EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Ποιες είναι οι δαπάνες που γλιτώνουν από τον «κόφτη»

Πώς θα μπαίνει σε εφαρμογή ο αυτόματος μηχανισμός – Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.

Ο «κόφτης» δαπανών κατατέθηκε με τροπολογία στη Βουλή. Ο μηχανισμός θα τεθεί σε εφαρμογή (αν υπάρχουν αποκλίσεις) κατόπιν πρότασης του υπουργού Οικονομικών με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα πρέπει να δημοσιεύεται το αργότερο έως τις 31 Μαΐου και θα προσδιορίζεται το ανώτατο όριο προϋπολογισμού ανά κατηγορία δαπανών, όλα τα αναγκαία για την επίτευξη του παραπάνω στόχου μέτρα καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια προκειμένου να γίνει αυτόματη δημοσιονομική προσαρμογή.

Σε περίπτωση που η 31η Μαΐου παρέλθει χωρίς αποτέλεσμα, τότε η καθορισμένη στην έκθεση δημοσιονομική προσαρμογή της εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα επέρχεται αυτοδικαίως και αυτομάτως από την 1η Ιουνίου του ίδιου έτους.

Σε αυτή την περίπτωση, η μείωση δαπανών θα είναι οριζόντια, σε όλους τους τομείς προτέρων προσδιοριστεί (στην έκθεση του ΥΠΟΙΚ).

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, έως τις 10 Μαΐου κάθε έτους, ο υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει έκθεση στην οποία θα αναφέρεται αν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο τότε από την 1η Ιουνίου θα γίνεται μείωση δαπανών βάσει της παρακάτω κλίμακας αποκλίσεων και κατά ανώτατο όριο 2% του ΑΕΠ:

• Εάν η απόκλιση είναι ίση με 0,25% δεν θα λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής

• Για απόκλιση από 0,26% έως 0,75% τα μέτρα θα είναι 0,5% του ΑΕΠ

• Για απόκλιση από 0,76% έως 1,25% τα μέτρα θα είναι 1% του ΑΕΠ

• Για απόκλιση από 1,26% έως 1,75% θα μέτρα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ ενώ αν

• Η απόκλιση είναι 1,76% έως 2,25% τα μέτρα θα είναι 2% του ΑΕΠ.

Από τον αυτόματο κόφτη εξαιρούνται:

• Δαπάνες απορρέουσες από αξιώσεις ιδιωτών από την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων

• Δαπάνες Ύδρευσης, Ηλεκτρικής Ενέργειας και Χρήσης Φυσικού Αερίου

• Δαπάνες συντήρησης και επισκευής μεταφορικών μέσων ξηράς, πλωτών μέσων και αεροσκαφών

• Το σύνολο των δαπανών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

• Το σύνολο των δαπανών υγείας

• Δαπάνες για επιδόματα πολυτέκνων, θέρμανσης, ανεργίας, και προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται μέσω ΚΑΠ

• Δαπάνες για ενισχύσεις νοικοκυριών, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και τέκνα που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση ή με τέκνα που σπουδάζουν μακριά του τόπου κατοικίας τους

• Δαπάνες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

• Δαπάνες για το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι

• Δαπάνες σχετικά με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Προίκα μαμούθ για το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων

Θα έχει διάρκεια ζωής 99 έτη με μετοχικό κεφάλαιο που ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ –Σημαντικός έλεγχος των εταίρων.

Το νέο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή προβλέπει την ίδρυση ενός νέου υπερταμείου με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» και με διάρκεια ζωής τουλάχιστον 99 ετών.

Το νέο ταμείο δεν θα ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, το μετοχικό κεφάλαιο του ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί στο σύνολό του από το Δημόσιο, που θα είναι και ο μοναδικός μέτοχος.

Σκοπός του νέου Ταμείου, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, θα είναι η διαχείριση και αξιοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του κράτους που θα μεταβιβαστούν σε αυτό, προκειμένου να: (α) συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και (β) συμβάλει στην απομείωση του χρέους.

