EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κυριακή, 5 Ιουνίου 2016

Καλοκαιρινή άδεια: Υπολογίστε πόσες μέρες και τι αποδοχές δικαιούστε

Της Κατερίνας Γκαράνη

Είναι κουραστικό να τους παρακολουθείς, είναι άνευ λόγου να σχολιάζεις τις δηλώσεις τους, είναι άνευ αξίας να κάνεις προτάσεις για την οποιαδήποτε αλλαγή στην χώρα. Η ελληνική υπαλληλική κυβέρνηση των Βρυξελλών αλλά και τα αντιπολιτευτικά κόμματα ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα που βιώνει ο Έλληνας.

Αλλά ούτε ο Έλληνας έχει καμία σχέση με τον διπλανό του Έλληνα. Επικρατεί ένα επιμελημένο χάος με τους μισούς πολίτες να αγωνιούν για αυτά που θα χάσουν και τους υπόλοιπους να έχουν χάσει τα πάντα. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ καμία κοινή πορεία αντίστασης για όλα τα μέτρα που περνούν από πόρτες, παράθυρα και χαραμάδες στο παράρτημα των Βρυξελλών με το όνομα Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν γίνεται ο ένας να κλαίει για την μηνιαία του μείωση στο μισθό ή στην σύνταξη και ο άλλος να ξέρει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2017 θα μείνει χωρίς σπίτι λόγω του νόμου κατάσχεσης πρώτης κατοικίας. Ο ένας κλαίει για το χαράτσι στο τρίτο εξοχικό του και ο άλλος δεν έχει πλέον μπαλκόνι να φουντάρει. Ο ένας γκρινιάζει που το πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε και θα κοστίζουν τα πήγαινε-έλα με το 3,500 κυβικά αυτοκίνητο για τα καλοκαιρινά μπάνια και ο άλλος χωρίζει το γάλα εβαπορέ σε 7 μερίδες από 2 για να πιει το παιδί του όλη την εβδομάδα.

Δεν έχουμε κοινά προβλήματα για να έχουμε κοινές δράσεις και κοινές απαιτήσεις. Και το σημαντικότερο είναι ότι όλοι έχουμε στραμμένο το βλέμμα στο δικό μας πρόβλημα στρουθοκαμηλίζοντας για αυτό που συμβαίνει ιδιοκτησιακά σε όλη την χώρα. Κοιτάμε τι θα γίνει η ιδιοκτησία μας αλλά δεν έχουμε ακόμη καταλάβει ότι η ιδιοκτησία μας έχει θεμέλια σε ένα κράτος που πλέον είναι ιδιωτικό και όχι ελεύθερο. Δεν παίζει κανέναν ρόλο για τον οποιονδήποτε αν το οικόπεδό του ή ο δρόμος που περνά έξω από το σπίτι του δεν έχει ελληνικούς τίτλους ιδιοκτησίας. Δεν ενδιαφέρει κανέναν αν το βουνό ή η πεδιάδα που έχει το πατρικό του δεν είναι ελληνικό έδαφος. Δυστυχώς κατάπιαμε αμάσητο ότι το Κράτος και οι ιδιώτες ιδιοκτήτες είναι ένα και τω αυτώ και όλες οι κυβερνήσεις κατάφεραν να βρίζουμε το Δημόσιο και να λέμε καλύτερα να γίνουν όλα ιδιωτικά.

Δημόσιο δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπάλληλοι του κράτους και κατά συνέπεια υπάλληλοι αυτών που έχουν στην ιδιοκτησία τους το Κράτος.

Λοιπόν, για ποιο λόγο να κατέβεις στο δρόμο, να φωνάξεις "Αρκετά" ή να διαδηλώσεις με οποιοδήποτε κομματικό μπλοκ που το μόνο του μέλημα είναι ή πως θα ανεβάσει τα εκλογικά ποσοστά του για να συμμετέχει στο ίδιο ιδιωτικό πολιτικό σύστημα ή για να μπει επιτέλους στην ιδιωτική βουλή; Το πώς θα κάνουμε αντιπολίτευση μάς μάρανε;

Έχει βγει ένας πολιτικός χώρος που να πει σταματήστε να πληρώνετε φόρους, βαρέστε όποιον κρατικό υπάλληλο σας απειλήσει με κατάσχεση, με διακοπή ρεύματος, νερού ή ετοιμαστείτε να κατέβετε με κουτάλες και πιρούνια για να καταλάβουμε την ιδιωτική βουλή, να καταλάβουμε τις ιδιωτικές Σκουριές, τα ιδιωτικά αεροδρόμια, τις ιδιωτικές εθνικές οδούς, τις τράπεζες που πούλησαν την χώρα σου, τα ιδιωτικά φράγματα, το ιδιωτικό νερό κ.ο.κ; Και βέβαια κανείς δεν θα το πει διότι είναι όλοι της φιλοσοφίας "η επανάσταση να γίνει από μέσα". Μόνο η προδοσία και το "κάρφωμα" γίνεται από μέσα, η επανάσταση γίνεται απ' έξω. Δεν ξέραμε ότι ο Λένιν τα έπινε με τον τσάρο Νικόλαο κάθε απόγευμα και ότι ο Κάστρο παρέα με τον Γκεβάρα άλλαζαν γκόμενες με τον Μπατίστα!

Αλλά και πάλι και να ερχόταν αυτή η ώρα που ένα κίνημα θα στεκόταν στο πλάι των εξεγερμένων ποιος Έλληνας από τους μισούς που ακόμα δεν έπαθαν τίποτε (αλλά θα πάθουν) είναι αυτός που θα δουλεύει για έναν χρόνο ή δύο χρόνια αμισθί για να ξεκινήσει πάλι η εθνική οικονομία να τσουλάει; Ποιος θα βάλει την προσωπική του βόλεψη και ασφάλεια πάνω από την ελευθερία; Ποιος θα κάνει χωράφι στον κάμπο της Θεσσαλίας για να βγει ελληνικό στάρι ή ποιος θα εγχειρίζει ασθενείς χωρίς μισθό;

Ουτοπικά όλα αυτά, ε; Δεν γίνονται αυτά, ε; Θα βγάλουν τα τανκς, ε; Θα φάμε ξύλο, ε; Θα πάμε φυλακή, ε; Θα πάμε εξορία, ε;

Ε, πώς νομίζατε ότι κατακτιέται η ελευθερία; Με μνημόνια συνεργασίας μεταξύ πολιτών και κομμάτων;

Γι' αυτό είναι πάρα πολύ νωρίς να γίνει οποιαδήποτε ανατροπή στο φεουδαρχικό κράτος που στήνεται. Πρέπει να ισχυροποιηθεί τόσο ο φεουδάρχης που να ζητάει την γυναίκα σου να την "περάσει" αυτός πρώτα από κρεββάτι, να έχει δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω σου και να ορίζει αυτός τι είδος δουλικά θα γίνουν τα παιδιά σου. Μέχρι όλοι να φτάσουμε στον πάτο οι μισοί μπορείτε ακόμη να συνεχίζετε να μιξοκλαίτε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές που θα είναι 20ημερες και όχι 3μηνιαίες και οι υπόλοιποι ας συνεχίσουμε να ευχαριστούμε την τύχη μας που μάς χάρισε ακόμη ένα 24ωρη ζωής.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τι προβλέπει ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας για τους δανειολήπτες

Ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες με προβλήματα υγείας, ενημέρωση του δανειολήπτη σε περίπτωση μεταβίβασης ή διαχείρισης του δανείου εκτός τράπεζας, αλλά και πιο ευέλικτες διαδικασίες για τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων, εισάγει ο νέος κώδικας δεοντολογίας που επεξεργάζεται η Τράπεζας της Ελλάδος και δημοσιεύει η Καθημερινή.

