EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 24 Απριλίου 2016

«θα έχετε ένα ακόμα μνημόνιο, αλλά θα είναι σαν να μην έχετε ένα ακόμα μνημόνιο» !

Του Γιάννη Παντελάκη

Η κυβέρνηση εκνευρίστηκε. Και μέσω της εκπροσώπου της ή διαφόρων non paper που μοιράζει, μας πληροφορεί ότι αυτό που αποφασίστηκε στο Eurogroup δεν είναι ένα τέταρτο μνημόνιο. Αλλά, «ένας μηχανισμός εξισορρόπησης τυχόν αποκλίσεων που θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων». Μάλιστα, οι υπουργοί που κάποτε δαιμονοποιούσαν τον Ντάισελμπλουμ, τώρα τον επικαλούνται. Και αναφέρονται στις δηλώσεις του ότι «δεν πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο», αλλά για «ένα προληπτικό πακέτο μέτρων» .

Αυτό που αποφασίστηκε στο Άμστερνταμ, είναι κάτι πολύ σαφές ώστε να μην χωράει παρερμηνείες τις οποίες εκμεταλλεύονται διάφοροι για εσωτερική κατανάλωση. Θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός εξισορρόπησης αποκλίσεων ο οποίος θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων (από τώρα δηλαδή), και θα αφορά σ’ ένα πακέτο επιπλέον μέτρων 3,6 δις. ευρώ (2% του ΑΕΠ) τα οποία θα εφαρμόζονται σε κάθε απόκλιση. Πως ερμηνεύεται αυτό ; Ό,τι η κυβέρνηση συμφώνησε σ ένα νέο πακέτο επιπλέον μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν μόλις αποδειχτεί η αποτυχία των προηγούμενων (των 5,4 δις. του τρίτου μνημονίου). Αυτό, με βάση την λογική λέγεται νέο μνημόνιο. Αν θα εφαρμοστεί ή όχι, εξαρτάται από την επιτυχία του τρίτου μνημονίου. Με δεδομένο ότι κανένα μνημόνιο ως τώρα δεν πέτυχε τους στόχους του, αλλά και με επίσης δεδομένο ότι το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι θα πιάσουμε τους στόχους του τρίτου μνημονίου, κατανοεί κανείς εύκολα αν θα εφαρμοστεί ή όχι.

Η κυβέρνηση για λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης, δεν θέλει σε καμία περίπτωση αυτή η απόφαση να ονομαστεί «τέταρτο μνημόνιο». Και ο πολιτικός Νταϊσελμπλουμ δεν είχε λόγο να μην τις κάνει το χατίρι. Άλλωστε, πήρε αυτό που ήθελε. Την συγκατάθεση για επιπλέον μέτρα. Αυτό ήταν το κυρίαρχο ζητούμενο από την πλευρά των δανειστών. Να δουν την υπογραφή της Ελληνικής κυβέρνησης σε μια τέτοια απόφαση. Και ας μην την ονομάσει «τέταρτο μνημόνιο, αλλά όπως αυτή θέλει. Η υπόθεση μοιάζει με …προφητεία του Παΐσιου «θα έχετε ένα ακόμα μνημόνιο, αλλά θα είναι σαν να μην έχετε ένα ακόμα μνημόνιο» !

Όσο αστείο και αν ακούγεται, κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί και η κυβερνητική βούληση για το θέμα. Δεν θέλει σε καμία περίπτωση για επικοινωνιακούς λόγους να ονομάσει μνημόνιο μια δέσμη μέτρων που παραπέμπουν σε μνημόνιο. Και που στην ουσία, είναι μνημόνιο. Δεν θα άντεχε πολιτικά (ούτε μπροστά στην εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε στην κοινωνία), να παραδεχτεί αυτό που συμφώνησε. Νέα μέτρα, με νέες περικοπές συντάξεων, νέους φόρους κ.ο.κ. Θα είχε μεγάλο πρόβλημα να πάει στην Βουλή και μετά από το σκληρό πακέτο του τρίτου μνημονίου της, να υπάρχει διάχυτη η εντύπωση πως ψηφίζεται και ένα τέταρτο. Οι βουλευτές θα ψηφίζουν κάτι που θα το ονομάζουν «προληπτικό πακέτο», αλλά θα γνωρίζουν πως είναι μνημόνιο. Και όσοι από την κοινωνία αρνούνται να βλέπουν την πραγματικότητα, θα λένε το ίδιο…
πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η επικείμενη Παγκόσμια Κατάρρευση και η μεγάλη επιστροφή του χρυσού!

Ο χρυσός ανέκαθεν θεωρούνταν ως ένα ασφαλές καταφύγιο για πλούτο και έχει διαδραματίσει ρόλο «ασφάλειας» στα χαρτοφυλάκια.

«Ο χρυσός πάντα έπαιζε έναν ασφαλιστικό ρόλο στα χαρτοφυλάκια – ενάντια στην παγκόσμια καταστροφή, γεωπολιτική κατάρρευση, ή τον πληθωρισμό», τόνισε ο οικονομικός συγγραφέας Michael Brush στο MarketWatch.com.

Ο Αμερικανός εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι, αν και το κίτρινο μέταλλο ήταν «νεκρό» για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, «ξαφνικά έκανε μια καταπληκτική επιστροφή: Είναι ανεβασμένο κατά 50% αυτό το έτος».

Ο Brush σημειώνει ότι πλέον ο χρυσός θεωρείται ως ασφάλεια «ενάντια στην πιθανότητα ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα είναι σε θέση να χαλαρώσουν το σύνολο των χρεών τους, χωρίς να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα» και βλέπει ότι το πολύτιμο μέταλλο θα πάει υψηλότερα.

Ο James Rickards, δικηγόρος, συγγραφέας, οικονομολόγος και συντάκτης στο Strategic Intelligence, απηχεί τη στάση του Brush σε ανάλυσή του για την Telegraph.

Ενώ οι νομισματικές ελίτ επέμειναν για χρόνια ότι ο χρυσός ήταν εκτός μόδας, ένα «κυνήγι για το χρυσό έχει αρχίσει», γράφει.

«Για έναν αιώνα, οι ελίτ έχουν εργαστεί για την εξάλειψη του νομισματικού χρυσού, τόσο φυσικά όσο και ιδεολογικά», αναφέρει ο συγγραφέας, επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά» ξεκίνησαν το 1914, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας ήσυχα «αποθάρρυνε» την πραγματική μετατροπή της στερλίνας σε χρυσό.

Υπενθυμίζει ότι το 1933 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Franklin Roosevelt εξέδωσε διαταγή να γίνει η ιδιοκτησία χρυσού έγκλημα, ενώ το 1971 ο Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον έφερε τέλος στην μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό.

Στη συνέχεια, το 1973 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οι G7 «αποχρηματοποίησαν» το χρυσό. Επιπλέον, δεν ήταν πλέον υποχρεωμένοι να διαθέτουν φυσικό χρυσό στα θησαυροφυλάκιά τους.

«Ο χρυσός ήταν ακριβώς ένα άλλο εμπόρευμα. Η άποψη των νομισματικών ελίτ ήταν ότι ο χρυσός ήταν νεκρός. Ωστόσο, ο χρυσός επιμένει στη θέση του στο νομισματικό τραπέζι», υπογραμμίζει ο Rickards.

Τι βλέπουμε τώρα;

«Μετά από δεκαετίες ως καθαροί πωλητές χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες έγιναν καθαροί αγοραστές για το 2010», σημειώνει ο οικονομολόγος, τονίζοντας, ότι οι χώρες συσσωρεύουν το πολύτιμο μέταλλο.

«Οι ΗΠΑ κατέχουν 8.133 τόνους χρυσού. Τα μέλη της ευρωζώνης και της ΕΚΤ κατέχουν 10.788 τόνους. Η Κίνα αναφέρει αποθεματικά των 1.788 τόνων, αλλά τα πραγματικά αποθεματικά είναι πιο κοντά στους 4.000 τόνους, με βάση αξιόπιστα δεδομένα από τις εξαγωγές εξόρυξης του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας. Η Ρωσία έχει 1.447 τόνους και αποκτά πάνω από 200 τόνους ανά έτος», προσθέτει ο Rickards.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρόσφατο σκάνδαλο της χειραγώγησης τιμών του χρυσού και του αργύρου από αξιόπιστα Δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φαίνεται ιδιαίτερα δυσοίωνο.

Οπότε, γιατί ο χρυσός αναγεννήθηκε από τις στάχτες του;

Όπως σημειώνουν Brush και Rickards, οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τον πληθωρισμό του αμερικανικού δολαρίου.

Αλλά αυτό είναι μόνο η μισή αλήθεια: Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει πρόβλημα που υποβόσκει στην παγκόσμια οικονομία.

Στα τέλη του Δεκέμβρη 2015 ο Λόρδος Jacob Rothschild προειδοποίησε τους επενδυτές του ότι οι συνθήκες της αγοράς επιδεινώνονται. «Τόσο πολύ, έτσι ώστε ο άνεμος δεν είναι σίγουρα πίσω μας. Πράγματι, μπορεί κάλλιστα να είμαστε στο μάτι του κυκλώνα», έγραψε ο Ρότσιλντ στην ετήσια έκθεση του RIT Capital Partners.

Μάλιστα, στο πρόσφατο βιβλίο του «Η νέα υπόθεση για το χρυσό» ο Rickards υποστηρίζει ότι ο κόσμος μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσει την κατάρρευση του διεθνούς νομισματικού συστήματος. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, το σύστημα κατέρρευσε τρεις φορές κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα – το 1914, 1939 και 1971 – και ήταν στα πρόθυρα το 1998 και το 2008.

«Από τη στιγμή που το σημερινό διεθνές νομισματικό σύστημα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο δολάριο των ΗΠΑ, μια νέα κατάρρευση θα προκληθεί από την κατάρρευση της εμπιστοσύνης στο δολάριο και το ρόλο του ως μέσο αποθήκευσης αξίας. Μπορεί να προκαλεί έκπληξη, αλλά τέτοιες καταρρεύσεις συμβαίνουν κάθε τριάντα χρόνια περίπου», έγραψε.

Ο οικονομολόγος επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι κάθε φορά που το σύστημα κατέρρευσε, οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις ενώθηκαν για να γράψει νέους κανόνες: όπως στη Γένοβα το 1922, στο Bretton Woods το 1944 και στο Smithsonian Institution το 1971. Μια αναβάθμιση της συμφωνίας Smithsonian έγινε από τη Συμφωνία του Λούβρου περίπου 30 χρόνια πριν.

Με τη λογική του Rickards, είμαστε τώρα στο κατώφλι μιας νέας αναταραχής.

Ίσως γι ‘αυτό όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς το φυσικό χρυσό;

πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σπίρτζης και Δέδες παρέδωσαν το νέο οδικό άξονα Λεύκτρο - Σπάρτη (video)

Στην κυκλοφορία παραδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο οδικός άξονας Λεύκτρο - Σπάρτη, ο οποίος αποτελεί τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα.

