EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016

Υποθαλάσσια Σαλαμίνας: Μετά από 10 χρόνια δημοπρατήθηκε νέο έργο παραχώρησης

Ψήφο εμπιστοσύνης θεωρούν τις 3 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για το νέο μεγάλο έργο της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Σαλαμίνας-Περάματος.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος στο ypodomes.com η συμμετοχή 3 από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες αλλά και η παρουσία της πολυεθνικής κατασκευαστικής VINCI δημιουργεί για πρώτη φορά μετά από χρόνια κλίμα αισιοδοξίας για την νέα μέρα στις υποδομές της χώρας.

Όπως αποκάλυψε χθες το ypodomes εκδήλωση ενδιαφέροντος είχαμε από τις METKA, ΤΕΡΝΑ, VINCI CONS-VINCI HIGH-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.

Η αγωνία που υπήρχε για το συγκεκριμένο έργο ήταν εμφανής καθώς όσο περνούσαν οι μέρες και δεν υπήρχε νέα παράταση, τόσο αυξανόταν η πίεση για την τύχη της δημοπράτησης.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το έργο εξήγγειλε για πρώτη φορά ο πρώην Υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης το 2012 και απο τότε είχε πάρει περισσότερες από 10 παρατάσεις καθώς είτε υπήρχε φόβος να βγει άγονος ο διαγωνισμός είτε υπήρχαν αιτήματα για παράταση της διαδικασίας.

Τώρα, το επόμενο χρονικό διάστημα θα αποκωδικοποιηθεί η αντίδραση του Δήμου Σαλαμίνας που σημειωτέον έχει κηρύξει δημοψήφισμα για τις 20 Μαρτίου ενώ θα κληθεί να συμμετάσχει στον Ανταγωνιστικό Διάλογο για τη διαμόρφωση του έργου.

Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περίπου μέχρι το τέλος του 2018 και από εκεί θα προκύψουν τόσο το τελικό φυσικό αντικείμενο του έργου όσο και οι περιβαλλοντικές αδειδοτήσεις και φυσικά ο οριστικός μειοδότης που θα αναλάβει την παραχώρηση για τα επόμενα 35 χρόνια.

Στα ενδιαφέροντα της χθεσινής ημέρας ήταν πως η δημοπράτησης της Υποθαλάσσιας Σαλαμίνας-Περάματος είναι η πρώτη που διεξάγεται με επιτυχία την τρέχουσα δεκαετία (!!) καθώς η απόπειρα του 2011 για το Αεροδρόμιο Καστελίου είχε χαρακτηριστεί ως φιάσκο.

Η τελευταία υπογραφή έργου παραχώρησης στο Υπουργείο Υποδομών μας γυρίζει στο μακρινό 2008 όταν είχε υπογραφεί (ως τελευταία από τις 5) η σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού.

Για το επόμενο διάστημα αναμένεται μία ολόκληρη γενιά νέων έργων παραχώηρησης που θα πλαισιώσει την Υποθαλάσσια Σαλαμίνα και περιλαμβάνει το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι, το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο και πιθανότατα την Υποθαλάσσια Λευκάδας.

Ερωτηματικό παραμένει πως θα προχωρήσουν τα σχεδιαζόμενα έργα του Πακέτου Γιούνκερ καθώς δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα αν θα είναι μέσω παραχώρησης ή μέσω ΣΔΙΤ.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ιόνια Οδός: Ο Αυτοκινητόδρομος με τις 4 Σήραγγες και τις 13 Γέφυρες

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία ένα μεγάλο τμήμα της Ιόνιας Οδού, το οποίο θα αποτελέσει ανάσα για την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία.

Πρόκειται για το τμήμα από τον Κουβαρά μέχρι την Αμφιλοχία, το οποίο θα παρακάμπτει και την Αμφιλοχία.

Ο δεύτερος χρονικός ορίζοντας τοποθετείται προς το τέλος του έτους και θα φέρει πλέον την Ιόνια κυριολεκτικά στην Ήπειρο, καθώς στην κυκλοφορία θα δοθεί το τμήμα από την Άρτα μέχρι τα Γιάννινα!

Σε έντεκα μήνες από τώρα, τον Μάρτιο του 2017, το σύνολο του κάθετου δυτικού άξονα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και να πάρει τη δική του θέση στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι της περιοχής.

Στο μήκος της Ιόνιας Οδού, κατασκευάζονται τέσσερις σήραγγες και πρόκειται για τις ακόλουθες:

– Σήραγγα Μακύνειας μήκους 542 μ στη Χ.Θ. 4+000

– Σήραγγα Κλόκοβας μήκους 2950 μ στη Χ.Θ. 6+380

– Σήραγγα Καλυδώνας μήκους 1200 μ στη Χ.Θ. 24+020

– Σήραγγα Αμπελιάς μήκους 900 μ στη Χ.Θ. 192+000

Δεκατρείς γέφυρες δεν είναι λίγες… Ξεχωρίζουν η γέφυρα στον Εύηνο, η γέφυρα στο Μενίδι, με μήκος άνω του μισού χιλιομέτρου, η περίφημη γέφυρα στην Κλεισούρα, που στις μελέτες της Ιόνιας Οδού ονομάζεται «Τσαγκαρόπουλου» και η γέφυρα Κρυφοβού.

Τα διόδια της Ιόνιας
Από τα Ιωάννινα μέχρι το Αντίρριο θα λειτουργήσουν τέσσερις σταθμοί διοδίων, το κόστος των οποίων προς το παρόν, είναι άγνωστο.