Ο κώδικας, που έχει τεθεί προς διαβούλευση με τις τράπεζες και η αλλαγή του αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο, δεν περιορίζει το πεδίο εφαρμογής του τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, καθώς οι διαδικασίες του θα πρέπει πιστά να ακολουθούνται κάθε φορά που κάποιος καθυστερεί την αποπληρωμή έστω και μίας δόσης του δανείου του (καθυστέρηση 30 ημερών), αλλά ακόμα και όταν υπάρχουν ενδείξεις πιθανής καθυστέρησης.

Εντούτοις χαλαρώνει οριακά τις αυστηρές προθεσμίες που έθετε το προηγούμενο κείμενο προς όφελος του δανειολήπτη, ενώ –επίσης σε αντίθεση με το προηγούμενο κείμενο– παραπέμπει το θέμα του ορισμού του συνεργάσιμου δανειολήπτη στο κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

Ο κώδικας υποχρεώνει την τράπεζα να ακολουθήσει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τα εξής στάδια κάθε φορά που κάποιος δανειολήπτης καθυστερεί τη δόση του δανείου για 60 ημέρες.

• Επικοινωνία με τον δανειολήπτη.

• Συγκέντρωση οικονομικών και άλλων πληροφοριών.

• Αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων.

• Πρόταση των κατάλληλων λύσεων στον δανειολήπτη.

• Διαδικασία εξέτασης ενστάσεων.

Επιπλέον, έπειτα και από την απελευθέρωση της δυνατότητας διαχείρισης ή πώλησης δανείων, ο νέος κώδικας υποχρεώνει τις τράπεζες να ενημερώνουν εγκαίρως και εγγράφως τον δανειολήπτη τόσο για την τυχόν μεταβίβασή της ή για την ανάθεση της διαχείρισης της απαίτησης, όσο και για το περιεχόμενο και τους όρους ανάθεσης. Από την εφαρμογή του κώδικα εξαιρούνται:

1. Απαιτήσεις από συμβάσεις που είχαν καταγγελθεί πριν από 1.1.2015.

2. Απαιτήσεις έναντι οφειλέτη που αιτείται υπαγωγή στον νόμο 3869/2010.

3. Απαιτήσεις έναντι δανειολήπτη κατά του οποίου τρίτοι πιστωτές έχουν κινήσει νομικές ενέργειες για την εξασφάλιση προς αυτούς χρεών, ή έχει ήδη τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Επίσης, ο κώδικας περιορίζει το εύρος εφαρμογής του στις επιχειρήσεις, προβλέποντας την ενεργοποίηση των διαδικασιών του μόνο για πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή όταν το νομικό πρόσωπο απασχολεί μέχρι δέκα άτομα και ο κύκλος εργασιών ή/και τα στοιχεία ενεργητικού κατά τα τελευταία τρία έτη δεν υπερέβησαν, κατά μέσον όρο, το 1 εκατ. ευρώ.

Ειδικό κεφάλαιο αποτελεί ο χειρισμός που πρέπει να κάνει η τράπεζα σε δανειολήπτες με ειδικά προβλήματα (όπως όρασης, ακοής, ιδίως βαριά ή μακροχρόνια ασθένεια, προβλήματα νοητικά), που αιτιολογούν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας. Ετσι, εκτός του ότι οφείλει να προσαρμόσει τις διαδικασίες επικοινωνίας και τις προθεσμίες για την ανταπόκριση του δανειολήπτη, για όσους υπάρχει παράλληλα ιδιαίτερη οικονομική δυσχέρεια (όπως εισόδημα μικρότερο από την πρώτη ομάδα εύλογων δαπανών διαβίωσης και απουσία περιουσιακών στοιχείων, πλην της κατοικίας, στην οποία ο δανειολήπτης διαμένει και η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 140.000 ευρώ) η τράπεζα θα πρέπει να προτείνει:


1. Είτε λύση ρύθμισης με όρους βάσει του νόμου Κατσέλη.

2. Είτε πρόταση οριστικής διευθέτησης, η οποία σε περίπτωση που περιλαμβάνει εκποίηση της κατοικίας θα παρέχει στον δανειολήπτη τη δυνατότητα να εξοφλήσει τυχόν υπόλοιπο οφειλής του με δόση που δεν θα υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού του εισοδήματός του.

Μεγαλύτερη ενημέρωση θα πρέπει να έχουν όσοι δανειολήπτες δεν συνεργαστούν με την τράπεζα και ο αποχαρακτηρισμός τους ως συνεργάσιμου μπορεί να έχει συνέπεια τον πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας του. Στις περιπτώσεις αυτές η τράπεζα οφείλει να τον ενημερώσει για το γεγονός αυτό εντός δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών γραπτώς για τις επόμενες διαδικασίες και τους κινδύνους που υπάρχουν.

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ξεκινούν οι επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας σε μετρό και ηλεκτρικό

Στάση εργασίας πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί, αντιδρώντας στην ένταξη των αστικών συγκοινωνιών στο υπερΤαμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στην καθυστέρηση της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Όπως αναφέρουν τα σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, «η κυβέρνηση, κατ' εντολή των τοκογλύφων δανειστών, στο πλαίσιο της περίφημης αξιολόγησης, άνοιξε την πόρτα των αστικών συγκοινωνιών σε ιδιώτες, με την ένταξη της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ στο νέο Ταμείο Ξεπουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας. Όμως, οι ιδιωτικές αστικές συγκοινωνίες έχουν «δοκιμαστεί» και οι συνέπειές τους είναι γνωστές: Ακριβά εισιτήρια, ανασφαλείς συγκοινωνίες και ακόμα πιο μειωμένα δρομολόγια. Γι' αυτό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη, οι αστικές συγκοινωνίες είναι δημόσιες».
AdTech Ad

Οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες. Οι στάσεις εργασίας θα επαναληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη από τις 12 το μεσημέρι έως τις τέσσερις το απόγευμα και την Παρασκευή από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Οι στάσεις εργασίας που έχουν εξαγγείλει τα σωματεία εργαζομένων στην ΣΤΑΣΥ έχουν, ως εξής:
  • Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016: Στάση εργασίας από έναρξη έως 10.00
  • Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016: Στάση εργασίας από 12.00 έως 16.00
  • Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016: Στάση εργασίας από 22.00 έως λήξη βάρδιας
  • Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016: Στάση εργασίας από έναρξη έως 10.00
  • Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016: Στάση εργασίας από 21.00 έως λήξη βάρδιας
  • Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016: Στάση εργασίας από 12.00 έως 17.00.πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Καταργείται ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα;

H μείωση του εργατικού κόστους και η άρση του περιορισμού στις ομαδικές απολύσεις μπαίνουν στις συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Για νέο σοκ στην αγορά εργασίας από φθινόπωρο κάνει λόγο σε σημερινό του δημοσίευμα το Βήμα.

