05/25/16
Αγριες συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών στο κέντρο των Βρυξελλών, πορεία κατά των μέτρων λιτότητας, οδήγησαν σε σοβαρό τραυματισμό του διοικητή της αστυνομίας, Πίτερ Βαντερσμίσεν.

Σε μια κίνηση, η οποία δεν συνηθίζεται, ο Βαντερσμίσεν, χωρίς προστατευτικά, άρχισε να κινείται κατά των διαδηλωτών, επιχειρώντας να τους απωθήσει με σπρέι πιπεριού.

Οπως φαίνεται χαρακτηριστικά στο βίντεο από τους δρόμους των Βρυξελλών, κάποια στιγμή βρίσκεται μόνος του ανάμεσα στους διαδηλωτές, όταν ένας εξ’ αυτών τον χτυπά με μπουνιά στο κεφάλι.

Ο διοικητής έπεσε αναίσθητος στο δρόμο και αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου θα παραμείνει για τουλάχιστον τρεις ημέρες ενώ η αστυνομία δεν έχει καταφέρει ακόμα να ταυτοποιήσει τα στοιχεία του νεαρού που τον γρονθοκόπησε.πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Υπέγραφη, σήμερα, από το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, η εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία αυξάνεται από την 1/6/2016 ο ΦΠΑ στο 24% πανελλαδικά και καταργείται η έκπτωση σε 11 νησιά, παρά τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας κ. Π. Καμμένου αλλά και της κ. Χρυσοβελώνη, ότι ο “εν λόγω νόμος του κράτους δεν θα εφαρμοστεί”! Ειδικότερα σύμφωνα με την εγκύκλιο καταργείται η έκπτωση στη Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.

Πιο αναλυτικά η εγκύκλιος έχει ως εξής:

Κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 52 του υποκεφαλαίου Δ’ του Κεφαλαίου Β’ του Μέρους Πρώτου του νόμου “Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις”, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 22.5.2016 και επίκειται η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σχετικά με την αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ήτοι από 23% σε 24%, και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στη δεύτερη ομάδα νησιών και ειδικότερα:
  1. Σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 1 του Υποκεφαλαίου Δ’ του Κεφαλαίου Β’ του Μέρους Πρώτου του ως άνω νόμου, αντικαθίσταται η παράγραφος 1 του άρθρου 21 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000) και ο συντελεστής ΦΠΑ ορίζεται σε 24% στη φορολογητέα αξία. Ο νέος συντελεστής ισχύει, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου, από 1/6/2016.
Κατόπιν αυτού, οι ισχύοντες συντελεστές Φ.Π.Α. είναι οι εξής:

α) ο κανονικός συντελεστής αυξάνεται σε 24%,

β) ο μειωμένος συντελεστής που εφαρμόζεται για τα αγαθά και τις υπηρεσίες του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ παραμένει 13%,

γ) ο υπερμειωμένος συντελεστής για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ, παραμένει 6%.

Επισημαίνεται ότι, κατόπιν της ανωτέρω διάταξης και σύμφωνα με τις παραγράφους 4, 5 και 6 του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ, οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, για τα οποία εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές, διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 17%, 9% και 4%.
  1. Για οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων συντελεστών και εφεξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξάρτητα αν αφορά συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα.
  1. Σε πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από 1/6/2016 και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή, υπολογίζεται ΦΠΑ με τους νέους συντελεστές. Εφόσον συντρέχει λόγος έκδοσης παραστατικού για την ακύρωση συναλλαγής, (π.χ. λογιστικού σημειώματος κ.λπ.), πρέπει να αναγράφεται σε αυτό ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ που είχε η αρχική συναλλαγή, ανεξάρτητα της ημερομηνίας έκδοσής του, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται η συναλλαγή στο σύνολό της.
  1. Περαιτέρω, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ιδίου ως άνω άρθρου 52, με την οποία προστίθεται νέα παράγραφος 6Α, μετά την παράγραφο 6, στο άρθρο 21 του Κώδικα ΦΠΑ, από 1/6/2016 δεν ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) για τα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.
Συνεπώς στα νησιά αυτά από 1/6/2016 εφαρμόζονται οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα, ήτοι 24% (κανονικός), 13% (μειωμένος), 6% (υπερμειωμένος).

Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα νησιών στην οποία καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές, μετά την πρώτη ομάδα νησιών, ήτοι Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο, στα οποία καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ήδη από 1/10/2015 και πλέον αναφέρονται και στη νέα παράγραφο 6Α του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ. Κατά τα λοιπά, για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά ισχύουν οι οδηγίες που έχουν δοθεί με την ΠΟΛ.1224/12.10.2015.ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας» προβλέπει η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν.

Το «συμπληρωματικό μνημόνιο» συνιστά προϋπόθεση, σύμφωνα με την Κομισιόν, προκειμένου να συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος.

Όσον αφορά την εκταμίευση της πρώτης δόσης, η Επιτροπή τονίζει ότι θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι η διοίκηση του Ταμείο θα συστήσει στο εκτελεστικό συμβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία, πριν το τέλος του έτους.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά» αναφέρει παράλληλα η Κομισιόν.

Πάνω απ’ όλα – καταλήγει η σχετική ανακοίνωση – η συμφωνία θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.


πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Εκατοντάδες αναρτήσεις με χλευαστικά σχόλια σε βάρος του Νίκου Φίλη κατακλύζουν τα social media από την στιγμή που γνωστοποιήθηκε η ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης πλαστών πτυχίων σε 2.500 δημοσίους υπαλλήλους.

Για τους κατόχους αυτών των τίτλων σπουδών, όλων των κατηγοριών παράτυπων και παράνομων, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης θα θέσει σε εφαρμογή νόμο, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου, ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, προκειμένου να κληθούν να δώσουν ειδικές εξετάσεις και να λάβουν νόμιμο τίτλο σπουδών, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν.

Πρόκειται για απολυτήρια που δίνουν διάφορα ιδιωτικά σχολεία σε “εικονικούς μαθητές”. Σχετικά περιστατικά, όπως αυτά που αφορούν ναυτικά, επί το πλείστον, λύκεια του Πειραιά, έχουν ήδη δει το περασμένο διάστημα το φως της δημοσιότητας.

Για ένα ακόμα “σκάνδαλο” διορισμών κάνουν λόγο οι αντιδρώντες μεταξύ των οποίων και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) που κατήγγειλε στον ΑΣΕΠ και τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστ. Βερναρδάκη είκοσι διορισμούς που έγιναν την ίδια ημέρα στο Δημόσιο.

Στην επιστολή προς τον ΑΣΕΠ, η ομοσπονδία θυμίζει ότι:

Σύμφωνα με το Αρ. Πρωτ.: Σ.Ε.Ε.Δ.Δ./Φ.1/ΕΜΠ1347 πόρισμα της τριμελούς Επιτροπής Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που εκδόθηκε ύστερα από εντολή του τότε αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλου, όσοι εκ των κατόχων των παράνομων τίτλων εργάζονται αυτή τη στιγμή στο Δημόσιο, αλλά και όσοι περιμένουν να διοριστούν, θα πρέπει να δώσουν εκ νέου εξετάσεις προκειμένου να αποκτήσουν νόμιμα τίτλο σπουδών για να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η ισονομία.

ΝΔ: Η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τη νομιμότητα

Σε ερώτησή τους ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιος Γεωργαντάς και ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, υπογραμμίζουν:

«Η Κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τη νομιμότητα. Όποιος προσκομίζει πλαστό πτυχίο εξαπατά το Ελληνικό Δημόσιο και μάλιστα σε βάρος άλλων συνυποψηφίων του. Οφείλει να σεβαστεί τους χιλιάδες νέους που αγωνίζονται να αποκτήσουν εφόδια και προσόντα για την αγορά εργασίας. Οφείλει να σέβεται, πάνω απ’ όλα, τα χρήματα».

