EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής προσφορών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Νέα προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για τη δεύτερη παράταση στα πλαίσια του επαναπροκηρυχθέντος νωρίτερα φέτος διαγωνισμού. Ως νέα ημερομηνία ορίστηκε η 6η Ιουλίου.

Παράλληλα, την ίδια ημερομηνία μετατέθηκε η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για την εταιρεία συντήρησης τροχαίου υλικού (Rosco). Ως λόγο για τη νέα παράταση το ΤΑΙΠΕΔ επικαλείται σχετικό αίτημα εταιρείας που συμμετέχει στον διαγωνισμό.

Κατά πληροφορίες πρόκειται για την Trenitalia την ιταλική κρατική εταιρεία που συμμετέχει στον διαγωνισμό και στην οποία έχουν εναποτεθεί όπως φαίνεται οι ελπίδες για αποκρατικοποίηση της ελληνικής σιδηροδρομικής εταιρείας.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν επίσης οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι (RZD) και η ελληνική ΓΕΚ Τέρνα. Πληροφορίες της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι η ρωσική πλευρά πιθανότατα να μην καταθέσει τελικά προσφορά επικαλούμενη και την πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. να παρατείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Επισημαίνεται ότι μετά την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για παράταση αναστέλλεται έως τις 6/7 και η αυριανή 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα τρένα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο.πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ποιο τρόφιμο σας εκθέτει περισσότερο στην ακτινοβολία από το να ζείτε δίπλα σε ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας;

Οι άνθρωποι συχνά ανησυχούν για το πώς η έκθεση τους στην ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους. Είναι αλήθεια ότι η ακραία έκθεση μπορεί να κάνουν φοβερά πράγματα στο σώμα σας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας που απορροφά, προέρχεται από απρόσμενες πηγές.

Στη λίστα των πηγών ακτινοβολίας ακολουθούν οι ιατρικές ακτινογραφίες και στη συνέχεια τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης: ρούχα, αντικείμενο, συσκευές.

Ακτινοβολία όμως εκπέμπουν και οι τροφές που καταναλώνουμε με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις μπανάνες.

Σύμφωνα με έρευνα του Business Insider οι μπανάνες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο. Ένα άτομο καλίου ανά 8.550 είναι το ραδιενεργό στοιχείο κάλιο-40 με περίοδο ημιζωίας (διάσπασης) ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Υπολογισμοί δείχνουν πως μια μέση μπανάνα, παράγει μέσω ραδιενεργών διασπάσεων ένα ποζιτρόνιο (το αντισωματίδιο του ηλεκτρονίου) κάθε 75 λεπτά! Τα ποζιτρόνια αυτά αλληλεπιδρούν με την ύλη και εξαϋλώνονται, απελευθερώνοντας ακτίνες γάμμα και άλλες ακτινοβολίες.

Έτσι η μπανάνα μπορεί να θεωρείται μια από τις πλέον ραδιενεργές τροφές δίχως επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Χαρακτηριστικά, η ακτινοβολία μιας ακτινογραφίας ισοδυναμεί με 600 περίπου μπανάνες.
Πηγή: Newmoney
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη από τις 17.00 έως τις 19.30 στον δήμο Αθηναίων λόγω του εορτασμού της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Ημέρας 2016.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, θα πραγματοποιηθεί σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, στις εξής λεωφόρους και οδούς του Δήμου Αθηναίων:
  • Βασ. Γεωργίου Α’, σε όλο το μήκος της.
  • Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
  • Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Βασ. Αμαλίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σύνταγμα.
  • Αθανασίου Διάκου, σε όλο το μήκος της, ρεύμα κυκλοφορίας από Καλλιρόης προς Λ. Συγγρού.
  • Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κορίνθου-Πατρών, από Αρχαία Κόρινθο έως Κιάτο

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω ασφαλτόστρωσης θα ισχύσουν στην εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών από το ύψος του κόμβου της Αρχαίας Κορίνθου (86ο χλμ) έως το ύψος του κόμβου του Κιάτου (106ο χλμ).

Οι εργασίες θα εκτελεστούν σε τρεις διαδοχικές φάσεις από τη Τετάρτη 22/6 έως την Τετάρτη 27/7, κατά τη διάρκεια των οποίων η κυκλοφορία θα διεξάγεται σε μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και μια επιπλέον ενδιάμεση λωρίδα που θα διατίθεται στην κατεύθυνση αιχμής, είτε από τον βόρειο είτε από το νότιο κλάδο του νέου αυτοκινητοδρόμου, σύμφωνα με τη προσωρινή σήμανση που θα υλοποιηθεί για κάθε φάση ξεχωριστά.

Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω εργασιών, η κυκλοφορία θα μπορεί να διεξάγεται πλέον και στις δύο κατευθύνσεις από τους νέους ολοκληρωμένους κλάδους του νέου αυτοκινητόδρομου, με δύο λωρίδες και λωρίδα έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση.
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εργαζόμενοι στο νοσ. Ζακύνθου καταγγέλλουν σημαντικό πρόβλημα υποστελέχωσης & υποχρηματοδότησης

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν από το Σάββατο 18 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Ζακύνθου μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, καταγγέλλοντας ότι αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, ενώ γιατροί και προσωπικά έχουν φτάσει στα όρια της εξάντλησης.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την απόλυτη εγκατάλειψη των δομών υγείας στο νησί καταγγέλλοντας τρομακτική έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού προσωπικού (υπηρετούν μόνο 87 από τους 200 προβλεπόμενους νοσηλευτές).

Όπως επισημαίνουν, τα ρεπό και οι άδειες του προσωπικού δεν μπορούν να δίνονται πια, ενώ εκκρεμούν εκατοντάδες ημέρες αδειών που δεν είναι δυνατόν να δοθούν εδώ και ένα χρόνο.

Παράλληλα, εκκρεμούν διορισμοί γιατρών που έχουν από 5ετίας κριθεί, ενώ νέες θέσεις δοθήκαν με το σταγονόμετρο (επτά) για να διοριστούν επικουρικοί – ελάχιστοι και στο 50 % των αναγκών – και τέλος σχεδόν απουσιάζουν πια οι αγροτικοί και ειδικευόμενοι γιατροί, που βοηθούσαν σημαντικά, μιας και οι περισσότεροι έχουν ήδη μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα, κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται τόσο γιατροί όσο και λοιπό προσωπικό που ούτε στο 20% δεν αντικαθίσταται.

