EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

Το τερμάτισαν.Ο άνθρωπος που κρατάει το ΧΩΝΙ ειδικός σύμβουλος στο πολιτικό γραφείο της υφυπουργού στον πρωθυπουργό Όλγας Γεροβασίλη(ΦΕΚ)

Την απόφαση ανήρτησε στο facebook η Ραχήλ Μακρή με σχόλιο :


Με πακτωλό δημόσιου χρήματος ξεπληρώνονται τα εξώφυλλα στην τέως αντιμνημονιακή και νυν νεοφιλελεύθερη ,μνημονιακή, κυβερνητική εφημερίδα. 

Οι κακές γλώσσες λένε οτι δεν λαμβάνονται μόνο αυτές οι αμοιβές, αλλά και εξτρά από μαύρα ταμεία υπουργείου. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως περνάει κανείς πασάς στην αποικία με τους δουλοπάροικους. Α ναι, οποίος ξέρει τον επιχειρηματία που κρύβεται πίσω από την εφημερίδα να μας πεί εαν ειναι ο ίδιος που πήρε ζεστά και μετρητά εκατομμύρια για εργάκι από τον ίδιο υπουργό που σχετίζεται με τον παπαγάλο.
 
 
 
 πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Έξυπνες» στάσεις – Τι θα δείχνουν – Τι θα μας «λένε»…

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εγκατάσταση 1.000 «έξυπνων» στάσεων, για τα αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ της Αττικής. Η έναρξη λειτουργίας τους αναμένεται στις 21 Μαρτίου και η ολοκλήρωση της μέσα στον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, μέχρι τις 4/3, είχαν τοποθετηθεί περισσότερες από 700 «έξυπνες» στάσεις, όπως αυτή που τοποθετήθηκε στον Πειραιά, ακόμα στην πλατεία Αγίας Παρασκευής, όπως αυτή που τοποθετήθηκε στα Άνω Πατήσια αλλά και αυτές που τοποθετήθηκαν και σε άλλες περιοχές.

Οι «έξυπνες» στάσεις θα ενημερώνουν για την επόμενη άφιξη λεωφορείου ή τρόλεϊ όλων των γραμμών που διέρχονται από την στάση με οθόνες.

Επιπλέον, υπάρχει και η δυνατότητα ηχητικής ενημέρωσης, μέσω σχετικού κουμπιού στο στύλο της στάσης.

Επίσης, με το σύστημα, οι επιβάτες θα πληροφορούνται μέσω κινητών, τάμπλετ και υπολογιστών για τις θέσεις των οχημάτων κάθε επιλεγμένης γραμμής, πάνω σε χάρτη, για την άφιξη επόμενου οχήματος, για την πλησιέστερη στάση και για την καλύτερη διαδρομή που μπορούν να ακολουθήσουν.

Ταυτόχρονα, από τον εγκαταστημένο σε 1.750 θερμικά λεωφορεία και 250 τρόλεϊ τηλεματικό εξοπλισμό, θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργία του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νομοθετήθηκε η ίδρυση και λειτουργία εταιριών διαχείρισης και αγοράς κόκκινων δανείων - Τι προβλέπει το ΦΕΚ

Δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ η Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες για την παροχή άδειας λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή της διαχείρισης απαιτήσεων σε συνδυασμό με την απόκτηση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κατά τα προβλεπόμενα στο Ν. 4354/2015.

Για την παροχή άδειας σε υπό ίδρυση ή ήδη λειτουργούσα εταιρεία, προκειμένου να ασκήσει τη δραστηριότητα της διαχείρισης, κατά τα προβλεπόμενα στο Ν. 4354/2015, χωρίς να περιλαμβάνεται στο Καταστατικό της η δυνατότητα να αποκτά την κυριότητα των απαιτήσεων, υποβάλλονται τα εξής: Αίτηση συμπληρωμένη, σύμφωνα με ειδικό υπόδειγμα που περιλαμβάνεται στο ΦΕΚ (Νο 651). Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, με προσδιορισμό των εκτελεστικών μελών που θα είναι πλήρους απασχόλησης και υπεύθυνα για τον καθορισμό του προσανατολισμού της δραστηριότητάς της.

Επίσης θα πρέπει να υποβάλλουν πρόγραμμα επιχειρηματικής δραστηριότητας, το οποίο θα περιλαμβάνει πλήρη και λεπτομερή περιγραφή όλων των εργασιών, καθώς και των τυχόν άλλων παράλληλων δραστηριοτήτων της εταιρείας. Το εν λόγω πρόγραμμα επιχειρηματικής δραστηριότητας θα παρουσιάζει τη στρατηγική της εταιρείας ανά κατηγορία απαιτήσεων ή τομέα της οικονομίας και γεωγραφική περιοχή, όπου η εταιρεία πρόκειται να στοχεύσει , περιλαμβάνοντας είτε εκτίμηση, χρονικού ορίζοντα δύο (2) τουλάχιστον ετών, για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της Εταιρείας, είτε ίδιας τουλάχιστον χρονικής διάρκειας Σύμβαση Διαχείρισης με συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα.

Την προληπτική εποπτεία σε όλες τις εταιρείες θα ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Στο ΦΕΚ ορίζεται επίσης ότι οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να εναρμονίζουν την στρατηγική και την πολιτική τους σε όσα προβλέπονται στον Κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυξημένα τα μέτρα Τροχαίας κατά την περίοδο των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας

Η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης ενόψει του φετινού εορτασμού των εορτών των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, λαμβάνει αυξημένα μέτρα τροχαίας, από σήμερα έως και τις 14-3-2016, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Ο σχεδιασμός των μέτρων, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, περιλαμβάνει:

*Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής, συνεκτιμημένων και των μέτρων που ισχύουν για την χειμερινή περίοδο που διανύουμε και τους δείκτες επικινδυνότητας συνεπεία δυσμενών καιρικών συνθηκών.

*Αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου , όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

*Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

*Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις , για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

*Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

*Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)

*Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

*Παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

*Ενημέρωση των πολιτών μέσω του Γραφείου Τύπου , σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Κατά το εορταστικό τετραήμερο θα ισχύει η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως εξής:

*Παρασκευή (11-3-2016): 16.00-21.00 για το ρεύμα εξόδου

*Σάββατο (12-3-2016): 08.00-13.00 για το ρεύμα εξόδου

*Την Κυριακή (13-3-2016) δεν ισχύουν απαγορεύσεις

*Καθαρά Δευτέρα (14-3-2016): 15.00-21.00 για το ρεύμα εισόδου.

Σε περίπτωση που κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οδηγοί παρακαλούνται:

*Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση

*Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

*Να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους.

*Σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα: Από το μπουρανί στον Τύρναβο, στο γάμο του Κουτρούλη στην Μεθώνη

Μπορεί οι πόλεις της Πάτρας, του Ρεθύμνου και της Ξάνθης να είναι πανελληνίως -και όχι μόνο-γνωστές για τον τρόπο που γιορτάζουν το Καρναβάλι, ωστόσο σε πολλές πόλεις της Ελλάδας η Αποκριά και η Καθαρά Δευτέρα είναι η περίοδος που αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα και γιορτές, πολλές από τις οποίες έχουν την αφετηρία τους ακόμη και στην περίοδο των ελληνιστικών χρόνων.

Εθιμα που διακωμωδούν, παραδόσεις που συνδέονται με ιστορικές μνήμες των τοπικών κοινωνιών, δρώμενα που ανακαλούν στην μνήμη στιγμές από το παρελθόν, αναβιώνουν και έχουν ένα κοινό στόχο: Την συμμετοχή εν τέλει σε μια γιορτή που συνδέει τους ανθρώπους και προσφέρει -όπως κάθε γιορτή άλλωστε- την ευκαιρία για ψυχαγωγία, και μια διέξοδο από την πεζή και ίσως σκληρή, πολλές φορές πραγματικότητα.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ σας παρουσιάζει την άλλη Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα έτσι όπως γιορτάζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το «Μπουρανί» στον Τύρναβο

Ίσως πρόκειται για το πλέον "προχωρημένο" έθιμο της Αποκριάς, που μπορεί να μας κάνει να κοκκινίσουμε από πουριτανισμό και αμηχανία αν είμαστε σεμνότυφοι και συντηρητικοί ή να μας κάνει να ξεκαρδιστούμε στα γέλια και να διασκεδάσουμε με την καρδιά μας, αν είμαστε άνετοι με τις σόκιν καταστάσεις.

Αυτό είναι το έθιμο του "Μπουρανί", που την Καθαρή Δευτέρα προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στον Τύρναβο, σε ένα ξεφάντωμα κεφιού ,όπου μέσα από μια παράδοση από την αρχαία Ελλάδα, σπάει τα ταμπού, αναβιώνει τη Διονυσιακή λατρεία, και γιορτάζει την Αποκριά, αποθεώνοντας… τους φαλλούς!
mpourani
Επί της ουσίας, το "Μπουρανί" είναι η γιορτή του φαλλού, συμβολίζει την αναπαραγωγή και την ευτεκνία. Το έθιμο ορίζει (θα το διαπιστώσετε αν πάτε την Καθαρή Δευτέρα στον Τύρναβο) τους άντρες να κρατούν στα χέρια τους φαλλούς, σαν σκήπτρα, φτιαγμένα από ξύλο ή πηλό και να περιφέρονται στους δρόμους και τις πλατείες.

Οι ρίζες του εθίμου χάνονται στο χρόνο αλλά τα πρώτα στοιχεία για την τέλεση του εθίμου εμφανίζονται το 1898 και υπάρχουν δυο εκδοχές.

Η πρώτη αναφέρει ότι οι ρίζες του βρίσκονται στα αρχαία Ελλάδα και σε γιορτές όπως τα Διονύσια, τα Αφροδίσια και τα Θεσμοφόρια. Το ποτό έρρεε άφθονο και οι "άσεμνες" πράξεις και συνευρέσεις εξυμνούνταν κατά τη διάρκεια των Βακχικών τελετών.

Η δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι οι Τυρναβίτες πήγαιναν στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, σε μορφή πομπής, έστρωναν στο δρόμο διάφορα φαγητά και μια φιάλη σε σχήμα φαλλού με κρασί. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας "νικητής" ήταν αυτός που θα μεθούσε περισσότερο και "στεφόταν" από τους κατοίκους "Βασιλιάς της Αποκριάς".

Σύμβολο του Τυρναβίτικου καρναβαλιού ήταν και παραμένει ο φαλλός. Τεράστιες κατασκευές, σε διαφορετικά χρώματα, είτε από πηλό είτε από πλαστικό ή σε μορφή μπαλονιών "έντυναν" ανέκαθεν την εκδήλωση και τους εορτασμούς. Όσο κι αν προσπάθησαν κάποιοι να λογοκρίνουν το πανηγύρι, οι κάτοικοι αντιδρούσαν καις συνέχιζαν τους εορτασμούς και πρόσθεσαν την παρέλαση από μεγάλα άρματα, με θέματα εμπνευσμένα από τις παραδόσεις αλλά και από την επικαιρότητα. Όλες οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Καθαρή Δευτέρα.

Το έθιμο των φανών στην Κοζάνη

Το χαρακτηριστικά της Κοζανίτικης αποκριάς είναι οι Φανοί. Είναι φωτιές που ανάβουν στης γειτονιές της πόλης και γύρω τους στήνεται ένα γλέντι με χορό και προπαντός τραγούδι. Οι φανοί της Κοζάνης στηρίζονται στην αυθόρμητη συμμετοχή των κατοίκων της, αυτοί τον ετοιμάζουν και αυτοί πρωτοστατούν στο γλέντι με τα παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια η τα λεγόμενα «ξινέτροπα η τα σκωπτικά», φυσικά υπό τους ήχους των πνευστών και των χάλκινων.

Κεντρικό στοιχείο της αποκριάς, είναι οι φανοί, δηλαδή οι φωτιές που συμβολίζουν τον εξαγνισμό, τη λατρεία της φύσης που ανανεώνεται και ξαναγεννιέται σηματοδοτώντας το καλωσόρισμα της άνοιξης και την έναρξη της καρποφορίας της γης.

