EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

Αίμα, δάκρυα και 153 – Τα ψηφίζουν όλα…κλαίγοντας

Η εικόνα αρκετών κυβερνητικών βουλευτών, τόσο κατά τη διάρκεια των δημόσιων τοποθετήσεών τους στη Βουλή όσο και στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου είναι αντιφατική: οι ίδιοι άνθρωποι διακηρύσσουν πως τα μέτρα είναι πολύ σκληρά, κάποιοι δε έφτασαν στο σημείο να λένε πως θρηνούν, πλην όμως, όταν η συζήτηση πάει στην ταμπακιέρα, στο αν θα ψηφίσουν δηλαδή, η συζήτηση κόβεται. 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης, μπετόν αρμέ, θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα. Όποιες είχε αντίθετες προσδοκίες, μάλλον δεν έχει καταλάβει τι συνέβη στις 20 Σεπτεμβρίου του 2015.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Οι εκλεγέντες βουλευτές στις εκλογές του Σεπτεμβρίου θεωρητικά «γνώριζαν». Είχε προηγηθεί μια σκληρή συμφωνία, η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ σε μνημονιακά κόμματα, τα τελευταία στον μνημονιακό κύκλο, και οι άνθρωποι αυτοί εν πλήρει συνειδήσει μπήκαν στις κομματικές λίστες και εξελέγησαν εκ νέου. Από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα που τα μέτρα ψηφίζονται έχουν περάσει πολλοί μήνες.


Ένα πράγμα όμως δεν άλλαξε: η διάθεση των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας να στηρίζουν πολύ βαριά μέτρα, τα οποία για ορισμένες κοινωνικές τάξεις δεν αποτελούν απλά βάρος, αλλά βραχνά, με ορισμένα διαμφισβητούμενα επιχειρήματα περί ανακατανομής της επιβάρυνσης, ελάφρυνση των ασθενέστερων και πολιτική με κοινωνικό πρόσημο. Έτσι θα γίνει και αυτή τη φορά, ακόμα και αν το πακέτο είναι πολύ βαρύτερο σε σχέση με άλλα. Οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα δηλώσουν πως πονάνε, πως θρηνούν , πως ματώνουν, αλλά θα ψηφίσουν. Κάποιοι λένε πως έτσι έπρεπε να γίνει, ώστε να κλείσει ο κύκλος της αντιμνημονιακής αυταπάτης.

Το παραδεχόταν και πρώην υπουργός, άλλων κυβερνήσεων, σε συνομιλία με το KoolNews.gr το μεσημέρι του Σαββάτου στη Βουλή. Άλλοι, όπως έτερη πρώην υπουργός, μιλούσε για «κυνισμό» και για ανθρώπους «που έχουν καταλάβει πολύ καλά τι ψηφίζουν». Κάθε βουλευτής αναζητά πάντα μια επιχειρηματολογία, μια συλλογιστική, προκειμένου να τεκμηριώσει τη σκέψη και την απόφασή του. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε μια ακόμα πιο δυσάρεστη θέση: να πρέπει να τεκμηριώσουν την κοινοβουλευτική τους στάση, με τις αντιμνημονιακές τους ημέρες και διακηρύξεις ακόμα πολύ νωπές στη μνήμη.

Από καιρού εις καιρόν, άλλωστε, πολλοί ανασύρουν tweets νυν βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ από…το μακρινό 2011 ή το 2012, όταν ήταν ακόμα «αγανακτισμένοι πολίτες» και διατράνωναν την αντίθεσή τους σε σκληρά μέτρα που ψήφιζαν οι τότε κυβερνήσεις. Πλην όμως, οι ρόλοι άλλαξαν και πλέον βρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ με τα υπαρξιακά διλήμματα της χώρας στα χέρια τους. Όλους τους προηγούμενους μήνες, όταν η αξιολόγηση κινείτο μεταξύ σφύρας και άκμονος, πολλοί ανέπτυσσαν σενάρια. Ισχυρίζονταν πως υπήρχε έτοιμο σχέδιο εκλογών στο Μαξίμου, ότι το σκηνικό της «ηρωικής διαπραγμάτευσης» ήταν η τελειότερη πρόφαση για την οριστική ρήξη της κυβέρνησης Τσίπρα, πως η απόφαση της απόδρασης ήταν ειλημμένη και πολλά άλλα.

Κρίσιμη παράμετρος στην όλη συλλογιστική ήταν πως «τα μέτρα αυτά δεν περνούν ούτε κατά διάνοια από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ». Η πραγματικότητα ήταν όμως άλλη: σκέψεις εκλογών και «απόδρασης» υπήρξαν στο στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά απόφαση ποτέ δεν ελήφθη. Επίσης, η παραμονή της «Αριστερής κυβέρνησης» (σ.σ. με ιδιαίτερη προσοχή στο ιδεολογικό πρόσημο) στην εξουσία είναι, κυρίως για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτημα υψίστης σημασίας. Για τους βουλευτές των ΑΝΕΛ είναι περισσότερο ζήτημα επιβίωσης, ιδίως αν πιστέψει κανείς τις πληροφορίες (όχι τα γκάλοπ) για αίσθηση βαθιάς απογοήτευσης στην εκλογική βάση του κόμματος. Συνεπώς, οι κυβερνητικοί βουλευτές θα εμφανιστούν και σήμερα «μασίφ». Άλλωστε, όπως έλεγε κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος, ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, «ο Τσίπρας δεν θα φέρει ποτέ στη Βουλή νομοσχέδιο που δεν μπορεί να ψηφίσει ο μέσος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ», παράλληλα με την πλήρη ισχύ του ρητού περί της εξουσίας ως συγκολλητικής ουσίας στην πολιτικη.

Έτσι, ακόμα και αν ο πόνος είναι βαθύς, ο θρήνος σπαρακτικός και η οιμωγή ανατριχιαστική, η ψήφος είναι δεδομένη. Και, όπως και σε πολλά άλλα πεδία, αλλά ιδίως στην πολιτική, καλές είναι οι προθέσεις, αλλά το αποτέλεσμα μετράει. Και το αποτέλεσμα είναι πως οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ψηφίζοντας για να κλείσει και η πρώτη αξιολόγηση, έχουν ενταχθεί για τα καλά στον κύκλο των μνημονιακών βουλευτών, ακόμα και αν οι ίδιοι δεν θέλουν να το ακούνε. Αν τους παρηγορεί, ο Μακιαβέλι έχει περιγράψει ακριβώς την κατάστασή τους, όταν είπε πως «η υπόσχεση που δόθηκε ήταν μια αναγκαιότητα του παρελθόντος. Ο λόγος που δεν κρατήθηκε είναι μια αναγκαιότητα του παρόντος».
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το Πολυνομοσχέδιο της αμφιβολίας»: Με 153 «ΝΑΙ» επί της αρχής πέρασαν τα «μέτρα σφαγείο»

Με 153 ψήφους υπέρ, 145 κατά και δύο απουσίες (Άδωνις Γεωγιάδης από Ν.Δ. και Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι) ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο – «λαιμητόμος» που βάζει ταφόπλακα στο μέλλον του ελληνικού λαού.

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ο κόφτης πέρασαν με 152 ψήφους καθώς η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου ψήφισε «Οχι» στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν σε αυτά.
 

Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί και έληξε με  ονομαστική ψηφοφορία κατά την διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν αρκετά απρόοπτα , όπως η διαφοροποίηση της Κατριβάνου με τα τηλέφωνα στον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν πάρει  φωτιά και πολλούς βουλευτές να διαμαρτύρονται για τη στάση της κας Κατριβάνου στέλνοντας ένα μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Με τη δεύτερη είπε το ναι η κυρία Βαγενά. Το Μαξίμου μάλιστα διέρρευσε πως η βουλευτής Β’ Αθηνών αναμένεται να παραιτηθεί. Πάντως δεν πρόκειται να τη διαγράψουν, καθώς είπε το «ναι» επί της αρχής. Στο πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 153 «ναι» επί της αρχής.