Οι εργαζόμενοι αναφέρονται και στις δομές υγείας του ΠΕΔΥ που καταρρέουν, αφού οι όποιοι εργαζόμενοι του υποστηρίζουν πια κυρίως τη λειτουργία του Νοσοκομείου που απειλείται με κατάρρευση.

Ακόμη, καταγγέλλουν την προκλητική πια απουσία Διοικητού για 1 ½ χρόνο τώρα με εκατοντάδες προβλήματα διαχείρισης αλλά και διεκδίκησης να λιμνάζουν, καθώς και την ανεπαρκή χρηματοδότηση του νοσοκομείου.πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πολύνεκρο δυστύχημα με λεωφορείο που επέστρεφε από Κέρκυρα!

Πέντε νεκροί και 23 τραυματίες είναι ο απολογισμός ατυχήματος τουριστικού λεωφορείου που μετέφερε τουρίστες που επέστρεφαν από διακοπές στην Κέρκυρα, σε αυτοκινητόδρομο της Σερβίας.

Όπως αναφέρουν σλοβακικά μέσα ενημέρωσης όλοι οι νεκροί είναι Σλοβάκοι.
Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία κοντινών πόλεων, σύμφωνα με τον Σέρβο υπουργό Εσωτερικών.

Η σλοβακική εφημερίδα Dennik αναφέρει ότι το λεωφορείο μετέφερε 29 επιβάτες στους οποίους περιλαμβάνονται 12 Τσέχοι υπήκοοι και αρκετοί Ούγγροι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Συγκλονιστικό!!! ο Παπανδρέου δεν έλεγε ψέματα. ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Όλοι στη Βουλή γνωρίζουν. Όλοι οι ισολογισμοί της Παγκόσμιας Τράπεζας περνούν από εκεί. Σε δυο σελίδες από τις 120 του ισολογισμού φαίνονται οι ορισμένες από τις Τράπεζες ,τα ποσά των τρις που είναι μέσα και αριθμοί λογαριασμών.
Όπως ότι τους ισολογισμούς υπογράφουν για τη Χώρα μας ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ και ο εκάστοτε ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ….. Οι προδότες αντί να σώσουν την Ελλάδα μας έβαλαν στα μνημόνια….Όλοι γνωρίζουν και οι 300..
 

Οπως φαίνεται από τα στοιχεία που παραθέτουμε, οι καταθέσεις των τραπεζών είναι.
Λογαριασμοί καταπιστευμάτων σε τράπεζες εντός της Ελλάδας 


Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος , αριθμός λογαριασμού 9832554711 , 500.000.000.000$ (πεντακόσια δισεκατομμύρια δολάρια) και 20.000 (είκοσι χιλιάδες) τόνοι χρυσού.
Αγροτική τράπεζα (ΑΤΕ), αριθμός λογαριασμού 3597772412, 11.000.000.000.000$ (11 τρισεκατομμύρια δολάρια)
 

Alpha τράπεζα, αριθμός λογαριασμού 54477738142, 3.800.000.000.000$ (3 τρισεκατομμύρια 800 δισεκατομμύρια δολάρια)
 

Τράπεζα Αθηνών,αριθμός λογαριασμού 67347745960, 7.000.000.000.000$ (επτά τρισεκατομμύρια δολάρια)
 

Εμπορική τράπεζα , αριθμός λογαριασμού 28277754132, 11.000.000.000.000$ (έντεκα τρισεκατομμύρια δολάρια)
 

Ταχυδρομικό ταμιευτήριο , αριθμός λογαριασμού 777333218, 7.000.000.000.000$ (7 τρισεκατομμύρια δολάρια)
 

Γενική τράπεζα, αριθμός λογαριασμού 864777212, 5.200.000.000.000$ (5 τρισεκατομμύρια 200 δισεκατομμύρια δολάρια)
 

Εθνική τράπεζα της Ελλάδος, αριθμός λογαριασμού 97772541114, 52.000.000.000.000$ (πενήντα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια)
 

Τράπεζα Πειραιώς, αριθμός λογαριασμού 98877722335, 11.000.000.000.000$ (11 τρισεκατομμύρια δολάρια)
Τι δούλεμα έχει πέσει τόσο καιρό από τους κυβερνώντες!!!! Ψάχνουν λεφτά και δεν μπορούν, δεν ήξεραν για αυτούς τους λογαριασμούς, οι υπουργοί οικονομικών δεν γνωρίζουν τι υπογράφουν;;;;; 

Και γι’αυτό ενοποίησαν τiς τράπεζες, έτσι ώστε να υπάρξει συσσώρευση πλούτου και να πάει στους ολίγους και εσύ Έλληνα δυστυχισμένε, πάνε να σου πάρουν μέχρι και τα σπίτια για να μην μπορείς να αντιδράς να πεθαίνεις κάθε μέρα λίγο λίγο.
 

Αυτοί είναι οι κυβερνώντες μας αριστεροί –δεξιοί και Πασοκοι όλοι λυκορνια της πλουτοκρατίας.

 

 
 
 


Νίκολας Γρεβενιώτης
πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών στη “Ζούγκλα του Καλαί”

Συγκρούσεις ξέσπασαν τη Δευτέρα (20/6) μεταξύ πολλών εκατοντάδων μεταναστών και στελεχών των δυνάμεων επιβολής της τάξης σε έναν αυτοκινητόδρομο στο Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, που βρίσκεται δίπλα στον καταυλισμό των προσφύγων, τη “Ζούγκλα του Καλαί”, μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου προχώρησαν σε ρίψεις δακρυγόνων με στόχο να απωθήσουν τους μετανάστες οι οποίοι με τη βοήθεια διαφόρων ειδών αντικειμένων προσπαθούσαν να διακόψουν την κυκλοφορία και να επιβιβαστούν σε φορτηγά που κατευθύνονταν προς τη Βρετανία.

Στα επεισόδια δεν τραυματίστηκε κανείς ούτε από την πλευρά των μεταναστών ούτε των αστυνομικών, επισήμαναν οι τοπικές αρχές. Τουλάχιστον ένας μετανάστης συνελήφθη για “ρίψεις αντικειμένων”.

Η περιφερειακή οδός που οδηγεί στο λιμάνι έκλεισε από τις 16.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με το AFP.

Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα πολλών χιλιομέτρων και στα δύο ρεύματα του αυτοκινητοδρόμου A16.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμπλοκές, που σημειώνονται πολύ συχνά, ξέσπασαν αυτήν την φορά μέρα μεσημέρι κι όχι κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως συνήθως.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση που έκανε η νομαρχία στα μέσα Μαΐου, στον καταυλισμό του Καλαί διαμένουν 3.913 πρόσφυγες και μετανάστες.
Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των προσφύγων ο αριθμός τους ανερχόταν σε 5.188 ανθρώπους εκείνη την περίοδο.πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τράπεζες και μετρητά: τα ρέστα τους!

Πλήρωσες με κάρτα; Ίσως νοιώθεις περήφανος: βοηθάς την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής!.. Ή μήπως έχεις φάει αμάσητο ένα παραμύθι / δόλωμα που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στρέφεται εναντίον σου; 
Έχουμε γράψει και στο παρελθόν, μικρές σημειώσεις ή σχόλια, για το θέμα “πλαστικό χρήμα”. Όταν επιβλήθηκε, δια νόμου στα μέρη μας, ότι και στον ιδιωτικό τομέα οι πληρωμές των μισθών θα γίνονται μέσω τραπεζών, ήταν η εποχή που οι (ελληνικές) τράπεζες είχαν αρχίσει (να παραδέχονται) ότι βουλιάζουν. Το επιχείρημα που πουλήθηκε για να δικαιολογηθεί εκείνη η κρατική / διοικητική απόφαση ήταν ότι έτσι, με την πληρωμή των μισθών μέσω τραπεζών, “θα καταπολεμηθεί η μαύρη δουλειά”! Γελοίο έως προσβλητικό “επιχείρημα”, πέρασε έτσι. Είδε, κανείς, “καταπολέμηση της μαύρης δουλειάς”, και μάλιστα μ’ αυτόν τον τρόπο; Μια χαρά αυξάνεται και απλώνει η άγρια, εκτός νόμου εκμετάλλευση, και καθόλου δεν εμποδίζεται απ’ τις πληρωμές της “λευκής” μισθωτής εργασίας μέσω τραπεζών. Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό!
Ύστερα προέκυψε άλλη μια μεγάλη ιδέα: αγορές μέσω καρτών. Γιατί; “Για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή...”. Γελοίο, το ίδιο όπως η προηγούμενη εκστρατεία “καταπολέμησης”! Εκεί που πριν δεν κοβόταν (ή δεν ζητιόταν) απόδειξη, τώρα δεν θα γίνεται πληρωμή μέσω κάρτας - απλό δεν είναι; Σε τελευταία ανάλυση τι είναι το πιο σημαντικό για τους αγοραστές, ειδικά στη λιανική; Το πως πληρώνουν ή το τι πληρώνουν; Όσο οι πωλητές, οι έμποροι, έχουν την δυνατότητα “καλύτερης τιμής στη μαύρη”, τόσο η “μαύρη” θα δουλεύει.
Έχουμε υποστηρίξει, λοιπόν, ότι αυτές οι ιδέες και οι κρατικές αποφάσεις έναν μόνο στόχο έχουν: να μαζεύεται στο ρευστό στις τράπεζες. Η μέχρι τώρα εμπειρία των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου (χρήματος - capitol control) αποδεικνύει πόσο κεντρικές είναι ήδη οι τράπεζες στην τσέπη μας, σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος. Η πληρωμή των μισθών μέσω τραπεζών έχει γίνει ένα απ’ τα εργαλεία ανάγκης για την “επιδότηση” των τραπεζών: εφόσον διακρατούν το ρευστό (όσο και όπως μπορούν) κερδίζουν.

Στις 15 του περασμένου Φλεβάρη, ο γνωστός καθεστωτικός άγγλος δημοσιογράφος Paul Mason, που θεωρείται “ειδικός” εκλαϊκευτής των (καπιταλιστικών) οικονομικών, έγραψε στον guardian ένα διαφωτιστικό άρθρο με τίτλο έγκλημα, τρομοκρατία και φοροδιαφυγή: γιατί οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει πόλεμο στα μετρητά. Ο τίτλος ήταν εν μέρει παραπλανητικός· ή, θα έπρεπε να καταλάβουν οι αναγνώστες, ότι οι “αντιεγκληματικές”, “αντιτρομοκρατικές” και “αντιφοροδιαφυγικές” συνηγορίες στο πλαστικό χρήμα, είναι παραπλανητικές. Μεταφέρουμε κάποια βασικά αποσπάσματα απ’ αυτό το άρθρο (ο τονισμός δικός μας) για να τα σχολιάσουμε στη συνέχεια:
Το ενδεχόμενο μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά έρχεται κατά πάνω μας με ταχύτητα. Η πληρωμή χωρίς φυσική επαφή είναι ακόμα κάτι καινούργιο. Αλλά σε διάφορα μαγαζιά, ειδικά εκείνα που απευθύνονται σε νέους, η εμφάνιση χαρτονομίσματος προκαλεί έκπληξη.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν νοιώθουν έκπληξη με τα μετρητά· θυμώνουν. Έχουν ξεκινήσει έναν “πόλεμο κατά των μετρητών”, κι αυτός δεν έχει καμία σχέση με την ευκολία των πληρωμών μας ή την σωτηρία των δέντρων.