Ο Φανός ανάβει κατά τις 8 το βράδυ της Μεγάλης Αποκριάς, κι αμέσως ξεκινούν το τραγούδι κι ο χορός γύρω του. Το κέφι αρχίζει να ανεβαίνει σιγά-σιγά και, καθώς το κρασί και οι παραδοσιακές κοζανίτικες πίτες -τα γνωστά «κιχί»- κυκλοφορούν και ζεσταίνουν πνεύμα και πόδια, οι κύκλοι γύρω απ' το βωμό μεγαλώνουν και πληθαίνουν. Τα τραγούδια διαδέχονται το ένα το άλλο, άλλοτε γρήγορα και πολυφωνικά, και άλλοτε βαριά, μονότονα, σε χρόνο αργό και συρτό. Ακούγονται τραγούδια της αγάπης και του έρωτα, και ορισμένα εμπνευσμένα από τα κατορθώματα των κλεφτών κατά την Επανάσταση. Επίσης άλλα τραγούδια που είναι σκωπτικά και διακωμωδούν άνδρες και γυναίκες και μερικά που είναι μόνο για μεγάλους τα λεγόμενα ‘’ξινέντροπα’’ όπως τα λένε στην Κοζάνη. Είναι πολύ αθυρόστομα και τραγουδιούνται αργά το βράδυ, «τις ώρες δηλαδή που τα παλιά τα χρόνια οι γυναίκες με τα παιδιά επέστρεφαν στα σπίτια τους».

fanoi kozanis

Στο τραγούδι των φανών κυρίαρχος είναι ο ρόλος του κορυφαίου τραγουδιστή, ο οποίος τραγουδά συγκεκριμένα τραγούδια που λέγονται μόνο στο εορταστικο δωδεκαήμερο και την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς. Οι παρευρισκόμενοι σχηματίζουν έναν κύκλο γύρω από τη φωτιά και τον κορυφαίο τραγουδιστή και με ρυθμικό τρόπο επαναλαμβάνουν τα λόγια του υπό το χτύπημα των χεριών τους. Την Κυριακή της Αποκριάς ανάβουν ταυτόχρονα και οι δεκαπέντε φανοί της πόλης με τον δήμαρχο να δίνει το έναυσμα της γιορτής με το άναμμα του φανού στην κεντρική πλατεία όπου ο ίδιος υπό τους ήχους των πνευστών και χάλκινων θα χορέψει και τον πιο γνωστό αποκριάτικο σκοπό της περιοχής το περίφημο «εντεκα». Σε ότι αφορά την καταγωγή του εθίμου, πολλοί μελετητές της λαογραφίας υποστηρίζουν την άμεση σύνδεσή του με τις αρχαίες διονυσιακές γιορτές, και τα ρωμαϊκά Σατουρνάλια. Οι αλλαγές που έχει υποστεί το έθιμο κατά την διάρκεια του χρόνου του έχει προσδώσει περισσότερη αίγλη και έχει αγαπηθεί από χιλιάδες επισκέπτες που φθάνουν στην Κοζάνη έστω για μια φορά να τραγουδήσουν τα ερωτικά και τα «βρώμικα» τραγούδια των φανών και να χορέψουν υπό τους ήχους των χάλκινων γύρω από την φωτιά.

ΑΜΦΙΣΣΑ: Τα στοιχειά της Χάρμαινας

Οι θρύλοι για τα «στοιχειά» έχουν μεγάλη διάδοση στην περιοχή. Λέγεται πως τα «στοιχειά» αποτελούν ψυχές σκοτωμένων ανθρώπων ή ζώων που τριγυρίζουν στην περιοχή. Το σπουδαιότερο στοιχειό που είναι συνδεδεμένο με την παράδοση είναι το στοιχειό της «Χάρμαινας».

Τότε που τα παραμύθια ήτανε ακόμα αλήθεια, ζούσε στην Άμφισσα ένα παλικάρι, ο Κωνσταντής. Ήτανε ένας όμορφος, ψηλός και περήφανος νέος, αλλά πάνω απ’ όλα ειλικρινής και ντόμπρος. Δούλευε στο βυρσοδεψείο του θείου του, στη Χάρμαινα. Μοχθούσε καθημερινά για να βγάλει το ψωμί του, αλλά δεν τον ένοιαζε, ούτε η σκληρή δουλειά, ούτε η φτώχεια. Αγαπούσε την Λενιώ και ήταν ευτυχισμένος.

Η Λενιώ, ήταν όμορφη, καλοσυνάτη νέα, χωρίς κανένα ψεγάδι πάνω της. Βοηθούσε στ΄ αμπέλια και στα ελαιόδεντρα που είχε ο πατέρας της. Ήταν μοναχοθυγατέρα και ανεκτίμητη για τους γονείς της. Αγαπούσε τον Κωνσταντή και λαχταρούσε να τον συναντήσει, στο Κάστρο της Ωριάς. Οι δύο νέοι ήταν ερωτευμένοι και έπλαθαν όνειρα για το μέλλον τους. Η ζωή απλωνόταν μπροστά τους και τους χαμογελούσε. Πίστευαν ότι τίποτα δεν μπορούσε, να τους αρπάξει την ευτυχία τους.

Ένα πρωί ο Κωνσταντής φόρτωσε το κάρο του με ολοκαίνουργα δέρματα και έφυγε από την πόλη. Έπρεπε να παραδώσει τα εμπορεύματα και ν΄ αγοράσει εργαλεία, απαραίτητα για την δουλειά του. Περιόδευε από πόλη σε πόλη κι από χωριό σε χωριό για βδομάδες και οι παραγγελίες των δερμάτων ολοένα αυξανόταν. Όλες του οι προσπάθειες, δεν πήγανε στράφι και μετά από κάμποσο καιρό γύρισε στην Άμφισσα μ’ ένα δαχτυλίδι για την αγαπημένη του. Έτρεξε ανυπόμονα στο σπίτι της Λενιώς για να την ζητήσει, από τον πατέρα της, σε γάμο. Πλησιάζοντας τον ‘‘ζώσανε τα φίδια’’, γιατί το σπίτι έστεκε αλλόκοτο. Ήταν αμπαρωμένο και μια σκιά θανάτου πλανιόταν στον αέρα.

Έμαθε από τους γείτονες και τον καρδιακό του φίλο Γιάννο, τον απρόσμενο θάνατο της αγαπημένης του. Η Λενιώ, είχε πάει στην Πηγή της Χάρμαινας, για να γεμίσει την στάμνα της δροσερό νερό.
Ξαφνικά, χάλασε ο καιρός και άρχισαν να πέφτουν αστραπές και κεραυνοί. Μια καταρρακτώδης βροχή πλημμύρισε τους χωματόδρομους. Άρχισε να σουρουπώνει, ερημιά, ψυχή δεν φαινόταν τριγύρω. Ήταν μόνη της κάτω από τα γέρικα πλατάνια. Ο αέρας φυσούσε με μανία και τίποτα δεν άφηνε όρθιο. Δεν πρόλαβε να φύγει. Ένας κεραυνός τη χτύπησε και σωριάστηκε εκεί, στην πηγή τους, μ’ ένα φρεσκοκομμένο ματσάκι γιασεμί, να ανεμίζει στα μακριά μαλλιά της.

Οι γονείς της Λενιώς, βουτήχτηκαν σε λύπη βαθιά. Μη μπορώντας ν’ αντέξουν το θάνατο της μονάκριβης θυγατέρας τους, πούλησαν το βιο τους, κακήν κακώς και πήραν των ομματιών τους και έφυγαν από την πόλη.

Η λύπη και ο πόνος τρύπωσαν στην καρδιά του Κωνσταντή. Ένιωθε ανήμπορος, μπρος στο θάνατο, μετέωρος. Δεν μπόρεσε να αντέξει τον άδικο χαμό της αγαπημένης του και ράγισε η καρδιά του. Την άλλη μέρα, βρήκαν το άψυχο σώμα του κάτω από το Κάστρο της πόλης. Η όψη του ήταν γαλήνια και ένα αχνό χαμόγελο, διαγραφόταν στο πρόσωπό του. Πίστευε ότι η ψυχή του θα ενωνόταν με την αγαπημένη του Λενιώ. Έτσι, θα μπορούσε μα την έχει για πάντα κοντά του, χωρίς να φοβάται ότι θα πάψει να την αγαπάει. Η θρησκεία δεν τον δέχτηκε στην αγκαλιά της και καταδικάστηκε να περιπλανιέται. Από τότε, ο Κωνσταντής στοίχειωσε και καταφεύγει στο λημέρι του, την Πηγή της Χάρμαινας. Μοιρολογεί για τα νιάτα που δεν έζησε, θρηνεί για την αγάπη που έχασε.
ta stoixeia tis xermenas
Το Στοιχείο της Χάρμαινας, ήταν ένα ανθρωπόμορφο τέρας, πανύψηλο, με μακρουλά χέρια. Είχε άγριο και φριχτό παρουσιαστικό. Φύλαγε την Πηγή της Χάρμαινας, που δούλευαν οι ταμπάκηδες της πόλης και τους προστάτευε από κάθε κακό και από τ’ άλλα στοιχειά της περιοχής. Γιατί, τους αγαπούσε τους βυρσοδέψες, τους ένιωθε δικούς του ανθρώπους. Κι όταν κάποιος απ’ αυτούς, ήταν ετοιμοθάνατος, τότε γύριζε έξω από το σπίτι του και άρχιζε ένα αξιοθρήνητο ουρλιαχτό πόνου.

Όταν το έζωνε η μοναξιά, το στοιχειό, έβγαινε από το ησυχαστήριο του και περιφερόταν από σοκάκι σε σοκάκι, βγάζοντας άγριες στριγκλιές και βογκητά. Μαζί με τα ουρλιαχτά ακούγονταν και περίεργοι θόρυβοι και σύρσιμο από αλυσίδες.

Ακολουθούσε πάντα την ίδια διαδρομή. Περνούσε από το σπίτι της Λενιώς, από το πατρικό του και από τα σπίτια των φίλων του. Τότε ο κόσμος κλειδαμπαρωνόταν στα σπίτια τους και γεμάτοι φόβο, προσεύχονταν στο Θεό να τους φυλάει.

Στην Άμφισσα τότε, εκτός από το Χαρμαινιώτικο, υπήρχαν και άλλα στοιχειά. Το καθένα από αυτά, προστάτευε κάποια πηγή νερού, κάποια συνοικία, τους αμπελώνες, τα ελαιόδεντρα κα. Πολλές φορές τα στοιχειά συγκρούονταν μεταξύ τους και πάλευαν μερόνυχτα ολόκληρα. Πάντα όμως νικούσε το Χαρμαινιώτικο, γιατί ήταν το πιο δυνατό και έξυπνο. Η πάλη γινόταν στην Χάρμαινα, κάτω από τα πλατάνια και τα πεύκα. Οι Αμφισσιώτες φοβόνταν και δεν ‘‘έβγαζαν μύτη’’ κατά την διάρκεια του αγώνα. Περίμεναν καρτερικά, ώσπου να τελειώσουν όλα και να σταματήσουν οι κραυγές και τα ουρλιαχτά των στοιχειών.

Μετά από τα τριπλάσια χρόνια της ηλικίας του Κωνσταντή και της Λενιώς μαζί, το Στοιχειό της Χάρμαινας, ησύχασε, καταλάγιασε. Έπαψε να φοβίζει τους ανθρώπους. Φαίνεται, ότι ο Θεός το συγχώρησε.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς αναβιώνει στην Άμφισσα ο θρύλος του «στοιχειού». Από τη συνοικία Χάρμαινα, όπου βρίσκονται τα παλιά Ταμπάκικα, και τα σκαλιά του Αη Νικόλα κατεβαίνει το «στοιχειό» και μαζί ακολουθούν νεράιδες, ξωτικά, σκιάχτρα και άλλα αλλόκοτα πλάσματα.

«Αλευρομουτζουρώματα» στο Γαλαξιδι

Στο Γαλαξίδι, την Καθαρή Δευτέρα παίζουν «αλευροπόλεμο». Αυτό το έθιμο διατηρείται από το 1801. Εκείνα τα χρόνια, παρόλο που το Γαλαξίδι τελούσε υπό την τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Αποκριές για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους. Ένας κύκλος για τις γυναίκες, ένας για τους άντρες. Φορούσαν μάσκες ή απλώς έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο.
Στη συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και η ώχρα. Στο μουντζούρωμα συμμετέχουν όλοι, ανεξαιρέτως ηλικίας.

Ο “βλάχικος γάμος” της Θήβας

Κάθε Καθαρή Δευτέρα γίνεται αναπαράσταση του Βλάχικου Γάμου. Είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες περίπου στο 1830, μετά την απελευθέρωση των ορεινών περιοχών. Οι Βλάχοι, δηλαδή οι τσοπάνηδες από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Ρούμελη, εγκατέλειψαν τότε την άγονη γη τους και βρήκαν γόνιμο έδαφος νοτιότερα.

Η γιορτή ξεκινά την Τσικνοπέμπτη, συνεχίζεται την Κυριακή το απόγευμα με το χορό των συμπεθέρων και το προξενιό στην κεντρική πλατεία της πόλης. Την επόμενη γίνονται τα αρραβωνιάσματα του ζευγαριού, η παράδοση των προικιών, το ξύρισμα γαμπρού και το στόλισμα της νύφης.

Οι «Γέροι» της Σκύρου

Με την αρχή του Τριωδίου και κάθε Σαββατοκύριακο των ημερών της Αποκριάς, το έθιμο του νησιού θέλει τον «γέρο» και την «κορέλα» να βγαίνουν στους δρόμους και να δίνουν μια ξεχωριστή εικόνα των ημερών.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κάποτε στη Σκύρο ένας γέρος με τη γριά του είχαν λίγα κατσίκια. Όμως μια νύχτα του χειμώνα έπεσε στο βουνό χιόνι και άγρια παγωνιά και όλα τους τα ζώα πέθαναν. Απελπισμένος ο γέρος βοσκός ζώστηκε τα κουδούνια και τα τομάρια των πεθαμένων ζώων του και μαζί με τη γυναίκα του (κορέλα) κατέβηκαν μέχρι τη Χώρα. Οι χτύποι των κουδουνιών έφεραν στους συγχωριανούς το μήνυμα της καταστροφής.