«Θα συνεχίσουμε και θα τα καταφέρουμε και στα υπόλοιπα έργα» δήλωσε κατά τα εγκαίνια ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος επισήμανε ότι ο νέος οδικός άξονας είναι ο πρώτος που παραδίδεται σε κυκλοφορία με Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων εν λειτουργία.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες τόνισε πως «σήμερα είναι μια μέρα αισιοδοξίας και μετά τη σημερινή παράδοση ακολουθεί το καλοκαίρι η σύνδεση με την Μεγαλόπολη και τον Σεπτέμβρη η παράδοση της περιμετρικής της Καλαμάτας που ολοκληρώνει τον Μορέα τον πρώτο αυτοκινητόδρομο που θα παραδοθεί πλήρως και λειτουργικός»

Μέχρι την Κυριακή του Θωμά οι οδηγοί δεν θα πληρώνουν διόδια στο νέο άξονα.

        

ΣΠΙΡΤΖΗΣ: ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ..

Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης, παρέδωσε στην κυκλοφορία το νέο αυτοκινητόδρομο «Λεύκτρο – Σπάρτη» και ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης όλων των οδικών αξόνων, με Συμβάσεις Παραχώρησης

Παράλληλα, ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, κ. Σπίρτζης τόνισε ότι μετά από συστηματικές προσπάθειες και σκληρή διαπραγμάτευση του ΥΠΟΜΕΔΙ με τους παραχωρησιούχους, που έγινε το προηγούμενο διάστημα, έχει επιτευχθεί η επανεκκίνηση όλων των μεγάλων έργων αυτοκινητοδρόμων που ήταν κολλημένα ή σε υπολειτουργία. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται πλέον σε πλήρη ανάπτυξη τα κατασκευαστικά μέτωπα σε όλους τους οδικούς άξονες, που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης και είναι διασφαλισμένη η ολοκλήρωση και παράδοση των νέων αυτοκινητοδρόμων στην κυκλοφορία μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Ειδικότερα, για τον αυτοκινητόδρομο Μορέας και με την ευκαιρία της παράδοσης του τμήματος «Λεύκτρο – Σπάρτη» στην κυκλοφορία, ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ τόνισε τη σημασία της αναθεωρημένης σύμβασης που προώθησε και ψήφισε η κυβέρνηση και το ΥΠΟΜΕΔΙ τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό δημόσιο κέρδισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, σε μια εποχή, που πρέπει να προστατεύεται μέχρι και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα πολίτη.

Ειδικότερα και αναφερόμενος στην αναθεωρημένη σύμβαση,ο κύριος Σπίρτζης σημείωσε ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, συγκριτικά με τη συμφωνία που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ,το κράτος κερδίζει άμεσα από τις αποζημιώσεις παραχωρησιούχου και κατασκευαστή 102 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, ο παραχωρησιούχος παραιτείται από αξιώσεις για την καταβολή αποζημιώσεων από το ελληνικό δημόσιο, οι οποίες απορρέουν από την αρχική Σύμβαση Παραχώρησης του 2008, σε ποσό που ανέρχεται σε 106,6 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, προβλέπονται και τίθενται σε εφαρμογή δέσμη μέτρων υπέρ του δημοσίου, των πολιτών, των κοινωνικά και οικονομικά ευπαθών ομάδων και των τοπικών κοινωνιών, ορθότερης και δικαιότερης χρέωσης, με μειώσεις διοδίων για τους τοπικούς χρήστες έως 70%.

Σημειώνεται ότι ο αυτοκινητόδρομος «Λεύκτρο – Σπάρτη» διασχίζει τους Νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας, είναι μήκους 47 χλμ με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, με κεντρική διαχωριστική νησίδα και σύγχρονες προδιαγραφές οδικής ασφάλειας.

Επίσης, είναι το πρώτο έργο αυτοκινητοδρόμου, που παραδίδεται ταυτοχρόνως με Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων ολοκληρωμένους και σε πλήρη λειτουργία.

Με την παράδοση σε κυκλοφορία του νέου αυτοκινητοδρόμου η χρονοαπόσταση Αθήνας – Σπάρτης, διαμορφώνεται πλέον σε μόλις 2 ώρες.

Για την περίοδο του Πάσχα η διέλευση των οχημάτων στο νέο αυτοκινητόδρομο θα είναι δωρεάν.

Η εκδήλωση παράδοσης σε κυκλοφορία του νέου αυτοκινητοδρόμου «Λεύκτρο – Σπάρτη» πραγματοποιήθηκε από τον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστο Σπίρτζη, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Γιώργου Δέδε και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου. Παραβρέθηκαν επίσης βουλευτές όλων των κομμάτων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων, οργανώσεων, αρκετοί πολίτες και εκπρόσωποι των κατασκευαστών. Στην εκδήλωση χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασιάς και Σπάρτης Ευστάθιος.

Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού κατά την τελετή των εγκαινίων έχει ως εξής:
«Καλημέρα σας. Είναι μια μέρα χαράς για τη Λακωνία, για την Αρκαδία, για τα Κύθηρα, για όλη την Ελλάδα. Είναι προφανή τα οφέλη από την παράδοση αυτού του δρόμου. Να πω ότι είναι και ο πρώτος δρόμος που παραδίδεται με σταθμό ΣΕΑ σε λειτουργία. Και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια και θα τα καταφέρουμε, όπως καταφέραμε την ολοκλήρωση αυτού του έργου και σε όλα τα υπόλοιπα έργα. Έχει προγραμματιστεί στις αρχές του καλοκαιριού να δοθεί η σύνδεση με τη Μεγαλόπολη και το Σεπτέμβριο του 2016 να παραδοθεί όλο το έργο με την ολοκλήρωση της περιφερειακής Καλαμάτας.

Θέλω να πω ότι τα έργα αυτά δεν ανήκουν σε κανέναν υπουργό, σε καμία κυβέρνηση. Ανήκουν στον ελληνικό λαό. Να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του έργου, στο Υπουργείο, στο Τεχνικό Προσωπικό που δούλεψε, στους μηχανικούς, στους μελετητές.

Θα ήθελα για ενημέρωσή σας επίσης να πω ότι αυτό το έργο ήταν για πάρα πολλά χρόνια κολλημένο. Είχε σταματήσει η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αναθεωρήθηκε το Δεκέμβρη. Με την αναθεώρηση προβλέπονται 208 περίπου εκατομμύρια λιγότερα αποζημιώσεις, γιατί ζούμε σε πολύ δύσκολες εποχές και αυτά τα χρήματα τα πληρώνει ο ελληνικός λαός και πρέπει να σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ.

Προβλέφθηκαν πρόσθετα έργα 20 εκατομμυρίων, που προστίθενται στα 208 προηγούμενα που εξοικονομήθηκαν. Για την ενημέρωση των πολιτών της Λακωνίας, θα ήθελα να αναφέρω ακόμη, ότι προβλέπονται επίσης 12 εκατομμύρια πρόσθετες μελέτες, καθώς στη συνέχεια θα γίνουν 15 χιλιόμετρα περιφερειακού δικτύου για να συνδέονται οι αγροτικές περιοχές. Ένας νέος κόμβος και αρκετά άλλα έργα.

Πιστεύουμε ότι έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε σε υποδομές στην Πελοπόννησο και στη Λακωνία που δεν έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και αυτή είναι η απάντηση μας. Εμείς δεν κάνουμε εγκαίνια για τα εγκαίνια. Κάνουμε εγκαίνια όταν ολοκληρώνονται τα έργα.

Και η άλλη απάντηση μας έχει να κάνει με τις προβλέψεις που έχουμε για τους πολίτες, για τις τοπικές κοινωνίες. Στην περίοδο λειτουργίας όταν θα ολοκληρωθεί το έργο, προβλέπεται να μετακινούνται ελεύθερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες, προβλέπονται αναλογικά διόδια, προβλέπονται ειδικά τιμολόγια για τους συχνούς χρήστες και πολλές άλλες διευκολύνσεις. Τις έχουμε συμφωνήσει, τις έχει υπογράψει ο παραχωρησιούχος και έχουν περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Να σας ευχαριστήσω όλους πάρα πολύ. Θα είμαστε μαζί και σε άλλα εγκαίνια και σε άλλες παραδόσεις έργων, γιατί έχουμε σηκώσει τα μανίκια και για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αλλά και για να γίνουν οι αναγκαίες υποδομές. Επιτέλους να φτιάξουμε την παραγωγή της χώρας μας. Υπάρχει άλλωστε, συμβολική σημειολογία για τη Λακωνία, για τα Κύθηρα και για την Αρκαδία. Είναι περιοχές που έχουν παραγωγή, που πρέπει να τονωθεί η παραγωγική δομή της χώρας και τα έργα που πρέπει να γίνονται πρέπει να εξυπηρετούν αυτό το στόχο.

Να παραδώσουμε στους πολίτες της Λακωνίας, της Αρκαδίας και των Κυθήρων, το δρόμο και να ευχηθούμε ότι θα είναι με μηδενικά ατυχήματα, να μη χυθεί μια σταγόνα αίμα σε αυτό εδώ το δρόμο».

Αμέσως μετά το τέλος της τελετής ο Υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Είναι μια μέρα χαράς για την Πελοπόννησο, για όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Αρκαδία, τη Λακωνία και τα Κύθηρα. Παραδίδουμε στους πολίτες της Πελοποννήσου αυτό το δρόμο. Ένα υπέροχο δρόμο που συντομεύει πάρα πολύ τη διαδρομή από τη Σπάρτη και από τα Κύθηρα μέχρι την Αθήνα.

Πιστεύουμε ότι θα συντελέσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής με την αναθεώρηση που έγινε σε ένα κολλημένο έργο με πάρα πολλά προβλήματα. Κάναμε μια διαπραγμάτευση σεβόμενοι δυο πράγματα. Το πρώτο είναι τον κόπο του ελληνικού λαού μέσα στην κρίση, με αποτέλεσμα να έχουμε εκατοντάδες εκατομμύρια λιγότερα για την ολοκλήρωση του έργου.

Το δεύτερο είναι η τοπική κοινωνία για να υπάρχουν οι απαραίτητες διευκολύνσεις και στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στους πολίτες της Πελοποννήσου, ώστε ο δρόμος να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να μην είναι δυσπρόσιτος.

Συνεχίζουμε μέχρι τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, όπου θα παραδοθεί η σύνδεση για Μεγαλόπολη και το Σεπτέμβρη θα παραδοθεί η περιφερειακή της Καλαμάτας. Πιστεύουμε ότι τα έργα υποδομών που βοηθούν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι στην προτεραιότητα της κυβέρνησης, στην προτεραιότητα του Υπουργείου. Ολοκληρώνονται.

