζάγρεμπ προκειμένου να μην εγκλωβιστούν στο έδαφος τής Σερβίας άτομα που δεν δέχεται η Κροατία. Ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας ανέφερε, επίσης, ότι 150 άτομα που φιλοξενούνται σε καταυλισμό στα σύνορα με την Κροατία είναι οικονομικοί μετανάστες και όπως δηλώνουν δεν κατάγονται από το Αφγανιστάν. Γι αυτούς -τόνισε- θα εφαρμοστεί η σερβική νομοθεσία που τους παρέχει το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση ασύλου, ενώ στην περίπτωση που δεν το πράξουν θα απελαθούν.


Πάνω από 4.000 άτομα εγκλωβίστηκαν για ώρες στον Πειραιά

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί επικράτησε χαμός και στο λιμάνι του Πειραιά όπου έφτασαν πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες και εγκλωβίστηκαν στο σημείο επειδή η Τροχαία δεν τους άφηνε να επιβιβαστούν στα λεωφορεία προς Ειδομένη.

Από τα ξημερώματα κατέπλευσαν στον Πειραιά τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Αριάδνη» και «Blue Star ΙΙ», από Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μεταφέροντας πάνω από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είχε ήδη προμηθευτεί εισιτήρια ώστε να επιβιβαστεί από το λιμάνι στα λεωφορεία και να οδηγηθεί στα σύνορα. Πιο αναλυτικά, στον Πειραιά κατέπλευσαν το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1.771 άτομα από τη Μυτιλήνη και 729 από τη Χίο, το «Αριάνδη» με 968 από τη Μυτιλήνη και 590 από τη Χίο, ενώ το «Νήσος Μύκονος» με 209 άτομα από τη Μυτιλήνη και 74 από τη Χίο. Επίσης το «blue star 2» μετέφερε εννέα μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω, 282 από τη Ρόδο και 78 από τη Λέρο. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το εισιτήριο κοστίζει 50 ευρώ για τους ενήλικες και 25 ευρώ για τα παιδιά.
Σύμφωνα με πηγές από το λιμενικό σώμα, η αύξηση του αριθμού των μεταναστών οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί απ αυτούς είχαν εγκλωβιστεί στα νησιά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν αλλά και του απαγορευτικού τού απόπλου.
Πάντως, αφού περίμεναν για πολλές ώρες στο λιμάνι, πολλοί από τους μετανάστες μετακινήθηκαν στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας του ΟΛΠ, ενώ πολλοί άλλοι έφυγαν μόνοι τους από το Σχιστό.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ένας άντρας από τη Συρία είπε ότι έφτασε το πρωί στον Πειραιά από τη Μυτιλήνη και πως σκοπός του είναι να φτάσει στη Γερμανία.

«Πληρώσαμε εισιτήριο για να πάμε στα σύνορα. Δώσαμε 95 ευρώ το άτομο για το πλοίο έως τον Πειραιά και για το λεωφορείο που θα μας πήγαινε στα σύνορα», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μας λένε ποιο είναι το πρόβλημα, αλλά μαθαίνουμε από τις ειδήσεις ότι υπάρχει πολύς κόσμος στα σύνορα. Μας είπαν ότι πρέπει να περιμένουμε…».

«Μας είπαν ότι πρέπει να περιμένουμε στον Πειραιά», είπε ένας άντρας από τη ΣυρίαΠΗΓΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ποιες καταθέσεις είναι εγγυημένες σε περίπτωση που σκάσει τράπεζα

Μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ -ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα- είναι εγγυημένες οι καταθέσεις σε περίπτωση που «σκάσει» τράπεζα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την εγγύηση των καταθέσεων που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο ενσωματώνει πλήρως την πανευρωπαϊκή οδηγία 2014/49 (ΕΕ των 28).

Όπως ορίζει το νομοσχέδιο, το ΤΕΚΕ είναι πλέον ο αποκλειστικός φορέας του ελληνικού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων.

Ειδικότερα, σε περίπτωση που κάποια τράπεζα οδηγηθεί σε εκκαθάριση: Το ανώτατο όριο αποζημίωσης είναι 100.000 ευρώ ανά καταθέτη ανά τράπεζα για το συνολικό ύψος των καταθέσεών του (ανεξαρτήτως αριθμού λογαριασμών). Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης το συνολικό ύψος των καταθέσεων συμψηφίζεται με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές του καταθέτη προς την τράπεζα.

Όπως ίσχυε και μέχρι σήμερα, στις περιπτώσεις λογαριασμών που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσότερων προσώπων, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη θεωρείται ως χωριστή κατάθεση.

Για παράδειγμα, αν οι καταθέτες Α και Β έχουν κοινό λογαριασμό ύψους 150.000 ευρώ, ο κάθε καταθέτης θα αποζημιωθεί για το ποσό των 75.000 ευρώ. Αν, ωστόσο, ο καταθέτης Α διατηρεί προσωπικό λογαριασμό στην ίδια τράπεζα, π.χ. 50.000 ευρώ, τότε ο καταθέτης Β θα αποζημιωθεί για 75.000 ευρώ και ο Α για 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το όριο των 100.000 ευρώ είναι ανά καταθέτη ανά τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι ένας καταθέτης με λογαριασμό σε δύο τράπεζες ύψους 100.000 ο καθένας, θα αποζημιωθεί συνολικά για το ποσό των 200.000 ευρώ.

Κατ’ εξαίρεση προστατεύονται με πρόσθετο όριο 300.000 ευρώ καταθέσεις -και για διάστημα μέχρι 6 μηνών- που προέρχονται από πώληση κατοικίας ή οικοπέδου, από καταβολή εφάπαξ ή και περιοδικών παροχών λόγω συνταξιοδότησης, από καταβολή αποζημίωσης λόγω απόλυσης, από καταβολή ασφαλιστικών παροχών, από κληρονομιά.

Παραμένει στα 30.000 ευρώ το ανώτατο όριο κάλυψης επενδυτικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τις νέες ρυθμίσεις εξαιρούνται της προστασίας και της εγγύησης του ΤΕΚΕ:

• Οι καταθέσεις των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης.

• Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

• Οι καταθέσεις των δημοσίων αρχών.

• Οι καταθέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων για ίδιο λογαριασμό.

• Τα ίδια κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

• Οι καταθέσεις του ΤΕΚΕ.

• Οι καταθέσεις των οποίων η ταυτότητα κατόχου ή δικαιούχου δεν έχει επαληθευθεί.


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στους αγρότες η λίστα προτάσεων της κυβέρνησης. Θα τα ζυγιάσουμε, απαντούν

Σε δηλώσεις τους, οι αγρότες μίλησαν για ουσιαστικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε, είπαν ότι παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των δύο πλευρών και πως τώρα θα επιστρέψουν στα μπλόκα τους, προκειμένου οι γενικές συνελεύσεις να πάρουν αποφάσεις για την πορεία από εδώ και πέρα.