Δύο από τους τέσσερις θα βρίσκονται στην γεωγραφική ενότητα της Ηπείρου και οι υπόλοιποι στην Αιτωλοακαρνανία.

Σταθμοί διοδίων θα λειτουργούν στο Τέροβο, στο Κομπότι, στο Αγγελόκαστρο και στην Κλόκοβα.

Πέραν αυτών όμως θα λειτουργήσουν και δέκα πλευρικοί σταθμοί διοδίων. Κατασκευάζονται –διπλοί- στην Γαβρολίμνη, στον Ανισόπεδο Κόμβο Μεσολογγίου, στον Κουβαρά, στον Ανισόπεδο Κόμβο Άρτας, στον Ανισόπεδο Κόμβο Γοργόμυλου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ιόνια θα λειτουργήσουν πέντε σταθμοί εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών. Οι θέσεις που έχουν οριστεί είναι στον Ανισόπεδο Κόμβο Ευηνοχωρίου, στην Αμβρακία, στην Αμφιλοχία, στη Φιλιππιάδα και στο Επισκοπικό.

 
 
 
Πηγή: patratora.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο πολιτισμός μιας κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα παιδιά της

Πάνω από 370.000 ευρώ έχει διαθέσει τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος ΟΤΕ για υποδομές και ιατρικό εξοπλισμό περίθαλψης των παιδιών σε εννέα δημόσια ελληνικά νοσοκομεία. Πρόκειται για υποδομές που εξυπηρετούν τις ανάγκες περίπου 85.000 παιδιών κάθε χρόνο.


Σε συνεργασία με τον φορέα «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», ο Όμιλος ΟΤΕ συνέβαλλε στη δημιουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο «Καραμανδάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στις 19 Απριλίου. Με τη λειτουργία του ΤΕΠ, παρέχονται πρώτες βοήθειες στα παιδιά σε έναν ειδικά διαμορφωμένο και εξοπλισμένο χώρο, με σκοπό να μειωθεί ο κρίσιμος χρόνος μεταξύ τραυματισμού και θεραπείας. Αντίστοιχο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για παιδιά δημιουργήθηκε και λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στο «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.


Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Ο πολιτισμός μιας κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα παιδιά της. Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η υγεία των παιδιών και η διευκόλυνση του έργου των γιατρών που δίνουν καθημερινά μάχες, πρέπει να είναι προτεραιότητα. Σταθερά τα τελευταία χρόνια, στηρίξαμε δράσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά για την περίθαλψη των παιδιών μας σε εννέα δημόσια ελληνικά νοσοκομεία, διαθέτοντας περισσότερα από 370.000 ευρώ για υποδομές και εξοπλισμό. Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη φροντίδα που τους αξίζει.»

Ο Όμιλος ΟΤΕ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει συμβάλει στην ενίσχυση του Συστήματος Υγείας και με την προσφορά απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού σε μονάδες περίθαλψης παιδιών σε επιπλέον επτά νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Βάσει αναγκών, ο Όμιλος κάλυψε το κόστος προμήθειας ειδικών μηχανημάτων και άλλου εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου, στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς και στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου «ΠΑΓΝΗ».

Το παιδί και οι ανάγκες του είναι σταθερή προτεραιότητα του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ομίλου ΟΤΕ, ο οποίος έχει ενισχύσει, με πάνω από 6,5 εκατ. ευρώ τα τελευταία δεκαέξι χρόνια, κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες στήριξης ΜΚΟ και φορέων που φροντίζουν τα παιδιά, την υγεία τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εφοριακοί μπουμπούκια με καταθέσεις και ακίνητα σε Αθήνα-Κύπρο

Μετά την δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του πρώην επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών, με την κατηγορία ότι έπαιρνε «φακελάκια» κατά σύστημα, από τον εισαγγελέα Διαφθοράς Βορείου Ελλάδος Αχιλλέα Ζήση , πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ασκηθούν διώξεις και σε άλλους τέως και εν ενέργεια εφοριακούς.
 
Πληροφορίες του mononews (ρεπορτάζ Δανάη Στρατή) αναφέρουν ότι η Εισαγγελία συγκεντρώνει νέα στοιχεία καθώς διαπιστώθηκε ότι μαζί με τον εν λόγω επιθεωρητή Δ.Μ. (το όνομα του είναι στην διάθεση του mononews.gr) δρούσαν τουλάχιστον 10 συνάδελφοι του.  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει ζητηθεί το άνοιγμα λογαριασμών των εφοριακών αυτών που έχουν μεγάλη περιουσία στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι ο Δ.Μ κατηγορείται ότι χρηματιζόταν προκειμένου να καλύπτει παραβάσεις επιχειρηματιών και να προχωρεί σε γενναίο «κούρεμα» των προστίμων που επιβάλλονταν. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαρύτατα κακουργήματα και το επόμενο διάστημα θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον ειδικού ανακριτή. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι εφοριακοί όπως και ο επιθεωρητής (που κατά το παρελθόν προΐστατο του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΠΕΚ) Θεσσαλονίκης,) δρούσαν γεωγραφικά σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Εναντίον των εφοριακών έχουν κατατεθεί μηνύσεις από επιχειρηματίες.

