EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σάββατο, 4 Ιουνίου 2016

Ποια εταιρεία – κολοσσός σχεδιάζει να «σκοτώσει» τους κωδικούς

Η Google προχωράει με τα σχέδιά της να βάλει στο …χρονοντούλαπο της ιστορίας τον παραδοσιακό κωδικό πρόσβασης.

Ο Νταν Κάουφμαν, διευθυντής της ομάδας Προηγμένης Τεχνολογίας και Έργων της Google, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία συνεργάζεται με «πολλούς μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς» για τη δοκιμή μιας νέας τεχνολογίας υποκατάστασης του κωδικού πρόσβασης.

Η τεχνολογία, η οποία ονομάζεται ‘Trust API”, χρησιμοποιεί πολλαπλούς αισθητήρες για να προσδιορίσει κατά πόσο αυτός που προσπαθεί να μπει στο smartphone σας είναι εσείς ή κάποιος άλλος.

Πολλές συσκευές που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Google Android προσφέρουν ήδη το Smart Lock, το οποίο χρησιμοποιεί αισθητήρες που σκανάρουν το πρόσωπό σας, τη φωνή, τις κινήσεις και την τοποθεσία σας για να συμπεράνουν κατά πόσο η συσκευή πρέπει να ξεκλειδώσει χωρίς κωδικό.

«Σε κάποιες συσκευές, οι αισθητήρες θα μαθαίνουν τον τρόπο με τον οποίο περπατάτε. Αν ο μετρητής επιτάχυνσης εντοπίσει ένα περπάτημα που είναι πολύ διαφορετικό, μπορεί να κλειδώσει το τηλέφωνό σας» εξήγησε η εταιρεία σε μια διαδικτυακή ανάρτηση σχετικά με το Smart Lock.

To σύστημα υποκατάστασης κωδικού ‘Trust API’ υποτίθεται ότι είναι ακόμα πιο προηγμένο, ασφαλές, και εύκολο στη χρήση. Σύμφωνα με αναφορές, η τεχνολογία θα λειτουργεί στο φόντο της συσκευής σας, συνδυάζοντας δεδομένα από πολλαπλούς αισθητήρες για τον υπολογισμό του κατά πόσο πρέπει να ξεκλειδώσει το smartphone για τον ιδιοκτήτη του ή να το μπλοκάρει για κάποιον που θέλει να το παραβιάσει.

Το σύστημα θα είναι σε θέση να διακρίνει ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο περνάτε το δάχτυλό σας πάνω από την οθόνη, και να τον ξεχωρίζει από τον τρόπο αφής κάποιου άλλου.

Αν και η Google αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε ή να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, ο Κάουφμαν – ο οποίος ηγείται του πρότζεκτ – ήταν εμφανώς ενθουσιασμένος με τη σχετική τεχνολογία μιλώντας σε συνέδριο της Google.

«Αν υποθέσουμε ότι όλα θα πάνε καλά, το σύστημα θα είναι διαθέσιμο σε κάθε developer του Android σε όλο τον κόσμο μέχρι το τέλος του έτους» ανέφερε.

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μεγάλη ανατροπή για τα εφάπαξ με σημαντικό «ψαλίδι»


Γιατί οι μειώσεις μπορεί να περάσουν ακόμα και το 22%.

Παγώνουν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων για τον υπολογισμό του εφάπαξ στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί την πενταετία 2009 – 2013.

Όποτε και αν αποχωρήσουν με σύνταξη το εφάπαξ που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 θα υπολογιστεί με το 60% του μέσου όρου των αποδοχών τους όχι όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί στην πενταετία πριν την έξοδο τους από το Δημόσιο όπως προβλέπει ο νόμος 4387/16, αλλά με το μέσο όρο των αποδοχών που είχαν την πενταετία 2009-2013 όπως προβλέπει σχετική τροπολογία που κατατέθηκε με την υπογραφή Κατρούγκαλου το βράδυ της Τετάρτης.

H αλλαγή αυτή σημαίνει, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ότι οι μειώσεις τόσο στα νέα όσο και στα καθυστερούμενα εφάπαξ θα είναι μεγαλύτερες από την αρχή θα είχαν υπολογιστεί και σύμφωνα με εκτιμήσεις με το πάγωμα των αποδοχών στην πενταετία 2009 – 2013 θα περάσουν και 22%.

Συγκεκριμένα το εφάπαξ υπολογίζεται πλέον για δύο περιόδους ασφάλισης. Μία για τα έτη ασφάλισης μέχρι το 2013 και για τα έτη ασφάλισης από το 2014 και μετά όπου δεν μετρούν οι αποδοχές αλλά μόνο οι καταβληθείσες εισφορές.

Για το διάστημα ασφάλισης από το 2014 και μετά οι ασφαλισμένοι στην ουσία θα παίρνουν πίσω τις εισφορές τους.

Αυτό σημαίνει ότι:

1. Οι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν το 2016 θα έπαιρναν εφάπαξ για τα έτη ασφάλισης τους μέχρι το 2013 με βάση το 60% του μέσου όρου αποδοχών των ετών 2011 – 2015 ενώ για τα έτη 2014 και 2015 θα πάρουν πίσω τις εισφορές τους.
Με την αιφνιδιαστική αλλαγή το εφάπαξ για τα έτη ασφάλισης από 2013 θα υπολογιστεί με το 60% του μέσου όρου των μισθών των ετών 2009 – 2013 και για τα έτη 2014 και 2015 θα έχουν επιστροφή εισφορών.

2. Όσοι αποχωρήσουν το 2020 θα ήταν ένα τμήμα εφάπαξ (μέχρι το 2013) με το 60% του μέσου όρου αποδοχών 2014 – 2019 ενώ τώρα θα πάρουν το ανάλογο εφάπαξ που βγάζει ο μέσος όρος των παγωμένων αποδοχών από το 2009 έως το 2013.

Για δε τα έτη ασφάλισης από το 2014 και μετά θα έχουν επιστροφή εισφορών. Οι μόνοι που δεν θα έχουν ουσιαστική διαφορά είναι υπάλληλοι που αποχώρησαν το 2014 για την πέφτουν ακριβώς επάνω στην πενταετία 2009 – 2013.

Την ίδια στιγμή εμπλοκή υπάρχει στην πληρωμή του καθυστερούμενων εφάπαξ καθώς πριν καλά-καλά πέσει το ρευστό για να τρέξουν οι πληρωμές περίπου 28.000 συνταξιούχοι από τους 34.000 που είναι σε αναμονή θα πρέπει να ξαναστείλουν τα καθαριστικά μισθοδοσίας για να βγει ο μέσος όρος της πενταετίας του 2009 – 2013.