"Έγινε ουσιαστικός διάλογος με τον πρωθυπουργό. Του παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας, το ίδιο έκανε κι εκείνος και για το ασφαλιστικό και για το φορολογικό και για το κόστος παραγωγής", δήλωσε ο Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, ο οποίος εκπροσωπεί, όπως ανέφερε, τα 39 μπλόκα που έστειλαν επιστολή στο Μαξίμου στις 10 Φεβρουαρίου. Είπε ότι αυτό που θα κάνουν τώρα είναι να επιστρέψουν στα μπλόκα τους, να κάνουν τις γενικές συνελεύσεις τους για να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία του αγώνα, όπως συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν τους ικανοποίησαν οι προτάσεις της κυβέρνησης, παρέπεμψε στις συζητήσεις που θα γίνουν στις γενικές συνελεύσεις. "Μετά τις γενικές συνελεύσεις", απάντησε.

Εκπροσωπώντας τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου, όπως είπε, ο Τσιοτίνας Αθανάσιος, δήλωσε ότι "έγινε ένας διάλογος επί των προτάσεων μας με τον πρωθυπουργό, πήραμε τις προτάσεις της κυβέρνησης, συζητήσαμε όλα τα θέματα που είχαμε δώσει εμείς και μεταβαίνουμε στα μπλόκα μας για τις γενικές συνελεύσεις".

Στο ερώτημα εάν τους ικανοποιούν οι προτάσεις της κυβέρνησης είπε ότι αυτό θα το απορφασίσει ο καθένας συνάδελφος τους που είναι στα μπλόκα τους, ενώ για το εάν είναι πιο αισιόδοξοι ή πιο απαισιόδοξοι μετά τη συνάντηση, είπε ότι "πρέπει να τα ζυγιάσουμε όλα παρέα".
Λϊστα 25 μέτρων παρέδωσε η κυβέρνηση στους αγρότες. Η λίστα περιλαμβάνει τη βελτιωτική πρόταση της κυβέρνησης προς τους αγρότες – πρόταση, που παορυσιάστηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των μπλόκων και δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών, μετά την πολύωρη συνάντηση, δήλωσαν ότι έγινε «ουσιαστικός διάλογος» και τις περαιτέρω αποφάσεις θα τις πάρουν τα μπλόκα.

Τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση είναι τα εξής:

Για το ασφαλιστικό:

Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.
Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.
Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.
Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Για το φορολογικό:

Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.
Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Οπως επισημαίνει η κυβερνητική εκπρόσωπος «ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή».

Επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τα μέτρα αυτά είναι:

Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.

Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.

Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.

Άμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.

Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.
Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.

Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.

Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες –πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.

Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.

Άμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.

Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.

Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς,

Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.

Ειδικό σχέδιο για ην στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.

Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.

Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.
Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.

Στην δήλωση της η Ολγα Γεροβασίλη σημειώνει επίσης ότι «η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την απόφασή της να στηρίξει με κάθε διαθέσιμο μέσον τον αγροτικό τομέα, στον οποίο αποδίδει καθοριστική σημασία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε –και αποδείξαμε ότι το εννοούμε- ο διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών, παρά την δύσκολη συγκυρία, να είναι παραγωγικός, ειλικρινής και αποτελεσματικός».

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνάντηση στο Μαξίμου, η κυβερνητική εκπρόσωπος λέει πως «είναι ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα» στην κατεύθυνση του διαλόγου. «Στην συνάντηση», προσθέτει, «εκπροσωπήθηκε η πλειοψηφία των μπλόκων και των αγροτικών κινητοποιήσεων και έγινε μια ειλικρινής συζήτηση. Στους εκπροσώπους των αγροτών, καταστήσαμε σαφή την δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που είναι γνωστές σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Τα μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, που παρουσιάσαμε στην σημερινή συνάντηση, αφορούν το σύνολο των αγροτών και των δραστηριοτήτων τους, με ισχυρή έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς».

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ελβετική ΒΟΜΒΑ για Παπαντωνίου και άλλα βαριά ονόματα - Ανοίγουν οι φάκελοι της διαφθοράς

 «Πράσινο φως» ανάβουν οι Ελβετοί εισαγγελείς προκειμένου να διερευνηθούν μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς που εκκρεμούσαν στα ανακριτικά γραφεία, γιατί η έρευνα είχε «σκοντάψει» στην Ελβετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews πρόκειται για συνολικά 48 αιτήματα που έχουν στείλει οι ελληνικές δικαστικές Αρχές προς ελβετικές Αρχές ζητώντας να ανοίξουν λογαριασμοί υπόπτων και κατηγορούμενων, που πρωταγωνιστούν κυρίως στις δικογραφίες των εξοπλιστικών, χωρίς να έχουν πάρει απαντήσεις.

Μία από αυτές τις 48 υποθέσεις είναι αυτή του 1,3 εκ. ευρώ που είχε βρεθεί στον λογαριασμό της συζύγου του Γ. Παπαντωνίου, Σ. Κουράκου, στην τράπεζα HSBS της Γενεύης.

 
 
 
 ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 26.000 ανέργους

Εως τα μέσα Μαρτίου αναμένεται το υπουργείο Εργασίας να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες εφαρμογής ενός νέου προγράμματος επιταγής κατάρτισης και απασχόλησης (voucher), με στόχο έως 26.000 ανέργους - ωφελούμενους, ηλικίας 29-64 ετών. Εκτός από την κατάρτιση, τη συμβουλευτική και την πρακτική άσκηση που θα παρέχεται, με ταυτόχρονη οικονομική στήριξη προς τους ανέργους, θα προσφέρεται επίσης και εγγυημένη απασχόληση για ένα εξάμηνο στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε αυτό.

Το πρόγραμμα, που αποτελεί προσωπικό «στοίχημα» της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με την αρχική δομή του. Προβλέπει αυξημένη επιδότηση για τους ανέργους και μειωμένη οικονομική στήριξη προς τους φορείς κατάρτισης, ενώ θα αφορά 10 κλάδους της οικονομίας και 44 ειδικότητες.

Από τα έως τώρα στοιχεία, προκύπτει ότι οι άνεργοι που θα προσληφθούν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις θα λάβουν, μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή, ποσό 5.500 ευρώ για το σύνολο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι στον αρχικό σχεδιασμό ο άνεργος λάμβανε μόλις 1.600 ευρώ καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Ανάμεσα στους κλάδους της οικονομίας που θα απευθυνθεί το πρόγραμμα είναι το εμπόριο, τα τεχνικά έργα υποδομής, ο τουρισμός, η πληροφορική και η διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων.

Με τον νέο σχεδιασμό οι άνεργοι θα λαμβάνουν ανά ειδικότητα πιστοποίηση γνώσεων και προσόντων που για πρώτη φορά θα βασίζεται σε ένα ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενίσχυσης δεξιοτήτων και συμβουλευτικής, το οποίο είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

Το πρόγραμμα αναμένεται να περιλαμβάνει 130 ώρες κατάρτισης και συμβουλευτική καθοδήγηση, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης 2014-2020 από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 112.000.000 ευρώ και είχε ανακληθεί στα τέλη του περασμένου Μαΐου, καθώς διαπιστώθηκε ανεπαρκής σχεδιασμός.

Εγγυημένη απασχόληση

Στο εξής, όλοι οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές και θα τους παρέχεται εγγυημένη απασχόληση για έξι μήνες, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος που περιλάμβανε εγγυημένη απασχόληση μόνο για το ένα τέταρτο των ωφελουμένων.

