EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σάββατο, 21 Μαΐου 2016

17 τραυματίες από σύγκρουση τρένου με λεωφορείο στην Ελβετία..

Πανικός στις ράγες στην Ελβετία.

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν από σύγκρουση τρένου με λεωφορείο σε περιοχή κοντά στην Βέρνη της Ελβετίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή το βράδυ σε μια ισόπεδη διάβαση, κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες.

Στο σημείο άμεσα έφτασαν ασθενοφόρα που μετέφεραν τους τραυματίες στο Νοσοκομείο.

Όλοι οι τραυματίες είναι πολίτες Ταϊβάν που επέβαιναν στο λεωφορείο ενώ το τρένο ήταν γερμανικό.

Η αστυνομία ερευνά τα αίτια του ατυχήματος.
crashonline
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΑΣΕΠ: Τρεις προκηρύξεις πρόσληψης μόνιμου προσωπικού

Τρεις προκηρύξεις πρόσληψης μόνιμου προσωπικού θα εκδοθούν από το ΑΣΕΠ μέσα στο επόμενο δίμηνο (Μάιος-Ιούνιος) και θα αφορούν την πλήρωση συνολικά 109 θέσεων σε υπουργεία και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τις υπό προκήρυξη θέσεις θα διεκδικήσουν πτυχιούχοι (ΑΕΙ και ΤΕΙ) αλλά και απόφοιτοι δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς ειδικά ο διαγωνισμός της Τράπεζας της Ελλάδος θα αφορά τεχνικές ειδικότητες. Ο διαγωνισμός αφορά 35 προσλήψεις κυρίως τεχνικού προσωπικού, ΤΕ και ΔΕ, οι οποίες θα γίνουν με αντικειμενικά κριτήρια.

Οι υπάλληλοι διοικητικών καθηκόντων (απόφοιτοι ΤΕΙ) θα πρέπει να διαθέτουν απαραιτήτως άριστη γνώση μιας ξένης γλώσσας και γνώση χειρισμού Η/Υ. Οσο για τους τεχνικούς που θα στελεχώσουν το τμήμα που γίνεται η εκτύπωση λαχείων, τραπεζογραμματίων, αξιογράφων του Ελληνικού Δημοσίου κ.λπ., εκτός του απολυτηρίου Λυκείου θα απαιτείται προϋπηρεσία στο αντικείμενο της θέσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι επιλεγούν θα απασχοληθούν με διετή σύμβαση εργασίας που είναι δυνατόν να παραταθεί επί ένα ακόμη έτος. Μετά τη λήξη της σύμβασης και εφόσον η υπηρεσία τους κριθεί ως ευδόκιμη, θα διορισθούν από την ημερομηνία έναρξης της σύμβασης εργασίας τους.

Ακόμη, σύμφωνα με το «Εθνος» έσπασε στα δύο η προκήρυξη του ΑΣΕΠ που αφορούσε στην πρόσληψη 151 μονίμων επιστημόνων Πληροφορικής, σε υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε άλλα υπουργεία και δημόσιους φορείς.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προκηρύξει τις θέσεις στα δικαστήρια από μόνο του και το ΑΣΕΠ ετοιμάζει τον διαγωνισμό με τις 45 θέσεις που απομένουν και αφορούν την κάλυψη ελλείψεων σε υπουργεία και φορείς του δημοσίου. Πρόκειται για θέσεις στις ειδικότητες ΠΕ Πληροφορικής (Επιστήμης των Υπολογιστών ή Μηχανικών Η/Υ) και ΤΕ Πληροφορικής (ή Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων).

Η πλήρωση των θέσεων θα γίνει με τη διαδικασία πινάκων προτεραιότητας (σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2190/94) από κατόχους ομωνύμου ή ταυτοσήμου κατά περιεχόμενο ειδικότητας πτυχίου ή διπλώματος ΑΕΙ/ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισοτίμου αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής. Παράλληλα, οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής ή Ισπανικής), ενώ ειδικά για τις θέσεις ΠΕ απαιτείται η γνώση επεξεργασίας ελληνικών και ξενόγλωσσων κειμένων και πινάκων σε Η/Υ.

Είκοσι εννέα μόνιμους υπαλλήλους στην ειδικότητα ΠΕ Χημικών θα προσλάβει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Ηδη στον διαγωνισμό του υπουργείου ορίστηκαν τα άτομα που προστατεύονται από τις διατάξεις του Ν. 2643/1998 (μία θέση για ΑΜΕΑ και μία για τρίτεκνο) και πλέον η προκήρυξη είναι έτοιμη προς έκδοση. Η πρόσληψη των επιτυχόντων θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια (μόρια), ενώ οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν πτυχίο ή δίπλωμα Χημείας ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας, καθώς και βεβαίωση ιδιότητας μέλους της Ενωσης Ελλήνων Χημικών.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ποιους επηρεάζουν οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ - Παγίδα για 600.000 ιδιοκτήτες

Τελικά ο ΕΝΦΙΑ ήρθε για να μείνει. Φέτος, μετά τις αλλαγές που έγιναν, αναμένεται να προκαλέσει φορο-σοκ σε περισσότερους από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δουν τον «λογαριασμό» του φόρου να εκτοξεύεται στα ύψη, αλλά και χαμόγελα σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο φόρο για την κατοικία τους.

Όμως για την πλειονότητα των φορολογούμενων που κατέχουν μια κατοικία ή το πολύ δύο κατοικίες ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα είναι ο ίδιος με αυτόν που πλήρωσαν το 2015, καθώς η μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν επηρέασε καθόλου το ποσό του φόρου.

Οι αλλαγές

Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την επέκταση του φόρου αυτού και στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου θα έχει ως συνέπεια πολύ περισσότεροι φορολογούμενοι να κληθούν φέτος να πληρώσουν για πρώτη φορά τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ενώ όσοι τον πλήρωναν ήδη να τον καταβάλουν φέτος σημαντικά αυξημένο, παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Μάλιστα οι αυξήσεις των επιβαρύνσεων φθάνουν έως και το 450%.
Οι αλλαγές που έγιναν στον ΕΦΝΙΑ του 2016 σε συνδυασμό με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αφορούν:

1 Φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Για πρώτη φορά περισσότεροι από 350.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν εκτός από τον βασικό φόρο και συμπληρωματικό φόρο για τα ακίνητά τους μετά το «κούρεμα» του αφορολόγητου ορίου. Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστές 0,1% - 0,15%.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται κατά 15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3% έως 1,15% οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και αλλάζουν τα φορολογικά κλιμάκια για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, τα οποία μέχρι και το 2015 απαλλάσσονταν. Με την προσθήκη και αυτών των ακινήτων η αξία της ακίνητης περιουσίας που θα συνυπολογίζεται στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ αυξάνεται περαιτέρω με συνέπεια ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.