Στο νέο Ταμείο σημαίνοντα ρόλο θα έχει το 5μελές Εποπτικό Συμβούλιο. Τα τρία μέλη του θα επιλέγονται από την κυβέρνηση, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που ενεργούν από κοινού, και τα δύο μέλη, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, θα επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ESM, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του υπουργού Οικονομικών.

Η θητεία των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου θα είναι 5ετής και αυτό θα αποφασίζει, μεταξύ άλλων, και για την εκλογή και τον διορισμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.
Για να υπάρχει απαρτία στις συνεδριάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου θα πρέπει να είναι παρόντα τουλάχιστον 4 μέλη του, ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν θετικής ψήφου τουλάχιστον 4 μελών.

Στο νέο υπερταμείο περνούν, το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)- δηλαδή οι συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες- η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), και η νέα Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) που θα αφορά στις συμμετοχές του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει θέσει σε διαδικασία, ενώ ιδιαίτερο ρόλο αποκτά η ΕΤΑΔ, σκοπός της οποίας θα είναι να αξιοποιεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, με κάθε πρόσφορο μέσο, τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που περιέρχονται στην κυριότητά της, τα περιουσιακά στοιχεία την διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει από άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και από δημόσιες επιχειρήσεις το μετοχικό κεφάλαιο των οποίων κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, το Δημόσιο. Στην ΕΤΑΔ μεταβιβάζονται αυτομάτως η κυριότητα και νομή όλων των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο, με τις εξής εξαιρέσεις:

α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,
β. Περιοχές Ramsar,
γ. Περιοχές Natura,
δ. Αρχαιολογικοί χώροι, και
ε. Αμιγώς δασικές εκτάσεις.

Επίσης, στην ΕΤΑΔ μεταβιβάζεται και η κυριότητα και νομή επί όλων των ακίνητων του ΤΑΙΠΕΔ.

Όσον αφορά στη νέα Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, σκοπός της θα είναι να κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, να διαχειρίζεται επαγγελματικά και να επαυξάνει την αξία των συμμετοχών αυτών και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ, όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, την εταιρική συμμόρφωση, την εποπτεία και τη διαφάνεια των διαδικασιών, καθώς και σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές σε θέματα κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα με τις δημόσιες επιχειρήσεις μέρη.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των δημοσίων επιχειρήσεων, των οποίων οι μετοχές ανήκουν άμεσα ή έμμεσα, στο σύνολό τους ή εν μέρει στην ΕΔΗΣ, εκλέγονται από τη συνέλευση των μετόχων τους, εκτός από ένα μέλος που θα προτείνεται προς εκλογή από τον υπουργό Οικονομικών.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της Rosco.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

H Γαλλία σε κρίση: Πώς το εργασιακό παραλύει τη χώρα

Η πιο σκληρή δοκιμασία για τον Φρανσουά Ολάντ – Οι Γάλλοι βγαίνουν στους δρόμους.


Χάος επικρατεί στη Γαλλία με την αγανάκτηση των διαδηλωτών να ξεχύνεται στους δρόμους της χώρας, ζητώντας να αποσυρθεί ο νόμος για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, γνωστός και ως νόμος«Ελ Κομρί», τον οποίο και προωθεί η υπουργός Εργασίας, Μιριάμ Ελ Κομρί.

Στόχος της μεταρρύθμισης, η οποία έχει και τη συναίνεση της γαλλικής κυβέρνησης, είναι να μειωθεί η ανεργία που σήμερα ξεπερνά το 10%. Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο αυτό επιτρέπει στις εταιρείες να επιβάλλουν στους εργαζόμενους εναλλακτικά ωράρια εργασίας, με 48ωρη εβδομαδιαία εργασία και ημερήσιο ωράριο έως και 12 ώρες.

Αγνοώντας τη δυσαρέσκεια των Γάλλων, η γαλλική κυβέρνηση κάνοντας χρήση ενός άρθρου του Συντάγματος επέβαλλε την εργασιακή μεταρρύθμιση μέσω προεδρικού διατάγματος, παρακάμπτοντας τη βουλή.

Η κίνηση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε τη σφοδρή κριτική από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος Σοσιαλιστών.