Ο τέως επιθεωρητής 

Μπορεί ο ίδιος ο Δ.Μ. να είναι πια συνταξιούχος αλλα για μία περίπου 10ετία, αρχής γενομένης από το 2003, σύμφωνα με το κατηγορητήριο εκβίαζε Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, ζητώντας διάφορα χρηματικά ποσά, προκειμένου να τύχουν ευνοϊκών φορολογικών ελέγχων, ή στην περίπτωση που είχε προηγηθεί η επιβολή προστίμων, να μεσολαβήσει για τη μείωσή τους. Η «ταρίφα» του ξεκινούσε από 10.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι ανάλογα με την περίπτωση ξεπερνούσε και τις 20.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της έρευνας των «αδιάφθορων» του υπουργείου Οικονομικών, η οποία προκλήθηκε ύστερα από σχετική καταγγελία, κατέθεσαν τουλάχιστον 20 επιχειρηματίες, ισχυριζόμενοι ότι έπεσαν θύματά του, ενώ υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ο αριθμός των θυμάτων κυμαίνεται μεταξύ 40-50.
Παράλληλα, έγινε άρση του τραπεζικού του απορρήτου και βρέθηκαν καταθέσεις μεγαλύτερες του μισού εκατομμυρίου ευρώ, που δεν δικαιολογούνται με βάση τις νόμιμες αποδοχές του, ενώ προέκυψε ότι ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης ακινήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Η έρευνα «έδειξε» ακόμη, ότι εμπλέκεται σε εταιρία με έδρα τη Μεγαλόνησο, νόμιμος ιδιοκτήτης της οποίας φαίνεται συγγενικό του πρόσωπο.

Παλαιότερο δημοσίευμα 

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης,αντιεισαγγελέας εφετών Αχιλλέας Ζήσης πήρε στα χέρια του το φάκελο των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ, για μια παλαιά υπόθεση του 2001. Προ μηνών είχε παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί γιατί δεν έγινε καταλογισμός της οικονομικής ζημιάς σε καταδικασθέντες εφοριακούς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις το ελληνικό δημόσιο.

Ο κ. Ζήσης ζητούσε να διακριβωθεί ποιοι ευθύνονται για τον μη καταλογισμό των αναλογούντων  χρηματικών ποσών κι αν στοιχειοθετείται εις βάρος τους το αδίκημα της απιστίας κατά του δημοσίου. Την έρευνα χειρίζεται η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Ιωάννα Ζωγράφου ενώ σε πταισματοδίκη αναμένεται να καταθέσουν ανωμοτί  όλοι οι εμπλεκόμενοι, προϊστάμενοι ΔΟΥ ,εφοριακοί υπάλληλοι, κ.α.

Κατά την εκδίκαση μιας από τις υποθέσεις παράνομης επιστροφής ΦΠΑ, πρόεδρος Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης διαπίστωσε ότι στις παρεπόμενες ποινές δεν είχε γίνει καταλογισμός της ζημιάς στον κάθε έναν από τους κατηγορουμένους. Σύμφωνα με δικαστική πηγή, τη διαδικασία έπρεπε να κινήσουν οι  κατά τόπους εφορίες, που ζημιώθηκαν από τους επίορκους υπαλλήλους τους, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει  στις περισσότερες των περιπτώσεων. Κάποιες υποθέσεις κινδυνεύουν με παραγραφή λόγω 20ετίας.

Το σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ αποκαλύφθηκε, το 2001, ύστερα από τυχαίο έλεγχο του ΣΔΟΕ σε εταιρία της Θεσσαλονίκης που αποδείχτηκε ότι παρουσίαζε εικονικές εξαγωγές, εισπράττοντας παράνομα την επιστροφή  ΦΠΑ. Όπως προέκυψε, δεκάδες άλλες επιχειρήσεις ακολουθούσαν την ίδια πρακτική αρπάζοντας δημόσιο χρήμα σε συνεργασία με εφοριακούς. Αυτές οι υποθέσεις συνεχίζουν να απασχολούν ,μέχρι σήμερα, τα δικαστήρια ενώ κάποιοι απ’ τους κατηγορούμενους κατέληξαν στη φυλακή.

Η συνολική ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το μεγαλόπνοο σχέδιο των 15χλμ του Μετρό στο Σύδνευ (video)

 Το μεγαλόπνοο σχέδιο των 15χλμ του Μετρό στο Σύδνευ   
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πώς οι κερδοσκόποι χρεοκοπούν κράτη και πτωχεύουν κοινωνίες

Η ομιλία του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη στην παρουσίαση του νέου βιβλλιου του με τίτλο: “Χρυσές Τουλίπες”: Πώς οι κερδοσκόποι χρεοκοπούν κράτη και πτωχεύουν κοινωνίες: Το βιβλίο αρχίζει και τελειώνει με τη ρήση του Αμερικανού Προέδρου Franklin Roosevelt, ο οποίος απευθυνόμενος στον λαό του είπε το 1932 ότι «το μόνο πράγμα που έχουμε να φοβηθούμε είναι ο ίδιος ο φόβος».
 
Ο Πρόεδρος Roosevelt δε δίστασε να συγκρουστεί με τους κάθε είδους κερδοσκόπους και τραπεζίτες εκείνης της εποχής, της εποχής της Μεγάλης Κρίσης του 1929-1933, προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντα της κοινωνίας και ιδιαίτερα των αδύναμων και των φτωχών.
Οι πρωτοβουλίες του πρόσφεραν τέσσερις δεκαετίες σταθερότητας στις ΗΠΑ. Σήμερα, μετά από τόσες χρηματοπιστωτικές κρίσεις που έπληξαν τον κόσμο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να αυτοπροστατευτεί από τις αυθαιρεσίες των χρηματοπιστωτικών αγορών και τους κερδοσκόπους, ώστε να αποφευχθεί μια νέα τραγικότερη και σοβαρότερη χρηματοπιστωτική κρίση. Είναι βέβαιο ότι οι αγορές αυτές απέκτησαν με την παγκοσμιοποίηση τοξικά και επικίνδυνα εργαλεία – όπλα που αποδείχτηκε ότι μπορούν να προκαλέσουν την κατάρρευση του παγκόσμιου οικοδομήματος. Ταυτόχρονα όμως προκαλούν και άμεση ανθρώπινη δυστυχία, φτώχεια, ανεργία, κοινωνική μιζέρια, ενώ οι κερδοσκόποι μένουν στο απυρόβλητο και συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, προετοιμάζοντας τη δημιουργία των επόμενων χρηματοπιστωτικών φουσκών και κρίσεων. Η αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι κερδοσκόποι διαρκούν δεκαετίες.
 