Τι ψηφίστηκε σήμερα

Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν συνιστά τίποτε λιγότερο από μια κανονική φοροληστρική επιδρομή στις ζωές των Ελλήνων, φέρνοντας νέα «χαράτσια».

Ενδεικτικά, η συνδρομητική τηλεόραση θα επιβαρυνθεί με νέο τέλος 10% από την 01/06/2016, γεγονός που συνεπάγεται «φουσκωμένους» λογαριασμούς.

Εξάλλου, προγραμματίζονται σταδιακές αυξήσεις σε τσιγάρα, ποτά, βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, αλλά και στο φυσικό αέριο (άρθρα 44 έως 69).

Παράλληλα, «πονοκέφαλος» θα πιάσει όλους όσους χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, αφού βάσει του πολυνομοσχεδίου, από 01/07/2017 θα επιβάλλεται ειδικό τέλος 5% στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας κι επομένως σε μηνιαία βάση θα έρχονται τσουχτερά «μπιλιετάκια».

Από την «τσιμπίδα» – ή μάλλον την προβοσκίδα – του ληστρικού «μαμούθ» που ετοιμάζεται να ψηφίσει στη Βουλή η κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου δεν γλιτώνει ούτε και ο Τουρισμός, αφού σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια μπαίνει ειδικό τέλος διαμονής, το οποίο επιβαρύνει τους πελάτες.

Βάσει του άρθρου 53, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έρχεται «χαράτσι» και για τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Συνεπώς για τα ξενοδοχεία:
• 1-2 αστέρων, επιβάλλεται τέλος 0,5 ευρώ ανά ημέρα διαμονής
• 3 αστέρων 1,5 ευρώ
• 4 αστέρων 3 ευρώ
• 5 αστέρων 4 ευρώ
 

Όσο για τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια:
• 1-2 κλειδιά επιβάλλεται τέλος 0,25 ευρώ ανά ημέρα διαμονής
• 3 κλειδιά 0,5 ευρώ
• 4 κλειδιά 1 ευρώ.


Ο ΕΝΦΙΑ «αναβαθμίζεται» και η ΓΓΔΕ… αντικαθίσταται!

Το πρώτο πράγμα που έρχεται να καταργήσει το πολυνομοσχέδιο (άρθρα 1 έως 43) είναι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), η οποία αντικαθίσταται από ένα νέο φορέα, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που έχει στόχο τον προσδιορισμό, τη βεβαίωση και την είσπραξη των φορολογικών, τελωνειακών και λοιπών δημοσίων εσόδων.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σχετικά, «η Αρχή απολαμβάνει λειτουργική ανεξαρτησία και δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από τα εκάστοτε κυβερνητικά όργανα». Υπενθυμίζεται πως η ΑΑΔΕ ήταν και παραμένει μια πάγια αξίωση του ΔΝΤ προς τη χώρα μας.

Όσο για τον ΕΝΦΙΑ που ο κ. Τσίπρας μας έλεγε ότι θα καταργούσε «με ένα νόμο»; Αστεία πράγματα! Όχι μόνο τον διατηρεί, αλλά τον αναβαθμίζει και αυτόν και μάλιστα «με έναν πόνο»: Βάσει του άρθρου 50, αυξάνεται από 0,0007 ευρώ/τ.μ. έως 2,25 ευρώ/τ.μ. ο φορολογικός συντελεστής επί των οικοπέδων.

Η κυβέρνηση θέλει να εισπράξει 1,55 δισ. ευρώ

Ας δούμε, τώρα, το «ταμείο» που θέλει να κάνει η κυβέρνηση, από αυτά που ευελπιστεί ότι θα συγκεντρώσει στον κρατικό κορβανά.

Πιο αναλυτικά:

– 699 εκατ. ευρώ από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα, τον «στριφτό» (λεπτοκομμένο) καπνό, την μπύρα και τα καύσιμα

– 437 εκατ. ευρώ από την αύξηση ΦΠΑ σε 24%
 

– 91 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στις παραχωρήσεις οχημάτων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα προς εργαζόμενους ή εταίρους ή μετόχους
 

– 90 εκατ. ευρώ από τα ειδικά τέλη σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση
 

– 84 εκατ. ευρώ από τους φόρους στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων
 

– 74 εκατ. ευρώ από το ειδικό τέλος διαμονής σε ξενοδοχεία κι ενοικιαζόμενα
 

– 33 εκατ. ευρώ από τον ελάχιστο φόρο για τις επενδυτικές εταιρείες
 

– 30 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ
 

– 13 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του μειωμένου ΕΦΚ για το αλκοόλ στα Δωδεκάνησα

Αν κάνουμε τη «σούμα», βγαίνει ένα ποσό ύψους 1,551 δισ. ευρώ.

Αλ. Τσίπρας: Ταυτίζεστε με τις χειρότερες θέσεις των δανειστών

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας, επιστρέφοντας τις βολές που εξαπέλυσε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ στο πρόσωπο του . Ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για στρατηγικό αδιέξοδο της αντιπολίτευσης, συνέχισε δηλώνοντας : «Ταυτίζεστε με τις χειρότερες θέσεις των δανειστών» υπογράμμισε, απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία.

Ο Πρωθυπουργός καταλόγισε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι αφιέρωσε το μισό της ομιλίας του σε ύβρεις, ενώ σχολίασε την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος έκανε λόγο για μία «νέα συμφωνία» με στόχο να επιτευχθεί ανάπτυξη 4% και να συμφωνηθεί πλεόνασμα 2%. «Οι κυβερνήσεις σας κατάφεραν το αντίθετο», είπε ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε: Πού ήσαστε τόσο καιρό και δεν μας λέγατε ότι η λύση είναι χαμηλότερα πλεονάσματα και υψηλότερη ανάπτυξη;».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2019 και υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. θα ηττηθεί.

Επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα: Εκτός από αυταπάτη υπήρχε οργανωμένη απάτη

Ωστόσο «μπαρούτι» μύρισε η ατμόσφαιρα όταν στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έκανε λόγο για απάτες και αυταπάτες εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν ξέρω τί είναι χειρότερο, ένας ψεύτης πρωθυπουργός ή ένας αυταπατώμενος πρωθυπουργός που δεν αντιλαμβάνεται τί γίνεται γύρω του. Είτε ψεύτης, είτε αυταπατώμενος δεν αξίζει να είσαστε πρωθυπουργός αυτής της χώρας». Είσαστε ένας πρωθυπουργός που την άγνοιά του την εμφάνισε σαν μαγκιά. Οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον πρωθυπουργό τους. Εκτός όμως από την αυταπάτη υπήρξε και οργανωμένη πολιτική απάτη. Η χυδαιότερη επιχείρηση πολιτικής απάτης που έγινε ποτέ είπε ο πρόεδρος της ΝΔ

Φώφη Γεννηματά: Σήμερα γράφεται ταπεινωτική σελίδα στην ιστορία της χώρας

Επίθεση στη κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο χαρακτήρισε ως «πρόθυμο πρωθυπουργό των πιο συντηρητικών κύκλων», εξαπέλυσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι σήμερα γράφεται μια ταπεινωτική σελίδα στην ιστορία της Ελλάδος με το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της Αξιολόγησης.
Ταυτόχρονα, μίλησε για ισχνή-οριακή πλειοψηφία της συγκυβέρνησης, η συνοχή της οποίας όπως είπε, έχει ως συγκολλητική ύλη την παραμονή της στην εξουσία και για θέατρο του παραλόγου και κακή παράσταση που έχει ημερομηνία λήξης και επανέλαβε την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης.