Στο «τραπέζι»με τις ριζικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να απελευθερωθεί η επόμενη δόση του δανείου τις οποίες και θέλουν οι θεσμοί, βρίσκονται οι  μειώσεις εργατικού κόστους, οι περικοπές 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, οι απολύσεις, η πλήρης αναδιάρθρωση της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον τρόπο λήψης της απόφασης των 
απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η εφαρμογή του μέτρου αυτού αναμένεται να προκαλέσει έξαρση απολύσεων ανάλογες με εκείνες του 2012, με τη μείωση του κατώτατου μισθού.

Το σκληρότερο μέτρο που θα δοκιμάσει τη συνοχή και τις αντοχές της κυβέρνησης αφορά την κατάργηση δύο μισθών (δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας), κυρίως για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αφού για τους ήδη εργαζόμενους αναμένεται να προταθεί ο επιμερισμός των ποσών αυτών στους εναπομείναντες 12 μισθούς.

Τα μέτρα που, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, βρίσκονται στο τραπέζι της επόμενης διαπραγμάτευσης είναι:

1. Μείωση του ετήσιου εργασιακού κόστους, με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Προτείνεται να ισχύσει μόνο στις νέες προσλήψεις και για τους ήδη εργαζόμενους το ποσό των δύο μισθών να επιμεριστεί στους υπόλοιπους 12.

2. Αλλαγή στο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών, δηλαδή απόλυση, σε περίπτωση ποινικών αδικημάτων, απιστίας ή μετά από μακρά περίοδο απουσίας.

3. Μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας.

4. Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, στην οργάνωση και δομή συνδικάτων, όπως και στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

5. Άρση των περιορισμών των ομαδικών απολύσεων για μεγάλες επιχειρήσεις.

6. Επαναφορά του «λοκ άουτ», δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφορικά με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις κατά τη δεύτερη αξιολόγηση διαμηνύει ότι «θα υπερασπιστούμε την εργασία, όπως κάναμε για την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις».


Ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά τονίζει ότι “το θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση μας, είναι κάτι παραπάνω από κόκκινη γραμμή”.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Πωλητήριο» σε 225 ξενοδοχεία – Πώς αλλάζει το τοπίο στον κλάδο

Ανακατατάξεις, σκληρά παζάρια, συγκέντρωση αλλά και λουκέτα έρχονται στην ξενοδοχειακή αγορά, καθώς η συνεχής άνοδος του τουρισμού κάνει τον κλάδο έναν ελκυστικό δυναμικό και μεγάλων αποδόσεων επιχειρηματικό τομέα, αυξάνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον τη στιγμή που αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες είναι προς πώληση.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Ταυτόχρονα, αυτή η ανοδική πορεία του τουρισμού και οι καλές αποδόσεις των ξενοδοχείων… είναι που δυσκολεύει την ολοκλήρωση συμφωνιών αφού δημιουργεί χάσμα μεταξύ των αποτιμήσεων των επενδυτών και των ιδιοκτητών.

Κι αυτό γιατί ακόμη και οι ιδιοκτήτες των υπερδανεισμένων ξενοδοχείων αποτιμούν τα προς πώληση ξενοδοχεία με βάση τις μελλοντικές αποδόσεις που μπορούν να αποφέρουν. Στις αποδόσεις αυτές όμως προσβλέπουν και οι υποψήφιοι επενδυτές, που θέλουν να κάνουν μια επένδυση σήμερα που θα τους αποδώσει 2 με 2,5 φορές τα κεφάλαιά τους στην πενταετία, πιέζοντας προς τα κάτω τα τιμήματα.

Τα αποτέλεσμα αυτής της διαφοράς μερικές φορές είναι δραματικά, όπως το τελικό λουκέτο του Ledra που έσκασε την εβδομάδα που πέρασε. Πριν λίγους μήνες μια πρόταση εξαγοράς του Ledra έφτασε στα γραφεία των ιδιοκτητών, από ενδιαφερόμενο επενδυτή. Η συμφωνία όμως δεν ολοκληρώθηκε γιατί τα χρήματα που ζητούσε ο ιδιοκτήτης ήταν παράλογα για τον επενδυτή με δεδομένο ότι το ξενοδοχείο έχει πάνω από 35 εκ. ευρώ δανεισμό.

«ΜΟΝΟ ΟΚΤΩ». Στην τρέχουσα περίοδο υπάρχουν τουλάχιστον 225 ξενοδοχεία με τζίρο άνω του 1 εκ. ευρώ, σε προσφορά με ζητούμενες τιμές σημαντικά υψηλότερες της εκτιμώμενης αξίας τους. Ωστόσο πολύ λίγες συναλλαγές έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα και μόνο μία σημαντικού μεγέθους. «Από τα 780 μεγάλα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, μόνο τα οχτώ μπορούν να έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Δύσκολο να υπάρξει μια νέα συναλλαγή όπως αυτή του Sani Resort με την Oaktree», αναφέρει ο κ. Μητρόπουλος επικεφαλής της Price Waterhouse Coopers και υπογράμμισε ότι τα funds ενδιαφέρονται για συναλλαγές της τάξεως των 50-70 εκατ. ευρώ.

«Είναι λίγα τα ελληνικά ξενοδοχεία που είναι μεγάλα και μπορούν να λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να προσελκύσουν επενδυτές» αναφέρει ο κ. Κ. Μητρόπουλος για να συμπληρώσει ότι δεν περιμένει σημαντικές συμφωνίες φέτος, όχι περισσότερες από πέρσι. «Για να κλείσει μια συμφωνία χρειάζεται χρόνος, δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η διαφορά στις αποτιμήσεις μεταξύ Ελλήνων ιδιοκτητών και ξένων επενδυτών. Μπορεί να ακούμε συχνά για συζητήσεις και επαφές, λίγες όμως τελικά θα καταλήξουν σε συμφωνία».

Περιγράφοντας το χάσμα στις αποτιμήσεις ο κ. Μητρόπουλος εξηγεί ότι οι επενδυτές θέλουν σε μια πενταετία να πάρουν πίσω 2-2,5 φορές τα κεφάλαιά τους. «Το γεγονός ότι θεωρούν την Ελλάδα χώρα ρίσκου αυξάνει τις απαιτήσεις τους και ζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις. Από την άλλη οι Ελληνες ιδιοκτήτες υπολογίζουν στη σημερινή αποτίμηση τα κέρδη της επόμενης πενταετίας. Ετσι υπάρχει μεγάλη απόκλιση αφού την απόδοση του ξενοδοχείου στην πενταετία τη διεκδικούν και οι δύο πλευρές».

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ. Η καλή πορεία όμως του τουρισμού αναμένεται θα λειτουργήσει καταλυτικά στην ανάπτυξη του κλάδου. Φέτος είναι η τέταρτη ανοδική χρονιά και αν είναι ανοδικό και το 2017 θα μιλάμε για μπουμ στο επενδυτικό ενδιαφέρον… αλλά και στις αποτιμήσεις των ξενοδοχείων.