Δεν κάνουμε εγκαίνια για τα κανάλια. Δίνουμε τα έργα στον ελληνικό λαό και για χρήση στους Έλληνες πολίτες. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, συνήθως τα εγκαίνια στην Ελλάδα τα ταυτίζουμε με προεκλογική περίοδο. Εσείς τι λέτε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσοι ονειρεύονται εκλογές, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Έχουμε κάνει τρεις εκλογές μέσα σε ένα χρόνο. Θα περάσουν πολλά χρόνια για να κάνουμε εκλογές ξανά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την Ολυμπία να ρωτήσουμε. Αύριο είναι να γίνει η δεύτερη δημοπρασία. Έχουμε ακόμα όμως την αποχή του ΤΕΕ, των εργολάβων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς σεβόμαστε τις κινητοποιήσεις των κινημάτων. Πόσο μάλλον εάν ρωτάτε εμένα, των μηχανικών και του επιστημονικού κόσμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνε πίσω τα έργα όμως.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν ολοκληρωθούν οι κινητοποιήσεις και τερματιστούν, θα γίνουν όλες οι δημοπρατήσεις των τμημάτων του έργου Πάτρα – Πύργος μαζί, με μικρή απόσταση, ενώ είχαν προβλεφθεί να γίνουν ανά μήνα. Θα γίνουν ανά εβδομάδα. Θα τον κερδίσουμε το χρόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το Τσακώνα – Καλό Νερό τελειώνει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το Τσακώνα – Καλό Νερό και οι υπόλοιποι δρόμοι που κλείνουν το οδικό δαχτυλίδι της Πελοποννήσου ήταν μέσα στη διαπραγμάτευση του Μορέα. Οι μελέτες αυτές θα παραδοθούν πολύ σύντομα και στη συνέχεια είναι ο προγραμματισμός μετά το Πάτρα – Πύργος να συνεχιστεί ο δρόμος προς τα κάτω και να αξιοποιήσουμε και τις μελέτες που θα είναι πλέον ώριμες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από το καινούργιο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από το καινούργιο ΕΣΠΑ είναι το πιθανότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ».

Ολοκλήρωση και παράδοση σε κυκλοφορία του νέου Αυτοκινητοδρόμου Λεύκτρο – Σπάρτη.

Μετά την πρόσφατη ψήφιση από την Βουλή των Ελλήνων του Νόμου 4354/2015 ολοκληρώθηκε και παραδίνεται σε κυκλοφορία στις 18 Απριλίου, δύο μήνες ενωρίτερα από την συμβατική προθεσμία περάτωσης, ο νέος αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο – Σπάρτη. Είναι το πρώτο αυτοτελές ολοκληρωμένο τμήμα αυτοκινητοδρόμου που παραδίδεται με Σύμβαση Παραχώρησης.

Ο αυτοκινητόδρομος αυτός διασχίζει κατά το μεγαλύτερο μήκος του ένα από τα πλέον εμβληματικά τοπία της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης Ελλάδας, την πανέμορφη κοιλάδα του Ευρώτα. Βρίσκεται μεταξύ των ορεινών όγκων του Ταΰγετου και του Πάρνωνα δύο από τα πλέον ιστορικά βουνά της πατρίδας μας. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, ερευνήθηκαν περί τις 150 θέσεις αρχαιολογικών ευρημάτων. Τα ανακαλυφθέν, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Ανισόπεδου Κόμβου Λογγανίκου, ρωμαϊκό λουτρό λόγω της σπουδαιότητας του αποσπάστηκε και μεταφέρθηκε στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Πελλάνα, ο οποίος απέχει 15 χλμ από τη Σπάρτη. Εκεί θα αναδειχθεί ώστε να μπορεί να εκτίθενται στους επισκέπτες.

Ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο – Σπάρτη διασχίζει τους Νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας και είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος μήκους 47 περίπου χιλιομέτρων, με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση που διαχωρίζονται με κεντρική νησίδα από στηθαίο New Jersey και ο οποίος πληροί, στον καλύτερο δυνατό βαθμό, τις απαιτήσεις οδικής ασφάλειας των χρηστών του.

Ο υπόψη αυτοκινητόδρομος περιλαμβάνει σημαντικά έργα μεταξύ των οποίων :
 • 4 πλήρεις ανισόπεδους κόμβους (Λεύκτρου, Λογκανίκου, Πελλάνας και Σπάρτης)
 • 14 Γέφυρες συνολικού μήκους 1.790μ.
 • 2 Τεχνικά με εκσκαφή και επανεπίχωση (Cut & Cover) συνολικού μήκους 150 μέτρων.
 • 27 Γέφυρες Ανισόπεδων Διαβάσεων τοπικών οδών που διασφαλίζουν την επικοινωνία των εκατέρωθεν του αυτοκινητοδρόμου περιοχών
 • 55 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένων παράπλευρων και κάθετων οδών που αποκαθιστούν την συνέχεια του υφιστάμενου τοπικού δικτύου και δίνουν προσπέλαση σε παρόδιες ιδιοκτησίες
 • 87 εγκάρσια τεχνικά έργα για αντιπλημμυρική προστασία και περάσματα άγριας πανίδας
 • 8 χώρους στάθμευσης
 • 2 σύγχρονους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Πελλάνα που παρέχουν πλήρη εξυπηρέτηση στους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου.
 • Πλήρες σύστημα οδοφωτισμού, τηλεφωνοδότησης, πυρόσβεσης, άρδευσης, διαχείρισης κυκλοφορίας, επικοινωνιών, σήμανσης - ασφάλισης, περίφραξης, κ.λπ.

Το συνολικό κατασκευαστικό κόστος του Έργου από το 2009 που ξεκίνησε η κατασκευή του, ανήλθε σε 202 εκατομμύρια €. Μέρος της χρηματοδότησης του κόστους αυτού έγινε από την Χρηματοδοτική Συμβολή του Δημοσίου στο Έργο. Πλέον αυτού καταβλήθηκαν από το Δημόσιο 18 εκατομμύρια € περίπου για αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες λόγω των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων. Με την αναδιάρθρωση της σύμβασης παραχώρησης που προώθησε η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ, (Ν.4354/ 2015), περιορίστηκαν κατά 106,6 εκ. ευρώ οι αποζημιώσεις που καταβάλλει το δημόσιο προς τον παραχωρησιούχο, λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης του έργου. Μάλιστα, η ωφέλεια που δημιουργείται για το δημόσιο με τη σύμβαση αναδιάρθρωσης, μεγεθύνεται, αφού πέραν της παραπάνω ευνοϊκής οικονομικής ρύθμισης, έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό κοινωνικό πακέτο παροχών προς τους χρήστες (μελέτη αναλογικών διοδίων, δωρεάν διελεύσεις ΑΜΕΑ, κλιμακωτές διελεύσεις που φτάνουν σε ποσοστό 70% επί των τελών διοδίων για τους καθημερινούς χρήστες)

Πέραν των προαναφερθέντων έργων προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο 2016 και τα παρακάτω συμπληρωματικά έργα, τα οποία εντάσσονται στο Έργο με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετά από αιτήματα του Δήμου Σπάρτης και άλλων τοπικών φορέων. Τα προς κατασκευή νέα έργα είναι:
 • Πλήρης Ανισόπεδος Κόμβος στα Φουντέικα που, τόσο χωροταξικά όσο και από πλευράς αγροτικής εκμετάλλευσης, αποτελεί το "κέντρο" της Δημοτικής Ενότητας Πελλάνας.
 • 50 στοιχειώδεις διανοίξεις νέων οδών συνολικού μήκους 15χλμ. για πρόσβαση σε αγροκτήματα.
 • Αναβάθμιση της πρόσφατα κατασκευασμένης παράπλευρης οδού προς Καστόρι.
 • Αντικατάσταση παλιάς γεφύρωσης με νέα Γέφυρα στο ρέμα Κοτίστιανη για ασφαλή πρόσβαση σε αγροκτήματα.

Με την παράδοση σε κυκλοφορία του νέου αυτοκινητόδρομου η χρονοαπόσταση Αθήνας – Σπάρτης διαμορφώνεται πλέον σε 2 ώρες. Η απόσταση αυτή θα διανύεται επί ενός συγχρόνου αυτοκινητόδρομου, ο οποίος θα παρέχει την μέγιστη ασφάλεια στους μετακινούμενους συμπολίτες μας.

Το έργο αυτό θα συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη τόσο του Νομού Λακωνίας όσο και των Κυθήρων. Θα βελτιώσει την προσβασιμότητα των τουριστικών προορισμών του Νομού Λακωνίας και της νήσου των Κυθήρων και θα συνδράμει στην αύξηση των εμπορευματικών μεταφορών.

Επιπροσθέτως, θα βελτιώσει σημαντικά τη δυσχερή σήμερα οδική σύνδεση μεταξύ Σπάρτης και Καλαμάτας (μέσω Ταϋγέτου) , η οποία θα γίνεται πλέον σε 45 λεπτά επί ενός συγχρόνου αυτοκινητόδρομου, γεγονός που αναμένεται να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις και για τον αερολιμένα Καλαμάτας.

Τα οφέλη για το δημόσιο, την Οικονομία, τους χρήστες και τις τοπικές κοινωνίες της αναθεωρημένης Σύμβασης του έργου: «Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη» (Αυτοκινητόδρομος «Μορέας»)

Η αναθεωρημένη σύμβαση του έργου «Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και κλάδος Λεύκρο-Σπάρτη», του αυτοκινητοδρόμου «Μορέας» μαζί με τα συνοδευτικά της παραρτήματα (α) Συμφωνία Απαιτήσεων Παραχωρησιούχου, β) Συμφωνία Απαιτήσεων Κατασκευαστή και γ) Μνημόνιο Υποχρεώσεων Παραχωρησιούχου) κατατέθηκε από τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη και ψηφίστηκε στις 12/12/2015 από τη Βουλή. Είναι η πρώτη αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης, η οποία:

-Κατοχυρώνει το δημόσιο συμφέρον.

-Περιλαμβάνει δεσμευτικές υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου και του κατασκευαστή.

-Ορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

-Προβλέπει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων υπέρ του δημοσίου, των πολιτών, των κοινωνικά και οικονομικά ευπαθών ομάδων, αλλά και της ορθότερης και δικαιότερης χρέωσης, με μειώσεις διοδίων για τους τοπικούς χρήστες έως 70%.

-Είναι αποτέλεσμα πολύμηνης και σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης και του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστου Σπίρτζη με τον παραχωρησιούχο και τον κατασκευαστή και επιτυγχάνει οφέλη για το δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο, παρά το δεσμευτικό πλαίσιο της αρχικής σύμβασης κράτους και αναδόχου του 2008.

-Θεραπεύει τις αρνητικές χρηματοδοτικές και κατασκευαστικές εξελίξεις στο έργο, δρομολογώντας την άμεση επανεκκίνηση των εργασιών και την ολοκλήρωση της κατασκευής του.