Σήμερα και πάλι η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να περιέλθει σε μια νέα σοβαρή κρίση, παρά το γεγονός ότι έχει πληγεί ήδη σοβαρά από τις δύο πρόσφατες κρίσεις του 2007-2008 και του 2010. Για την αντιμετώπιση των κρίσεων αυτών απαιτήθηκε η παροχή τεράστιας νομισματικής ρευστότητας, που απειλεί να δημιουργήσει νέα αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Για να συγκρατηθεί και να ελεγχθεί αυτή η ρευστότητα, που με βεβαιότητα έχει δημιουργήσει νέες φούσκες οι οποίες μπορεί να εκραγούν ανά πάσα στιγμή, οι ΗΠΑ άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια, με αποτέλεσμα να προκαλείται η φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες χώρες και να αποσταθεροποιούνται τα χρηματιστήρια και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, προσφέροντας έτσι νέες ευκαιρίες στους κερδοσκόπους να πλουτίσουν και να προκαλέσουν νέες χρηματοπιστωτικές κρίσεις. Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και έχει προκαλέσει σημαντική μείωση των συναλλαγματικών εισπράξεων των χωρών παραγωγής πετρελαίου, ενώ πολλές επιχειρήσεις του κλάδου αυτού και της ενέργειας γενικότερα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους προς τις τράπεζες.
 
Με τη σειρά τους, οι τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση σε ασφάλιστρα κινδύνου στον ενεργειακό τομέα και αν αναγκαστούν να προβούν στην πληρωμή ασφαλιστικών αποζημιώσεων στους δικαιούχους των ασφαλειών κινδύνου, ενδέχεται να απειληθούν με πτώχευση. Λόγω της αλληλεξάρτησης μεταξύ τραπεζών, η πτώχευση μιας τράπεζας μπορεί να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες σε μια αλυσίδα πτωχεύσεων που μπορεί να προκαλέσει μια νέα παγκόσμια συστημική κρίση. Οι πρωτοβουλίες της διεθνούς κοινότητας να τεθούν νέοι, ενισχυμένοι και αποτελεσματικότεροι κανόνες ελέγχου και λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών μετά το 2007 δε φαίνεται να μπορούν να αποτρέψουν νέες, σοβαρότερες και τραγικότερες κρίσεις. Για μία ακόμα φορά το βασικό ερώτημα παραμένει αν η παγκόσμια πολιτική ελίτ θα συνεχίσει να διαχειρίζεται κατασταλτικά τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις, να κερδίζει χρόνο ώστε να ξεχαστούν οι κοινωνικές παράπλευρες καταστροφές που προκάλεσαν οι κρίσεις αυτές, να εκτονωθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις και να αποφευχθούν οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του συστήματος που θα ανατρέψουν τέτοιες κρίσεις στο μέλλον.
 
Δυστυχώς, η μέχρι τώρα ιστορική εμπειρία, που αναλύεται στο βιβλίο αυτό, κατέδειξε ότι τα ισχυρότερα κερδοσκοπικά και τραπεζικά συμφέροντα, που έχουν πλέον ενισχυθεί από την παγκοσμιοποίηση και έχουν αποδυναμώσει τις εθνικές κυβερνήσεις, πετυχαίνουν να επιβάλουν και να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα σε βάρος των αδύναμων στρωμάτων. Ορισμένα ιστορικά παραδείγματα μπορεί να διαφωτίσουν τον ρόλο των κερδοσκόπων και των τραπεζών στη δημιουργία φουσκών και χρηματοπιστωτικών κρίσεων.
Να θυμηθούμε σύντομα τα εξής:
 
(1) Τον ρόλο των πρώτων μεσαζόντων – ανθοπωλών στη δημιουργία της φούσκας της τουλίπας το 1636-1637, που οδήγησε με μια γενικευμένη κρίση.
 
(2) Τη δημιουργική κερδοσκοπία του Σκοτσέζου τραπεζίτη Law, που μαζί με τη διαπλοκή χρηματιστών και πολιτικών δημιούργησαν μια επικίνδυνη φούσκα το 1715 στη Γαλλία. Ο Law εξορίστηκε, ενώ η περιουσία του δεσμεύτηκε.
 
(3) Τις κερδοσκοπικές δραστηριότητες των τραπεζιτών αδελφών Heize που προκάλεσαν τον πανικό του 1907 στις ΗΠΑ.
 
(4) Την αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων, τη διαπλοκή μεταξύ πολιτικών, τραπεζιτών και χρηματιστών, τις αθέμιτες πρακτικές, την αισχροκέρδεια και τις απάτες, που διευκόλυναν την κερδοσκοπία, η οποία δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να διογκωθεί και να σκάσει η χρηματοπιστωτική φούσκα το 1929.
 
Χρειάστηκε η δυναμική παρέμβαση του Προέδρου F. Roosevelt για να αντιμετωπιστούν οι κερδοσκόποι τραπεζίτες και να απαγορευτεί με το Glass – Steagall Act στις τράπεζες να κερδοσκοπούν με χρήματα των καταθετών τους.
 