Ομως οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για μικρού μεγέθους ξενοδοχεία και μια τάση που μπορεί να εκδηλωθεί είναι η συγκέντρωση. Όσο για τα ξενοδοχεία που δεν θα καταφέρουν ούτε να εξαγοραστούν ούτε να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, τα λουκέτα θα είναι αναπόφευκτα. Η περίπτωση του Ledra δεν είναι η μοναδική αφού είναι πολλά τα υπερχρεωμένα ξενοδοχεία. Το ξεκαθάρισμα των δανείων των τραπεζών δεν είναι βέβαιο ότι θα φέρει απαραίτητα αγοραπωλησίες εν λειτουργία, είναι βέβαιο όμως ότι τα χρέη των ξενοδοχείων πρέπει σύντομα να φύγουν από τις πλάτες των τραπεζών και μερικές φορές το λουκέτο είναι ένα στάδιο μιας αγοραπωλησίας.

Μια άλλη τάση που θα φέρει η ανοδική πορεία του τουρισμού είναι νέες επενδύσεις. Θα δούμε τους Ελληνες ιδιοκτήτες υγιών επιχειρήσεων να επανεπενδύουν τα κέρδη τους σε νέα ξενοδοχεία και να έχουμε μια μορφή consolidation στην αγορά, ή να το κάνουν από κοινού με ξένους επενδυτές. Μπορεί δηλαδή να δούμε συμφωνίες μεταξύ ξένων επενδυτών και μεγάλων ξενοδοχείων για τη χρηματοδότηση της επέκτασής τους.

Τα «κόκκινα» δάνεια και οι Ιρανοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία της PWC, τα υπερδανεισμένα ξενοδοχεία είναι γύρω στα 150 και από αυτά μόνο τα 7 θα μπορούσαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών.

Ο δανεισμός στον τουρισμό υπολογίζεται στα 5,8 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,5 δισ. ευρώ είναι σε ξενοδοχεία που είτε έχουν κόκκινα δάνεια είτε που οριακά εξυπηρετούν το δανεισμό τους. Από τα 9.745 ξενοδοχεία του κλάδου μόνο το 17% ανήκει στην κατηγορία τον 4 ή 5 αστέρων, ενώ μόνο 307 ξενοδοχεία έχουν πάνω από 300 κρεβάτια. Οπότε το επενδυτικό ενδιαφέρον γι’ αυτά είναι περιορισμένο και εξαρτάται από την πρόθεση του ιδιοκτήτη να πουλήσει φθηνά.

Οπως αναφέρει ο κ. Β. Αλεβιζόπουλος από την Royal Consulting που δραστηριοποιείται –μεταξύ άλλων– στη δημιουργία business plan στον ξενοδοχειακό κλάδο και στην ανεύρεση επενδυτών, «σύντομα θα έχουμε τρεις συμφωνίες εξαγορών ξενοδοχείων εν λειτουργία στον κλάδο, με αγορά δανείων από τράπεζες. Ο ενδιαφερόμενος επενδυτής είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες στο Ιράν ο οποίος συζητά την απόκτηση ξενοδοχείων στην Ηπειρο, στην Αχαΐα και στην Κω». Στην Κω πρόκειται για σημαντική επένδυση σε ένα συγκρότημα πέντε μονάδων συνολικής δυναμικότητας 5.000 κλινών, στη θέση Ψαλίδι, για την απόκτηση του οποίου αναμένεται να επενδυθούν 70 εκ. ευρώ. Οι Ιρανοί επενδυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση του τουρισμού από το Ιράν προς την Ελλάδα και θέλουν να τοποθετηθούν στρατηγικά στον κλάδο του τουρισμού. Εκτιμούν ότι μπορούν να εξασφαλίζουν επισκέψεις 5.000 Ιρανών τουριστών το δεκαήμερο στο συγκρότημα στην Κω και θεωρούν αποδοτική την επένδυση.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυτά είναι τα επόμενα «αγκάθια» για την κυβέρνηση

Ούτε ανάσα δεν θα πάρει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, καθώς η συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης δεν δίνει ούτε μισή ημέρα περιθώριο για ανασύνταξη δυνάμεων και επανεξέταση της στρατηγικής που έχει χαραχθεί ως τώρα.

Αιφνιδιάζοντας μάλλον δυσάρεστα όσους στην κυβέρνηση πίστεψαν ότι οι ανακοινώσεις του Eurogroup ήταν η αρχή του τέλους της αβεβαιότητας, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν τα προηγούμενα 24ωρα έτοιμοι να… διυλίσουν τον κώνωπα, εξ ου και ο εκνευρισμός στις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις.

Όπως αναφέρουν, μάλιστα, πηγές με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, ακόμα και στις περιπτώσεις που η Αθήνα εμφανίζεται ότι πέρασε τις απόψεις της, στην πραγματικότητα κλώτσησε το τενεκεδάκι παρακάτω –κατά την προσφιλή έκφραση του Ε. Τσακαλώτου– καθώς όλες οι εκκρεμότητες (και όχι μόνο αυτές) θα επανεξεταστούν στη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία για κάποιους έχει ήδη ξεκινήσει.

Η φθορά της ψηφοφορίας για τις επώδυνες διατάξεις του Ασφαλιστικού ήταν μόνο η αρχή, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αρχίσει η υπογραφή Αποφάσεων και εφαρμοστικών εγκυκλίων, οι οποίες, όπως αναφέρουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, θα έχουν και ερμηνευτική ισχύ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι πέρα από το… στριφογύρισμα του μαχαιριού στην πληγή, που άνοιξαν οι νέες διατάξεις, η κυβέρνηση θα βρίσκεται διαρκώς στο μικροσκόπιο των τεχνοκρατών του Κουαρτέτου, που ήδη έχει βγάλει κίτρινες κάρτες για το ειδικό καθεστώς των επαγγελματιών σε περιοχές με λίγους κατοίκους και τις εκπτώσεις των νέων επαγγελματιών. Τι μέτωπα θα ανοίξει η κυβέρνηση;

· Η περιπέτεια του ΕΚΑΣ δεν έχει τελειώσει καθώς μπορεί τελικά να μην αναζητηθούν τα αναδρομικά του πρώτου εξαμήνου, αλλά δεν έχει απαντηθεί ακόμα πειστικά το πώς θα καλυφθεί το «κενό». Επιπλέον, η απώλεια του επιδόματος για περίπου 90.000 δικαιούχους από τον Ιούνιο και μετά, ασφαλώς δεν σώζει τα προσχήματα, ούτε επιτρέπει πανηγυρισμούς.

· Από την 1η Ιουνίου ξεκινά η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις. Πρόκειται για την αύξηση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, που επιμερίζεται μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και καταλήγει στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών, που λαμβάνει μάλιστα ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της αύξησης των κρατήσεων φόρου ελέω νέας κλίμακας και έκτακτης εισφοράς.

· Εγκύκλιος θα πρέπει να εκδοθεί και για το νέο πλαφόν επί των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυταπασχολούμενους, με σημείο αναφοράς το δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού, ήτοι 5.860 ευρώ. Πρόκειται για μια από τις προβλέψεις του νέου Ασφαλιστικού που αποτελεί «κόκκινο» πανί για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

· Εγκύκλιος θα πρέπει να εκδοθεί και για το νέο πλαφόν των 1.300 ευρώ στο άθροισμα κύριων-επικουρικών συντάξεων, ενώ «φωτιές» θα ανάψουν και οι οδηγίες για το πώς θα «ψαλιδιστούν» οι συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων.