-Οι δεσμεύσεις και τα μέτρα υπέρ του δημοσίου και του κοινωνικού συνόλου, που περιλαμβάνει η αναθεωρημένη σύμβαση του αυτοκινητόδρομου «Μορέας» ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτα τόσο στις αρχικές συμβάσεις παραχώρησης της περιόδου 2008 επί ΝΔ, όσο και στις αναθεωρημένες συμβάσεις των τεσσάρων αυτοκινητόδρομων του 2013 επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Καταλυτική είναι βέβαια και η σύγκριση της τελικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τη σημερινή πολιτική ηγεσία σε σχέση με την πρόταση που που παρελήφθη για την αναθεώρηση της σύμβασης του «Μορέα» από τη συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά.

-Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε συγκριτικά με τη συμφωνία που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κερδίζει άμεσα το κράτος από τις αποζημιώσεις παραχωρησιούχου και κατασκευαστή, συνολικά 102 εκατομμύρια ευρώ.

-Παράλληλα ο παραχωρησιούχος παραιτείται από αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων από το ελληνικό δημόσιο, οι οποίες απορρέουν από την αρχική σύμβαση παραχώρησης του 2008, σε ποσό το οποίο ανέρχεται σε 106,6 εκατομμύρια ευρώ.

Με σκληρή και αποτελεσματική διαπραγμάτευση ανατρέψαμε τις λογικές των γενναιόδωρων παροχών και των χαριστικών όρων του παρελθόντος, προστατεύοντας το συμφέρον του δημοσίου και του κοινωνικού συνόλου.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Α) ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ: Η διαπραγμάτευση της παρούσας κυβέρνησης με τον παραχωρησιούχο, κατέληξε σε μια αναθεωρημένη σύμβαση, αυτή που κυρώθηκε από τη Βουλή και θέτει σε επανεκκίνηση το έργο, που προβλέπει:

 • Tην ολοκλήρωση των εργασιών, το αργότερο, τον Σεπτέμβριο του 2016.
 • Tην υποχρέωση του παραχωρησιούχου, να καταρτίσει και υποβάλλει προς έγκριση στο δημόσιο, το αργότερο δύο μήνες πριν από το τέλος των εργασιών κατασκευής, την ανάπτυξη του συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων που έχει εγκατασταθεί στο έργο.
 • Την υποχρέωση για σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης, για την τροποποίηση και την μείωσης των διοδίων.
 • Tην υποχρέωση του παραχωρησιούχου να προχωρήσει στην παροχή κλιμακωτών εκπτώσεων μέχρι και 70% σε συχνούς τοπικούς χρήστες του αυτοκινητοδρόμου, ανάλογα με τον αριθμό διελεύσεων.
 • Tην απαλλαγή ατόμων ειδικών κατηγοριών, από την καταβολή διοδίων, που θα πραγματοποιείται μέσω ειδικής κάρτας.
 • Την αντιμετώπιση του προβλήματος των μόνιμων κατοίκων, όπου δεν υπάρχει παράπλευρο οδικό δίκτυο για την εξυπηρέτησή τους, με την καθιέρωση ειδικής ρύθμισης.
 • Tην ελεύθερη δίοδο των εκλογέων και την άνευ καταβολής αντιτίμου διοδίων διέλευσή τους, από τους σταθμούς διοδίων του έργου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας της διεξαγωγής των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών.
 • Επιπλέον ο παραχωρησιούχος ανέλαβε την υποχρέωση να εκπονήσει και να παραδώσει στο Υπουργείο, τρεις μελέτες για τον Νομό Μεσσηνίας: α) Τη μελέτη Καλό Νερό-Τσακώνα σύνδεση με αυτοκινητόδρομο Κυπαρισσίας, προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ συν ΦΠΑ, β) τη μελέτη και εργασίες αναβάθμισης με παρακάμψεις της εθνικής οδού Καλαμάτας- Ρυζόμυλου, προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ συν ΦΠΑ και γ) τις μελέτες του οδικού άξονα Ρυζόμυλου-Πύλου, παράκαμψη Πύλου-Μεθώνης, προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίου ευρώ συν ΦΠΑ. Συνολικά με το ΦΠΑ 12.300.000.

Β) ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Τα σημαντικότερα οφέλη της διαπραγμάτευσης είναι η τροποποίηση προς όφελος του δημοσίου, του υπολογισμού των αποζημιώσεων προς τον παραχωρησιούχο. Με την αναθεωρημένη σύμβαση ο παραχωρησιούχος και ο κατασκευαστής παραιτούνται από το μεγαλύτερο μέρος των αξιώσεών τους για καταβολή αποζημιώσεων από το ελληνικό δημόσιο, οι οποίες απορρέουν από την αρχική σύμβαση παραχώρησης. Ειδικότερα, όσον αφορά το οικονομικό σκέλος του έργου, η νέα αναθεωρημένη σύμβαση διασφαλίζει τα εξής:
 • Ο παραχωρησιούχος παραιτείται από το μεγαλύτερο μέρος των αξιώσεών του για καταβολή αποζημιώσεων από το ελληνικό δημόσιο, οι οποίες απορρέουν από την αρχική σύμβαση παραχώρησης, σε ποσό το οποίο ανέρχεται σε 106,6 εκατομμύρια ευρώ.
 • Αποδέχεται τον περιορισμό του ενδεχόμενου εσωτερικού δείκτη απόδοσης, του γνωστού IRR, σε περίπτωση αύξησης της κυκλοφορίας, οριζόμενου κατά ανώτατο σε 5%.
 • Ο παραχωρησιούχος δεσμεύεται από την αναθεωρημένη σύμβαση να καταβάλλει στο έργο 20 εκατομμύρια ευρώ από ίδια κεφάλαια, εκ των οποίων τα 10 εκατομμύρια ευρώ άμεσα και τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια ευρώ σε επόμενο χρόνο.
 • Διατηρούν οι δανειστές τους αρχικούς χρηματοδοτικούς όρους και ιδίως τα πολύ ευνοϊκά χαμηλά επιτόκια που συμφωνήθηκαν κατά την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης, το 2008.
 • Μειώθηκαν τα δάνεια που έχουν δεσμευθεί για το έργο κατά 40 εκατομμύρια.
 • Θεσπίζεται η έννοια του Συνολικού Ονομαστικού Ανώτατου Ορίου Λειτουργικών Δαπανών Χρηματοοικονομικού Μοντέλου Αναδιάρθρωσης. Το ποσό αυτό είναι το σύνολο των δαπανών Λειτουργίας και Συντήρησης του Έργου σε ονομαστικές τιμές που επιτρέπεται να δαπανήσει ο Παραχωρησιούχος, με προσφυγή, αν απαιτείται, στην Πρόσθετη Επιδότηση Λειτουργίας. Οποιαδήποτε υπέρβαση του ποσού αυτού δεν θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της Πρόσθετης Επιδότησης Λειτουργίας και θα βαρύνει αποκλειστικά τον Παραχωρησιούχο. Σημειώνεται ότι πέραν του ανωτέρω περιοριστικού προσδιορισμού των δαπανών του έργου, οι δαπάνες αυτές μειώθηκαν, σε σχέση με το αρχικό χρηματοοικονομικό μοντέλο της Προσφοράς κατά 10-12% προς όφελος του έργου και του Δημοσίου περιορίζοντας την ανάγκη για Πρόσθετη Επιδότηση Λειτουργίας. Σε κανένα από τα υπόλοιπα 4 οδικά έργα παραχώρησης δεν μειώθηκαν οι δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης κατά την αναδιάρθρωση του 2013.
 • Και το κυριότερο κερδίζει άμεσα το ελληνικό δημόσιο από τις αποζημιώσεις παραχωρησιούχου και κατασκευαστή, συνολικά 102 εκατομμυρία ευρώ, καθώς μέσω της διαπραγμάτευσης, το ΥΠΟΜΕΔΙ πέτυχε να περιοριστούν σε 79,5 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 182, 5 εκατομμυρίων ευρώ, που προέβλεπε η αντίστοιχη συμφωνία της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ της περιόδου 2013-14.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί, όπως είναι ευρύτατα γνωστό, ότι η επιδότηση λειτουργίας του οδικού άξονα «Μορέα», που από το 2012 έχει δοθεί στην κυκλοφορία και λειτουργεί κανονικά, σε ποσοστό 92% του συνολικού έργου, αποτέλεσε βασικό κριτήριο της προκήρυξης δημοπράτησης και συμβατική πρόβλεψη της αρχικής σύμβασης ανάθεσης του έργου, της περιόδου 2006-2008.

Συγκριτικά με την αρχική σύμβαση του 2008, της ΝΔ και του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, η αναθεωρημένη σύμβαση, που κυρώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστο Σπίρτζη στις 12/12/2015 στη Βουλή, αποκλείει ρητά και κατηγορηματικά πρόσθετες αποζημιώσεις και επιδοτήσεις λειτουργίας, τόσο πριν, όσο και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου.

Αντιθέτως ακριβώς αυτές τις δυσβάστακτες δεσμεύσεις του παρελθόντος, που ασφαλώς δεν έγιναν για να εξυπηρετηθούν τα έργα, η χώρα και το κοινωνικό σύνολο αλλά συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, καταφέραμε να τις αλλάξουμε δραστικά, προς όφελος του ελληνικού δημοσίου και των πολιτών

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ EΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Σύμφωνα με τους δεσμευτικούς πόρους της αρχικής σύμβασης το κύριο δάνειο για την κατασκευή του έργου παρασχέθηκε από έναν μεγάλο αριθμό εμπορικών τραπεζών, με κύρια χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Από τον Μάρτιο του 2013, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης και της μείωσης των κυκλοφοριακών φόρτων, τέθηκε το ζήτημα της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων.

Τον Νοέμβριο του 2013 ανεστάλη, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η χρηματοδότηση και, επομένως, το έργο σταμάτησε.

Ζητήθηκε τότε πρόβλεψη για πρόσθετη επιδότηση λειτουργίας, για την περίπτωση που συνεχιστούν και τα υπόλοιπα χρόνια της παραχώρησης οι μειώσεις των κυκλοφοριακών φόρτων, από 199 εκ. ευρώ στα 330 εκ. ευρώ.

Το σχέδιο αυτό της σύμβασης στάλθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και εγκρίθηκε.

Παρότι ο αυτοκινητόδρομος έχει ολοκληρωθεί από το 2012 σε ποσοστό 92%, η προηγούμενη συγκυβέρνηση συμπεριφέρθηκε με απόλυτη ανευθυνότητα και μικροπολιτική σκοπιμότητα παγίδευσης της δικής μας κυβέρνησης, όπως άλλωστε έκανε παίζοντας συνολικά με την τύχη της χώρας και της οικονομίας τον περασμένο Ιανουάριο.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ άφησε το έργο μετέωρο, το ελληνικό δημόσιο σιδηροδέσμιο βαρύτατων οικονομικών υποχρεώσεων και τους πολίτες αντιμέτωπους με τις συνέπειες της εγκατάλειψης και μη ολοκλήρωσης ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου.

Η μη επανεκκίνηση του Έργου και η συνεπακόλουθη καταγγελία της Σύμβασης Παραχώρησης σήμαινε άμεσες δαπάνες για το Ελληνικό Δημόσιο στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα λόγω της καταβολής αποζημιώσεων τουλάχιστον στους Δανειστές του Έργου, επιβαρύνοντας άμεσα τον κρατικό προϋπολογισμό, με όλες τις συνακόλουθες αρνητικές συνέπειες για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων του Ελληνικού Δημοσίου.