Ποτάμι: Εξετάσεις «πλυντήριο» για πλαστά πτυχία στο Δημόσιο

Το ζήτημα της ενδεχόμενης νομιμοποίησης πλαστών τίτλων σπουδών δημοσίων υπαλλήλων έφεραν στη Βουλή πέντε βουλευτές του Ποταμιού, οι οποίοι καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που εντοπίστηκαν με πλαστούς τίτλους, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε διαδικασία “θεραπείας” της παρανομίας προσφέρει ασυλία στους τωρινούς και τους μελλοντικούς πλαστογράφους».πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Με συγκέντρωση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στις 10:00 και πορεία προς τον Λευκό Πύργο και το δημαρχείο της πόλης, ξεκινούν αύριο τις νέες κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ, γνωστοποιώντας ότι στις 30 Μαϊου, στις 11:00, στο εντευκτήριο στο κτίριο διοίκησης στον 1ο προβλήτα, θα ανακοινώσουν το απεργιακό πρόγραμμα για τις επόμενες ημέρες.

Βάσει του σχεδιασμού που έχει ήδη ανακοινωθεί, οι εργαζόμενοι σε ΟΛΘ και ΟΛΠ, καταγγέλλοντας «κυβερνητικό εμπαιγμό» στο θέμα της προάσπισης των δικαιωμάτων τους ενόψει της πώλησης των εταιρειών, προχωρούν από αύριο σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ, όπως επισημαίνεται, απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα λιμάνια της χώρας.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ θα μείνει αύριο η Αθήνα για αρκετές ώρες. Η απεργία του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ θα πραγματοποιηθεί από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα ενώ τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ δεν θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ προχωρούν σε στάσεις εργασίας προκειμένου να πραγματοποιήσουν ταυτόχρονα Γενικές Συνελεύσεις και να αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν από εδώ και στο εξής.

Αντιδρούν στην υπαγωγή των συγκοινωνιακών εταιρειών στο υπερ-Ταμείο και καταγγέλουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίησή τους. Στις συνελεύσεις τους θα αποφασίσουν τις περαιτέρω δράσεις τους.ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Αναστάτωση προκλήθηκε πριν από λίγο στο σταθμό του μετρό στο αεροδρόμιο, όταν εκτροχιάστηκαν τα δύο πρώτα βαγόνια του προαστιακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο συρμός του προαστιακού, που ήταν άδειος, δεν σταμάτησε στην τελευταία στάση αλλά έπεσε στις μπάρες, στο τέρμα του σταθμού.

Από το ατύχημα δεν υπήρξαν τραυματισμοί καθώς η ταχύτητα του συρμού ήταν χαμηλή. Αυτή την ώρα υπάρχουν μικρές καθυστερήσεις στα δρομολόγια προς και από το αεροδρόμιο. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ διερευνώνται τα αίτια.

Εξαιτίας του ατυχήματος υπάρχει πρόβλημα στη μετακίνηση των επιβατών.πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Έπειτα από 11 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων η  συνεδρίαση του μαραθώνιου Eurogroup ολοκληρώθηκε , κάνοντας λόγο για μια πλήρη συμφωνία θεσμών – Ελλάδας . Σχετικά με πακέτο μεταρρυθμίσεων έχουμε πλήρη συμφωνία (!!!). Υπάρχει ο και ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης, ο ESM θα μπορέσει να υποστηρίξει το επιπλέον μνημόνιο και να μιλήσουμε για τα 3,3 δισεκατομμύρια