«Επειδή η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, το υπουργικό συμβούλιο με εξουσιοδότησε να δράσω εκ μέρους της κυβέρνησης», σημείωσε ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς προσθέτοντας ότι «ήθελε να αποφύγει μια αποκαρδιωτική εικόνα διάσπασης και έντασης εξαιτίας μιας μειοψηφίας».

Ο νόμος Ελ Κομρί ξύπνησε τους «Γάλλους Αγανακτισμένους»

Το κίνημα των Γάλλων διαδηλωτών γνωστό και ως «Nuit debout» (Ολονυκτία) δεν άργησε να έλθει. Στις 31 Μαρτίου του 2016 για πρώτη φορά νέοι και νέες από όλες τις τάξεις των Παρισίων στην κεντρικής πλατεία της Δημοκρατίας οργανώνοντας ολονύκτιες συνελεύσεις πολιτών, με αφορμή τον εργασιακό νόμο.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, αρχικά οι διαδηλωτές ήταν φοιτητές που τάσσονταν εναντίον της μεταρρύθμισης στα εργασιακά, ωστόσο στη συνέχεια τα θέματα διευρύνθηκαν. Σε μικρές ομάδες οι συζητήσεις στρέφονται στο διαβόητο σκάνδαλο με τα Panama Papers, τη νομοθεσία για τις ιερόδουλες και την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για καταστάσεις που θυμίζουν λίγο ολύ το Occupy Wall Street ή τις αρχές των αντίστοιχων διαμαρτυριών των Αγανακτισμένων στην Ελλάδα και την Ισπανία.


Παράλληλα, κατ’ οίκον ενημέρωση ότι τους απαγορεύεται η πρόσβαση σε συγκεκριμένους δρόμους και περιοχές της γαλλικής πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης του κινήματος Nuit Debout κατά του νέου εργασιακού νόμου έλαβαν γραπτώς από την αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού μέλη αντιφασιστικών και αντικαπιταλιστικών οργανώσεων.

Η απαγόρευση αφορά στην νέα διαδήλωση που διοργανώθηκε την Τρίτη 17 Μαΐου 2016 από τα συνδικάτα CGT, FO, Solidaires, UNEF, UNL, FIDL, και εκτείνεται σε μια σειρά από δρόμων που ουσιαστικά οδηγούν στον τόπο της αρχικής συγκέντρωσης αλλά και όπου έχει γίνει γνωστό ότι θα ακολουθήσει πορεία (εξού και περιλαμβάνονται τα διαμερίσματα 6, 7, 14 και 15 του Παρισιού).

Η αστυνομία επιβεβαίωσε την ύπαρξη των απαγορεύσεων απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας Libération υποστηρίζοντας ότι αφορούν άτομα που εμπλέκονται ή έχουν άμεση σχέση με τα επεισόδια που έχουν γίνει, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσα άτομα αφορά η απαγόρευση και πώς… επιλέχθηκαν.

Ως αιτία της απαγόρευσης, στην επίσημη «ειδοποίηση» που έλαβαν οι «ενδιαφερόμενοι» αναφέρεται το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι «εντοπίστηκαν επανειλημμένως» σε επεισόδια κατά των αστυνομικών δυνάμεων, στις πρόσφατες διαδηλώσεις. Μάλιστα, στην ειδοποίηση απαγόρευσης γίνεται αναφορά σε «ομάδες ατόμων με κουκούλες ή με κράνη», κάτι που γεννά εύλογα ερωτήματα για το πώς ακριβώς οι δυνάμεις καταστολής στοχοποίησαν συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η απαγόρευση αυτή έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς ανάλογων μέτρων που η αστυνομία του Παρισιού έλαβε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας για να καταστείλει τις κινητοποιήσεις κατά του νέου εργασιακού νόμου, τα οποία εντάσσονται στο «μανδύα» της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015.

Στο μεσοδιάστημα, επεισόδια έχουν ξεσπάσει μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών. Στο Παρίσι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου απάντησαν με χρήση δακρυγόνων στις ρίψεις αντικειμένων από τους διαδηλωτές, ενώ τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας δεν φάνηκαν ικανά να εμποδίσουν την κλιμάκωση της έντασης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εμφανίζεται ανυποχώρητος τονίζοντας ότι δεν θα ενδώσει στις πιέσεις των διαδηλωτών.