Δηλαδή συνταξιούχοι θα πρέπει να αναζητήσουμε από τις υπηρεσίες που αποχώρησαν επικαιροποίηση των αποδοχών αλλιώς δεν θα πάρουν εφάπαξ ή θα το πάρουν με νέα καθυστέρηση που θα φτάσει έως και το 2018.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Σοκ και δέος» από Γενάρη λόγω ασφαλιστικών εισφορών – Το σενάριο «φωτιά»

Πολύ νωρίτερα από ότι θα μπορούσαν να φανταστούν θα έρθουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες αντιμέτωποι με το «σοκ και δέος» της σύνδεσης των ασφαλιστικών τους εισφορών με το εισόδημα.
Ο νέος νόμος ορίζει ότι βάση υπολογισμού για τις νέες ασφαλιστικές εισφορές, θα είναι τα καθαρά κέρδη των επαγγελματιών κατά το 2016. Ωστόσο, στο υπουργείο Εργασίας αντιλαμβάνονται ότι όσο και αν επιταχυνθεί του χρόνου η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων –αυτός ήταν ο στόχος και φέτος αλλά τελικώς δεν κατέστη εφικτό να υλοποιηθεί– σαφής εικόνα δεν πρόκειται να υπάρχει νωρίτερα από τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Όμως, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν… αντέχουν οικονομικά αν δεν εισπράξουν τις ασφαλιστικές εισφορές για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν ήδη καταστρώσει εναλλακτικά σενάρια ώστε οι εισφορές νέου τύπου, να ξεκινήσουν να πληρώνονται με το καλημέρα της νέας χρονιάς. Τι προβλέπει το κυρίαρχο σενάριο; Προκαταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Από 1/1/2017 περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές οι οποίες θα υπολογιστούν με βάση το μέσο όρο των δηλωθέντων εισοδημάτων της διετία 2014-2015 ή της 3ετίας 2013-2015.

Η… αγωνία του υπουργείου Εργασίας για τα έσοδα θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα ρευστότητας σε χιλιάδες επαγγελματίες με το καλημέρα της νέας χρονιάς. Ειδικά οι επαγγελματίες που έχουν δει τα κέρδη τους να υποχωρούν δραματικά τα τελευταία 3 χρόνια, θα κληθούν πρώτα να πληρώσουν υψηλές εισφορές βασισμένες στα οικονομικά δεδομένα της περιόδου 2013-2015 και μετά να επιδιώξουν τον συμψηφισμό με τις ασφαλιστικές εισφορές που θα προκύψουν επί των φορολογητέων κερδών του 2016.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. Οι τελικές αποφάσεις, θα ληφθούν μέσα στους επόμενους μήνες ενώ για την ενεργοποίηση του νέου συστήματος θα απαιτηθεί η έκδοση εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων. Αναμένεται ότι από τη διαδικασία της «προκαταβολής» των ασφαλιστικών εισφορών θα εξαιρεθούν όσοι διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μέσα στο 2016. Και αυτό διότι οι ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις θα έχουν εξαντληθεί με την καταβολή των εισφορών στον ΟΑΕΕ βάσει του υφιστάμενου τρόπου υπολογισμού. Με το που θα επισημοποιηθεί η συγκεκριμένη πληροφορία, θα φανεί αν θα υπάρξει «κύμα» επαγγελματιών που θα σπεύσουν σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία για να κλείσουν τα βιβλία τους.

Το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει, εφόσον υιοθετηθεί, το σύστημα της «προκαταβολής» των ασφαλιστικών εισφορών, γίνεται αντιληπτό μέσα από το ακόλουθο παράδειγμα: Ο ελεύθερος επαγγελματίας του παραδείγματος, εμφάνισε καθαρά κέρδη 30.000 ευρώ το 2013, 35.000 ευρώ το 2014 και 40.000 ευρώ το 2015.

Για το 2016, τα καθαρά κέρδη δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 20.000 ευρώ (σ.σ. να σημειωθεί ότι το σενάριο θα αποδειχθεί πολύ ρεαλιστικό καθώς από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε το προσχέδιο του ασφαλιστικού νόμου, χιλιάδες επαγγελματίες είτε βρίσκονται σε κινητοποιήσεις κάτι που σημαίνει ότι δεν εργάζονται σε κανονικούς ρυθμούς, είτε ότι δεν… τιμολογούν φοβούμενοι ότι με αυτό τον τρόπο θα φουσκώσουν τον συνολικό λογαριασμό ασφαλιστικών εισφορών και φόρων). Κατά τη διάρκεια του 2016, ο επαγγελματίας του παραδείγματος θα εξακολουθήσει να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές με βάση τα δεδομένα του ΟΑΕΕ. Αν υποτεθεί ότι ο επαγγελματίας ανήκει στην 4η ασφαλιστική τάξη, το σύνολο των εισφορών για το 2016, διαμορφώνεται και θα διαμορφωθεί στα 335 ευρώ τον μήνα ή στα 4.024,44 ευρώ.

Η καταβολή των εισφορών θα σταματήσει στο τέλος του 2016 (για την ακρίβεια στις αρχές του 2017 που θα πληρωθούν οι εισφορές του τελευταίου διμήνου). Από τις αρχές του 2017, θα πρέπει να καταβληθούν οι εισφορές με βάση το εισόδημα. Τα μηχανογραφικά συστήματα της ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με την ΓΓΔΕ, θα υπολογίσουν τον μέσο όρο της 3ετίας 2013-2015 (35.000 ευρώ) και επί αυτού του ποσοστού θα υπολογίσουν την προκαταβολή των εισφορών:

1. 20% για τη κύρια σύνταξη δηλαδή 7.000 ευρώ ή 583 ευρώ τον μήνα (σ.σ αν ο επαγγελματίας ανήκει στις τάξεις των μηχανικών, δικηγόρων κλπ θα τύχει κάποιας έκπτωσης που προβλέπεται για τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου μέτρου)

2. 6,95% για τον κλάδο υγείας δηλαδή 2.432,5 ευρώ ή 202 ευρώ τον μήνα

3. 7% για το επικουρικό (αν υπάρχει) δηλαδή 2.450 ευρώ ή 204 ευρώ ανά μήνα.

Για όσους μήνες χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του 2016 (δεν αποκλείεται να φτάσουμε στον Ιούνιο) ο επαγγελματίας θα πληρώνει τις εισφορές βάσει αυτής της μεθόδου. Κάθε μήνα, θα πληρώνει 785 ευρώ τον μήνα (ακόμη και χωρίς επικουρικό) αντί για 335 ευρώ που θα πληρώνει μέχρι το τέλος του 2016. Και δεν φτάνει μόνο αυτό:

1. Με την υποβολή της δήλωσης του 2017, ο επαγγελματίας δεν θα μπορεί να επικαλεστεί τις εισφορές του 2017 για να μειώσει το φορολογητέο εισόδημα αλλά αυτές που πλήρωσε μέσα στο 2016 στο ΤΕΒΕ. Έτσι, και ο φόρος θα βγει στα ύψη παρασύροντας και την προκαταβολή φόρου.