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η δόση θα εκταμιευτεί σταδιακά. «Έχουμε μία πλήρη συμφωνία. Σχετικά με το πακέτο των μεταρρυθμίσεων έχουμε πλήρη συμφωνία, οι θεσμοί θα κάνουν τελικό έλεγχο επί των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχει και ο μηχανισμός που θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα διασφαλίζει ότι θα είναι σε πλήρη δημοσιονομική τροχιά. Μετά το τέλος των διαδικασιών ο ESM θα ετοιμάσει τη δεύτερη φάση του προγράμματος» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά, αλλά η δόση θα εκταμιευτεί σε διαδοχικές φάσεις.
Ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε πως, σήμερα «σχεδιάσαμε μία σειρά που θα ληφθούν βραχυπρόθεσμα, αλλά έχουμε και μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων εάν αυτά χρειαστούν. Έχουμε και έτοιμο μηχανισμό για μακροπρόθεσμα μέτρα».

Ως προς το βραχυπρόθεσμο κομμάτι τόνισε πως θα εξεταστούν τα μέτρα που θα σχετίζονται με την κάθε πληρωμή και τα επιτόκια.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξεταστούν κατά τον πρόεδρο του Eurogroup στα μέσα του 2018:
Έχουμε μιλήσει για επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Από το 2017 και έπειτα θα επανεκκινήσουμε τη μεταφορά κερδών προς την Ελλάδα. Τρίτο στοιχείο είναι η διαχείριση των υποχρεώσεων, τα δάνεια προς την Ελλάδα και θα δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νέους πόρους από το ESM. Θα χρησιμοποιήσουμε τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ που προοριζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ένα μέρος των χρημάτων αυτών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το επίσημο χρέος της Ελλάδας. 
Ως προς τα μακροπρόθεσμα μέτρα, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πως «το ΕΤΧΣ θα μπορέσει να κάνει κάποια σχέδια και να δει πως θα γίνουν οι αποσβέσεις στο μέλλον. Επιπλέον μιλήσαμε για ένα μηχανισμό που αν χρειαστεί θα μπορεί να λάβει επιπλέον μέτρα για το χρέος. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε περισσότερο χρόνο. Θα πρέπει ηΕλλάδα να συμμορφωθεί με το πλαίσιο των δικών μας δημοσιονομικών κανονισμών».

Για το ΔΝΤ ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι «το Ταμείο έχει εκφράσει τη δική του πρόταση για να υπάρχει κάποια ρύθμιση ως το τέλος του έτους. Άρα το ταμείο θα είναι ένα κομμάτι του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Το Ταμείο θα πρέπει να έχει μια νέα πολιτική και να αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και κατόπιν τούτων το ταμείο θα αξιολογήσει αυτά που αξιολογήσαμε εμείς απόψε» και συνέχισε:

Η πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα γίνει στο τέλος του προγράμματος. Ο σκοπός είναι η αναθεώρηση αυτού του μηχανισμού. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εποπτεία στη δημοσιονομική της πολιτική. Ανυπομονούμε για την επιτυχή έκβαση της πρώτης αξιολόγησης. Είναι ένα σημείο καμπής στο ελληνικό πρόγραμμα. Η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να αποκαθίσταται.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί επεσήμανε ότι «είχαμε μία καλή συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για μια σημαντική εκταμίευση για την Ελλάδα. Ανοίγει τον δρόμο για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, πρόκειται για μία σημαντική στιγμή, αν και πρόκειται για μία δύσκολη ιστορία».

Στα μέσα Ιουνίου η εκταμίευση της δόσης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ περιέγραψε τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την εκταμίευση της δόσης ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα γίνει όπως είπε στα μέσα Ιουνίου. «Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα, τα κράτη – μέλη του ESM θα πρέπει να εγκρίνουν μέσω εθνικών διαδικασιών».

Όπως είπε, η πρώτη δόση ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων θα καλύψει τις υποχρεώσεις του χρέους καθώς και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτό θα γίνει στο δεύτερο μισό του Ιουνίου με την προϋπόθεση υλοποίησης όλων των προαπαιτούμενων.