«Δεν θα υπαναχωρήσω, γιατί υπήρξαν πάρα πολλές κυβερνήσεις που υπαναχώρησαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι «ο νόμος αυτός θα περάσει, γιατί συζητήθηκε, τέθηκε υπό επεξεργασία, διορθώθηκε, τροποποιήθηκε. Στο εξής (ο νόμος) έχει την υποστήριξη των μεταρρυθμιστικών συνδικάτων και μιας πλειοψηφίας των σοσιαλιστών βουλευτών».

Στο εκρηκτικό σκηνικό έρχονται να «δέσουν» και οι απεργίες των εργαζομένων σε σιδηροδρομικά δίκτυα και λιμάνια της χώρας, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία στη Γαλλία να έχει «παγώσει».

Μεταξύ άλλων και η εταιρεία οχηματαγωγών Brittany Ferries ανακοίνωσε μαζικές ακυρώσεις δρομολογίων ανάμεσα στη Βρετανία και τη βόρεια Γαλλία, όπου οι λιμενεργάτες συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.

Απεργίες έχουν εξαγγελθεί και στα μέσα μαζικής μεταφοράς για ολόκληρη την εβδομάδα. «Όταν δεν μας ακούνε, πρέπει να τους κάνεις να σε ακούνε» δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT.

Συγκρούσεις και επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις

Από την άλλη, η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις μπορεί να έχει μειωθεί, ωστόσο η ένταση αυξάνεται και συγκρούσεις ξεσπούν με τις αστυνομικές δυνάμεις.

 

«Αρκετά πια!» με τους ταραξίες τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος έκανε λόγο για «περισσότερες από 1000 συλλήψεις, 60 καταδίκες» και «350 αστυνομικούς τραυματίες» από την έναρξη των κινητοποιήσεων.

Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου έχει περιορισθεί στο 15% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν φαίνεται να είναι έτοιμος να υπαναχωρήσει και σε μια άλλη μάχη: εκείνη της επανεκλογής του.

Αν και δεν αποκάλυψε επίσημα τις προθέσεις του για το 2017, τις τελευταίες εβδομάδες επιδίδεται σε έναν απολογισμό της θητείας του, ανακοινώνει μέτρα προς όφελος του εκλογικού σώματος (επαναξιολόγηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, πριμ για τους εκπαιδευτικούς) και επιχειρεί να επιβληθεί ως ο φυσικός υποψήφιος της Αριστεράς.

πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Φωτιά στα Τέλη Ταξινόμησης ΙΧ από 1η Ιουνίου (και στα υβριδικά)

Νέα τέλη ταξινόμησης και στα υβριδικά, αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα αυτοκίνητα και μείωση σε αυτά με πολύ χαμηλούς ρύπους προβλέπει διάταξη του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα που κατάθεσε στην Βουλή η κυβέρνηση. Παράλληλα καταργείται ο φόρος πολυτελείας που επιβαλλόταν στα επιβατικά αυτοκίνητα, ανάλογα με την αξία τους.

Οι ρυθμίσεις που προωθούνται θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου και προβλέπουν την κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού ως βάσης για τη φορολόγησή των ΙΧ αυτοκινήτων και των λοιπών οχημάτων.

Όπως γράφει η ιστοσελίδα  dikaiologitika.gr  o υπολογισμός του τέλους ταξινόμησης κάθε οχήματος θα γίνεται με βάση δύο κριτήρια: α) την αξία λιανικής του κάθε μοντέλου που θα δηλώνει ο κάθε εισαγωγέας στην Υπηρεσία Αξιών του Τελωνείου και β) το ύψος των τιμών των εκπεμπόμενων ρύπων. Τα νέα τέλη ταξινόμησης θα υπολογίζονται με βάση τους ακόλουθους συντελεστές: – 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ, – 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ, – 16% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ, – 24% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ, – 32% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω.
Τα τέλη ταξινόμησης που θα προκύπτουν με βάση τους παραπάνω συντελεστές θα προσαυξάνονται ή θα μειώνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων.