Στο νέο πρόγραμμα το 80% του προϋπολογισμού κατευθύνεται για ενίσχυση των ανέργων και μόλις το 20% στους φορείς κατάρτισης. Ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος διέθετε το 75% του προϋπολογισμού στους φορείς κατάρτισης και πρακτικής κατάρτισης και μόλις το υπόλοιπο 25% στους ανέργους.πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κανείς ανασφάλιστος χωρίς περίθαλψη. Ριζικές αλλαγές για την Υγεία

Ριζικές αλλαγές περιλαμβάνει η εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου για την υγεία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε πως κανένας ανασφάλιστος δεν θα μένει πλέον χωρίς ιατρική περίθαλψη ενώ προανήγγειλε ότι εντός Μαρτίου θα προσληφθούν περίπου 500 γιατροί και νοσηλευτές.

Μιλώντας στη νέα ιστοσελίδα του ΑΠΕ, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε πως τα νοσοκομεία δεν είναι ακέφαλα και δεν κινδυνεύουν ασθενείς, παρότι το σύστημα υγείας βρέθηκε σε μια διακινδύνευση το προηγούμενο διάστημα.

«Το σύστημα υγείας βρέθηκε σε μια διακινδύνευση το προηγούμενο διάστημα, όμως με την αυξημένη δυνατότητα χρηματοδότησης που υπάρχει για το 2016 και με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προσδοκούμε ότι μετά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα έχουμε μια αναβαθμισμένη λειτουργία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας επισημαίνοντας πως κανένας ασθενής, ιδίως τα σοβαρά περιστατικά και όσοι έχουν άμεση ανάγκη ιατρική βοήθειας, δεν κινδυνεύει προσερχόμενος στα δημόσια νοσοκομεία.

Κανείς ανασφάλιστος χωρίς περίθαλψη

Ο κ. Ξανθός αναφερόμενος στο νέο σχέδιο νόμου, κάνει λόγο για καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, η οποία είναι κοστολογημένη, καθώς υπάρχει έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί τη δημοσιονομική αποτύπωση των μέτρων.

Κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας για του ανασφάλιστους συμπολίτες, λέει χαρακτηριστικά: «Δωρεάν ιατρική παρακολούθηση , εργαστηριακές εξετάσεις στις δημόσιες δομές, νοσηλεία χωρίς προεγκρίσεις, τριμελείς επιτροπές, χωρίς χρέωση νοσηλειών και αντιμετώπιση των φαρμακευτικών τους αναγκών όπως και οι ασφαλισμένοι».

Ανοίγουν πριν από το Πάσχα τα μισά κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ

Στόχος του υπουργείου, όπως είπε, είναι να «σταθεροποιήσουμε τη λειτουργία των κλινών που είναι ήδη σε λειτουργία στις ΜΕΘ» αλλά και να «επαναφέρουμε κρεβάτια που είχαν πάψει να λειτουργούν την προηγούμενη περίοδο λόγω έλλειψης προσωπικού».

«Κυρίως», όμως είναι «να αυξήσουμε τις διαθέσιμες κλίνες ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής που παρατηρείται και το "απαράδεκτο" φαινόμενο της λίστας για κρεβάτια ΜΕΘ».

«Γιατροί και νοσηλευτές θα τοποθετηθούν μέσα στο Μάρτιο, με κριτήρια ΑΣΕΠ για πρώτη φορά, η φιλοδοξία μας είναι ένα μεγάλο μέρος από τα 250 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, ίσως και τα μισά να ανοίξουν πριν από το Πάσχα και ο στόχος είναι να εξαλειφθεί η λίστα που σε καθημερινή βάση είναι 50 με 60 άτομα» σημείωσε χαρακτηριστικά.


Ριζικές αλλαγές στο επόμενο νομοσχέδιο

Αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο, ο κ. Ξανθός τόνισε πως «διευκολύνει τις προσλήψεις, επιταχύνει τις κρίσεις των γιατρών, τους δίνει κίνητρα να πάνε σε άγονες νησιωτικές, προβληματικές περιοχές, ενισχύει τη λειτουργία εποπτευόμενων φορέων, όπως ο Ε.Ο.Φ , το ΕΚΑΒ κ.α».

Αναφερόμενος για τις καθυστερήσεις, είπε: «Η χρονιά που μας πέρασε δεν ήταν μια χρονιά κανονικότητας, ούτε για τη χώρα, ούτε για την οικονομία, ούτε για το σύστημα υγείας. Νομίζω ότι τώρα τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί. Υπάρχει το θέμα των προμηθειών, προετοιμάζουμε και εκεί μια αναδιοργάνωση του συστήματος, το οποίο είναι απόλυτα αποσυντονισμένο και οδηγεί συχνά στις ελλείψεις φθηνού υγειονομικού υλικού και αναλωσίμων».

Σε ερώτηση για το αν το πάρτι συνεχίζεται με τις προμήθειες στις δημόσιες δομές υγείας ήταν ξεκάθαρος: «Το σύστημα είναι διάτρητο και δεν έφτασε απ΄ ότι φαίνεται ούτε η δημιουργία της επιτροπής προμηθειών υγείας, ούτε το παρατηρητήριο τιμών, το οποίο έχει πάρα πολλά προβλήματα. Άρα, πρέπει, όχι μόνο να κλείσουμε τις τρύπες, αλλά να πάμε σε μια άλλη βάση η οποία θα διασφαλίζει και την ποιότητα των υλικών, τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και τη διασφάλιση των δημοσίων συμφερόντων».

Τι θα γίνει με τον ΕΟΠΥΥ


Οι συντάξεις μειώθηκαν, έστω και έμμεσα, με τη δικαιολογία ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε απευθείας στο ΕΟΠΥΥ, ώστε το σύστημα να γίνει στην πράξη πιο ανταποδοτικό και δίκαιο. Πώς θα χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΠΥ, τον οποίο, από ότι φαίνεται, σκοπεύετε να αναμορφώσετε πλήρως ρωτήσαμε τον Α. Ξανθό.

«Έχουμε διασφαλίσει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη ροή πόρων και από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ και από τον οργανισμό προς το σύστημα Υγείας» απαντά ο υπουργός και προσθέτει: «Αυτό θα γίνει και με αυξημένη χρηματοδότηση που υπάρχει στον προϋπολογισμό του για τα νοσοκομεία αλλά και με την πρόβλεψη να υπάρχουν συμβάσεις μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των υγειονομικών περιφερειών για να αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που παρέχονται στους ασφαλισμένους του και στα κέντρα υγείας και σε δομές του ΠΕΔΥ.
Αυτό για πρώτη φορά υλοποιείται. Το σχέδιο μας είναι να αναβαθμίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και να αυξήσουμε την ικανότητα του να καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλισμένων και των πολιτών. Προφανώς στο ορατό μέλλον θα υπάρχει ανάγκη συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα λειτουργεί και αυτός με κανόνες θα τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις, θα ελέγχεται και φυσικά και η πολιτεία θα είναι υποχρεωμένη να είναι εντάξει στις πληρωμές της απέναντι στους ιδιώτες παρόχους».πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Astroturf: Δημοσιογράφος αποκαλύπτει τις νέες τεχνικές χειραγώγησης της κοινής γνώμης

H πραγματικότητά μας κατασκευάζεται προσεκτικά από ισχυρές πηγές εταιρικού, πολιτικού και ειδικού ενδιαφέροντος, ώστε να επηρεάσει κρυφά την κοινή γνώμη. Κραυγαλέα ψέματα συχνά βγαίνουν τηλεοπτικά σχετικά με την τρομοκρατία, τα τρόφιμα, τον πόλεμο, την υγεία, κλπ. Διαμορφώνονται να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και να προγραμματίσουν τους θεατές να αποδεχθούν αυτό που έχει γίνει καταστροφικές κοινωνικές νόρμες.