Η δεύτερη δόση θα εκταμιευτεί στα μέσα του Σεπτεμβρίου, ενώ οι δόσεις που αφορούν το χρέος θα εκταμιευθούν μόνο εάν υλοποιηθούν οι στόχοι για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.


Τα νέα προαπαιτούμενα σύμφωνα με τον Κλάους

– Άνοιγμα της αγοράς

– Πώληση δανείων

– Αποκρατικοποιήσεων

– Ενέργεια

– Νέα υπηρεσία εσόδων

– Μικρές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό

Δεν συζητάμε πλεόνασμα μετά το 2018

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το Eurogroup εξετάζει τη δεκαετή επέκταση του στόχου πλεονάσματος 3,5%, μέχρι το 2028, για την εποχή μετά το πρόγραμμα. Πάντως, κυβερνητικές  πηγές αναφέρουν πως η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα υπάρχει στο τελικό κείμενο του Eurogroup.

Το Eurogroup φαίνεται να αποκλείει για άλλη μια φορά οποιαδήποτε πιθανότητα κουρέματος του χρέους και να εστιάζει στις εξής αρχές για την εξυπηρέτησή του:

1) Την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με την σταδιακή αντικατάσταση του δανεισμού από δημόσιες πηγές (ΕΕ) από ιδιωτικές

2) Την ομαλοποίηση του πλαισίου αποπληρωμών

3) Την παροχή κινήτρων για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα

4) Τη δυνατότητα διευκολύνσεων σε περίπτωση απρόοπτης αύξησης του ΑΕΠ και των επιτοκίων


Δηλώσεις Πολ Τόμσεν

Το πακέτο αυτό σε δημοσιονομικό επίπεδο θα βάλει σε γερά θεμέλια τα ζητήματα της Ελλάδας. Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μία ξεχωριστή υπηρεσία εσόδων που είναι ένα πολύ καλό βήμα. Καλωσορίζουμε το γεγονός πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι πλέον. Καλωσορίζουμε ότι συμφωνήθηκε η μεθοδολογία για την πορεία του χρέους, αλλά και για το ποιοί θα είναι οι στόχοι για την ελάφρυνση του χρέους. Τα μέτρα είναι σημαντικά για το χρέος και βασίζονται σε μία πολύ σημαντική προσπάθεια των εταίρων της Ελλάδας που κάνουν το παν για να το ελαφρύνουν. Τους επόμενους μήνες το ΔΝΤ θα δει αυτά τα μέτρα για να είναι σίγουρο πως θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για την ελάφρυνση του χρέους. Συμφωνήσαμε πως τα μέτρα για το χρέος θα συμφωνηθούν στο τέλος του προγράμματος. Θα επιδείξουμε αυτή την ευλυγισία. Το Δ.Σ του ΔΝΤ θα λάβει την απόφαση εάν το ταμείο παραμένει ή όχι.

  Δηλώσεις Ρ. Κλάους

Υπήρξε πρόοδος στο Eurogroup. Υπήρξε συμφωνία της δεύτερης δόσης 10,3 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα τώρα πρέπει να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα και τα μέλη του ESM θα το ελέγξουν αυτό. Τα 10,3 δισ. θα δοθούν σε διάφορες δόσεις. Τα 7,5 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πληρώσει τα δάνειά της και τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Η επόμενη εκταμίευση θα δοθεί μετά το καλοκαίρι. Οι δόσεις που σχετίζονται με το χρέος θα λάβουν χώρα αν εκπληρωθούν κι άλλα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα όπως το ταμείο των αποκρατικοποιήσεων. Είναι πολύ σημαντικό πως συμφωνήσαμε στο πλαίσιο και τα μέτρα που θα εφαρμόσουμε στο μέλλον για το χρέος. Σχετικά με τα μέτρα για το χρέος για τα βραχυπρόθεσμα, ο ESM θα θέσει σε εφαρμογή ένα μηχανισμό που δημιουργήσει κάποια εργαλεία που θα απαλύνει τη διαδικασία πληρωμής της Ελλάδας. Υπάρχουν κάποια μαξιλάρια ασφαλείας, ένα μαξιλάρι ασφαλείας επιστράφει τον προηγούμενο χρόνο στον EFSF και αυτό μπορεί να το ξαναδούμε ώστε να αλλάξει το προφίλ της εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας. Συνολικά ο EFSF μιλάει για ένα σημαντικό ποσό που μπορεί να μας βοηθήσει να πιάσουμε τους στόχους για την Ελλάδα.

Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μπορουμε να βρουμε έναν χρόνο επιμήκυνσης και να μειώσουμε τον κίνδυνο επιτοκίων για την Ελλάδα. Κάποιος μπορεί να κατανοήσει πως εάν χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία, μπορεί να αποκομίσουμε μόνο οφέλη μακροπρόσθεμα.

Δηλώσεις Πιερ Μοσκοβισί

Γυρίσαμε μία σελίδα μαζί στο ελληνικό πρόγραμμα. Χρειάστηκε εντατική εργασία, πολλές εβδομάδες και πολλούς μήνες. Οι ελληνικές αρχές επέδειξαν υπευθυνότητα με δύο σκληρά πακέτα μεταρρυθμίσεων, όπως το ασφαλιστικό και τα εισοδήματα. Θα ήθελα να υπογραμμίσω και τα νομοσχέδια για το υπερταμείο, τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, ο οποίος είναι αυτόματος. Ακόμα βέβαια μπορεί να υπάρξουν μικρές αλλαγές στον κόφτη. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στην αποδέσμευση χρημάτων, ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Θα δοθούν 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτά τα χρήματα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χώρας. Είναι μία καλή συμφωνία, αλλά η συζήτηση δεν ήταν απλή ουτε σε τεχνικό ούτε σε πολιτικό επίπεδο. Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Το πάρτι των εργολάβων δεν τελείωσε, τελικά…
Γιώργος Μουργής

Η ανεξάρτητη αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού μετά από τρία χρόνια ερευνών κατάφερε να στοιχειοθετήσει κατηγορίες για οριζόντιες συμπράξεις (δημιουργία καρτέλ, με άλλα λόγια) στον χώρο των δημόσιων έργων.

Στις αρχικές εισηγήσεις της διαφαίνεται να εμπλέκονται τουλάχιστον 100 εργολαβικές-κατασκευαστικές εταιρείες, ντόπιες και ξένες, που τουλάχιστον 25 χρόνια λυμαίνονταν τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων και μοιράζονταν κρατικό χρήμα.

Όσο μεγάλωναν τα ποσά, τα έργα και οι δημοπρασίες, τόσο πιο καλά στηνόταν το παρακύκλωμα των δημοπρασιών στα δημόσια έργα, με αποτέλεσμα το καρτέλ -πάντα σε συνεννόηση- να απομυζεί τεράστια οικονομικά μεγέθη από τον κρατικό κορβανά, σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.

Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για οριζόντιες συμπράξεις, γεωγραφικό μοίρασμα στην πίτα των δημοσίων έργων, αποσύρσεις ανταγωνιστών, στημένες εκπτώσεις, καθώς και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων με τη διαπλοκή των εργολάβων.
Το τελικό πόρισμα είναι θέμα λίγων εβδομάδων να δοθεί στη δημοσιότητα, οπότε αναμένεται η Ολομέλεια της Επιτροπής να εκδώσει την τελική της απόφαση, με την υπόθεση να παίρνει τον δρόμο της δικαιοσύνης σε ό,τι άφορα τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών.