2. Μετά την υποβολή της δήλωσης, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν με τα νέα δεδομένα δηλαδή με βάση τα κέρδη του 2016 (20.000 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι οι μηνιαίες εισφορές, θα πρέπει να επανυπολογιστούν στα 449 ευρώ τον μήνα την ώρα που για τους πρώτους μήνες του 2017, ο επαγγελματίας κατέβαλε 785 ευρώ ανά μήνα. Τι θα γίνει με τη διαφορά; Προφανώς το υπουργείο θα πρέπει να βρει μια διαδικασία συμψηφισμού. Σε κάθε περίπτωση, οι υπέρογκες εισφορές του 2017, θα αφαιρεθούν από το φορολογητέο εισόδημα στη δήλωση του 2018 προκειμένου να μειωθεί ο φόρος. Μέχρι τότε, οι επαγγελματίες θα πρέπει να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν τα προβλήματα ρευστότητας.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Χαράτσι – έκπληξη» για τους κατοίκους των ακριτικών νησιών

Κατήργησαν φοροαπαλλαγές…νύχτα από την κυβέρνηση.

Τέλος στις φορολογικές απαλλαγές που ίσχυσαν για 20 χρόνια σε 73 μικρά νησιά της χώρας με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους έβαλε η κυβέρνηση.

Έτσι προκύπτουν πλέον αυξημένοι φόροι εισοδήματος για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους κατοίκους των νησιών αυτών με ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα από τα σημερινά νέα μειωμένα αφορολόγητα όρια.

Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν τη μορφή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και είναι εγκατεστημένες στα συγκεκριμένα νησιά, οι συντελεστές φορολόγησης επί των κερδών του έτους 2016 αυξάνονται κατά 46,46% έως 85,9%.

Για τους φορολογούμενους που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στα νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, εφαρμοζόταν ένα πλήθος ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων, οι οποίες καταργήθηκαν σιωπηρά από την 1η-1-2016, καθώς η ισχύς τους έληξε την 31η-12-2015 και δεν παρατάθηκε περαιτέρω με καμία από τις φορολογικές διατάξεις που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση τους τελευταίους 5 μήνες.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Θα πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2031

Σύμφωνα με την έκθεση των συνεπειών που συντάχθηκε και ενσωματώθηκε στο νέο αναπτυξιακό νόμο προβλέπεται ΕΝΦΙΑ για άλλα 15 χρόνια.

Ο αναπτυξιακός αυτός νόμος θα έχει διάρκεια ζωής ως το 2020 και πιο συγκεκριμένα στην έκθεση εκτός από τα κέρδη για την ανάπτυξη της οικονομίας αναφέρεται και η πρόβλεψη των φορολογικών εσόδων μέχρι και από το 2016 μέχρι και το 2031.

Ειδικότερα η έκθεση κάνει πρόβλεψη ότι θα έχουμε 301 εκ ευρώ από φόρο εισοδήματος 572,5 εκ ευρώ από τον ΦΠΑ επένδυσης 522,1 εκ ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές και 54,4 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ!

Χαρακτηριστικό είναι ότι με δεδομένο ότι οι πρώτες επενδύσεις του νόμου θα ολοκληρωθούν το 2019 η έκθεση συνεπειών αναφέρει ότι η αναμενόμενη είσπραξη ΕΝΦΙΑ από τα κτήρια τα οποία θα δημιουργηθούν θα φτάσει το 1,6 εκ ευρώ το 2019 τα 2,8 εκ ευρώ το 2020 με προοπτική η είσπραξη να αυξάνεται σταθερά φτάνοντας το 2031 στα 4,6 εκ ευρώ το χρόνο το 2031!

Τούτο παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης για πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάσταση του από το φόρο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Oι νέες τιμές για τα φάρμακα αναρτήθηκαν

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας αναρτήθηκε το νέο δελτίο τιμών για τα φάρμακα μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών από τον ΕΟΦ και την Επιτροπή Τιμών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, συνολικά ανατιμολόγηθηκαν 6231 κωδικοί. Υπολογίζεται ότι η μεσοσταθμική μείωση είναι περίπου 3%. Μειώσεις από 14% έως και 16% υπήρξαν για 2262 κωδικούς. Μειώσεις μεγαλύτερες από 15% υπήρξαν σε 161 κωδικούς και αφορούσαν κυρίως σε προϊόντα πλήρους αίτησης και σε προϊόντα καλώς καθιερωμένης χρήσης.

Για τα γενόσημα προϊόντα υπήρξαν μειώσεις που έφταναν μέχρι και 15%, προκειμένου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας "να προστατευτεί η κυκλοφορία φθηνών και αξιόπιστων φαρμάκων, να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή και οι θέσεις εργασίας, να διευκολυνθεί η διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά και να αποτραπεί το φαινόμενο της υποκατάστασης με νεότερα και ακριβότερα φάρμακα χωρίς ουσιαστικό θεραπευτικό αποτέλεσμα".


πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΟΑΣΑ: Αλλάζουν τα δρομολόγια σε λεωφορεία και τρόλεϊ μετά τις επιθέσεις

Αλλάζουν τις Παρασκευές και τα Σάββατα έπειτα από εντολή της ΕΛ.ΑΣ. τα δρομολόγεια των λεωφορείων και των τρόλεϊ που περνούν από το Πολυτεχνείο, λόγω των επιθέσεων εναντίων των οχημάτων του ΟΑΣΑ.

Το τελευταίο κρούσμα αφορούσε καταστροφή ενός τρόλεϊ έξω από το Πολυτεχνείο από γνωστούς - αγνώστους.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΟΑΣΑ:

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για λεωφορεία και τρόλλεϋ στην οδό Πατησίων τις Παρασκευές και τα Σάββατα


Με στόχο την ασφαλή κυκλοφορία των ΜΜΜ και του επιβατικού κοινού ο ΟΑΣΑ τροποποιεί προσωρινά και έως νεότερων οδηγιών από την ΕΛ. ΑΣ. την διαδρομή των παρακάτω διερχόμενων της οδού Πατησίων λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ τις Παρασκευές και τα Σάββατα από 21:00 και έως την λήξη βάρδιας ως εξής:
Α) Κατεύθυνση προς Ομόνοια:

Γραμμές τρόλεϊ 2, 3, 4, 5, 6, 11 & 15 και λεωφορειακές γραμμές 022, 054, 224,  500, 622, 608.
Από Πατησίων, δεξιά Ιουλιανού, αριστερά Αριστοτέλους, αριστερά Χαλκοκονδύλη, δεξιά Πατησίων/συνέχεια Χαλκοκονδύλη.

Γραμμή 035 προς Ταύρο:

Από Λεωφ. Αλεξάνδρας, αριστερά Πατησίων, δεξιά Ιουλιανού, αριστερά Αριστοτέλους, αριστερά Χαλκοκονδύλη, δεξιά Πατησίων – συνέχεια κανονικά.

Γραμμή Α8 προς Πολυτεχνείο:

Από Πατησίων, δεξιά Ιουλιανού, αριστερά Αριστοτέλους, αριστερά Χαλκοκονδύλη, αριστερά 3ης  Σεπτεμβρίου, δεξιά Μάρνη (Αφετηρία).

Εναλλακτικά σε περίπτωση διακοπής της κυκλοφορίας στην οδό Μάρνη: Από Πατησίων, δεξιά Ιουλιανού, αριστερά Αριστοτέλους, αριστερά Ηπείρου, αριστερά Πατησίων – συνέχεια προς Μαρούσι.