Η πρακτική του χειρισμού και ελέγχου της κοινής γνώμης με παραμορφωμένα μηνύματα μέσων ενημέρωσης έχει γίνει τόσο κοινή που υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που σχηματίζεται γύρω από αυτό. Ολόκληρος ο ρόλος αυτής της βιομηχανίας πλύσης εγκεφάλου είναι να καταλάβει πώς να στροβιλίζει πληροφορίες σε δημοσιογράφους, παρόμοια με τα λόμπυ της κυβέρνησης. Ποτέ δεν είναι πολύ σαφές ακριβώς πόση αλήθεια λαμβάνουν οι δημοσιογράφοι, διότι η βιομηχανία ειδήσεων έχει εφησυχαστεί. Τα μηνύματα που παρουσιάζει.

Έξι όμιλοι, που τρέχουν τη διαφήμιση στις ΗΠΑ, κατέχουν το 90% των μέσων ενημέρωσης: η General Electric (GE), News-Corp, η Disney, η Viacom, η Time Warner, και το CBS. Ωστόσο, αυτές οι επιχειρήσεις λειτουργούν υπό πολλές διαφορετικές μάρκες, όπως το FOX, ABC, CNN, Comcast, η Wall Street Journal, κλπ, δίνοντας στους ανθρώπους την αίσθηση της επιλογής.

Ο ειδικός μαζικής πλύσης εγκεφάλου L Wolfe έχει σημειώσει:

“Όπως έδειξαν οι ερευνητές του Tavistock, ήταν σημαντικό το γεγονός ότι τα θύματα της μαζικής πλύσης εγκεφάλου δεν πρέπει να γνωρίζουν ότι το περιβάλλον τους ήταν ελεγχόμενο, πρέπει λοιπόν να υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός πηγών πληροφόρησης, των οποίων τα μηνύματα μπορεί να ποικίλουν ελαφρώς, έτσι ώστε να καλύψουν την αίσθηση του εξωτερικού ελέγχου.”

Νέες τακτικές πλύσης εγκεφάλου που ονομάζονται «Astroturf»

Με τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης σε άνοδο, η μηχανή προπαγάνδας συνεχίζει να επεκτείνεται.

Παρακάτω είναι ένα βίντεο της Sharyl Attkisson, ερευνητικής δημοσιογράφου με το CBS, στο οποίο εξηγεί πώς το ”astroturf” ή ψεύτικα κινήματα, χρησιμοποιούνται για να γυρίσουν πληροφορίες όχι μόνο για να επηρεάσουν τους δημοσιογράφους, αλλά να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

Όπως εξηγεί η Sharyl Attkisson:

”Το Astroturf είναι μια διαστροφή κινημάτων. Το Astroturf είναι όταν πολιτικά, εταιρικά ή άλλα ειδικά συμφέροντα μεταμφιέζονται και δημοσιεύουν μπλογκς, ξεκινούν λογαριασμούς στο Facebook και το Twitter, δημοσιεύουν διαφημίσεις, επιστολές προς τη σύνταξη, ή απλά υποβάλουν σχόλια στο διαδίκτυο, για να προσπαθήσουν να σας ξεγελάσουν ότι μιλάει ένα ανεξάρτητο ή λαϊκό κίνημα”.

Εδώ είναι μια περίληψη των τακτικών astroturf που αναφέρει η Sharyl Attkisson. Μόλις είστε ενήμεροι για αυτές, θα παρατηρήσετε πόσο δημοφιλείς έχουν γίνει:

–Δημιουργία σελίδων στο Wikipedia, παρακολουθούμενες από εταιρείες.

–Δημιουργία παρουσίας στα social media, συμπεριλαμβανομένων λογαριασμών σε Facebook και Twitter, που τα χειρίζονται πληρωμένοι επαγγελματίες.

–Κρυφή χρηματοδότηση μη κερδοσκοπικών οργανισμών για να δημιουργήσουν υποστήριξη τρίτων και παρουσία στο διαδίκτυο.

– Βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης σε μπλογκ και ιστοσελίδες τρίτων που υποστηρίζουν μια συγκεκριμένη ατζέντα.

–Χρηματοδότηση βιομηχανικής έρευνας που δολίως παρουσιάζεται ως ανεξάρτητη γνώμη.

–Χρηματοδότηση εμπειρογνωμόνων που εργάζονται σε άσχετα έργα, ενώ στην πραγματικότητα δημιουργούν πληρωμένους συμβούλους.

Η Sharyl Attkisson αναφέρει προσωπικά παραδείγματα από την έρευνά της, αλλά και το εξής υποθετικό παράδειγμα εάν π.χ. κάνατε μια έρευνα για ένα φάρμακο για την χοληστερίνη:


”Η Wikipedia έρχεται σε αντίθεση με τις ιατρικές έρευνες κατά 90% κάθε φορά. Ας επιστρέψουμε λοιπόν στην έρευνα που κάνατε για την χοληστερίνη. Προκύπτει τελικά ότι οι λογαριασμοί στο Facebook και το twitter που ήταν τόσο θετικοί (για το φάρμακο) ήταν στην πραγματικότητα από επαγγελματίες που προσέλαβε η φαρμακοβιομηχανία για να προωθήσει το φάρμακο. Η σελίδα της Wikipedia παρακολουθούνταν από έναν επιτηρητή της ατζέντας επίσης πληρωμένο από την φαρμακοβιομηχανία η οποία κανόνισε επίσης να βελτιώσει τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, οπότε δεν είναι τυχαίο ότι πέσατε πάνω στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έκανε όλες αυτές τις θετικές αναφορές, ο οποίος φυσικά κρυφά χρηματοδοτείται από την φαρμακοβιομηχανία. Η φαρμακοβιομηχανία χρησιμοποιεί επίσης αυτήν την θετική μελέτη και την δύναμη του χειρισμού προς οποιαδήποτε αναφορά ότι ο καρκίνος είναι πιθανή παρενέργεια (του φαρμάκου.

Επίσης κάθε γιατρός που δημόσια αποκάλεσε την παρενέργεια του καρκίνου ως ”μύθο” ή γελοιοποίησε τους κριτικούς ως τρελούς και παρανοικούς ή υπηρέτησε στην επιτροπή της κυβέρνησης που ενέκρινε το φάρμακο, κάθε ένας απ’ αυτούς τους γιατρούς είναι στην πραγματικότητα πληρωμένος σύμβουλος για την φαρμακοβιομηχανία. Όσο για τον δικό σας γιατρό, η ιατρική διάλεξη που παρακολούθησε με όλες αυτές τις θετικές εκτιμήσεις για το φάρμακο ήταν στην πραγματικότητα χρηματοδοτούμενη από την φαρμακοβιομηχανία.

             

Αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνται για να δώσουν στους ανθρώπους την εντύπωση ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη για μια ατζέντα, όταν στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τέτοια ατζέντα. Οι astroturf τακτικές χρησιμοποιούνται επίσης για να δυσφημίσουν ή να επικρίνουν εκείνους που διαφωνούν με ορισμένες ατζέντες, χρησιμοποιώντας στερεότυπα ονόματα όπως ”συνωμοσιολόγος” ή “κομπογιαννίτης” για να κάνουν τους ανθρώπους να στραφούν μακριά από την αλήθεια και να αποδεχθούν τα ψέματα αντ ‘αυτού.

Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε την αλήθεια από το ψέμα; Η Sharyl Attkisson τελειώνει την ομιλία της με μερικές ιδέες για το πώς να εντοπίσετε σημάδια προπαγάνδας και του astroturf:

”Τα πρώτα σημάδια τακτικών astroturf περιλαμβάνουν τη χρήση εμπρηστικής γλώσσας όπως ”μανιακός”, ”τρελός”, ”ψέμματα”, ”παρανοικό”, ”ψεύτικο” και ”συνομωσία”. Οι χειριστές του astroturf συχνά ισχυρίζονται ότι απομυθοποιούν μύθους που όμως δεν υπάρχουν ως μύθοι. Οι άνθρωποι ακούνε ότι κάτι είναι μύθος, ίσως το βρουν και στο Snopes (ιστοσελίδα απομυθοποίησης ειδήσεων) και αμέσως σκέφτονται ότι είναι πολύ έξυπνοι για να το πιστέψουν. Αν όμως όλη η ιστορία με τον μύθο είναι η ίδια μύθος και εσείς το πιστέψατε;

Να προσέχετε όταν συμφέροντα επιτίθενται ένα θέμα κάνοντάς το αμφιλεγόμενο ή επιτιθέμενα ανθρώπους, προσωπικότητες και οργανισμούς που περιβάλλουν το θέμα παρά το φέρνουν στην επιφάνεια, αυτό μπορεί να είναι astroturf. Και πάνω απ’ όλα, το astroturf τείνει να αποθέτει όλο τον δημόσιο σκεπτικισμό του για αυτούς που εκθέτουν τις αδικίες παρά για αυτούς που κάνουν τις αδικίες. Με άλλα λόγια αντί να αμφισβητούν την εξουσία, αμφισβητούν αυτούς που αμφισβητούν την εξουσία”.

Μην χάσετε αυτό το 10λεπτο βίντεο. Εκθέτει τις κρυμμένες τεχνικές αυτών που χειραγωγούν τον Νου για να καταστείλουν την αλήθεια και να δημιουργήσουν μια εντελώς πλασματική πραγματικότητα.Πληροφορίες απο:The Daily Sheeple & Offtherecord

ΠΗΓΗ: logiosermis

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τσιπάκι RFID κρυμμένο σε επώνυμα ρούχα

Η τεχνολογία RFID (Radio Frequency Identification) δεν είναι εφεύρημα των ημερών μας, αλλά αποτέλεσε καινοτομία των Αγγλων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την οποία χρησιμοποίησαν στα ραντάρ.

Επρόκειτο αρχικά για ένα ηλεκτρονικό σύστημα εκπομπής συγκεκριμένης συχνότητας ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, τα οποία μετέφεραν ένα κωδικοποιημένο σήμα για την ανίχνευση εχθρικών αεροσκαφών.

Μετά την πρόσκρουση του ηλεκτρομαγνητικού κύματος στον εχθρικό στόχο, εάν το αναγνώριζε ως μη φίλιο, επέστρεφε την πληροφορία στους επίγειους χειριστές για τα περαιτέρω. Το σύστημα εξελίχθηκε, σμικρύνθηκε τόσο ώστε να μην είναι ορατό.

Μη αποτελώντας πλέον στρατιωτικό μηχανισμό, δόθηκε στο εμπόριο, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των προϊόντων τους και, μέσω αυτών, δόθηκε η δυνατότητα να ελέγχονται και εκείνοι που τα χρησιμοποιούσαν. Κι αυτά τα προϊόντα δεν αφορούν μόνο τις άλλες χώρες αλλά τα περισσότερα κράτη και προφανώς -μέσα από τις εμπορικές εισαγωγές- και την πατρίδα μας.

Η αρχική τεχνολογία, με την εξέλιξη των εφαρμογών και των δυνατοτήτων, μετατράπηκε από ένα ογκώδες σύστημα σε ένα μικροσκοπικό τσιπ, το οποίο πολύ εύκολα κρύβεται οπουδήποτε και, φυσικά, πλέον μπορεί να το χρησιμοποιήσει κάποιος για διάφορους σκοπούς.

Χρησιμοποιείται δειλά, όπως λέγεται, από το 2014 στη βιομηχανία, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος σχετικά με το πότε άρχισε όχι η καταιγιστική προπαγάνδα για την εφαρμογή του, αλλά η μυστική πιλοτική χρήση της τεχνολογίας σε μια ευρείας γκάμας καταναλωτικά αγαθά, στα οποία περιλαμβάνονται τα ενδύματα, τα υποδήματα, τα εσώρουχα, τα καπέλα και διάφορα εξαρτήματα καθημερινής χρήσης.

Στις ΗΠΑ κορυφαία εταιρία κατασκευής παιδικών ενδυμάτων χρησιμοποιεί φανερά το σύστημα, προφασιζόμενη τον καλύτερο έλεγχο των προϊόντων της, ενώ αφήνει υπονοούμενο πως η συγκεκριμένη χρήση θα αποτελέσει τροχοπέδη στις απαγωγές ανηλίκων.

Ωστόσο αυτή η «ομολογία», εφόσον ευσταθεί, αποτελεί και καταφανή παραδοχή πως μέσω της νανοτεχνολογίας και του μικροτσίπ RFID συλλέγονται διάφορα προσωπικά δεδομένα, που πηγαίνουν σε άγνωστη κατεύθυνση, και σαφέστατα η προσωπική ζωή των ανθρώπων με το πρόσχημα της δήθεν παροχής ασφάλειας παύει να υφίσταται.

Δυστυχώς, πολλά από τα προϊόντα που φέρουν το ύποπτο τσιπ βρίσκονται και στην Ελλάδα.

Θεωρητικά, είναι ένα αυτοματοποιημένο κύκλωμα που εκπέμπει συνεχώς σήμα, το οποίο είναι ενσωματωμένο στις ετικέτες ρούχων και το απορροφούν κάποιοι ειδικοί σταθμοί. Κάποιοι όμως ισχυρίζονται ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από το RFID μεταδίδονται αυτόματα σε περιβάλλον WiFi.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent έχουν εξελίξει έναν τρόπο να ενσωματώνουν στα ρούχα και τα υποδήματα αυτά τα μικροσκοπικά τσιπ τεχνολογίας RFID, με την οποία μπορούν να συλλέγουν περισσότερα δεδομένα του χρήστη-καταναλωτή, καθώς χρησιμοποιείται ευρέως από αρκετές επώνυμες εταιρίες κατασκευής ρούχων και υποδημάτων.

Το τσιπ αυτό είναι τόσο μικρό, που δεν είναι εύκολα εμφανές με γυμνό μάτι. Συνήθως είναι καμουφλαρισμένο μέσα σε πλαστικοποιημένες ετικέτες ή στα σήματα φημισμένων εταιριών.

Το… τρυπώνουν σε κλωστές και υφάσματα που φτιάχνονται όπως οι τραπεζικές κάρτες

Μια ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Tilak Dias του Ομίλου Ερευνας Σύνθετης Υφαντουργίας της Σχολής Art & Design, έχει εφεύρει μια εκπληκτική μέθοδο ενσωμάτωσης τσιπ ταυτοποίησης ραδιοσυχνοτήτων (RFID) σε νήματα τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε υφαντά και πλεκτά υφάσματα, κατάλληλα για τη ραφή ενδυμάτων.