Δείτε, για παράδειγμα, τα μέχρι τώρα μέτρα των τραπεζών για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το πρώτο που έκαναν ήταν να μειώσουν τα επιτόκιά τους σχεδόν στο μηδέν. Ύστερα, για όσο απέφευγαν να τα κατεβάσουν κάτω απ’ το μηδέν, άρχισαν να “τυπώνουν χρήμα” για να ενισχύσουν την ζήτηση. Αλλά με την παγκόσμια ανάπτυξη αναιμική και την συσσώρευση υπέρογκου χρέους, η “ποσοτική χαλάρωση” εξαντλεί την  αποτελεσματικότητά της.
Μπήκαμε έτσι στην εποχή των αρνητικών επιστοκίων... Η συνέπεια, για τις εμπορικές τράπεζες ή τους μακρόχρονους καταθέτες, είναι ότι το να τοποθετήσουν το ρευστό τους σε κάποιο ασφαλές σημείο - όπως είναι η κεντρική τράπεζα ή τα κρατικά ομόλογα - σημαίνει ότι χάνουν αυτόματα κάποιο μέρος του.
...
Δεν αποτελεί έκπληξη, κατά συνέπεια, ότι αυτά τα μέτρα έχουν αυξήσει την δημοφιλία των μετρητών, σε ανθρώπους που είχαν σημαντικές καταθέσεις. Μια έρευνα της τράπεζας της αγγλίας [σ.σ.: η bank of england είναι η κεντρική τράπεζα της αγγλίας] έδειξε ότι η ζήτηση για μετρητά έχει μεγαλώσει γρηγορότερα απ’ το α.ε.π., σε πολλά κράτη. Οπότε οι κεντρικοί τραπεζίτες βρίσκονται μπροστά στην εξής πρόκληση: πώς θα επιβάλλουν αρνητικό επιτόκιο στα μετρητά αυτά καθ’ εαυτά.
[σ.σ.: Η φράση αυτή είναι, κατ’ αρχήν, παράλογη. Δεν μπορεί να μιλάει κανείς για “επιτόκιο”, είτε αρνητικό είτε θετικό, για χρήμα που βρίσκεται εκτός τραπεζών. Ο Mason υπονοεί, κι αυτό φαίνεται στη συνέχεια, ότι η “πρόκληση” είναι αφενός να ξαναγυρίσουν τα μετρητά στις τράπεζες, και αφετέρου να μην πληρώνουν αυτά τα λαμπρά καταστήματα “θετικό” επιτόκιο για τις καταθέσεις, αλλά “αρνητικό”: να μειώνουν υπέρ τους τα ποσά του χρήματος που θα κυκλοφορεί μέσω τραπεζών, κατακρατώντας ένα ποσοστό].
Από τεχνική άποψη δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Αν ο κόσμος κρατάει στα χέρια του το περίσσευμά του, σε χρήμα σε φυσική μορφή, αυτό κρατάει την αξία του, ειδικά σε εποχές αποπληθωρισμού. Τα μετρητά, σε τέτοιες συνθήκες, είναι ο βασιλιάς.

Αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν προχωρήσει πιο μπροστά. Τον περασμένο Σεπτέμβρη ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Andy Haldane, πρότεινε δημόσια διάφορους τρόπους να επιβληθούν αρνητικά επιτόκια για το ρευστό χρήμα· τρόπους δηλαδή να μειωθεί η αξία του ακαριαία. Ένας τρόπος είναι να απαξιωθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός χαρτονομισμάτων, με βάση τους αριθμούς τους. [σ.σ.: εννοεί τους σειριακούς αριθμούς που είναι τυπωμένοι πάνω στα χαρτονομίσματα]. Στην αγγλία βρίσκονται σε κυκλοφορία χαρτονομίσματα αξίας 63 δισ. λιρών. Αν θέλει η κεντρική τράπεζα να αχρηστέψει το 1% απ’ αυτά, απλά μπορεί να αποφασίσει ότι τα μισά απ’ τα πεντόλιρα [σ.σ.: απ’ τον τάδε αριθμό ως τον δείνα...] δεν έχουν πλέον καμία αξία. Μια δεύτερη ιδέα που προτάθηκε θα μπορούσε να είναι η καθιέρωση (αρνητικής) σχέσης μεταξύ των χαρτονομσιμάτων και του ψηφιακού χρήματος. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ένα χάρτινο πεντόλιρο που έχει κατατεθεί στην τράπεζα θα γίνεται 4,95 λίρες στον (ψηφιακό) λογαριασμό.

Υπάρχουν και πιο ριζοσπαστικές ιδέες. Για παράδειγμα να τεθούν εκτός νόμου τα μετρητά. Στη νορβηγία, δύο μεγάλες τράπεζες δεν δίνουν πλέον μετρητά στα υποκαταστήματά τους. Πριν ένα μήνα, η μεγαλύτερη νορβηγική τράπεζα, η DNB, ζήτησε δημόσια απ’ την κυβέρνηση να κάνει τα μετρητά παράνομα.
 
Γιατί να θέλουν οι κεντρικοί τραπεζίτες να καταργήσουν τα μετρητά; Για τον ίδιο λόγο που μειώνουν τα επιτόκιά τους κάτω απ’ το μηδέν: για να αναγκάσουν τον κόσμο να ξοδεύει ή να επενδύει τα χρήματά του [σ.σ.: εκείνα που περισσεύουν απ’ την τρέχουσα κατανάλωση] σε εκείνες τις ριψοκίνδυνες δραστηριότητες που μπορούν να φέρουν ανάπτυξη, αντί να τα κρατάνε ακίνητα σε ασφαλή μέρη. [σ.σ.: υπό την βασικη προϋπόθεση ότι οι “ριψοκίνδυνες δραστηριότητες” αποφασίζονται και γίνονται απ’ τις τράπεζες τις ίδιες...].

Οι εκκλήσεις για κατάργηση των μετρητών ενισχύονται από στοιχεία ότι τα μεγάλα χαρτονομίσματα παίζουν σημαντικό ρόλο στο έγκλημα, στην τρομοκρατία και στην φοροδιαφυγή.
...
Τα πλεονεκτήματα των αποκλειστικά ψηφιακών συναλλαγών για τις τράπεζες είναι ξεκάθαρα. Πρώτα πρώτα χρεώνουν προμήθεια σ’ αυτές. Επιπλέον εξαφανίζουν τον κίνδυνο φυγής καταθέσεων. Δεν θα είναι δυνατό να ξαναϋπάρξουν ουρές μπροστά στα ατμ της northern rock [σ.σ.: η πρώτη αγγλική τράπεζα που χρεωκόπησε, το 2007, στην πρώτη φάση του τρέχουσας όξυνσης της κρίσης] ή των ελληνικών τραπεζών το περασμένο καλοκαίρι, αφού δεν θα υπάρχουν πλέον ατμ, παρά μόνο υπολογιστές μέσω των οποίων θα κινείται το ψηφιακό χρήμα. Τα πλεονεκτήματα για τις κυβερνήσεις είναι επίσης σαφή: όλες οι μεταφορές χρήματος θα φορολογούνται. Οι capital controls θα είναι ενσωματωμένοι σ’ ένα τέτοιο σύστημα.
 