Γραμμή Β12 προς Αθήνα:

Από Λιοσίων, Καματερού, αριστερά Χαλκοκονδύλη – Αφετηρία μαζί με το Β9. Επιστροφή Χαλκοκονδύλη, αριστερά 3η Σεπτεμβρίου, αριστερά Στουρνάρη – συνέχεια κανονικά.

Γραμμή Γ12 προς Αθήνα:

Από Λιοσίων, Καματερού, αριστερά Χαλκοκονδύλη, αριστερά 3η Σεπτεμβρίου, αριστερά Στουρνάρη – συνέχεια κανονικά.

Γραμμή Α7 προς Πολυτεχνείο κυκλικά:

Από Πατησίων, δεξιά Ιουλιανού, αριστερά Αριστοτέλους, αριστερά Χαλκοκονδύλη, συνέχεια Χαλκοκονδύλη, Πλ. Κάνιγγος – συνέχεια κανονικά προς Κηφισιά.

Β) Κατεύθυνση προς Λεωφ. Αλεξάνδρας:

Γραμμές τρόλεϊ  2, 3, 4, 5, 11 & 15

Από Πανεπιστημίου, Πλατεία Ομονοίας, δεξιά 3ης  Σεπτεμβρίου, δεξιά Μάρνη, αριστερά Πατησίων – συνέχεια κανονικά

Εναλλακτικά σε περίπτωση διακοπής της κυκλοφορίας στην οδό Μάρνη:

Από Πανεπιστημίου, Πλατεία Ομονοίας, δεξιά 3ης  Σεπτεμβρίου, δεξιά Ηπείρου, αριστερά Πατησίων.

Σημείωση: Οι παραπάνω τροποποιήσεις των γραμμών δύναται να εφαρμόζονται και τις άλλες ημέρες ή/και ώρες της εβδομάδας σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο από την ΕΛ ΑΣ για λόγους ασφαλείας επιβατικού κοινού και προσωπικού κίνησης.
Οι παραπάνω γραμμές στα τροποποιημένα τμήματα διαδρομής θα πραγματοποιούν στάσεις στις ήδη υπάρχουσες άλλων γραμμών.

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τρεις συλλήψεις στο νοσοκομείο Χανίων για παροχή υπηρεσιών χωρίς πιστοποιητικά σπουδών

Στη σύλληψη τριών γυναικών, οι οποίες εργαζόταν σαν αποκλειστικές νοσοκόμες στο νοσοκομείο Χανίων χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια, προχώρησε η αστυνομία μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο που επιχείρησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι οι τρείς γυναίκες εξασκούσαν το επάγγελμα της αποκλειστικής νοσοκόμας, χωρίς να κατέχουν τίτλο σπουδών και την απαιτούμενη άδεια. Πρόκειται για μια 43χρονη Ελληνίδα, μία 63χρονη από τη Βουλγαρία και μία 57χρονη από την Αλβανία. Και οι τρεις γυναίκες κατηγορούνται για παραβάσεις νομοθεσίας σχετικά με την παροχή υπηρεσιών σε ασθενείς.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις των Σποράδων με Θεσσαλονίκη και Βόλο

Νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις ξεκινούν από τις 16 Ιουνίου και θα ισχύσουν για όλο το καλοκαίρι στον Βόλο και τις Σποράδες.

Πιο συγκεκριμένα, ταχύπλοα Catamaran θα συνδέουν απ΄ευθείας και καθημερινά την Θεσσαλονίκη με την Σκιάθο, την Σκόπελο και την Αλόνησσο.Τούτο ήταν ένα πάγιο αίτημα των Δημοτικών Αρχών των νησιών να συνδεθούν με την Βόρεια Ελλάδα, όπως γινόταν και στο παρελθόν,για να έχουν άμεση πρόσβαση οι τουρίστες και όχι να φθάνουν στις Σποράδες υποχρεωτικά μέσω Βόλου. Παράλληλα, μία νέα συνδεση θα ισχύσει για τον Βόλο και τα νησιά.

Από τις 19 Ιουνίου ο Βόλος και η Βόρεια Ελλάδα θα συνδέονται με το ανατολικότερο και μεγαλύτερο νησί των Βορείων Σποράδων,την Σκύρο.


Μέχρι τώρα για να επισκεφθεί κανείς το νησί, έπρεπε να διανύσει έναν τεράστιο κύκλο μέχρι την
Κύμη της Εύβοιας, για να επιβιβαστεί σε πλοίο για την Σκύρο. Η Ανώνυμος Ναυτιλιακή Εταιρεία Σκύρου από εφέτος προβαίνει στη σύνδεση του νησιού με την Κεντρική και Βόρειο Ελλάδα κάθε Κυριακή πρωί από τον Βόλο.

Προς τον τελικό προορισμό της Σκύρου, ενδιαμέσως θα εξυπηρετούνται και τα νησιά Σκιάθος,Σκόπελος και Αλόννησος, (από και προς το Βόλο). Αν το εγχείρημα πετύχει, η εταιρεία έχει σκοπό να αυξήσει τα δρομολόγια από την επόμενη χρονιά.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

O θάνατος νίκησε τον θρυλικό πυγμάχο Mohamed Ali (Video)

Θρήνος έχει ξεσπάσει στον παγκόσμιο αθλητισμό μετά τη δημοσιοποίηση του θανάτου του θρύλου της πυγμαχίας, Mohamed Ali το πρωί του Σαββάτου. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο του Φίνιξ από τα ξημερώματα της Παρασκευής (3/6).

Η κατάσταση της υγείας του 74χρονου πυγμάχου, ο οποίος εδώ και 33 χρόνια έπασχε από την ασθένεια του Πάρκινσον, τις τελευταίες ώρες είχε επιδεινωθεί, έπειτα από την εσπευσμένη εισαγωγή του στο νοσοκομείο τα ξημερώματα της Παρασκευής (3/6).

Οι αρμόδιοι είχαν ενημερώσει την οικογένειά του πως πιθανότατα διένυε τις τελευταίες ώρες της ζωής του, με αποτέλεσμα τα αγαπημένα πρόσωπα του Άλι να βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στη κλινική του Φίνιξ, προετοιμασμένα για το «μοιραίο».

Δυστυχώς τα δημοσιεύματα επιβεβαιώθηκαν και το πρωί του Σαββάτου (4/6), σε ηλικία 74 ετών, ο Mohamed Ali άφησε την τελευταία του πνοή. Η οικογένεια του ανακοίνωσε πως θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου εντός της ημέρας.

Η κηδεία του κορυφαίου πυγμάχου όλων των εποχών θα γίνει στη γενέτειρά του, το Λούιβιλ του Κεντάκι.