Αυτό είναι ακόμη πιο φοβερό, αν σκεφτεί κανείς ότι το ύφασμα έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα και μπορεί όχι μόνο να λειτουργεί σαν συλλέκτης πληροφοριών, αλλά και να μεταδίδει σήματα στο ανθρώπινο σώμα μέσω των νευροδιαβιβαστών. Ομως το εύρος της πληροφόρησης δεν σταματά εδώ.

Μπορούν να συγκεντρώνουν ένα σωρό πληροφορίες για το άτομο που χρησιμοποιεί το ρούχο ή τα υποδήματα, όπως οι καθημερινές κινήσεις του, οι θερμοκρασίες στα μέρη όπου συχνάζει, οι διατροφικές συνήθειές του κ.ά.

Βεβαίως, οι εταιρίες υποστηρίζουν ότι τα τσιπ χρησιμοποιούνται για ασφαλείς δικές τους πληροφορίες. Μάλιστα, για τον καθηγητή, η μέθοδος χαρακτηρίζεται επαναστατική και αβλαβής, όμως πόσο καλή μπορεί να θεωρηθεί όταν εισβάλλει με τέτοιο τρόπο στην προσωπική ζωή των ανθρώπων;

Οταν μπορεί να παρακολουθεί πού βρίσκεται ο χρήστης, την ώρα, τον τόπο και τη διαδρομή που ακολουθεί, τα άτομα που συναντά, τον χρόνο που κοιμάται, γευματίζει, κάνει σπορ ή διασκεδάζει. Τελικά, τίποτε δεν μένει προσωπικό ή κρυφό.

Τα τσιπ RFID -τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται σε τραπεζικές κάρτες για ανέπαφες πληρωμές- μπορεί να περιέχουν όλα τα στοιχεία που συνήθως διαβιβάζονται μέσω του γραμμωτού κώδικα (barcode).

Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Dias, η οποία προστατεύεται από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και υποστηρίχθηκε οικονομικά από το Sustainable Society Network, μπορεί να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες στις εταιρίες για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα ή κι άλλες, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ασφάλειας στα σημεία λιανικής πώλησης.

Κολοσσιαίες εταιρίες επιβάλλουν τη χρήση και στους υπαλλήλους!

Ωστόσο η συγκεκριμένη τεχνολογία εφαρμόζεται μόνο στα ενδύματα και υποδήματα ή και σε άλλα προϊόντα;

Η NYK Logistics τη χρησιμοποιεί για να βελτιώσει την απόδοση των εμπορευματοκιβωτίων στο πολυσύχναστο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια.

Και δεν είναι η μόνη, αφού μια πλειάδα εταιριών παγκοσμίως την έχει ενσωματώσει στα προϊόντα της, κυρίως εργοστάσια κατασκευής παιδικών ενδυμάτων, εσωρούχων και υποδημάτων, ενώ έχει αναφερθεί ότι πολλές θήκες για κινητά τηλέφωνα εμπεριέχουν νανοτσίπ RFID.

Μάλιστα, με την τεχνολογία αυτή φλερτάρουν από καιρό κολοσσιαίες εταιρίες, όπως η ΙΒΜ, σύμφωνα με αναφορά του περιοδικού «PC WORLD», η οποία προσπάθησε να επιβάλει τη χρήση τσιπ RFID σε στελέχη και υπαλλήλους της, προκειμένου να έχει τον έλεγχο κατά τη συμμετοχή τους σε συνέδρια.


Εκφράστηκαν όμως πολλές αντιρρήσεις. «Από τους 6.500 εργαζομένους στη μεγάλη εταιρία, περίπου το 2% δεν ήθελε να φορέσει ετικέτα με τσιπ RFID» δήλωσε η Mary Ann Alberry, διευθύντρια συνεδρίων της IBM. Ηταν άραγε τόσο μικρό το ποσοστό;

Το διαδίκτυο βρίθει προπαγανδιστικών πληροφοριών, τις οποίες παρουσιάζουν εταιρίες με τα υποτιθέμενα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας RFID, όπως ότι ήδη έχουν βελτιώσει τις υπηρεσίες τους, προτρέποντας κι άλλες εταιρίες να τις μιμηθούν.

«Είναι μια συναρπαστική τεχνολογική ανάπτυξη, που θα φέρει τεράστια οφέλη στη βιομηχανία λιανικής» υποστήριξε ο καθηγητής Dias και ανέπτυξε κι άλλες χρήσιμες -κατά τον ίδιο- δυνατότητες του RFID. «Εάν ένα τσιπ RFID είναι ενσωματωμένο σε ένα πουκάμισο, θα εξασφαλίσει πολύ μεγαλύτερο επίπεδο αντι-κλοπής, προσφέροντας παράλληλα προστασία και κατά της παραχάραξης της φίρμας. Καθώς οι άνθρωποι δεν θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν εύκολα ένα τσιπ που θα βρίσκεται σε ένα ένδυμα, συνεπώς και οι κλέφτες δεν θα είναι σε θέση να το αφαιρέσουν και να κλέψουν το ρούχο. Επίσης, οι παραχαράκτες των ιμιτασιόν προϊόντων δεν θα μπορούν εύκολα να επιδοθούν στο παραεμπόριο» επισημαίνει.

Οπως αναφέρει, «η διαδικασία της απογραφής των αποθεμάτων μιας επιχείρησης πώλησης ενδυμάτων μπορεί να γίνει πολύ σύντομη, καθώς πολλά ενδύματα θα μπορούν να σαρωθούν μονομιάς, χωρίς την ανάγκη σάρωσης κάθε barcode ξεχωριστά. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει μεν το κόστος για τους κατασκευαστές, τους λιανοπωλητές και, στη συνέχεια, τους καταναλωτές».

Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να υποκρύπτονται κι άλλου είδους οφέλη μέσα από τη συλλογή ειδικών πληροφοριών, που στη συνέχεια θα μεταβιβάζονται σε μια ευρύτερη τράπεζα δεδομένων, από την οποία θα μπορούσε να ενημερώνεται ένας αριθμός ειδικών κρατικών υπηρεσιών, οργανισμών και ινστιτούτων.

Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, προκειμένου να το υποστηρίξουν και να το «αθωώσουν» ακόμη περισσότερο, δεν δίστασαν να το συσχετίσουν και με τη φιλανθρωπία, με τον εξής ισχυρισμό: «Οσον αφορά τα ανακυκλωμένα ρούχα που προσφέρονται σε απόρους, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα θα είναι σε θέση να τα ταξινομούν πολύ πιο γρήγορα, ακόμα και με αυτοματοποιημένο τρόπο, και να προσδιορίζονται τα είδη ρουχισμού που είναι κατάλληλα για τις διάφορες χώρες, ανάλογα με τις ανάγκες τους».

Ο καθηγητής Dias πιστεύει ότι στο μακρινό μέλλον αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με «έξυπνα» πλυντήρια, για να προειδοποιούν τους καταναλωτές για μεικτά χρώματα ή ακατάλληλες θερμοκρασίες. Ομως θα μπορούσαν κάλλιστα να πληροφορούν τους κατασκευαστές για τις μετακινήσεις ή και τις προτιμήσεις του καταναλωτή, προσαρμόζοντας έτσι τα διαφημιστικά προγράμματά τους.