Ο Γέρος φοράει άσπρο μάλλινο παντελόνι, φαρδύ από το γόνατο και πάνω, (το τυπικό παντελόνι των βοσκών του νησιού), άσπρες κάλτσες που τις στερεώνει κάτω από το γόνατο με μαύρες καλτσοδέτες, σανδάλια με πλεχτά δερμάτινα λουριά και μαύρη κάπα, την οποία φοράει ανάποδα, ώστε το τριχωτό μέρος να είναι απ’ έξω. Μέσα από την κάπα στερεώνει κουρέλια στην πλάτη, που δημιουργούν μια ψεύτικη καμπούρα. Στη μέση του στερεώνει 2-3 σειρές κουδούνια, το βάρος των οποίων μπορεί να φτάσει και τα 50 κιλά. Τα κουδούνια δεν είναι όλα ίδια, άλλα είναι μικρά, άλλα μεγάλα με διαφορετικό σχέδιο και ήχο. Η μεταμφίεση ολοκληρώνεται με τη “μουτσούνα”, τη μάσκα δηλαδή, η οποία είναι ολόκληρο το τομάρι ενός μικρού κατσικιού και φοριέται με την τριχωτή πλευρά προς τα έξω. Όταν στερεωθεί καλά η μάσκα, η οποία έχει δυο μικρές τρύπες για μάτια, φοριέται η κουκούλα της κάπας. Στο τέλος, αφού βάλει και ένα ωραίο μαντίλι στο λαιμό, στολισμένο με τα πρώτα ανοιξιάτικα λουλούδια, ο Γέρος παίρνει τη γκλίτσα του και είναι έτοιμος!

«Μακαρούνα» της Καρύστου

Ένα παλιό αποκριάτικο έθιμο της Νότιας Εύβοιας είναι το έθιμο του «Μακαρούνα». Σύμφωνα με την παράδοση ο «Μακαρούνας» ήταν ένας άντρας με πολύ ανεπτυγμένη σεξουαλική δράση που προφανώς οφείλονταν σε ανάλογες ικανότητες. Δεν άφηνε καμία γυναίκα παραπονεμένη. Όλες είχαν περάσει από τα χέρια του. Ανύπαντρες, παντρεμένες, χήρες και ζωντοχήρες, νέες, μεσόκοπες και γριές κι όλες είχαν να λένε μόνο καλά λόγια για τις επιδόσεις του. Ήρθε όμως η τελευταία Κυριακή της αποκριάς όπου σύμφωνα με τα έθιμα της Καρύστου φτιάχνουν ζυμαρικά (μακαρούνες). Ο «Μακαρούνας» έφαγε τόσο πολύ που έσκασε. Μέγας θρήνος ανάμεσα στο γυναικείο πληθυσμό.
Κάθε Καθαρή Δευτέρα λοιπόν μια ομάδα από καρναβαλιστές φτιάχνει το πτώμα του «Μακαρούνα», ένα σκιάχτρο με παλιά ρούχα παραγεμισμένα με άχυρα ή κουρέλια πάνω σε ένα πρόχειρο φορείο. Για να τονίσουν το κωμικό μέρος του εθίμου φροντίζουν να έχει μια τεράστια κοιλιά από το πολύ φαΐ κι ένα τεράστιο πέος να βγαίνει μέσα από το ξεκούμπωτο παντελόνι.

Αφού ετοιμάσουν τον νεκρό ετοιμάζονται και οι «γυναίκες» που θα τον μοιρολογήσουν. Ακολουθούν την πομπή στην οποία προηγείται ο παπάς και οι ψαλτάδες που ψέλνουν νεκρώσιμα μεν, αλλά παραλλαγμένα με πολύ καυστικό τρόπο, πίνοντας και οδυρόμενοι. Στη συνέχεια στήνεται τρικούβερτο γλέντι. Χορεύουν κρατώντας το «νεκρό» ψηλά και πίνοντας μέχρι τελικής πτώσεως.

Χέι και κοντοσούβλι γίγας στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας

Οι Απόκριες ξεκινούν με το παραδοσιακό άναμμα της φωτιάς το γνωστό χέι τόσο στις γειτονιές του χωριού όσο και το μεγάλο χέϊ στην πάνω Πλατεία του χωριού. Πρόκειται για διονυσιακό κατάλοιπο με χορό μασκαράδων συνοδεία τούμπανου και καραμούζας.

Την Κυριακή της Αποκριάς οι κάτοικοι της Αμφίκλειας ετοιμάζουν το γνωστό κοντοσούβλι που έχει μήκος 120 μέτρα με περισσότερα από 800 κιλά κρέας που κάθε χρόνο αφιερώνουν στην Μέρκελ και την παρέα της. Το μεσημέρι της Κυριακής στήνουν ένα τρικούβερτο γλέντι κάτοικοι και προσκεκλημένοι.
kontosouvli gigas
Την Καθαρά Δευτέρα μετά το πέταγμα του χαρταετού γίνεται γλέντι στην Κάτω Πλατεία της Αμφίκλειας με παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα και άλλα σαρακοστιανά, χορός με τούμπανο και καραμούζα, πίπιζες και νταούλια.

Οι Κουδουναραίοι του Διστόμου

Ιδιαίτερα ...θορυβώδης είναι η αποκριά στο Δίστομο με το πανάρχαιο διονυσιακό έθιμο των «Κουδουναραίων» με αυτοσχέδια δρώμενα, τραγούδι και φυσικά άφθονη επίκαιρη και καυτή σάτιρα!

Οι τραγόμορφοι Κουδουναραίοι είναι ένα παλιό έθιμο (30 αιώνων) της περιοχής του Διστόμου Βοιωτίας που έχει διονυσιακές ρίζες και συνίσταται στην περιφορά ανθρώπων - νέοι και τελευταία και νέες- ντυμένων με προβιές ζώων και ζωσμένοι με μεγάλες κουδούνες στη μέση τους, προσπαθούν, συμβολικά, με τον εκκωφαντικό κτύπο των κουδουνιών να ξυπνήσουν τη φύση, μόλις τελειώνει ο χειμώνας και αρχίζει η άνοιξη. Την επερχόμενη άνοιξη συμβολίζουν και τα φύλλα ελιάς που έχουν στην κορυφή των μαγκούρων τους.

Μαζί με την αθυρόστομη "αριστοφανικής προέλευσης" γλώσσα τους στα αυτοσχέδια τραγούδια που λένε δίνουν μια άκρως επιθεωρησιακή και εν κινήσει ''παράσταση'', αφού τα θέματα που θίγουν κάθε χρόνο είναι εμπνευσμένα από την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.

Η εντυπωσιακή παρουσία τους σημαδεύεται με το καθιερωμένο "τολμηρό" τραγούδι τους, μπροστά στους θεατές τους!

Οι «Τζαμάλες» στα Γιάννινα

Οι τζαμάλες, οι μεγάλες φωτιές, θα ανάψουν για το «καλό». την Κυριακή της Αποκριάς, στις γειτονιές των Ιωαννίνων.

Το παραδοσιακό λαϊκό έθιμο, που βασίζεται στην αρχέγονη πίστη της δύναμης της φωτιάς, θα αναβιώσει σε όλες της συνοικίες της πόλης.

Μέσα σε ένα κύκλο από ψιλή άμμο , με διάμετρο 4 έως 6 μέτρα, τοποθετούν μεγάλα κούτσουρα από κορμούς δέντρων που τα ανάβουν , αμέσως μετά τον εσπερινό της Κυριακής της Αποκριάς. Γύρω από την φωτιά, η οποία θα καίει μέχρι το πρωί της Καθαρής Δευτέρας, θα στηθεί ένα μεγάλο ολονύκτιο γλέντι με χορό, κρασί και ζεστή φασολάδα. Χοροί, τραγούδια και κλαρίνα θα δώσουν νότα χαράς και αισιοδοξίας σε μικρούς και μεγάλους..

Το έθιμο στην ουσία ,είναι μια ιεροτελεστία εξαγνισμού, που με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής, έχει τον δικό της συμβολισμό. Για παράδειγμα, επί Τουρκοκρατίας οι σκλαβωμένοι Γιαννιώτες, έπαιρναν ειδική άδεια από την διοίκηση της πόλης για την τέλεση του εθίμου, ενώ ο χορός γύρω από την φωτιά, εξέφραζε τον πόθο των σκλαβωμένων για λευτεριά.

Το έθιμο που οι ετοιμασίες του και η συλλογή των ξύλων στις γειτονιές, αρχίζει 4 ημέρες νωρίτερα, στηρίζει Δήμος των Ιωαννιτών σε συνεργασία με τους συλλόγους της κάθε συνοικίας. Η λέξη τζαμάλα, όπως υποστηρίζουν λαογράφοι μάλλον είναι ανερμήνευτη ,ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν πως είναι αρβανίτικη η τουρκική.

Το Έθιμο της Καμήλας στην Κάινα Χανίων

Ένα έθιμο μοναδικό, που έρχεται από τα βάθη των αιώνων, είναι αυτό της καμήλας που αναβιώνει κάθε Καθαρά Δευτέρα, στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Κάινας του Δήμου Βάμου. Όλοι οι κάτοικοι της Κάινας αρχίζουν από πολύ νωρίς τις ετοιμασίες για την κατασκευή της καμήλας αλλά και του μουτζουρώματος. Από τις 8 το πρωί αρχίζουν οι προετοιμασίες. Τα παιδιά μαζεύονται σ' ένα σπίτι και βοηθάνε το ένα το άλλο για να φτιάξουν τις πρωτότυπες στολές . Οι ενήλικοι κάτοικοι που συμμετέχουν στην κατασκευή της καμήλας, μαζεύουν τα απαραίτητα υλικά από την προηγούμενη μέρα. Γύρω στις 10 το πρωί μαζεύονται σε ένα ανοιχτό χώρο για να την κατασκευάσουν.

Η Καμήλα είναι ένα Διονυσιακό έθιμο και πρωτοεμφανίστηκε τον 19ο αιώνα. Κατασκευάζεται από μια ξύλινη σκάλα, δύο κοφίνια που αποτελούν τις δύο καμπούρες της καμήλας, μία παλέτσα (είδος νάιλον πανιού που χρησιμοποιείται για τη συλλογή του ελαιοκάρπου) και το σκελετό του κεφαλιού ενός γαϊδάρου. Στον ουρανίσκο του κεφαλιού τοποθετείται ένα καρούλι για να ανοιγοκλείνει το στόμα του με το τράβηγμα ενός σχοινιού. Στα μάτια του τοποθετούνται δύο μανταρίνια ζωγραφισμένα και ντύνεται με προβιές κουνελιών. Στην καμήλα μπαίνουν συνήθως τρεις άνθρωποι.

Ένας κρατάει το κεφάλι στερεωμένο σε ένα ξύλο, και οι άλλοι δύο με τη βοήθεια των κοφινιών σχηματίζουν τις καμπούρες της.

Η καμήλα ξεκινάει τη βόλτα της από το ένα άκρο του χωριού και περνώντας από την πλατεία περιπαίζει τον κόσμο που έχει μαζευτεί εκεί. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού ανεξαρτήτου ηλικίας, ντύνονται με πρωτότυπες αυτοσχέδιες στολές ακολουθώντας την καμήλα ως το σημείο του ξεφαντώματος. Την ακολουθούν επίσης γαϊδούρια, μασκαρεμένα και αυτά. Οι μεταμφιεσμένοι έχουν κρεμασμένα επάνω τους κυρίως λέρια προβάτων και προβιές ζώων. Το γλέντι συνεχίζεται μέχρι το βράδυ με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων

Για τη φετινή χρονιά για όσους βρεθούν στο χωριό ο δήμος και ο πολιτιστικός σύλλογος θα προσφέρουν παραδοσιακά κεράσματα.

Κέρκυρα: Ο «χορός των παπάδων» και ο «κορφιάτικος γάμος»

Η αυλαία της Αποκριάς στην Κέρκυρα πέφτει με την αναβίωση των εθίμων του «κορφιάτικου γάμου» και του «χορού των παπάδων».

Και τα δύο έθιμα αναβιώνουν σε χωριά του νησιού, διαχωρίζοντας τις Απόκριες στο νησί, σύμφωνα με την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας Λίζα Γαστεράτου-Αλεξάκη, σε δύο είδη καρναβαλιού, στο αστικό και στης υπαίθρου.

Την Κυριακή της Τυρινής, η πόλη της Κέρκυρας ετοιμάζεται πυρετωδώς το μεσημέρι, να κάψει τον Σιορ Καρνάβαλο, μετά από μία μεγαλειώδη βενετσιάνικη παρέλαση, με τις μαζορέτες να παρέχουν ένα θαυμάσιο θέαμα γυμναστικών επιδείξεων και τους τυμπανιστές να πλημμυρίζουν τα καντούνια και την κεντρική πλατεία, από εμβατήρια θριάμβου.

Την ίδια ώρα, σε πολλά χωριά του νησιού, κυρίως της Βόρειας Κέρκυρας, τον πρωταρχικό ρόλο για το κλείσιμο των αποκριών, αναλαμβάνουν οι παπάδες, με το μοναδικό παραδοσιακό «χορό των Παππάδων».

Σύμφωνα με το έθιμο που λαμβάνει χώρα το απόγευμα της Κυριακής της Τυροφάγου, όταν τελειώσει ο εσπερινός, στα προαύλια των ιερών ναών, ο πρεσβύτερος ιερέας βγαίνει στην αυλή της εκκλησίας και δίνει το έναυσμα του χορού. Τίθεται επικεφαλής και τον ακολουθούν οι υπόλοιποι ιερείς, μέλη της επιτροπής της εκκλησίας, οι ψάλτες, οι τοπικοί άρχοντες, γέροντες και όσοι επιθυμούν. Στον «χορό των παπάδων» συμμετέχουν μόνο άνδρες, που μπαίνουν στη σειρά κατά ηλικία, δίνοντας προτεραιότητα πάντα στους μεγαλύτερους.