Ένα από τα κορυφαία στιγμιότυπα, το «Phantom Punch» στον ΛίστονΣτις 15.09.78 ο Ali κερδίζει το πρωτάθλημα βαρέων βαρών με τη νίκη επί του Σπινκς


Ο θρυλικός Mohamed Ali

Ο Ali, που γεννήθηκε ως… Κάσιους Μαρσέλους Κλέι προτού μετονομαστεί επειδή ασπάστηκε το Ισλάμ, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960. Το 1964 πήρε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο και συνολικά αναδείχθηκε πρωταθλητής βαρέων βαρών σε τρεις διαδοχικές περιπτώσεις. Συνολικά ήταν πρωταθλητής από το 1964 μέχρι το 1967, από το 1974 μέχρι το 1978 και από το 1978 μέχρι το 1979.

Το 1981 αποσύρθηκε έχοντας κερδίσει στους 56 από τους 61 αγώνες που είχε δώσει, , με 37 νοκ άουτ και 19 τεχνικές αποφάσεις, ενώ στις πέντε ήττες του οι τέσσερις ήταν από τεχνικές αποφάσεις και η μία από εγκατάλειψη. Tο Sports Illustrated και το BBC τον ανέδειξαν αθλητή του αιώνα. «Θέλω να με θυμούνται σαν έναν άνθρωπο που δεν πούλησε ποτέ τους δικούς του. Αν όχι, απλώς σαν έναν καλό πυγμάχο», έλεγε ο ίδιος, που πέρα από τις σπουδαίες επιδόσεις του στα ρινγκ είχε και τεράστια κοινωνική δράση και επιρροή με το λόγο του.

Μοχάμεντ Άλι και Τζο Φρέιζερ στον επικό αγώνα «Thrilla in Manilla»Η πρώτη του επαγγελματική ήττα ήρθε από τον Τζο Φρέιζερ στον αποκαλούμενο και αγώνα του Αιώνα, στις 8 Μαρτίου του 1971, αλλά ανέκτησε τον τίτλο του στην περιβόητη «Μάχη της Ζούγκλας» με τον Τζορτζ Φόρμαν, στις 30 Οκτωβρίου του 1974 στην Κινσάσα του Ζαΐρ. Την 1η Οκτωβρίου του 1975 πήρε το αίμα του πίσω από τον Φρέιζερ στις Φιλιππίνες και τον αγώνα που έμεινε στην ιστορία ως το «Θρίλερ της Μανίλα». Το Φλεβάρη 1978 έχασε στους πόντους τον τίτλο από τον Λέον Σπινκς, αλλά στο τέλος της ίδιας χρονιάς πήρε τη ρεβάνς του από τον ολυμπιονίκη. Η καριέρα του ολοκληρώθηκε με τις ήττες από τον Λάρι Χολμς το 1980 και τον Τρέβορ Μπέρμπικ το 1981.

Παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας, που έκανε τις δημόσιες εμφανίσεις του περιορισμένες, ο Mohamed Ali άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα στους Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα, ενώ κουβάλησε τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης του 2012 στο Λονδίνο.

Μοχάμεντ Άλι και Μάλκολμ Χ λίγες μέρες αφού ο πρώτος ανακοίνωσε ότι είναι μουσουλμάνος

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

INSIDE STORY: Η απόρρητη εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα δημόσια έργα

Στις 17 Μαΐου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ότι κοινοποίησε το πόρισμα της έρευνας που έκανε σχετικά με τον κλάδο των κατασκευών συνολικά σε 46 εταιρείες και τους δύο εργοληπτικούς συνδέσμους. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι εταιρείες ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J&P ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και INTRACOM συμμετείχαν, με διαφορετικό χρόνο έναρξης η κάθε μία, σε καρτελική σύμπραξη για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημόσιων έργων, η οποία διήρκεσε για μακρό χρονικό διάστημα (1989 έως 2016).

Με βάση την ίδια εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, συμμετοχή στις συνεννοήσεις είχαν κατά περιόδους και εταιρείες των ομίλων FCC, VINCI, HOCHTIEF και SIEMENS, καθώς και οι εταιρείες ΒΙΟΤΕΡ, ΕΚΤΕΡ, ΘΕΜΕΛΗ, ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ALSTOM TRANSPORT, IACOVOU BROTHERS, ARCHIRODON CONSTRUCTION, SALINI, SELI, ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΡΕΤΒΟ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ, NEMESIS, VAN OORD, TADEI, IMPRESSA, RIZZANI και MAIRE TECNIMONT.

Την έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού συνέδραμε ουσιαστικά ο όμιλος ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ο οποίος υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα επιείκειας. Στην εισήγηση προτείνεται, στο πλαίσιο του άρθρου 25 παρ. 8 του ν. 3959/2011, η μη επιβολή προστίμου στην εν λόγω εταιρεία.

Περαιτέρω, με την εισήγηση προτείνεται η διαπίστωση της συμμετοχής στην εν λόγω σύμπραξη και των ακόλουθων εταιρειών, ως προς τις οποίες όμως έχει παραγραφεί η δυνατότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού να επιβάλει πρόστιμο: ΜΗΧΑΝΙΚΗ, ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, ΕΜΠΕΔΟΣ, ΕΛΤΕΡ, ΑΛΤΕ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΠΑΡΝΩΝ, ΕΡΓΑΣ, ΓΕΝΕΡ, ΕΛΤΕΚ και SOMAGUE ENGENHARIA, καθώς και των συνδέσμων εργοληπτικών εταιρειών ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ.

Η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκόμενων μερών.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει στις 21 Ιουλίου για να εξετάσει εάν συντρέχει παράβαση της νομοθεσίας.
 
Ιστορικό Γεγονός

Όπως αποκαλύπτει η συνδρομητική ιστοσελίδα Inside Story και οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Χρήστος Ιωάννου η διερεύνηση τυχόν αθέμιτων πρακτικών στον κατασκευαστικό κλάδο αποτελεί ιστορικό γεγονός για τη χώρα, γιατί θα αποδειχθεί εάν οι συμπράξεις των εταιρειών –που είναι συνήθεις στον κλάδο των κατασκευών και δεν απαγορεύονται καθώς είναι αναγκαίο φαινόμενο– έγιναν υιοθετώντας αθέμιτες πρακτικές και οδήγησαν σε διαμόρφωση των τιμών με αποτέλεσμα τα δημόσια έργα να κοστίσουν στο ελληνικό δημόσιο και κατ’ επέκταση στους Έλληνες φορολογούμενους, περισσότερο απ’ όσο θα κόστιζαν χωρίς την υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών.
Στο πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπάρχει ένα πινακάκι που δείχνει την εξέλιξη του μεριδίου αγοράς των μεγαλύτερων εταιρειών από το 2004 μέχρι και το 2011.

Στο πινακάκι αυτό, τρεις εταιρείες της ανώτατης εργοληπτικής τάξης, η Άκτωρ ΑΤΕ, η Τέρνα ΑΤΕ και η J&P ΑΒΑΞ είχαν το 2004 αθροιστικά μερίδιο αγοράς 60,60% (Άκτωρ 30,82%, Τέρνα 14,75% και J&P Άβαξ 15,02%). Το μερίδιο αγοράς των εταιρειών αυτών το 2011 είχε αυξηθεί στο 81%. Αυτό, βέβαια, δεν είναι μεμπτό. Οι εταιρείες πράγματι μπορεί να κατάφεραν να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς με ανταγωνιστικούς όρους και τακτικές, όντας πιο αποτελεσματικές από τους ανταγωνιστές. Μένει μόνο να κριθεί από την ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού.