Διπλό «αγκάθι» με ειδικά μισθολόγια και εργασιακά


Τα δύο βασικά προβλήματα, που ήδη αντιμετωπίζει η κυβέρνηση εν όψει της επιστροφής του Κουαρτέτου, είναι το Εργασιακό και τα Ειδικά Μισθολόγια. Τα… τροχιοδεικτικά από τους ξένους τεχνοκράτες στις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακά και η… διόρθωση της διάταξης για το «πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών μπορεί να μοιάζει ανώδυνη, αλλά λίαν συντόμως θα υπάρξει συνέχεια.

Τι δεσμεύθηκε το υπουργείο Οικονομικών απέναντι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δηλαδή στον Π. Καμμένο, για να μη συμβεί… ατύχημα στη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου; Ότι θα προβλεφθεί το «πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών, που ζητούν οι δανειστές, αλλά θα μπει και πρόβλεψη αναστολής του μέτρου αν βρεθούν ισοδύναμα. Τι προβλέπει η τροπολογία που συμφωνήθηκε με τους δανειστές; Ότι αυτά τα ισοδύναμα θα πρέπει να συμφωνηθούν, να εξειδικευθούν και να ψηφιστούν ως τις 30 Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν από την κατάθεση του Προσχεδίου του επόμενου Προϋπολογισμού. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση θα βρει ισοδύναμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, θα μπορέσει να βρει για τις άλλες κατηγορίες των Ειδικών Μισθολογίων; Ηδη οι δικαστές «πυροβόλησαν» χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το μέτρο και φαντάζεται κανείς τι πρόκειται να συμβεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το δυστύχημα για την κυβέρνηση είναι ότι το «πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών είναι μόνο μια πτυχή του προβλήματος των Ειδικών Μισθολογίων. Οπως προβλέπει η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού και όπως ορίζεται στο φετινό Προϋπολογισμό, η κυβέρνηση θα πρέπει ως το Νοέμβριο να ψηφίσει ριζικές αλλαγές στη δομή των αυτών των μισθολογίων, που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο. Και για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Ειδικών Μισθολογίων, στα οποία υπάγονται ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, διπλωμάτες, ανώτατοι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Υπάρχει, όμως και συνέχεια. Σε όλες τις επαφές στην Αθήνα αλλά και στις τηλεδιασκέψεις, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν άφησαν καμία αμφιβολία στους Έλληνες αξιωματούχους, ότι ο φάκελος του Εργασιακού θα ανοίξει και μάλιστα με τρόπο διόλου εύκολο πολιτικά. Πολλοί εστιάζουν στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, αλλά όπως επισημαίνουν πηγές που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι συζητιέται εδώ και μήνες, αυτό είναι μάλλον το έλασσον για την κυβέρνηση, καθώς οι ξένοι δεν ζητάνε ούτε αύξηση του ποσοστού ούτε την πλήρη απελευθέρωση, αλλά την υιοθέτηση των διαδικασιών που ακολουθούνται και σε άλλες χώρες. Το πιο σοβαρό θέμα, που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, είναι η πρόθεση των δανειστών να καταργήσουν από το παράθυρο την προκήρυξη απεργιών. Από το Φθινόπωρο του 2014 κιόλας, οι εκπρόσωποι της Τρόικας είχαν ζητήσει από την τότε κυβέρνηση να αλλάξει ο τρόπος προκήρυξης των απεργιών και συγκεκριμένα αυτό να γίνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των εργαζομένων και όχι των δ.σ. των σωματείων, κάτι που και για τους πιο καλόπιστους οδηγούσε στην κατάργηση τουλάχιστον των γενικών και των κλαδικών απεργιών.

πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κατασχέσεις: 1200 ειδοποιητήρια κάθε μέρα για τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα

Το όπλο των κατασχέσεων τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, ενοικίων, ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων επιστρατεύει και πάλι το υπουργείο Οικονομικών που βλέπει τα ληξιπρόθεσμα χρέη να έχουν εκτοξευθεί στα 88,5 δισ. ευρώ, τα φορολογικά έσοδα να εμφανίζουν τρύπα, ενώ εκφράζονται ήδη φόβοι για νέα έκρηξη των απλήρωτων φόρων τους επόμενους μήνες όταν οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα νέα εκκαθαριστικά των δηλώσεων, τον αυξημένο ΕΝΦΙΑ, τα νέα τέλη κυκλοφορίας.

Σε καθημερινή βάση τα δικαστικά τμήματα των εφοριών στέλνουν στις τράπεζες τουλάχιστον 1.200 ηλεκτρονικά κατασχετήρια τραπεζικών λογαριασμών ακόμη και σε όσους χρωστούν στην εφορία μικροποσά.

Ερχονται κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, ενοικίων και ακινήτων

Οι τράπεζες με το που λάβουν ηλεκτρονικά τα ειδοποιητήρια προχωρούν άμεσα στη δέσμευση των ποσών που βρίσκουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων που χρωστούν στο Δημόσιο και στη συνέχεια «σηκώνουν» καταθέσεις που μπορεί να προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αποταμιεύσεις.

Το εντυπωσιακό, μάλιστα, είναι ότι ο ίδιος ο οφειλέτης βρίσκεται προ εκπλήξεως καθώς δεν γνωρίζει τίποτα για τη διαδικασία, αφού η εφορία δεν του κοινοποιεί την απόφαση της κατάσχεσης. Απλώς το μαθαίνει όταν πάει στην τράπεζα. Η κατάσχεση απαιτήσεων στα χέρια τρίτων θεωρείται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών το πιο πρόσφορο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, καθώς μπορεί να επιβληθεί με πιο γρήγορη διαδικασία σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο, όπως η κατάσχεση κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Μάλιστα είναι το πιο αποδοτικό καθώς μπορεί να εφαρμοστεί με διαδικασία η οποία δεν γνωστοποιείται άμεσα στον οφειλέτη, με συνέπεια ο τελευταίος να μην έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει για να την αποτρέψει.

Η διαδικασία της κατάσχεσης γίνεται ως εξής: από τη στιγμή που η εφορία διαπιστώσει ότι ένας φορολογούμενος δεν πληρώνει τη δόση του για πάνω από τρεις μήνες η ρύθμιση στην οποία έχει υπαχθεί ακυρώνεται και ξεκινάει η διαδικασία δέσμευσης λογαριασμών.

Τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ αποστέλλουν ηλεκτρονικά κατασχετήρια σε όλες τις τράπεζες με την εντολή να δεσμευτούν τραπεζικές καταθέσεις μέχρι του οφειλόμενου ποσού, με την προϋπόθεση βέβαια ότι στον λογαριασμό υπάρχουν καταθέσεις. Η κάθε τράπεζα είναι υποχρεωμένη αυτομάτως να ελέγξει τα αρχεία της και να δεσμεύσει οτιδήποτε έχει στην κατοχή του ο πολίτης το αργότερο μέσα σε δυο ημέρες. Η κατάσχεση ολοκληρώνεται μέσα σε 5 εργάσιμες ημέρες από την αποστολή του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου.

Καταθέσεις

Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο η εφορία έχει δικαίωμα να «σηκώσει» ποσά από τις καταθέσεις του οφειλέτη στις τράπεζες. Εξαιρούνται τα ακόλουθα ποσά:

•  Μισθοί, συντάξεις και λοιπά βοηθήματα καταβαλλόμενα τακτικά από ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον έχουν κατατεθεί σε έναν συγκεκριμένο λογαριασμό μισθοδοσίας, ο οποίος έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Στην περίπτωση αυτή ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ.

• Ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ, τα επιδόματα τέκνων και τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ. Για να μην κατασχεθούν τα ποσά αυτά ενόσω βρίσκονται κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη, θα πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και ο λογαριασμός στον οποίο έχουν κατατεθεί να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη, ως «ο ένας και μοναδικός λογαριασμός για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων».

• Οποιασδήποτε άλλης προέλευσης χρηματικό υπόλοιπο μέχρι 1.250 ευρώ σε για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.
Κατάσχεση ακινήτου

Η εφορία δικαιούται να κατάσχει ακίνητο για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ. Έτσι αν ένας φορολογούμενος χρωστάει στην εφορία οποιοδήποτε ποσό πάνω από 500 ευρώ (π.χ. ένα ποσό της τάξεως των 600 ή των 1.000 ευρώ) και δεν έχει καταθέσεις στις τράπεζες ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή, τότε υπάρχει πιθανότητα να εκδοθεί εντολή για κατάσχεση του σπιτιού του ή κάποιου άλλου ακινήτου. Ο νόμος προβλέπει ότι για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ δύνανται να επιβληθούν όλα τα εναλλακτικά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχέσεων ακινήτων.

Κατάσχεση αυτοκίνητου, σκάφους

Η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου, εφόσον ο φορολογούμενος χρωστάει πάνω από 500 ευρώ. Για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ επιτρέπεται στις φορολογικές αρχές να κατάσχουν οποιαδήποτε κινητά περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών.

Μισθοί, εφάπαξ, ενοίκια

Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η εφορία έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:

• Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.

• Το 1/2 οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

• Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.

• Το ½ του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.

• Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.

• Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.)

• Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).

Οι κατασχέσεις των παραπάνω ποσών επιτρέπεται να γίνονται πριν την καταβολή τους στους δικαιούχους-οφειλέτες του Δημοσίου, δηλαδή ενώ τα ποσά αυτά βρίσκονται ακόμη στα χέρια εκείνων που πρόκειται να τα καταβάλουν (στα χέρια τρίτων, δηλαδή στα χέρια των εργοδοτών αν πρόκειται για μισθούς ή των ασφαλιστικών ταμείων αν πρόκειται για συντάξεις ή άλλες παροχές ή στα χέρια των ενοικιαστών αν πρόκειται για ενοίκια ή στα χέρια των αγοραστών αν πρόκειται για ποσά από πωλήσεις κ.λπ.).

Πότε αίρεται η κατάσχεση στα χέρια τρίτων

Σε καθημερινή βάση φεύγουν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προειδοποιητικά ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα οποία καλούνται να τακτοποιήσουν να τις τακτοποιήσουν. Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους email έλαβαν 319.840 φορολογούμενοι με συνολικές οφειλές 289,3 εκατ. ευρώ. Πολλοί έσπευσαν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις. Συνολικά από τα 289,3 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν 188,2 εκατ. ευρώ ή το 65,03%.
πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ζητείται η άρση ασυλίας δύο υπουργών και τριών βουλευτών

Πέντε δικογραφίες διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τις Εισαγγελικές αρχές προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα αρθεί ή όχι η ασυλία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, του βουλευτή της ΝΔ 'Αδωνη Γεωργιάδη και του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Ειδικότερα, η δικογραφία που διαβιβάστηκε στην Βουλή για τον κ. Φίλη αφορά μήνυση που έχει καταθέσει ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Λακωνίας σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας ότι δεν υπήρξε γενοκτονία Ποντίων, αλλά εθνοκάθαρση.

Ο Πατριωτικός Σύνδεσμος ζήτησε την ποινική δίωξη του υπουργού Παιδείας για κατάφωρη παραβίαση διατάξεων του αντιρατσιστικού νόμου (4285/2014).

Η δεύτερη δικογραφία αφορά την μηνυτήρια αναφορά του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σύμφωνα με την οποία 200 κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κλειστές με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία δεν φρόντισε έγκαιρα για τη στελέχωσή τους.

Η τρίτη αφορά τη μηνυτήρια αναφορά του δικηγόρου Ηλία Σταύρου κατά του κ. Μιχαλολιάκου και του εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρη για συκοφαντική δυσφήμηση για όσα ψευδώς έχουν αναγραφεί στο επίσημο site της Χρυσής Αυγής, κατά τους ισχυρισμούς του μηνυτή.

Ο Ηλίας Σταύρου υπήρξε μέλος της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος βουλευτής της. Τρεις μήνες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, θέλησε να αποχωρήσει και τότε στην ιστοσελίδα της ΧΑ χαρακτηρίστηκε «ψυχανώμαλος» και «ψυχικά άρρωστος».

Η τελευταία δικογραφία αφορά την μηνυτήρια αφορά του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Πιερίας κατά του κ. Γεωργιάδη με την τότε ιδιότητα του υπουργού Υγείας για τη διαθεσιμότητα οδηγών ασθενοφόρων, η οποία προκάλεσε ανησυχία λόγω της αδυναμίας κάλυψης των αναγκών αλλά προκάλεσε και φόβους για τον κίνδυνο υγείας των πολιτών.πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πόσοι είναι οι υπάλληλοι με τα πλαστά πτυχία από το 2013;

Το Yπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε στη δημοσιότητα τα αριθμητικά στοιχεία για τους υπαλλήλους που έχουν εντοπιστεί με πλαστά πτυχία από το έτος 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, έχουν εντοπιστεί 493 υπάλληλοι (ή το 0,08% του συνόλου) με πλαστά πτυχία, εκ των οποίων οι 48 εντοπίστηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2016 και οι 156 το 2015.

Αναλυτικά:

Έτος Αριθμός υπαλλήλων

2013 46
2014 243
2015 156
2016 (1ος-4ος)    48

Σύνολο               493

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, ο διορισμός των οποίων ανακλήθηκε λόγω πλαστών πιστοποιητικών ή δικαιολογητικών, από το 2013 μέχρι και το πρώτο τετράμηνο του 2016, ανέρχονται στους τετρακόσιους ενενήντα τρεις (493), ήτοι 0,08%.

• Το Yπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο πλαίσιο της αρχής της νομιμότητας, έθεσε οριστικά εκτός του Μητρώου του Δημοσίου τα συγκεκριμένα άτομα.

• Η επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων των υπαλλήλων και ο έλεγχος γνησιότητας πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών στοιχείων που περιλαμβάνονται σε αυτά είναι διαρκής, από τις αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού των φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου.

• Για τον σκοπό αυτόν, άλλωστε, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους, έχει αναπτυχθεί ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική εφαρμογή στο Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., στην οποία οι φορείς καταχωρίζουν τις ενέργειες και τα αποτελέσματα του εν θέματι ελέγχου.

• Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι αρμόδια Υπηρεσία για την ανάδειξη των αποτελεσμάτων από τη διεξαγωγή του ελέγχου γνησιότητας δικαιολογητικών, όσον αφορά σε πλαστά ή παραποιημένα δικαιολογητικά που εντοπίστηκαν κατά τον αυτεπάγγελτο έλεγχο των αρμοδίων Υπηρεσιών στα προσωπικά μητρώα δημοσίων υπαλλήλων, είναι το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και οι αρμόδιες διευθύνσεις προσωπικού, στις οποίες ανήκουν οργανικά οι υπάλληλοι σχετικά με την πειθαρχική παραπομπή ή την ποινική δίωξή τους.