Τον «χορό των παπάδων» δεν συνοδεύει κανένα μουσικό όργανο, παρά μόνο η μελωδία από το τραγούδι που ακούγεται, που θυμίζει περισσότερο έναν εκκλησιαστικό ύμνο.

Ο πρεσβύτερος ιερέας σέρνει το χορό τραγουδώντας πρώτος τον κάθε στίχο και οι υπόλοιποι τον επαναλαμβάνουν. « Δόξα να, δόξα να, δόξα να 'χει πάσα ημέρα. Δόξα να 'χει πάσα ημέρα και ο Υιός με τον Πατέρα. Δόξα να, δόξα να, δόξα να 'χουν και τα τρία. Δόξα να 'χουν και τα τρία και η Δέσποινα Μαρία…»

Όταν τελειώσει ο «χορός των παπάδων» ο ιερέας ευλογεί τον ποίμνιο του και τους εύχεται «καλή νηστεία και καλή σαρακοστή...»

Στη Νότια Κέρκυρα, την ίδια ημέρα αναβιώνει το έθιμο του «κορφιάτικου γάμου» ή «Ιερός Γάμος». Σύμφωνα με το δρώμενο, οι άντρες μαζεύονται σε ένα σπίτι και στολίζουν το γαμπρό και οι γυναίκες τη νύφη, η οποία όμως είναι άντρας και πολλές φορές μουστακαλής. Αυτό θεωρείται από τους περισσοτέρους, ως κατάλοιπο της πατριαρχικής κοινωνίας κάποτε στην περιοχή, που περιόριζε τις γυναίκες να έχουν την οποιαδήποτε θέση στα δρώμενα του τόπου. Το έθιμο ξεκινά από το πρωί και διαρκεί σχεδόν ολόκληρη τη μέρα. Κατά την τελετή του μυστηρίου ο δαίμονας με τη μορφή του «σάτυρου», προσπαθεί να χαλάσει το γάμο, ενώ οι παριστάμενοι πειράζονται μεταξύ τους και συνήθως αισχρολογούν. Το γλέντι ξεκινά μετά το γάμο και πολλές φορές διαρκεί μέχρι τα ξημερώματα.

Βενετσιάνικος γάμος στο Τζάντε του 16ου αιώνα

Ένα δρώμενο που μας γυρνά πίσω πολλές δεκαετίες και αναπαριστά τον αρχοντικό και πλούσιο γάμο των Ενετών του 16ου αιώνα, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ζάκυνθο.

Το έθιμο του Βενετσιάνικου γάμου, που εμπνεύστηκε και πραγματοποίησε το 2005 ο ζωγράφος Αντώνης Μιλάνος, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Ζακυνθινού καρναβαλιού και κάθε χρόνο, χιλιάδες επισκέπτες αλλά και Ζακυνθινοί, πλημμυρίζουν την πλατεία Αγ. Μάρκου, ώστε να θαυμάσουν τα ειδικά σκηνικά και τα εκθαμβωτικές ενδυμασίες, των πρωταγωνιστών του δρώμενου.
venetsianikos gamos
Ο Βενετσιάνικος γάμος στο Τζάντε, μας μεταφέρει πίσω στον 16ο αιώνα, όταν η Ζάκυνθος ήταν υπό την Ενετική κατοχή.

Η επίδειξη χρηματικής δύναμης, ο εντυπωσιασμός και η επίδειξη της θέσης τους στην εξουσία, έκανε αυτόν γάμο μοναδικό και λόγω του πλούτου και της χλιδής των κόντηδων και των ευγενών τραβούσε πάνω του, τα βλέμματα της τοπικής κοινωνίας.

Σήμερα ο Βενετσιάνικος γάμος, αρχίζει από την πλατεία Αγ. Παύλου και διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Ζακύνθου, καταλήγει στην πλατεία Αγ. Μάρκου, όπου εκεί τελείται ο γάμος.

H μεγαλειώδη πομπή του γάμου ανοίγει με τυμπανιστές και σημαιοφόρους. Ακολουθούν οι νεόνυμφοι και οι κοντινοί συγγενείς τους. Η νόνα (γιαγιά) μεταφέρεται μέσα σε λεντίκα (κλειστό φορείο εξαιρετικής τέχνης μέσα στο οποίο μετέφεραν τους ευγενείς) ενώ ακολουθούν τα σεντούκια της νύφης με τα προικιά. Την πομπή πλαισιώνουν οι προσκεκλημένοι, οι οποίοι φορούν ακριβή αντίγραφα στολών του 16ου αιώνα, ενώ κορίτσια κρατούν κάνιστρα με ροδοπέταλα και μπομπονιέρες. Στην συνέχεια ακολουθεί το γαμήλιο γλέντι, με αναγεννησιακούς χορούς και πολλά τοπικά παραδοσιακά εδέσματα όπως είναι τα ζαχαροκούκα (κουφέτα), ορτζάδες ( σουμάδα) και πάντολες (παντεσπάνι).

Καρναβάλι στα Λαγκάδια Γορτυνίας με την «παρέα του τράγου»

Ένα ξεχωριστό και πρωτότυπο καρναβάλι διοργανώνει στα Λαγκάδια Γορτυνίας την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, ο σύλλογος νέων Λαγκαδίων «Δράσις», στο οποίο αναβιώνουν οι αρκαδικοί μύθοι, με την «παρέα του Τράγου».

Το αυθεντικό αρκαδικό καρναβάλι επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια και υπόσχεται χορό, ποτό και ξεφάντωμα, με κυρίαρχο στοιχείο την συμμετοχή του κόσμου και πρωταγωνιστή τον τραγοπόδαρο Πάνα.

Ντόπιοι και επισκέπτες θα παρελάσουν στα γραφικά καλντερίμια του χωριού και η καρναβαλική πομπή θα καταλήξει στην πλατεία, όπου στις 7:30 θα ξεκινήσει η ενσάρκωση μυθικών όντων του Μαινάλου.

Εκεί, ο θεός Διόνυσος με τους Βάκχους, θα προσφέρουν κρασί και ο τραγοπόδαρος Πάνας θα κυνηγά τις Νύμφες, ενώ γύρω τους σε κατάσταση ευφορίας θα χορεύουν τα ξωτικά, οι αμαζόνες, οι μάγισσες με το δράκο, οι μάγοι και οι καλικάντζαροι.

Ακολούθως μέσα από ένα εντυπωσιακό σόου με φωτιές και χειροποίητα άρματα, η πομπή με το κάψιμο του Τράγου και τον εκστατικό χορό γύρο από τη φωτιά, συνοδεία κρουστών.
Η βραδιά θα συνεχιστεί με γλέντι έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Ο γάμος του Κουτρούλη» στην Μεθώνη

Στη Μεθώνη, ο καρναβαλίστικος γάμος του Κουτρούλη κρατάει από τον 14ο αιώνα. Φέτος το «ευτυχές γεγονός» ξεκινάει το Σάββατο (12/3) με το «Προγαμιαίο Γλέντι», που γίνεται στις 9:00 το βράδυ, στη Σάλα Μπούρτζι, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεθώνης.

Την Κυριακή (13/3) στον πεζόδρομο της Αγοράς γίνεται η «Παρουσίαση Προικιών», ενώ την Καθαρά Δευτέρα στην πλατεία της Παραλίας τελείται μεγαλοπρεπώς... «Ο Γάμος του Κουτρούλη».
Το ζευγάρι των νεονύμφων είναι δύο άντρες, που μαζί με τους συγγενείς πηγαίνουν στην πλατεία, όπου γίνεται ο γάμος με παπά και με κουμπάρο! Διαβάζεται το προικοσύμφωνο και ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.

Στη Μεσσήνη, την Καθαρά Δευτέρα (14/3) γίνεται η αναπαράσταση της εκτέλεσης της γριάς Συκούς,

που κατά την παράδοση, κρεμάστηκε στη θέση Κρεμάλα της πόλης, με εντολή του Ιμπραήμ Πασά, επειδή είχε το θάρρος, εξηγώντας του ένα όνειρο που είχε δει, να του πει ότι η εκστρατεία του και ο ίδιος θα είχαν οικτρό τέλος από την αντίδραση και το σθένος των επαναστατημένων Ελλήνων.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το πρωί, στις 10:30, από την κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, με τους φουστανελάδες των συλλόγων της Μεσσήνης να οδεύουν προς την Κρεμάλα.

Στις 11:00 γίνεται η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσσήνης, ενώ ακολουθεί κέρασμα παραδοσιακής φασολάδας από το Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης και Περιχώρων.

Ο καντής του Ρεθύμνου

«Εμίσεψεν η Αποκριά με λύρες και παιγνίδια, ήρθενε η σαρακοστή με ελιές χαλβά κρομμύδια. Απόκαμε ο καρνάβαλος η πλουμιστή κοπέλα, ξημέρωσε η σαρακοστή η λαχανοσκουτέλα.
Με αυτή τη Μαντινάδα υποδέχονται στο Ρέθυμνο την καθαρή Δευτέρα και την περίοδο της νηστείας τη Σαρακοστή, αμέσως μετά τα γλέντια, τους χορούς, τα χρώματα και το αναγεννησιακό κλίμα που επικρατούσε όλη την προηγούμενη καρναβαλική περίοδο. Καθαρά Δευτέρα και όλα ξεκινούν με τη Νηστεία που ως «τραπεζομάντηλο απλώνεται» στο τραπέζι και τις υπαίθριες τάβλες που στήνονται για να υποδεχτούν τα σαρακοστιανά εδέσματα πριν και μετά την πραγματοποίηση των εθίμων της ημέρας. Μπορεί το πέταγμα του χαρταετού να κυριαρχεί στο Ρεθεμνιώτικο ουρανό πόλης και χωριών, όμως η γη, το χώμα, υποδέχονται ξεχωριστά έθιμα όπως η αρπαγή της νύφης, το μουτζούρωμα, η Καμήλα, ο Καντής. Στο Μελιδόνι Μυλοποτάμου, Στο Γεράνι, στους Αρμένους, στα Ανώγεια, στο Αμάρι, τα παιχνίδια και οι πλάκες συνάδουν με το έθιμο, όπου στην περίπτωση του Καντή του άρχοντα δηλαδή, που μπροστάρης με την ακολουθία του επισκέπτεται τα σπίτια και δίνει εντολές για το τι να κάνουν οι κάτοικοι. Παράλληλο έθιμο αυτό του εξομολόγου που συνταιριάζει με του Καντή αλλά αντί για άρχοντα υπάρχει ο ρόλος του Παπά. Έθιμο με λαϊκές δίκες και αστεία περιστατικά δίνουν ζωή σε παρέες, όπως η γαϊδουροκαβαλαρία όπου σε μία προσπάθεια τους οι παρέες ανταγωνίζονται σε δύναμη, αντοχή άλλων στις πλάτες τους και άφθονες πλάκες όταν η μακριά γαϊδούρα από ανθρώπους δεν αντέχει και πέφτει από χάμου εις χάμου όπως χαρακτηριστικά λένε στα χωριά. Έθιμο, όπως η αυτοσχέδια από ξύλα και κουβέρτες καμήλα, η οποία με τη βοήθεια κρυμμένων ανθρώπων κάνει τα δικά της στις παρέες και στο χωριό. Το μουτζούρωμα που δίνει χαρά και διάθεση σε μικρούς και μεγάλους που δε φοβούνται να λερωθούν και να τους μουτζουρώσουν οι άλλοι χωριανοί.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βραζιλία: Τουλάχιστον 15 νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές κοντά στο Σάο Πάολο

Oι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή περιοχές κοντά στο Σάο Πάολο, τη μεγαλούπολη των 20 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βραζιλίας, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία.

Δέκα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μία κατολίσθηση και άλλοι δύο πνίγηκαν, επισημαίνεται σε μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό των ομάδων διάσωσης στο Twitter .

Σύμφωνα με τον πύραρχο Μάρκος Παλούμπο, όπως μετέδωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος G1, 8 άνθρωποι αγνοούνται στην πόλη Μαϊριπόρα (Πολιτεία Σάο Πάολο), αφού καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια δύο σπιτιών τα οποία κατέρρευσαν.
Το Φράνκο ντα Ρόκα, μια επίσης πολυπληθής συνοικία του Σάο Πάολο, είναι μία από τις πλέον πληγείσες περιοχές, όπως ακριβώς το Ιταπέβι και το Καϊέιρας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Globo News μετέδωσε εικόνες από το κέντρο της πόλης Φράνκο ντα Ρόκα όπου οι δρόμοι έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά τα οποία καλύπτουν τις οροφές των αυτοκινήτων, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις των σπιτιών.

Στο Ιταπέβι οι πυροσβέστες διέσωσαν μια οικογένεια που είχε καταφύγει στη στέγη ενός σπιτιού, τα μέλη της οποίας απομάκρυναν με βάρκες.