Ο συμπληρωματικός φόρος θα «κάψει» κυρίως όσους κατέχουν ακίνητη περιουσία που κινείται μεταξύ 400.000 έως 600.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα δουν τον «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ να αυξάνει κατά 150% έως 325%! Για παράδειγμα φορολογούμενος που έχει στην κατοχή ακίνητα αξίας 400.000 ευρώ εκτός από τον βασικό φόρο του ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθεί και με συμπληρωματικό φόρο ο οποίος από 100 ευρώ που ήταν πέρυσι εκτοξεύεται στα 425 ευρώ φέτος (αύξηση 325 ευρώ).

2 Ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμού. Η αύξηση κατά 23%-25% των συντελεστών κύριου ΕΝΦΙΑ για όλα τα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμού οικόπεδα της χώρας, ανεξάρτητα αν μειώθηκε ή όχι η αντικειμενική τους αξία σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες ή μειώθηκαν ελάχιστα, η αύξηση του φορολογικού βάρους των ιδιοκτητών μπορεί να είναι διπλή: και από την αύξηση του συντελεστή φόρου επί του οικοπέδου, αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου.

3 Ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν φέτος να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ, αφού καταργείται η έκπτωση φόρου 20% που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015.

4 Φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μια ή το πολύ δυο κατοικίες: Η μη μεταβολή των συντελεστών υπολογισμού του βασικού φόρου για τα κτίσματα, σε συνδυασμό με την μείωση των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας αναδρομικά από την 21η Μαίου 2015 θα έχει ως συνέπεια ο ΕΝΦΙΑ να μειωθεί έως και 25% σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιοκτητών, οι οποίοι, υπολογίζονται περίπου στο 15% των φορολογουμένων που κατέχουν κατοικίες και λοιπά κτίσματα.
Στη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών κτισμάτων, παρά τη μη μεταβολή των συντελεστών του κύριου ΕΝΦΙΑ και τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, δεν θα υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Αυτό θα συμβεί επειδή ο κύριος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές βασικού φόρου ανά τετραγωνικού μέτρου που αντιστοιχούν σε κλιμάκια με μεγάλο εύρος αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τ.μ.. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και μετά τη μείωση των αντικειμενικών τιμών, πολλοί ιδιοκτήτες θα παραμείνουν στα ίδια κλιμάκια υπολογισμού του φόρου και θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο που είχαν καταβάλει το 2015.

Ο υπολογισμός

Για παράδειγμα, σε περιοχές με τιμές ζώνης από 1.001 έως 1.500 ευρώ ανά τ.μ. επιβάλλεται βασικός φόρος 3,70 ευρώ ανά τ.μ. Έτσι, σε περιοχές όπου η αντικειμενική τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 1.500 στα 1.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ο ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθεί να υπολογίζεται και πάλι με βασικό φόρο 3,70 ευρώ ανά τ.μ., οπότε δεν θα μειωθεί. Αντιθέτως σε πολύ λιγότερες περιπτώσεις, στις οποίες η μείωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης έχει ως συνέπεια να ισχύει πλέον χαμηλότερο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ με μικρότερο συντελεστή θα υπάρξει μείωση του κύριου ΕΝΦΙΑ.

Υπάρχουν πολλές περιοχές όπου η μείωση της τιμής ζώνης υποχώρησε αισθητά αλλά παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει καμία διαφορά στον ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα στο δήμο Παπάγου η τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 2.500 ευρώ/τ.μ. στα 2.050 ευρώ/τ.μ. Κι όμως, η τιμή του ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό διατηρείται στα 6 ευρώ. Αντίστοιχα, μια κατοικία στην Πεύκη συνεχίζει να επιβαρύνεται με 4,5 ευρώ το τ.μ. παρά το γεγονός ότι η τιμή ζώνης υποχώρησε από τα 1.950 ευρώ στα 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στον αντίποδα, υπάρχουν περιοχές όπου η αλλαγή των τιμών ζώνης, φέρνει μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ άνω του 20%. Στον σχετικό κατάλογο υπάρχουν οι ακριβές ζώνες του Χολαργού, του Χαλανδρίου, του Νέου Ψυχικού, της Καλλιθέας, των Βριλησσίων κ.λπ.

Η ακτινογραφία του ΕΝΦΙΑ

3 στους 10 φορολογούμενους επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ έως 50 ευρώ.
1 στους 2 (3.840.162 φορολογούμενοι) επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ έως 200 ευρώ.
8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν έως 500 ευρώ.
79% των φορολογουμένων με περιουσίες αντικειμενικής αξίας έως 88.000 ευρώ επιβαρύνεται με το 35% του φόρου (5,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι πληρώνουν 902 εκατ. ευρώ).
1.493.524 φορολογούμενοι (ποσοστό περίπου 19,5%) δηλώνουν ακίνητη περιουσία από 100.000 έως και 500.000 ευρώ και πληρώνουν 1.546 δισ. ευρώ ΕΝΦΙΑ.

Ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 67 δισ. ευρώ κατέχουν 1.527 ιδιοκτήτες. Δηλώνουν μέση ακίνητη περιουσία 44 εκατ. ευρώ ο καθένας και επωμίζονται μέσο ΕΝΦΙΑ 174.000 ευρώ.
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΟΣΩΝ

Παραδείγματα νέου ΕΝΦΙΑ

1. Διαμέρισμα 70 τ.μ στη Ν. Ιωνία, ισόγειο, 15ετίας , με μία πρόσοψη. Σημερινή τιμή ζώνης 900 ευρώ/τ.μ (παλαιά τιμή ζώνης 1.000 ευρώ/τμ).
ΕΝΦΙΑ 2015: 225,53 ευρώ. ΕΝΦΙΑ 2016: 225,53 ευρώ.
Διαφορά φόρου: 0

2. Διαμέρισμα 120 τ.μ. στο Χαλάνδρι, δευτέρου ορόφου, 10ετίας με δύο προσόψεις. Σημερινή τιμή ζώνης 2.250 ευρώ/τμ (παλαιά τιμή ζώνης 2.650 ευρώ/τμ)

• ΕΝΦΙΑ 2015: 1.080,47 ευρώ.
• Συμπληρωματικός φόρος: 18 ευρώ.
Σύνολο φόρου 2015: 1.098,47 ευρώ.
• ΕΝΦΙΑ 2016: 853,01 ευρώ.
• Συμπληρωματικός φόρος: 80 ευρώ.
Σύνολο φόρου 2016: 933,01 ευρώ.
Μείωση φόρου: 165,46 ευρώ.

3. Διαμέρισμα 120 τμ στη Γλυφάδα, τετάρτου ορόφου, 6ετίας με δυο προσόψεις. Τιμή ζώνης 4.600 ευρώ/τμ (δεν επήλθε μεταβολή)

• ΕΝΦΙΑ 2015: 1.676,34 ευρώ.
• Συμπληρωματικός φόρος: 456 ευρώ.
Σύνολο φόρου 2015: 2.132,34 ευρώ
• ΕΝΦΙΑ 2016: 1.676,34 ευρώ.
• Συμπληρωματικός φόρος: 1.237 ευρώ
Σύνολο φόρου 2016: 2.913,34 ευρώ
Αύξηση φόρου: 781 ευρώ.

4. Φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. τρίτου ορόφου στην Ηλιούπολη, 15ετίας, με μια πρόσοψη και σημερινή τιμή ζώνης 1.550 ευρώ (παλαιά τιμή ζώνης 1.900 ευρώ) και μια κατοικία 100 τ.μ. στη Θάσο 30ετίας με δυο προσόψεις, σημερινή τιμή ζώνης 900 ευρώ (παλαιά τιμή ζώνης 950 ευρώ).

ΕΝΦΙΑ για το διαμέρισμα στην Ηλιούπολη: ΕΝΦΙΑ 2015: 504,95 ευρώ. ΕΝΦΙΑ 2016: 504,95 ευρώ.
ΕΝΦΙΑ για την κατοικία στη Θάσο: ΕΝΦΙΑ 2015: 295,80 ευρώ. ΕΝΦΙΑ 2016: 295,80 ευρώ.
Συμπληρωματικός φόρος 2015: 0 ευρώ.
Συμπληρωματικός φόρος 2016: 102,50 ευρώ.
Σύνολο φόρου 2015: 800,75 ευρώ
Σύνολο φόρου 2016: 903,25 ευρώ.
Αύξηση φόρου: 102,50 ευρώ.πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πολυνομοσχέδιο: Αυτά θα ψηφίσουν την Κυριακή οι βουλευτές!

«Με έναν πόνο» και 7.500 σελίδες η αριστερή κυβέρνηση στέλνει τη χώρα στον «πάγο» για τις επόμενες δεκαετίες, ψηφίζοντας μέτρα που ουδεμία σχέση έχουν με τα προεκλογικά προγράμματα και τις εξαγγελίες των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου.

Με ένα πολυνομοσχέδιο διαστάσεων «μαμούθ», (7.500 κόλλες Α4) το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου υποθηκεύει μια για πάντα το παρόν και το μέλλον αυτής της χώρας, αποδεικνύοντας ότι η ευημερία των αριθμών βρίσκεται πέρα και πάνω από την ευημερία των ανθρώπων. Όλα θυσία στον ματωμένο βωμό των δανειστών και ο Έλληνας πολίτης στον... γύψο της δήθεν Αριστεράς.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε με τη μορφή του επείγοντος την Τετάρτη (18/05/2016). Εύλογο ερώτημα: μέσα σε πόσα εικοσιτετράωρα μπορούν να διαβαστούν, να αξιολογηθούν και να ελεγχθούν 7.500 σελίδες; Εκτός κι αν οι βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν αποφασίσει ότι δεν ζουν στον αληθινό κόσμο αλλά στον κόσμο του Matrix, όπου όλα είναι δυνατά και μπορούν να καταργούνται όλοι οι φυσικοί νόμοι!

Σε αυτό περιλαμβάνονται όλα: αυξήσεις στον ΦΠΑ και τους έμμεσους φόρους, παράδοση των «κόκκινων» δανείων ως βορά στις «ύαινες» των ξένων κερδοσκοπικών, το νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και το ξεπούλημα των συνολικά 14 περιφερειακών αεροδρομίων έναντι πινακίου φακής.

Με ξεχωριστή τροπολογία εισάγεται και ο περιβόητος δημοσιονομικός «κόφτης», ο νέος «βραχνάς» που μας κληροδότησε η πρόσφατη «διαπραγμάτευση» της Αθήνας με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης (19/05/2016) το νομοσχέδιο συζητείται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ενώ σήμερα, Σάββατο (21/05/2016) εισάγεται στην Ολομέλεια, με την ψήφισή του να αναμένεται τη νύκτα της Κυριακής.

«Χαράτσια» με το... κιλό, ανθρωπιά μηδέν!

Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν συνιστά τίποτε λιγότερο από μια κανονική φοροληστρική επιδρομή στις ζωές των Ελλήνων, φέρνοντας νέα «χαράτσια». Ενδεικτικά, η συνδρομητική τηλεόραση θα επιβαρυνθεί με νέο τέλος 10% από την 01/06/2016, γεγονός που συνεπάγεται «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

Εξάλλου, προγραμματίζονται σταδιακές αυξήσεις σε τσιγάρα, ποτά, βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, αλλά και στο φυσικό αέριο (άρθρα 44 έως 69).

Παράλληλα, «πονοκέφαλος» θα πιάσει όλους όσους χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, αφού βάσει του πολυνομοσχεδίου, από 01/07/2017 θα επιβάλλεται ειδικό τέλος 5% στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας κι επομένως σε μηνιαία βάση θα έρχονται τσουχτερά «μπιλιετάκια».

Από την «τσιμπίδα» – ή μάλλον την προβοσκίδα – του ληστρικού «μαμούθ» που ετοιμάζεται να ψηφίσει στη Βουλή η κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου δεν γλιτώνει ούτε και ο Τουρισμός, αφού σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια μπαίνει ειδικό τέλος διαμονής, το οποίο επιβαρύνει τους πελάτες.

Βάσει του άρθρου 53, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έρχεται «χαράτσι» και για τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Συνεπώς για τα ξενοδοχεία:
• 1-2 αστέρων, επιβάλλεται τέλος 0,5 ευρώ ανά ημέρα διαμονής
• 3 αστέρων 1,5 ευρώ
• 4 αστέρων 3 ευρώ
• 5 αστέρων 4 ευρώ

Όσο για τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια:
• 1-2 κλειδιά επιβάλλεται τέλος 0,25 ευρώ ανά ημέρα διαμονής
• 3 κλειδιά 0,5 ευρώ
• 4 κλειδιά 1 ευρώ

Επίσης καταργείται ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ από 1.10.2016 για τα νησιά Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ρόδος, Σκιάθος και από 1.6.2016 για τα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα Αντίπαρος, και Σίφνος.

Ο ΕΝΦΙΑ «αναβαθμίζεται» και η ΓΓΔΕ... αντικαθίσταται!

Το πρώτο πράγμα που έρχεται να καταργήσει το πολυνομοσχέδιο (άρθρα 1 έως 43) είναι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), η οποία αντικαθίσταται από ένα νέο φορέα, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που έχει στόχο τον προσδιορισμό, τη βεβαίωση και την είσπραξη των φορολογικών, τελωνειακών και λοιπών δημοσίων εσόδων.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σχετικά, «η Αρχή απολαμβάνει λειτουργική ανεξαρτησία και δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από τα εκάστοτε κυβερνητικά όργανα». Υπενθυμίζεται πως η ΑΑΔΕ ήταν και παραμένει μια πάγια αξίωση του ΔΝΤ προς τη χώρα μας.