Περαιτέρω, η τυχόν μη ολοκλήρωση του Έργου θα σημάνει απώλεια πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Επίσης θα άνοιγε θέμα επιστροφής στα Διαρθρωτικά Ταμεία των κοινοτικών πόρων, που έχουν ήδη απορροφηθεί για τη μέχρι σήμερα κατασκευή του έργου.

Ακολουθήσαμε λοιπόν τον δύσκολο αλλά αναγκαίο δρόμο της αποπεράτωσης και της βιωσιμότητας του έργου, δεσμεύοντας σημαντική συνεισφορά του παραχωρησιούχου στην αναδιάρθρωση της σύμβασης και διασφαλίζοντας το συμφέρον του δημοσίου και των πολιτών.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Για την αντιπολίτευση και τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που εμφανίζονται όψιμα να ενδιαφέρονται για την τύχη του έργου προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα για τους χειρισμούς που επιφύλαξε στο έργο του αυτοκινητόδρομου «Μορέας». Τα ερωτήματα είναι:

α) Γιατί δεν αναθεώρησαν τη σύμβαση του Αυτοκινητόδρομου Μορέα μαζί με τους υπόλοιπους τέσσερις αυτοκινητόδρομους το Δεκέμβρη του 2013 ;

β) Γιατί ενώ υπάρχει κοινή επιστολή των τότε Υπουργών Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από 26/6/2013, που διαβεβαιώνει τις Ευρωπαϊκές Αρχές ότι η Κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει σε σύντομο χρόνο την επανεκκίνηση και του Μορέα, μέχρι το Γενάρη του 2015 δεν πραγματοποιήσατε στο ελάχιστο τη δέσμευσή σας ευτελίζοντας τη χώρα και την αξιοπιστία της ;

γ) Τι αποτύπωμα πολιτικής και αναπτυξιακής ευαισθησίας αφήνει μια Κυβέρνηση που δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει ένα έργο που εξελίσσεται, στα κρισιμότερα τμήματά του, στην ίδια την πατρίδα του τότε Πρωθυπουργού της χώρας Αντώνη Σαμαρά ;

Πάντως η Κυβέρνησή μας χρειάστηκε λίγους μήνες να αναστήσει και να οδηγήσει στην ολοκλήρωσή του ένα έργο, το οποίο έτυχε της συνεχούς αδιαφορίας των προηγούμενων Κυβερνήσεων, της επιφυλακτικότητας των Τραπεζών για τη χρηματοδότησή του, της δυσπιστίας και των υπερβολικών απαιτήσεων παραχωρησιούχου και κατασκευαστή.

Πολύ απλά γιατί χρειάστηκαν αυτοί οι λίγοι μήνες συνεχούς, μεθοδικής, διαφανούς και τεκμηριωμένης διαπραγμάτευσης με όλους τους προαναφερόμενους θεσμούς και φορείς για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου, να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους και να υιοθετήσουν και να υλοποιήσουν τη νέα αντίληψη της οικονομικής, κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησής μας που αποτυπώνεται στη νέα αναθεωρημένη συμφωνία.
Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περιοχή της Σπάρτης παρέδωσε στην κυκλοφορία το νέο αυτοκινητόδρομο «Λεύκτρο – Σπάρτη», μήκους 47 χλμ, το πρώτο αυτοτελές οδικό έργο με σύμβαση παραχώρησης που παραδίδεται ολοκληρωμένο. Με την ευκαιρία της εκδήλωσης ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016 θα δοθεί στην κυκλοφορία το οδικό έργο σύνδεσης του βασικού αυτοκινητοδρόμου με την Μεγαλόπολη, μήκους 12 χλμ και μέχρι το ερχόμενο Φθινόπωρο θα παραδοθεί ο περιφερειακός άξονας Καλαμάτας, μήκους 15 χλμ. με όλους τους προβλεπόμενους κόμβους συνδέσεων. Με αυτά τα συμπληρωματικά έργα ολοκληρώνεται και παραδίδεται σε χρήση το σύνολο του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου Πελοποννήσου «Μορέας».
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

To απόστημα των ΜΚΟ… οι «αλληλέγγυοι»… και το φάρμακο!

Είναι άραγε απάτριδες, ανιστόρητοι, γεννίτσαροι, 5η φάλαγγα ή ανθρωπιστές ; Ένα είναι βέβαιο:
Η απουσία του κράτους εκθρέφει παρακράτος, ενώ από το 2014 υπάρχει μία έκρηξη ίδρυσης «αμαρτωλών» Μ.Κ.Ο.

Παράλληλα μεγεθύνεται η εικόνα των φερόμενων ως «αλληλέγγυων».

Στους τελευταίους, υποστηρίζει ο Ίων Πολιάδης -ο οποίος έζησε μαζί τους για 20 ημέρες στον Πειραιά- έχουν παρεισφρήσει άνθρωποι περίεργων σεξουαλικών προτιμήσεων είτε σεξουαλικά απόκληροι, άλλοι με ξένη ιθαγένεια αλλά και μία «παρτίδα» αντιεξουσιαστών οι οποίοι δημιουργούν αργά αλλά σταθερά ένα νέο καρκίνωμα, αγνοώντας τους νόμους και υποκαθιστώντας τις αρχές και αδιαφορώντας ακόμη και για αυτήν την υπόσταση της χώρας.

Έτσι οι μεν «αμαρτωλές» Μ.Κ.Ο. κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα, δηλαδή τον πλουτισμό των ιδρυτών τους, οι δε «αλληλέγγυοι» δημιουργούν ένα «φυτώριο» που προσπαθεί να αφομοιώσει τους αγνούς ιδεαλιστές, κυρίως νέους, με στόχο την πολιτική δύναμη…και την ανοησία.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αποτελούν το απαραίτητο περιβάλλον μέσα στο οποίο εκθρέπτονται οι παραπάνω πρακτικές.


Ως εκ τούτου η διατήρηση αλλά και η αναμενόμενη «επιδείνωση» του προσφυγικού/ μεταναστευτικού προβλήματος είναι η απαραίτητη και ικανή συνθήκη για την περεταίρω ανάπτυξή τους. Μία εξέλιξη η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, αφού αμαρτωλές ΜΚΟ και «αλληλέγγυοι» αναλώνουν τον χρόνο τους, πέραν από τα νομιμότυπα και στην δημιουργία ενός ταραγμένου κλίματος ενώ στρέφουν τους μέχρι τώρα φιλόξενους Έλληνες πολίτες εναντίον των προσφύγων και μεταναστών.

Ως λύση προβάλει η σωστή ενημέρωση των μεταναστών από το κράτος με ανάδειξη των πραγματικών κινήτρων των αμαρτωλών Μ.Κ.Ο και των «αλληλέγγυων».

Ωστόσο για την πρόληψη των διαφαινόμενων εντάσεων και έως το κράτος απαλλαγεί από τις ιδεοληψίες του και επαναφέρει την νομιμότητα, πρέπει να αναλάβουν «δράση» οι πολίτες με όπλο τους νόμους.

Ώστε, όπου παρατηρείται παρανομία, αυθαιρεσία, καταπάτηση περιουσιών, ή υποκατάσταση αρχής, οι πολίτες οφείλουν να απευθύνονται στις αρμόδιες αστυνομικές, λιμενικές και εισαγγελικές αρχές. Και όπου οι αρχές δεν πράξουν το καθήκον τους τότε θα πρέπει να κατατεθούν μηνύσεις για παράβαση καθήκοντος. Όχι μόνον κατά των εκτελεστικών οργάνων αλλά και κατά του συνόλου της ιεραρχίας.

Παράλληλα να συγκεντρώνουν πληροφορίες για το ποιόν και την δράση ατόμων που υπό τον μανδύα του «ανθρωπιστή» καταφεύγουν σε πράξεις παράνομες οι οποίες στρέφονται κατά των πολιτών και της χώρας.

Είναι δε άκρως περίεργο το γεγονός ότι ενώ το κράτος διαθέτει δεκάδες εκατομμύρια για την σίτιση και την στέγαση προσφύγων και μεταναστών δεν δαπανά ένα ελάχιστο ποσό για να παράξει ενημερωτικά φυλλάδια. Αντίθετα επιτρέπει την ασυδοσία και την παραπληροφόρηση των «αλληλέγγυων».

Εκτός αν αληθεύει ότι πίσω από κάποιες «αμαρτωλές» Μ.Κ.Ο. κρύβονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ι. Δέμος

 
 
 
 


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εξάρθρωσαν σπείρα που έφτιαχνε πλαστά έγγραφα – Είχαν στήσει το εργαστήριό τους στην Κυψέλη

Υπερσύγχρονο εργαστήριο κατάρτισης, υψηλής πιστότητας, πλαστών εγγράφων, εντοπίσθηκε στις 21-4-2016 στην Κυψέλη, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Κατά τις έρευνες συνελήφθησαν, δύο (2) αλλοδαποί υπήκοοι Ιράν, ηλικίας 21 και 39 ετών και σε βάρος τους, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της πλαστογραφίας πιστοποιητικών κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση, για διευκόλυνση εισόδου-εξόδου στη χώρα μας προσώπων τρίτων χωρών καθώς και για κατοχή διαβατηρίων τρίτων προσώπων.

Οι συλληφθέντες είχαν εγκαταστήσει σε διαμέρισμα της Κυψέλης, ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο κατάρτισης εξ’ υπαρχής πλαστών εγγράφων, υψηλής πιστότητας, τα οποία πωλούσαν στους ενδιαφερόμενους έναντι χρηματικού ποσού που κυμαινόταν από 500 έως 1.200 ευρώ, ανάλογα με το είδος και την φερόμενη ως χώρα έκδοσης.

ergastirio1


Οι δράστες, όπως προέκυψε από τον κατασχεθέντα υλικοτεχνικό εξοπλισμό, δρούσαν με υψηλό επαγγελματισμό και κατάρτιζαν εξ’ υπαρχής πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα υψηλής πιστότητας.

Ο ανωτέρω εξοπλισμός παρείχε τη δυνατότητα κατάρτισης εγγράφων από τουλάχιστον τριάντα δύο (32) χώρες, ευρωπαϊκές και μη και απαρτίζονταν ενδεικτικά από ειδικό ηλεκτρικό τόρνο για εγχάραξη εντυπωμάτων και διαφανειών ασφαλείας διαβατήριων, υπερσύγχρονους εκτυπωτές, θερμοκολλητές κατάλληλους για το σχηματισμό ασημοτυπιών και χρυσοτυπιών που χρησιμοποιούνται στα στοιχεία ασφαλείας των εγγράφων, ηλεκτρονικούς υπολογιστές με ειδικό λογισμικό, καθώς και μήτρες και σφραγίδες ελληνικών και αλλοδαπών Αρχών. Ακόμη, το εργαστήριο διέθετε ειδικές μπογιές για τον χρωματισμό των εξωφύλλων καθώς και δερμάτινα ρολά για την επένδυσή τους, καθώς και ειδικές κλωστές για τη συρραφή τους.