Προφανώς, δεν είναι τυχαίες οι καταγγελίες καταναλωτών που, ανακαλύπτοντας πως φορούν εν αγνοία τους ρούχα με τσιπ, λάμβαναν μετά την επίσκεψή τους σε καταστήματα τροφίμων ή άλλους εμπορικούς χώρους μηνύματα που σχετίζονταν με τις πρόσφατες αγορές τους.

Ο ερευνητής Anura Rathnayake, ο οποίος ασχολείται με το έργο, δήλωσε: «Αυτή είναι μια οικονομικά αποδοτική ανάπτυξη, που παρέχει αμέτρητες δυνατότητες στη βιομηχανία. Μακροπρόθεσμα, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να έχει τεράστια οφέλη για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, που ξοδεύουν πολύ χρόνο διανέμοντας δωρεάν ρούχα σε απόρους σε όλο τον κόσμο. Η τύχη των ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας θα μπορούσε επίσης να παρακολουθείται καλύτερα αν τα τσιπ RFID εκ των υστέρων τοποθετηθούν στα ρούχα τους».

Οι εμπλεκόμενοι στην εξέλιξη και την ανάπτυξη πολλαπλών εφαρμογών του συστήματος RFID δήλωσαν σε διάφορες συνεντεύξεις:

«Ενσωματώνοντας τη μέθοδο αρχικά σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στη συνέχεια, πιλοτικά, και σε μεγαλύτερες αλλά και σε διάφορους οργανισμούς, διαπιστώνουμε ότι η διαδικασία διαχείρισης πόρων και εμπορευμάτων μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική, καθώς οι χειριστές θα είναι σε θέση να κάνουν καλύτερη χρήση των περιορισμένων πόρων τους και να παρέχουν περισσότερη βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Βέβαια, είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε προτάσεις και νέες ιδέες και ιδιαίτερα πρόθυμοι να επεκτείνουμε την τεχνολογία έως τη βαριά βιομηχανία, ώστε να μάθουμε πώς διαφορετικοί άνθρωποι που εργάζονται εκεί φαντάζονται τη χρήση της, ενδεχομένως με τρόπους που εμείς δεν έχουμε έως σήμερα σκεφτεί».

Στις απόψεις αυτές δεν υπάρχουν απαραίτητα μόνο η αγαθή πρόθεση και η ανιδιοτέλεια. Αλλωστε, πολλές τεχνολογικές καινοτομίες, όταν εφευρέθηκαν, προορίζονταν για το καλό της ανθρωπότητας, όπως η ατομική ενέργεια και τα βελτιωτικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Σήμερα όμως αποτελούν τον εφιάλτη των κοινωνιών. Συνεπώς, η τεχνολογία RFID, που αποδεδειγμένα εφαρμόζεται πάνω μας και εν αγνοία μας, ίσως αποδειχθεί η βασικότερη πρόβα για μαζικό επερχόμενο «χάραγμα», το οποίο πολλοί χλεύασαν, όμως αποδεικνύεται μια εφιαλτική πραγματικότητα, προάγγελος κατάργησης της προσωπικής ελευθερίας μας.

Οι «αθώες» στάμπες

Κλεισμένο σε έναν μικρό λοβό ρητίνης, τοποθετείται σε νήματα που γίνονται υφάσματα.

Τα ενδύματα που έχουν ενσωματωμένα τα τσιπ RFID μπορούν να πλυθούν άφοβα σε πλυντήρια και να στεγνώσουν σε στεγνωτήρια, χωρίς να υποστούν οποιαδήποτε ζημιά, αφού το υλικό τους αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες.

Μικρές λεπτές λωρίδες χαλκού που συνδέονται με τις δύο πλευρές των τσιπ RFID και ενσωματώνονται σε ίνες και νήματα λειτουργούν σαν κεραία.

Ομως σαν κεραία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μια λωρίδα από πολύ λεπτό φύλλο αλουμινίου, με σχεδόν μηδενικό όγκο και βάρος.

Το συνολικό κύκλωμα σε κάποιες εκδοχές του μπορεί να έχει εμφάνιση μιας αθώας, ακαταλαβίστικης στάμπας πάνω σε μια ετικέτα ενδύματος.

Με μέγεθος μόνο 0,5 χιλιοστά, τα συγκεκριμένα τσιπ κοστίζουν στη βιομηχανία πολύ φθηνά, ειδικά όταν αγοράζονται σε μεγάλες ποσότητες.romfea.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Καταγγελίες και αποχωρήσεις στο ραντεβού με τους αγρότες. Οι δηλώσεις Τσίπρα

Λίγα λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι εκπρόσωποι από αγροτικά μπλόκα πέρασαν την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου προκειμένου να συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 20 αγρότες από τα μπλόκα των αγροτών θα συναντήσουν τον Πρωθυπουργό.

Λίγα λεπτά μετά τις 12 έφτασε στο Μεγαρο Μαξίμου και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στη συνάντηση συμμετέχουν, επίσης, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Επιπλέον, παρίστανται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Σταύρος Αραχωβίτης.

Σε εξέλιξη το κρίσιμο ραντεβού με αγρότες - Όλες οι εξελίξεις

Με "εμπλοκή" ξεκίνησε η κρίσιμη συζήτηση ανάμεσα στους αγρότες και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών καταγγέλλει ότι δεν τους επετράπη η είσοδος στο Μαξίμου, ενώ και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων αποχώρησαν.

Τσίπρας: Να βάλουμε το άλογο μπροστά από το κάρο

«Πρέπει να βάλουμε το άλογο μπροστά από το κάρο», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία των αγροτών που συναντά αυτή την ώρα.

Ο κ. Τσίπρας είπε στους αγρότες ότι έχει προτάσειςκαι είναι υπέρ του διαλόγου και μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις.

«Είναι δικό σας θέμα», είπε απευθυνόμενος στους αγρότες, «να υπάρξει ένα μόνιμο συμβούλι που να εκπροσωπεί το αγροτικό κίνημα και να σχεδιάσουμε και να κάνουμε απο κοινού τα επόμενα βήματα».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι κινητοποιήσεις είπε:
«Αντιλαμβάνομαι γιατί και εγώ προέρχομαι από τα κινήματα ότι είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί ανταγωνισμούς. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε και είμαστε ανοικτοί σε όλες τις φωνές και τις απόψεις. Το αγροτικό κίνημα πρέπει να βρεί δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια για να έχει ο αγωνας αποτελέσματα. Να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στην χάραξη πολιτικής. Δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψιν τις θέσεις και τις προτάσεις σας». Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους αγρότες να λαμβάνουν υπόψιν το συνολικό πρόβλημα του τόπου.

«Δεν μπορούμε», είπε, «να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι από το 2010 εως το 2015 όταν καταστράφηκε ο εθνικος πλούτος. Αν δεν καταφερουμε να ανακτησουμε τον εθνικό πλούτο και πρωτοπόρος χώρος ειναι ο αγροτικός τότε δεν θα μπορουμε να μιλαμε ουτε για εισόδημα ουτε για συντάξεις.»