Επίσης (σημαντικό στο αστικό-διοικητικό σκέλος της απόφασης) αναμένεται να επιδικαστούν μεγάλα πρόστιμα στους εμπλεκόμενους, μέχρι και απαγόρευση συμμετοχής σε νέα υπό δημοπράτηση έργα.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΣΕ ΣΚΗΝΙΚΟ: «ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ» ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ

Τι γινόταν, όμως, στο περιθώριο και όσο διαρκούσε η έρευνα;

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ασκήθηκαν έντονες πιέσεις προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά κυρίως προς την κυβέρνηση, ώστε να επέλθει ένας άτυπος συμβιβασμός.

Μάλιστα, στο σενάριο αυτό μεγάλα ονόματα με τεράστια οικονομικά συμφέροντα, εγχώριας και ξένης διαπλοκής, ουσιαστικά ζητούσαν πολιτική προστασία μέσω θεσμοθετημένου πλαισίου προφύλαξης τους.

Όπερ και εγένετο.

ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ… ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ!

Η κυβέρνηση στο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο έσπευσε να ρίξει τη δική της άσφαλτο στον δρόμο ενός άτυπου συμβιβασμού με τους μεγαλοεργολάβους των κατασκευαστικών εταιρειών:

Με διάταξη προβλέπεται πως αν το πρόστιμο εξοφληθεί ολοσχερώς και υπάρξει και ομολογία του υπαιτίου, παύει «το αξιόποινο των εγκλημάτων του παρόντος νόμου, όσο και των εγκλημάτων που στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων, ενώ επέρχεται πλήρης απαλλαγή από άλλου είδους διοικητικές κυρώσεις», και ταυτοχρόνως προβλέπεται μείωση αυτών των προστίμων κατά 15%.

Με ειδική διάταξη επίσης προβλέπεται γενική αποποινικοποίηση για οποιοδήποτε οικονομικό αδίκημα, όπως δωροδοκία, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, απάτη, ξέπλυμα χρήματος, απιστία.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης του προστίμου βάσει διακανονισμού, ο οποίος αν τηρείται αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσο χρόνο διαρκεί.
Κοντολογίς, οι φωτογραφικές αυτές διατάξεις αποτελούν το συγχωροχάρτι της κυβέρνησης προς τη διαπλοκή, την ώρα που προσπαθούν τα ηγετικά στελέχη της να μας αποδείξουν μόνο επικοινωνιακά ότι στέκονται απέναντί της.

Ματαιώνεται εξ ολοκλήρου η προσπάθεια των οικονομικών εισαγγελέων να εξετάσουν το ποινικό μέρος του πορίσματος που πρόκειται να έρθει στο φως από την ιδιαίτερα επιβαρυντική εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η πολύκροτη ιστορία καρτέλ και των σχέσεών του με το πολιτικό σύστημα της χώρας, όπως και η εξιχνίαση της διαδρομής ανάμεσα στο δημόσιο χρήμα και κάθε μορφής διασπάθισή του ακυρώνεται αυτή τη φορά «σε έναν νόμο με δύο άρθρα».

ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΝΤΟΡΤΙΑ ΚΙ ΟΙ ΔΙΠΛΕΣ ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΛΛΟΥΣ ΟΙ ΕΞΑΡΕΣ

Άλλη μια φορά επίσης χάνεται η ευκαιρία να ρυθμιστεί οριστικά η αγορά του διαδικτυακού τζόγου -αγορά τυχερών παιχνιδιών-, αφού όλες οι ιντερνετικές εταιρείες (24 τον αριθμό) λειτουργούν σε προσωρινό καθεστώς, δηλώνουν «ψίχουλα», χωρίς ουσιαστικό θεσμικό έλεγχο, ούτε από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή ή το ίδιο το Δημόσιο. 

Ο διαδικτυακός τζόγος παραμένει ξέφραγο αμπέλι επιτήδειων άγνωστης προέλευσης, χωρίς ουσιαστικό κρατικό έλεγχο, θυματοποιώντας την ανάγκη του παίχτη, καθιστώντας τον ανυπεράσπιστο, όχι μόνο στην εξάρτηση αλλά και στην τιμιότητα της «γκανιότας». 