Όσο για τον ΕΝΦΙΑ που ο κ. Τσίπρας μας έλεγε ότι θα καταργούσε «με ένα νόμο»; Αστεία πράγματα! Όχι μόνο τον διατηρεί, αλλά τον αναβαθμίζει και αυτόν και μάλιστα «με έναν πόνο»: Βάσει του άρθρου 50, αυξάνεται από 0,0007 ευρώ/τ.μ. έως 2,25 ευρώ/τ.μ. ο φορολογικός συντελεστής επί των οικοπέδων.

Η κυβέρνηση θέλει να εισπράξει 1,55 δισ. ευρώ

Ας δούμε, τώρα, το «ταμείο» που θέλει να κάνει η κυβέρνηση, από αυτά που ευελπιστεί ότι θα συγκεντρώσει στον κρατικό κορβανά.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

- 699 εκατ. ευρώ από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα, τον «στριφτό» (λεπτοκομμένο) καπνό, την μπύρα και τα καύσιμα
- 437 εκατ. ευρώ από την αύξηση ΦΠΑ σε 24%
- 91 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στις παραχωρήσεις οχημάτων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα προς εργαζόμενους ή εταίρους ή μετόχους
- 90 εκατ. ευρώ από τα ειδικά τέλη σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση
- 84 εκατ. ευρώ από τους φόρους στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων
- 74 εκατ. ευρώ από το ειδικό τέλος διαμονής σε ξενοδοχεία κι ενοικιαζόμενα
- 33 εκατ. ευρώ από τον ελάχιστο φόρο για τις επενδυτικές εταιρείες
- 30 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ
- 13 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του μειωμένου ΕΦΚ για το αλκοόλ στα Δωδεκάνησα

Αν κάνουμε τη «σούμα», βγαίνει ένα ποσό ύψους 1,551 δισ. ευρώ.

Και εδώ έρχεται ακόμη ένα πολυσύνθετο ερώτημα: Πόθεν; Από πού η κυβέρνηση εκτιμά πως θα βγάλει τα χρήματα αυτά; Δεν αντιλαμβάνονται οι «φωστήρες» του οικονομικού επιτελείου ότι με αυτά τα βάρβαρα μέτρα ανοίγουν διάπλατα την Κερκόπορτα στη φοροδιαφυγή και τη «μαυρίλα»;

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Παλλαϊκό συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ την Κυριακή 22 Μαΐου στο Σύνταγμα

Σε παλλαϊκό συλλαλητήριο καλεί τους εργαζόμενους την Κυριακή η ΑΔΕΔΥ ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο.

Ειδικότερα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.ΔΥ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στο Παλλαϊκό συλλαλητήριο την Κυριακή, 22 Μαΐου 2016 και ώρα 5:30μμ, στην Πλατεία Συντάγματος, την ώρα που θα συζητείται και θα ψηφίζεται στη Βουλή το νέο πολυνομοσχέδιο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Με των 7.500 σελίδων πολυνομoσχέδιο που κατέθεσε στην Βουλή, με την διαδικασία του κατεπείγοντος η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., προωθούνται νέα μέτρα εξόντωσης του λαού, ένα ευρω-μνημόνιο διαρκείας, παράλληλα με την διαιώνιση του χρέους.

Μετά την ψήφιση των νόμων-λαιμητόμων για την ασφάλιση και την φορολογία η Κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει την «αξιολόγηση» με πολυνομοσχέδιο που προβλέπει:

• Φοροληστεία χωρίς έλεος.
• Παράδοση όλων των δανείων στα κοράκια των χρηματαγορών.
• Εκχώρηση του συνόλου της κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας στο νέο «υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων».
• Θεσμοθέτηση του Αυτόματου Μηχανισμού Περικοπών, του περίφημου «κόφτη» που σημαίνει ότι μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, κρατική χρηματοδότηση Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας θα κόβονται αυτόματα, με προεδρικό διάταγμα, ακόμα και με διοικητικές αποφάσεις, παρακάμπτοντας ακόμα και τη Βουλή.
• Παράδοση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων στους δανειστές».

Στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αναφέρει επίσης ότι «με δεδομένο ότι την Κυριακή, 22 Μαΐου 2016, απεργούν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, έχει μεριμνήσει για την διευκόλυνση της μετάβασης και της επιστροφής των διαδηλωτών με πούλμαν, με ώρα αναχώρησης προς το Σύνταγμα στις 4:30μμ ακριβώς, από τα παρακάτω σημεία:

• Νέα Ιωνία – Νέο Ηράκλειο: Πλατεία Σημηριώτη (Λεωφόρος Ηρακλείου).
• Χαλάνδρι: - Αγία Παρασκευή: Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου (στην αφετηρία του τρόλεϊ).
• Πειραιάς: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
• Αργυρούπολη – Ελληνικό: Πλατεία Σουρμένων.
• Καλλιθέα – Νέα Σμύρνη: Πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα.
• Περιστέρι: Πλατεία Δημαρχείου.
• Αιγάλεω – Χαϊδάρι: Πλατεία Εσταυρωμένου (μπροστά από την εκκλησία).
• Νίκαια: Πλατεία Περιβολάκι.
• Νέα Φιλαδέλφεια – Πατήσια – Γαλάτσι: Πλατεία Πατριάρχου, Νέα Φιλαδέλφεια.»

enikos

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Υπ. Οικονομικών: Στόχος του νέου Ταμείου, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Απαντήσεις σε ζητήματα που αφορούν το νέο Ταμείο Περιουσίας, δίνει ατύπως μέσω κύκλων του το υπουργείο Οικονομικών.

Απαντήσεις σε διάφορα ζητήματα που αφορούν στο νέο Ταμείο Περιουσίας, δίνει ατύπως μέσω κύκλων του το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν, κατ αρχήν η διάρκεια της ζωής του Ταμείου είναι τα 99 έτη, καθώς αυτό αποτελεί συνήθη πρακτική για μεγάλους οργανισμούς με μακροπρόθεσμους στόχους. Ο λόγος δε για τον οποίο η διάρκεια της νέας Εταιρείας είναι μεγαλύτερος από τη διάρκεια του δανείου, είναι διότι ο στόχος της είναι ευρύτερος από τις κοντόφθαλμες ιδιωτικοποιήσεις, όπως γινόταν στην περίπτωση του ΤΑΙΠΕΔ. Ο στόχος της εταιρείας είναι η διαχείριση και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με μακροπρόθεσμη προοπτική, στο πλαίσιο ενιαίας στρατηγικής, με στόχο την ανάπτυξη.