Μερίδιο Αγοράς Τεχνικών Επιχειρήσεων 7ης Τάξης


2004 2005 2006 2011
ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ 30,82% 35% 40,59% 30%
ΤΕΡΝΑ ΑΤΕ 14,75% 11,53% 12,81% 26%
J&P ΑΒΑΞ 15,03% 15,88% 11,86% 25%
ΣΥΝΟΛΟ 60,60% 62,41% 65,26% 81%
 
 
Ξετυλίγοντας το κουβάρι

Ας δούμε πώς ξεκίνησε η έρευνα μέσα από δημοσιεύματα, καταθέσεις, μαρτυρίες και καταγγελίες.
Η αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις κατασκευές, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στο πόρισμα και είναι σε θέση να γνωρίζει το inside story, ξεκίνησε από συνδυασμό δημοσιευμάτων και διαμαρτυριών από αναθέτουσες αρχές και επιχειρηματίες του κλάδου των κατασκευών. Τα πρώτα δημοσιεύματα που εντοπίζει η Επιτροπή είναι της Καθημερινής και του Πρώτου Θέματος, το 2012.

Εν συνεχεία, η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλεί για καταθέσεις εκπροσώπους εταιρειών που είχαν διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση στον κλάδο. Ένας από αυτούς είναι ο πρόεδρος της εταιρείας Μηχανική, ο παλιός κατασκευαστής Πρόδρομος Εμφιετζόγλου. Ο δεύτερος είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Προοδευτική ΑΤΕ, Κωνσταντίνος Κούτλας.

Οι δύο επιχειρηματίες καλούνται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και προσκομίζουν δημοσιεύματα και άλλων εφημερίδων (της Δημοκρατίας, της Αξίας, του Αδέσμευτου Τύπου κ.λπ.) κάνοντας εικασίες περί αθέμιτων πρακτικών. Οι δύο επιχειρηματίες δεν προσκομίζουν αποδείξεις, αλλά ενδείξεις περί συνεννοήσεων στον κλάδο.

Ο ρόλος των τραπεζών

Υπάρχουν και άλλες μαρτυρίες εργολάβων. Ένας από αυτούς περιγράφει επίσκεψη συναδέλφου στο γραφείο του για να του προτείνει να μπει στην ομάδα και να μοιράζονται τα έργα.
Ο ρόλος των τραπεζών

Ένας άλλος μάρτυρας εμπλέκει στο παιχνίδι των συνεννοήσεων και τις τράπεζες. Ο εν λόγω επιχειρηματίας καταγγέλλει ότι οι συνάδελφοί του, που χρωστούσαν πολλά χρήματα στις τράπεζες, πίεζαν να μην δίνουν οι τράπεζες εγγυητικές επιστολές σε άλλους κατασκευαστές ώστε να μην κατεβαίνουν στους διαγωνισμούς και να χτυπάνε τα έργα δίνοντας σημαντικές εκπτώσεις. Έτσι, όσοι είχαν πρόσβαση στις τράπεζες λάμβαναν τις αναγκαίες εγγυητικές επιστολές βγάζοντας από το παιχνίδι τους ανταγωνιστές και κατέβαιναν στους διαγωνισμούς, προσφέροντας μικρές εκπτώσεις.
Με αφορμή τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχωρά στο επόμενο βήμα, που είναι οι αιφνιδιαστικοί επιτόπιοι έλεγχοι στις εταιρείες.

Σχεδόν παράλληλα με την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπάρχουν καταγγελίες και μαρτυρικές καταθέσεις στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στους Οικονομικούς Εισαγγελείς.
 
Επιτόπιοι έλεγχοι

Εκδίδονται αρχικά 12 εντολές ελέγχου το διάστημα από 6 έως 13 Φεβρουαρίου 2013 και γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι από 12 έως 27 Φεβρουαρίου. Οι έλεγχοι γίνονται σε δέκα από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες και σε δύο συνδέσμους:
 1.  Τέρνα
 2.  Μοχλός
 3.  Τεχνική Ολυμπιακή
 4.  Πόρτο Καρράς Τουριστική
 5.  Ιντρακόμ Κατασκευές
 6.  Άκτωρ
 7.  ΑΕΓΕΚ Γενικών Κατασκευών και Ναυτιλιακών, Τουριστικών και Δασικών Επιχειρήσεων
 8.  ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική
 9.  J&P ΑΒΑΞ
 10.  Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ)
 11.  Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανώτερων Τάξεων (ΣΤΕΗΤ)
 12.  Μεσόγειος Α.Ε.
Πρόκειται για μερικές από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας. Οι εταιρείες Μοχλός, Τεχνική Ολυμπιακή και Πόρτο Καρράς ανήκουν στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο, συμφερόντων της οικογένειας του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Στέγγου.

Κωνσταντίνος Στέγγος. Επικεφαλής Ολυμπιακής Τεχνικής
Κωνσταντίνος Στέγγος. Επικεφαλής Ολυμπιακής Τεχνικής
Επίσης, οι εταιρείες ΑΕΓΕΚ Γενικών Κατασκευών και Ναυτιλιακών, Τουριστικών και Δασικών Επιχειρήσεων και ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική είναι του ιδίου ομίλου, που παλαιότερα ανήκε στους επιχειρηματίες Γιάννη Τριανταφύλλου και Σπύρο Παπαγεωργίου, μετέπειτα στον Γ. Μαρούλη ενώ σήμερα ελέγχεται από τις τράπεζες Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.
 
Η έκπληξη

Οι επιτόπιοι έλεγχοι επιφυλάσσουν μίαν έκπληξη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία έμελλε να είναι καταλυτική για την πορεία της έρευνας.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου στα γραφεία της Τεχνικής Ολυμπιακής το διήμερο 12 και 13 Φεβρουαρίου 2013, πέφτει στα χέρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού το ημερολόγιο του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Στέγγου –ή για την ακρίβεια τα ημερολόγια και οι σημειώσεις πολλών ετών του Στέγγου. Πρόκειται για μία αστείρευτη πηγή πληροφοριών. Λέγεται πως τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρήκαν σημειώσεις που κάλυπταν μια εκτεταμένη χρονική περίοδο, από το 1994 μέχρι και το 2012. Με λίγα λόγια, πήραν μέσα από τις σημειώσεις του Στέγγου μια απεικόνιση όλης της ιστορίας του κλάδου, υπό το πρίσμα, βέβαια, των προσωπικών σημειώσεων ενός συγκεκριμένου επιχειρηματία.

Αμέσως η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής ζητά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα επιείκειας για χορήγηση μείωσης ή απαλλαγής από τα πρόστιμα που πιθανά θα επιβληθούν εάν και όταν η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού κρίνει κάτι 
τέτοιο.
 