Λόγω των κατακλυσμιαίων βροχών, το διεθνές αεροδρόμιο του Σάο Πάολο παρέμεινε κλειστό για διάστημα 6 ωρών, σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία GRU Airport.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν την περιοχή έπειτα από δύο χρόνια έντονης ξηρασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τσίπρας: «Η Σμύρνη είναι μια πόλη σύμβολο της αδελφοσύνης στο Αιγαίο»

Για μία ακόμη φορά μας ξεπέρασε τον εαυτό του ο Alexis. Κατά την διάρκεια της Κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τις υπογραφές για τις διακρατικές συμφωνίες Ελλάδας – Τουρκίας, πήρε τον λόγο μετά τον “φίλο Αχμέτ” έτσι λέει πια χαϊδευτικά τον Νταβούτογλου και τον ευχαρίστησε για την φιλοξενία. Και για να του κάνει ένα δώρο αποενοχοποίσησε το εγκληματικό ρόλο της Τουρκίας για την Σφαγή του ’22.. «Η Σμύρνη είναι μια πόλη σύμβολο του κοσμοπολιτισμού και του εμπορίου, της αδελφοσύνης στο Αιγαίο, της διαφορετικότητας.


Κι αυτό το συμβολισμό έχει η επιλογή μας να κάνουμε εδώ αυτό το συνέδριο». Μπράβο Αλέξη μας μαθαίνεις ιστορία και συνεχίζεις επάξια το έργο της Ρεπούση. Να τα πεις μόνο και στην 96χρονη Ελευθερίας Ψαλτήρα που έζησε τη Σμύρνη να καίγεται και πριν ένα χρόνο είχε αφηγηθεί πως έζησε την καταστροφή από τους οθωμανούς… “Τα πράγματα είχαν αγριέψει. Τα τρένα κουβαλούσαν πτώματα. Ο πατέρας μου σκέφτηκε να πάρει την οικογένεια του και να φύγουμε μακριά από τη Σμύρνη.”

http://www.elkosmos.gr/

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τους Έλληνες πολίτες τους σκέφτεται κανείς;

Νενικήκαμεν! Θα πληρώνουμε την Τουρκία (ως φόρο υποτέλειας;) για να μας φέρνει λαθρομετανάστες με... ρέγουλα!

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, θα πρέπει να ομολογήσουμε πως βρισκόμαστε στον προθάλαμο των όσων συνεπάγεται η «προσφυγική κρίση». Πως δεν έχουμε δει, ούτε έχουμε ζήσει ακόμη τίποτε από όσα κουβαλά το ατελείωτο ρεύμα των λαθρομεταναστών. Από όσα οι χώρες της Ευρώπης επιθυμούν να απαλλαχθούν (πριν τα φορτωθούν) για να διασωθούν από πλείστα όσα προβλήματα και κινδύνους. Και, στην περίπτωση αυτή, βρέθηκε ο «χρήσιμος ηλίθιος», ο Αλέξης ο «διαπραγματευτής», εγνωσμένης διαπραγματευτικής ανικανότητας και αρκούντως δεκτικός σε ευρωπαϊκούς εκβιασμούς και πιέσεις…

Η Ευρώπη έχει ήδη λύσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, αφού η αποικία του χρέους, γνωστή ακόμη και ως Ελλάδα, αποδέχεται να συζητήσει και να διαπραγματευθεί την μετατροπή της σε ένα τεράστιο hotspot, σε μία τεράστια φυλακή και κολαστήριο ανθρώπων, σε έναν τεράστιο χώρο όπου η ανασφάλεια θα είναι παρούσα σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου (πλην των επαρκώς φυλασσομένων πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων…).


Στην Ελλάδα οι πολιτικοί και οι συμπαραμαρτούντες δημοσιογράφοι έχουν την εντύπωση πως δεν απευθύνονται σε νοήμονα όντα αλλά σε ηλίθιους. Και η πλάκα είναι πως έχουν δίκιο αφού στην Ελλάδα ο κάθε πολίτης πιστεύει ότι σερβίρουν.

Αν ρωτούσες έναν Έλληνα πριν δέκα χρόνια πόσοι είναι οι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα θα σου έλεγε από ένα έως δυο εκατομμύρια.

Αν ρωτήσεις τώρα τον ίδιο που έλεγε ένα εκατομμύριο πόσοι είναι, θα μπερδευτεί και σίγουρα δε θα σου πει ένα εκατομμύριο οι παλιοί συν 36 χιλ. οι καινούργιοι. 

Όταν η Τασία παράγει πολιτική…

Πάμε τώρα και στην κυρά Τασία. Από τη χώρα μας πέρυσι, μπήκαν λιάστηκαν πλήρωσαν το εισιτήριό τους και εξαφανίστηκαν πηγαίνοντας σε άλλες χώρες 800 χιλ. άνθρωποι. Μαζί με αυτούς που μπήκαν εξαφανίστηκαν μερικές χιλιάδες ακόμη που είχαν μπει πριν χρόνια και είχαν εγκλωβιστεί γεμίζοντας τα κατώγια της ομόνοιας της Πάτρας της Ηγουμενίτσας κλπ.
Κι όμως ο Έλληνας αδυνατεί να καταλάβει τη λέξη εξαφανίστηκαν που είπε μια υπουργός, του φαίνεται τελείως κουφό. Πως μπορεί σου λέει οι άνθρωποι να εξαφανίζονται! Αφού τους βλέπω στην Ειδομένη.
Η ίδια η υπουργός είχε πει ότι είπα τη λέξη εξαφανίστηκαν για ευνόητους λόγους για να μη πω ότι παίρνουν το τουριστικό λεωφορείο πάνε στα σύνορα και βγαίνουν από την Ελλάδα. Ψιλά γράμματα αυτά για τον Έλληνα πολίτη.

Όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα σκούζουν πάνω στη φράση λιάζονται και εξαφανίζονται, από κοντά οι δημοσιογράφοι και από πίσω ο λαός να αλαλάζει. Πιάστο αυγό και κούρευτο.

Ο ξεπεσμός της Ευρώπης

Κατάντια. Και κατάντια όχι μόνο ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή, αφού διαπιστώνουμε πλέον πως η Ευρώπη ανέχεται να εκβιάζεται ωμά και να συνδιαλέγεται με ένα κράτος δουλέμπορο, μία χώρα τρομοκράτη που συνεργάζεται με τους τζιχαντιστές, που διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια από τη Μέση Ανατολή έως και τα Βαλκάνια, μία κυβέρνησης μίας χώρας που δολοφονεί τους Κούρδους πολίτες της, που φυλακίζει δημοσιογράφους, που κλείνει εφημερίδες, που έχει εισβάλει και διατηρεί στρατό κατοχής στην Κύπρο (μία χώρα μέλος της Ε.Ε.), μία χώρα που ευθύνεται τα μέγιστα για την δημιουργία των μεταναστευτικών ροών από Ιράκ και Συρία προς την Ευρώπη…


Τώρα, η Ευρώπη (φυσικά και η Ελλάδα της πρωτοδεύτερης αριστερής κυβέρνησης) αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τον εκβιαστή της (Τουρκία) για να συνεχίσει να διεξάγει πολεμικές ενέργειες – δολοφονίες κατά των Κούρδων, τόσο εντός του τουρκικού εδάφους, όσο και στην Βόρεια Συρία την οποία βομβαρδίζει στοχεύοντας τους Κούρδους της Συρίας.

Η συμπεριφορά όνειδος της Ευρώπης, που επιμένει να λειτουργεί με λογιστικά κριτήρια, την έχει οδηγήσει στον εξευτελισμό. Και στον αυτο-εξευτελισμό της Ευρώπης τρέχει χωρίς δεύτερη σκέψη να συμμετέχει και η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων διακυβεύοντας πλείστα όσα εθνικά συμφέροντα, για λόγους… ανθρωπισμού, αδιαφορώντας για τις πρωταρχικές της ευθύνες απέναντι στα όσα με απόλυτη σαφήνεια επιτάσσει το (κουρελιασμένο) Σύνταγμα της χώρας, εξασφαλίζοντας όμως την στήριξη της Γερμανίας και μία παράταση στους θώκους εξουσίας με την βοήθεια του Βερολίνου!

Αιχμές στον ευρωπαϊκό Τύπο για το «παζάρι» και τη «συμφωνία της ντροπής»

Με αιχμηρούς τίτλους και αυστηρά σχόλια περιγράφει ο ευρωπαϊκός Τύπος τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Αναφορές σε απλοϊκές, νομικά και ηθικά αμφισβητήσιμες λύσεις, σε παζάρι, μπίζνες, αλλά και συμφωνία της ντροπής

Με τίτλο «Η Τουρκία ανεβάζει το ποντάρισμα απέναντι στην ΕΕ» η γαλλική Monde, τονίζει ότι η Άγκυρα «έκανε την έκπληξη βάζοντας στο τραπέζι σειρά προτάσεων αλλά και απαιτήσεων στους απελπισμένους για μία λύση».

«Από θέση ισχύος, η Άγκυρα ανέβασε το τίμημα» τονίζει, επισημαίνοντας επίσης επιφυλάξεις για το αν είναι νόμιμες και εφαρμόσιμες οι υπόλοιπες προτάσεις: «Να ξαναστείλουμε πρόσφυγες στην Τουρκία γιατί, για να τους ξαναπάρουμε;» ρωτά χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, προφανώς σε σχέση με το «ένας προν έναν».

«Νομικά και ηθικά αμφισβητήσιμη λύση»

Ο βρετανικός Guardian σημειώνει επίσης πως το σχεδιάγραμμα συμφωνίας στηρίζεται στην πρόταση για «έναν προς έναν». Τονίζοντας ότι πρόκειται για «απλοϊκή λύση», υποστηρίζει πως είναι και νομικά και ηθικά αμφισβητήσιμη. Στην πράξη ενθαρρύνει τόσο τα ταξίδια στο Αιγαίο όσο και αποθαρρύνει την Τουρκία από προσπάθειες αναχαίτισης, σχολιάζει.
Οι τελικοί όροι είναι ακόμη υπό κατάρτιση, όμως η εφημερίδα εκτιμά ότι η Άγκυρα θα έπρεπε παράλληλα να υπογράψει συμφωνίες επαναπροώθησης με τις χώρες προέλευσης των μη Σύρων, «κάτι που θα χρειαστεί χρόνο… και στο ενδιάμεσο, όλο και περισσότεροι θα φτάνουν στην Ελλάδα και, αν το σχέδιο Τουσκ για τα σύνορα της ΠΓΔΜ μείνει, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με δυστοπικό εφιάλτη».

«Η Άγκυρα παζαρεύει»

Με τίτλο «Η Άγκυρα παραζαρεύει την τιμή», η γερμανική FAZ τονίζει ότι «ο τούρκος πρωθυπουργός εμφανίζεται σίγουρος για τη νίκη του και, γνωρίζοντας πως η ΕΕ εξαρτάται από τη βοήθεια της Άγκυρας, ανεβάζει στα ύψη το τίμημα για τη δισφάλιση των συνόρων».

«Η λίστα όσων θέλει η Τουρκία μεγάλωσε» σχολιάζει η εφημερίδα, σημειώνοντας επίσης ότι ο Νταβούτογλου δεν είχε κάνει προσερχόμενος καν αναφορά σε «προνομιακή σχέση» με την ΕΕ αλλά για «ένταξη».

Μπίζνες και αδιέξοδο Αιγαίο

Παρόμοια και η οπτική της Sueddeutsche Zeitung με τίτλο: «Η Τουρκία απαιτεί πολλά, και είναι έτοιμη δώσει πολλά». Το ζήτημα της συμφωνίας με την Τουρκία, υποστηρίζει, δεν «επιδέχεται ηθική επιχειρηματολογία, αλλά πραγματιστική, αν λειτουργεί και αν πείθει».

«Όταν μιλά κανείς για επικείμενη υπέρβαση στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, πρόκειται για business» γράφει χαρακτηριστικά. «Η δέσμευση επαναναπροώθησης παράτυπων μεταναστών δημιουργεί νέα δεδομένα, μπορεί να πετύχει αυτό που μέχρι πρότινος στάθηκε ανέφικτο, δηλαδή να πειστούν οι μετανάστες πως ο δρόμος του Αιγαίου δεν οδηγεί πουθενά» εξηγεί.

«Η συμφωνία της ντροπής»

Πιο αιχμηρός ο τίτλος της ισπανικής El Pais: «Η συμφωνία της ντροπής». Όπως τονίζεται στο κεντρικό άρθρο, «η Ευρώπη αρνείται τον ίδιο της τον εαυτό και καθιστά εξωτερικό το πρόβλημα της μετανάστευσης, με δέλεαρ την τουρκική ένταξη».

«Μην μπορώντας και μην θέλοντας να επιλύσει τη μεταναστευτική κρίση, η ΕΕ αποφάσισε να την παρακάμψει και να την «εξωτερικοποιήσει»» υποστηρίζει.

«Το μεγάλο παράδοξο είναι ότι η Άγκυρα προχωρά τις ενταξιακές της επιδιώξεις ακριβώς την ώρα που οπισθοχωρεί περισσότερο από τα δημοκρατικά κεκτημένα» υπογραμμίζει, υποστηρίζοντας πως «η Ευρώπη κάνει παραχωρήσεις σε μία αυταρχική ηγεσία, προσφέρει ελπίδες στο σουλτανάτο του Ερντογάν ενώ ο τούρκος «πατριάρχης» χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης τους πρόσφυγες, καταχράται την εξουσία του, πνίγει την ελευθερία έκφρασης και καταπατά το κοσμικό κράτος».