Η ανατροπή αυτού του πλαισίου από έναν άλλο δημοκρατικό Πρόεδρο (το 1999), τον Clinton, έστω και αν ο ίδιος στη συνέχεια το μετάνιωσε, άνοιξε τον δρόμο, μαζί με την παγκοσμιοποίηση, σε νέες χρηματοπιστωτικές περιπέτειες.
 
Παράλληλα, οι κερδοσκόποι και οι τραπεζίτες συνεχίζουν να αγωνίζονται με επιτυχία, μέσω των πολιτικών τους διασυνδέσεων, για την ανατροπή κάθε προοπτικής επαναφοράς ενός ρυθμιστικού πλαισίου τύπου Glass – Steagall Act, ώστε να συνεχίσουν ανενόχλητα την κερδοσκοπική δραστηριότητά τους, που τους αποφέρει τεράστια κέρδη. Αντίθετα, με την παγκοσμιοποίηση και την καθιέρωση νεοφιλελεύθερων πολιτικών συνεχίστηκε το ξήλωμα του ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου, κάτι που ενθάρρυνε τις αθέμιτες πρακτικές, τη χειραγώγηση μετοχών, οδηγώντας στις κρίσεις της παγκοσμιοποίησης, όπως εκείνες της Ιαπωνίας το 1990, του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος το 1992-1993, του Μεξικού το 1994, των χωρών της Ν.Α. Ασίας το 1997-1998, της Ρωσίας το 1998, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Νέας Οικονομίας το 2001, των δομημένων ομολόγων subprimes το 2007 και της Ευρωφούσκας το 2009.
 
Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις αποτελούν σαφέστατα μια κατάρα για τις κοινωνίες. Ταυτόχρονα όμως είναι ευκαιρίες για την ανασύνταξή τους, ώστε να διεκδικήσουν και να πετύχουν, κάτω από την πίεση της ύφεσης, της ανεργίας και της φτωχοποίησής τους, μια καλύτερη προστασία από τους κερδοσκόπους και τους τραπεζίτες, καθώς και από τις πολιτικές τους, που θα έπρεπε να φροντίζουν περισσότερο τα συμφέροντα της κοινωνίας και όχι εκείνα της οικονομικής ελίτ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της οικονομίας. Αποτελούν το αιμοδοτικό σύστημα της οικονομίας. Πρέπει λοιπόν να λειτουργούν με βάση το όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα.
 
Η επαναρρύθμιση ενός νέου κανονιστικού πλαισίου μπορεί να τις επαναφέρει σ’ έναν ορθολογικό τρόπο λειτουργίας. Οι ελεγκτικές αρχές οφείλουν να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα το ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο, χωρίς διακρίσεις, εκπτώσεις και πολιτικές πιέσεις των οικονομικών ελίτ. Η χρηματοπιστωτική σφαίρα διογκώθηκε δραματικά στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της απελευθέρωσης των αγορών. Έχει αποσυνδεθεί από τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Έτσι όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των πόρων που διαχειρίζονται οι αγορές αυτές κατευθύνονται σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες που αφορούν συναλλαγματικές ισοτιμίες, προθεσμιακές αγοραπωλησίες πρώτων υλών, τροφίμων, παράγωγα προϊόντων κ.ά.
 
Για παράδειγμα, ενώ το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ διαμορφώνεται σήμερα στα 75-80 τρισ. δολάρια, οι παγκόσμιες ημερήσιες συναλλαγές σε συνάλλαγμα φτάνουν τα 5 τρισ. (έναντι 500 δισ. το 1992), η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση τα 57 τρισ. (έναντι 9 τρισ. το 1990), η παγκόσμια αγορά ομολόγων τα 100 τρισ. (18 δισ. το 1990), η αγορά παραγώγων (ασφαλίσεις έναντι μελλοντικού ρίσκου) 630 τρισ. (0 το 1990). Παράλληλα, εμφανίστηκαν στις χρηματοπιστωτικές αγορές νέοι παίκτες στο πλαίσιο της σκιώδους τραπεζικής, όπως τα Κερδοσκοπικά Επενδυτικά Ταμεία, που διαχειρίζονται 2,0-3,0 τρισ. τον χρόνο έναντι 30 δισ. το 1990 και δεν ελέγχονται από το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο. Η ανάγκη διοχέτευσης των πόρων των χρηματοπιστωτικών αγορών στην οικονομία γενικότερα διευκόλυνε επίσης τον υπέρμετρο δανεισμό κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που κινδυνεύει να μετατραπεί σε φούσκες.

Για παράδειγμα τα δάνεια των τραπεζών ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν ως εξής: Από 97% το 1980 σε 193% το 2011 στις ΗΠΑ. Από 27% το 1980 σε 188% το 2011 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από 76% το 1980 σε 105% το 2011 στη Γερμανία. Από 33% το 1980 σε 122% το 2011 στην Ιταλία. Η ελλιπής φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών αγορών συμβάλλει στη διόγκωσή τους. Ταυτόχρονα, το δημόσιο χρέος των κρατών διογκώνεται ως αποτέλεσμα και της ανάγκης στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος που προκάλεσε τις κρίσεις. Έτσι, για παράδειγμα, το χρέος αυτό αυξήθηκε ως εξής: Από 129% το 2009 σε 179% το 2013 στην Ελλάδα. Από 36% το 2009 σε 118% το 2013 στην Ισπανία. Από 66% το 2009 σε 95% το 2013 στην Ευρωζώνη. Από 60,2% σε 106% το 2013 στις ΗΠΑ. Από 40,6% σε 89% το 2013 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από 155% σε 245% το 2013 στην Ιαπωνία. Θα απαιτηθούν δεκαετίες για να αποπληρωθούν τα χρέη αυτά, ακόμα και αν πετύχουν οι χώρες αυτές υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Προς το παρόν όμως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε φάση χαμηλής ανάπτυξης και το βέβαιο είναι ότι θα συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Άρα, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα αυτό σε ευρωπαϊκό ή/και παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να αποφευχθούν νέες περιπέτειες ή/και διάλυση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος και της Ευρωζώνης.