«Πλέον γνωρίζουμε με ντοκουμέντα και όχι με εικασίες ότι η δημαγωγία και ο λαϊκισμός, η πόλωση και ο διχασμός, τα ψέματα και η ανικανότητα οδήγησαν τη χώρα σε ταπεινωτική εποπτεία, τη δημοκρατία υπό περιορισμό, τον δημόσιο πλούτο στη διαχείριση ξένων για έναν αιώνα και τα σπίτια των Ελλήνων στα κοράκια των αγορών. Είναι συμφωνία με όρους συνθηκολόγησης ηττημένου», υποστήριξε η κ. Γεννηματά, και πρόσθεσε απευθυνόμενη στο πρωθυπουργό:

«Ο άνθρωπος που θα καταργούσε τα μνημόνια με ένα άρθρο και ένα νόμο προτείνει μνημόνιο για πάντα και διαρκή περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας. Ο άνθρωπος που ξεκίνησε λέγοντας «είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα, υπονομεύει και παρακάμπτει το ρόλο της Βουλής. Ο άνθρωπος που θα άλλαζε την Ευρώπη έγινε ο πρόθυμος πρωθυπουργός των πιο συντηρητικών κύκλων. Ο άνθρωπος που θα χόρευε τις αγορές με νταούλια και ζουρνάδες στήνει χορό πλειστηριασμών. Ο άνθρωπος που θα έδινε αξιοπρέπεια στο λαό φορτώνει ασήκωτα βάρη στους αδύναμους, διαλύει τη μεσαία τάξη και οδηγεί τη χώρα σε φτωχοποίηση».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε για «κλαψουρίσματα, ψέματα και υποκρισία» της κυβέρνησης, και πρόσθεσε ότι «αυτό που σας νοιάζει μόνο και σας ενώνει είναι η καρέκλα της εξουσίας».

Η κ. Γεννηματά, υποστήριξε ότι το «πολυνομοσχέδιο αποτυπώνει το «αποκρουστικό σχέδιο της πολιτικής της κυβέρνησης», μιας πολιτικής όπως είπε, που έφερε τη χώρα πέρυσι στο χείλος του γκρεμού και φόρτωσε τη χώρα με το επαχθέστερο μνημόνιο 3 και 4.

Παράλληλα, μίλησε για εκχώρηση του εθνικού πλούτου και περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, και υποστήριξε ότι η χώρα οδηγείται σε ταπεινωτική εποπτεία, με τον Αυτόματο Μηχανισμό Δημοσιονομικής Προσαρμογής, και ο «κόφτης», τη βάζει σε ένα στενό «κορσέ» δια βίου».
«Τα σκίσατε τα μνημόνια κ. Τσίπρα!

Στ.Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι δεν θα γίνει συνεργός στα πολιτικά σας εγκλήματα»

«Το Ποτάμι δεν θα γίνει συνεργός στα πολιτικά σας εγκλήματα», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο. «Πρέπει να ακουσθεί ξανά το… «για την Ελλάδα ρε γαμώτο»», ανέφερε θυμίζοντας την φράση της Βούλας Πατουλίδου. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αμοραλισμό» και πρότεινε «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» με δύο προϋποθέσεις: «συγκεκριμένοι στόχοι και μια αποφασισμένη ηγεσία».

«Ζούμε μια αντιστροφή ρόλων. Εσείς ξεπουλάτε. Οι προηγούμενοι υπουργοί αντιστέκονται. Και ο λαός κοιτάει αποσβολωμένος. Και είστε έτοιμοι μετά την ανακάλυψη της γοητείας της κ. Μέρκελ να ανακαλύψετε και τη γοητεία του κ. Σόϊμπλε», είπε, εκτιμώντας ότι ο Πρωθυπουργός «συνέχεια στήνει παγίδες στους κακούς και συνέχεια πέφτει ο ίδιος μέσα».
 
 «Τα 99 χρόνια που νομοθετείτε θα μας κάνουν Αργεντινή», υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού δηλώνοντας ότι «είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων αλλά υπάρχουν υποδομές που πρέπει να μείνουν στο κράτος» όπως τα δίκτυα της ενέργειας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τη δημοκρατία α λα καρτ, με πρόσκαιρες και παράταιρες συμμαχίες εξοντώνει ό,τι δεν ελέγχει», υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης κάνοντας λόγο για «ασφυξία», «λαϊκισμό» και «απάτες» του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε επίσης κριτική στον υπουργό Άμυνας ότι εμπλέκει το στρατό σε «επιδείξεις» θρησκευτικού χαρακτήρα, όπως αυτή με την εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Β.Λεβέντης: «Εγκληματείτε αν δώσετε την σημερινή ψήφο

Την πρότασή του για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, επανέλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος αιτιολόγησε την επιμονή του σε αυτή λέγοντας πως μόνο με μια κυβέρνηση 250 εδρών θα μπορεί η χώρα να απολαμβάνει εμπιστοσύνης, να έρθουν επενδύσεις και να επιστρέψουν οι καταθέσεις.
 

Προέβλεψε δε, ότι όσο η κατάσταση παραμένει η ίδια, η χώρα οδηγείται στην καταστροφή αφού – όπως είπε – η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την εξουσιομανία και την μονομανία στις «καρέκλες» που την διακρίνει υπογράφει τα πάντα αδιαφορώντας για το κόστος στην κοινωνία, «κι όπου πάει».

«Εγκληματείτε αν δώσετε την σημερινή ψήφο. Γιατί δίνετε την εθνική κυριαρχία» είπε ο κ. Λεβέντης προς την πτέρυγα της πλειοψηφίας και χαρακτήρισε «ντροπή για το Κοινοβούλιο» ότι ψηφίζεται σήμερα ο «κόφτης» και το «υπερταμείο» χωρίς να αλλάξει ούτε κόμμα από αυτά που υπαγόρευσαν στην κυβέρνηση οι πιστωτές. Προσέθεσε πως εκτός από τις παραλίες, τις δασικές εκτάσεις και τους αρχαιολογικούς χώρους δεν εξαιρείται τίποτε άλλο από αυτά που «μπορούν να κατάσχουν οι ξένοι» διότι – όπως είπε – ό, τι εξαιρείται αναφέρεται στους νόμους, κι αν δεν εξαιρείται επιτρέπεται. «’Αρα ούτε το κτίριο του Αρείου Πάγου και της Ελληνικής Αστυνομίας εξαιρείται» είπε και ρώτησε προς τους βουλευτές «αν θεωρούν πιο σημαντική την δόση από το να παραχωρήσουν την εθνική κυριαρχία» συμπληρώνοντας «αν έχετε την συνείδησή σας ήσυχη, κάντε το».

Σε κλοιό διαδηλωτών η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου

Την ίδια ώρα που εντός της Βουλής γινόταν η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο , στο Σύνταγμα βροντερό παρών δήλωναν  εργατικά συνδικάτα διαδηλώνοντας «κατά του νέου «αντεργατικού» νομοσχεδίου».

ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ έδωσαν ραντεβού στις 17:30 στην πλατεία Συντάγματος ενώ του ΠΑΜΕ  στις 17:00 στην πλατεία Ομονοίαπηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δεν βρήκαν ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια

Άκαρπη απεδείχθη τελικά η προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει ισοδύναμα μέτρα στο «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, στη Βουλή, η κυβέρνηση κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία έχει το δικαίωμα παράτασης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 για την εξεύρεση και κατάθεση των ισοδύναμων αυτών μέτρων.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος καθώς επίσης και οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, είχαν σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, για το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι το διετές πάγωμα των ωριμάνσεων των εντόλων θα ισχύσει από 1.1.2017 έως τα τέλη του 2018.

Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει χθες να κατατεθούν ως την Κυριακή τα ισοδύναμα ανά υπουργείο.


 xoul4.JPG
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Με τη... «βούλα» από Δευτέρα η νέα φορο-καταιγίδα σε καύσιμα, ακίνητα και κατανάλωση

Μια πιο άγρια, βαριά και «ματωμένη» για τις τσέπες εκατομμυρίων πολιτών θα είναι η Δευτέρα που θα ξημερώσει με τη σφραγίδα των βουλευτών της συγκυβέρνησης που θα υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη των φορολογουμένων αυξάνοντας ήδη υπάρχοντες φόρους, αυξάνοντας τον ΕΝΦΙΑ και θεσμοθετώντας νέα χαράτσια.
Και σαν κερασάκι στην τούρτα εκποιεί τη δημόσια περιουσία δεσμεύοντας με τη δημιουργία του υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων για 99 χρόνια όλα τα «ασημικά».