Πρόγραμμα Επιείκειας

Το πρόγραμμα Επιείκειας είναι το νομικό πλαίσιο που ορίζει την επιεική μεταχείριση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που συνεργάζονται με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αποκάλυψη πρακτικών καρτέλ και ιδίως μυστικών οριζόντιων συμπράξεων, οι οποίες απαγορεύονται (συμπράξεις, οι οποίες άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν τις τιμές, τις ποσότητες, τα μερίδια αγοράς ή άλλες σχετικές παραμέτρους του ανταγωνισμού, ή βάσει των οποίων λαμβάνει χώρα, ενδεικτικά, προσδιορισμός ποσοστώσεων παραγωγής ή πώλησης, κατανομή των αγορών, περιορισμός των εισαγωγών ή των εξαγωγών, νόθευση των διαγωνισμών, συλλογικός εμπορικός αποκλεισμός).

Η ένταξη σε καθεστώς επιείκειας αξιολογείται και μπορεί να οδηγήσει σε ολική ή μερική απαλλαγή από το πρόστιμο στην περίπτωση που κριθεί αποφασιστική η συμβολή του φυσικού προσώπου ή της εταιρείας στην έναρξη διαδικασίας έρευνας ή στον εντοπισμό και στην απόδειξη παράβασης, υπό τον όρο ότι πληρούνται ορισμένες πρόσθετες προϋποθέσεις, για την αποκάλυψη αθέμιτων πρακτικών. 
Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, η υπαγωγή τους στο πρόγραμμα και η πλήρης απαλλαγή τους από την επιβολή του προστίμου αίρει το αξιόποινο των πράξεων τους, ενώ, στην περίπτωση της επιβολής μειωμένου προστίμου, θεωρείται ελαφρυντική περίσταση και τους επιβάλλεται ποινή μειωμένη κατά το άρθρο 83 του Ποινικού Κώδικα.

Η αίτηση, τα στοιχεία και η έγκριση

Πράγματι, η Τεχνική Ολυμπιακή κάνει αίτηση για υπαγωγή στην επιείκεια και προσκομίζει νέα στοιχεία, στα οποία περιγράφονται συνεννοήσεις ανάμεσα σε μεγάλες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου. Πρόκειται για εταιρείες που κατέχουν το εργοληπτικό πτυχίο της ανώτερης τάξης (7ης τάξης) και συμμετέχουν σε μεγάλα δημόσια έργα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν στοιχεία για διαγωνισμούς μεγάλων δημοσίων έργων που έγιναν την περίοδο 2011-2012. Μερικά από τα έργα για τα οποία δόθηκαν αρχικά στοιχεία είναι του ΟΣΕ, της Εγνατίας Οδού, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, του Μετρό Αθηνών, του ΠΑΘΕ, των Παραχωρήσεων, των έργων υποδομών στον Αχελώο κ.λπ.

Στην πορεία των ερευνών, όπως αναφέρουν πηγές από τον κλάδο, δόθηκαν και στοιχεία για τα εξής:
 • πώς γινόταν το μοίρασμα των έργων,
 • τις συναντήσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι των εταιρειών,
 • πώς προσδιορίζονταν οι εκπτώσεις,
 • πώς γινόταν η επιλογή του μειοδότη και
 • πώς μια εταιρεία που ανήκε σε άλλη κοινοπραξία συμφωνούσε με την κοινοπραξία που κέρδισε το διαγωνισμό να πάρει κάποιο άλλο έργο από αυτήν, προκειμένου να μην χτυπήσει “δυνατά” τον διαγωνισμό ή κάνει προσφυγές και καθυστερήσει την ανάθεση.
Η επεξεργασία και τεκμηρίωση των στοιχείων φτάνει μέχρι τις αρχές του 2015. Τότε, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κρίνει ότι οι εταιρείες Τεχνική Ολυμπιακή-Μοχλός-Πόρτο Καρράς πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα επιείκειας και χορηγεί προσωρινή απαλλαγή από την ενδεχόμενη επιβολή προστίμων για την περίοδο μέχρι το 2005. Το ίδιο κάνει το 2016 για τις ίδιες εταιρείες, χορηγώντας απαλλαγή και για περιπτώσεις μετά το 2005.

Η έρευνα της Επιτροπής δεν περιορίζεται στα στοιχεία της Τεχνικής Ολυμπιακής και στο ημερολόγιο του Κωνσταντίνου Στέγγου. Παράλληλα, κινείται η διαδικασία επεξεργασίας στοιχείων από τις δημόσιες αρχές και τους φορείς που έκαναν τους διαγωνισμούς. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού απευθύνεται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, στην Αττικό Μετρό, στην Εγνατία Οδό, στον ΟΣΕ κ.λπ., ζητώντας πλήθος στοιχείων για έργα που εκτελέστηκαν από το 1990.

Επίσης, η Επιτροπή απευθύνεται στις ίδιες τις εταιρείες, καλώντας τους εκπροσώπους να καταθέσουν επί των στοιχείων που έχουν βρεθεί. Κλήθηκαν ανώτατα και ανώτερα στελέχη της διοίκησης, όπως πρόεδροι, αντιπρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών.
 
30 μάρτυρες από 15 εταιρείες

Συνολικά καλούνται πάνω από 30 μάρτυρες από τουλάχιστον 15 εταιρείες, ελληνικές και ξένες. Πολλά από τα πρόσωπα καταθέτουν δύο ή και περισσότερες φορές, ενώ η όλη διαδικασία κρατά περισσότερο από έναν χρόνο, από τις αρχές του 2015 μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Οι περισσότεροι που καλούνται είναι ανώτατα στελέχη της διοίκησης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μεταξύ των ατόμων που κατέθεσαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν:
  
Από την εταιρεία Τέρνα κλήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Περιστέρης, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Περδικάρης και ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Γουρζής.


Θυμίζουμε ότι λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί η εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο Μιχάλης Γουρζής, με αφορμή το πολυσύνθετο έργο της γέφυρας της Τσακώνας το οποίο η εταιρεία κατασκεύασε με μεγάλο οικονομικό κόστος, δήλωσε ότι «τέτοια συμπεριφορά επιδεικνύουν μόνο οι ελληνικές εταιρείες, κι αυτό έχει φανεί σε όλα τα μεγάλα έργα στη χώρα μας και φαίνεται και τώρα στην περίπτωση των αυτοκινητοδρόμων. Οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν κερδίσει τον σεβασμό των ξένων εταίρων τους, όπου ανά τον κόσμο εκτελούν έργα. Καιρός είναι να τις σεβαστούν κι εδώ στην Ελλάδα». Προφανώς εξέφραζε τα παράπονα γιατί γνώριζε την ύπαρξη της έρευνας.

Από την Ιντρακάτ κλήθηκε ο αντιπρόεδρος Πέτρος Σουρέτης, από την Άκτωρ κλήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Δημήτρης Κούτρας, ο αντιπρόεδρος Τιμολέων Καρεφυλλάκης και ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Καλλιτσάντσης.