Το ίδιο πρέπει να γίνει και με το υψηλό ιδιωτικό χρέος, χωρίς όμως να αποτελέσει αυτό μια νέα ευκαιρία για τους κερδοσκόπους να εκμεταλλευτούν τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα δανειοληπτών. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν με ένα νέο γενναίο πρόγραμμα ανάταξης της παγκόσμιας οικονομίας, τόσο σε διεθνές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Η Ευρώπη σήμερα προωθεί μια μονοσήμαντη πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας, που τροφοδοτεί τη στασιμότητα, τη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, την αύξηση του δημόσιου χρέους κ.ά. Η συνοχή της ζώνης του ευρώ απειλείται. Σε συνδυασμό με την υποχώρηση του ευρωπαϊκού οράματος για αλληλεγγύη και κοινωνική προστασία, προς όφελος της επανεθνικοποίησης των κοινοτικών πολιτικών, η συνοχή ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος κινδυνεύει. Ο κίνδυνος του Brexit είναι ορατός. Η Ευρώπη χρειάζεται σήμερα έναν νέο οδικό χάρτη.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί ο ομοσπονδιακός χαρακτήρας της Ευρωζώνης με την προώθηση μιας οικονομικής κυβέρνησης, ενός ενισχυμένου κοινοτικού προϋπολογισμού, την αμοιβαιοποίηση του χρέους των κρατών μελών, τη δημιουργία ενός ταμείου ασφάλισης ανέργων κ.ά. Σε διαφορετική περίπτωση η ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία θα διολισθαίνουν όλο και περισσότερο στη στασιμότητα και την ανεργία, κυρίως των νέων.
 
Το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικό αποκλεισμό θα συνεχίσει να αυξάνεται. Το κοινωνικό μοντέλο της ΕΕ θα αποσυνδεθεί από τις ανάγκες της κοινωνίας. Η χώρα μας έχει υποστεί τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ζημιά. Καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει πληγεί τόσο πολύ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την κρίση της Ευρωφούσκας του 2009-2010. Θα απαιτηθούν μακροχρόνιες προσπάθειες για να αναταχθεί η οικονομία και η κοινωνία μας. Αλλά δεν πρέπει πια να φοβόμαστε τον φόβο. Πρέπει να προχωρήσουμε, να διαρθρώσουμε τα λάθη που μας οδήγησαν στην καταστροφή, να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, να διανοίξουμε νέους ορίζοντες στους νέους μας, ώστε να παραμείνουν στη χώρα τους. Αυτοί αποτελούν τη μόνη ορατή εγγύηση ότι η χώρα μας μπορεί να ξαναβρεί τον δρόμο της και να ισχυροποιηθεί τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σταματά η παραγωγή του Xbox 360

Μία δεκαετία είναι διάστημα πολύ μεγάλο με οποιαδήποτε μέτρα και σταθμά - όμως για τον κόσμο της τεχνολογίας και της ηλεκτρονικής διασκέδασης δεν είναι απλώς "κάποια χρόνια", είναι... εποχή ολόκληρη. Και ακριβώς μια τέτοια εποχή τελειώνει σήμερα, καθώς η Microsoft ανακοίνωσε την παύση παραγωγής του Xbox 360, "συνταξιοδοτώντας το" και επίσημα λίγους μήνες μετά τα δέκατα "γενέθλιά του" τον περασμένο Νοέμβριο. Με αυτόν τον τρόπο "κλείνει" ο σημαντικότερος κύκλος της παρουσίας του αμερικανικού κολοσσού στον χώρο του gaming και ένας από αυτούς που διαμόρφωσαν την σημερινή εικόνα της αγοράς.

Δεν δίνει, τουλάχιστον, την εντύπωση της "ευθανασίας", όπως αυτής που κάνει η Nintendo πρόωρα κι αδίστακτα στα δικά της συστήματα: το Xbox 360 διέγραψε μια αληθινά "γεμάτη", πλήρη πορεία και φεύγει όχι μόνο "με το κεφάλι ψηλά", αλλά και μία εγκατεστημένη βάση 85 εκ. συστημάτων. Αυτή θα αποφέρει στην Microsoft έσοδα για καιρό μετά από την ημέρα που θα πουληθεί και το τελευταίο.Το Xbox 360 μπορεί να επικαλεστεί μία σειρά από στοιχεία που αυτό εισήγαγε στα σύγχρονα games και σήμερα θεωρούνται λίγο έως πολύ καθιερωμένα. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται τα Achievements, το έξτρα περιεχόμενο DLC για τίτλους μετά την κυκλοφορία τους, η χρήση μουσικής του παίκτη σε games και οι συνεργατικές επιλογές παιχνιδιού μέσω Internet.