Παράλληλα ανοίγουν την πόρτα στα funds όχι μόνο για τα κόκκινα, αλλά και για τα πράσινα δάνεια καθώς σε λίγες ημέρες αναμένεται να αρχίσουν οι πρώτοι πλειστηριασμοί ακινήτων.
Από την «επιδρομή» της «πρώτης φοράς αριστερά» δεν γλιτώνει κανείς αφού με τροπολογίες πάγωσαν μέχρι το 2018 τα ειδικά μισθολόγια και έβαλαν σε εφαρμογή την αρπαγή του ΕΚΑΣ από 90.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Πρώτο χτύπημα η αύξηση του ΕΝΦΙΑ

Τι κι αν ο Αλέξης Τσίπρας δεσμευόταν προεκλογικά οτι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ. Όπως αποδεικνύεται η κατάργηση του φόρου αυτού όχι μόνο αποτελεί άλλη μια από τις αυταπάτες του σημερινού πρωθυπουργού αλλά θα είναι και η πρώτη «κεραμίδα» που θα πέσει σε 800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν έως και 3.400 ευρώ περισσότερα.

Πλέον, από φέτος, θα πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο και όσοι έχουν ακίνητα αντικειμενικές αξίας 200.000-300.000 ευρώ​ (​"πιάνει" και όσους έχουν ένα σπίτι σε μια μεσαία περιοχή). Αλλά δεν φτάνει αυτό: η κυβέρνηση προχωρεί σε αύξηση και των συντελεστών φορολόγησης στα οικόπεδα, αλλά και στον συμπληρωματικό φόρο (100% ως 200% για τους περισσότερους)!

Για πρώτη φορά θα επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος και σε όσους έχουν αγροτεμάχια. Και για πρώτη φορά επιβάλλεται και Τέλος 0,1% για εταιρίες που ιδιοχρησιμοποιούν δικά τους ακίνητα. Οι αλλαγές ισχύουν αναδρομικά από 1.1.2016 και θα φανούν με τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, που θα πληρωθούν το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Δεύτερο χτύπημα η αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%

Σε λίγες ημέρες, από 1ης Ιουνίου, αυξάνεται ο υψηλός συντελεστής του ΦΠΑ από το 23% στο 24% παρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές σε τρόφιμα, ποτά, αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές, τσιγάρα και προϊόντα καπνού, ρούχα και παπούτσια, εισιτήρια ΜΜΜ και κόμιστρα τάξι.
Παράλληλα 11 νησιά χάνουν την έκπτωση ΦΠΑ εν μέσω τουριστικής περιόδου στραγγαλίζοντας επαγγελματίες και κατοίκους σε Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.

Τρίτο χτύπημα η αύξηση στα καύσιμα

Η κυβέρνηση βάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς από τις 15 Οκτωβρίοιυ αυξάνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης κατά 50 ευρώ, από τα 230 στα 280 ευρώ, αύξηση που πρακτικά σημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών, η τιμή θα αυξηθεί από τα 75 λεπτά στα 81 λεπτά το λίτρο.

Και σαν να μην φτάνει αυτό λίγους μήνες αργότερα, από τον Ιανουάριο του 2016 η πρώτη φορά αριστερά αυξάνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη βάζοντας «καπέλο» 5 λεπτών ανά λιτρο μετα σημερινά επίπεδα τιμών και 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης.

Την ίδια περίοδο όσοι καπνίζουν θα κληθούν να πληρώσουν κατά 30-50 λεπτά το πακέτο στα τσιγάρα ενώ στο απυρόβλητο δεν θα μείνουν και όσοι έχουν επιλέξει το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Μπαίνει, επίσης, χαράτσι στον καφέ, σε όλες τις σταθερές τηλέφωνικές συνδέσεις - αντί μόνο για όσες έχουν και σύνδεση στο διαδίκτυο - και αυξάνουν από 10% σε 15% στην παρακράτηση φόρου για εισοδήματα από μερίσματα

Τέταρτο χτύπημα ξεπουλάνε και τα πράσινα δάνεια στα funds

Από τη λαίλαπα που εξαπολύει η κυβέρνηση δεν γλιτώνουν ούτε οι δανειολήπτες και μάλιστά και αυτοί που είναι ενήμεροι, έχουν, δηλαδή, «πράσινα» δάνεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον Ιούνιο αρχίζουν οι πρώτοι 5.000 πλειστηριασμοί ενώ στο στόχαστρο των τραπεζών θα βρεθούν μέσα στο 2016 έως 30.000 δανειολήπτες, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Real News.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στους δρόμους κατά του πολυνομοσχεδίου: Συλλαλητήρια σε Σύνταγμα και Ομόνοια

Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας έχουν προγραμματίσει για το απόγευμα της Κυριακής εργατικά συνδικάτα και λαϊκοί φορείς για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο την ίδια μέρα συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή.


Η ΓΣΕΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 17:00 στο Σύνταγμα, η ΑΔΕΔΥ στις 17:30 στο ίδιο σημείο ενώ επίσης στις 17:30 στην Ομόνοια έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

"Μετά την ψήφιση των νόμων-λαιμητόμων για την ασφάλιση και την φορολογία η Κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει την «αξιολόγηση» με πολυνομοσχέδιο που προβλέπει:

* Φοροληστεία χωρίς έλεος.

* Παράδοση όλων των δανείων στα κοράκια των χρηματαγορών.

* Εκχώρηση του συνόλου της κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας στο νέο «υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων».

* Θεσμοθέτηση του Αυτόματου Μηχανισμού Περικοπών, του περίφημου «κόφτη» που σημαίνει ότι μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, κρατική χρηματοδότηση Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας θα κόβονται αυτόματα, με προεδρικό διάταγμα, ακόμα και με διοικητικές αποφάσεις, παρακάμπτοντας ακόμα και τη Βουλή.

*Παράδοση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων στους δανειστές", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

"Μετά τους άμεσους φόρους που επιβλήθηκαν προσφάτως σε μισθωτούς και συνταξιούχους, η Κυβέρνηση επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το σύνολο των Ελλήνων πολιτών με 1,8δις Ευρώ, ενώ με την εφαρμογή του σχεδίου πώλησης 19 ΔΕΚΟ στρατηγικής σημασίας, πέρα από τη ζημία που θα προκληθεί στο Δημόσιο, ανατρέπονται πλήρως οι εργασιακές σχέσεις και εξαϋλώνεται κάθε εργασιακό δικαίωμα. Τα ψεύδη και οι ασυνέπειες της κυβέρνησης δεν έχουν τελειωμό.

Η μόνη απάντηση είναι ο αγώνας", επισημαίνει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.


 πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός! 3 εκατομμύρια ευρώ για μια τηλεοπτική άδεια

Με τιμή εκκίνησης τα 3 εκατ.ευρώ δημοσιεύθηκε σήμερα η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, για τις άδειες στα ιδιωτικά κανάλια μετά από 25 χρόνια λειτουργίας τους στην Ελλάδα.

Στα μέσα Αυγούστου, αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η προκήρυξη, θα γίνουν γνωστοί οι τέσσερεις πάροχοι που θα αποκτήσουν άδειες οι οποίες θα καλύπτουν όλη την επικράτεια.  Για κάθε άδεια το τελικό τίμημα θα καταβάλλεται σε 3 ισόποσες δόσεις (με τραπεζικές επιταγές), σε 15 μέρες από την ανακήρυξη, εντός 12 μηνών και εντός 24μηνών από τη χορήγηση της άδειας.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως η προκήρυξη “βάζει τέλος στο καθεστώς ανομίας που εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς, καθώς αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει διενεργήσει ποτέ διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών. Στο τελικό κείμενο έχουν περιληφθεί σημαντικές παρατηρήσεις των εμπλεκομένων, οι οποίες κατατέθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Ο διαγωνισμός “διασφαλίζει τη διαφάνεια, τους ίσους όρους για τους συμμετέχοντες, την οικονομική βιωσιμότητα των σχημάτων που θα αδειοδοτηθούν, τις θέσεις εργασίας, την υψηλή ποιότητα του προγράμματος που θα φτάνει στο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό, τη μεγιστοποίηση του τιμήματος για το ελληνικό Δημόσιο, ενώ λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και το πόθεν έσχες των κεφαλαίων που θα επενδυθούν στη συγκεκριμένη αγορά”.