Πολιτική ανεπάρκεια ή σκοπιμότητα;

Στα της Ελλάδας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλας, γνωστός και ως «φωτισμένη συνείδηση» σύμφωνα με δημοσιογράφους, πρόσφατα είπε: «Χιλιάδες μετανάστες θα εγκλωβιστούν εδώ». Ο εγκλωβισμός στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι χιλιάδες λαθρομετανάστες που δεν είναι Σύριοι, ή που δεν υποδύονται ότι είναι Σύριοι, έχουν επιλέξει την Ελλάδα ως τον υπ’ αριθμόν ένα προορισμό τους. Για να καταλάβει κανείς πόσο δημοφιλής έχει γίνει η Ελλάδα, τον Οκτώβριο από τους 218.000 μετανάστες που μπήκαν στην Ευρώπη, οι 210.000 επέλεξαν την Ελλάδα, δηλαδή το 96%.

Αυτή η δημοφιλία της Ελλάδας οφείλεται στην απόφαση της κυβέρνησης των Τσίπρα-Καμμένου τον Φεβρουάριο του 2015 να κλείσει τα κέντρα φύλαξης και να δίνει αυτομάτως σ’ όποιον μπαίνει στην Ελλάδα εξάμηνη άδεια παραμονής που μπορεί να ανανεώνεται στο διηνεκές. Μάλιστα, αν θέλει θα μπορεί να πάρει και την Ελληνική ιθαγένεια και να γίνει και ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όχι; 

Όταν μιλούν οι αριθμοί

Οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα το 2010 αριθμούσαν 500.000 και έως το 2015 είχαν αυξηθεί σε 610.000 (αύξηση 20%), ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, που αποτελείται από τους γηγενείς Έλληνες μουσουλμάνους, αριθμούσε 114.000.

Η πρόσφατη αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής της Ελλάδας, που σημαδεύτηκε από τη θέσπιση νέων ελαστικών κριτηρίων απονομής της ελληνικής υπηκοότητας, σε συνδυασμό με την απόφαση της κατάργησης της Αμυγδαλέζας τον Φεβρουάριο 2015, ήταν όπως αποδείχθηκε εγκληματική.

Αν συνεχισθεί αυτή η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, τότε η προϊούσα ισλαμοποίηση της Ελλάδας είναι απλά θέμα χρόνου, χωρίς αυτό να αποτελεί συνωμοσιολογία αλλά ρεαλιστική εκτίμηση.

Και κανείς δεν σκέφτεται το μετά…

Κάποιοι λένε πως η Μέρκελ έφταιξε με τις δηλώσεις της. Ναι, αλλά η Μέρκελ δεν έχει θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, ούτε η Μέρκελ μπορεί να ορίζει – διατάζει το πώς θα κινηθεί η ελληνική πολιτική απέναντι σε έναν εν εξελίξει κίνδυνο της εσωτερικής ασφάλειας της Ελλάδας (όλως παραδόξως και της Ευρώπης, όπως συνομολογούν και οι ευρωπαίοι «ανθρωπιστές»). Δουλειά της εκάστοτε κυβέρνησης είναι να φροντίζει τα συμφέροντα του δικού της κράτους και των δικών της πολιτών.

Το πρόβλημα με τους πρόσφυγες δεν είναι το "τώρα". Τώρα πηγαινοέρχονται για να βρουν ανοιχτά σύνορα. Το πρόβλημα θα είναι το "μετά", όταν καταλάβουν ότι θα μείνουν εδώ. Με τις ανοιχτές δομές η χώρα θα γίνει ένα ξέφραγκο αμπέλι. Οι μόνες δουλειές θα είναι φύλακας ή γιατρός σε χοτ σποτ.

Η Τουρκία φυσικά δεν θα πάρει ούτε έναν πίσω εφόσον παραδοσιακά δεν σεβάστηκε ποτέ καμία συμφωνία. Η Ευρώπη δεν θα της δώσει φυσικά τόσα λεφτά, αλλά το πρόβλημα θα παραμείνει στη χώρα. Όταν τα τζαμιά πολλαπλασιαστούν, απλά θα είναι πολύ αργά για όλους…

Όταν υποκύψεις μία φορά σε εκβιασμό, τότε…

Εν κατακλείδι, ας μάθουν και οι "Αντιπρόσωποί" μας ότι πρέπει να σκέπτονται τις συνέπειες των λόγων τους πριν ανοίξουν το στόμα τους (ή άλλη τρύπα). Ναι είναι υπεύθυνη η κυρά Τασία και οι γελωτοποιοί που απαρτίζουν το τσίρκο που λέγεται κυβέρνηση. Όταν δηλώνει δημόσια η αρχή μιας χώρας ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά και στέλνεις ανοιχτή πρόσκληση σε όλους της γης τους κολασμένους να έρθουν στη χώρα εσύ φταις, όσο κι αν προσπαθείς να μεταβιβάσεις τις ευθύνες σου σε άλλους, όσο και αν προσπαθείς να πείσεις πως «η διαχείριση των ‘προσφύγων’ δεν αποτελεί μπίζνα» και πως καμία σχέση δεν έχεις με συμφέροντα ΜΚΟ, με διακινητές που πλουτίζουν από τα ανοιχτά σου σύνορα, με επιχειρηματίες που τρίβουν τα χέρια τους από συμφωνίες μεταφοράς των «προσφύγων» και από άλλους που περιμένουν την υλοποίηση του ήδη υπάρχοντος (επί Σαμαρά) νόμου, που θέλει τους πρόσφυγες να μετατρέπονται σε πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για να μην κάθονται άπραγοι κι επειδή «η χαρά είναι εργασία», όπως διαφήμιζαν και οι πύλες εισόδου στα στρατόπεδα συγκέντρωσης – εξόντωσης που είχαν στήσει οι ναζί…

Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί πως η συμφωνία της Ευρώπης για αμοιβή της Τουρκίας στην χρήση της… κάνουλας ροής «προσφυγικών ροών» αφορά και την Ελλάδα, αφού η χώρα μας θα κληθεί να συμβάλει στο χρηματικό ποσό εξαγοράς της Τουρκίας… Δηλαδή, θα πληρώνουμε την Τουρκία επειδή θα μας στέλνει λαθρομετανάστες με… ρέγουλα. Και ενδεχομένως να κληθούμε να την πληρώσουμε πολλά περισσότερα όποτε θα «χάνει τον ρυθμό» και θα αυξάνονται οι ανθρώπινες ροές λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα. Κάποιοι έχουν ξεχάσει πως «εάν υποκύψεις μία φορά σε έναν εκβιασμό τότε θα υποκύψεις σε όλους τους εκβιασμούς που θα σου γίνουν στο μέλλον. Εκτός και εάν αποφασίσεις να «τελειώσεις» οριστικά με τον εκβιαστή…».

Ας είναι πολύ προσεκτικός ο Τσίπρας sto τι θα υπογράψει, γιατί εδώ δεν πρόκειται ούτε για νόμισμα, ούτε για συντάξεις, ούτε για χρέος. Εδώ πρόκειται για την ύπαρξη της χώρας ως συντεταγμένου κράτους. Και ας έχει υπόψη τόσο αυτός όσο και η παρέα του πως τις ευθύνες δεν θα τις αποδώσει ο ιστορικός του μέλλοντος, ούτε θα τιμωρηθεί επί της κάλπης…

Τέλος, ως υστερόγραφο ας κατατεθεί και μία απλή ερώτηση που δεν κάνει κανείς δημοσιογράφος και που δεν κατατίθεται σε κανένα φόρουμ αποφάσεων: Τους Έλληνες πολίτες τους σκέφτεται κανείς;  
Το τι θα συμβεί στην Ελλάδα, μετά από όλα αυτά ενδιαφέρει κανέναν; Ή μήπως, χώρα και πολίτες έχουν ήδη προγραφεί;
 
Επίσης, για όσους θα βρούνε τον τίτλο ρατσιστικό, θα τους παρακαλούσα να κοιτάξουν στον καθρέφτη τους...πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΩ ΜΙΑΣ ΕΘΝΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Σε μείζονα εθνικό κίνδυνο αναδεικνύεται η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, καθώς σε μια σειρά «καυτών» θεμάτων, όπως η λαθρομετανάστευση και η εξωτερική πολιτική, η κυβέρνηση των Αθηνών μοιάζει πολύ μικρή στο να διαχειριστεί τις προκλήσεις που λαμβάνουν χώρα, με την Τουρκία να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις παλινωδίες της κυβέρνησης των Αθηνών, θέτοντας εκ νέου με μεγαλύτερο ζήλο την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
 
Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί  τη στρατηγική «του… να μην έχει στρατηγική». Δείχνουμε μια απίστευτη υποχωρητικότητα στις ορέξεις της Άγκυρας δίνοντας γη και ύδωρ χωρίς οι ‘’γείτονες’’ να ‘’ματώσουν’’ ιδιαίτερα.
 
Η  Άγκυρα εκμεταλλεύτηκε το μείζον θέμα της ροής μεταναστών προς την Ευρώπη και έβαλε στο παιγχνίδι το ΝΑΤΟ, όπου με αυτόν τρόπο στην ουσία καταργεί άμεσα την εθνική μας κυριαρχία αμφισβητώντας δικαιώματα τα οποία στην ουσία έχουν την βάση τους σε συνθήκες που έχουν υπογραφεί και μας δικαιώνουν απόλυτα ως προς το status quo στο Αιγαίο.

Η Άγκυρα πλέον αποσκοπεί η Ελλάδα να μετασχηματισθεί  σε έναν δορυφόρο!  Όπως δηλαδή κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 
 
Η ΑΓΚΥΡΑ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η αμφισβήτηση της ελληνικότητας μικρών νησιών είναι η πιο επιθετική, όσο και παράλογη, από πολιτική και νομική άποψη, κίνηση και επισημοποιείται σε έγγραφο δημιουργώντας νέα δεδομένα.
 
Η Τουρκία αμφισβητεί τον εθνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων, ζητάει να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθήνας, ζητάει από τα πλοία του ΝΑΤΟ να μην ελλιμενίζονται στα Δωδεκάνησα, που θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα, ενώ επιμένει φυσικά στις δικές της θέσεις για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης διεκδικώντας την ευθύνη στο μισό Αιγαίο.
 
Πέραν όλων αυτών, η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνικότητα νησιών, γεγονός που για πρώτη φορά εμπεριέχεται σε επίσημο έγγραφο που κατατίθεται στο ΝΑΤΟ. Οπως προκύπτει από το κείμενο, η Τουρκία, πέραν πάσης λογικής, απαιτεί να μη γίνεται λόγος για εναέριο χώρο του Αιγαίου αλλά «εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ».
 
Απαιτεί επίσης από τη Συμμαχία να μη χρησιμοποιεί ονόματα, προφανώς νησιών, «με τρόπο ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή θα μπορούσε να ληφθεί ως προώθηση των εθνικών συμφερόντων…». 
 
Προφανώς αναφέρεται έμμεσα στα 16 μικρά νησιά που οι Τούρκοι θεωρούν ότι δεν ανήκουν στην Ελλάδα, τους έχουν δώσει τουρκικά ονόματα –όπως Ιμια/Καρντάκ– και ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις συνθήκες θεωρούν ότι ανήκουν στην Τουρκία. Είναι τόσο προκλητική η στάση της Αγκυρας, που φτάνει να ζητάει από τους ιθύνοντες για τον σχεδιασμό της επιχείρησης στο ΝΑΤΟ, αντί για τα ονόματα των νησιών, να χρησιμοποιούνται γράμματα ή και αριθμοί.
 
Φυσικά η Αθήνα, (όπως πάντα) δεν απάντησε αφήνοντας πλέον ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τι πραγματικά θα συμβεί στην περιοχή.
 
Επίσης με μία πονηρή δήλωση έκανε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Κοτζιά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
«Πρέπει να σώζουμε τους μετανάστες και στα νησιά όπου διαφωνούμε. Εκεί θα πρέπει να συνεργαστούμε για να τους σώσουμε. Δεν μπορούμε να λέμε “είναι δικό μου νησί, είναι δικό σου νησί”» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Με άλλα λόγια, ο Τσαβούσογλου έθεσε εμμέσως θέμα για τις «γκρίζες ζώνες». Ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως η Ελλάδα πιστεύει στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
 
Το υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να μην δώσεΙ έκταση στο θέμα και αναφερόμενοι στη χλιαρή αντίδραση του κ. Κοτζιά, ανέφεραν πως η μετάφραση δεν ήταν κατά λέξη, αλλά γενική.  Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε εν ολίγοις.
 
‘’ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ’’ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ

Η Τουρκία επιβεβαίωσε ότι στα παζάρια είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος αντίπαλος.  Αξιοποιώντας στο έπακρο το ευρωπαϊκό αδιέξοδο απέναντι στην προσφυγική κρίση απαίτησε και τελικά έλαβε τα απαραίτητα εχέγγυα για να δώσει «χείρα βοηθείας», έστω κι αν η Ευρώπη το πληρώσει ακριβά.
 
Το μεγάλο κέρδος για την Τουρκία -πέραν της χρηματοδότησης των έξι δις ευρώ- είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες με οδικό χάρτη που προβλέπει την εκπλήρωση του όρου αυτού το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2016.
Δηλαδή μέσα σε τρεις μήνες οι Τούρκοι θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, όπως οι Ευρωπαίοι, σε όλη την Ευρώπη, εφόσον βέβαια υπάρξει απόφαση.
 