«Με αφορμή και τον θόρυβο των τελευταίων ημερών από μερίδα του Τύπου και πολιτικά πρόσωπα επισημαίνεται το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικά υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί (και) στο Δημόσιο, κουνούν επιδεικτικά το δάκτυλό τους, απέναντι πρωτίστως στους πολίτες που εισπράττουν τις συνέπειες από την υποστελέχωσή του και δευτερευόντως προς τους ίδιους τους δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων ανταποκρίνονται επιτυχώς στα καθήκοντά τους» αναφέρει σε σχετική δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

To Colpo Grosso με τη διάταξη για τις offshore το πιάσατε;

Μετά το “σάλο” που δημιουργήθηκε, η κυβέρνηση πήρε πίσω την τροπολογία για την πλήρη κατάργηση της διάταξης που πέρασε στο πολυνομοσχέδιο για τις offshore υπουργών και βουλευτών

Και τι γίνεται τώρα; Καθαρίσαμε; Όχι φυσικά. Η απάντηση είναι πως όχι, δεδομένου ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου δημιουργεί νέα νομικά δεδομένα.

Βάσει του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ευνοϊκότερη διάταξη υπερισχύει κάθε άλλης, όταν πρόκειται για αδικήματα. Στην περίπτωση, δηλαδή, των offshore που ανήκουν σε πολιτικά πρόσωπα, η διάταξη του πολυνομοσχεδίου άνοιξε το δρόμο για την «αποποινικοποίηση» αδικημάτων, ακόμη και αν με την τροπολογία επιστρέψουμε στο παλαιό καθεστώς.
 
Έτσι, δηλαδή, η ρύθμιση λειτουργεί  ως «πλυντήριο», ακόμη και αν καταργηθεί άμεσα από την τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Το πλέον κρίσιμο σημείο είναι η δημοσίευση στο ΦΕΚ, αφού ο νόμος τίθεται σε ισχύ με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εάν, δηλαδή, το πολυνομοσχέδιο, όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή, δημοσιευτεί στο ΦΕΚ πριν την τροπολογία που θα ψηφιστεί στη Βουλή, τότε έχει εφαρμογή ο κανόνας για την ευνοϊκότερη διάταξη και το «πλυντήριο» των αδικημάτων.

Εδώ τώρα περιμένουμε να δούμε πόσο χαμηλά μπορούν να φτάσουν. Κάθε φορά λέμε πιάσαμε πάτο, απλά για να μας διαψεύσουν ότι ο πάτος χαίρει βάθους αμέτρητου…
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Όχι που δεν έκαναν σκάνδαλο 25εκ στην Εγνατία…ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ


Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος

Φουσκωμένες» αμοιβές εκατομμυρίων ευρώ σε κατασκευαστική εταιρεία, για έργα της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και μάλιστα με τις ευλογίες στελεχών της, μπαίνουν στο κόσκινο του εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση αφορά την κατασκευή σήραγγας στο ύψος των Γρεβενών, για την οποία η εταιρεία διεκδίκησε και πήρε επιπλέον 25 εκατομμύρια ευρώ από την αρχική συμφωνία.

Πρόκειται για μια πολύ περίεργη περίπτωση που αναλαμβάνει να εξιχνιάσει πλέον η νεοσυσταθείσα οικονομική αστυνομία κατ’ εντολή του εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης-αρμόδιου για θέματα διαφθοράς, Αχιλλέα Ζήση, που παρήγγειλε χθες τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Από τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του, προκύπτει ότι η εταιρεία διεκδίκησε και πέτυχε κατόπιν δίκης στο Διοικητικό Εφετείο Κοζάνης να κερδίσει χρηματικό ποσό 25.000.000 ευρώ από την Εγνατία Οδό Α.Ε., με το πρόσχημα ότι η επίμαχη σήραγγα κατασκευάστηκε με υλικά ποιότητας Α’, ενώ η αρχική μελέτη προέβλεπε να κατασκευαστεί με υλικά ποιότητας Β’.


Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο… ενδιαφέρον, καθώς στο εν λόγω δικαστήριο είχαν εμφανιστεί και καταθέσει ως μάρτυρες υπέρ της κατασκευαστικής στελέχη της Εγνατίας Οδού, που ουσιαστικά επιβεβαίωναν ότι η εταιρεία είχε χρησιμοποιήσει για το έργο τα «καλύτερα και ποιοτικότερα υλικά, σαφώς ανώτερα από εκείνα που προέβλεπε η αρχική μελέτη κατασκευής της σήραγγας». Αποτέλεσμα ήταν το δικαστήριο να επιδικάσει τα 25.000.000 ευρώ στην κατασκευαστική που τα διεκδικούσε.

Αξιοσημείωτο ότι σ’ εκείνη τη δίκη είχαν παρουσιαστεί διεξοδικά ανακεφαλαιωτικοί πίνακες που αποδείκνυαν αφ’ ενός τη χρήση των ποιοτικότερων υλικών, αφ’ ετέρου την εκτόξευση του κόστους, με τους οποίους πίνακες, μάλιστα, συμφωνούσαν τα πορίσματα μηχανικών και ελεγκτών της Εγνατίας.

Ελα, όμως, που μετά την αποπεράτωση της σήραγγας έξω από τα Γρεβενά, η αυτοψία της Εγνατίας έδειξε τελείως διαφορετικά πράγματα… Από τη δειγματοληψία που έγινε αλλά και τους διεξοδικούς τεχνικούς ελέγχους στο έργο, προέκυψε ότι τελικά δεν κατασκευάστηκε με υλικά ποιότητας Α’, αλλά με ποιότητας Β’, όπως ακριβώς προέβλεπε η αρχική μελέτη!

Η ύφεση

Υπό αυτές τις συνθήκες, η διοίκηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Κοζάνης, προκειμένου να διεκδικήσει πίσω τα επιπλέον 25.000.000 ευρώ που πληρώθηκαν στην κατασκευαστική εταιρεία, αλλά και στον εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Θεσσαλονίκης, όπου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, προκαλώντας την άμεση παρέμβασή του.

Η παραγγελία του ανώτερου εισαγγελικού λειτουργού στην οικονομική αστυνομία είναι να διερευνήσει αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης και της απάτης σε δικαστήριο.

Ζητά επίσης να κληθούν να καταθέσουν στο πλαίσιο της έρευνας τόσο στελέχη της κατασκευαστικής όσο και της Εγνατίας Οδού που φέρονται να εμπλέκονται στην επιδίκαση των 25.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εγνατία Οδός μπαίνει το προσεχές διάστημα γενικότερα στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα κατά της διαφθοράς. Ανάλογες περιπτώσεις φαίνεται να προκύπτουν και για τουλάχιστον άλλες δύο σήραγγες του δρόμου, ενώ στοιχεία ικανά να προκαλέσουν παρόμοιες έρευνες αναφύονται και για αρκετά ακόμη τμήματα του έργου.πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στο μενού των Γάλλων διαδηλωτών, μπήκε και η Ελλάδα - Εμείς δεν είμαστε Έλληνες φωνάζει η Γαλλία

Στο μενού των Γάλλων διαδηλωτών, μπήκε και η Ελλάδα.

Στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης, το κυρίαρχο σύνθημα :

Εμείς δεν είμαστε Έλληνες


Κανονικά μετά από αυτό θα έπρεπε να ψάχναμε πέτρα να κρυφτούμε. Ήρεμα παιδιά, ξέρω ο καφές στην Αποστόλου Παύλου, στην Καμάρα, στον Άγιο Ανδρέα, στα Λιοντάρια πρέπει να καταναλωθεί πριν αυξηθεί η τιμή…

Οι Γάλλοι συνεχίζουν για 59η ημέρα τις κινητοποιήσεις. Η Γαλλία έχει κυριολεκτικά παραλύσει, σε τέτοιο σημείο που χθες το βράδυ έγινε πραγματικότητα η φημολογούμενη απειλή για αναβολή του EURO 2016.

Αυτό έγινε γνωστό μετά τις κλειστές συσκέψεις εργαζομένων στα αεροδρόμια, τα οποία σκέφτονται από τη Δευτέρα να συμμετάσχουν και αυτά ενεργά στις κινητοποιήσεις. Και δεν μιλάμε για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που εύκολα μπορεί κάποιος δικαστικά να ακυρώσεις τις κινητοποιήσεις τους, αλλά για προσωπικό εδάφους.

H δημοτικότητα του Προέδρου Ολαντ έχει κυριολεκτικά πιάσει πάτο, με ποσοστό που είναι λίγο κάτω από το 16% (το χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας εν ενεργεία Προέδρου στην σύγχρονη ιστορίας της Γαλλίας.
Ερώτημα: Οι ξεπουλημένοι συνδικαλιστές στην Ελλάδα πήραν χαμπάρι τι γίνεται στη Γαλλία, η λόγω έλλειψης επαρκούς πολιτικής καθοδήγησης δε μας αφορά το θέμα και είναι προτιμότερο να... αμπελοφιλοσοφούμε απεραντολογώντας για τον τρισκατάρατο καπιταλισμό;;;πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αριστερό success story α λα… Σαμαρά!

Παρά την τακτική του «πάρτα όλα» που επέλεξαν Τσίπρας και Καμμένος, οι δανειστές τους δείχνουν την έξοδο – Γιατί ο Τσίπρας άνοιξε τώρα θέμα εκλογικού νόμου και συνταγματικής αναθεώρησης

Από την 1η Ιουνίου τίποτα στην Ελλάδα δεν είναι πια το ίδιο. Η κοινωνία άρχισε να βιώνει με σκληρό τρόπο την οδυνηρή συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους δανειστές διαπιστώνοντας πως η «πρώτη φορά Αριστερά» δεν ήταν παρά ένα τεράστιο ΨΕΜΑ!

Την ώρα που στο Κοινοβούλιο οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψήφιζαν άρον άρον τις διορθωτικές τροπολογίες στα όσα είχαν ψηφίσει λίγες μέρες πριν, για να ολοκληρωθεί η περιβόητη αξιολόγηση, οι χειμαζόμενοι πολίτες αγωνιούν για τον αν θα καταφέρουν να βγάλουν το μήνα. Και όσο και αν τα μετρούν, όσες περικοπές και αν κάνουν, ο λογαριασμός δεν βγαίνει...

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μέσα σε μια κατάσταση που γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μιλήσει για το δικό του... success story.

Στο υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης ο πρωθυπουργός εκφώνησε τον...πανηγυρικό της ημέρας. Αν και το κλίμα ήταν βαρύ, ο κ.Τσίπρας απευθυνόμενος στους υπουργούς του παρουσίασε ως ρόδινη την κατάσταση, λες και απευθυνόταν σε κατοίκους της χώρας των λωτοφάγων.

Ενώ η κοινωνία άρχισε ήδη να πληρώνει το αντίτιμο της οδυνηρής συμφωνίας με τις αυξήσεις των φόρων και τις περικοπές, ο πρωθυπουργός, στον δικό του κόσμο υποστήριζε ότι πέτυχε την αξιολόγηση, χωρίς να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές που είχε βάλει.

Για ποιες «κόκκινες» γραμμές μιλούσε; Τη σχέση έχει η πολιτική που εφαρμόζει με τις προεκλογικές του εξαγγελίες; Τι σχέση έχει η πολιτική που εφαρμόζει με τη δήθεν «Αριστερά» που πρεσβεύει; Πού είναι το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης; Οι ελπίδες που υποσχέθηκε αποδείχθηκαν φρούδες, ενώ τα νέα μνημόνια γονατίζουν μια ήδη καθημαγμένη κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός έφτασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίζει ότι «με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις αποφάσεις για το χρέος ανοίγεται μια προοπτική ανάκαμψης, σταθερότητας, ηρεμίας».

Καμία προσπάθεια αυτοκριτικής, καμία προσπάθεια να απολογηθεί για τα σκληρά μέτρα που επέβαλε, καμία δικαιολογία για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, κανένα συγγνώμη για τον ΕΝΦΙΑ και το ξεπούλημα των σπιτιών των Ελλήνων στα «κοράκια» των ξένων funds. «Αρχίζουμε την μάχη της καθημερινότητας, ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσωπο, σηκώστε τα μανίκια και δουλέψτε» και άλλα τέτοια τσιτάτα... Αντιγραφή παλαιών ομιλιών για παραπλάνηση των ιθαγενών με... καθρεφτάκια!

Αλέξη, κρατήσου... πέφτουμε!

Παρά την τακτική του «πάρτα όλα» που επέλεξαν Τσίπρας και Καμμένος, οι δανειστές δεν φαίνεται πως άλλαξαν γνώμη για αυτούς.

Το Newsbomb.gr είχε γράψει μετά το Eurogroup ότι οι δανειστές, εσκεμμένα δεν έδωσαν τη ρύθμιση του χρέους στην Ελλάδα, γιατί δεν ήθελαν να την καρπωθεί ο Τσίπρας.

Η στάση των δανειστών, ιδίως του Βερολίνου που για μία ακόμη φορά έχει επιβάλλει πλήρως τη γραμμή του, ένα και μόνον προμηνύει: ότι η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται ήδη στην πορεία προς την έξοδο. Ότι ήταν να τους κάνει τους το έκανε. Από εδώ και πέρα, τους είναι, ουσιαστικά, παντελώς άχρηστη. Νομοθέτησε τα πάντα, αλλά δεν μπορεί να φέρει εις πέρας τίποτα.

Γι αυτό και η χώρα εισέρχεται πλέον σταδιακά στο επόμενο στάδιο, το οποίο ήδη ξεκίνησε με τις προαναφερθείσες έμπρακτες, από την πλευρά των δανειστών, αμφισβητήσεις.

Η «απάντηση» που σκοπεύει να δώσει ο πρωθυπουργός σε αυτή την κατεύθυνση φάνηκε στο υπουργικό συμβούλιο: θα ανοίξει ζήτημα εκλογικού νόμου και συνταγματικής αναθεώρησης.

Και μόνον το γεγονός ότι ανεβάζει αυτά τα δύο θέματα τώρα στην πολιτική ατζέντα, δείχνει ξεκάθαρα ότι βλέπει το τέλος να έρχεται... και μάλιστα γρήγορα.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!