Ειδικότερα, για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο θα προβλέπεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης κατά 5%, ενώ για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από 101 έως και 120 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο δεν προβλέπεται καμία μεταβολή.

Στη συνέχεια προβλέπεται προσαύξηση των τελών ταξινόμησης σε ποσοστό: – 10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, – 20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, – 30% για εκπομπές ρύπων από 161 έως και 180 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, – 40% για εκπομπές ρύπων από 181 έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, και – 60% για εκπομπές ρύπων από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών θα είναι:

1. Για Ι.Χ. 1.400 κυβικών, με κινητήρα βενζίνης με τελική τιμή 13.000 ευρώ και ρύπους 120 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τα μηδενικά σήμερα τέλη ταξινόμησης λόγω απόσυρσης θα διαμορφωθούν σε 450 ευρώ. Εάν όμως απλώς επανερχόταν το παλαιό σύστημα από την 1η Ιουνίου, θα ήταν 900 ευρώ.

2. Για Ι.Χ. 1.600 κυβικών, diesel, με τελική τιμή 16.000 ευρώ και εκπομπές ρύπων 98 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τα τέλη ταξινόμησης σήμερα με κίνητρο απόσυρσης είναι 200 ευρώ. Με το παλαιό σύστημα, χωρίς απόσυρση, θα ήταν 1.600 ευρώ. Με το νέο σύστημα, η επιβάρυνση διαμορφώνεται σε 475 ευρώ.

3. Για τα ακριβά και ρυπογόνα αυτοκίνητα θα προκύψουν σε κάθε περίπτωση επιβαρύνσεις. Για Ι.Χ. 1.600 κυβικών με τελική τιμή 30.000 ευρώ και ρύπους 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, με το ισχύον σύστημα τα τέλη ταξινόμησης ανέρχονται σε 3.500 ευρώ. Με το νέο σύστημα, τα τέλη ταξινόμησης αυξάνονται στα 7.000 ευρώ!

Για τα μεταχειρισμένα επιβατικά αυτοκίνητα η φορολογητέα αξία για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης θα μειώνεται περαιτέρω ποσοστιαία με τη χρήση συντελεστή 0,10 αντί 0,30 που ισχύει για κάθε 500 επιπλέον χιλιόμετρα που έχουν διανυθεί από τον ετήσιο μέσο όρο.
Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου επιβάλλεται επίσης τέλος ταξινόμησης και στα υβριδικά αυτοκίνητα, με συντελεστές μειωμένους κατά 50% σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα.

Παράλληλα με τις προτεινόμενες αλλαγές στο τέλος ταξινόμησης, προτείνεται η κατάργηση του φόρου πολυτελείας των επιβατικών αυτοκινήτων, ο οποίος έμμεσα ενσωματώνεται στο τέλος ταξινόμησης, το οποίο πλέον θα υπολογίζεται με συντελεστές, ανάλογα με την φορολογητέα αξία.

Δεν προβλέπεται πλέον ειδική φορολογική μεταχείριση για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, καθόσον, με την κατάργηση του κριτηρίου του κυλινδρισμού, αυτά παύουν να υπάγονται στους υψηλούς συντελεστές από 50% έως 346%, που αντιστοιχούσαν στα αυτοκίνητα κυλινδρισμού από 2001 κυβικά εκατοστά και άνω, με μείωση κατά 50%.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις, για κλειστά και ανοιχτά φορτηγά μικτού βάρους μέχρι και 3,5 τόνους ορίζονται νέοι συντελεστές 10% και 8% αντίστοιχα, ανεξάρτητα κυλινδισμού, ενώ για όλες τις βάσεις των φορτηγών, ανεξάρτητα του μικτού βάρους ορίζεται ενιαίος συντελεστής 5%.