Από την ΑΕΓΕΚ κλήθηκαν ο Γιάννης Τριανταφύλλου, διευθύνων σύμβουλος την περίοδο 1983-2008, ο Γιάννης Μαρούλης, διευθύνων σύμβουλος την περίοδο 2008-2012, ο Θεόδωρος Μέγγουλης, μέλος διοικητικού συμβουλίου και ο Μιχαήλ Σίμας, αντιπρόεδρος.

Από την J&P Άβαξ κλήθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Μιτζάλης και ο αναπληρωτής πρόεδρος Κωνσταντίνος Κουβαράς.

Από την ΒΙΟΤΕΡ κλήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Μαυροσκότης, από την Archirodon ο διευθύνων σύμβουλος Ν. Νικολαΐδης, από την ΑΦΟΙ Ιακώβου ο οικονομικός διευθυντής Α. Ιακώβου, από την FCC o Aθ. Νότας, από την Alpine Bau ο Α. Πολυζώης, από τη Siemens AG o Daniel Mayer-Veit, από τη γαλλική Vinci ο Hadi Hannouche και από τη Hochtief PPP Solutions o Oliver Wagner.

Επίσης κλήθηκαν στελέχη της Ατέρμων, των ιταλικών Todini Tadei, Impressa, Rizzani, Maire Technimont και της γαλλικής Alstom Transport. πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέο, ιστορικό ρεκόρ στην πασιέντζα σημειώθηκε στην εφορία Κοζάνης

Μια πρωτοφανής επιτυχία σημειώθηκε στο υποκατάστημα της Εφορίας στην Κοζάνη, όπου υπάλληλος κατόρθωσε να ολοκληρώσει επιτυχώς 121 παρτίδες πασιέντζας σε μία εργάσιμη ημέρα. Η επιτυχία ανήκει στον κ. Σωκράτη, υπάλληλο στην Εφορία Κοζάνης για περισσότερες από δύο δεκαετίες και έρχεται να καταρρίψει το θρυλικό ρεκόρ που κατείχε λιμενικός στην Ζακύνθο από το 1999, με 107 ολοκληρωμένες παρτίδες.

«Ο Σωκράτης είχε έρθει ορεξάτος από νωρίς εκείνη την ημέρα», θυμάται η κα. Λένα, προϊσταμένη του υποκαταστήματος. «Άνοιξε τον υπολογιστή του και, όπως κάθε μέρα, ξεκίνησε να παίζει το αγαπημένο του παιχνίδι. Μέχρι να τελειώσει τον πρώτο καφέ είχε τελειώσει μοναχά τέσσερις παρτίδες. Φαινόταν κάπως απογοητευμένος, όμως δεν το έβαλε κάτω». Πράγματι η επιμονή του κ. Σωκράτη ανταμείφθηκε, αφού με τον δεύτερο καφέ της ημέρας ξεκίνησε να βλέπει τα… «ηλεκτρονικά τραπουλόχαρτα» να κατρακυλάνε στην οθόνη του όλο και συχνότερα. Μέχρι τις 11.30 πμ είχε καταφέρει να ξεπεράσει τις 75 επιτυχημένες παρτίδες και συνέχιζε. «Δεν άφησα να καταλάβει κάτι, αλλά τον παρακολουθούσα από νωρίς. Προτιμώ να μην πιέζω τους υπαλλήλους μου και έκανα σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Σε εκείνο το σημείο ήξερα όμως ότι ο Σωκράτης ήταν κοντά στο όνειρο», παραδέχεται η κ. Λένα.

Τρεις καφέδες, ένα τοστ και πολλά τσιγάρα αργότερα, ο σαρανταοκτάχρονος κατάφερε να ξεπεράσει το ρεκόρ του λιμενικού, με τους συναδέλφους του και λιγοστούς πολίτες που είχαν προσέλθει για να εξυπηρετηθούν στο υποκατάστημα να βρίσκονται στο πλευρό του. Όπως ήταν αναμενόμενο η κατάρριψη του ρεκόρ προκάλεσε ιδιαίτερη χαρά σε όλους και έδωσε δύναμη στον υπάλληλο να συνεχίσει.


Τελικά το ίδιο μεσημέρι το κοντέρ σταμάτησε στον αριθμό 121, με τον κ. Σωκράτη φανερά καταβεβλημένο από την προσπάθεια, με τα μάτια του στεγνά από την ακτινοβολία της οθόνης, αλλά συνάμα συγκινημένο και περήφανο για την επιτυχία του. Με ποσοστό επιτυχίας κοντά στο 70%, το ρεκόρ του εφοριακού ξεπέρασε κατά πολύ το προηγούμενο, βάζοντας ψηλά τον πήχη για τις επόμενες γενιές. Σε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία με το «Κουλούρι», ο κ. Σωκράτης παρουσιάστηκε συγκρατημένος λέγοντας: «Χαίρομαι πάρα πολύ για την επιτυχία μου. Τόσα χρόνια στην υπηρεσία, ουδέποτε πέρασε από το μυαλό μου ότι θα μπορούσα να φτάσω τόσο ψηλά. Ας αποτελέσει το ρεκόρ αυτό παράδειγμα για τους νεότερους συναδέλφους, στις δύσκολες περιόδους κρίσης και εφεδρείας που επηρεάζουν σύσσωμο τον δημόσιο τομέα».πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Καταγγελία: Έκλεισαν την Ολυμπιακή για να μην πληρώνει το κράτος και τώρα δίνουν πάνω από μισό εκατομμύριο την ημέρα

Εξι χρόνια πέρασαν από το κλείσιμο της Ολυμπιακής Αεροπορίας και κάθε μέρα που περνάει, οι εργαζόμενοι σε αυτή αισθάνονται όλο και πιο δικαιωμένοι για τα όσα υποστήριζαν.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν και καταγγέλουν και σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας μεταξύ άλλων μετά την “επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση” της Ο.Α. τα 700.000.000 euro του υπερατλαντικού δικτύου τα μοιράστηκαν οι τρεις αεροπορικές συμμαχίες με την μερίδα του λέοντος να τα παίρνει η συμμαχία της Lufthansa.


Την εσωτερική αγορά την μοιραστήκαν 4 ελληνικές αεροπορικές εταιρίες και μια 1 ξένη, με απόλυτο και υποδειγματικό τρόπο καθώς «φαίνεται» ότι υπάρχει ανταγωνισμός και με σχεδόν όλες τις δράσεις τους να είναι επιδοτούμενες από το κράτος.

Οι άγονες γραμμές από 12 έγιναν 38 και από 22.000.000 Euro που στοίχιζαν επί της κρατικής Ολυμπιακής Αεροπορίας τώρα στοιχίζουν 180.000.000 Euro και χωρίς να γίνονται αεροδιακομιδές ασθενών και χωρίς τις δωρεάν κρατικές αποστολές.

Αυτή η μεγάλη ιδιωτικοποίηση, καταγγέλουν, μας στοιχίζει γύρω στα 250.000.000 Euro. “Δηλαδή έκλεισαν την Ολυμπιακή που ήταν κερδοφόρα για να πληρώνουμε στους ημέτερους 250.000.000 Euro!!! Mπράβο τους !!!!” γράφουν χαρακτηριστικά.

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!