Από την περαιτέρω έρευνα στο εργαστήριο, εκτός του εξοπλισμού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ενδεικτικά:

• Εξήντα ένα (61) πλαστά διαβατήρια διαφόρων Χωρών
• Τριάντα οκτώ (38) δελτία ταυτότητας διαφόρων Χωρών
• Τρείς (3) άδειες διαμονής
• Τέσσερις (4) άδειες ικανότητας οδήγησης
• Πλήθος φωτογραφιών τύπου διαβατηρίου και ταυτότητας
• Εκατοντάδες χρυσοτυπίες, υδατογραφήματα, εξώφυλλα διαβατηρίων, πλαστικές κάρτες κλπ

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ; Δείτε τι λέει ο νόμος, τι αλλάζει φέτος και πότε ξεκινούν

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, στη διάρκεια των οποίων οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να βρουν προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές, είναι πολύ κοντά. Ο νόμος λέει ότι πραγματοποιούνται το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου. Φέτος, όμως, η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, που δίνεται από το νόμο δικαίωμα λειτουργίας των καταστημάτων, συμπίπτει με την Πρωτομαγιά και την Κυριακή του Πάσχα. Έτσι, ενδιάμεσες εκπτώσεις θα ξεκινήσουν μετά την αργία της Πρωτομαγιάς που μεταφέρθηκε στις 3 Μαΐου. Συγκεκριμένα, θα ξεκινήσουν στις 4 Μαΐου και θα διαρκέσουν ως τις 11 Μαΐου. Τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 8 Μαΐου, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών.

Ο νόμος

Σύμφωνα με τις διατάξεις του αναγκαστικού νόμου 380/1968, ο Υπουργός Εργασίας έχει τη δυνατότητα, με απόφασή του κάθε χρόνο, να καθορίζει την Πρωτομαγιά ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας. Σε ότι αφορά την εαρινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο, αυτή πραγματοποιείται το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Οι 10 ημέρες είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες. Σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4177/2013, τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου του Μαΐου. Η πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου είναι η 1η Μαΐου, η οποία όμως συμπίπτει με επίσημη αργία του Κράτους όπως είναι η Κυριακή του Πάσχα.

Κατά την παράγραφο 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013 «σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή». Στο παραπάνω πλαίσιο, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα ξεκινήσουν την Δευτέρα, 2 Μαΐου και θα λήξουν την Τρίτη, 10 Μαΐου.

Προαιρετικά, τα καταστήματα κάθε είδους μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή, 8 Μαΐου. Η λειτουργία αυτή επιτρέπεται την συγκεκριμένη Κυριακή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21 ν. 4177/2013), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης».


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ένα μνημόνιο, που δεν θα το λέμε μνημόνιο… (Παΐσιος)

Του Γιάννη Παντελάκη

Η κυβέρνηση εκνευρίστηκε. Και μέσω της εκπροσώπου της ή διαφόρων non paper που μοιράζει, μας πληροφορεί ότι αυτό που αποφασίστηκε στο Eurogroup δεν είναι ένα τέταρτο μνημόνιο. Αλλά, «ένας μηχανισμός εξισορρόπησης τυχόν αποκλίσεων που θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων». Μάλιστα, οι υπουργοί που κάποτε δαιμονοποιούσαν τον Ντάισελμπλουμ, τώρα τον επικαλούνται. Και αναφέρονται στις δηλώσεις του ότι «δεν πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο», αλλά για «ένα προληπτικό πακέτο μέτρων» .

Αυτό που αποφασίστηκε στο Άμστερνταμ, είναι κάτι πολύ σαφές ώστε να μην χωράει παρερμηνείες τις οποίες εκμεταλλεύονται διάφοροι για εσωτερική κατανάλωση. Θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός εξισορρόπησης αποκλίσεων ο οποίος θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων (από τώρα δηλαδή), και θα αφορά σ’ ένα πακέτο επιπλέον μέτρων 3,6 δις. ευρώ (2% του ΑΕΠ) τα οποία θα εφαρμόζονται σε κάθε απόκλιση. Πως ερμηνεύεται αυτό ; Ό,τι η κυβέρνηση συμφώνησε σ ένα νέο πακέτο επιπλέον μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν μόλις αποδειχτεί η αποτυχία των προηγούμενων (των 5,4 δις. του τρίτου μνημονίου). Αυτό, με βάση την λογική λέγεται νέο μνημόνιο. Αν θα εφαρμοστεί ή όχι, εξαρτάται από την επιτυχία του τρίτου μνημονίου. Με δεδομένο ότι κανένα μνημόνιο ως τώρα δεν πέτυχε τους στόχους του, αλλά και με επίσης δεδομένο ότι το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι θα πιάσουμε τους στόχους του τρίτου μνημονίου, κατανοεί κανείς εύκολα αν θα εφαρμοστεί ή όχι.

Η κυβέρνηση για λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης, δεν θέλει σε καμία περίπτωση αυτή η απόφαση να ονομαστεί «τέταρτο μνημόνιο». Και ο πολιτικός Νταϊσελμπλουμ δεν είχε λόγο να μην τις κάνει το χατίρι. Άλλωστε, πήρε αυτό που ήθελε. Την συγκατάθεση για επιπλέον μέτρα. Αυτό ήταν το κυρίαρχο ζητούμενο από την πλευρά των δανειστών. Να δουν την υπογραφή της Ελληνικής κυβέρνησης σε μια τέτοια απόφαση. Και ας μην την ονομάσει «τέταρτο μνημόνιο, αλλά όπως αυτή θέλει. Η υπόθεση μοιάζει με …προφητεία του Παΐσιου «θα έχετε ένα ακόμα μνημόνιο, αλλά θα είναι σαν να μην έχετε ένα ακόμα μνημόνιο» !

Όσο αστείο και αν ακούγεται, κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί και η κυβερνητική βούληση για το θέμα. Δεν θέλει σε καμία περίπτωση για επικοινωνιακούς λόγους να ονομάσει μνημόνιο μια δέσμη μέτρων που παραπέμπουν σε μνημόνιο. Και που στην ουσία, είναι μνημόνιο. Δεν θα άντεχε πολιτικά (ούτε μπροστά στην εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε στην κοινωνία), να παραδεχτεί αυτό που συμφώνησε. Νέα μέτρα, με νέες περικοπές συντάξεων, νέους φόρους κ.ο.κ. Θα είχε μεγάλο πρόβλημα να πάει στην Βουλή και μετά από το σκληρό πακέτο του τρίτου μνημονίου της, να υπάρχει διάχυτη η εντύπωση πως ψηφίζεται και ένα τέταρτο. Οι βουλευτές θα ψηφίζουν κάτι που θα το ονομάζουν «προληπτικό πακέτο», αλλά θα γνωρίζουν πως είναι μνημόνιο. Και όσοι από την κοινωνία αρνούνται να βλέπουν την πραγματικότητα, θα λένε το ίδιο…
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μία απεργία στην υπηρεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Πιο κυβερνητικός πεθαίνεις! Οι συνδικαλιστές του δημοσιογραφικού κόσμου αποφάσισαν να προσφέρουν για μία ακόμη φορά τις υπηρεσίες τους στην δοκιμαζόμενη παρέα του Μαξίμου. Αποφάσισαν να επιβάλλουν σιγή ασυρμάτου. Να μην καταλάβει ο ελληνικός λαός πόσο οπορτουνιστές είναι αυτοί που μας κυβερνούν.

Θα μπορούσαν να κηρύξουν μποϋκοτάζ στο κυβερνητικό ρεπορτάζ. Να λειτουργούν τα Μέσα Ενημέρωσης δίχως να μεταδίδουν την άποψη της κυβέρνησης. Αυτό θα πονούσε την κυβέρνηση.
Κρίνοντας από το αποτέλεσμα καταλαβαίνουμε ότι ο μόνος χαμένος σε αυτή την υπόθεση είναι ο ελληνικός λαός και ο δημοσιογραφικός κόσμος. Ο ελληνικός λαός στερείται του ιερού δικαιώματος της πληροφόρησης και μάλιστα σε μία περίοδο που λαμβάνονται ιδιαίτερα κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος φαίνεται να αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο της αυτοκαταστροφής. Είχε πολλές ευκαιρίες τους τελευταίους μήνες να κερδίσει την χαμένη του αξιοπρέπεια. Να υπερασπιστεί την ελευθεροτυπία και την ελεύθερη ενημέρωση. Δεν το έκανε. Άφησε να περάσουν οι διαγραφές συναδέλφων δημοσιογράφων από το συνδικαλιστικό τους όργανο, μόνο και μόνο επειδή είχαν διαφορετικές πολιτικές θέσεις από την πλειοψηφία. Και τώρα αφήνουν να εξελίσσεται μία απεργία που ωφελεί μόνο την κυβέρνηση.Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr
πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αιφνιδιασμός στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με το διπλό μνημόνιο. Τρόμος από Τσακαλώτο

Οι πολλές ιδέες από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το πώς θα ανταποκριθεί η χώρα στην απαίτηση των δανειστών για το προληπτικό μνημόνιο τρομάζουν ήδη τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι ίδιοι θα πρέπει να σηκώσουν το βάρος των οδυνηρών ψηφοφοριών στη Βουλή, του το πακετου των 5,4 δισ ευρώ, αλλά του πρόσθετου, «προληπτικού», μνημονίου με επιπλέον μέτρα 3,6 δισ ευρώ. Το συνολικό πακέτο των 9 δισ ευρώ μέτρων, φαντάζει κάτι περισσότερο κι από Γολγοθάς για τους ανάστατους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που στέλνουν αγωνιώδη, αλλά και οργισμένα μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου. Κοινό στοιχείο όλων αυτών των αντιδράσεων είναι ότι το νέο μνημόνιο δεν «αντέχεται» και δεν μπορεί να το υποστηρίξει κανείς προς την ελληνική κοινωνία, ειδικά στην περιφέρεια, όπου η επαφή των πολιτών με τους βουλευτές είναι πιο στενή και άμεση. «Δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας» λένε κάποιοι, ενώ άλλοι προειδοποιούν ότι θα ξεσηκωθεί μεγάλο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάστηκαν από την εξέλιξη της Παρασκευής με την απόφαση του Eurogroup που επέβαλε το προληπτικό πακέτο των μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ. Ανέμεναν ότι η κυβέρνηση θα είχε εξασφαλίσει τη στήριξη Ευρωπαίων ηγετών, μετά την πολιτική διαπραγμάτευση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να αποφευχθεί μία τέτοια δέσμευση. Η ανακοίνωση ότι η Αθήνα θα πρέπει να ικανοποιήσει τη σχετική απαίτηση των δανειστών – είτε με τη νομοθέτηση ονομαστικοποιημένων μέτρων, είτε με άλλους τρόπους που εξετάζει να προτείνει στην τρόικα η κυβέρνηση – άφησε άναυδους τους βουλευτές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκε στη Βουλή για να συζητήσει την κατάσταση και να ζητήσει ενημέρωση από την ηγεσία. Διαμήνυσαν ότι το συνολικό πακέτο όπως επιβάλλεται από τους δανειστές υπερβαίνει τη δέσμευσή τους να ψηφίσουν μόνο ό,τι περιλαμβανόταν στην συμφωνία του περσινού καλοκαιριού.