Όπως επισημαίνουν οι παράγοντες του υπουργείου, «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όσο πιο σύντομη είναι η διάρκεια ζωής της εταιρείας, και άρα όσο πιο σύντομα είναι αναγκασμένη να αποδώσει μέρος των εσόδων της για την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης δανειακής σύμβασης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση για επιδίωξη βραχυπρόθεσμων εσόδων (ιδιωτικοποιήσεις για άμεσες αποπληρωμές). 
Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αποφύγουμε διευρύνοντας τον ορίζοντα λειτουργίας της εταιρείας, ώστε τα έσοδα να προκύψουν από σωστή διαχείριση και όχι ιδιωτικοποιήσεις. Ίσως αυτό είναι που ενοχλεί την αντιπολίτευση – ότι με ρητό τρόπο έχει γίνει σαφές στον νόμο (άρθρο 190, παρ. 2α) ότι «η Γενική Συνέλευση της εταιρείας (ο υπουργός Οικονομικών) [?]. Εγκρίνει, [?] το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της [?] που περιλαμβάνει τους όποιους στόχους αξιοποίησης ή ιδιωτικοποίησης της εταιρείας [?]).

Συνεπώς, οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση προτείνεται από τα διοικητικά όργανα της εταιρείας πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό. Αυτό αφορά, φυσικά και τις ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο Ταμείο (θυμίζουμε: ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΑΚΑ) σχετικά με τις οποίες έχει παραχθεί αδιανόητη παραπληροφόρηση. Οι ΔΕΚΟ αυτές δεν έχουν ενταχθεί στην εταιρεία για αποκρατικοποίηση».

Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου, προσθέτουν ότι το σκέλος των εσόδων της εταιρείας που πηγαίνει στην απομείωση του χρέους αφορά μόνο στις υποχρεώσεις τού ν. 4336/2015 (τρίτη δανειακή σύμβαση). Μετά την κάλυψή τους, και συνεπώς για το υπόλοιπο της ζωής της εταιρείας, η λειτουργία του θα αφορά καθαρά αναπτυξιακούς στόχους.

Αναφορικά με το ποια περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου μεταβιβάζονται στο νέο Ταμείο, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών απαντούν ότι στην εταιρεία δεν περνάει όλη η περιουσία του Δημοσίου, αλλά ένα μέρος της – ακίνητα του υπουργείου Οικονομικών για τα οποία, πλέον, η ΕΤΑΔ θα έχει την αρμοδιότητα να κάνει διοικητικές αποβολές. Στο άρθρο 188, ορίζονται οι άμεσες θυγατρικές της εταιρείας και στο παράρτημα «Δ» ορίζονται ποιες ΔΕΚΟ περνούν σε αυτό για διαχείριση.

Επισημαίνουν δε, ότι πουθενά στον νόμο δεν προβλέπεται πώληση των ΔΕΚΟ που μπαίνουν στο Ταμείο. Μάλιστα, είναι τεράστια η διαφορά μεταξύ αξιοποίησης και ιδιωτικοποίησης. Σύμφωνα με το υπουργείο, «κατ’ αρχάς μιλάμε για μακροπρόθεσμη διαχείριση. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μόνο ένα από τα πολλά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η εταιρεία, και, επαναλαμβάνουμε, δεν μπορούν να αποφασιστούν χωρίς την έγκριση του υπουργού. Το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας εγκρίνεται από τον μοναδικό μέτοχο, δηλαδή το Δημόσιο, και περιλαμβάνει τις γενικές στρατηγικές κατευθύνσεις που παρέχονται από τον υπουργό Οικονομικών».

Σχετικά με το πού θα οδεύουν τα έσοδα του Ταμείου, οι παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι «αυτά αφενός συμβάλλουν στην απομείωση του χρέους, αφετέρου δε διοχετεύονται σε επενδύσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα! Αυτό προβλέπεται ρητά στο άρθρο 200 παρ.2 όπου αναφέρεται ότι: “Ποσά τα οποία, [?], χρησιμοποιούνται για επενδυτικούς σκοπούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους ακόλουθους τύπους επενδύσεων:

(α) Επενδύσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, και

(β) Επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της”».
Ανώτατο όργανο του Ταμείου, δηλώνουν από το υπουργείο, είναι η Γενική Συνέλευση, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών (άρθρο 190, παρ.2). Η πλειοψηφία στο Εποπτικό Συμβούλιο (3/5) ανήκει στο Δημόσιο και ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου δεν έχει επιπλέον αρμοδιότητες από τα υπόλοιπα μέλη. Δεν έχει διπλή ψήφο, και δεν έχει διαφορετικό σκοπό πέρα από την τήρηση του στόχου και της αποστολής της εταιρείας. Εξάλλου, και για τα δύο μέλη των θεσμών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών με δικαίωμα βέτο (άρθρο 191 παρ. 2.β).

Το Εποπτικό Συμβούλιο ? συνεχίζουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών – εποπτεύει τη λειτουργία της εταιρείας. Δεν ασκεί τη διοίκησή της, η οποία ασκείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου επιλέγονται από το Εποπτικό Συμβούλιο μέσα από μια διαφανή διαδικασία. Μάλιστα, παραθέτουν τα σχετικά άρθρα και συγκεκριμένα:

«Ο υπουργός Οικονομικών συμμετέχει στην επιλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου σύμφωνα (άρθρο 192 παρ. 1) για να διασφαλίσει ότι το πρόσωπο που επιλέγεται έχει τα χαρακτηριστικά της μακροπρόθεσμης οπτικής για την εταιρεία και τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε αυτή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, το όργανο που διοικεί το Εταιρεία, υποχρεούται να συζητήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ετήσια έκθεση που καταρτίζει (άρθρο 192, παρ. 2ιβ). Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο ελέγχεται από την Γενική Συνέλευση, δηλαδή τον Υπουργό Οικονομικών (άρθρο 190). Το στρατηγικό σχέδιο της Εταιρείας εγκρίνεται από τον υπουργό Οικονομικών (άρθρο 190, παρ. 2α). Ρητή αναφορά στο νόμο ότι οι ΔΕΚΟ θα επιδιώκουν τη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη των επιχειρήσεων (π.χ. καταναλωτές, εργαζόμενους)».

Εν κατακλείδι, η εταιρεία είναι ελληνική, η διοίκησή της είναι ελληνική, εδρεύει στην Ελλάδα και διέπεται από το ελληνικό δίκαιο. Δεν πρόκειται δε να γίνουν, ούτε απολύσεις, ούτε αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ που θα μπουν στο Εταιρεία (άρθρο 197, παρ. 9).
Απαντώντας, τέλος, στο εάν οι επενδύσεις του Ταμείου στα ίδια τα περιουσιακά του στοιχεία από το 50% των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις (το υπόλοιπο 50% θα δίδεται για αποπληρωμή του χρέους) αποτελούν αναπτυξιακή πολιτική, οι παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι «οι επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας είναι μόνο η μία πλευρά των παρεχόμενων δυνατοτήτων.