Για επιβατικά διπλοκάμπινα οχήματα με μικτό βάρος μέχρι 3,5 τόνους που διαθέτουν χωριστό ανοικτό χώρο φόρτωσης εμπορευμάτων, ορίζεται συντελεστής 8%. Τέλος, καθορίζεται ότι η φορολογητέα αξία για τα εν λόγω οχήματα διαμορφώνεται με βάση τη λιανική τιμή πώλησης προ φόρων.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δημιουργεί νέο δημόσιο ο ΣΥΡΙΖΑ με 2.000 ευρώ / μήνα (για τα πανηγύρια…)

Νέο δημόσιο δημιουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά για τους πολύ φίλους και τους στενούς συγγενείς. Στο πολυνομοσχέδιο που προβλέπει αύξηση των έμμεσων φόρων και επιβολή τελών σε ό,τι… κινείται, εντοπίζονται διατάξεις «ρουσφετολογικού» χαρακτήρα για τον διορισμό τουλάχιστον 82 «φίλων και συγγενών» στο κράτος. Σύμφωνα με τα άρθρα 159 έως 164 δημιουργείται Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Έργο της υπηρεσίας είναι ο σχεδιασμός της ηλεκτρονικής διασύνδεσης του κράτους. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις εκτός από γενικό γραμματέα προβλέπεται η πρόσληψη 52 ακόμα υπαλλήλων ενώ το συνολικό κόστος ετήσιας λειτουργίας υπολογίζεται σε 1.600.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα το κόστος μισθοδοσίας υπολογίζεται σε 1,26 εκατ. ευρώ το έτος, δηλαδή ο μέσος μισθός των υπαλλήλων θα είναι άνω των 2.000 ευρώ το μήνα ενώ σε 340 χιλ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος για μισθώματα και λειτουργικά έξοδα.

Επίσης, τα άρθρα 127 – 135 προβλέπουν την ίδρυση Δημόσιας Αρχής Λιμένων προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των κεντρικών λιμανιών της χώρας.

Η υπηρεσία υπάγεται στον υπουργό Ναυτιλίας και θα στελεχωθεί από προσωπικό 30 ατόμων (25 ΙΔΑΧ και 5 επιστημονικό προσωπικό) ο μισθός των οποίων θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση!


πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

EgyptAir: Βρέθηκαν συντρίμμια του εξαφανισμένου αεροσκάφους

Ένα αιγυπτιακό αεροσκάφος τύπου C-295, που διερευνούσε από αέρος τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, εντόπισε συντρίμμια ή σωσίβια που εικάζεται ότι προέρχονται από το εξαφανισμένο αεροσκάφος που εκτελούσε τη μοιραία πτήση MS804 της EgyptAir.

Τα ευρήματα εντοπίστηκαν στις 15:20 το μεσημέρι και επαναβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν αντικείμενα σε νεότερη οπτική παρατήρηση από αέρος στις 15:25. Αυτή την ώρα προς την περιοχή 210 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης κινούνται πλωτά μέσα προκειμένου να περισυλλέξουν τα αντικείμενα για να ελεγχθεί αν πρόκειται για σωσίβια ή κομμάτια του εξαφανισμένου Airbus της EgyptAir.

Richard Westcott του BBC εξηγεί στο παρακάτω βίντεο τις πληροφορίες σχετικά με το αεροπορικό δυστύχημα:Λίγο πριν τις 16:00, η ΕΡΤ μετέδωσε πληροφορίες ότι τα αεροσκάφη που λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση Search and Rescue για την πτήση της EgyptAir που επισήμως θεωρείται εξαφανισμένη εντόπισαν δύο μεγάλα κομμάτια χρώματος πορτοκαλί,που εικάζεται ότι ανήκουν στο χαμένο Airbus A-320. Η αρχική πληροφορία της ΕΡΤ ήταν πως τα δύο μεγάλα αντικείμενα πορτοκαλί χρώματος πως βρέθηκαν 230 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, η πληροφορία που δόθηκε στις ελληνικές αρχές από το αιγυπτιακό αεροσκάφος τύπου C-295 το οποίο συμμετέχει στις έρευνες είναι από ευρήματα στην περιοχή 210 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης. Στην περιοχή εκείνη, σύμφωνα με την συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Καΐρου, οι έρευνες γίνονταν από αιγυπτιακά αεροσκάφη.
Τα ευρήματα εντοπίστηκαν από το αιγυπτιακό αεροσκάφος περίπου στις 15:20 και στις 15:25, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο Jean-Marc Ayrault, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, μιλάει στους δημοσιογράφους για τις τελευταίες εξελίξεις: Αντίστοιχες αναφορές, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν στην ΕΡΤ, φαίνεται να έχει λάβει και ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας/ Λιμενικό Σώμα/ Ελληνική Ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με την βρετανική Mirror, στο πλαίσιο της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης εντοπίστηκαν δύο σοροί που η εφημερίδα εικάζει ότι μπορεί να ανήκουν σε κάποιους από τους επιβαίνοντες της μοιραίας πτήσης Παρίσι-Κάιρο.
Μέχρι αυτή την ώρα προφανώς και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με επίσημο τρόπο εάν πράγματι έχουν βρεθεί τμήματα του εξαφανισμένου αεροσκάφους ούτε και η πληροφορία της Mirror ότι μπορεί να εντοπίστηκαν δύο σοροί.