Χρονοδιάγραμμα. Ενδεικτικά, το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού έχει ως εξής: η προκήρυξη δημοσιεύθηκε στις 20 Μαΐου, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής διαρκεί ως τις 4 Ιουλίου, η ανακοίνωση των προεπιλεγέντων θα γίνει στις 14 Ιουλίου, θα δοθεί προθεσμία για προδικαστικές προσφυγές ως τις 25 Ιουλίου και ως τις 2 Αυγούστου θα ανακοινωθεί ο οριστικός κατάλογος των συμμετεχόντων. Επίσης ενδεικτικά, ο χρόνος διεξαγωγής της δημοπρασίας και η ανακοίνωση όσων κερδίσουν τις άδειες τοποθετείται πριν τα μέσα Αυγούστου.

Συμμετέχοντες. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν ελληνικές ή ξένες ανώνυμες εταιρείες, υπό σύσταση Α.Ε., κοινοπραξίες και υπό σύσταση κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα των μέσων ενημέρωσης. Η αίτηση συμμετοχής συνοδεύεται από παράβολο 30.000 ευρώ και υποβάλλεται στη ΓΓΕΕ, τόσο ηλεκτρονικά, όσο και εγγράφως (μαζί με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά), εντός 45 ημερών από τη δημοσίευση της προκήρυξης.

Προϋποθέσεις. Το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 8 εκατ. ευρώ ως ίδια κεφάλαια. Σε περίπτωση που υπολείπονται, καλύπτονται με αντίστοιχη εγγυητική επιστολή. Προσκομίζονται τα στοιχεία ταυτότητας των μετόχων και το ποσοστό συμμετοχής τους στην εταιρεία. Εφόσον μέτοχοι είναι άλλες ανώνυμες εταιρείες, υποβάλλεται επίσης κατάσταση μετόχων τους, που είναι υποχρεωτικώς φυσικά πρόσωπα. Προσκομίζονται, ακόμη, τα στοιχεία των μελών της διοίκησης και των νόμιμων εκπροσώπων, το αντίγραφο του ποινικού τους μητρώου και υπεύθυνη δήλωση ότι δεν συμμετέχουν σε εταιρείες ραδιοτηλεοπτικών ερευνών και διαφημιστικές.
Τέλος, υποβάλλονται δικαιολογητικά που στοιχειοθετούν το πόθεν έσχες των μετόχων, καθώς και πιστοποιητικά μη πτώχευσης, μη αναγκαστικής εκκαθάρισης/διαχείρισης, φορολογικής/ασφαλιστικής ενημερότητας και τραπεζικής ενημερότητας σχετικά με τις δανειακές συμβάσεις.

Τεχνολογικός εξοπλισμός και κτιριακές εγκαταστάσεις. Υποβάλλεται μελέτη τεχνολογικού εξοπλισμού (για εκπομπή προγράμματος σε High Definition) και κτιριακών εγκαταστάσεων, που πρέπει να τηρούν τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές. Η ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια των κτιριακών εγκαταστάσεων ανέρχεται σε 2.500 τμ.

Περιεχόμενο προγράμματος. Το εκπεμπόμενο πρόγραμμα περιλαμβάνει τουλάχιστον τρία καθημερινά δελτία ειδήσεων συνολικής διάρκειας τουλάχιστον 90 λεπτών, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού και θεάτρου συνολικής διάρκειας τουλάχιστον 10 ωρών μηνιαίως, τουλάχιστον 4 κατηγορίες εκπομπών διάρκειας τουλάχιστον 10 ωρών το μήνα κάθε μία (με επιλογή από τις ακόλουθες: ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, ελληνικές σειρές, ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και αθλητικού περιεχομένου). Επίσης, περιλαμβάνονται ευρωπαϊκά έργα, ανεξάρτητες παραγωγές, δελτία ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και εκπομπές με υπότιτλους στα ελληνικά, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Προσωπικό. Οι υποψήφιοι που ήδη λειτουργούν υποβάλλουν ονομαστική κατάσταση εργαζομένων, οικονομοτεχνική μελέτη, πίνακες προσωπικού (ΕΡΓΑΝΗ), βεβαιώσεις των ασφαλιστικών Ταμείων και οργανόγραμμα με τον συνολικό αριθμό εργαζομένων (τουλάχιστον 400 άτομα), καθώς και με τον αριθμό εργαζομένων ανά ειδικότητα (τουλάχιστον 80 άτομα τεχνικό προσωπικό, 60 διοικητικό, 60 δημοσιογράφους). Οι υποψήφιοι που δεν λειτουργούν, υποβάλλουν οικονομοτεχνική μελέτη για το σχεδιαζόμενο αριθμό εργαζομένων και υπεύθυνη δήλωση ότι εντός 3μήνου θα απασχολούν τον προβλεπόμενο ελάχιστο αριθμό εργαζομένων, τόσο συνολικά, όσο και ανά ειδικότητα.

Προεπιλογή. Η Επιτροπή Διεξαγωγής Διαγωνισμού (η οποία, όπως και η αντίστοιχη των Ενστάσεων, απαρτίζεται από καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης), με τη συνδρομή -όπως προβλέπεται από το νόμο- διεθνούς εταιρείας Ορκωτών Λογιστών Ελεγκτών που επιλέγεται μέσω ανοικτού διαγωνισμού, θα ελέγξει τα δικαιολογητικά και θα προχωρήσει στην προεπιλογή των υποψηφίων. Οι φάκελοι συμμετοχής θα είναι διαθέσιμοι σε όλους τους συμμετέχοντες. Οι υποψήφιοι θα έχουν δικαίωμα προδικαστικής προσφυγής. Μετά την εκδίκαση τυχόν προσφυγών, η Επιτροπή στέλνει ατομική ειδοποίηση σε καθέναν από τους οριστικούς υποψηφίους για την ημερομηνία, τον τόπο και το ενδεικτικό πρόγραμμα της δημοπρασίας. Οι υποψήφιοι καταθέτουν εγγυητική επιστολή 3 εκατ. ευρώ (τιμή εκκίνησης) πριν τη δημοπρασία.

Δημοπρασία. Για κάθε άδεια, η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας είναι 3 εκατ. ευρώ, την οποία θεωρείται ότι έχουν αποδεχθεί όλοι οι υποψήφιοι. Ακολούθως, η τιμή αυξάνεται κατά το «βήμα αύξησης». Στην πρώτη αύξηση (γύρο) το «βήμα» είναι 500.000 ευρώ. Ακολούθως, το «βήμα» διαμορφώνεται κατά την κρίση της Επιτροπής Διεξαγωγής Διαγωνισμού, με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ ανά γύρο. Σε κάθε «βήμα αύξησης» (γύρο), κάθε υποψήφιος επιλέγει να παραμείνει ενεργός, εφόσον αποδέχεται την τιμή που διαμορφώνεται στο συγκεκριμένο γύρο (μετά την πρόσθεση του «βήματος αύξησης» στην τιμή του προηγούμενου γύρου), ή να καταστεί αδρανής.
Όταν απομείνουν μόνο δύο διεκδικητές της συγκεκριμένης άδειας, η δημοπρασία περνά στο δεύτερο στάδιο, οπότε οι δύο υποψήφιοι καταθέτουν κλειστές οικονομικές προσφορές και η άδεια απονέμεται στον πλειοδότη. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, επαναλαμβάνεται η διαδικασία των κλειστών φακέλων. Σε περίπτωση που υποψήφιος πλειοδοτήσει για μία άδεια, με ποσό χαμηλότερο από την προσφορά που υπέβαλε για κάποια προηγούμενη, ως τελικό τίμημα θεωρείται η υψηλότερη προσφορά, δεδομένου ότι όλες οι προσφορές στο σύνολο της διαδικασίας θεωρούνται δεσμευτικές.
Ηδη, έχουν διενεργηθεί προσομοιώσεις της δημοπρασίας στη ΓΓΕΕ, σε συνεργασία με κορυφαίο ελληνικό Πανεπιστήμιο, οι οποίες στέφθηκαν με επιτυχία. Την τεχνολογική αρτιότητα του μηχανισμού της δημοπρασίας θα διασφαλίσει εξειδικευμένη εταιρεία, η οποία θα επιλεγεί με τη διαδικασία του ανοικτού διαγωνισμού.