12:56  Ενταση, καταγγελίες και αποχωρήσεις

Για διάλογο α λα καρτ κάνουν λόγο τόσο η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών όσο και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων. Όπως κατήγγειλαν περιν από λίγο το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε άλλους εκπροσώπους από αυτούς που είχαν προτείνει στον διάλογο.


12:46  Καταγγελία από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών

Μας δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά όχι ο πρωθυπουργός, δήλωσε ο εκπρόσωπός τους βγαίνοντας από την συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Είπαν ότι τους μεταφέρθηκε ότι δεν είναι στην λίστα παρά το γγεονός ότι είχαν στείλει λίστα με τα αιτήματά τους.

Κλειστή η Ηρώδου Αττικού - Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας

Εν το μεταξύ, ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας αυτή την ώρα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της συνάντησης των εκπροσώπων των αγροτών με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 12.

Όπως μετέδωσε το Star, κλειστή είναι η Ηρώδου Αττικού, ενώ δεν επιτρέπεται να περπατάει κανείς στο πεζοδρόμιο από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου. Ενδεικτικό των αυξημένων μέτρων ασφαλείας είναι ότι ακόμα και οι δημοσιογράφοι στέκονται και περιμένουν στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Επίσης σημειώνεται ότι ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φθάσει κάποιοι από τους εκπροσώπους των αγροτών.

Τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που εξετάστηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να ανακοινώσει στη συνάντηση που θα έχει με εκπροσώπους των αγροτών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, βελτιώσεις στο ασφαλιστικό με την παροχή περισσότερων επιλογών εισφορών, ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά και δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, οριοθετούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο των βελτιωτικών προτάσεων της κυβέρνησης προς τους αγρότες.

Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων: Εάν δεν μας δεχθούν αποχωρούμε!

«Εμείς θα τους χαρίσουμε έναν προσχηματικό διάλογο. Δεν γίνεται να συμμετέχουμε σε μια συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους μας να τους ορίζουν το Μέγαρο Μαξίμου και άλλες δυνάμεις του πρωτογενούς τομέα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, Χρήστος Γκόντιας.
Διευκρίνισε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι για τη συνάντηση. Εάν δεν δεχτούν την αντιπροσωπεία που όρισε η δύναμη των μπλόκων μας και εμμένουν στη θέση τους να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα μέλη που άλλοι, έξω από εμάς, όρισαν, τότε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων δεν θα συμμετάσχει».

Την ελπίδα ότι στην σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Η κ.Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην συνάντηση».

Στο μεταξύ αρνητική εμφανίζεται η κυβέρνηση στο αίτημα που υπέβαλαν τα μπλόκα της Νίκαιας για ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη.

«Όποιοι αγρότες θέλουν διάλογο με την κυβέρνηση έρχονται στη συνάντηση το μεσημέρι σήμερα» είναι το μήνυμα που απέστειλε χθες το βράδυ  αρμόδιος αξιωματούχος, δείχνοντας πως θα υπάρξει σύγκρουση με ένα τμήμα των αγροτών, που κορμό έχουν τις δυνάμεις του ΚΚΕ.

Εκπρόσωποι 38 μπλόκων στο Μαξίμου

Ξεπεράστηκαν τελικώς οι επιφυλάξεις και οι αμφισβητήσεις και θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, καθώς και οι εκπρόσωποι άλλων 38 μπλόκων που συμπαρατάσσονται μαζί τους.
Αυτά δήλωσαν προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα Τέμπη Παναγιώτης Καλογιάννης και από τις Μικροθήβες Χρήστος Μάντσιος, που θα συμμετάσχουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Το πρόβλημα της εμπλοκής παρακάμφθηκε από τη στιγμή που δόθηκαν διευκρινίσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, για το ποιοι θα είναι οι συμμετέχοντες στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, αφού υπήρχαν ενστάσεις από Τέμπη και Μικροθήβες, καθώς δεν ήθελαν να καθίσουν και με εκπροσώπους από άλλους φορείς που τους θεωρούν μη αγρότες, δεν ανήκουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και δεν έχουν βγει στα μπλόκα.

Ηδη, από χθες το βράδυ, σε ένδειξη "καλής θέλησης" οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών άνοιξαν την εθνική οδό και η κίνηση γίνεται απρόσκοπτα. Το ίδιο έκαναν οι αγρότες και στο μπλόκο των Μικροθηβών στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Ανοιχτά τα τελωνεία Εξοχής και Προμαχώνα

Ομαλά διεξάγεται από χθες το απόγευμα η κυκλοφορία των οχημάτων στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων, Γιάννης Τουρτούτας και Βασίλης Καστίδης, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει πρόθεση εκ μέρους των αγροτών για κλείσιμο των τελωνείων. Υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι παραμένουν με το βλέμμα «καρφωμένο» στις τρέχουσες εξελίξεις και έκαναν γνωστό ότι στο πλαίσιο γενικών συνελεύσεων που θα έχουν εντός της ημέρας θα καθορίσουν τη στάση τους για τις επόμενες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 16 Φεβρουαρίου έως και χθες στις 16:00 τα τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής ήταν κλειστά, λόγω των αντιμπλόκων που είχαν στήσει επί βουλγαρικού εδάφους, αυτοκινητιστές της γειτονικής χώρας, παρότι οι Έλληνες αγρότες είχαν δώσει «ελευθέρας» στην κυκλοφορία.

Κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των 69 μπλόκων

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν και σήμερα οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, περιμένοντας νεότερα από το Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με το αίτημα της Νίκαιας (69 μπλόκα), για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό αύριο (Τρίτη).

Μετά από τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των Μπλόκων από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη,αποφασίστηκε ομόφωνα η αποστολή των βασικών αιτημάτων που συμφωνούν τα 69 Μπλόκα που συμμετείχαν και αποτελούν το Πλαίσιο συζήτησης με την Κυβέρνηση.

Το πλαίσιο στάλθηκε ήδη στο Μαξίμου και ζητάμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για την 
Τρίτη 23/2. Το πλαίσιο αναφέρεται σε:

κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ,

κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης,

αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί,
αφορολόγητο πετρέλαιο,

μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος,

κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια,

καμιά κατάσχεση πρώτης κατοικίας ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ λόγω κόκκινων δανείων

κατάργηση του φόρου στο κρασί και απόσυρση των μέτρων για φορολογία στο τσίπουρο.

Στο πλαίσιο αυτό, το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή των οκτώ εξ αυτών, Δημήτρη Μόσχο το εξής:

- Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία (24ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί) και Νίκης με την πΓΔΜ (12ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί). Τονίζεται ότι όταν δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο, οι επικεφαλής των μπλόκων δίνουν «ελευθέρας» για εκτόνωση της κατάστασης, αλλά κυρίως για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των αυτοκινητιστών.

- Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.

- Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-19:00).

- Στο 'Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 9:00-18:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 09:00 -18:00.

- Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00, ενώ επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο αποτελεί και το μοναδικό από την Δυτική Μακεδονία που παραμένει στους κόλπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

Σε τέταρτο 24ωρο αποκλεισμό προχωρούν και σήμερα οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Διαμάντω Κρητικού.

Υπενθυμίζεται ότι δύναμη του συγκεκριμένου μπλόκου βρίσκεται στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, «προκειμένου να συμπαρασταθούμε στον αγώνα των συναδέλφων μας».ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!