Όχι τυχαία, πολλά από αυτά συνδέονται άμεσα με το Xbox Live, την Δικτυακή υπηρεσία που είχε μεν ξεκινήσει στο αρχικό Xbox αλλά στο Xbox 360 ωρίμασε, επεκτάθηκε και "έθεσε τον πήχυ" τόσο για το PlayStation Network όσο και για οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη προσπάθεια. Στο Xbox 360, άλλωστε, φιλοξενήθηκαν και μερικά από τα πλέον χαρακτηριστικά games της περασμένης "γενιάς" συστημάτων οικιακής ψυχαγωγίας, καθώς και ορισμένες από τα πρώτες αληθινά ΑΑΑ παραγωγές ανεξάρτητων δημιουργών (indie games). Δικαίως η Microsoft είναι υπερήφανη για το σύστημα αυτό: ήταν το Xbox 360 αυτό που καθιέρωσε το όνομα των Xbox στην αγορά.Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, πως δεν υπήρξαν και σελίδες με μελανά χρώματα στο "λεύκωμα" της διαδρομής του Xbox 360. Το περίφημο κατασκευαστικό πρόβλημα του Red Ring of Death, που οφειλόταν στις κακής ποιότητας κολλήσεις του υποσυστήματος γραφικών του Xbox 360, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία των καταναλωτικών ηλεκτρονικών: αν οποιοσδήποτε άλλος κατασκευαστής είχε ποσοστό επιστροφής "καμμένων" συσκευών που άγγιξε τουλάχιστον το 50%, δεν θα είχε ποτέ επανέλθει στην σχετική αγορά με αξιώσεις. Η Microsoft απορρόφησε μεν το κόστος αντικατάστασης όλων αυτών των ελαττωματικών Xbox 360, και τα επόμενα μοντέλα αντιμετώπισαν το πρόβλημα επιτυχώς, είναι πολλά εκατομμύρια ωστόσο οι gamers που δεν το έχουν ακόμη ξεχάσει, αν το ξεχάσουν φυσικά ποτέ.

Το Xbox 360 είναι πολύ πιθανό, δε, να "περάσει στην Ιστορία" ως το τελευταίο καταναλωτικό προϊόν του είδους του με τόσο μεγάλη διαδρομή χρονικά. Τα 10 χρόνια ενεργής παρουσίας στην αγορά είναι διάστημα που μόνο το PS2 και το PSone είχαν επιτύχει στο παρελθόν και, με τα δεδομένα της αγοράς όπως διαμορφώνονται την τελευταία τριετία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κανένα άλλο σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης δεν θα επαναλάβει (αν εξαιρέσει κανείς το PS3 που ίσως "κλείσει" επίσης 10 χρόνια το 2017). Αναφορές για το μέχρι στιγμής φημολογούμενο "PS4K" - που σε βάθος χρόνου ενδέχεται ν' αντικαταστήσει το PS4 - έχουμε ήδη κάνει ξανά και ξανά και ξανά, τα Wii και WiiU ήταν "φωτοβολίδες" στην ουσία, ενώ το Xbox One δεν υπάρχει περίπτωση να "αντέξει" δεκαετία (ειδικά με πωλήσεις μόλις 20 εκ. συστημάτων στην πρώτη τριετία). Όχι. Το Xbox 360 ήταν μάλλον ο... "τελευταίος δεινόσαυρος" και, ως τέτοιος, σημαντικός.


Βάσει της επίσημης ανακοίνωσης που εξέδωσε η Microsoft πάντως - ο Phil Spencer κάνει λόγο για "ρεαλιστικά ζητήματα σχετικά με την μαζική παραγωγή του Xbox 360" - δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί... "γιατί τώρα;" και η απάντηση να κινηθεί αναπόφευκτα προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ίσως η φημολογία και για ένα Xbox One "1.5", α λα "PS4K" με καλύτερα υποσυστήματα αλλά πλήρως συμβατά με τα αντίστοιχα του αρχικού, να έχει βάση και η Microsoft να μην επιθυμεί την εμπλοκή στην παραγωγή τριών διαφορετικών συστημάτων. Θα είχε νόημα κάτι τέτοιο από πολλές απόψεις για την αμερικανική εταιρεία, τόσο στρατηγικά, όσο και εμπορικά. Η έκθεση της Ε3 2016 βρίσκεται πια λιγότερο από δύο μήνες μακριά, οπότε έχουμε την υποψία πως δεν θα αργήσουμε να μάθουμε. Έως τότε... so long, Xbox 360, and thanks for all the games. Αν μη τί άλλο.


πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βόμβα για το Ασφαλιστικό από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Τέσσερα είναι τα κύρια σημεία, πάνω στα οποία βασίζεται η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας του Σχεδίου Νόμου για το Ασφαλιστικό, όπου καταγράφεται χωρίς όμως να κρίνονται και οι εξαιρέσεις βουλευτών, αιρετών οργάνων των ΟΤΑ και άλλων υπό προϋποθέσεις.
AdTech Ad

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας, Μιχ. Ζυμής, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής σημεία:

1. δεν έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες, προκειμένου να φανεί η βιωσιμότητα του επίμαχου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: "Δεν συνάγεται ότι έχουν συνταχθεί και ληφθεί υπόψη αναλογιστικές μελέτες, ώστε να μπορεί να τεκμηριωθεί ότι το πλέγμα των διατάξεων αυτών και οι απονεμόμενες εφεξής παροχές, σε συνδυασμό με τα επιβαλλόμενα στους ασφαλισμένους βάρη θα λειτουργήσει μελλοντικά επ’ ωφελεία των συνταξιούχων και θα επιφέρει, έστω και μακροπρόθεσμα, μία δίκαιη εξισορρόπηση του ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος (βιωσιμότητα συνταξιοδοτικού συστήματος) με τον νυν επιχειρούμενο περιορισμό των δικαιωμάτων και των νομίμων προσδοκιών τους, ούτε και αιτιολογείται η αδυναμία θεσμοθέτησης ηπιότερων εναλλακτικών μέτρων για την κατηγορία των συνταξιούχων που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος σχεδίου νόμου και να εξετασθεί η συνολική επιβάρυνσή της από τα διαδοχικώς θεσπιζόμενα σε βάρος της μέτρα (άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος)"
2. δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι και λοιποί υπάλληλοι δεν δύναται να ανήκουν στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό.