Τίμημα. Το τίμημα καταβάλλεται σε 3 ισόποσες δόσεις (με τραπεζικές επιταγές), σε 15 μέρες από την ανακήρυξη, εντός 12 μηνών και εντός 24μηνών από τη χορήγηση της άδειας. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής οποιασδήποτε από τις δόσεις, ανακαλείται η άδεια. Οι άδειες χορηγούνται εντός 90 ημερών από την ανακήρυξη.

Ενστάσεις. Οι συμμετέχοντες έχουν δικαίωμα υποβολής προδικαστικής προσφυγής εντός 10 ημερών από την ανακοίνωση της προεπιλογής, επί της οποίας αποφαίνεται ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (μετά την εξέταση της προσφυγής από την Ειδική Επιτροπή Ενστάσεων) εντός 15 ημερών. Μετά από απόρριψη προδικαστικής προσφυγής, ο προσφεύγων έχει δικαίωμα να ασκήσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η συζήτηση της οποίας πραγματοποιείται εντός 30 ημερών και η απόφαση εκδίδεται εντός άλλων 20 ημερών. Οι ίδιες προθεσμίες ισχύουν και κατά τη διενέργεια της δημοπρασίας, σε περίπτωση προδικαστικής προσφυγής για πράξη ή παράλειψη της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού που ο συμμετέχων θα θεωρήσει ότι βλάπτει τα συμφέροντά του.

Εκπομπή. Ο πάροχος δικτύου έχει δικαίωμα να εκπέμψει το σήμα αδειοδοτηθέντος παρόχου περιεχομένου, μόνο αφού αυτός συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις της προκήρυξης και του νόμου.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο λαός βέβαια πληρώνει την προδοσία αλλά, όπως υποστηρίζουν οι κυνικοί, «ας πρόσεχε.»

Το πολυνομοσχέδιο έχει ανάγλυφα αναδείξει όλες τις επαίσχυντες στρεβλώσεις του πολιτικού μας κόσμου. Και ο στοίχος του Διονύση Σολωμού αποκτά μία τραγική επικαιρότητα: Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και αγαπημένε, πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε. Οι βουλευτές του Σύριζα καλούνται για μία ακόμη φορά να προδώσουν την ιστορία τους και την ιδεολογία τους –για ότι αυτή αξίζει, τέλος πάντως. Βαθιά κατάθλιψη χαρακτηρίζει την κοινοβουλευτική ομάδα τους. Η αμήχανη σιωπή κυριαρχεί. Οι όποιες αντιδράσεις περιορίζονται σε ψευτοπαλικαρισμούς και στην ύστατη υπεράσπιση πελατειακών συμφερόντων – π.χ. Ν. Παπαδόπουλος, Ν. Συρμαλένιος, Ν. Σαντορινιός. 
Όσο για την κυβέρνηση αυτή συνειδητά επιλέγει την εικονική πραγματικότητα. Υποστηρίζει ότι παρά την φοροεπιδρομή και την ανικανότητα της, θα έρθουν ξένα κεφάλαια και ανάπτυξη.

Κοντός ψαλμός αλληλούια. 

Τον δρόμο της αποκήρυξης της ιστορίας τους είχαν, βέβαια, ήδη ακολουθήσει τόσο το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη όσο και η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά. Ουδείς αναμάρτητος. Ο λαός βέβαια πληρώνει την προδοσία αλλά, όπως υποστηρίζουν οι κυνικοί, «ας πρόσεχε.»

Δεν εκπλήσσει η αντιπολιτευτική στάση της Νέας Δημοκρατίας –όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ούτε αυτή των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης –επίσης με το «όχι» σε όλα.

Ιστορικά, και με τάση απλοποίησης, στην περίοδο της μεταπολίτευσης οι ελάχιστες πραγματικές μεταρρυθμίσεις  φέρουν τρία ονόματα: Παπαντωνίου για τις ΔΕΚΟ, Μάνου για ιδιωτικοποιήσεις και Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημόσια διοίκηση.

Η ιστορία θα καταγράψει ότι με τον Αντώνη Σαμαρά να λειτουργεί ως «κόφτης» του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία με την απίθανη δικαιολογία ότι το νέο ταμείο έχει ζωή 99 ετών και δεν ορίζεται από τους έλληνες, πρόδωσε για μία ακόμη φορά την μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Αν τα πιστεύει αυτά, ας είχε τα κότσια να κάνει ιδιωτικοποιήσεις η ίδια. Δεν τις έκανε για να μην διαταράξει την πελατεία της –π.χ. φαρμακοποιοί. Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου. Σιγά να τις στήριζε σήμερα η Φώφη Γεννηματά.

Τα βλέπουν και τα γνωρίζουν όλα αυτά οι δανειστές και μας βάζουν πλέον το μαχαίρι στο λαιμό. Και τι το καλύτερο από την τεράστια υπηρεσία που προσφέρει ο Σύριζα του Αλέξη Τσίπρα: βαθιές μεταρρυθμίσεις –τουλάχιστον στα χαρτιά, γιατί την υλοποίηση θα δούμε πως θα την υπονομεύσουν με υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα και ψέματα —με ελάχιστες ουσιαστικά αντιδράσεις.

Σήμερα, για το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ισχύει δυστυχώς η περίφημη φράση του Μένιου Κουτσόγιωργα: «Δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε.»
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μπύρα και τηλεφωνία: Πιο νωρίς η επιβολή φόρου

Δυσάρεστες «ειδήσεις» για τους καταναλωτές επιφύλαξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε επί του νομοσχεδίου αργά το βράδυ του Σαββάτου. Και αυτό γιατί επισπεύδεται η επιβολή των φόρων σε μπύρα και ίντερνετ. Μένει να αποδειχθεί αν οι τροποποιήσεις Τσακαλώτου στο πολυνομοσχέδιο συνδέονται ως η... λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει με τους ΑΝΕΛ και την πρόθεση τους να καταψηφίσουν την τροπολογία που φέρνει «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αλλαγές που κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: 

-Ο φόρος 5 ευρώ (από 2,6 ευρώ που ισχύει) ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας ξεκινάει να ισχύει άμεσα, από 1η Ιουνίου 2016 και όχι από 1η Ιανουαρίου του 2018.

-Το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού έρχεται νωρίτερα καθώς «μπαίνει μπροστά» από 1η Ιανουαρίου 2017 αντί 1η Ιουλίου 2017 που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

-Καταργείται η απαλλαγή που έχουν βιομηχανίες και βιοτεχνίες από την επιβολή ΕΦΚ φυσικού αερίου. Η διάταξη έχει αναδρομικότητα από 1.1.2016.

- Παύει η αναδρομική ισχύς της φορολόγησης των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία καθώς αντί 1.1.2016 το μέτρο θα ισχύει από 1.6.2016. Παράλληλα, η νέα φορολογία για τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων και οι φορολογικές ρυθμίσεις για τους ΟΣΕΚΑ θα ισχύσουν από 1.6.2016 αντί αναδρομικά από 1.1.2016.

- Επίσης, προστέθηκε ρύθμιση ώστε ποσοστό 20% της ετήσιας αμοιβής παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων να δίνεται σε ΟΤΑ.πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μέσα Ιουλίου θα εφαρμοστεί το νέο κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης

Το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης θα εφαρμοστεί από τα μέσα Ιουλίου σε 30 δήμους οι οποίοι θα οριστούν με υπουργική απόφαση «βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων και δεικτών φτώχειας και ανεργίας» και θα αφορά πολίτες που βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Ως Ωφελούμενες Μονάδες ορίζονται οι κατηγορίες:

α) Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: κάθε ενήλικο άτομο (άγαμος/η, χήρος/α, διαζευγμένος/η ή σε διάσταση), που υποβάλλει ατομική φορολογική δήλωση και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές, σε σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής

β) Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: περιλαμβάνει όλα τα άτομα, που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη και απαρτίζεται από ένα άτομο και ένα ή περισσότερα τέκνα, ή από έγγαμο ζευγάρι, ή ζευγάρι, το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με ή χωρίς τέκνα, καθώς και από φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, όπως αναφέρει το newsbomb.