Αλλά υπάρχουν και μειονεκτήματα, ακόμα και για τις κυβερνήσεις εκείνες που θα ήθελαν να επιβάλλουν απόλυτο έλεγχο στις κινήσεις του χρήματος. Πρώτα απ’ όλα η ασφάλεια...Εάν μια κυβερνοεπίθεση ή κάποια δυσλειτουργία των υπολογιστών ρίξει το ψηφιακό (και μοναδικό) σύστημα πληρωμών, δεν θα υπάρχουν αποθέματα σε ρευστό στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν οικονομικά. Ύστερα κάτι πιο θεμελιώδες: η ελευθερία. Στις περισσότερες χώρες η δυνατότητα να πάρεις τα λεφτά σου απ’ την τράπεζα και να τα ξοδέψεις ανώνυμα, είναι άμεσα σχετισμένη με δραστηριότητες απόλαυσης - που δεν είναι όλες παράνομες αλλά κινούνται στα όρια της κοινωνικής αποδοχής. Το πως οι χιλιάδες των clubers θα πληρώσουν για τα ναρκωτικά τους κάθε Σαββατόβραδο δεν είναι είναι φανταστικό ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση η καθιέρωση αρνητικών επιτοκίων απ’ τις τράπεζες, σε συνδυασμό με τους καινούργιους νόμους που επιτρέπουν τα bail-in για τις τράπεζες μέσω της κατάσχεσης των καταθέσεων πάνω από ένα προστατευόμενο όριο, είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσουν την τάση των αποταμιευτών υπέρ της αξίας των μετρητών, κι απ’ την άλλη θα κάνουν εντονότερες τις εκκλήσεις για την κατάργησή τους.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο [σ.σ.: η κατάργηση των μετρητών] θα πρόκειται για την απόλυτη επίδειξη της δύναμης του χρηματοπιστωτισμού πάνω στον κόσμο. Όσο για την αντίσταση των τελευταίων; Ας προχωρήσει το πράγμα και θα φανεί. Μπορεί να είναι μόνο το κεφάλι της βασίλισσας που απεικονίζεται πάνω στο 50λιρο, αλλά η φράση “πληρωτέο επί τη εμφανίσει” είναι τυπωμένη ακριβώς πάνω απ’ την υπογραφή των γραφειοκρατών της Τράπεζας της Αγγλίας.
Είναι χαρακτηριστικό των δημοσιογράφων / δημαγωγών (και οι πλέον επαγγελματίες, του είδους Mason, είναι οι πιο ικανοί και σ’ αυτό) το να λέμε μισο-αλήθειες καλοσυσκευασμένες με την μορφή κειμένων (ή λογιδρίων) έτσι φτιαγμένων ώστε γενικά να μην αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας ή αμφισβήτησης.

Για παράδειγμα: μπορεί να φωνάζουν διάφοροι κεντρικοί τραπεζίτες υπέρ της κατάργησης των μετρητών, αλλά τι είναι αυτό; Κάτι ρεαλιστικό άμεσα ή μεσοπρόθεσμα; Ή κραυγή απελπισίας και παράνοιας (η κόκα το καίει το ρημάδι, motherfuckers!), ε; Δεν μπορείς να καταργήσεις το ρευστό αν δεν το μαζέψεις στο μέγιστο βαθμό, και δεν μπορείς να το μαζέψεις απειλώντας ότι θα το καταργήσεις!!! Αυτό μπορεί να το καταλάβει ακόμα και ο Mason!

Επιπλέον, είναι κάτι σαν λειτουργικός κανόνας αυτό, όταν οι τράπεζες ήθελαν να “περιορίσουν την κυκλοφορία του χρήματος” ήξεραν τι πρέπει να κάνουν. Αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων, έτσι ώστε οι τόκοι να είναι ελκυστική “επένδυση” - σε σχέση με άλλες. Όμως η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και η συγκέντρωση χρήματος στις τράπεζες είχε την σκοπιμότητα της διοχέτευσης αυτού του χρήματος, μέσω δανείων, σε επενδύσεις (εντός ή εκτός εισαγωγικών) απόδοσης μεγαλύτερης απ’ το επιτόκιο δανεισμού, που φυσικά ήταν υποχρεωτικά υψηλότερα απ’ τα επιτόκια των καταθέσεων. Συνεπώς, αυτή η γνωστή μεθοδολογία περιορισμού της κυκλοφορίας χρήματος εκτός τραπεζών δεν ήταν ποτέ ένα καπρίτσιο, αλλά τρόπος να διοχετευτεί το πλεονάζον (απ’ την κατανάλωση) χρήμα στην “ανάπτυξη”.
Τι γίνεται τώρα; Το ξέρει και ο κυρ Mason... Οι τράπεζες, όχι τώρα, αλλά ήδη απ’ την δεκαετία του 90 αν όχι νωρίτερα, ΔΕΝ μπορούν να εντοπίσουν σε μεγάλη κλίμακα καπιταλιστικές επενδύσεις (εκτός εισαγωγικών) τις οποίες να μπορούν να χρηματοδοτήσουν με δάνεια, έχοντας εξασφαλισμένη την μακρόχρονη απόδοση τόσο των συγκεκριμένων επιχειρήσεων ή κλάδων όσο, κατά συνέπεια, την σταθερή και μακρόχρονη δική τους κερδοφορία. Ελλείψει αυτών των δανείων / χρηματοδοτήσεων στην “πραγματική οικονομία” (ξεχάστηκε κι αυτός ο όρος, ε;) ολόκληρος ο χρηματοπιστωτικός τομέας στράφηκε στην φανταστική κερδοφορία μέσω φανταστικών, virtual, “χρηματοπιστωτικών προϊόντων”. Ήταν θέμα χρόνου να σκάσουν αυτά τα σχήματα / πυραμίδες. Και, όντως, έσκασαν, αργά αργά σε διάφορες περιπτώσεις (π.χ. “dot.com”) στα τέλη των “90s, μετά ξανά το 2007, και ύστερα με πάταγο μετά το φθινόπωρο του 2008.