Προκειμένου να υπάρξει μία κάποια διαχείριση της αφόρητης αυτής κατάστασης πολλοί βουλευτές προτείνουν στο Μαξίμου να μην έλθει η συμφωνία στη Βουλή μέχρι το Πάσχα, αλλά αργότερα, ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τους ψηφοφόρους τους κατά τις ημέρες των εορτών. Πολλοί πάντως αλλάζουν ήδη σχέδια και αναζητούν… απόδραση από την πραγματικότητα, καθώς ματαιώνουν τις επισκέψεις στις εκλογικές τους περιφέρειες και τις ιδιαίτερες πατρίδες. «Θα πρέπει να απολογούμαστε διαρκώς» σημειώνουν, ενώ δεν ξεχνούν ότι στην επαρχία οι ακραίες αντιδράσεις πολιτών κατά των κυβερνητικών βουλευτών έχουν ήδη αρχίσει εδώ και καιρό.

Η κυβέρνηση, φοβούμενη και η ίδια το τσουνάμι των κοινωνικών αντιδράσεων, δεν σχεδιάζει να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδια μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Κοιτάζει δε πώς θα σπάσει σε διάφορα κομμάτια τόσο το πακέτο των 5,4 δις ευρώ (με τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, αλλά και το ασφαλιστικό), όσο και το πρόσθετο μνημόνιο «κάβα» των 3,6 δις ευρώ, ώστε να το διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά.

Τρομάζει ο Τσακαλώτος 


Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε την Παρασκευή ότι «υπάρχουν πολλές ιδέες» για το πώς θα ανταποκριθεί η χώρα στην απαίτηση των δανειστών για το προληπτικό μνημόνιο. Το θέμα θα πρέπει να έχει λήξει μέχρι το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, στο οποίο η Αθήνα θα παρουσιάσει τη δική της πρότασή επ’ αυτού. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προτείνει στους δανειστές να μην υπάρξει θεσμοθέτηση αναλυτικής και «ονομαστικής» λίστας με μέτρα, αλλά να καθιερωθεί ένα ισχυρό νομικά αυτόματο σύστημα ελέγχου των δημοσιονομικών, που να επιβάλλει τις προσαρμογές σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Η ιδέα της βασίζεται σε ένα γερμανικό μοντέλο «αυτόματου κόφτη δαπανών», όταν τα δημοσιονομικά ξεφεύγουν προς το χειρότερο. Δεν είναι όμως βέβαιο εάν θα το δεχθούν οι δανειστές.

Πάντως κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να καθησυχάσουν τους βουλευτές, λέγοντας ότι πρόκειται για προληπτικά μέτρα, που το πιθανότερο είναι να μη χρειαστεί να ληφθούν και, εν πάσει περιπτώσει αυτό θα ξεκαθαριστεί το 2018. Εμφανίζονται σε σίγουρα ότι ακόμα και εξειδικευμένος κατάλογος μέτρων να έρθει προς ψήφιση με το μνημόνιο-κάβα, θα τύχει τελικώς της έγκρισης των βουλευτών, γιατί η συνολική συμφωνία και η επίτευξη της αξιολόγησης θα ανοίξουν το δρόμο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Β.Κορέα: Εκτόξευση πυραύλου από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν

Έγινε με τροχιά βολής στ' ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με ανακοίνωση της στρατιωτικής διοίκησης στη Σεούλ

Σε εκτόξευση νέο βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο φέρεται να προχώρησε το Σάββατο η Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η εκτόξευση του πυραύλου, με χαρακτηριστικά υποθάλασσιας εκτόξευσης (SLBM), ενισχύει τους φόβους της Νότιας Κορέας για το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέας πυρηνικής δοκιμής ή πυραυλικής εκτόξευσης, καθώς αναμένεται κεντρική συνεδρίαση του κομμουνιστικού κόμματος της Βόρειας Κορέας.

Η εκτόξευση, έγινε νωρίς σήμερα το πρωί, με τροχιά βολής στ' ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με ανακοίνωση της στρατιωτικής διοίκησης στη Σεούλ.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν γνωστοποιηθεί περισσότερες λεπτομέρειες, αναφορικά με τον τύπο του πυραύλου, αλλά και το στόχο του.πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι γονείς: Κλέβουν παιδιά στην Αθήνα!

Η σχολική κοινότητα της Αργυρούπολης είναι ανάστατη μετά την απόπειρα αρπαγής ενός 13χρονου μαθητή, την ώρα που πήγαινε στο σχολείο του (στο 3ο Γυμνάσιο)…

Ένα λευκό βαν με φιμέ τζάμια πλησίασε τον μαθητή και μια ηλικιωμένη που καθόταν στη θέση του συνοδηγού, βγήκε και άρχισε να κάνει στο παιδί ερωτήσεις.

Ο 13χρονος κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά και προσπάθησε να φύγει.

Η γυναίκα τον έπιασε από το λαιμό και προσπάθησε να τον βάλει στο βαν, όμως το παιδί την έριξε κάτω με μια αγκωνιά και κατάφερε να ξεφύγει, καταφεύγοντας σε κατάστημα της περιοχής.

Ενημερώθηκε η αστυνομία και το σχολείο έστειλε σε όλους τους γονείς ανακοίνωση που γράφει:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σήμερα το πρωί, άγνωστοι που επέβαιναν σε λευκό βαν, προσπάθησαν να προσεγγίσουν μαθητή μας με σκοπό να τους ακολουθήσει. Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε ξανά τα παιδιά σας για τον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών. Το περιστατικό γνωστοποιήθηκε στην Ασφάλεια Αργυρούπολης η οποία έθεσε το σχολείο υπό επιτήρηση.»

Αμέσως ενημερώθηκε η αστυνομία όμως οι δράστες κατάφεραν να εξαφανιστούν. Την επόμενη μέρα, όμως προσπάθησαν να αρπάξουν παιδί δημοτικού, από την περιοχή της Ηλιούπολης. Από ότι βλέπουμε συνεχίζουν απτόητοι.

ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΑ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΟΝΕΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ

prisonplanet.gr
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

H λίστα προϊόντων-υπηρεσιών που ακριβαίνουν με το 24% ΦΠΑ

Κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας θα «σαρώσει» και πάλι βασικά και καθημερινά προϊόντα, με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, η οποία «κλείδωσε», με στόχο την αύξηση των εσόδων, αν και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η αύξηση των φόρων θα φέρει μείωση των εσόδων. 

Με την υλοποίηση της αύξησης του ΦΠΑ στο 24%, που επιβάλλεται  σε εκατοντάδες αγαθά και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, καθώς και σε υπηρεσίες υψηλής ζήτησης, η τσέπη των πολιτών θα επιβαρυνθεί ακόμα και για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών.

Ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών ακριβαίνουν με την αύξηση του  συντελεστή ΦΠΑ από το 23% σήμερα στο 24%…

Η ατελείωτη λίστα των ανατιμήσεων

Νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας).

Αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα.

Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο, φυσικό αέριο).

Τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού.

Οινοπνευματώδη ποτά.

Είδη ένδυσης και υπόδησης.

Είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ.

Πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα,

Χημικά προϊόντα, όπως απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, υγιεινής, καλλωπισμού κ.λπ.

Κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ.

Τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας,

Υπηρεσίες που παρέχουν γυμναστήρια, σχολές χορού, ινστιτούτα αισθητικής, κομμωτήρια, κουρεία, συνεργεία επισκευής οχημάτων, επισκευαστές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ποδηλάτων, υποδημάτων και δερματίνων ειδών, επιδιορθωτές ενδυμάτων και υφασμάτων οικιακής χρήσης κ.λπ., υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μαραγκοί, ελαιοχρωματιστές κ.λπ. επαγγελματίες του χώρου της οικοδομής, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κτηματομεσίτες, οικονομολόγοι, λογιστές-φοροτέχνες, κ.λπ.

Υπηρεσίες αποχέτευσης.

Παροχή ιατρικών υπηρεσιών από ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή.

Παροχή υπηρεσιών από γραφεία κηδειών και επιχειρήσεων αποτέφρωσης νεκρών, καθώς και η παράδοση των συναφών ειδών.

Συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής: Καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο, φλαμούρι, ρίγανη, δενδρολίβανο, δίκταμο, ευκάλυπτος, λεβάντα και λοιπά αφεψήματα, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, μπαχαρικά, ζαχαρωτά και άλλα είδη ζαχαροπλαστικής, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, πατατάκια, ποπ κορν, κορν φλέικς, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, φυτικές λιπαρές ουσίες, κονσέρβες.

Ζάχαρη.

Γλυκαντικές ουσίες, υποκατάστατα της ζάχαρης.

Αλάτι.

Ξύδι και τα υποπροϊόντα του.

Μαστίχα.

Πουλερικά.

Ζώα που εκτρέφονται για τη γουνοποιία.

Εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά της βλάστησης και ρυθμιστικά της ανάπτυξης των φυτών, απολυμαντικά και παρόμοια προϊόντα.

Καυσόξυλα.

Λιπάσματα.

Ζωοτροφές, με εξαίρεση τις τροφές που προορίζονται για κατοικίδια ζώα.

Σπόροι και καρποί που προορίζονται για σπορά.

Άνθη.

Αναψυκτικά, χυμοί, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά.

Εστίαση – catering (έτοιμα γεύματα και λοιπά σερβιριζόμενα είδη από εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, ψητοπωλεία, οβελιστήρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, αρτοποιεία, πιτσαρίες, φαστφουντάδκα, κυλικεία, καντίνες κ.λπ., προς επιτόπια κατανάλωση).

Αποχέτευση.

Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.), κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης.

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Επίθεση κουκουλοφόρων στον σταθμό του ΗΣΑΠ στα Πετράλωνα – Τα έκαναν γυαλιά καρφιά

Νέα επίθεση σε σταθμό του ΗΣΑΠ από κουκουλοφόρους σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, αυτή τη φορά στα Πετράλωνα. Με βαριοπούλες και σφυριά έσπασαν εκδοτήρια, ακυρωτικά μηχανήματα και δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία ομάδα δέκα περίπου ατόμων, με βαριοπούλες και σφυριά, έσπασαν εκδοτήρια, ακυρωτικά μηχανήματα και δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές στον σταθμό και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά την επίθεση κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών και συγκεκριμένα στις 01.40 τα ξημερώματα, ομάδα 40 ατόμων επιτέθηκε σε αστυνομικούς της ομάδας Ζήτα, στην οδό Θεσσαλονίκης 1 στα Πετράλωνα. Οι κουκουλοφόροι πέταξαν μπουκάλια στους αστυνομικούς, ρίχνοντας τον έναν κάτω από τη μηχανή του στην οποία έβαλαν φωτιά και στην έκαψαν.