Η Ευρώπη δυστυχώς σύρεται και εκβιάζεται από τον σουλτάνο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Ευρώπη διαπραγματεύεται ανθρώπινες ζωές, σκοπεύοντας να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Διαπραγματεύεται με μια χώρα που στην ουσία βοηθά τους τζιχαντιστές, σκοτώνει Κούρδους, στην ουσία μιλάμε για μια γενοκτονία, στέλνει τους λαθρομετανάστες σε Ελλάδα και Ευρώπη και φιμώνει τις ελεύθερες φωνές εντός Τουρκίας.

ΦΙΑΣΚΟ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ 
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνέντευξη Τύπου που είχαν οι κύριοι Τσίπρας και Νταβούτογλου στη Σμύρνη, στο πλαίσιο του συμβουλίου ελληνοτουρκικής συνεργασίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός δικαιολόγησε ωμά τις συνεχείς παραβιάσεις και παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ έδειξε απρόθυμος για την άρση του «casus belli».
 
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Τσίπρας έκανε ένα βασικό λάθος, μιλώντας χθες από τη Σμύρνη για το «casus belli».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το «casus belli» «κατάλοιπο μιας άλλης εποχής, από τη δεκαετία του ’60», εξηγώντας πως «δεν συνάδει με τις προσπάθειες για φιλία και συνεργασία». 
Ωστόσο, το «casus belli» δεν είναι «κατάλοιπο από τη δεκαετία του ’60». Συγκεκριμένα, το 1982 ψηφίστηκε η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που περιελάμβανε την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων στα 12 Ναυτικά Μίλια από την κοντινότερη ξηρά, την στιγμή που η Ελλάδα θεωρούσε χωρικά ύδατα της τα 6 ΝΜ, ενώ το θέμα πήρε διαστάσεις στις 8 Ιουνίου 1995, όταν η Τουρκική Εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε την Τουρκική Κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, για την αξίωση της Ελλάδας να υιοθετήσει τον νόμο του Διεθνούς Δικαίου.
 
Με λίγα λόγια καθίσταται πλέον σαφές ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική βρίσκεται στα χέρια όχι απλώς ανίδεων και ανίκανων, αλλά απολύτως επικίνδυνων πολιτικών νάνων, οι οποίοι πρέπει να παραιτηθούν άμεσα καθώς η πατρίδα κινδυνεύει…

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αγοραπωλησία μετοχών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη διερευνά η επιτροπή Πόθεν Έσχες

Ζήτημα αγοράς και πώλησης μετοχών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την περίοδο που ήταν βουλευτής προέκυψε στην επιτροπή ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής η οποία αναμένεται να εξετάσει τη νομιμότητα των ενεργειών του προέδρου της ΝΔ.
AdTech Ad

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της επιτροπής Πόθεν Έσχες Γιώργος Βαρεμένος πληροφορήθηκε από τις υπηρεσίες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγόρασε στις 15 Μαρτίου του 2013 μετοχές Samsung αξίας 10.912 δολαρίων από διεθνές χρηματιστήριο τις οποίες φέρεται να πώλησε το 2014. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (3213/2003) οι βουλευτές απαγορεύεται να διενεργούν χρηματιστηριακές συναλλαγές. Η επιτροπή αναμένεται να διερευνήσει τη νομιμότητα τόσο των συναλλαγών όσο και το αν όφειλε να δηλώσει την αγοραπωλησία ο κ. Μητσοτάκης στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης που κατέθεσε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2013 αλλά αφορά τη χρήση του 2012. Κατά πληροφορίες η υπόθεση των μετοχών του κ. Μητσοτάκη θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής.

ΝΔ: "έχουν δοθεί ήδη εξηγήσεις"

Από την πλευρά της, όμως, η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα. «Όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις έχουν δοθεί ήδη στην επιτροπή Πόθεν Έσχες» δήλωσαν κατηγορηματικά συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ.

Εντωμεταξύ, η επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής κάλεσε τον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη να καταθέσει στοιχεία και παραστατικά για τα κενά που έχουν εντοπιστεί στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες του.

Ειδικότερα ο επικεφαλής του ΔΟΛ καλείται να καταθέσει παραστατικά μεταβίβασης μετοχών, τραπεζικών καταθέσεων για σειρά ετών (έχει καταθέσει μόνο για το 2013 και το 2014), στοιχεία εξυπηρέτησης δανείων και άλλα έγγραφα καθώς οι δηλώσεις του φέρεται να παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις αλλά και "ύποπτες" συμπτώσεις ποσών.

Όλο το υπόμνημα

 

Σε ανώτατο δικαστικό το πόρισμα για τον Γ. Σταθάκη

Εντωμεταξύ η επιτροπή Πόθεν Έσχες παρέλαβε το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για την περίπτωση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη ο οποίος ελέγχεται για ανακριβείς δηλώσεις τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων. Με απόφαση της επιτροπής Πόθεν Έσχες το πόρισμα των ορκωτών λογιστών δόθηκε σε ανώτατο δικαστικό ο οποίος συνεπικουρούμενος από έναν εισαγγελέα που μετέχει στην επιτροπή θα εξετάσει τα στοιχεία και θα καταθέσει τα συμπεράσματά του.


πηγήΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Καρκίνος του Μαστού: Νέα θεραπεία εξαφανίζει τους καρκινικούς όγκους

Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων που χορηγήθηκαν σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, συρρίκνωσε δραστικά τους όγκους τους ή τους εξαφάνισε σε διάστημα μόνο 11 ημερών.

Οι Βρετανοί γιατροί, που έκαναν την κλινική δοκιμή σε νοσοκομεία του Μάντσεστερ, έκαναν λόγο για «αποτελέσματα-έκπληξη» και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι στο μέλλον μερικές γυναίκες καρκινοπαθείς μπορεί να μην χρειάζονται καν την παραδοσιακή χημειοθεραπεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζούντιθ Μπλις του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε ευρωπαϊκό συνέδριο για τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με το BBC, δοκίμασαν το νέο φαρμακευτικό σχήμα σε 257 ασθενείς.

Τα φάρμακα δεν αφορούν όλους τους τύπους των όγκων, αλλά μόνο το 10% περίπου. Τα δύο φάρμακα είχαν εντυπωσιακή δράση στο σύντομο «παράθυρο» ανάμεσα στη διάγνωση του καρκίνου και στην χειρουργική αφαίρεσή του. Όταν έφθασε η στιγμή της επέμβασης, σε μερικές ασθενείς δεν υπήρχε πλέον το παραμικρό ίχνος καρκίνου.

Τα φάρμακα είναι οι ουσίες lapatinib και trastuzumab (Herceptin), που και οι δύο στοχεύουν στην πρωτεΐνη HER2, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη των όγκων σε μερικές γυναίκες. Η δοκιμή έγινε σε γυναίκες που είχαν όγκους ενός έως τριών εκατοστών. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο καρκίνος είχε εξαφανιστεί τελείως στο 11% των περιπτώσεων και είχε συρρικνωθεί κάτω από τα πέντε χιλιοστά στο 17% των γυναικών.

«Μείναμε έκπληκτοι από τα ευρήματά μας, καθώς επρόκειτο για μια τόσο σύντομης διάρκειας κλινική δοκιμή. Ήταν φανερό ότι μερικές ασθενείς ανταποκρίθηκαν πλήρως στη θεραπεία. Είναι τελείως εντυπωσιακό ότι αυτό έγινε τόσο γρήγορα», είπε η Μπλις.

«Να εξαφανιστούν συμπαγείς όγκοι σε 11 μέρες, είναι κάτι ανήκουστο. Πρόκειται για πρωτοφανή αποτελέσματα», δήλωσε ο καθηγητής ογκολογικής χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Νάϊτζελ Μπούντρεντ.

Θα ακολουθήσουν πάντως μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος υποτροπής.

Η τρέχουσα θεραπεία για τους καρκίνους που είναι θετικοί στην πρωτεϊνη HER2, είναι η χειρουργική αφαίρεση, ακολουθούμενη από την χημειοθεραπεία και τη χορήγηση του φαρμάκου Herceptin.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να θεωρηθεί πως αποτελείται από τουλάχιστον δέκα διαφορετικές ασθένειες, η κάθε μία με ξεχωριστή αιτία, προσδόκιμο ζωής και συνιστώμενη θεραπεία. Στόχος της ολοένα πιο εξατομικευμένης ιατρικής είναι η χορήγηση φαρμάκων που να είναι κατάλληλα για τους συγκεκριμένους όγκους κάθε ασθενούς.πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αφορολόγητο όπως ζητούν οι δανειστές : Τι θα πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από τη μείωση του

Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση των θεσμών για μείωση του αφορολόγητου οι χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και οι χαμηλόμισθοι θα βγουν οι μεγάλοι χαμένοι. Μόνο όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό φαίνεται να γλυτώνουν από την αύξηση φόρων,μέσω της μείωσης του αφορολόγητου όπως ζητούν οι δανειστές.

Αφορολόγητο 7.000 ευρώ, σημαίνει μηδενικό φόρο μόνο για όσους έχουν μηνιαίες αποδοχές 583 ευρώ. Ενας συνταξιούχος που παίρνει 700 ευρώ το μήνα και δηλώνει 8.400 ευρώ το χρόνο, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 280 ευρώ, όταν σήμερα είναι στο αφορολόγητο.

Για παράδειγμα, σήμερα φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ έχει αναλογούντα φόρο 3.300 ευρώ, αλλά με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, ο φόρος περιορίζεται στα 1.200 ευρώ. Με την πρόταση του Κουαρτέτου, ο ίδιος άνθρωπος θα επιβαρυνθεί με 1.800 ευρώ, δηλαδή 600 ευρώ παραπάνω!

Ο φόρος, όπως αανφέρει το enikonomia.gr, που του αναλογεί σήμερα για κάποιον που έχει εισόδημα 25.000 ευρώ είναι 5.500 ευρώ κι αν συνυπολογιστεί η έκπτωση φόρου των 1.700 ευρώ (2.100 - 400 ευρώ λόγω υπέρβασης των 21.000 ευρώ κατά 4.000 ευρώ) τελικά επιβαρύνεται με 3.800 ευρώ.

Τι θα συμβεί με την πρόταση των δανειστών; Ο αναλογών φόρος θα φτάσει στις 5.800 ευρώ κι αν συνυπολογιστεί η έκπτωση φόρου των 1.500 ευρώ (σταθερή για όλα τα εισοδήματα) θα φτάσει στις 4.300 ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ περισσότερα.πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέες περικοπές στις συντάξεις ανακοίνωσε ο σύντροφος Κατρούγκαλος

Νέο «μαχαίρι» για όσους εισπράττουν αθροιστικά -από κύρια και επικουρική σύνταξη- ποσά που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ, προανήγγειλε ο σύντροφος Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για προστασία όσων έχουν αθροιστικά αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ. Εμμέσως δηλαδή, προαναγγέλλει μειώσεις σε όσους εισπράττουν πάνω από 1.300 ως άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.

«Είναι απόλυτη «κόκκινη» γραμμή», τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή του Κ. Αρβανίτη «στο κόκκινο», «ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, με τις κύριες συντάξεις να μην υφίστανται καμία μείωση και τις επικουρικές να προστατεύονται στοχευμένα».

«Η επικουρική δεν είναι μόνο θέμα ποσού αλλά και συντελεστή αναπλήρωσης. Για περιπτώσεις όπου έχουν καταβληθεί πολύ υψηλές εισφορές δεν είναι άδικο να υπάρχουν υψηλότερες αποδοχές» σημείωσε.

Ο σύντροφος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε αναγνωριστική την χθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς, επισημαίνοντας: «Ήταν περίπου όπως τα περιμέναμε καθώς επιβεβαιώθηκε η διαφοροποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους Ευρωπαίους, όσον αφορά την εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει».

Πρόταση-βόμβα από Τρόικα – Μείωση αφορολόγητου και νέες επιβαρύνσεις

Να χάσουν έως και μισό μηνιάτικο (περίπου 200-300 ευρώ το χρόνο) κινδυνεύουν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς η Τρόικα των ελεγκτών κατέθεσε χθες δική της πρόταση για τη νέα φορολογική κλίμακα που καλείται να ψηφίσει η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, η πρόταση που κατέθεσαν για τη νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος προβλέπει:

– Μείωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει σήμερα, σε μόλις 1.700 ευρώ. Αυτομάτως δηλαδή όσοι υπόκεινται σε φόρο θα πληρώνουν έως 300 ή 400 ευρώ περισσότερα, σε σχέση με την κλίμακα φόρου εισοδήματος που ισχύει τώρα.

– Μείωση του ύψους του εισοδήματος που, πρακτικά, παρέμενε αφορολόγητο, από τα 9.550 ευρώ σε μόλις 7.000-8.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ ως τώρα δεν θίγονταν μισθοί και συντάξεις των 700-800 ευρώ το μήνα, αν γινόταν δεκτή η πρόταση αυτή για τη νέα φορολογική κλίμακα, οι συνταξιούχοι που ζουν με μόλις 600 ευρώ και άνω (600Χ12=7.200 ευρώ) ή ιδιωτικοί υπάλληλοι των 500-550 ευρώ το μήνα (500 Χ 14= 7.000 ευρώ) που ως τώρα δεν πλήρωναν φόρο εισοδήματος, θα έβλεπαν λιγότερα λεφτά στην τσέπη λόγω αύξησης της φορολογίας.