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε συγγενείς των θυμάτων της πτήσης MS804 της EgyptAir να καταφτάνουν στο αεροδρόμιο του Καΐρου και τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Sherif Ismail, έξω από τα γραφεία της EgyptAir, να μιλάει στα μέσα για το συμβάν:
πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Προς ιδιωτικοποίηση συγκοινωνίες, νερό, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ , οι αστικές συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ)

 Με ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης εντάσσονται στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, οργανισμοί όπως οι αστικές συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ), το ΟΑΚΑ και τα ΕΛΤΑ. Σε δεύτερο χρόνο, θα μεταβιβαστούν ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές και ΔΕΗ.

Ανωτατη κυβερνητική πηγή μιλώντας στο newsit.gr τόνισε πως «δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση. Οι εταιρίες αυτές δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, απλά μπαίνουν στην Εταιρία Δημόσιων Συμμετοχών ώστε όλα τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας να είναι συγκεντρωμένα όλα μαζί». Διευκρίνισε δε ότι δεν είναι καν μνημονιακή δέσμευση η αποκρατικοποίηση των συγκεκριμένων εταιριών και οργανισμών, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν κάποια εταιρία κριθεί ελλειμματική να συζητηθεί το ενδεχόμενο αξιοποίησή της, σε βάθος 30ετίας.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει καταθέσει παραρτήματα για το Υπερταμείο Αποκρατικοποίσεων (μάλιστα τόνισαν πως αν δεν κατατεθούν δεν θα προχωρήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου) ο Γιώργος Χουλιαράκης είπε πως «καταθέτουμε νομοθετική βελτίωση που είναι τα παρατήματα Γ και Δ του Πολυνομοσχεδίου».

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης θέλοντας να επιλύσει την διχογνωμία είπε πως το Παράρτημα Α είναι οι συμβάσεις των περιφερειακών αεροδρομίων. Με νομοθετική βελτίωση που κάνει το Παράρτημα Δ που κατατέθηκε από τον κ. Χουλιαράκη γίνεται Παράρτημα Β και αφορά τις επιχειρήσεις που θα περάσουν στο υπερταμείο.

Στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, που ονομάζεται Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών, εντάσσονται άμεσα αστικές συγκοινωνίες ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ και σε δεύτερο χρόνο ΕΥΔΑΠ, Μετρό και ΔΕΗ. «Σε βάθος 30ετίας η αξιοποίησή τους» απαντά η κυβέρνηση, θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Χουλιαράκης: Έξι εκατομμύρια νοικοκυριά θα πληρώσουν τον ίδιο ή λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ότι 6 εκατ. νοικοκυριά θα πληρώσουν τον ίδιο ή λιγότερο ΕΝΦΙΑ, και μόνο 500.000 θα κληθούν να δώσουν περισσότερα, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, σε παρέμβασή του στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο που διεξάγεται στις Επιτροπές της Βουλής.


«Η συνολική φορολογική επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ είναι 2,65 δισ. ευρώ, όπως και το 2015. Δεν υπάρχει καμία συνολική επιβάρυνση. Όμως το 2016 μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες και αλλάζει η κατανομή των φορολογικών βαρών. Έτσι για να πιάσουμε τον ίδιο στόχο 6 εκατομμύρια νοικοκυριά πληρώνουν τον ίδιο ή λιγότερο ΕΝΦΙΑ και 500.000 πληρώνουν περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!