Η αστυνομία προχώρησε λίγο αργότερα σε προσαγωγές ατόμων, τα οποία όμως αφέθηκαν ελεύθερα στη συνέχεια.

Αντιεξουσιαστές έδωσαν ξανά στη δημοσιότητα ονόματα ελεγκτών!

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την τέταρτη επίθεση που σημειώνεται σε σταθμό στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα, ενώ στην ΕΛ.ΑΣ. έχει σημάνει συναγερμός αφού πριν από δύο ημέρες μέλη του αναρχικοί δημοσίευσαν ακόμη τέσσερα ονόματα ελεγκτών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς!

Μάλιστα, το κείμενό τους, που αναρτήθηκε σε σελίδα αντιεξουσιαστών, συνοδευόταν από φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονταν να είναι γραμμένα με κόκκινο σπρέι συνθήματα πάνω σε τοίχους, τα οποία φέρονται να έχουν γραφτεί κοντά στις κατοικίες των ελεγκτών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

«Αποφασίσαμε να επισκεφτούμε μερικούς από αυτές και αυτούς στα σπίτια τους, διακοσμώντας τα εξωτερικά ώστε να καταδειχθεί και να γίνει γνωστό το "λειτούργημά" τους στη γειτονιά όπου κατοικούν. Έτσι εκτός από τις φάπες, το γιουχάρισμα και την παρεμπόδισή τους, έχουν και μια μικρή επιστροφή από την διαπόμπευση που χαρίζουν καθημερινά σε τόσο κόσμο», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Φωτογραφίες από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στα Πετράλωνα
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δημιουργείται εθνικό αρχείο τελικών δικαιούχων offshore εταιριών

Ραγδαίες εξελίξεις στο τοπιο των υπεράκτιων εταιριών(offshore) φέρνουν οι αποκαλύψεις των Panama Papers με τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο να αναζητούν τρόπους για να σταματήσουν τους φορολογικούς παραδείσους.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση σχετική ευρωπαική οδηγία οι τράπεζες και το Δημόσιο στην Ελλάδα θα προχωρήσουν μέσα στο 2016 στη δημιουργία ενός εθνικού αρχείου καταγραφής των τελικών δικαιούχων των υπεράκτιων εταιριών, δηλαδή τους πραγματικούς ιδιοκτήτες που συναλλάσσονται με τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής" το αρχείο αυτό θα δημιουργηθεί στον Τειρεσία και πρόσβαση στα στοιχεία θα έχουν όχι μόνο οι αρχές καταπολέμησης εσόδων απο εγκληματικές δραστηριότητες αλλά και οι φορολογικές αρχές. Η ρύθμιση που προωθείται προβλέπει πως, οποιαδήποτε οντότητα, όπου και αν βρίσκεται, εάν κάνει συναλλαγές μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να έχει πλέον και ελληνικό ΑΦΜ.

Το ενδιαφέρον που δείχνουν αρκετά κράτη για να ελεγχθεί αυτός ο "διάδρομος" φοροαποφυγής φαίνεται και απο το γεγονός ότι στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ οι υπουργοί Οικονομικών της Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας έκαναν έκκληση να συμπεριλάβουν στα εθνικά αρχεία, τους τελικούς δικαιούχους εταιριώντρ'αστ, ιδρυμλάτων, εταιριών-κελυφών κλπ. Για να δώσουν μάλιστα κίνητρα ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσοπυν και σε ανταλλαγή πληροφορίων, αρχικά σε πιλοτική μορφή.

Σήμερα οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν συγκεκριμένους καταλόγους offshore εταιριών κυρίως αυτών που κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα. Ο πίνακας που είχε σχηματιστεί απο το ΣΔΟΕ περιελάμβανε περίπου 23.000 τέτοιες επιχειρήσεις και το π[αράδοξο όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα είναι ότι, με τον τρόπο φορολόγησής τους απο το 2010 μειώνονταν χρόνο με το χρόνο τα έσοδα απο τις δραστηριότητες τους. Το 2010 οι δηλώσεις ήταν 1.177 και τα έσοδα 3,4 δισ.ευρώ. Το 2011 δηλώσεις 998 και έσοδα 0,9 δισ.ευρώ και το 2012 δηλώσεις 965 και έσοδα 0,3 δισ.ευρώ.

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σύλληψη αστυνομικού με την κατηγορία της ασέλγειας σε βάρος ανηλίκου

Συνελήφθη προχθές, 21 Απριλίου 2016, σε περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, 47χρονος αστυνομικός, κατηγορούμενος για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια, με την επιβαρυντική περίπτωση τέλεσης της πράξης από οικείο.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο 47χρονος τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα, ενώ παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πρωταθλήτρια σε φορολογικές επιβαρύνσεις η Ελλάδα: Οι φόροι αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Ελλάδα, όπως προκύπτει και από τα συγκριτικά στοιχεία που παρουσιάζονται, έχει το προνόμιο να επιβάλλει από τους βαρύτερους συντελεστές σε… όλα τα προϊόντα και στις υπηρεσίες, τους οποίους μάλιστα σκοπεύει να αυξήσει για ακόμη μία φορά. Με τον 4ο υψηλότερο βασικό συντελεστή ΦΠΑ, με την 3η βαρύτερη φορολογημένη αμόλυβδη, με το 2ο ακριβότερο (από φορολογικής άποψης) κινητό αλλά και την 5η υψηλότερη φορολογία στα τσιγάρα, φιγουράρουμε στις πρώτες λίστες σε όλους τους επιμέρους πίνακες.

Πλήγμα για τον τουρισμό

Από τη φορολογική λαίλαπα δεν έχει γλιτώσει ούτε το τουριστικό προϊόν, καθώς τόσο η εστίαση όσο και οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες βρίσκονται στην πρώτη 5άδα με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Πριν προλάβει ο κλάδος να απορροφήσει τους τριγμούς από την εκτόξευση του ΦΠΑ στην εστίαση (σ.σ. ο συντελεστής από το 13% πήγε στο 23%), τη μετάταξη των ξενοδοχειακών υπηρεσιών από το 6,5% στο 13% αλλά και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά, εστίαση και ξενοδοχεία θα βρεθούν αντιμέτωπα με νέα μέτρα.

Με το  σενάριο για την επιβολή ειδικού τέλους ανά διανυκτέρευση πρακτικά να σημαίνει ότι ο συντελεστής του ΦΠΑ από το 13% που είναι σήμερα μπορεί να ανεβεί και πάνω από το 15%, μία διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο 4 αστέρων των 100 ευρώ, η τελική επιβάρυνση από 113 ευρώ που είναι σήμερα θα φτάσει στα 117 ευρώ, με τον τελικό φορολογικό συντελεστή να διαμορφώνεται στο 17%, τον 5ο υψηλότερο στην Ευρώπη.

Από την μεριά τους οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου αντιδρούν στα σενάρια πιθανής αύξησης των φορολογικών βαρών καθώς όπως υποστηρίζουν η πολιτική της υπερφορολόγησης θα καταλήξει σε μπούμερανγκ για τα κρατικά ταμεία.

Κεφάλαιο : Aποκλίσεις

Τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη από τα 2,549 δισ. το 2012 έχουν περιοριστεί το 2015 στα 2,174 δισ. Τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο έχουν αυξηθεί μεν συγκριτικά με το 2012, αλλά, για να γίνει αυτό, έπρεπε να πολλαπλασιαστεί ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης επί τέσσερα και να επιτραπεί η κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων. Και πάλι όμως οι αποκλίσεις από τους στόχους είναι συνεχείς και μεγάλες (έως και 557 εκατ.)

Υψηλός συντελεστής

Ο φόρος –ειδικός φόρος κατανάλωσης και ΦΠΑ– ανέρχεται στο 83,2% στην Ελλάδα με τα δεδομένα της 1/1/2016, χωρίς δηλαδή να λαμβάνονται υπόψη οι όποιες αυξήσεις έχει στα σχέδιά της η κυβέρνηση. Στο σύνολο των χωρών-μελών της Ε.Ε. υψηλότερους συντελεστές επιβάλλουν μόνον η Ιρλανδία (86,51%), η Φινλανδία (85,07%), η Βουλγαρία (84,2%) και η Βρετανία (84,1%). Τα στοιχεία των εταιρειών του κλάδου δείχνουν ότι οι υψηλοί συντελεστές έχουν στείλει το λαθρεμπόριο στο 20,6% της συνολικής αγοράς, με τις απώλειες κρατικών εσόδων να ξεπερνούν τα 650 εκατ. ευρώ ετησίως.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στοιχεία σοκ! «Λουκέτο» σε 244.000 επιχειρήσεις από το 2008

Σοκάρουν τα τελευταία στοιχεία βάση των οποίων από το 2008 έως σήμερα παρουσιάζουν την «κατάρρευση» της αγοράς η οποία προήλθε λόγω των δυσχερών οικονομικών εξελίξεων που έχουν πλήξει τη χώρα τα τελευταία 8 χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η «Καθημερινή», σήμερα έχουν χαθεί 244.712 επιχειρήσεις, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τις 858.685 που καταμετρήθηκαν το 2008 μειώθηκαν σε 613.973 στα τέλη του 2015.

Μαζί τους, χάθηκαν και 842.670 θέσεις εργασίας, το ίδιο διάστημα. Ειδικότερα για το 2015, ο συνολικός αριθμός επιχειρήσεων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν φτάνει τις 613.973, σε σύγκριση με τις 630.050 το 2014. Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεταφράζεται σε 45.000 λιγότερες θέσεις εργασίας, αλλά και σε σημαντικά μειωμένη προστιθέμενη αξία για την οικονομία.

Στην πραγματικότητα, αναφέρει το δημοσίευμα, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν το 2015 είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν και τις νέες που άνοιξαν την ίδια χρονιά.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Α. Φλαμπουράρης: Aπέσυρε αστυνομικούς από τμήματα για να τον φρουρούν – Απίστευτος αριθμός

Αίσθηση προκαλούν τα δρακόντεια μέτρα που έχει λάβει ο υπουργό Επικρατείας για να εξασφαλίσει την ασφάλεια του .

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Φλαμπουράρης έχει γίνει στόχος επιτηδείων δυο φορές. Την πρώτη φορά οι δράστες έβαλαν φωτιά στην πόρτα ρίχνοντας εύφλεκτο υγρό ενώ τη δεύτερη εκτόξευσαν «βροχή» από βόμβες μολότοφ.

Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη ο κ. Φλαμπουράρης έχει στην υπηρεσία του 80 αστυνομικούς. Μάλιστα, αναφέρει η εφημερίδα, ότι για να βρεθούν τόσοι πολλοί, κάποιοι αποσύρθηκαν από αστυνομικά τμήματα και από άλλες υπηρεσίες της αστυνομίας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!