Ως Ανήλικα μέλη ορίζονται τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας έως 18 ετών. Άστεγοι, που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων της πρώτης φάσης ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων που λειτουργούν στους Δήμους της πρώτης φάσης, δύναται να είναι ωφελούμενοι του προγράμματος.

Η πρώτη φάση του Προγράμματος λήγει στις 31.12.2016.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυστρία: Ένοπλος εισέβαλε σε συναυλία και τραυμάτισε θανάσιμα 2 ανθρώπους

 Ένας ένοπλος άντρας εισέβαλε κατά τη διάρκεια συναυλίας στην πόλη Nenzing στη δυτική Αυστρία, ανοίγοντας πυρ κατά του κοινού και σκοτώνοντας 2 ανθρώπους ενώ σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, άλλοι 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο ένοπλος στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Το περιστατικό έλαβε χώρα τα ξημερώματα τις Κυριακής (22/5) γύρω στις 03:00π.μ., ενώ σύμφωνα με την αστυνομία ο άνδρας ήταν 27 ετών και πριν την εισβολή του στο συναυλιακό χώρο είχε τσακωθεί με μία γυναίκα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του BBC, μετά τον τσακωμό, ο 27χρονος επέστρεψε στο αυτοκίνητό του για να πάρει το όπλο του, επέστρεψε στη συναυλία και άρχισε να πυροβολεί τον κόσμο, πριν δώσει τέλος στη ζωή του.


πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τα κατακάθια του πασοκικού εκφυλισμού…

 Όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά, σε πολλά κείμενά μας και από παλιά, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον κλώνο του εκφυλισμού και της μικροαστικής εξαχρείωσης του ΠΑΣΟΚ.
 

Ο πασοκικός αυτός κλώνος αναπαρήγαγε το φαύλο κύκλο του ελληνικού πολιτικού δράματος, αναπαλαιώνοντας τις ψευδαισθήσεις, αλλά και τα υποπροϊόντα της αποσύνθεσης του ΠΑΣΟΚ, σαν γελοιογραφική απομίμηση.
 

Η πασοκοποίηση, φυσικά του ΣΥΡΙΖΑ, ξετυλίγεται διαλεκτικά εδώ και πολλά χρόνια.
Ιδιαίτερα μετά την κυβερνητική χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ οι διαδικασίες της πασοκοποίησης (αναπαλαίωσης του ΠΑΣΟΚ) πήραν εκρηκτικούς ρυθμούς στο ΣΥΡΙΖΑ και μπήκαν στο στάδιο της τελικής τους ολοκλήρωσης…

Εδώ θα αναφερθούμε σε μια «διαδρομή»
αυτής της πασοκοποίησης, από τις πλέον κυνικές και γλοιώδεις, μια «διαδρομή» ακραίας τυχοδιωκτικής κακοήθειας…

Ένα από τα πρόσωπα που συνθέτει όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της «διαδρομής» είναι ο Γιώργος Πάντζας!!!

Όταν άρχισε να αποσυντίθεται το ΠΑΣΟΚ ο Πάντζας αναζήτησε στέγη στο κόμμα του Τσοβόλα: Ο πρώτος σταθμός αυτής της «διαδρομής» και ο πρώτος «σταθμός» στη διαδικασία της πασοκικής μικροαστικής ΠΑΡΑΚΜΗΣ…

Ο δεύτερος σταθμός: Η παρακμή και η διάλυση του κόμματος Τσοβόλα. Ο Πάντζας και δύο ή τρεις ακόμα παρακμιακοί του πασοκικού δράματος το παίξανε «ηγέτες» του «νέου» ΔΗΚΚΙ…

Οι «παραγοντίσκοι» αυτοί εντάχθηκαν, ως ομάδα, για τη σωτηρία τους, στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τρίτος αυτός «σταθμός» της «διαδρομής» προς το ΣΥΡΙΖΑ ήταν η παρακμή της παρακμής: Τα κατακάθια της πασοκικής εξαχρείωσης με ρητορική σοσιαλιστική και «πατριωτική»…

Το τέλος αυτής της διαδικασίας (της «διαδρομής») ήταν ο Πάντζας ο οποίος αποκόπηκε από τον «αναβατήρα» του (το ΔΗΚΚΙ) και εντάχθηκε ολοκληρωτικά στο ΣΥΡΙΖΑ: Το κατακάθι του κατακαθιού…

Αυτό, λοιπόν, το τελειωτικό υποπροϊόν του πασοκικού εκφυλισμού, δίνει και το «στίγμα» της ολοκληρωτικής πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ…

Το «στίγμα» που αποτυπώνεται στην προεκλογική του αφίσα…

Αυτός είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ (η αυθάδεια της κακοήθους πασοκικής νεοπλασίας): Να γλείφει εκεί που έφτυνε, να λεονταρίζει εναντίον των τοκογλύφων, των Μνημονίων και του 4ου Ράιχ και να μετατρέπει, μέσα σε μια νύχτα, τους λεονταρισμούς σε δουλική ΥΠΟΤΑΓΗ…

Πάντα τα κατακάθια ενός εκφυλισμού «ξεπερνούν» την πρωταρχική εστία…

Έτσι Ο ΣΥΡΙΖΑ (κατακάθι του εκφυλισμού του ΠΑΣΟΚ) ξεπέρασε σε αχρειότητα και σε μορφές ΑΠΑΤΗΣ το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιος και ο Πάντζας…
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων μέσα από τη νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια

Πώς θα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τα χρέη τους προς τις τράπεζες.

Δημιουργείται κατάλληλο πλαίσιο εξωδικαστικών συμβιβασμών για υπερχρεωμένες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που θα αντιμετωπίζει συνολικά τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ίση και δίκαιη μεταχείριση μικρών και μεγάλων οφειλετών.

Η κυβέρνηση θα εγγυηθεί για τις βασικές αρχές του ελέγχου βιωσιμότητας και για τα εργαλεία αναδιάρθρωσης, με γνώμονα την εξυγίανση των επιχειρήσεων, την αντικειμενική αξιολόγηση της βιωσιμότητας τους και την αξιοπρεπή διαβίωση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αυτό σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας στο ΑΠΕ εξηγώντας τα βασικότερα σημεία του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
Όπως αναφέρουν, ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης θα είναι τέτοιος ώστε να αποκλείει τους «strategic defaulters» και θα επικεντρώνεται στη διάσωση των υγιών επιχειρήσεων.

Οι ρυθμίσεις του νόμου Δένδια λήγουν στα τέλη Ιουνίου και αφορούν μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ. Η πρακτική εφαρμογή του έχει δείξει ότι μια συμφωνία γενναίου κουρέματος μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Το υπουργείο λοιπόν εξετάζει την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του νόμου την ένταξη σε αυτόν του συνόλου των επιχειρήσεων και την παράταση της εφαρμογής του προκειμένου να διευκολυνθούν όλες οι επιχειρήσεις και να ρυθμίσουν τα χρέη τους με τη δημιουργία των προαναφερόμενων μηχανισμών αντικειμενικής κρίσης της βιωσιμότητας και εξεύρεσης φόρμουλας εξυγίανσης όλων των βεβαρημένων επιχειρήσεων.

Στο πεδίο της κινητροδότησης ένταξης στους προαναφερόμενους μηχανισμούς εξετάζεται η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος όσων επιχειρήσεων και επαγγελματιών ωφελούνται από διαγραφές χρεών. Ως τα τώρα, η ωφέλεια από διαγραφή τη διαγραφή χρεών φορολογείτο ως εισόδημα και ήταν γι’ αυτό τον λόγο ήταν αποτρεπτική για τους δανειολήπτες.