Η κατάρρευση δεν έλυσε το βασικό πρόβλημα. Τα παράπλευρα έχουν μπαλωθεί προσωρινά· όχι όμως το ερώτημα προς ποιές (καπιταλιστικές) κατευθύνσεις ο τραπεζικός δανεισμός θα έχει εγγυημένη μακρόχρονη απόδοση / κερδοφορία. Το είδος και ο χαρακτήρας της σε εξέλιξη αλλαγής παραδείγματος είναι η βασική αιτία για το ότι δεν έχει δοθεί απάντηση. Και ίσως να μην υπάρχει τέτοια, εκτός απ’ αυτήν που θα δώσει μια γενικευμένη καταστροφή κεφαλαίου στον αναπτυγμένα καπιταλιστικά κόσμο, δηλαδή το πλήρες ξεδίπλωμα του 4ου παγκόσμιου πολέμου.
Κατά συνέπεια, η “αγωνία” (ας την πούμε έτσι) των κεντρικών και μη τραπεζιτών ότι το χάρτινο χρήμα αποθησαυρίζεται (συμβαίνει όχι μόνο στην ελλάδα) αντί να επενδύεται, είναι μεν γνήσια από καπιταλιστική άποψη, όχι όμως ειλικρινής λειτουργικά. Ούτε κι αυτοί ξέρουν τι να κάνουν αυτό το χρήμα, γι’ αυτό και οι κεντρικές τράπεζες καταλήγουν σε αρνητικά επιτόκια έναντι των εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών της πιάτσας: δεν θέλουμε τα λεφτά σας, κάντε κάτι “παραγωγικό” με δαύτα! Ναι, αλλά τι; Μην έχοντας απάντηση μεσομακροπρόθεσμη, η πλειοψηφία των τραπεζών (και η πλειοψηφία των αποθεματικών τους) καταφεύγει είτε στο εμπόριο των κρατικών δανείων, είτε πάλι σε σύνθετα χρηματοπιστωτικά “προϊόντα”, είτε σε καταθέσεις στις κεντρικές τράπεζες, ακόμα κι αν χάνουν απ’ αυτές!

Δεν υπάρχει, μετά απ’ αυτό, λογική απάντηση τι θα κάνουν οι τράπεζες το χρήμα εάν κατάφερναν να απαγορεύσουν τα μετρητά και να τα μετατρέψουν σε ψηφιακές μονάδες, υπό την κατοχή τους. Εκτός από μία: θα φουσκώσουν τα “ενεργητικά” τους, θα βελτιώσουν (προσωρινά...) τους ισολογισμούς τους, και θα κρατήσουν σε ανεκτό επίπεδο την τιμή των μετοχών τους!!! Ένας ιδιαίτερα ιδιοτελής στόχος, όχι ξένος με το καπιταλιστικό πνεύμα γενικά, ξένος όμως με τον ιστορικό ρόλο των τραπεζών. Εξ ου και οι εξτρεμιστικές ιδέες (και πρακτικές): μίγμα απελπισίας και κοκαϊνομένης παράνοιας των διοικήσεων και των στελεχών τους.
Πέρα, λοιπόν, από το τι είναι τεχνικά και πολιτικά εφικτό και τι όχι [1] και πέρα απ’ τις φαντασιώσεις για total ψηφιακές (και ελεγχόμενες απ’ τις τράπεζες) συναλλαγές, [2] υπάρχει αυτό που συμβαίνει ήδη. Οι τράπεζες (οι διοικήσεις, οι μετοχοί τους) θέλουν να βάλουν στο χέρι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος απ’ το ρευστό, τα μετρητά, για να σώσουν τους ισολογισμούς τους, τώρα και μελλοντικά.

 Ζήτω το πλαστικό χρήμα! Πολεμάει την φοροδιαφυγή. Πολεμάει την πιτυρίδα και την φαλάκρα! Εξολοθρεύει τους τσιχαντιστές! Σκοτώνει και τον Η1Ν1! Περάστε κυρίες και κύριοι!!!

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 

1 - Η πολύ σύγχρονη τάση αποθησαυρισμού του χρήματος (λεφτά σε στρώματα, σε γλάστες, κλπ είναι η ελληνική εκδοχή - αλλού υπάρχουν και τα χρηματοκιβώτια!), που είναι άμεσο αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης και της χρεωκοπίας της εμπιστοσύνης απέναντι σ’ αυτά τα μαγαζιά που λέγονται “τράπεζες”, “χρηματιστήρια”, κλπ, δεν θα μπορούσε να “διαλυθεί” εξ εφόδου - μ’ ένα άρθρο, με ένα νόμο, που θα έλεγε και η πρωθυπουργάρα. Πέρα απ’ τον ολοκληρωτικό χαρακτήρα μιας τέτοιας προσέγγισης (καθόλου ξένος με την καρδιά του καπιταλισμού), άλλα “μέσα” θα γίνονταν ad hoc μέσα τόσο άμεσων (και μη ελεγχόμενων απ’ τις τράπεζες) συναλλαγών, όσο και μέσα αποθησαυρισμού. Για παράδειγμα το χρυσάφι, το ασήμι, ίσως και άλλα πολύτιμα μέταλλα. Ενδεχομένως και διάφορα εμπορεύματα “μακράς διάρκειας ζωής”, αν υπάρχουν τέτοια.

Αν ορισμένοι τραπεζίτες φαντασιώνονται ένα καπιταλισμό α λα bitcoin και επιχειρήσουν να τον εφαρμόσουν, θα δώσουν απλά μια τεράστια ώθηση στην “παράλληλη οικονομία” και στο οργανωμένο έγκλημα. Το bitcoin, πιο digital “νόμισμα” δεν υπάρχει, αλλά είναι γνωστό πόσο πολύ το αγαπούν οι μαφιόζοι. Καινούργια νομίσματα με την φυσική έννοια θα εμφανιστούν υποχρεωτικά, μαζί με όσα απ’ τα παλιά (αυτά που ξέρουμε) έχουν καταφέρει να κρυφτούν. Όσο για τα “πλαστά”; Θα γίνουν μια κανονικότητα των συναλλαγών, όπως το ψέμα γενικά έχει γίνει η κανονικότητα στις κοινωνίες του ώριμου θεάματος.