– Αντιθέτως, για τα πιο υψηλά εισοδήματα, προβλέπει ότι η έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ ούτε απομειώνεται, ούτε καταργείται. Για παράδειγμα, όσοι δηλώνουν πως βγάζουν πάνω από 42.000 ευρώ το χρόνο (πχ 60.000 ή 100.000 ευρώ) θα έχουν επίσης την ίδια μείωση από το φόρο (τα 1.700-1.800 ευρώ), ενώ ως σήμερα δεν δικαιούντο την έκπτωση των 2.100 ευρώ.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αποκάλυψη Bόμβα! Τι πραγματικά θα συμβεί αν πάμε στη δραχμή…

Tον τελευταίο χρόνο τα σενάρια και οι θεωρίες για την δραχμή είναι πολλά, με αποτέλεσμα οι πολίτες να συγχέουν τις πληροφορίες και να μπερδεύονται.

Είναι φυσιολογικό οι  Έλληνες να θεωρούν αδιέξοδο και δύσκολη απόφαση την επιστροφή στη δραχμή, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά.

Δείτε τα παραδείγματα που ακολουθούν και θα καταλάβετε τι μας «περιμένει», σε περίπτωση επιστροφής στην δραχμή:

Αν επιστρέψουμε στη Δραχμή θα έχουμε εκατομμύρια ανέργους και θα κλείσουν οι επιχειρήσεις! Τι λες τώρα;! Συμβαίνει ήδη;! Έχουμε κοντά 2.000,000 ανέργους και μεταναστεύουν και στη Βουλγαρία οι επιχειρήσεις!

Αν επιστρέψουμε στη Δραχμή θα φύγουν οι νέοι μας μετανάστες! Τι λες τώρα;! Συμβαίνει ήδη;!

Αν επιστρέψουμε στη Δραχμή θα επιβληθούν capital controls! Τι λες τώρα;! Συμβαίνει ήδη;!

Αν επιστρέψουμε στη Δραχμή θα καταποντιστεί αρχικά το ΧΑΑ! Τι λες τώρα;! Συμβαίνει ήδη;! Οι μετοχές είναι πιο φθηνές κι από μία τσίχλα;

Αν επιστρέψουμε στη Δραχμή θα χάσουμε το ισχυρό νόμισμα που έχουμε στα χέρια μας! Τι λες τώρα;! Συμβαίνει ήδη;! Τα χέρια μας είναι άδεια και τα λεφτά στις τράπεζες κατασχεμένα;! (και έξι μήνες δίχως αύξηση του ποσού).

Αν επιστρέψουμε στη Δραχμή θα μας αγοράσουν bir para μπρε! Τι λες τώρα;! Συμβαίνει ήδη;!Υπάρχουν σπίτια που έχασαν το 50%-60% της αξίας τους; Υπάρχουν άλλα πάμφθηνα που κανείς δεν αγοράζει;!

Αν επιστρέψουμε στη Δραχμή με την υποτίμηση του νομίσματος εκεί που είχαμε πχ 20.000 ευρώ θα είναι αντίστοιχα 13.000,00! Τι λες τώρα;! Συμβαίνει ήδη;! Και μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς με το χαράτσι, τον ΕΝΦΙΑ, το ΦΠΑ, την υπερφορολόγηση μέχρι να περάσουμε σε χρέος όσοι δεν έχουμε;! Ακόμη κινδυνεύουμε με κούρεμα;!

Αν επιστρέψουμε στη Δραχμή θα μας εγκαταλείψουν οι εταίροι στο προσφυγικό και θα ξεμείνουν εδώ πρόσφυγες και λαθρομετανάστες! Τι λες τώρα;! Συμβαίνει ήδη;!

Αν επιστρέψουμε στη Δραχμή θα είμαστε στο έλεος των τούρκων δίχως συμμάχους και τα σύνορά μας δε θα είναι πια τα σύνορα της Ενωμένης Ευρώπης! Τι λες τώρα;! Συμβαίνει ήδη εδώ και δεκαετίες;!

Αν επιστρέψουμε στη Δραχμή θα βγούμε από το κλαμπ των ισχυρών και δε μας υπολογίζει κανένας! Τι λες τώρα;! Συμβαίνει ήδη;!
πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

MAΣ ΕΔΕΣΑΝ ΧΕΡΟΠΟΔΑΡΑ: ΣΠΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ !

Η Ελλάδα βιώνει στιγμές παρόμοιες με αυτές της Μικρασιατικής Καταστροφής. Οι ξένοι ζήτησαν τα πάντα και οι δικοί μας τούς τα έδωσαν !

Αποτέλεσμα : Φτώχεια, χρέη, δάνεια, λουκέτα, διάλυση, μαρασμός,εγκατάλειψη και τώρα αμέτρητοι μετανάστες…Και βέβαια ο ανθρωπισμός υπαγορεύει να βοηθήσουμε αυτούς τουςανθρώπους.
Μία χώρα όμως υπό κατάρρευση μπορεί να αντέξει αυτό το βάρος ;
 
Η Ευρώπη μάς εγκατέλειψε για μία ακόμη φορά. Οι πολιτικοί μας θεωρούν το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα πταίσμα και σφυρίζουν αδιάφορα, βλέποντας την χώρα να απεθνικοποιείται,να αφελληνίζεται.

Οι δυστυχισμένοι αυτοί άνθρωποι δεν θα φύγουν, ήρθαν και θα μείνουν. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα τούς δεχθεί. Έκλεισαν ερμητικά τα σύνορά τους. Και τά ανοίγουν για να δεχθούν ελάχιστους, με το σταγονόμετρο, αφήνοντας την Ελλάδα να ψυχορραγεί κάτω από το βάρος τους.
 
Και εμείς οι “συνεπείς” Ευρωεταίροι που υπογράψαμε μνημόνια επί μνημονίων για να “σωθούμε” –όπως μας είπαν-, δοξάσαμε το ευρώ και την Μέρκελ, προσκυνήσαμε την ευρωπαϊκή οικογένεια και κοιμηθήκαμε ήσυχοι στην αγκαλιά της δήθεν ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, τώρα ανοίγουμε τα μάτια μας έντρομοι και βλέπουμε μπροστά μας με κεφαλαία γράμματα την ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ!

Ο Υπουργός της “αριστερής” κυβέρνησης, Νίκος Ξυδάκης, έφτασε στο άκρον άωτον της πρόκλησης. Οι μετανάστες, είπε, θα ωφελήσουν μακροπρόθεσμα την Ελλάδα γιατί το δημογραφικό είναι τεράστιο πρόβλημα. Με τις δηλώσεις του αυτές ο Ν. Ξυδάκης προσέβαλε βαρύτατα τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες που έχουν εγκαταληφθεί τελείως από το κράτος, προσέβαλε τα νέα ζευγάρια που είναι άνεργα και δεν τολμούν να τεκνοποιήσουν, προσέβαλε τα νέα παιδιά που δεν μπορούν να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια, λόγω της ανεργίας και της ανασφάλειας που ορθώνεται μπροστά τους. Και ο Ξυδάκης βρήκε τη λύση: μην ανησυχείτε, είπε, θα πληθύνουμε τους Έλληνες με ισλαμιστές !

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος κινήθηκε και ο γυναικολόγος Υπουργός Γ. Μουζάλας ο οποίος δήλωσε με… βαθιά επιστημονική γνώση ότι “είναι επιστημονική αλήθεια ότι το μεταναστευτικό ρεύμα θα μας σώσει δημογραφικά !!! ”.

Από την άλλη, ένα σοβαρό ερώτημα τίθεται: Αυτοί τα ατελείωτα καραβάνια γιατί καταφθάνουν ΜΟΝΟ στην Ελλάδα ;

Γιατί οι Μαροκινοί π.χ., οι οποίοι σημειωτέον δεν είναι πρόσφυγες, δενπάνε στην Ισπανία ; Δείτε λοιπόν το δημοσίευμα της Lifo, όπου η Δήμαρχος της Βαρκελώνης κάνει μία σοκαριστική καταγγελία για τους  πρόσφυγες-μετανάστες. Η πόλη είναι έτοιμη σε τεχνικό επίπεδο, όλες οι υπηρεσίες μας είναι έτοιμες και οι κάτοικοι περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες. Αλλά οι πρόσφυγες δεν φτάνουν”. 
 
Ποια είναι λοιπόν η σκοπιμότητα της Ευρώπης ; Να διαλύσει τελείως την Ελλάδα ; Ποια είναι η σκοτεινή συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας ;  Πως είναι δυνατόν να μην μπορούν να τραβήξουν το αυτί της Τουρκίας ώστε να σταματήσει αυτό το άθλιο παιχνίδι με την προώθηση μεταναστών ; Τι κάνει γι’ αυτό ο Έλληνας Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημ. Αβραμόπουλος ; Γιατί ο Τσίπρας, αντί να ανακαλέσει την πρέσβειρά μας στην Αυστρία, δεν ανακαλεί τον πρέσβη μας στην Τουρκία;


Πως είναι δυνατόν να μην μπορούν να τραβήξουν το αυτί της Τουρκίας ώστε να σταματήσει αυτό το άθλιο παιχνίδι με την προώθηση μεταναστών ; Τι κάνει γι’ αυτό ο Έλληνας Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημ. Αβραμόπουλος ; Γιατί ο Τσίπρας, αντί να ανακαλέσει την πρέσβειρά μας στην Αυστρία, δεν ανακαλεί τον πρέσβη μας στην Τουρκία,δείχνοντας την ενόχλησή του στους Τούρκους ; Τι κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί ; Σας θυμίζω ότι ο  
Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι στο θέμα τουμεταναστευτικού θα τηρήσει εθνική γραμμή, άρα θα ακολουθήσει τη γραμμή Τσίπρα. Και η Μέρκελ, στη συνάντηση που είχαν πριν δύο εβδομάδες, τον επαίνεσε λέγοντας του ότι είναι θετικό για τη χώρα που δεν ασκείται αντιπολίτευση στο ζήτημα αυτό !!
 
Στη δύσκολη και ύστατη αυτή στιγμή για τη χώρα και το Έθνοςμας, το iThesis θα καταθέσειτην πρότασή του.
 
Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2 εκατ. μετανάστες βρίσκονται στη χώρα (σχετικά με τον αριθμό αυτό, δείτε επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Προστασίας σου Πολίτη).
 
Αυτοί καθημερινά πρέπει να λαμβάνουν τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ρουχισμό, τέντες,κλινοσκεπάσματα, κλπ. κλπ.
 
Πρέπει να υπολογίσουμε ότι ο καθένας από αυτούς στοιχίζει στο ελληνικό κράτος, το λιγότερο, 30ευρώ ανά ημέρα, δηλαδή δαπανώνται κατά προσέγγιση 60 εκατ. ευρώ την ημέρα.
 
Αυτά αντιστοιχούν σε 1 δισ. 800 εκατ. τον μήνα.
 
Σε αυτά τα ποσά πρέπει να προστεθούν οι ζημιές που έχουμε υποστεί στις υποδομές μας, η ζημιά στην αγοραστική αξία των περιοχών όπου οι πρόσφυγες είναι εγκατεστημένοι κατά χιλιάδεςπ.χ. πλατεία Βικτωρίας-, η τεράστια ζημιά που υφιστάμεθα και θα υποστούμε σύντομα στον τουρισμό, η αστυνόμευση που πρέπει να ενισχυθεί με μερικές χιλιάδες αστυνομικούς για να τηρήσουν την τάξη και να αποφύγουμε τραγικές συνέπειες παραβατικότητας και εγκληματικότητας, ο φόβος που κατακλύζει τους Έλληνες για τους ανθρώπους αυτούς που έχουν διαφορετική πολιτισμική κουλτούρα και εύκολα μπορεί να επαναστατήσουν, η καθημερινή σχεδόν κατάληψη σιδηροδρομικών γραμμών, με δυσμενείς συνέπειες στο εμπόριο και την επιχειρηματικότητα, ο σοβαρός κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών κλπ. κλπ.
 
Αυτά θα διπλασιάσουν το κόστος, φτάνοντας το στα 4 δισ. ευρώ ανά μήνα.
 
Αν πραγματικά η Ευρώπη μάς συμπαρίσταται και δεν επιθυμεί να μάς διαλύσει ολοκληρωτικά και αν οι πολιτικοί μας επιθυμούν πράγματι την σωτηρία της πατρίδας, αυτά τα χρήματα πρέπει να καταβάλλονται μηνιαίως στην Ελλάδα ώστε να ξεκινήσει η ανασυγκρότηση της χώρας.
 
Η λύση αυτή αποτελεί ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της Ευρώπης. Αποτελεί ηθική υποχρέωση προς τον ελληνικό λαό που έδωσε τον εαυτό του, αίμα και θυσίες, και υπερασπίστηκε την ελευθερία της Ευρώπης σε δύο παγκόσμιους πολέμους. Ειδικότερα αποτελεί ηθική υποχρέωση της Γερμανίας που οφείλει στην Ελλάδα τις πολεμικές αποζημιώσεις του ΒΠαγκοσμίου Πολέμου
 
Μόνο έτσι υπάρχει μία αχτίδα σωτηρίας, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε ως κράτος και ως έθνος.
 
Διαφορετικά θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και θα μας παρασύρουν όλους, ακόμη κι αυτούς που νομίζουν ότι είναι άτρωτοι… 
 
 
12771983_1701709466736733_5911754922889991092_o
 
 
 
 
 
 
ΜΑΡΙΑ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!