Πλαίσιο προστασίας για τα δάνεια που θα μεταβιβαστούν

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα υπάρξει βελτίωση του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών για να αντιμετωπιστούν κενά και αδυναμίες, ώστε να καταστεί προσιτός και λειτουργικός, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της προστασίας που προσφέρει σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Με τις νέες ρυθμίσεις στόχος είναι να μην υπάρξει καμία ουσιαστική διαφορά, για τα δάνεια που θα μεταβιβαστούν σε funds καθώς το πλαίσιο προστασίας είναι το ίδιο με αυτό που ισχύει για τις τράπεζες, ενώ δεν θα χειροτερεύει η θέση του δανειολήπτη. Όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη στο ΑΠΕ, οι μη τραπεζικές εταιρείες στις οποίες θα διαχειρίζονται δάνεια θα λειτουργούν εντός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου. Υποχρεώνονται να αδειοδοτούνται και να εποπτεύονται από την ΤτΕ.

Η διαδικασία αδειοδότησης αυτών των εταιρειών να υπηρετεί την αρχή της διαφάνειας στην ταυτότητα των μετόχων, με κριτήρια διαπιστευτήρια της καλής τους φήμης, της εμπειρίας και της ικανότητας. Θα κρίνονται επίσης οι αναλυτικές δράσεις της στρατηγικής των εταιριών, του επιχειρησιακού πλάνου και της μεθοδολογίας διεκδίκησης των δανείων (με έμφαση στην αναδιάρθρωση) κ.ά. Επιτροπή των αρμόδιων υπουργείων θα γνωμοδοτεί επί των αιτήσεων αδειοδότησης και το μητρώο των αδειοδοτούμενων θα δημοσιεύεται στο site της ΤτΕ.

Σε περίπτωση παραβίασης των αυστηρών όρων που τίθενται η ΤτΕ δύναται να αφαιρει την άδεια από τις εν λόγω εταιρείες.

Για την εξυπηρέτηση της ανάκτησης της βιωσιμότητας των βεβαρημένων εταιρειών προβλέπεται ότι οι εταιρείες διαχείρισης θα έχουν τη δυνατότητα χορήγησης νέων δανείων με αποκλειστικό σκοπό την αναχρηματοδότηση των δανείων τους ή την αναδιάρθρωση της δανειολήπτριας επιχείρησης δυνάμει ενός συγκεκριμένου, αμοιβαία αποδεκτού σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Υπογραμμίζεται από το υπουργείο ότι όλοι οι κανόνες προστασίας καταναλωτή, ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης για τον καθορισμό των δόσεων με βάση την πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής, ο αναμορφωμένος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη) κ.λπ. οι οποίοι ισχύουν για τις τράπεζες, θα ισχύουν και για αυτές τις εταιρείες.

Σημειώνεται ότι τα μη πιστωτικά ιδρύματα που θα αποκτήσουν δάνεια θα είναι ΑΕ που θα εδρεύουν στην Ελλάδα ή που θα έχουν έδρα στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Όσον αφορά τους αποκτώντες δάνεια από τρίτες χώρες δεν θα έχουν έδρα:

– σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς

– σε μη συνεργάσιμο κράτος

«Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πρωτοφανές θεσμικό πλαίσιο, που συμπυκνώνει τις πρόνοιες Ευρωπαϊκών συστημάτων. Αποτελεί απόσταγμα της μελέτης και διαβούλευσης επί των αστοχιών σε εφαρμοσμένες Ευρωπαϊκές περιπτώσεις, όπου πρόσφατα εκδηλώθηκαν συσσωρευμένα προβλήματα από τις πρακτικές των μη τραπεζικών ιδρυμάτων (πχ Ιρλανδία)» όπως εξηγούν τα στελέχη του υπουργείου.

Θεσμοί υποστήριξης

Δημιουργείται ένα ευρύ Δίκτυο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών με 30 κέντρα σε όλη τη χώρα. Η ενημέρωση και νομική/οικονομική συμβουλευτική υποστήριξη των δανειοληπτών (νοικοκυριών, επαγγελματιών και μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων) για ζητήματα χρεών και γενικότερα χρηματοοικονομικής διαχείρισης αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική υπηρεσία για τους ασθενέστερους, που συνήθως έχουν ελλιπή ενημέρωση, μέσα εκπροσώπησης και αδυναμία πρόσβασης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Κατά συνέπεια ο συγκεκριμένος πυλώνας της στρατηγικής στο χρηματοοικονομικό σύστημα αποτελεί και εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Ακόμη, ενεργοποιείται το επάγγελμα των διαχειριστών αφερρεγυότητας, κάτω από ένα αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας, που θα συνδράμουν και θα μεσολαβούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υπερχρέωσης.

Συστήνεται Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που θα επεξεργάζεται τα δεδομένα και θα προτείνει βελτιωτικές παρεμβάσεις προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο επανενεργοποιείται με ουσιαστικές αρμοδιότητες. Η Ειδική Γραμματεία θα κινείται στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του δανειολήπτη καθότι:

– θα μεριμνά για την ομαλή λειτουργία του δικτύου ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών και συντονίζει τη λειτουργία των Κέντρων Ενημέρωσης – Υποστήριξης Δανειοληπτών.

– θα συντονίζει το έργο των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων και υπηρεσιών, όπως τα συναρμόδια υπουργεία και η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» και θα συμμετέχει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κάθε ζήτημα που αφορά στη διαχείριση των θεμάτων αρμοδιότητάς της.

– θα αναπτύξει και θα διαχειρίζεται ένα ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία στοιχεία για την υποβολή αιτημάτων, τον προγραμματισμό και την επεξεργασία τους

– θα σχεδιάζει προγράμματα πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των ενδιαφερόμενων φορέων και του κοινού για θέματα αρμοδιότητάς της και προώθησης των συμμετοχικών διαδικασιών

Επιπλεόν, δημιουργείται Αρχή για την διαπίστευση της πιστοληπτικής ικανότητας του κάθε πολίτη που θα διασφαλίζει τη δίκαιη και αντικειμενική πιστοληπτική αξιολόγηση και θα διευκολύνει την πρόσβαση σε νέο δανεισμό για όσους το έχουν ανάγκη. Η Αρχή θα συλλέγει όλες τις πληροφορίες αναφορικά με τις οφειλές των φυσικών προσώπων σε Δημόσιο, Ταμεία κ.λπ. εντός ενός αυστηρού πλαισίου προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Υπενθυμίζεται ότι με τη νέα νομοθεσία, όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Οικονομίας: «η συμφωνία που υλοποιείται προστατεύει την πώλησή σε funds, για το 94% του συνόλου των στεγαστικών κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ. Η εξαίρεση από την πώληση σε funds θα ισχύσει για μεταβατική περίοδο 18 μηνών, θα αφορά δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως κατηγορίας, δηλαδή όχι μόνο τα στεγαστικά δάνεια αλλά και τα καταναλωτικά δάνεια, τα επισκευαστικά, τα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών».

Ακόμα, σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δεν εμπίπτουν στην προηγούμενη κατηγορία, προβλέπεται , πριν τη μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες να πρέπει -ως αναγκαία προϋπόθεση- να έχουν κάνει πρόσφατη εμπεριστατωμένη και ουσιαστική πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες, ενώ οφείλουν να επιδεικνύουν αυξημένη ευαισθησία για τις ευπαθείς ομάδες και την προστασία του Καταναλωτή. Κάθε νέος εκδοχέας απαιτήσεων οφείλει να εκκινεί εκ νέου τη Διαδικασία Επίλυσης Απαιτήσεων (ΔΕΚ) του Κώδικα Δεοντολογίας με τις
πρόνοιες που αυτή έχει.

Τέλος, με την τροποποίηση του ν.Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχει εξασφαλιστεί η ένταξη στις προστατευτικές ρυθμίσεις του νόμου για περίπου το 65% των δανειοληπτών. Μάλιστα για τις πιο αδύναμες οικονομικά περιπτώσεις προβλέπεται η ενίσχυση τους από το Δημόσιο ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις. Ακόμα και στην περίπτωση μεταβίβασης του δανείου σε μη-τραπεζική εταιρεία, η προστασία παραμένει.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!