2 - Παλιά υπήρχαν οι “πορτοφολάδες” και οι “τσαντάκηδες”. Στην πρώτη κατηγορία καταγράφονταν πραγματικοί καλλιτέχνες του είδους· οι χιλιανοί είχαν πολύ καλό όνομα. Το πλαστικό χρήμα, φυσικά, θα τους στείλει στην ανεργία και στην μελαγχολία. Στα τραπεζικά κιτάπια το “βιός” του καθενός θα είναι εξασφαλισμένο... Ή όχι;

Να μια πολύ πρόσφατη είδηση, στην κατηγορία “που πας με e-money ρε Καραμήτρο;”:
Η ομάδα anti-malware έρευνας της Kaspersky Lab εντόπισε ένα από τα πιο επικίνδυνα τραπεζικά Trojan για Android συσκευές που έχουν υπάρξει ποτέ. Το κακόβουλο λογισμικό Acecard έχει τη δυνατότητα να επιτίθεται σε χρήστες περίπου 30 online χρηματοοικονομικών εφαρμογών και υπηρεσιών και μπορεί να παρακάμπτει τα μέτρα ασφαλείας του Google Play store.
Όπως αναφέρει το Iguru, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2015, οι ειδικοί της Kaspersky Lab εντόπισαν μια ασυνήθιστη αύξηση στον αριθμό των τραπεζικών επιθέσεων σε φορητές συσκευές στην Αυστραλία. Αυτή η αύξηση έμοιαζε ύποπτη και πολύ σύντομα αποκαλύφτηκε ότι ο κύριος λόγος εμφάνισής της ήταν ένα και μόνο τραπεζικό Trojan: το Acecard.
Η “οικογένεια” του Trojan προγράμματος Acecard χρησιμοποιεί σχεδόν όλες τις διαθέσιμες λειτουργίες κακόβουλου λογισμικού: από την κλοπή γραπτών και φωνητικών μηνυμάτων μιας τράπεζας, μέχρι την επικάλυψη παραθύρων επίσημων εφαρμογών με ψευδή μηνύματα που προσομοιάζουν με επίσημη σελίδα σύνδεσης, σε μια προσπάθεια υποκλοπής προσωπικών πληροφοριών και λεπτομερειών λογαριασμού. Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις της οικογένειας του Acecard μπορούν να επιτεθούν στις εφαρμογές πελατών από περίπου 30 τράπεζες και συστήματα πληρωμών. Έχοντας κατά νου ότι αυτά τα Trojan έχουν τη δυνατότητα να επικαλύπτουν κάθε εφαρμογή κατόπιν εντολής, ο συνολικός αριθμός των χρηματοοικονομικών εφαρμογών που έχουν δεχτεί επίθεση μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.
...
“Αυτή η ομάδα κυβερνοεγκληματιών χρησιμοποιεί σχεδόν κάθε διαθέσιμη μέθοδο για να διαδώσει το τραπεζικό Trojan Acecard. Μπορεί να διανεμηθεί με το πρόσχημα ενός άλλου προγράμματος, μέσω επίσημων app stores ή μέσω άλλων Trojan. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του κακόβουλου λογισμικού είναι ότι είναι ικανό να επικαλύπτει περισσότερα από 30 τραπεζικά συστήματα και συστήματα πληρωμών, καθώς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων και άλλες εφαρμογές. Ο συνδυασμός των δυνατοτήτων του Acecard και των μεθόδων διάδοσης καθιστούν αυτό το κακόβουλο πρόγραμμα μια από τις πιο επικίνδυνες απειλές για τους χρήστες σήμερα”, προειδοποιεί ο Roman Unuchek, Senior Malware Analyst της Kaspersky Lab στις ΗΠΑ.
Πολλά έχει ζήσει και μάθει ως τώρα η ανθρωπότητα. Ιούς που να σου κλέβουν τα λεφτά; Αυτό είναι πράγματι κάτι εντελώς καινούργιο!
 
 
 
 
 ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Πορεία Αξιοπρέπειας» στην Πολωνία κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων

«Υπάρχω, σκέφτομαι, αποφασίζω». Με αυτό το σύνθημα, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο κέντρο της Βαρσοβίας, στην «Πορεία Αξιοπρέπειας» κατά του νομοσχεδίου που θέλει να επιβάλει την σχεδόν πλήρη απαγόρευση της άμβλωσης στην Πολωνία, όπου ο ισχύων νόμος είναι ήδη ένας από τους αυστηρότερους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από την οργάνωση «Dziewuchy Dziewuchom» (οι γυναίνες για τις γυναίκες) που δημιουργήθηκε μέσω του Facebook στις αρχές του έτους και αριθμεί πλέον 100.000 μέλη.

Η ισχύουσα νομοθεσία χρονολογείται από το 1993 περιορίζει ήδη αυστηρά την άμβλωση στην Πολωνία επιτρέποντάς την σε τρεις μόνο περιπτώσεις: κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία της μητέρας, προγεννητικός έλεγχος που δείχνει μη αναστρέψιμο παθολογικό πρόβλημα στο έμβρυο και κύηση ως αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας. Ο νόμος θεωρήθηκε τότε προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στην εκκλησία και την πολιτεία.

Το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί πρόταση οργανώσεων κατά της άμβλωσης, επιτρέπει την διακοπή της κύησης μόνο στην περίπτωση που είναι αναγκαία για την προστασία της ζωής της μητέρας. Προβλέπει ποινή φυλάκισης πέντε ετών για τα άτομα που εφαρμόζουν παράνομη άμβλωση, έναντι δύο ετών, σύμφωνα με τον σιχύοντα νόμο.

Ο ηγέτης του PiS Γιαροσλάβ Κατσίνσκι και η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς αυτήν την «λαϊκή πρωτοβουλία», η οποία για να εισαχθεί προς συζήτηση στο κοινοβούλιο έπρεπε να συγκεντρώσει άλλες 100.000 υπογραφές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φεμινιστικών οργανώσεων, 100.000-150.000 γυναίκες προσφεύγουν σε παράνομες αμβλώσεις κάθε χρόνο, είτε σε ιατρεία στην Πολωνία, είτε σε κλινικές της Γερμανίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας. Ο αριθμός των νόμιμων αμβλώσεων στην Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται σε 700-1.800 ετησίως.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μύθοι και αλήθειες για τα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία

Υπόμνημα Αναπληρωτών Ειδικοτήτων

Μετά από συνάντηση με τον κ. Κατσαρό, διευθυντή του Γραφείου του υπουργού Παιδείας, την Παρασκευή, 17/6/2016, κατέστη σαφές ότι η πολιτική ηγεσία δεν προτίθεται να αλλάξει τίποτε σε σχέση με τα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία. Η απαξίωση δε των παρευρισκομένων αναπληρωτών εκπαιδευτικών από διάφορες ειδικότητες με το δικαίωμα του λόγου να παραχωρείται αυστηρά μόνο σε μέλη και στον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΟΕ, ήταν άνευ προηγουμένου.