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, Η ΟΜΕΡΤΑ, Η ΑΔΙΚΑΙΩΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον αντίποδα, ενώ κατά τα άλλα Μητσοτάκης, Φώφη, Θοδωράκης, Λεβέντης και χρυσάβγουλα σκίζουν τα καλσόν τους για τα όσα κακά φέρνει το μνηνονιακό πολυνομοσχέδιο, προσφέρουν τη δική τους «ομερτά» στην ποινική ασυλία για το καρτέλ των εργολάβων της διαπλοκής, όπως το εμφάνισε σε δύο άρθρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ.

Σε αυτή την πολιτική εκδοχή συνεννόησης πολιτικού προσωπικού και διαπλοκής «δεν άνοιξε μύτη», που λένε, συνθέτοντας ένα προνομιακό πεδίο συσκότισης και συγκάλυψης, σε αντιδιαστολή με άλλες εποχές που θα προκαλούσε πολιτικό σεισμό.

Αποδεικνύεται περίτρανα, μάλιστα, ότι η παρούσα κυβέρνηση -που ευαγγελίζεται με κατά συνθήκη ψευδείς αριστερούς όρους την πάταξη της διαφθοράς- δεν έχει σκοπό να συγκρουστεί με το οικονομικό κατεστημένο των εργολαβικών ελίτ.

Στο πλαίσιο, προφανώς, πολιτικής στήριξης από τους εθνικούς εργολάβους του μιντιακού και εργολαβικού κατεστημένου, κλείνει τον λογαριασμό της τιμωρίας που η κοινωνία τής εμπιστεύθηκε με τη λαϊκή εντολή της κάθαρσης του παλιού.

Αυτή τη δικαίωση της την στερεί η κυβέρνηση, που τάχα θα την σώσει με τέτοια κομπιναδόρικα φωτογραφικά άρθρα, διασφαλίζοντας ασυλία στο πιο μοχθηρό κλεπτοκρατικό κομμάτι που πλούτισε στην καμπούρα της κοινωνίας.

Τη δικαίωση να δει από τη Δικαιοσύνη να οδηγούνται δίπλα στους Άκηδες και τους Μαρτίνηδες όσοι την εξαπάτησαν βάζοντας χέρι στην τσέπη της.

Τη δικαίωση ότι επιτέλους θα πάψει να πληρώνει τα σπασμένα που την οδήγησαν στην εξαθλίωση κατά τα έξι μνημονιακά χρόνια της ανέχειας, της ανεργίας, της κατάθλιψης, των αυτοκτονιών και των λουκέτων.

Αλήθεια, τολμάτε σήμερα να αναμετρηθείτε με αυτά, ή τελικά κυβερνάτε ίδια και απαράλλαχτα δια της «συναλλαγής»* όπως οι προηγούμενοι;

*Επίσημα πια, έχουμε «πρώτη φορά αριστερή» συναλλαγή!..
πηγη
 


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
Το πρόβλημα με την ελληνική δικαιοσύνη είναι απλό. Αν το πολιτικό σύστημα δεν σταματήσει να βλέπει τη δικαιοσύνη σαν έναν ακόμα μηχανισμό (και μάλιστα από τους πιο σημαντικούς) είσπραξης εσόδων και εξασφάλισης εργασίας για χιλιάδες απασχολούμενους στον κλάδο, δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν πρόκειται να υπάρξει.

Και χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει
κοινωνία, αλλά μια ζούγκλα ελεύθερων αγρίων ενστίκτων.

Όταν λοιπόν το πολιτικό σύστημα πάψει να βλέπει έτσι τη δικαιοσύνη και αποφασίσει επιτέλους να υπάρξει πραγματική απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα, τότε και μόνο τότε, θα ξεκινήσει η αναγέννηση της χώρας και θα γεννηθεί το αίσθημα δικαίου και ασφάλειας στην κοινωνία.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!