Κατά τη γνωμοδότηση: "Η υπαγωγή με νόμο σε ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών με τους λοιπούς εργαζόμενους δεν συνάδει με τη θέση που το ισχύον Σύνταγμα επιφυλάσσει σ’ αυτούς, δεδομένου ότι αυτή συνιστά συνταγματικό κεκτημένο, η ανατροπή του οποίου απαιτεί αναθεώρηση των σχετικών συνταγματικών διατάξεων. Περαιτέρω, η ρύθμιση αυτή θέτει ζήτημα αντίθεσης στην αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης που απορρέει από το κράτος δικαίου, δοθέντος ότι η υπαγωγή των εργαζομένων στο σύστημα κοινωνικής ή επαγγελματικής ασφάλισης αποτελεί ουσιώδη παράγοντα που εκτιμάται κατά την επιλογή του επαγγέλματος. Ενόψει αυτών, το υπό εξέταση σχέδιο νόμου, εφόσον στηρίζεται στην ενιαία ασφαλιστική αντιμετώπιση προσώπων που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να υπαχθούν στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο σύνολό του, καθόσον ανατρέπεται το νομοθετικό του θεμέλιο".
3. αυξήσεις συντάξεων δεν μπορούν να γίνουν με υπουργική απόφαση, αλλά με Νόμο.

Όπως εξηγεί ο Μιχ. Ζύμης, "Εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να ρυθμίσουν με κοινή απόφασή τους κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των προεκτεθεισών διατάξεων. Επισημαίνεται ότι η νομιμότητα της εν λόγω εξουσιοδοτικής διάταξης έχει ως όριο τις διατάξεις των άρθρων 73 παρ. 2 και 80 του Συντάγματος, σύμφωνα με τις οποίες οι προϋποθέσεις για την απονομή ή την αύξηση των συντάξεων πρέπει να καθορίζεται με νόμο και όχι με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης ύστερα από νομοθετική εξουσιοδότηση (πρβλ. ΕΣ Ολομ. Πρακτικά της 5ης Ειδικής Συνεδρίασης της 30ης Ιουνίου 2010)".
4. η εξαίρεση ασφαλισμένων από την κατώτερη σύνταξη των 384 ευρώ, όπως διατυπώνεται στο επίμαχο Σχέδιο Νόμου, εγείρει ζητημα συνταγματικότητας.

Ειδικότερα, "σχετικά με την εξαίρεση ασφαλισμένων από τις διατάξεις περί κατώτατης σύνταξης, η εν λόγω διάταξη (παρ. 6) ενδέχεται να εγείρει ζήτημα παραβίασης του άρθρου 2 παρ. 1 του Συντάγματος».

Παράλληλα, στη γνωμοδότηση επισημαίνονται και άλλα σημεία, τα οποία ενδέχεται να παραβιάζουν το Σύνταγμα, όπως ανάμεσα σε άλλα, είναι οι περικοπές κατά 60% της κύριας σύνταξης σε απασχολούμενους συνταξιούχους, αλλά και τα "αυθαίρετα", όπως χαρακτηρίζονται, κριτήρια για τον περιορισμό της σύνταξης του επιζώντος συζύγου,

Εξαιρέσεις βουλευτών

Τέλος, ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας αναφέρεται και στις εξαιρέσεις από το γενικό κανόνα που αφορούν ορισμένες κατηγορίες, όπως είναι, μεταξύ των άλλων, βουλευτές και αιρετά όργανα των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμίδας, συνταξιούχοι Εθνικής Αντίστασης ΟΓΑ, ανασφάλιστοι Αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης.

Παρατηρεί ότι αν και με το Νομοσχέδιο "επιδιώκεται ως γενικός κανόνας η λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης", υφίστανται οι συγκεκριμένες εξαιρέσεις, χωρίς όμως να θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει: "Εισάγεται εξαίρεση, για τους παθόντες από τρομοκρατική ενέργεια ή βίαιο συμβάν, όσους δικαιούνται πολεμική σύνταξη ή σύνταξη αναπήρου οπλίτη ειρηνικής περιόδου ή σύνταξη Εθνικής Αντίστασης ΟΓΑ ή ανασφάλιστου Αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης, λογοτέχνες – καλλιτέχνες που δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο, βουλευτές και αιρετά όργανα των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμίδας, όσους λαμβάνουν προσωπικές συντάξεις καθώς και όσους δικαιούνται σύνταξη αναπηρίας η οποία προήλθε εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης. Παρατηρείται ότι οι εν λόγω εξαιρέσεις εισάγονται παρά το γεγονός ότι με τις εισαγόμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται ως γενικός κανόνας η λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης βάσει ενιαίων κανόνων για όλους, χωρίς διακρίσεις (άρθρο 1 παρ. 3), για το σκοπό δε αυτό γίνεται προσπάθεια ενοποίησης πλήθους διαφορετικών περιπτώσεων (είναι χαρακτηριστική η αναφορά στην αιτιολογική έκθεση περί συντάξεων του ΙΚΑ, υπολογιζομένων με 930 διαφορετικούς τρόπους)".πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!