Προσπαθήσαμε απεγνωσμένα να παρέμβουμε ώστε να τεθεί ξεκάθαρα και το ζήτημα της ανάθεσης της διδασκαλίας των διδακτικών αντικειμένων μας στους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ 70 (δασκάλους). Κάναμε έκκληση στον πρόεδρο και στα μέλη της ομοσπονδίας να το θέσουν – εισπράξαμε άρνηση και απαξίωση και από τη δική τους πλευρά.

Παραμένουν λοιπόν, μεταξύ άλλων, τα εξής δεδομένα:

α) περικοπές ωρών στη Μουσική, στα Αγγλικά, στη Φυσική Αγωγή, στην Πληροφορική, στην Ευέλικτη Ζώνη,

β) κατάργηση της Θεατρικής Αγωγής από την Ε᾽ και την ΣΤ᾽ τάξη, κατάργηση της Φιλαναγνωσίας,

γ) απελευθέρωση της ανάθεσης της διδασκαλίας των διδακτικών αντικειμένων της Αισθητικής Αγωγής (Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή), της Φυσικής Αγωγής και της Πληροφορικής με πιστοποίηση Β᾽ επιπέδου, στους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ 70,

δ) εγγραφή στο ολοήμερο πρόγραμμα μόνον όσων παιδιών οι γονείς προσκομίσουν βεβαιώσεις, που στην πλειονότητά τους αδυνατούν να προσκομίσουν,

ε) δραματική μείωση των προσλήψεων των αναγκαίων εκπαιδευτικών (τουλάχιστον 7.000 χιλιάδες συνάδελφοί μας θα μείνουν άνεργοι από το Σεπτέμβρη, οι περισσότεροι των οποίων δίχως επίδομα ανεργίας ή για ελάχιστο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα).

Καταρρίπτονται συνεκδοχικά δύο μεγάλοι μύθοι:
  • Ο μύθος της διάχυσης των διδακτικών αντικειμένων, η εισαγωγή των οποίων, το 2010, στα ΕΑΕΠ σχολεία (που τώρα καταργούνται) υπήρξε ελπιδοφόρα για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Πρώτη αλήθεια: διάχυση αντικειμένων πραγματοποιείται όταν τα διδάσκουν οι εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί. Κάθε εκπαιδευτικός στο επιστημονικό του αντικείμενο. Πόσο ποιο σαφές μπορεί να καταστεί ότι οτιδήποτε άλλο είναι αντιεπιστημονικό και αντιπαιδαγωγικό για την αντίληψη των παιδιών σε σχέση με τον πολιτισμό, την τέχνη, την αισθητική, τον αθλητισμό, τις νέες τεχνολογίες;

Δεύτερη αλήθεια: όταν κάνεις διάχυση αντικειμένων, διότι όλα τα παιδιά δικαιούνται να διδάσκονται τα μαθήματα αυτά, δεν περικόπτεις ώρες από μαθήματα όπως τα Αγγλικά, η Μουσική, η Φυσική Αγωγή, η Πληροφορική, ούτε καταργείς τη Θεατρική Αγωγή από την Ε᾽ και την ΣΤ᾽ τάξη. Ούτε τους αφαιρείς το δικαίωμα να επιλέξουν τη δεύτερη ξένη γλώσσα (Γαλλικά, Γερμανικά) που επιθυμούν και τα υποχρεώνεις να διδαχθούν όποια πλειοψηφήσει. Ποια, στ᾽ αλήθεια, τα παιδαγωγικά κριτήρια για όλα αυτά;
  • Ο μύθος του ολοήμερου σχολείου για όλα τα παιδιά. Με τις προϋποθέσεις που τίθενται αποκλείονται πλήθος παιδιών των οποίων οι γονείς, σε ένα περιβάλλον ανεργίας και αδήλωτης εργασίας, αδυνατούν να προσκομίσουν τις απαιτούμενες βεβαιώσεις. Αυτή είναι, στ᾽ αλήθεια, η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης για τα παιδιά των ασθενέστερων ομάδων, τα παιδιά μεταναστών, τα προσφυγόπουλα; Στην κραυγή αγωνίας μας ότι οι διευθυντές των σχολείων δεν δέχονται τα παιδιά στο ολοήμερο εάν δεν κατατεθούν τα χαρτιά έως τις 21 Ιουνίου, ο κ. Κατσαρός απήντησε ότι έχουν δοθεί οδηγίες με τηλεδιάσκεψη! Με τηλεδιάσκεψη – δίχως να υπάρχει τίποτε γραπτώς, δίχως διευκρινιστική εγκύκλιο.
ΖΗΤΟΥΜΕ:

Να αποσυρθεί η Υπουργική Απόφαση για το ωρολόγιο πρόγραμμα και όλες οι εγκύκλιοι για τα νηπιαγωγεία, την Ειδική Αγωγή, την ενισχυτική διδασκαλία.

Να γίνουν δεκτά στο ολοήμερο όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις.

Τα μαθήματα ειδικοτήτων να διδάσκονται μόνον και αποκλειστικά από τους εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς

Καμία περικοπή στις ώρες των διδακτικών αντικειμένων

Nα μην καταργηθεί η Θεατρική Αγωγή από την Ε᾽ και την ΣΤ᾽ τάξη

Μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών.

Να βρίσκονται όλοι οι αναπληρωτές στη θέση τους από την αρχή της χρονιάς. Οι προσλήψεις να γίνουν σε μία, μεγάλη φάση, κατά την οποία θα καλυφθούν τα κενά στο σύνολό τους.

Τη δημιουργία των οργανικών θέσεων ειδικοτήτων που ακόμη εκκρεμούν.

ΚΑΛΟΥΜΕ:

Εκπαιδευτικούς, γονείς, σωματεία, συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή, 24/6/2016 και ώρα 12:00 μ.μ. Ζητούμε συνάντηση την ίδια μέρα με τον υπουργό Παιδείας, κ. Νίκο Φίλη.

Δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο της επιστήμης και του ανθρωπισμού, που θα χωράει όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις και χωρίς προϋποθέσεις.
Αναπληρωτές Ειδικοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
πηγηΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!