Η άλλη σημαντική πλευρά, η οποία σκοπίμως αποσιωπάται, είναι οι επενδύσεις που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αφορούν σημαντικούς τομείς από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής, οι οποίοι εγκρίνονται από τον μοναδικό μέτοχο. Αλλά και οι επενδύσεις στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, αποσκοπούν στην αύξηση της αξίας τους, όχι μόνο για να πουληθούν, αλλά και για την αύξηση των εσόδων από τη διαχείρισή τους και γενικότερα κάθε είδους αξιοποίηση»

Η απάντηση της ΝΔ

Με ενημερωτικό σημείωμα στη ΝΔ αναφέρουν ότι από την άτυπη ενημέρωση της κυβέρνησης πληροφορήθηκαν τα εξής:

“1ον. Η υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του 67% του Ο.Λ.Π. στην Cosco ήταν μια «κοντόφθαλμη ιδιωτικοποίηση» του κ. Τσίπρα. Τα ίδιο ισχύει, προφανώς και για σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που κυρώνεται με το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

2ον. Ότι δεν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, όταν μόλις πριν από λίγες ώρες ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, έλεγε στη Βουλή ότι θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις.

3ον. Το νέο Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.) έχει στόχους «αξιοποίησης ή ιδιωτικοποίησης», αλλά ότι οι ΔΕΚΟ (ΟΟΣΑ, Ο.Σ.Υ., ΣΤΑΣΥ, Ο.Σ.Ε., ΕΛΤΑ, ΟΑΚΑ) που εντάσσονται σε αυτό δεν «θα αποκρατικοποιηθούν», ούτε «προβλέπεται να πωληθούν». Πράγματι, προβλέπεται μόνο ότι μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν, όχι να αποκρατικοποιηθούν”.

Στη Συγγρού κάνουν λόγο για τραγελαφικά και αντιφατικά σημεία σε αυτή την κυβερνητική ενημέρωση και τονίζουν τα εξής:

“Η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει την ίδρυση του νέου Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης περιουσίας. Πρόκειται για πρωτοφανή εκχώρηση του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας της χώρας, για διάστημα περίπου έναν αιώνα, χωρίς ουσιαστικό εθνικό και δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία, γεγονός που δεν συνάδει με τις έννοιες της εθνικής κυριαρχίας και εθνικής αξιοπρέπειας.

Ειδικότερα:

Το Ταμείο έχει διάρκεια 99 ετών, πολύ πέρα από τη λήξη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Ενδεικτικά, η μέση υπολειπόμενη διάρκεια των δανείων του 3ου Μνημονίου είναι τα 33 έτη. Ο κ. Τσίπρας που κραύγαζε να μη δεσμεύσει η προηγούμενη κυβέρνηση τη χώρα για έναν χρόνο, τώρα τη δεσμεύει για έναν αιώνα.

Δημιουργείται πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο, με ισχυρές αρμοδιότητες, πρόεδρος του οποίου επιλέγεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οι αποφάσεις του οποίου θα λαμβάνονται κατόπιν θετικής ψήφου τουλάχιστον τεσσάρων μελών, άρα με αναγκαία τη σύμφωνη γνώμη των μελών που επιλέγουν οι θεσμοί. Επομένως, το ότι ο πρόεδρος του Υπερταμείου του Εποπτικού Συμβουλίου δεν έχει «διπλή ψήφο» δεν έχει καμία σημασία. Δεν λαμβάνεται καμία απόφαση αν δεν είναι παρών και αν δεν συμφωνεί τουλάχιστον ένας εκ των δύο εκπροσώπων των δανειστών. Πρόκειται για ένα ετεροβαρές σχήμα λήψης αποφάσεων υπέρ των δανειστών.

Μάλιστα το Εποπτικό Συμβούλιο διορίζει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Διοικητικού Συμβουλίου, ζητώντας την απλή γνώμη (!!!) του υπουργού Οικονομικών. Εν προκειμένω, όπως παραδέχεται και η κυβέρνηση, ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών είναι διακοσμητικός.

Για την Επενδυτική Πολιτική που θα υλοποιήσει το Υπερταμείο και οι άμεσες θυγατρικές του αποφασίζει το Εποπτικό Συμβούλιο και όχι ο υπουργός Οικονομικών, όπως άλλωστε προκύπτει από το συνδυασμό των άρθρων 189 και 200 του πολυνομοσχεδίου. Επιπλέον, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τον Εσωτερικό Κανονισμό του Υπερταμείου, ούτε και τι αρμοδιότητες έχει, πως συγκροτείται και πως αποφασίζει η Επιτροπή Επενδύσεών του, η οποία εμφανίζεται και εξαφανίζεται στο άρθρο 200.

Η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στο νέο Υπερταμείο γίνεται κατόπιν πρότασης του Διοικητικού Συμβουλίου και προσυπογράφεται από το Εποπτικό Συμβούλιο, ενώ στο ΤΑΙΠΕΔ με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου. Δηλαδή, ο ρόλος των δανειστών είναι αυξημένος στο νέο Υπερταμείο.

Τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται στο νέο Υπερταμείο δεν είναι απολύτως σαφή. 
Απόδειξη, οι συνεχείς τροπολογίες που καταθέτει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να αποκρύψει ή να συσκοτίσει την πραγματικότητα. Μάλιστα, μελλοντικά, περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν κατά κυριότητα στο ελληνικό Δημόσιο, δύναται να μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο, απλώς και μόνο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Δηλαδή, ουσιαστικά, εισφέρεται σε αυτό με αυστηρούς όρους και δεσμεύσεις το σύνολο σχεδόν του ενεργητικού της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο, κάτι που συνιστά ένα είδος εγγύησης – ενεχύρου έναντι της χρηματοδότησης που λαμβάνουμε («ρήτρα αφερεγγυότητας»).

Για οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, δεν είναι απαραίτητο να γίνει εκτίμηση από ανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να επιλέξει μία τράπεζα και αυτή να εκφράσει γνώμη, κάτι που δεν προβλέπεται, συνήθως, στα διεθνή εκτιμητικά πρότυπα.

Δεν τίθεται «οροφή» στην αξία των περιουσιακών στοιχείων που το ταμείο θα αξιοποιεί και θα ρευστοποιεί. Στο 3ο Μνημόνιο υπήρχε τουλάχιστον η πρόβλεψη για 50 δισ. ευρώ. Στο σχέδιο νόμου τέτοια πρόβλεψη δεν υφίσταται, και αυτό γιατί η κυβέρνηση μεταβιβάζει ολόκληρη την περιουσία της χώρας, για τεράστιο χρονικό διάστημα, στο Υπερταμείο.

Το 50% των κερδών χρησιμοποιούνται για τις επενδύσεις του Υπερταμείου. Επειδή μάλιστα δεν υφίσταται σχετική πρόβλεψη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και το σύνολο αυτού του ποσοστού για επενδύσεις στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας, ώστε να βελτιωθεί το τίμημα πώλησής τους.

Και φυσικά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για εθνικό έλεγχο και λογοδοσία”.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πόσο θα αυξηθούν οι τιμές των αυτοκινήτων με τα νέα τέλη ταξινόμησης

Ριζικές είναι οι αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης των ΙΧ που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
 
Από την 1η Ιουνίου τα τέλη θα συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους με αποτέλεσμα να μειώνονται για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και να αυξάνονται για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα.
Νέα τέλη ταξινόμησης και στα υβριδικά, αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα αυτοκίνητα και μείωση σε αυτά με πολύ χαμηλούς ρύπους προβλέπει διάταξη του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα . Παράλληλα καταργείται ο φόρος πολυτελείας που επιβάλλονταν στα επιβατικά αυτοκίνητα, ανάλογα με την αξία τους.

Οι ρυθμίσεις που προωθούνται θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου και προβλέπουν την κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού ως βάσης για τη φορολόγησή των ΙΧ αυτοκινήτων και των λοιπών οχημάτων.

Ο υπολογισμός του τέλους ταξινόμησης κάθε οχήματος θα γίνεται με βάση δύο κριτήρια: α) την αξία λιανικής του κάθε μοντέλου που θα δηλώνει ο κάθε εισαγωγέας στην Υπηρεσία Αξιών του Τελωνείου και β) το ύψος των τιμών των εκπεμπόμενων ρύπων.

Τα νέα τέλη ταξινόμησης θα υπολογίζονται με βάση τους ακόλουθους συντελεστές:

- 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ,
- 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ,
- 16% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ,
- 24% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ,
- 32% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω.

Τα τέλη ταξινόμησης που θα προκύπτουν με βάση τους παραπάνω συντελεστές θα προσαυξάνονται ή θα μειώνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων.

Ειδικότερα, για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο θα προβλέπεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης κατά 5%, ενώ για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από 101 έως και 120 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο δεν προβλέπεται καμία μεταβολή.

Στη συνέχεια προβλέπεται προσαύξηση των τελών ταξινόμησης σε ποσοστό:

- 10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο,
- 20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο,
- 30% για εκπομπές ρύπων από 161 έως και 180 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο,
- 40% για εκπομπές ρύπων από 181 έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, και
- 60% για εκπομπές ρύπων από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών θα είναι:

1. Για Ι.Χ. 1.400 κυβικών, με κινητήρα βενζίνης με τελική τιμή 13.000 ευρώ και ρύπους 120 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τα μηδενικά σήμερα τέλη ταξινόμησης λόγω απόσυρσης θα διαμορφωθούν σε 450 ευρώ. Εάν όμως απλώς επανερχόταν το παλαιό σύστημα από την 1η Ιουνίου, θα ήταν 900 ευρώ.

2. Για Ι.Χ. 1.600 κυβικών, diesel, με τελική τιμή 16.000 ευρώ και εκπομπές ρύπων 98 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τα τέλη ταξινόμησης σήμερα με κίνητρο απόσυρσης είναι 200 ευρώ. Με το παλαιό σύστημα, χωρίς απόσυρση, θα ήταν 1.600 ευρώ. Με το νέο σύστημα, η επιβάρυνση διαμορφώνεται σε 475 ευρώ.

3. Για τα ακριβά και ρυπογόνα αυτοκίνητα θα προκύψουν σε κάθε περίπτωση επιβαρύνσεις. Για Ι.Χ. 1.600 κυβικών με τελική τιμή 30.000 ευρώ και ρύπους 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, με το ισχύον σύστημα τα τέλη ταξινόμησης ανέρχονται σε 3.500 ευρώ. Με το νέο σύστημα, τα τέλη ταξινόμησης αυξάνονται στα 7.000 ευρώ!

Για τα μεταχειρισμένα επιβατικά αυτοκίνητα η φορολογητέα αξία για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης θα μειώνεται περαιτέρω ποσοστιαία με τη χρήση συντελεστή 0,10 αντί 0,30 που ισχύει για κάθε 500 επιπλέον χιλιόμετρα που έχουν διανυθεί από τον ετήσιο μέσο όρο.

Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου επιβάλλεται επίσης τέλος ταξινόμησης και στα υβριδικά αυτοκίνητα, με συντελεστές μειωμένους κατά 50% σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα.

Παράλληλα με τις προτεινόμενες αλλαγές στο τέλος ταξινόμησης, προτείνεται η κατάργηση του φόρου πολυτελείας των επιβατικών αυτοκινήτων, ο οποίος έμμεσα ενσωματώνεται στο τέλος ταξινόμησης, το οποίο πλέον θα υπολογίζεται με συντελεστές, ανάλογα με την φορολογητέα αξία.

Δεν προβλέπεται πλέον ειδική φορολογική μεταχείριση για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, καθόσον, με την κατάργηση του κριτηρίου του κυλινδρισμού, αυτά παύουν να υπάγονται στους υψηλούς συντελεστές από 50% έως 346%, που αντιστοιχούσαν στα αυτοκίνητα κυλινδρισμού από 2001 κυβικά εκατοστά και άνω, με μείωση κατά 50%.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυτή είναι η σύνταξη που θα πάρουμε - Aναλυτικοί πίνακες για όλες τις περιπτώσεις

Πόση σύνταξη θα πάρω αν βγω τώρα στη σύνταξη; Πολύ σύντομα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας θα αρχίσουν να αναρτούν στη «διαύγεια» τις ερμηνευτικές εγκυκλίους του νέου νόμου στις οποίες θα βασιστούν οι υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων για να υπολογίσουν τις νέες συντάξεις.

Πολύ σύντομα επίσης, οι σημερινοί εργαζόμενοι (ή άνεργοι) που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη σύνταξη, θα αντιληφθούν τι σημαίνει στην πράξη το να παίρνεις επικουρική σύνταξη η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστή αναπλήρωσης μόλις 0,45% ανά έτος όπως επίσης και το τι σημαίνει να λαμβάνεται υπόψη ο μέσος μισθός όχι της καλύτερης περιόδου όπως συνέβαινε μέχρι τώρα αλλά ολόκληρου του εργασιακού βίου (πρακτικά μετά το 2002 λόγω έλλειψης στα στατιστικών στοιχείων.

Ειδικά όσοι αποφασίσουν να αποχωρήσουν από την ενεργό δράση με τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης. θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κληθούν να ζήσουν ακόμη και με συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας. Μπορεί το υπουργείο Εργασίας, υπερασπιζόμενο της μεταρρύθμισης να ανέφερε ότι το νέο σύστημα ευνοεί τους χαμηλόμισθους (σ.σ είναι αλήθεια ότι οι συντελεστές αναπλήρωσης είναι πολύ υψηλότεροι στα μικρά εισοδήματα από ότι στα μεγάλα) η πράξη όμως θα δείξει ότι θα υπάρξουν χιλιάδες συνταξιούχοι που θα κληθούν να ζήσουν με 414 ευρώ μηνιαίο εισόδημα ή 454 μαζί με την επικουρική. Το… δυστύχημα για τους νέους συνταξιούχους είναι ότι δεν υπάρχει πλέον και το ΕΚΑΣ να τους εξασφαλίσει ότι θα παίρνουν μια σύνταξη πάνω από τα όρια της φτώχειας.

Τι θα κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας με του που θα βγουν οι οδηγίες και οι εγκύκλιοι:

1. Θα μετράει την πραγματική προϋπηρεσία του εργαζόμενου που καταθέτει χαρτιά συνταξιοδότησης

2. Θα υπολογίζει τον μέσο μισθό όλου του εργασιακού βίου ή –στην πράξη- της περιόδου από το 2002 μέχρι την ημέρα συνταξιοδότησης. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος κόφτης της σύνταξης καθώς δεν είναι καθόλου εύκολο ο μέσος όρος από το 2002 μέχρι το 2016 να είναι μεγαλύτερο ποσό από ότι η καλύτερη 3ετία ή πενταετία.

Το τελικό (μεικτό) ποσό που θα βάζει ο μελλοντικός συνταξιούχος στην τσέπη του, αποκαλύπτεται στους ακόλουθους αναλυτικούς πίνακες.


Με 15 χρόνια προϋπηρεσίας, οι συντάξεις θα είναι οι εξής:
Συντάξιμες αποδοχές Κύρια σύνταξη Επικουρική σύνταξη Συνολικό ποσό Ποσοστό αναπλήρωσης (με επικουρική)
600 414,3 40,5 454,8 76%
800 437,4 54 491,4 61%
1000 460,5 67,5 528 53%
1200 483,6 81 564,6 47%
1400 506,7 94,5 601,2 43%
1600 529,8 108 637,8 40%
1800 552,9 121,5 674,4 37%
2000 576 135 711 36%
2200 599,1 148,5 747,6 34%
2400 622,2 162 784,2 33%
2600 645,3 175,5 820,8 32%
2800 668,4 189 857,4 31%
3000 691,5 202,5 894 30%
3500 749,25 236,25 985,5 28%
4000 807 270 1077 27%
5000 922,5 337,5 1260 25%

Με 20 χρόνια προϋπηρεσίας, οι συντάξεις θα είναι οι εξής:
Συντάξιμες αποδοχές Κύρια σύνταξη Επικουρική σύνταξη Συνολικό ποσό Ποσοστό αναπλήρωσης (με επικουρική)
600 479,22 54 533,22 89%
800 510,96 72 582,96 73%
1000 542,7 90 632,7 63%
1200 574,44 108 682,44 57%
1400 606,18 126 732,18 52%
1600 637,92 144 781,92 49%
1800 669,66 162 831,66 46%
2000 701,4 180 881,4 44%
2200 733,14 198 931,14 42%
2400 764,88 216 980,88 41%
2600 796,62 234 1030,62 40%
2800 828,36 252 1080,36 39%
3000 860,1 270 1130,1 38%
3500 939,45 315 1254,45 36%
4000 1018,8 360 1378,8 34%
5000 1177,5 450 1627,5 33%

Με 25 χρόνια προϋπηρεσίας, οι συντάξεις θα είναι οι εξής:
Συντάξιμες αποδοχές Κύρια σύνταξη Επικουρική σύνταξη Συνολικό ποσό Ποσοστό αναπλήρωσης (με επικουρική)
600 508,08 67,5 575,58 96%
800 549,44 90 639,44 80%
1000 590,8 112,5 703,3 70%
1200 632,16 135 767,16 64%
1400 673,52 157,5 831,02 59%
1600 714,88 180 894,88 56%
1800 756,24 202,5 958,74 53%
2000 797,6 225 1022,6 51%
2200 838,96 247,5 1086,46 49%
2400 880,32 270 1150,32 48%
2600 921,68 292,5 1214,18 47%
2800 963,04 315 1278,04 46%
3000 1004,4 337,5 1341,9 45%
3500 1107,8 393,75 1501,55 43%
4000 1211,2 450 1661,2 42%
5000 1418 562,5 1980,5 40%
Με 30 χρόνια προϋπηρεσίας, οι συντάξεις θα είναι οι εξής:
Συντάξιμες αποδοχές Κύρια σύνταξη Επικουρική σύνταξη Συνολικό ποσό Ποσοστό αναπλήρωσης (με επικουρική)
600 542,22 81 623,22 104%
800 594,96 108 702,96 88%
1000 647,7 135 782,7 78%
1200 700,44 162 862,44 72%
1400 753,18 189 942,18 67%
1600 805,92 216 1021,92 64%
1800 858,66 243 1101,66 61%
2000 911,4 270 1181,4 59%
2200 964,14 297 1261,14 57%
2400 1016,88 324 1340,88 56%
2600 1069,62 351 1420,62 55%
2800 1122,36 378 1500,36 54%
3000 1175,1 405 1580,1 53%
3500 1306,95 472,5 1779,45 51%
4000 1438,8 540 1978,8 49%
5000 1702,5 675 2377,5 48%

Με 35 χρόνια προϋπηρεσίας, οι συντάξεις θα διαμορφώνονται ως εξής:
Συντάξιμες αποδοχές Κύρια σύνταξη Επικουρική σύνταξη Συνολικό ποσό Ποσοστό αναπλήρωσης (με επικουρική)
600 586,86 94,5 681,36 114%
800 654,48 126 780,48 98%
1000 722,1 157,5 879,6 88%
1200 789,72 189 978,72 82%
1400 857,34 220,5 1077,84 77%
1600 924,96 252 1176,96 74%
1800 992,58 283,5 1276,08 71%
2000 1060,2 315 1375,2 69%
2200 1127,82 346,5 1474,32 67%
2400 1195,44 378 1573,44 66%
2600 1263,06 409,5 1672,56 64%
2800 1330,68 441 1771,68 63%
3000 1398,3 472,5 1870,8 62%
3500 1567,35 551,25 2118,6 61%
4000 1736,4 630 2366,4 59%
5000 2074,5 787,5 2862 57%

Με 40 χρόνια προϋπηρεσίας, οι συντάξεις θα διαμορφώνονται ως εξής:
Συντάξιμες αποδοχές Κύρια σύνταξη Επικουρική σύνταξη Συνολικό ποσό Ποσοστό αναπλήρωσης (με επικουρική)
600 640,8 108 748,8 125%
800 726,4 144 870,4 109%
1000 812 180 992 99%
1200 897,6 216 1113,6 93%
1400 983,2 252 1235,2 88%
1600 1068,8 288 1356,8 85%
1800 1154,4 324 1478,4 82%
2000 1240 360 1600 80%
2200 1325,6 396 1721,6 78%
2400 1411,2 432 1843,2 77%
2600 1496,8 468 1964,8 76%
2800 1582,4 504 2086,4 75%
3000 1668 540 2208 74%
3500 1882 630 2512 72%
4000 2096 720 2816 70%
5000 2524 900 3424 68%
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!